24 juli 2005

Det finns ett litet trasigt barn...

För att spinna vidare på ämnet beroende. Nu lite mer allvarliga saker, mer dödligt beroende. Heroin. Det finns ett talesätt, en heroinist skulle kunna sälja sin egen morsa för att få ihop stålar till en fix. Det stämmer, misstänker jag; rättare sagt det vet jag.

Men efter att ha läst böckerna jag skriver om nedan kan jag se orsak och verkan. Inom varje heroinist finns ett litet trasigt barn. Ja, det kan nog appliceras på allt slags missbruk misstänker jag. Ingen föds till att bli alkoholist, heroinist, haschare eller amfetaminpundare; välj valfri drog.

Jag har ofta funderat över de sengångare man kan se inne i stan. De står och klamrar sig fast i en lyktstolpe, som om de inte kan gå eller sitta. En gång på Centralens damtoalett såg jag en ung tjej, som antagligen precis tagit sig sin fix, stå och försöka göra make-up framför spegeln. Det gick inte så bra, allt hon gjorde, alla rörelser gick i ultrarapid. Det såg ut som filmat i slow motion. Jag har sett hur en heroinists blick ser ut, en pupill knappt stor som ett knappnålshuvud. Det ser inte klokt ut. Heroin är en drog som jag inte har förstått mig på.

Saxat från UR.

Heroinet verkar snabbt och ger ett rus som varar 4-6 timmar. Omedelbart efter det att man injicerat heroin i en ven, uppstår en våg av välbehag som övergår i en känsla av tillfredsställelse, som innebär att varken hunger, smärta eller sexuella begär gör sig påminda.

Vad är det för vits med att ta en sådan drog, som har de verkningarna som ovan? Heroin, bara namnet förbryllar. Hero betyder hjälte på engelska. Det finns inget hjältemod hos dem som producerar, distribuerar eller langar heroin. Det enda hjältemod jag kan se är väl hos dem som lyckas ta sig ur skiten, med livet i behåll.

Jag har sträckläst tre böcker nu, rakt av.
Utan en tanke, I skuggan av värmen och
Bortom ljus och mörker, alla tre skrivna av Lotta Thell.

I första boken får Hasselakollektivens arbetsmetoder sin kanske berättigade kritik för undermåliga behandlingsresultat, den andra och tredje boken handlar om hennes kamp ur missbruket.

Jag sträckläste böckerna.
Det var en förunderlig resa
som jag som läsare bjöds på.

Min bror dog av en överdos heroin i slutet av augusti 1990, mer exakt datum vet ingen eftersom kroppen var i ganska dålig kondition. Han brukade mest gå omkring speedad på affe, så jag blev faktiskt förvånad över att det var horse som blev hans död.

Så här skrev jag om detta i min Reload,
om hans begravning, nio år efteråt.

27/8-99

Släkt och vänner?
En gammal tjejkompis kom.
Ett par släktingar.
Hur många kommer på min begravning?
På din? Men vad spelar det för roll? Egentligen?
När man är död är man död, that´s it!

Tommy var min bror, några år äldre än mig. Grannarna ringde polisen när lukten blev för påtaglig. Ingen vet egentligen om det verkligen var den 28:e han dog. Ensam! Hittad efter en vecka i augustivärmen! Tanken på död, andras och min egen har tyngt mig senaste veckorna.

Jag borde sluta röka! Pronto! Men kan inte. Rädslan att dö i ensamhet är värst. Och i mitt fall - dö före hundarna och framförallt dö och kanske ligga i flera dagar med dem runt omkring undrandes över varför flockledaren inte rör på sig. Nå - det kan inte hända nu eftersom jag är gift :), men jag ser framåt i tiden. Jag har funderat på att man/någon borde fixa ett nätverk (inte datorer) för ensamma människor, både gamla och unga. Ett telefonsamtal om dagen eller ett mail kan kännas som en trygghet skulle jag kunna tänka mig och något besök i veckan av en levande själ.

Jag tror att det finns embryon lite här och var byggda på frivilliga personers och föreningars arbete. Detta ligger mig varmt om hjärtat - ingen, jag säger _ingen_ ska behöva dö ensam och ej saknad/efterfrågad av någon. Det händer ju titt som tätt att folk ligger och ruttnar i sina lägenheter - nu sist en pensionär som låg död i tre veckor - granne med hemtjänstlokalen.

På den tiden jag hade en kolonistuga blev jag bekant med en äldre herre som alltid strosade runt med sin boxer. När jag sålde den kåken tappade man kontakten, men långt efteråt fick jag höra att han hade hittats hemma, död. Död sedan länge och med boxern liggande i hopkrupen ställning, alldeles uttorkad och det blev nödvändigt att avliva hunden.

Varför är allt så anonymt och varför kan vi inte *bjussa* på varandra och bjuda in andra i våra liv. Det finns så många ensamma! Det är tråkigt och borde inte behöva vara så.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:14 EM | Kommentarer (9) | Google

Lätt att bli spelberoende

Det har varit problem med både mobilnätet och Telias datanät i Kungsängen och nu även i dag i Bro. Vi skulle lämna mina stående tipsrader, B:s V65:a, tanka min bil och ta ut pengar. Det var ingendera av detta som gick att göra. Bankomaten stängd, det var den även i går i Kungsängen. Tanka via mitt vanliga Electronkort gick inte, fanns ingen förbindelse mot banken. Det var bara att hala upp mitt Visa Gold och göra på det gamla goda viset på macken, en slip. Det gick inte heller att lämna in varken tips eller trav.

Då tänkte jag att jag skulle kolla om jag inte kunde lämna in raderna det via nätet. Det var däremot inga problem. Sidor som Svenska Spel och ATG skulle kunna göra vem som helst spelberoende. Jag har mina stående rader och de lär väl slå in samma dag som jag dör typ, men jag kan inte sluta eftersom jag kan raderna utantill. Det är inga större summor, men jag har tipskort och jag behöver inte hålla reda på de småvinsterna som ramlar in. Mer än några hundralappar har det hitintills inte blivit. B. tippar gärna både V65 och V75 och det handlar inte heller här om några större summor. Mer lite för skojs skull, han gillar trav rent generellt.

Men jag har kastat alla lösenord. Aldrig mer att jag besöker dessa sidor igen. Jag är inte i farozonen, men jag tyckte inte om känslan av hur lätt det gick spela. Hur lätt vore det inte att sätta på sig spenderbyxorna och skrapa Triss, långt fler än tänkt från början.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:02 EM | Kommentarer (4) | Google

23 juli 2005

Flera bombdåd

Egypten kanske inte är rätt resmål i höst, som tänkt? Men å andra sidan. Det är väl det som terroristerna vill. Att turister inte ska åka dit. Med min lite udda logik bör jag och andra därför åka ändå, bara för att visa de extrema grupperingarna som utför dessa dåd att de inte "vunnit", detsamma gäller Turkiet och andra utsatta resmål.

Saxat ur DN.

Minst 50 människor dödades och 200 skadades när bilbomber exploderade i den egyptiska semesterorten Sharm el-Sheikh och det närbelägna Naama Bay natten till lördagen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:00 FM | Kommentarer (2) | Google

23 juni 2005

Viktoriansk prydhet i tidningstället

I det viktorianska England täcktes stolar och soffors ben över, för att ingen skulle associera dem med ett visst manlig organ.

Saxat ur tidningen Dagen.

Från viktoriansk prydhet och dubbelmoral, där allt som hade med sexualitet att göra omgärdades med hysch-hysch, till en hämningslös exploatering av sexualiteten.

Viktoriansk prydhet och dubbelmoral

Bilden ovan är anledningen till att jag spånade in på det här med dubbelmoral. Herrtidningar göms bakom ett skydd på min lokala mack, men ändå syns de - fast bara lite, litegrann. Antingen slutar de sälja skiten tycker jag eller så tar de bort gallret, det ger nästan mer uppmärksamhet till vad som döljs där bakom.

BTW - när jag gogglade för att läsa mer om
den viktorianska eran fann jag många andra roliga länkar.

Jag hittade slangord till onani.
Ganska roliga, en del hade jag aldrig ens hört.
Banka biskop! Rasta kaninen! :)

Kontinuitet och förskjutningar i den
moderna mansbildens historia
med fokus på känslolivet fann jag också via Google.

Ska det vara en grön viktoriansk korsett kanske?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:11 FM | Kommentarer (7) | Google

21 juni 2005

Svenska jordgubbar besprutas med nervgift

Jordgubbar får besprutas med nervgift. Men i Norge och Danmark är medlet helt förbjudet.

Preparatet Vertimec, som nu tillåts att sprutas på bären tre dagar före skörd, har tidigare omgärdats av stränga restriktioner. Det verkar med ett nervgift som förlamar kvalstret.

Behandling av jordgubbar får ej ske
senare än 3 dagar före skörd.
Behandling av äpple och päron får ej
ske senare än 28 dagar före skörd.
Varav denna olika karenstid?

Men gifter används mer än vad jag trodde, i alla fall om jag ska tro vad som skrives här.

Det har varnats för att jordgubbar importeras från andra länder och paketeras om i kartonger där det står att det är svenska jordgubbar. Ett dj*la oskick.

Jag trodde att vi skulle satsa på ekologiska produkter och ekologisk odling.

Jag tänker då inte köpa en enda jordgubbe i år, om jag inte vet att den är svensk och ekologiskt odlad.

Nervgift – tankarna far till Agent Orange :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:32 FM | Kommentarer (3) | Google

24 april 2005

När kommer penisförstoringar att utlottas?

Veckorevyn har en tävling i det senaste numret där vinsten är en läppförstoring. Vilka signaler ger inte det? Du duger inte som du är. Ju större läppar, desto snyggare och sexigare blir du. Vad är nästa steg? Att en s.k herrtidning utlottar en penisförstoring?

* 3 läppförstoringar att vinna!
Läppförstoringar på AM-kliniken! Observera att du måste vara över 18 år
för att tävla om en läppförstoring!

Vecko-Revyn (enligt Google)
Tidning för tjejer som handlar om sex och kärlek, relationer, mode, kalas, horoskop mm.

Jag möts av denna bild när jag försöker surfa dit. Att det ska vara så svårt att göra en hemsida som funkar för flertalet brynare förstår jag inte.

Veckorevyn

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:41 FM | Kommentarer (18) | Google

16 april 2005

Cykelhjälm

Vi har bilbältestvång i Sverige. Det är inte sprunget ur att någon bara fått för sig att det så ska vara. Det är bevisat att bilbältet räddar liv. De flesta använder bältet, en del slarvar förvisso, men åker de dit i en poliskontroll får de böter. Detsamma gäller avsaknaden av skyddshjälm på MC och mopeder klass I och II.

Varje år dödas cirka 40 cyklister och 20 000 skadas allvarligt. Det mest effektiva skyddet mot allvarliga skallskador är att använda hjälm när man cyklar. Internationella studier visar att cykelhjälmar dämpar skadorna med minst 60 procent.

Numera är det cykelhjälmtvång för den som är under 15 år. Men varför lagstifta om att alla under 15 år måste ha hjälm? Även en sextonåring eller en vuxen kan skada huvudet allvarligt om olyckan är framme. Jag tycker att det ska införas en motsvarande lag som gäller alla som cyklar.

Gör hjämarna lite tuffare. Ballare. Häftigare. Jag skulle gärna ha en cykelhjälm med tigermotiv. Ungdomarna kanske skulle vilja ha Foppa avbildad på hjälmen eller Britney?

De föräldrar som ser sina barn cykla iväg utan cykelhjälm skulle jag vilja ge en stor taggig tistel till. De föräldrar som inte själva föregår med gott exempel och använder cykelhjälm likaså.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:12 FM | Kommentarer (13) | Google

15 april 2005

Panik och Chock

Jag börjar reta mig på tidningarnas rubriker. Det är chock och panik angående det mesta nuförtiden, skandal är även flitigt förekommande. Hade inte ordet katastrof varit så långt hade säkert även det använts lika ofta.

Orden tappar sin mening.

Vad ska de ta till när människor inte längre "reagerar med ryggmärgen" och går på detta genom att köpa tidningen. För det är ingen tvekan. Löpsedeln är viktig. En liten fyrkant med lite text ska få människor att reagera. Tidningens första sidan är lika viktig, det kan vara avgörande när någon står vid tidningståndet där Expressen och Aftonbladet står sida vid sida.

Detta var en chock för mig, bara en liten notis för andra. Två kollegor till B. För arbetskamrater, vänner och familj är detta en katastrof. Den som överlevde jobbade bara extra och pluggar till polis. Må han återhämta sig så att livsdrömmen kan slå in.

// Annica Tiger

Norstedts svenska synonymordbok
panik
panisk förskräckelse, (allmän, plötslig) bestörtning, hysteri, våldsam el. besinningslös skräck, förvirring, uppståndelse, (mass)psykos, ångest; (vard. för) (ingen) brådska

Norstedts svenska synonymordbok
chock
1 (rytteri- el. kavalleri)anfall, inhugg, (fram)stöt; (polis)anlopp (mot folkmassa)
2 chockskada, knäck, (nerv)skakning, (nerv)sammanbrott, (nerv)kollaps, trauma, plötsligt (sjukligt) svaghetstillstånd; slag, häftig överraskning, 'kalldusch', 'skräll'
- chock- chockartad, (om exv. prishöjning) våldsam (o. oväntad)

Annica Tiger 3:49 EM | Kommentarer (9) | Google

7 april 2005

Transfettsyror

Svenskt expertlarm.
Vanligt bröd innehåller farligt fett.

Det var innehållet på Expressens
första sida i går. Stora rubriker.

Socialstyrelsens rekommendation att äta 68 (sorry 6-8) skivor bröd om dagen måste verkligen få sig en knäck här.

Det finns olika sorters fett.
Fett som fett kan tyckas.
Mjölkfett.
Vegetabiliskt fett.
Härdat fett.
Mättat fett.
Enkelomättat fett.
Fleromättat fett.
Omättade fettsyror.

Det är inte lätt att vara konsument.
Hur ska man kunna navigera i denna djungel?
Jag blir bara förvirrad.

Men boven i dramat här anses vara transfettsyror. Transfettsyror bildas vid härdning och uppvärmning av fett. Alltså matfetter som används industriellt och behandlas, härdas. Bildandet av transfettsyror beror på härdningsgraden.

Mättat fett finns i feta mejeriprodukter som smör, grädde, fet ost och i charkprodukter som korv och bacon, samt i choklad och bakverk.

Enkelomättat fett finns bland annat i oliver, olivolja, rapsolja, nötter, mandel och avokado.

Fleromättat fett finns det mycket av i majsolja, solrosolja och i fet fisk som lax, makrill, sill och strömming.

Omättade fettsyror, exempelvis Omega 3 fettsyra.

Ett högt intag av mättade fettsyror ökar kolesterolinnehållet i blodet - med efterföljande ökad risk för blodproppar.

Studier har påvisat att enkelomättat och fleromättat fett ökar insulinkänsligheten. Margarin med fleromättade fettsyror kan orsaka cancer.

Studierna påvisade att vissa omättade fettsyror, exempelvis Omega 3-fettsyror, sänker blodfetthalten och minskar proppbildningsbenägenheten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:59 FM | Kommentarer (8) | Google

6 april 2005

Dålig tajming

Påven Johannes Paulus II ligger på lit de parade och ska begravas nu på fredag. De måste ha balsamerat kroppen antar jag, för att förhindra den naturliga förruttnelseprocessen.

Påven begravs på samma dag som vigseln mellan prins Charles och Camilla Parker Bowles skulle ha skett. Nu skjuts bröllopet fram en upp en dag och sker på lördag i stället. Fast med tanke på hur många herrans år de har prasslat, så spelar nog varken en dag till eller från någon roll.

En konspiratoriskt lagd person kan kanske tycka att högre makter genom detta har påvisat sin syn på deras förhållande :).

Hans mor är emot bröllopet. Det brittiska folket verkar i gemen också ha sina synpunkter på det hela. Många inbjudna har tackat nej till att närvara vid bröllopet. Fler lär passa på att skylla på förhinder när det skjuts fram en dag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:53 FM | Kommentarer (7) | Google

1 april 2005

Vita arkivet

I amerikansk media har det skrivits mycket om Terri, den hjärnskadade kvinnan som i flera veckor har skapat turbulens i den amerikanska politiken och bland jurister, för att inte tala om hur en del andra grupper har engagerat sig i fallet.

Det har skapat rubriker även i media i Sverige.

Jag kan förstå att det har stötts och blötts i USA, där abortmotståndare och andra religiösa grupper har hakat på och demonstrerat mot att låta Terri få dö. Bush och USA:s kongress skapade i förra veckan en speciallag för att möjliggöra nya domstolsprocesser för att förhindra det domstolarna redan beslutat om. Till och med guvenören Jeb, bror till Bush, försökte förhindra att näringstillförseln stoppades, men fick inte gehör för sin begäran.

I går dog Terri, efter att inte fått varken vatten eller näring de senaste 13 dagarna. Nu fortsätter den rättsliga striden om vart Terri ska begravas. Föräldrarna ville att Terri skulle ligga som en grönsak resten av sitt liv. Varför? Vad är det för liv? Var det av rent egoistiska skäl? Inga föräldrar vill se sina barn dö före sig själv. Det vet jag av egen erfarenhet när min storebror dog.

Maken har vittnat om att när hans hustru var frisk så hade de diskuterat detta och Terri hade sagt att hon aldrig skulle vilja leva som en grönsak. Vem skulle vilja göra det? När jag jobbade på Beckomberga var det en 96-årig tant som legat i fosterställning i 14 (sic!) år, helt onåbar. Så vill inte jag sluta mitt liv. Vill du?

Hur är det hemma hos er? Har ni diskuterat frågan? Inte? Gör det nu innan det är för sent. Vem vet? En olycka kan ske. En sjukdom kan bryta ut. Ingen vet hur framtiden ser ut.

Det är kanske inte det roligaste samtalsämnet en fredagsmiddag :). Men det är alltid bra att veta vad partnern, barnen eller andra nära och kära vill i frågor om organdonation, leva som en grönsak eller inte, huruvida de vill kremeras, hur begravningen ska se ut och inte minst av allt, göra en grundlig förteckning över alla försäkringar som finns tecknade på var och en. Att skriva ett testamente är inte bara något för gamlingar.

Jag läste häromdagen att det är miljontals med kronor varje år som går till spillo (ja – inte för försäkringsbolagen, de gnuggar nog händerna) på grund av att efterlevande inte känt till vilka försäkringar den som avlidit har haft. Det är inte med automatik att alla försäkringar utbetalas per default vid ett dödsfall.

Vita arkivet har jag skrivit om förut.
Det är fortfarande ett hett tips.
Skriv ut pdf-filen och ha som underlag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:28 EM | Kommentarer (4) | Google

1:a april

Aprilskämt?

Saxat ur en mailinglista nu på morgonen.

Alla feta ställ upp!

Datavirus i musik.

Gravfynd.

Uppgradering.

April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill. Maj, maj måne. Jag kan lura dig till Skåne.

Så här säger Nordiska museet:

Seden att narra april går i Sverige tillbaka till 1600-talets mitt men varifrån ursprunget kommer vet man inte. De ideala aprilskämtens idé är att roa utan att skämten får allvarliga konsekvenser. Som att få någon att fråga efter "gökolja" eller "Jagedummpiller" på apoteket. Ja, att få den narrade att tro att vissa saker finns i fysisk form som synvinklar, rumpdrag och liknande hör till de klassiska skämten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:44 FM | Kommentarer (2) | Google

29 mars 2005

DN - betala tillbaka

DN - betala tillbaka

Ett genmäle hade varit mer klädsamt att DN
gett plats för, istället för att ta emot annonspengar.
Läs mer om detta......här!

Annica Tiger 10:32 FM | Kommentarer (9) | Google

Annandagar

Annandagar börjar få en dålig klang. Annandag jul 2003 var det en stor jordvävning i Iran. Annandag jul 2004 var det en stor jordbävning, som orsakade en Tsunami. Ingen kan ha missat den.

Annandag påsk (i går) kom ytterligare en jordbävning i samma område, men dock har ingen Tsunami inrapporterats än. Flera tusen har förmodligen omkommit i jordbävningens epicentrum, Niasöarna. Ett redan hårt drabbat område.

Minst tre städer har raserats i den jordbävning på upp till 8,7 på Richterskalan som i går kväll skakade Indiska oceanen väster om den indonesiska ön Sumatra. Ett indonesiskt katastrofcenter uppger att omkring 1.000 människor dog på Niasöarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:19 FM | Kommentarer (1) | Google

10 januari 2005

Måste man alltid följa regelverket

Visst förstår jag att de som arbetar med identifieringen av de döda kropparna i katastrofen i Thailand måste arbeta struktrurerat och följa gemensamma upplagda rutiner, i det kaos som med all sannolikhet forfarande föreligger i samband med hanteringen och förvaringen av alla döda kroppar. Det är identifieringsteam från ett 30-tal länder som ska samordna och kordinera denna svåra uppgift. De har antagligen flera månaders arbete framför sig och jag avundas dem inte. All heder åt dem som har tagit på sig denna svåra uppgift.

Men en viss flexibilitet från den svenska ID-kommissionen kan kanske vara önskvärt? När nu Pigge äntligen är övertygad om att han har funnit sin döde son, kan inte de hjälpa till? Lite smidighet är väl inte för mycket begärt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:12 FM | Kommentarer (1) | Google

6 januari 2005

Vardag kontra helvetet på plats

Sverige och EU stod stilla i tre minuter hörde jag på nyheterna i går. Klockan 12.00 skulle det ha varit tre tysta minuter för att hedra de omkomna i katastrofen. Där jag befann mig var det bara en taxibil som körde in till vägrenen och en enda privatbilist som gjorde detsamma. Annars flöt allt på som vanligt. Folk promenerade som vanligt och jag kände inte alls igen mig i nyhetsrapporteringen senare på kvällen. Jo, jag stannade till och det var inga problem att ha dessa tre tysta minuter eftersom jag just då var ensam. Men den där högtidliga känslan kände jag först senare när jag kom hem och kunde se glimtar från Sverige och Europa, där det verkligen funkat. Men som sagt, hela Sverige och Europa stod inte still.

Det finns många tragiska historier, men en har jag speciellt fastnat för. Pigge, mannen som har upplevt det ingen ska behöva uppleva. Hela hans familj är borta. Som han har kämpat för att få de sina kremerade på plats. Vilka ohyggliga syner denna man måste ha på sina näthinnor i jakten bland döda och ruttnande lik efter sina anhöriga. Vad rör det sig inombords? Jag hoppas att när han väl kommer hem till Sverige att han får all den hjälp han behöver av nära och kära, samt av samhället.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:13 FM | Kommentarer (9) | Google

4 januari 2005

Åkte du tunnelbana imorse?

Att åka med tunnelbanan i 20 minuter är mera farligt än att stå ett helt ett dygn på Hornsgatan och andas in bilavgaser. Ingen skulle väl stå ett dygn frivilligt på Hornsgatan? Men tunnelbanan är många tvugna att åka med för att kunna ta sig till jobbet eller skolan.

Partiklarna från Hornsgatan består mest av sot och är rundare och skadar inte själva lungvävnaden så mycket som partiklarna från tunnelbanan. Partiklarna i tunnelbanan har sitt ursprung från rälsen och tunnelbanetågens bromsar och består av nästan rent järn, varav en del är vassa och kilar sig fast i lungvävnaden.

Dessutom påstår forskarna att partiklarna skadar cellernas arvsmassa (DNA) olika. De kom fram till att partiklarna från tunnelbanan orsakade större skador på DNA:t än de från Hornsgatan.

Jag har för mig att jag har läst om detta tidigare. Så det kan inte vara en nyhet, egentligen. Vad görs för att förbättra arbetsmiljön för alla dem som jobbar i tunnelbanan? Hur ska resenärerna skyddas? Bättre ventilation borde stå högt upp på agendan. En sanering också?

För jag misstänker att mycket av dessa partiklar virvlar upp varje gång ett tåg passerar, förutom de partiklar som tillkommer varje gång ett tunnelbanetåg bromsar inför varje station.

Det är ju bara att tänka på hur det funkar hemma om man inte dammar eller dammsuger på ett tag. I solens strålar kan dammet ses och om man lyfter upp ett föremål och skakar lite på det syns dammvirvlarna dansa i solstrålarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:59 FM | Kommentarer (7) | Google

3 januari 2005

Från snack till handling

På olika mailinglistor har det diskuterats varför f.d IT-gurun JSvH dragit ned till Thailand. Reklamjippo säger en del. Jag struntar i vilket. Faktiskt! Han greppade en sedelbunt och åkte ned. Han levererar. Han gör något. Respect!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:48 EM | Kommentarer (5) | Google

Listan över saknade reviderad

Listan över saknade svenska medborgare har reviderats. Bekräftat saknade är nu 827. Det finns 1495 som det finns mer vaga uppgifter om. De är på resa i Asien, men anhöriga vet ej var de var/är. Detta måste vara stora rubriker även i Asien. Borde det inte vara en option att slå en pingel hem? Jag hoppas siffrorna minskar.

Men för regionen och lokalbefolkningen
ökar tyvärr antalet bara, timme för timme.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:22 EM | Google

2 januari 2005

Osäkra siffror över saknade

Den officiella siffran av saknade, flertalet från Thailand, var i går 3559 svenskar. UD har påbörjat en återuppringning till alla dem som anmält anhöriga som saknade och efter 300 samtal har det visat sig att 165 saknade kunde avföras, de hade alltså kommit hem och ingen hade återkopplat till UD. Dessa samtal som nu måste genomföras för att få fram en säkerställd siffra över saknade kan inte vara roliga varken för UD eller de anhöriga än inte fått något besked. Har du någon eller känner du någon som kommit hem eller via Thailand hört av sig och meddelat att de lever, kolla att UD är kontaktat, så de kan säkerställa siffrorna på saknade.

Ring
08-405 41 00
Fax
08-723 11 76

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:08 FM | Kommentarer (3) | Google

1 januari 2005

Stökigt nyårsfirande

Nyårsfirandet har på sina ställen varit stökigt i natt. Katastrofen i Asien verkar inte lagt sordin på nyårsfirandet i Sverige. Fylla och bråk. Dråpförsök och våldtäkter. En ung kille dödades av en nyårsraket i Stockholm och andra har skadats i samband med avskjutandet av raketer. Ett normalt nyår med andra ord. Livet går vidare. Patongs sexturism inte minst.

Kontrasternas kontraster.

Antalet offer för tsunamikatastrofen i Asien bara ökar, i skrivande stund närmar den sig 150.000 enligt FN.

Radiohjälpens post- och bankgiro 901950-6.
Märk talongen "Asien".

Röda Korset,
här kan du skänka pengar online.

Vill du SMS:a in ditt bidrag till Röda Korset går det bra. Skriv "Asien" i textmeddelandet och sänd till telefonnummer 72105. Du donerar 30 kronor, av vilka minst 24 kronor går till Röda Korset om din operatör är Tele2 eller Telia.

Det går även bra att ringa Röda Korset och donera pengar, telefonnumret är 020-213 213.

Många barn har drabbats.
Rädda Barnen samlar in pengar.
Post- och bankgiro 902003-3.
Märk talongen "Jordbävningen i Asien".

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:26 FM | Kommentarer (9) | Google

30 december 2004

Kontrasternas Patong just nu

Patong beach ligger folk och solar under tiden som grävskopor försöker rensa upp i bråten. Det finns risk för att lik fortfarande kan flyta in. Hur kul vore det att ta sig ett dopp i det läget? Det blir allt glesare mellan turisterna ute på gatorna, av förståeliga skäl. Huvudgatan är upprensad, kvarteren nedåt beachen är de som är värst drabbade.

Jag skulle ha åkt ned i morgon. På nyårsafton skulle jag ha befunnit mig i luften vid tolvslaget. Av det blir det intet. Jag tänker åka ned istället i mitten på mars. Jag har bokat en resa. Det är två och en halv månad dit. Detta som hände var en naturkatastrof, inget terrordåd. Livet går vidare. De som bor och arbetar i Phuket har en stor del av sin inkomst från turistnäringen. Jag vet inte om jag resonerar rätt. Men så blir det. En del kanske tycker att det är fel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:59 EM | Kommentarer (11) | Google

29 december 2004

Har du några kronor över?

Radiohjälpens post- och bankgiro 901950-6.
Märk talongen "Asien".

Röda Korset,
här kan du skänka pengar online.

Vill du SMS:a in ditt bidrag till Röda Korset går det bra. Skriv "Asien" i textmeddelandet och sänd till telefonnummer 72105. Du donerar 30 kronor, av vilka minst 24 kronor går till Röda Korset om din operatör är Tele2 eller Telia.

Det går även bra att ringa Röda Korset och donera pengar, telefonnumret är 020-213 213.

Många barn har drabbats.
Rädda Barnen samlar in pengar.
Post- och bankgiro 902003-3.
Märk talongen "Jordbävningen i Asien".

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 EM | Kommentarer (6) | Google

Hur mycket mörkar UD?

Antalet omkomna kommer att stiga kraftigt sade Göran Persson i en presskonferans nu i eftermiddag. Jag undrar hur mycket UD egentligen vet, men som de mörkar om. Än har de bara sagt att sex identifierade svenskar har dött i Thailand.

Fler kommer att dö om de inte snabbt får komma hem via ambulansplan. Thailands sjukvård klarar inte av anstormningen av alla skadade turister. Sjukhusen är knökafulla. Folk får vänta. En del alldeles för länge så såren går inte att sys ihop längre, de har blivit infekterade och det innebär än större ingrepp än vad som normalt inte borde ha krävts.

Små sår kan i tropisk värme i kombination med exempelvis den fruktade mördarbakterien (MRSA) vara en dödlig kombination och de som redan nu är allvarligt skadade lär dö innan de ens hinner komma hem till Sverige. MRSA är ganska vanlig på sjukhus i Asien, ett sjukhus har redan fått stänga och 130 patienter har evakuerats. Hur många bär med sig smittan till det nya sjukhuset? Hem? Råttan på repet....

Göran Persson sa att Sverige och Tyskland ska samordna sjuktransporter. Men vad gör resten av EU? SÄND SJUKTRANSPORTPLAN NU! De som lever och har hälsan kommer hem förr eller senare via vanliga flighter. De som behöver transporteras på bår är säkerligen många, många. De bör tas hem så fort som möjligt.

Internationell hjälp har redan börjat anlända till Sri Lanka, Indien och de andra drabbade länderna i regionen. Det är bra. För hur nationalistiskt tänkande vi än har är det lokalbefolkningen som drabbats värst. Siffran över döda bara stiger, den har med all sannolikhet redan passerat 100.000, för att inte tala om alla skadade. Hemlösa. I Sri Lanka befaras markminor ha flyttats på sig av flodvågen. De var ganska bra kartlagda förut, men nu?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:20 EM | Kommentarer (21) | Google

28 december 2004

FN tror att 70.000 har dött

Nu har de uppskattade dödssiffrorna passerat 50.000 (enligt Rapport 16.30) och hundratusentals skadade. FN tror att siffran rör sig om 70.000.

På en del mailinglistor jag är med på framkommer det att många har bekanta som saknas, en del skakande berättelser som riktigt tar tag i en. Verkligheten kryper allt närmare för varje saknad person jag läser om. Jag misstänker att detta gäller på många andra mailinglistor, verkligheten synliggörs på ett mer konkret sätt än att läsa om det i media eller se rapporteringen på TV.

En kille jag känner, Jerry, var nere i Thailand när flodvågen kom, men de befann sig i säkerhet och klarade livhanken. Han visste inte riktigt när jag skulle åka så han frågade, när han kunde maila en kompis, vart jag var. Att han mitt i smeten orkade bry sig värmde, *kram* Jerry.

Saxat från en mailinglista:
"Uppmana alla att ta pengarna som var tänkta till att köpa nyårsraketer för och skicka dem till Röda Korset eller Radiohjälpen."

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:52 EM | Kommentarer (3) | Google

ICA-kuriren drar in upplaga

Ica-Kuriren har valt att makulera hela tidningsupplagan som skulle komma ut nu på torsdag. Ett fyra sidor långt reportage där Khao Lak beskrivs som ett semesterparadis är orsaken. Ett klokt beslut. Ett rent helvete kan ej beskrivas som ett paradis.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:51 EM | Kommentarer (3) | Google

Dödstalen bara stiger

När jag berättade för B. i början på december att jag tänkte boka en resa till Phuket i Thailand inför jul/nyårshelgen så sa han:
– Vad du än gör, åk inte på julafton.

Jag beställde resan en vecka senare för B.s skull och skulle alltså ha åkt först nu på nyårsafton. Tänk om jag hade åkt som tänkt? Tänk om jag inte tagit hänsyn till B.s önskan? Tankarna far genom huvudet. Tänk om? Tankarna far till alla andra som inte hade sådan tur. Tankarna far till alla som inte fått besked, vare sig om deras anhöriga lever eller är döda.

Jag ser rapporteringen på TV och läser i media. Jag får inget annat ur händerna. Jag känner mig bara ledsen, modstulen och mår dåligt. Jag har gråtit flera gånger i dag, tårarna bara kommer. 40.000 döda är senaste siffran hör jag på TV:n i bakgrunden, just i skrivande stund. Den lär stiga. Det är ofattbart.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:46 EM | Kommentarer (5) | Google

27 december 2004

Katastrofens omfattning bara växer

Den 26:e december förra året var det en stor jordbävning i Iran. Staden Bam lades i ruiner. 25.000 människor dog. I år på samma dag, Annandag jul, drabbas regionerna i Asien av en enorm Tsunami. Hur stor är sannolikheten för att detta ska hända? Två år i rad, samma dag?

Svenska tidningar, som exempelvis DN och Expressen speglar mest katastrofen i Thailand, troligen på grund av att det är där det finns/fanns mest svenskar. Men vad jag har förstått är situationen än värre på andra håll. I länder som Sri Lanka, Indien, Indonesien har dödstalen stigit till ofattbara siffror, Aftonbladet skriver om att hela öar i regionen i det närmaste helt har utplånats. Tusentals människor saknas. Miljoner människor har blivit hemlösa, likaså berövade sina inkomstmöjligheter – jag tänker på alla fiskare som förlorat båtar och nät.

Det är svårt att ta till sig detta. Jag är inte kristen. Det kan bara inte finnas en Gud som tillåter att sådant här sker, hon eller han kan på intet sätt rättfärdiga detta som sker runt omkring i världen, krig, katastrofer och svält. De som drabbas värst är alltid barnen. Gud är barnens vän sägs det ofta. Jaha?

Röda korset samlar in pengar.

Radiohjälpen har startat en insamling.
90 1950-6 – märk inbetalningen "Asien"

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:05 EM | Kommentarer (25) | Google

23 december 2004

Canada Goose

Canada Goose-jackor är stöldbegärliga. Det förekommer att bärare av Canada Goose-jackor rånas, på just jackan.

Jag skulle aldrig, oavsett hur mycket mina barn eller barnbarn tjatade, köpa en Canada Goose-jacka på grund av detta. Men å andra sidan skulle jag inte ens kunna tänka mig att lägga ut pengarna det gäller på en jacka, må den vara hur varm som helst. Det finns bättre och billigare alternativ.

En fest med 600 skolungdomar i Lidingö öster om Stockholm natten till torsdagen urartade i totalt tumult och slutade med att polisen fick rekvirera en SL-buss för att se till att ungdomar som blivit av med sina ytterkläder kom hem i vinterkylan, enligt dagens DN.

Jackor kom och jackor gick, en del gick ända ut i skogen. Förmodligen stals några jackor av utomstående, men sedan verkar rena rama huggsexan ha brutit ut och alla snodde jackor av varandra :) – även överklasskidsen verkar det som.

Polisen har ungefär 25 jackor utan ägare just nu. Hur de ska hitta rätt ägare lär bli svårt, såvida inte folk har varit smarta och märkt sina dyra jackor.

Lite tragikomiskt över det hela.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:20 FM | Kommentarer (30) | Google

1 december 2004

Barn är mjuka. Bilar är hårda.

På bara två dagar har två skolbarn blivit ihjälkörda när de skulle ta sig till respektive från skolan kan jag läsa i dagens DN.

Trafikundervisning i skolan är ett måste och den kan säkert förbättras. När jag gick i skolan drillades vi vid uppritade övergångsställen och det sitter i fortfarande. Titta höger. Titta vänster. Titta höger igen.

Inte bara skolan utan föräldrarna har ansvar för att barnen lär sig trafikvett. Föräldrarna ska föregå med gott exempel. Det är inte alltid så sker har jag märkt.

Men jag tycker nog att vi bilister ska ta vårt ansvar. Att köra fort är något som de flesta verkar göra. Själv blir jag ofta omkörd när jag håller mina femtio eller trettio där det så anbefalls via trafikskyltar, trafikskyltar som vissa tydligen inte uppmärksammar. Sänk hastigheten. Ser du en skolbuss ta det lugnt. Skolbuss=barn i farten.

Barn är mjuka. Bilar är hårda. Det är inte bara barn som är mjuka, även vi vuxna och djur är det.

Jag bor i ett område där det barnen åker skolbuss fram- och tillbaka till skolan. När skolbussen stannar blinkar lamporna på bussens tak och det ska varje bilist respektera. Jag själv stannar och väntar tills bussen har börjat köra och jag ser att sikten är klar, för vägarna är inte speciellt breda och ganska kurviga så omkörning är inget alternativ. Ingen kan ha mer bråttom än att de kan vänta den minut det tar för skolbussen att släppa på eller av barnen.

Däremot så brukar jag fundera på varför så få barn har reflexer på sig när de står och väntar på skolbussen. Jag vet vilka ställen de står på och brukar ta det lugnt där, men för en bilist som inte är medveten om detta är reflexer det enda chansen att upptäcka barnen i mörkret. Vägkanterna är ofta smala. Barn står sällan stilla.

Tillägg 14.51:
Nu avslöjas hur gammal jag är. :)
Jag fick trafikundervisning när det
fortfarande var vänstertrafik,
därav frasen:
Titta höger.
Titta vänster.
Titta höger igen.
1967 blev det högertrafik
och då gick jag i sjuan och
trafikundervisningen skedde
i årsklass 3-6. Tänk att den
frasen sitter i så hårt. Tur att
jag inte praktiserar den IRL.

Dagens ungar måste
givetvis lära sig
frasen:
Titta vänster.
Titta höger.
Titta vänster igen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:55 EM | Kommentarer (7) | Google

25 november 2004

Seriestart: Faktum

Missa inte programmet Faktum i kväll 20.00.

I första programmet:
Faktums reporter Gellert Tamas, författare till bl a Lasermannen, avslöjar nya fakta i Calle Jonsson-fallet, svensken som anklagas för mordförsök på Kos.

Jäv är ett ord ofta används, men här torde det vara tillämpligt. De två poliser som gjorde en kritisk analys av grekiska polisens arbete visade sig vara Jonssons styvmorfar och en nära vän till familjen, sades det i Aktuellt vid 18.00-sändningen.

Det ger i alla fall mig en liten däven smak i munnen. Intressant är redovisningen att de största dags- och kvällstidningarna har publicerat sammanlagt 172 artiklar om fallet. Jämför det med media och dess ointresse av fallet Dawit Isaak så är det något att fundera på.

Än mer fundersam blir jag när jag ser att av sammanlagt 241 citat kommer 177 från Calle Jonssons sida, från honom själv, föräldrarna eller någon av advokaterna. Från de grekiska myndigheterna kommer bara sju citat, varav endast två från grekisk åklagare.

Jag har hört från så många andra håll uppgifter om denna unga gosse – men det låter jag vara osagt, jag lägger mig inte i skuldfrågan. Det får den grekiska rättvisan ta hand om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:57 EM | Kommentarer (6) | Google

24 november 2004

Debet och kredit

Företagsekonomiska Institutionen på Stockholms Universitet är numera under tvångsförvaltning, styrelse och prefekt är sparkad.

Institutionen som ska lära ut företagsekonomi kan tydligen inte ens hantera debet och kredit i sin egen administration.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:34 FM | Kommentarer (2) | Google

6 november 2004

Vp ut i kylan

Socialdemokraterna kan tänka sig att regera tillsammans med miljöpartiet efter nästa val hörde jag Göran Persson säga när han intervjuades på TV i går.

Men om de tänker kapa av samarbetet med Vänsterpartiet så kan vilken icke-matematiker som helst räkna ut att borgarna kommer att vinna nästa val. Tar han inte ut en eventuell valseger i förskott?

Det står redan nu och väger jämt, ena mätningen visar på någon procents övervikt till borgarna och den andra motsatta dito för s, mp och vp.

Visst har vp tappat väljare på grund av den turbulens som partiet befunnit sig i sista tiden och många av de dem är nog gamla socialdemokratiska väljare, som nu "gått" tillbaks till s – om än tillfälligt.

Men alla som röstar på vp kan nog inte tänka sig att gå över till s eller mp, än mindre till något av partierna i det borgeliga blocket. Så hur tänker Göran Persson?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:04 FM | Kommentarer (5) | Google

2 november 2004

Samma visa varje år

Det är samma visa varje år.
Lär sig aldrig bilisterna något?

Halkan överraskade Stockholmsbilister - igen! Jag hörde att det vid Stäket inte bara varit en olycka, som nämns i tidningen, utan även flera avåkningar. Då är det bara att räkna ut att det i hela Stor-Stocholm måste ha skett en hel del incidenter.

Har den moderna människan tappat förmågan att tyda naturens tecken? Har vi tappat respekten för naturens tecken? Det är precis som om V Ä G E N icke är en del av naturen.

Kyla..det kan vara halt på vägen. Vägen ser blank ut..det kan vara halt på vägen. Broar och viadukter..det kan vara halt på vägen. Skuggiga vägpartier..det kan vara halt på vägen. Bilrutorna måste skrapas..det kan vara halt på vägen. Rimfrost på marken..det kan vara halt på vägen. När du går till bilen och känner att det är lite slipprigt på marken..det kan var halt på vägen.

Om solen ligger lågt framför dig finns det risk för att bländas och hastigheten bör anpassad efter det faktumet. Solglasögon hör inte bara sommaren till. Varje bilist borde ha ett par liggande i handskfacket, året om.

Att anpassa hastigheten efter väglaget är inte heller en dum idé. Att hålla avstånden är än mer viktigt under vinterhalvåret. Det är dock sällan storstadsbilister gör det. Bra sommardäck är ett måste på hösten, om det inte märktes i somras att de var dåliga lär det märkas nu innan vinterdäcken sätts på. Vinterdäck är det nog inte många som hunnit få på än, men jag misstänker att denna vecka kommer däckverkstäderna ha mycket att göra.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:10 FM | Kommentarer (5) | Google

1 november 2004

Fågelinluensan

Influensan brukar komma till Sverige varje vintersäsong, som ett brev på posten – likt ett julkort från tomten. Den brukar vara av typen Influensa A. Influensa B ger oftast begränsade epidemier med regelbundna, lokala utbrott. Fågelinluensan kan bli nästa farsot som sprider sig över världen om viruset mutera. Jag tror inte larmrapporterna är överdrivna. Jag är orolig. Jag misstänker det inte är frågan om utan mer frågan om när den kommer att mutera och spridas till människor. Den dagen blir inte kul. Jag hoppas de hinner ta fram ett fungerande vaccin innan dess.

Pandemier (epidemier som sprider sig över mycket stora områden) har beskrivits långt tillbaks i historien. Den finns beskriven så långt tillbaks som 1173 och senare 1580, 1729, 1781, 1799 och 1830. Ryska snuvan grasserade 1889-92. Spanska sjukan (startade i Kina trots sitt namn) kom 1918, drabbade uppskattningsvis 500 miljoner människor över hela världen och 21 miljoner dog, i Sverige dog minst 30.000. Influensaepidemier under modern tid har varit bland annat Asiaten 1957-58, Hongkong 1968-70 och Sichuan 1988-89.

Influensan döps ofta efter varifrån de kommer eller varifrån de kan härledas. Att så många kommer från Kina och de trakterna har nog en ganska enkel förklaring. Där bor ofta människor och djur tätt ihop under samma tak. Grisen verkar vara det djur som oftast är boven i dramat. Grisen kan bli smittad av människor och andra djur, exempelvis ankor, och smittan kan sedan överföras till människan. Vi är ganska lika genetiskt :), även kanske på andra sätt också? Mullig mansgris. Fyllesvin. Svinpäls. Köpa grisen i säcken. Grisa ned sig. Smutsgris. Kelgris. Lortgris. Morsgris. Kasta pärlor för svin. Svinhugg går igen. Kärt barn har många namn.

Med tanke på världens ökande befolkning, som ofta lever tätt ihop i stora samhällen/städer och med den lätthet alla kan flyga världen runt inom ett par timmar eller ett dygn, är det kanske inte så underligt att moderna influensor sprids snabbt och effektivt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:31 EM | Kommentarer (5) | Google

26 oktober 2004

Sprängstoff

Omkring 350 ton högexplosiva ämnen har stulits ur ett sprängmedelsupplag i Irak. Under USA:s vakande öga har alltså detta kunnat ske. En talesman för Bush-administrationen sade nyss på TV att de inte har haft resurser att övervaka alla depåer. Nonchalant inställning. Men IAEA, som innan Irakkriget inleddes förra året, bevakade anläggningen, säger att man gång på gång både före och efter USA-alliansens invasion uppmanade Bushadministrationen att ha kontroll över att sprängmedlet hölls i säkert förvar.

Det krävs kanske ett halvt kilo för att spränga ett flygplan i småbitar. Med 350 ton i sin besittning har nu terroristerna lite arsenal att ta till eller i alla fall att hota att använda. För vem skulle annars ha lagt vantarna på sprängmedlet, om inte terrorister? Bönderna i Irak behöver inget sprängmedel för att odla sina åkrar. Affärsinnehavarna i Irak behöver heller inget sprängmedel för att hålla affärerna igång. En vanlig irakier behöver heller inget sprängmedel i sitt dagliga leverne.

Sprängämne är ett explosivt material som hastigt kan övergå i gasform under stark värmeutveckling och med kraftig stötverkan - detonation. Många sprängämnen är framtagna för militärt bruk, hexogen (RDX), oktogen (HMX), hexal (RDX/AL), oktol (RDX/Trotyl) och PBX (HMX/nylon). Lite mer koll kanske vore klädsamt över dessa dödsbringande ämnen? Allrahelst i ett så instabilt land som Irak? Enligt nyheterna är dessa ämnen lätta att hantera och transportera, vilket ger ökade möjligheter att smuggla ut dem ur Irak.

Vem vet...ingen vet när de försvann.
Kanske en del av dem användes i Madrid?
Kanske en del av dem används i Irak?
Har använts i andra nyligen skedda sprängdåd?
Världen känns genast än mer osäker.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:22 FM | Kommentarer (3) | Google

8 oktober 2004

Otack är världens lön

Om jag satt fast i en hiss skulle jag vara djävligt tacksam när hissmontören väl kom till plats för att hjälpa mig ut, oavsett om jag kanske fått vänta en halvtimme eller längre än så. Världen står ju inte still bara för att jag står still i en hiss. Bara restiden för montören är kanske en halvtimme och när larmet går kanske han är mitt uppe och försöker få ut någon annan som sitter fast någon annanstans.

Fastnar hissen på exempelvis tionde våningen tar det väl sin lilla tid för hissmontören att hissa ned hissen till entréplan, vilket tydligen skedde i detta fall.

Ett gäng ungdomar tyckte att en halvtimmes väntan var för lång så de slog hissmontören blodig och han fick uppsöka vård för ett knäckt näsben. Ambulans- och räddningspersonal och de polispatruller som anlände på grund av tumultet fick också ta emot hotelser och höll på att få stryk, allt enligt DN.

Hissmontören från Kone AB blev sjukskriven och är chockad av händelsen. Tacka fan för det. Vad är det för värld vi lever i? Jag tror att hissmontören lär vägra att åka ut på larm till Alby i framtiden, om han nu ens vill fortsätta med sitt jobb.

Jag kan i mitt stilla sinne tycka, så här i efterhand, att ungdomarna skulle ha fått sitta ett par timmar till instängda i hissen, bara för att svalka ned sig lite. Då skulle de nog ha varit lite mer spaka när de kom ut. BTW - hur kan man vara så dum att man försöker pressa in tolv personer i en hiss? En normalhiss i ett hyreshus brukar väl inte vara anpassade för så många personer?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:48 FM | Kommentarer (10) | Google

30 september 2004

Finns hemligheten i graven nu?

Pettersson tog hemligheten med sig in i graven.
Det går inte att döma och lagföra en död man.
Må han vila i frid. Det fick han inte göra när han levde.
Han var en plågad själ, det speglades sig i hans ansikte.

Men frågorna kvarstår och lär kanske aldrig få ett svar. Är det viktigt att frågorna besvaras? Ja, det tycker jag, om inte så för Palmes anhöriga. Det känns även viktigt för mig. Palmes död orsakade ett stort sår i vårt samhälle, ett sår som ännu inte läkts utan ärren har hela tiden rivits upp; nu senast i och med mordet av Anna. Jag, som så många andra - och givetvis speciellt de anhöriga, vill ha ett avslut på detta, få knyta ihop säcken och gå vidare.

Det enda sättet att få frågorna besvarade är att de som vet något om sanningen nu tar bladet från munnen. Många har dött, som kanske hade svaren. Tiden tickar. Att Palmes hustru klockrent pekade ut Pettersson bland fler andra män har negligerats och ifrågasatts. Varför förstår jag inte.

Den tekniska bevisningen saknas och har alltid saknats, vapnet. DNA-prov och annat var inte så aktuellt på den tiden och frågan är om det nu, så här många år efteråt, finns något bevismaterial sparat som det går att ta prov på. Angående vapnet tycker jag fortfarande att Palme-utredningen ska ta och kolla med den före detta skrothandlaren norr om stan som säges fick ett erbjudande att köpa vapnet och givetvis den sades komma med erbjudandet.

År 2001, om jag inte minns fel, sa Fylking detta nedan och hur det ska tolkas är upp till var och en:
– Pettersson har lidit av att se hur Lisbet Palme inte blivit trodd.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:18 FM | Kommentarer (4) | Google

23 september 2004

Mobilfria zoner

Mobilfria zoner. Vem skulle inte vilja ha det? Jag irriterar mig ofta på alla dessa olika ringsignaler som är minst av allt är diskreta, en del signaler är riktigt påträngande – ju mer de låter, desto häftigare är man kanske. Jag sneglar lite elakt snett på folk som sitter och bluddrar högt i mobilen på de mest underliga ställen. Privatliv tycks inte existera när folk har en påslagen mobil i handen. Mobilvett eller mobiletikett verkar väldigt få ens veta vad det är. Mobilen ska inte störa andra. Det går att svara och säga att man återkommer. Det går att ha signalen avslagen och de flesta mobiler har en "vibratorfunktion" som alternativ – en vetskap som få verkar ha kännedom om. Mobiler ska helst vara avstängda i offentliga rum som bibliotek, bio och restauranger. Det är knappt folk stänger av mobilen på flyget har jag märkt.

Tänk att sitta på bion och slippa höra mobiler? Tänk att få sitta på biblioteket i lugn och ro? Tänk att slippa mobilterror på den fina restaurangen du beställt bord till för en mysstund med din kära? Tänk om teatersalongen förblev en förtrollad plats och inte stämningen stördes av en mobil? Tänk om de kunde se till att de som satt inne inte har någon nytta av insmugglade mobiler? Varför måste hela kön i affären lyssna på en totalt hjärndöd mobilkonversation? En andakt i en kyrka eller i en moské bör kunna ske utan att störas av mobiler?

Jo, jag har en mobil. Ja, jag stänger av den när det är lämpligt att göra så. Det finns röstlåda så är jag icke anträffbar på mobilen går det alldeles utmärkt att spela in ett meddelande så ringer jag upp.

Jag log lite när jag läste att fyra kyrkor i Mexico har installerat störsändare. Guds röst får inte överröstas? Skämt åsido. Jag förstår verkligen att de monterat dessa störsändare. Kan inte det israeliska företaget Netline Communication, som levererat störsändarna till kyrkorna i Monterrey, skicka iväg några till Hall och Kumlabunkern?

Jag skulle välkomna störsändare på offentliga platser där det skulle vara naturligt att placera ut dem. Men ett kriterium måste uppfyllas. Det ska vara tydligt skyltat att här är störsändare monterat. Är det så att någon måste ha mobilen på, exempelvis om de har någon anhörig som ligger svårt sjuk eller att barnen måste kunna nå den, måste man veta att det finns störsändare. Då har man ett val i alla fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:21 EM | Kommentarer (4) | Google

20 september 2004

Katinka Gästbloggar 4

Utmärkelsen "världens sämsta blogg-vaktare" ger jag härmed till mig själv. Om man åker bort, och tar med sig laptopen för att b.la kunna uppdatera Annicas blogg, är en modemsladd en bra sak att ta med sig. Utan den blir det en aningens svårt att komma ut på nätet. Ibland funderar man på om det inte varit lika bra att behålla den blonda hårfärgen :)

Nåväl, helgen har förflutit på bra ändå, ett litet aber nu är vår vovve Lina, hon mår inte bra och jag har ingen aning om vad det kan tänkas vara. Om 50 minuter så skall jag ta henne till veterinären så får vi se. Efter Lucas snabba sjukdom och bortgång förra året är jag livrädd - milt sagt. Jag kommer hålla alla tummar och tår jag äger för att det inte är något farligt. För den som inte ägt hund eller annat husdjur är det svårt att föreställa sig hur mycket man kan sörja sina älsklingar när dom försvinner. Det är 1 ½ år sedan vi fick ta bort Lucas och jag tänker på han fortfarande varje dag och får en klump i magen när jag ser foton på honom. Då hade jag Lina kvar, nu vill jag inte ens föreställa mig hur jag kommer uppleva det när Lina försvinner. En dag gör hon det, jag hoppas bara den dagen dröjer ett par år till - minst.

Håll tummarna ni med för att det inte är något allvarligt med Lina !

// Katinka

Annica Tiger 12:17 EM | Kommentarer (3) | Google

16 september 2004

Katinka Gästbloggar 3

Trött, träningsvärk och går som en ledbruten tant på 90 år - så kan man sammanfatta mig just nu. Vem sa att träningen var nyttigt ?

Nu stundar en varm dusch, en kopp te och sedan blir det sova av och förhoppningsvis en något mindre ledbruten kropp som väntar mig i morgon :)

// Katinka

Annica Tiger 9:30 EM | Kommentarer (1) | Google

15 september 2004

Katinka Gästbloggar 2

Jag var i valet och kvalet om jag skulle gå till KGB i kväll, men bestämde mig för att det fick anstå.
Jag var ute i Måndags - på Vampire Lounge, och med halva priset på drinkar blev det inte bara 1 eller 2 drinkar det stannade vid, så i kväll håller jag mig hemma och är skötsam.

Tyvärr så kom inte West Wing:Season 4 idag som jag hade hoppats på, releasen blev tydlgen uppskjuten 2v. Trist värre då jag sett fram emot att få se serien, ffa dialogen i den, som jag älskar. Alla som gillar serien kommer väl ihåg Sam's replik i första avsnittet: "This is bad in so many levels" Har man inte sett det så är repliken hur torr som helst :)

Överlag så ser jag aldrig serier på TV längre. Jag har inga problem alls att hålla mig borta från kanalerna när serierna sänds. Jag väntar gärna och köper dom på DVD sen när dom kommer då kan jag se allt i rätt ordning, med bättre bild, och slipper ev. reklam.

Dom sena släppen på Svenska utgåvor gör däremot att jag oftast köper R1 (USA/Kanada) eller R2UK (Engelska). Serien 24: Säsong 3 har inte TV4 börjat visa än, och den släpptes på Engelsk R2:a i Augusti.
Andra serier jag följer är E.R, C.S.I, Star Trek och Babylon 5. Vilket påminner mig om att E.R:Säsong 3 kommer snart - joy joy :)

Nämde jag att jag är en DVD-nerd ?

// Katinka

Annica Tiger 9:24 EM | Kommentarer (5) | Google

Katinka Gästbloggar I

Så var jag här igen för att gäst-blogga 1 vecka. När Annica frågade om jag ville gäst-spela en vecka så tittade jag på henne och sa: javisst, men jag kommer lovorda moderaterna, EU, kungahuset samt Euron.
Minspelet och skrattet tydde på att hon var medveten om att det fanns vissa risker för att det verkligen kunde komma att bli så :)

Men jag tänker inte yttra ett ord om något av ämnena, än. Det är något annat som upptar mina tankar nu sen någon vecka tillbaka, nämligen personliga utmaningar. Jag känner mig rätt tom inombords och har kommit fram till att det är min viktminskning jag saknar. Jag stannde på 62 kg i vintras och har sedan dess - utan problem, hållit vikten.
Men själva nedgångsfasen saknar jag. Nu får jag inga mer kickar av att ställa mig på vågen och konstatera att si och så många hekton försvunnit, eller att ta fram måttbandet och konstatera att si och så många centimetrar försvunnit. Jag förde noggran statistik och fyllde i alla siffror varje vecka och alla minus syntes på fina kurvor.

Jag behöver en ny utmaning mao, och jag tror mig veta vilken det blir. Men jag återkommer om det senare. Jag tillhör den kategorin av människor som inte gärna i förväg basunerar ut vad jag skall göra. Jag vill göra det för att sedan efteråt berätta vad jag gjort. Men har jag slutat med socker, Treo och skalat av 28 kilon så skall jag väl ro detta i land också. Hoppas jag iaf.

// Katinka

Annica Tiger 12:19 EM | Kommentarer (6) | Google

5 september 2004

Lättnader i PUL

En utredning har föreslagit lättnader i PUL. Tanken är att vanlig löpande text ska undantas från de flesta av PUL:s hanteringsregler, men en missbruksregel ska införas; om någon förtalas, förföljs eller skandaliseras så ska lättnaderna i PUL inte gälla.

Datainspektionen befarar att de kommer att få mycket att göra. Men de är tillsynsmyndighet och ska hantera missbruk av PUL och inte bara slentrianmässigt skriva av anmälningar och hänvisa till Ramsbro-domen. Datainspektion knorrar över att lagstiftaren i förslaget om lättnader i PUL via missbruksregeln har överlämnat till Datainspektionen att avgöra vad som är tillåtet eller inte när det gäller Internetpubliceringar. Men eftersom Datainspektionen är den enda myndighet som människor, som upplever att deras integritet kränks på nätet, kan vända sig till är det väl minst sagt rimligt att Datainspektionen hanterar dessa anmälningar på ett korrekt sätt. Om de vill undandra sig ansvaret så innebär det att att dessa ärenden i fortsättningen faller mellan två stolar – rakt ut i tomma intet.

I Ramsbrodomen slog Högsta domstolen fast att personuppgiftslagens undantag för "uteslutande journalistiska ändamål" ska omfatta alla medborgare. Inte enbart yrkesverksamma journalister vid grundlagskyddade medier. Därmed ska det stå var och en fritt att på nätet "informera, utöva kritik och väcka debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten". Likaså att publicera namn och andra personuppgifter på nätet, utan att hamna i konflikt med PUL. Det gäller även "sådana åsikter och tankar som kränker, chockerar eller stör".

Räcker det att skriva på första sidan att en hemsida har ett journalistiskt syfte? Räcker det att skriva att hemsidans syfte är att föra debatt om en viktig samhällsfråga? Vem avgör vad som är journalistiskt syfte? Vem avgör om det är en debatt som förs om en viktig samhällsfråga? Vart går gränsen för när innehållet inte längre informerar, utövar kritik och väcker debatt om samhällsfrågor av betydelse för allmänheten? Vem avgör när denna gräns är nådd? Vem avgör att åsikter och tankar som kränker, chockerar eller stör inte kränker den personliga integriteten? Vem avgör när syftet med hemsidan egentligen är något helt annat?

För i många fall är syftet något helt annat med en del hemsidor än att informera, utöva kritik och väcka debatt och den problematiken går inte att komma undan. Att publicera en hemsida kräver bara några musklick och vederbörande kan därmed snabbt och till en obetydlig kostnad nå ut till ett i princip obegränsat antal personer i hela världen. Förutsättningar finns därmed på ett helt annat sätt än tidigare innan Internet fanns att bedriva målmedvetna och effektiva personangreppskampanjer, vars enda syfte är att kränka någon eller några och frånta dem deras heder och ära. Konsekvenserna av en dylik kampanj på Internet kan därmed i många fall bli förödande för de som blir utsatta för detta. Lagstiftningen hänger inte riktigt med här.

Tendensen att göra hemsidor som medvetet kränker andra människors integritet har ökat. Detta är ett problem som kommer att växa och om inget görs kommer Internet att bli ett elektroniskt Vilda Västern. Blir du osams med din förra partner? Häng ut henne/honom via bilder på Internet med glåpord och kränkande kommentarer. Vårdnadstvister luftas offentligt på nätet och ingen tycks tänka på att barnens integritet därmed också kränks samtidigt med den förälder som utsätts för detta. Människor som lever med skyddad identitet hängs ut. Blir du osams med någon på nätet, häng ut den personen på anslagstavlor och andra forum, på e-postlistor och på hemsidor med namn och bild samt uppdiktade lögner. Blir du felbehandlad, häng ut doktorn med bild, hemadress och telefonnummer. Har den lokala politikern tagit ett beslut som inte faller dig på läppen är det bara att göra en hemsida som hudflänger politiken i sin yrkesroll och även som privatperson. Pedofiler eller påstådda pedofiler hängs ut med bild och personuppgifter på hemsidor och ingen hänsyn tas till om de ens är dömda för de brott de anklagas för.

När det gäller yrkesverksamma journalister finns det en pressetik som följs strikt av de flesta seriösa journalister. Det är Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Svenska Tidningsutgivareföreningen, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB, Utbildningsradion AB och Radioutgivarföreningen som har tagit fram denna pressetik. Den som anser sig vara illa behandlad, kränkt eller omskriven på ett felaktigt sätt kan vända sig till Pressombudsmannen och Pressens Opinionsnämnd bedömer pressetiska frågor. TV och radio har en liknande instans som kallas Granskningsnämnden.

Pressetiken kräver att man som yrkesverksam journalist ska ge korrekta och allsidiga nyheter. Sakuppgifter ska kontrolleras. Läsaren ska beredas möjlighet att kunna se skillnad på faktaredovisning och kommentarer. Bemötanden och andra genmälen ska publiceras. Felaktiga uppgifter ska redovisas genom rättelser. Den personliga integriteten ska respekteras. Man ska vara sparsam med bilder. Man ska höra bägge sidor. En person, som utpekas som misstänkt, ska alltid betraktas som oskyldig om inte fällande dom föreligger. Man ska vara försiktig med namn. Detta var bara kort en översikt av vad en yrkesverksam journalist har att ta hänsyn till.

När det gäller s.k. journalistisk utövad av icke yrkesverksamma "journalister" och som omfattas av undantaget i Ramsbrodomen finns inte liknande regler/lagar. När det gäller icke yrkesverksam "journalistik", vilket vem som helst kan hävda att de har utfört numera på vilken hemsida som helst på Internet (hårt draget), finns inga nämnder, ombudsmän och eller andra instanser att vända sig till, förutom då Datainspektionen, som numera tolkar Ramsbrodomen väldigt generöst. Visst lär de få mer ärenden att hantera om de inte slentrianmässigt hänvisar till Ramsbro-domen. Men då får de väl ges resurser att hantera detta. För i grund och botten är det väl mer viktigt att människor får hjälp och att journalistisk verksamhet på nätet sätts under lupp vid missbruk och att begreppet god publicistisk sed även införs på hemsidor?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:32 FM | Kommentarer (2) | Google

31 juli 2004

Skjut inte

Lång planering, upplåsta celldörrar, insmugglade mobiler, mutad vakt, vapen, gisslan, medhjälpare med flyktbil och några av Sveriges farligaste fångar kunde fly från Hall. En kvartett tuffa grabbar, med miljoner från tidigare kupper – som antagligen finns utplacerade lite här och var. Erfarna rymmare. Vana att hålla sig undan polisen. Män med vapen, män utan hämningar, män som har dödat eller förmodligen beredda att döda. Men vad hände? Upp som en sol, ned som en pannkaka.

Rymningen kom tydligen av sig av den anledningen att rymmarna inte kunde hantera en kompass och läsa kartan. Borde de inte ha övat lite innan? Eller planerat lite bättre. Flera flyktbilar. Flera alternativ om det sket sig. De som ansetts som tuffingar har nog inte så mycket pondus längre bland andra kriminella. Det är bara bra. De förtjänar ingen pondus. De är och har alltid varit misslyckade skitar, som valt en väg som inte leder någon vart. De är inga förebilder för någon numera hoppas jag.

Myggbiten, utmattad och uppenbarligen rädd skriker Tony "Skjut inte" när han grips. Så klart polisen inte sköt. Svensk polis skjuter inte folk om de inte absolut måste. Tony och hans kumpaner visade inte samma barmhärtighet mot poliserna som dödades i Malexander. Är han förmögen att dra dessa paralleller? Förstår han vad han har gjort? Ångrar han sig?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:48 EM | Kommentarer (4) | Google

30 juli 2004

Knutbydomarna

Domarna kom 14:00.
Pastorn dömdes för anstiftan till
mord och anstiftan till mordförsök. Livstids fängelse.
Barnflickan dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård.

Rätt eller fel?
Spontant känns det rätt.
Fast det där med att höra röster (eller påstå sig så göra) verkar vara ett bra sätt att slippa fängelse. Det har många fall visat nyligen. Alltför många fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:09 EM | Kommentarer (4) | Google

Jakten är över

Tony Olsson har gripits. Det skedde 9:45 i dag. Gissa vart? Han lekte inte skogsmulle utan greps nära Grödinge i en fastighet utmed länsväg 225. Tur att jag hade fel. Jag kanske skulle ta jobb som rymningsplanerare :-)? Klumpig rymning hur som haver.

Men jag är glad att det hela är över. Jag misstänker att många i trakten runt omkring varit oroliga, anhöriga till offren i Malexander likaså, samt poliserna givetvis. En beväpnad våldsbenägen rymling kan inte vara en höjdaruppgift att ta sig an.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:26 FM | Google

28 juli 2004

Våldsam rymning

Insmugglad pistol? Hall som borde vara välbevakat. Det som inte får hända har hänt. Tony Olsson, dömd till livstid för Malexandermorden, har rymt, tillsammans med tre andra fångar. Skott avlossades vid fritagningen. Tur att ingen blev skadad. Men hur kommer det att utvecklas? Jag hoppas de tar rymlingarna å det snaraste.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:16 FM | Kommentarer (10) | Google

26 juli 2004

Skräck för terrorister

Jag läser inte bloggar som skriver på engelska. Jag läser bara tidningar på svenska. Jag tycker inte om manualer om de inte finns i svenskspråkig variant. Jag föredrar att ta in information på svenska. Varför vet jag inte, min engelska är väl inte så mycket sämre än default-svennar i min egen ålder. Det finns säkert mycket jag missar på grund av det.

Att läsa andra bloggar ger möjlighet till att läsa andras kommentarer om vad de läst i utländsk press. Det är en av de många positiva effekterna av att läsa andras bloggar. Jag hittar förresten nya intressanta bloggar hela tiden. P-blog skrev en intressant anteckning (Paranoia i luften) om hur utbredd skräcken för arabiska terrorister verkar vara i USA. Det räcker tydligen att några män med arabiskt ursprung flyger tillsammans för att leda till en artikel om hur arabiska terrorister flyger omkring på amerikanska inrikesflyg för att spana inför kommande terroristattacker.

Det kan inte vara lätt att vara av arabisk härkomst och bo i USA, eller i andra västländer för den delen. Jag tycker att det börjar ta orimliga proportioner. Det liknar hets mot folkgrupp. Alla araber är inte med automatik terrorister. Alla som har en annan tro än den kristna är inte heller med automatik terrorister. Alla som går eller har gått i Koranskola eller utforskat sitt ursprung och sin religion är inte med automatik terrorister. Jag tänker delvis på drevet mot Kubasvensken. Hade han varit en terrorist så hade inte USA släppt honom. Jag tycker inte man ska se spöken överallt. De flesta vanliga människor, oavsett härkomst och religion, är emot terrorism.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:55 EM | Kommentarer (8) | Google

Ska Sudan bli ett nytt Rwanda?

Ibland måste man få tänka smått.

Vad är en död hund jämfört med översvämningarna i Indien som krävt 535 liv eller att tiotusentals människor har dödats och över en miljon människor lever på flykt undan våld och terror Darfur-regionen i västra Sudan.

FN var en papperstiger under folkmordet i Rwanda. Kommer FN att fortsätta vara en papperstiger när det gäller folkmordet i Sudan? FN törs inte ens klassa det som ett folkmord. Men kongressen i USA har däremot klassat det som folkmord. Jag hoppas det innebär att FN kommer att tvingas agera. Det är bättre att agera nu än att hålla fina minnestal tio år efteråt. Mycket snack, men lite verkstad är det vad FN står för?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:23 FM | Kommentarer (2) | Google