« Bloggarens begränsning | Startsidan | Samma visa varje år »

1 november 2004

Fågelinluensan

Influensan brukar komma till Sverige varje vintersäsong, som ett brev på posten – likt ett julkort från tomten. Den brukar vara av typen Influensa A. Influensa B ger oftast begränsade epidemier med regelbundna, lokala utbrott. Fågelinluensan kan bli nästa farsot som sprider sig över världen om viruset mutera. Jag tror inte larmrapporterna är överdrivna. Jag är orolig. Jag misstänker det inte är frågan om utan mer frågan om när den kommer att mutera och spridas till människor. Den dagen blir inte kul. Jag hoppas de hinner ta fram ett fungerande vaccin innan dess.

Pandemier (epidemier som sprider sig över mycket stora områden) har beskrivits långt tillbaks i historien. Den finns beskriven så långt tillbaks som 1173 och senare 1580, 1729, 1781, 1799 och 1830. Ryska snuvan grasserade 1889-92. Spanska sjukan (startade i Kina trots sitt namn) kom 1918, drabbade uppskattningsvis 500 miljoner människor över hela världen och 21 miljoner dog, i Sverige dog minst 30.000. Influensaepidemier under modern tid har varit bland annat Asiaten 1957-58, Hongkong 1968-70 och Sichuan 1988-89.

Influensan döps ofta efter varifrån de kommer eller varifrån de kan härledas. Att så många kommer från Kina och de trakterna har nog en ganska enkel förklaring. Där bor ofta människor och djur tätt ihop under samma tak. Grisen verkar vara det djur som oftast är boven i dramat. Grisen kan bli smittad av människor och andra djur, exempelvis ankor, och smittan kan sedan överföras till människan. Vi är ganska lika genetiskt :), även kanske på andra sätt också? Mullig mansgris. Fyllesvin. Svinpäls. Köpa grisen i säcken. Grisa ned sig. Smutsgris. Kelgris. Lortgris. Morsgris. Kasta pärlor för svin. Svinhugg går igen. Kärt barn har många namn.

Med tanke på världens ökande befolkning, som ofta lever tätt ihop i stora samhällen/städer och med den lätthet alla kan flyga världen runt inom ett par timmar eller ett dygn, är det kanske inte så underligt att moderna influensor sprids snabbt och effektivt.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 1, 2004 5:31 EM