13 juli 2004

Avelsfarmer

Nu har jag fått det bekräftat. Nazisterna är bombade i huvudet. De kan inte ens knulla och producera barn. Det är så illa att de måste få hjälp att avla barn på avelsfarmer. Får de handgriplig hjälp i själva akten? Att lämna skriftliga instruktioner räcker nog inte, då jag misstänker att de flesta av dem inte ens kan läsa.

Skämt åsido.

Det skrämmer mig att det år 2004 fortfarande finns rester kvar av tänkande i banor som ariska barn, blonda barn, renrasiga barn och att nazisterna kan agera så öppet och aktivt. Det tycks som om Tyskland kanske ska försöka agera i denna fråga. Nazisternas fäste verkar bara bli starkare och starkare där.

Den tyske advokaten Jürgen Rieger äger det västgötska godset Sveneby utanför Mariestad och det är här det är tänkt att det ska avlas fram ariska barn. Tanken är sprungen från Lebensborn, Himmlers fixa idé att så många "ariska" barn som möjligt skulle födas i de ockuperade länderna under andra världskriget.

Vad jag vet är vi inte ockuperade av tyskarna.
Varför ska de då behöva befolka Sverige?
Vi har väl nog med de nassesvin som redan finns här?

Tillägg:
Kubasvensken hotas av nazister som ogillar att hans hemresa kostade skjortan. Ja, jag kan också tycka att kostnaden för hemtransporten var lite väl dyr. Men inte lägger jag skulden på killen. Så fucking meningslöst att hota honom till livet för det.

Det var UD som beslutade om transporten. Själv hade jag, om jag varit i samma sits, hoppat på flyget utan tvekan och inte funderat på kostnaden; bara för att äntligen få komma hem. Det tror jag de flesta hade gjort, även de med rakade huvuden som lider av lyten likt besvärande nervryckningar i armarna så de flyger rakt upp i luften då och då utan anledning, samt talsvårigheter i form av att de bara kan uttala två ord rent och utan stakningar; Heil Hitler.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:20 FM | Kommentarer (3) | Google

Rasistvåld

Gudmundson och Stationsvakt har bloggat om detta, säkert finns det många fler som gjort detsamma.

Saxat ur artikeln i Aftonbladet:
Med antijudiska slagord gick de sex tonåringarna i Paris, med rötter i Nordafrika, till angrepp mot den 23-åriga kvinnan och hennes bebis. De vräkte omkull barnvagnen, klippte av kvinnan håret och ritade hakkors på hennes mage.

Förövare med rötter i Nordafrika? Kan det då vara ett nazistiskt dåd? Troligen inte, ändå görs kopplingen i artikeln då det hänvisas till att kyrkogården i Herrlisheim är en av de platser som har blivit nerklottrade med nazistiska symboler. Det finns andra grupperingar som när ett hat mot judar och kan tänkas utföra rasistdåd mot just judar. Brukar inte nazister hata invandrare och spöa upp dem, plus att de när ett hat till judarna; som liksom är inbyggd i själva nazismen?

Fegt att vara sex mot en. Fegt att slå en kvinna (hur det än är så är en kvinna oftast fysiskt svagare). Fegt som fan att ge sig på en människa som har en bebis i barnvagnen. Fegt av människorna runt omkring i tunnelbanetåget att inte ingripa. Fegt. Fegt. Fegt.

Jag har aldrig märkt att det finns ett öppet hat mot judar i Sverige, förutom de kommentarer som görs i olika forum av knäppisar. Har det förekommit att judar har har överfallits, likt som detta som skedde i Frankrike?

Rasismen florerar, men är den inte riktad mot invandrare och är det inte ofta då nazister (skinnskallar) inblandade? Många invandrare och även anti-rasister har råkat illa ut och till och med blivit dödade i Sverige. En och annan nazist har säkert mött sin överman också?

Hur skulle du agera om du såg någon bli misshandlad? Skulle du göra ett envarsingripande på egen hand? Jag skulle nog inte göra det. Inte ensam. Jag är inte speciellt stark rent fysiskt. De kurser jag fick, som väktare, i självskydd känns inte som något att luta sig mot i en sådan här situation. Men jag skulle säkert bli hemskt upprörd och försöka få med mig mina medpassagerare så att vi tillsammans kunde ingripa. En större mobb kan kanske hantera en mindre mobb? Svåra frågor. Jag hoppas att jag aldrig behöver ställas inför en sådan här situation någonsin.

Jag tycker inte om våld, i några som helst former.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:49 FM | Kommentarer (3) | Google

11 juli 2004

Att straffa brott med brott

Stationsvakt skrev om detta, för oss, kanske lite konstiga sätt att hämnas en "oförätt". Att straffa "brott" med brott kan inte vara rätt sätt.

Indiskor våldtogs efter brott mot kastregler! Ja, nu var det inte de kvinnor som våldtogs som hade brutit mot några kastregler, utan det var mamman och två mostrar till en 19-årig pojke som rymt med en 14-årig flicka från en högre kast och gift sig med henne.

Jag minns att jag läste något liknande i en putteliten notis häromdagen i en av våra kvällstidningar. Det var en liten flicka (runt sju år) som hade lekt med en jämnårig kille av en annan kast, det som ansågs mest frapperande (förutom brottet mot kastreglerna) var att de hade de varit ensamma i rummet. Inget underligt i våra ögon. Barn leker. Barn kan leka ensamma i timmar om leken är rolig. Men av byrådet ansågs detta som ett stort brott, från flickans sida. Hon fick domen att hon skulle dö. Den som ålades att utföra avrättningen var hennes egen far och som tur var vägrade han. Han och hela familjen fick fly. De får skydd av polis på nya tillflyktsorten och byrådet polisanmäldes. Jag minns inte riktigt vem som hade gjort polisanmälan, om det var en polis eller en lokal politiker som fått nys om händelsen.

Notisen var bara på några rader, men jag satt länge och kikade på den – ungefär som om jag skulle kunna läsa ut något mellan raderna. Men sedan föll notisen i glömska och jag kom ej ihåg den förrän jag läste Stationsvakt inlägg.

Kastdiskriminering är förbjuden enligt lag i Indien sedan 1949. Men det är en tandlös lag eftersom kastreglerana lever kvar och frodas än i dag. Att vara kastlös måste vara hemskt. Att vara en kastlös kvinna än värre. Daliter kallas de kastlösa, de anses oberörbara.

Läs gärna artikeln i AmnestyPress, "I Indien börjar våldet mot kvinnor redan i livmodern".

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:38 FM | Kommentarer (2) | Google

10 juli 2004

Skattesänkningar

Bosse Ringholm hade spenderbyxorna på sig i Almedalen. Han lovade framtida skattesänkningar. Det handlar om några hundralappar i månaden för de flesta svenskar. Hur dessa fjuttiga hundralapparna per person skulle kunna bidra till ökad konsumtion och därmed bidra till fler jobb är för mig en gåta. Får jag ett par hundra över varje månad, inte springer jag ut och konsumerar upp dem. Det finns hål att stoppa dem i, likt det finns i statsbudgeten misstänker jag.

Bosse Ringholm menade på att löftena om höjda barnbidrag och ett höjt tak i sjuk- och föräldraförsäkringen snart kanske kan infrias, om ekonomin så tillåter. Jag har inget emot att så sker, men då ska det finnas täckning för det i budgeten. Vi kan inte finansiera vår välfärd genom att låna till den.

Det var inte länge sedan det var på tapeten att tjuva (eller som det så vackert kallades; överföra) miljarders kronor från pensionsspararnas pengar för att täcka hål i statsbudgeten. Hur har Sveriges ekonomi kunnat förbättras så radikalt på en sådan kort tid? Jag får inte det hela att gå ihop. Behåll dina skattesänkningar Bosse Ringholm. Jag kan bjuda på några fjuttiga hundringar i månaden så att statsfinanserna håller sig inom budgettaket och att det inte behöver dras ned på välfärden.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:55 FM | Google

Valfusk i stora mått

Jag har börjat läsa "Korkade Vita Män" av Michael Moore. Redan i första kapitlet på sidan 21 började jag lyfta på ena ögonbrynet. Visst är det så att Bush utnämning till president var helt felaktig, tillkommen via rackar- och rövarmetoder - men att det var så illa hade jag inte en susning om.

Al Gore var den som skulle ha vunnit om allt gått rätt till och jag tror att världen hade sett helt annorlunda ut i dag om så skett. Men det lär vi aldrig få något facit på. Dessutom är det helt oväsentligt. Skadan är redan skedd.

Röstlängder manipulerades. Grova brottslingar får inte rösta i Florida. De ströks då inför valet på anmodan av Katherine Harris – medordförande för George W Bush presidentkampanj, men av bara farten följde många med liknande namn, födda på samma dag osv. 173.000 ströks ur röstlängderna i Florida, merparten skulle troligen – om de nu skulle ha gått till valurnan – röstat på Al Gore. Otroligt! Vidden av det hela kunde ses då Linda Howell ströks ur vallängderna. Men hon var ingen brottsling. Hon var valövervakare i Madison County.

Massmedia i USA struntade i detta rättsövergrepp. Underligt! BBC grävde dock i denna unkna skandalösa historia och till slut tog tidningarna Los Angeles Times och Washington Post upp skandalen, men några ringar på vattnet blev det inte. Det tystades väl ned? Visste du om detta?

Jag tyckte hela historien var så otrolig att jag var tvungen att surfa ut på nätet för att se om jag hittade något som kunde styrka detta.

Al Gore påstås ha förlorat mot Bush, 537 röster ska ha varit till fördel Bush. Tja, min slutsats blir då att hade alla fått rösta som förvägrades detta hade siffrorna sett helt annorlunda ut. Röstsedlar som var olagliga räknades, om de var till Bush fördel förstås. Jag ser framemot att läsa fortsättningen på boken "Korkade Vita Män". Risken är väl att jag lär dö av en hjärtinfarkt eller får en stroke uppkommen på grund av ilska och upprördhet :\.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:48 FM | Kommentarer (6) | Google

6 juli 2004

Tukta eller inte tukta?

Sverige var först i världen med att förbjuda aga av barn, dock så sent som 1979. Men i alla fall, bättre sent än aldrig.

I går var barnaga uppe på tapeten i överhuset i London. Europadomstolen har kritiserat brittisk (1998) lag för att den inte erbjuder barn "tillräckligt skydd".

Barnaga är i dag tillåtet om det handlar om "rimlig tuktning". Smaka på ordet tuktning. Det låter lika gammaldags som det är.

Tukta tolkat av ordboken:
– hålla i ett tillstånd av sträng disciplin
– bestraffa för överträdelse av (disciplin)regel
– de olydiga barnen tuktades med riset

Nu avskaffades ej barnagan av överhuset. Pärerna i överhuset hade tre varianter att ta ställning till. Ett heltäckande förbud likt det vi har i Sverige, att inte ändra lagen alls eller en kompromiss framlagd av liberaldemokraten lord Lester.

Det blev kompromissen som fick flest röster och den ger brittiska föräldrar rätt att utöva barnaga om den är "återhållsam" och inte lämnar märken. Återhållsam? Vem avgör det? Det ordet kan tolkas olika beroende på betraktarens ögon. Det en tycker är måttfullt kanske en annan anser att det är för milt. Märken? Det finns ytterst förfinade tortyrmetoder som inte efterlämnar märken. Så avsaknaden av märken kan inte och bör inte vara en måttstock. Dessutom; hur mäter man märken i själen?

– Vi vill inte kriminalisera föräldrar, så vi är emot ett heltäckande förbud, sade premiärminister Tony Blairs talesman till journalister inför måndagens överhusdebatt.

Okey. Blair vill inte kriminalisera föräldrarna. Men barnen då? Barnens rätt att inte bli agade? Är det som vanligt? Barnens vilja hänger i träden? Det handlar bara om föräldrars rätt till syvende och sist? Med rättigheter följer skyldigheter. Men som vanligt hamnar det sistnämnda i skymundan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:02 FM | Kommentarer (2) | Google

2 juli 2004

Våldtagen, sedan gift?

Jag var in till stan en sväng i dag också. Jag slet åt mig gratistidningen Metro och satte mig ned och började bläddra i tidningen. En liten artikel med rubriken "Turkiet kan införa livstid för hedersmord".

Ordet kan intresserade mig. Kan är inte samma sak som ska. Det är ett förslag som framlagts. Jag hoppas verkligen de röstar ja till lagändringen i september.

Som det är nu kan en förövare som mördat med hänvisning till familjens heder kunnat få strafflindring. Jag har för mig att jag även hört talas om fall där det inte bara givits strafflindring utan inget straff har utdömts.

Bush var på besök i Turkiet och puffade för att EU ska snarast släppa in Turkiet i hönsgården. Men det hoppas jag verkligen inte sker förrän Turkiet har reglerat sina lagar och sitt sätt att tolka dem. Strafflindring för så kallade hedersmord är inget som hör hemma i EU.

Det finns säker många andra lagar att ses över. I artikeln nämdes en lag som i alla fall fick mig att höja på ena ögonbrynet när jag satt på pendeln.

Turkiets våldtäktslagstiftning är lite udda, minst sagt. En våldtäktsman får i dagens läge strafflindring i Turkiet om han gifter sig med offret.

Och? Jag undrar vad kvinnan har att säga till i fall som ovan? Snacka om att kanske ha dubbel otur? Först bli våldtagen av en skitstövel, sedan tvingas gifta sig med samma skitstövel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:36 EM | Kommentarer (1) | Google

1 juli 2004

Att osynliggöra våldet

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är den genomsnittliga kvinnomördaren svensk, svartsjuk och dessutom ofta stupfull. Dessa mord brukar inte hamna på löpet, ofta blir det en liten notis inne i tidningen – "Familjebråk slutade i tragedi". Morden osynliggörs med andra ord. Nedvärderas rent nyhetsmässigt. Men det görs ofta däremot inte mord när förövaren är från en annan kultur och det då benäms med det olustiga epitetet "hedersmord".

I DN, se länk ovan, är detta ett fenomen som exempelvis Nationaldemokraterna utnyttjar. Jag citerar ur artikeln:

På den vita fläcken på nyhetskartan finns i stället utrymme för mytbildning. Nationaldemokraterna använder luckan för att hetsa mot det våld som man säger begås av muslimska invandrare. När nationaldemokraternas affischnamn Tor Paulsson i helgen greps för misshandel av sin sambo förklarade partiets chefsideolog i DN att det "fanns en skillnad" mellan Paulssons våld och det påstådda "muslimska våldet".

"Skillnaden är inställningen till vad som är rätt och vad som är fel. Om Tor Paulsson gjort det här är jag övertygad om att han ångrar sig. Det gör inte människor från den muslimska kulturen", säger chefsideologen till DN.

För att inte tala om alla fall av kvinnomisshandel som osynliggörs. Mörkertalet är stort. De flesta polisanmälningar, om kvinnan nu gör en sådan, läggs ned. Inte för att anmälan var falsk eller att inget brott har begåtts, utan för att polis och åklagare inte prioriterar dessa brott, samt att resurserna inte finns att utreda dem alla även om viljan fanns.

I Sverige kommer 16 kvinnor att mördas av sina sambor och makar i år, statistiskt sett. Lika många mördas av okända gärningsmän. Fast i det sistnämda brukar det i många fall till slut visa sig att det inte är en okänd gärningsman utan det är en närstående. Vem minns inte kvinnan som skulle gå ut och titta till hundarna och sedan bara försvann i det blå? Sa sambon, som hade dödat henne medelst strypning och grävt ned kroppen invid huset.

Olika siffror nämns alltid när det gäller statistik och egentligen tycker jag antalet är ganska ointressant. Att fenomentet förekommer är mer intressant. Inte om det sker var tionde dag eller var sextonde dag eller...

Jag var inne på BRÅ:s sajt
och hittade dessa siffror för 2003 i en pdf-fil:
Fullbordat mord och dråp samt misshandel
med dödlig utgång (1, 2, 5, 6 §§)
Mot kvinna 66
Med användning av skjutvapen 9
Utan användning av skjutvapen 57

Våld är våld.
Mord är mord.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:05 FM | Kommentarer (1) | Google

30 juni 2004

Sandlådepolitik

Jag bor inte i USA och det är jag glad över. Den enda bilden jag har av Bush är den jag ser i media. Huruvida den är vinklad, förskönad eller korrekt har jag svårt att bedöma. Men det jag har sett har gett vid handen att jag ibland till och med har tvivlat på Bush förstånd. Är han vuxen? Är han vuxen sin uppgift? Det är inget dagis han jobbar på, men stundtals verkar det som om han fortfarande befinner sig i sandlådan, där småpojkarna leker krig och kastar sand på varandra. Men de har säkert kul när de lattjar där. Synd bara att sandsprättandet påverkar en hel värld, som inte kan påverka eller stoppa det – inte ens FN. Kriget i Irak eller rättare sagt kriget mot terrorismen kommer inte att vinnas av Bush och hans kompisar i sandlådan, tyvärr är det nog al-Qaida som dragit mest fördel av det än så länge. Jag hoppas att det i förlängningen ska sluta med att det irakiska folket står som vinnare. Men dit är det långt.

Jag ser fram emot att se filmen Fahrenheit 9/11. Michael Moores dokumentärfilm må kanske vara lite färgad av hans egna åsikter om Bush och hans administration, men som jag såg på TV att en kille ur publiken sa:
– Även om bara hälften är sant, så är det en förfärligt.

På tal om sandlådor. Jag kommer osökt in på tillsättandet av Portugals premiärminister, José Manuel Barroso, som EU-kommissionens näste ledare.

Saxat ur artikeln ovan:
–En urvalsprocess där ett litet antal personer sätter sig bakom stängda dörrar och diskuterar olika kandidater, inte så mycket utifrån deras meriter som vad man har emot dem, tills ett namn återstår som möter minst motstånd, det är en parodi och inte värdigt ett demokratiskt samhälle, menar en EU-expert som Dagens Nyheter talat med.

En kompromiss, en halvmesyr? En person som blev vald inte för att de som valt gillar honom speciellt mycket utan den enda orsaken tycks vara att han valts för att han inte gjort sig till tillräckligt stor ovän med någon. Varför inte ha direktval av EU-kommissionens ledare i EU-parlamentet istället? Varför detta käbbel om de olika portföljerna? Bara det gör mig fundersam. Varför är det så viktigt att de så kallade "tunga" portföljerna går till de stora länderna? Är det inte den kommissionär som är mest skickad att tillföra portföljen något som ska väljas och inte knyta portföljen till ett specifikt land?

Hur kommer Barroso att kunna leda EU om han inte har någon pondus? Kommer han fortfarande att vara den snälla killen som inte vill göra sig ovän med någon eller något? Jag är orolig för att de stora kolosserna, Tyskland, Spanien, Frankrike och Storbritannien, kommer att utnyttja honom som en nickedocka. Portugal har ett stort jordbruksbidrag, jämfört med andra länder och speciellt de nytillkomna medlemmarna i EU, hur ska Barroso kunna vara neutral om krav ställs på att Portugals och andra länders jordbruksstöd ska minskas – till förmån för andra?

Förenta Staterna Europa är det dithän vi är på väg? Ordet "förenta" betyder mellanstatlig samverkan. Samverkan är synonymt med ordet samarbete. Men är inte EU på väg att bli något utöver detta? Jag skulle inte vara så EU-negativ om det bara handlade om mellanstatlig samverkan. Samarbete behövs i en den värld vi lever i. Fast vad det samarbetet har med storleken på jordgubbar och hur böjd en gurka får vara, är för mig obegripligt. När EU inte ens har kunnat enas om regler för hur djurtransporterna ska ske på bästa sätt under alla dessa år frågan har diskuterats säger en hel del tycker jag om vilka tidsödande processer det handlar om och var fokus är placerat.

Jag ser med oro på att allt mindre personer får allt mer makt. Frågor som är viktiga för oss vanliga människor (oavsett vart i Europa vi bor) riskerar att försvinna på vägen till beslutsfattarna, allteftersom vägen dit blir allt längre och längre. De mindre länderna får allt mindre att säga till om. Jag tycker inte om att de enskilda ländernas "vikt" väger ojämt. Jag vill inte att den övergripande makten förskjuts till EU, med tanke på förslaget till en ny grundlag. Jag vill att Sverige ska en egen valuta och en regering och riksdag som fattar beslut om vår vardag. Här, i demokratisk ordning. Inte att besluten i allt större utsträckning ska tas i EU. Då kommer i alla fall inte jag kännna mig delaktig i en demokratisk process. Det lutar mer åt en totalitär övermyndighet – någonstans därborta....

Javier Solana omvaldes som EU:s talesman i utrikesfrågor. När den nya konstitutionen träder i kraft, tidigast år 2007, övergår han i den nya rollen som unionens förste gemensamme utrikesminister. Minister? Utrikesminister? Vad ska Sveriges utrikesminister ha för roll i framtiden? Snart omfasas väl EU-kommissionens ledare till president? The president of the United States of Europe.

Vi tilläts folkomrösta i frågan huruvida vi skulle införa valutan euro i Sverige eller inte. Jag tror att regering och riksdag över lag trodde att svenska folket skulle säga ett rungande ja. Men så blev det inte. De har nog inte hämtat sig än efter den kallduschen. När det gäller förslaget till ny konstitution ska många länder genomföra en folkomröstning. Men vi i Sverige får inte yttra oss i denna viktiga fråga. Jag tycker våra politiker stoppar huvudena i sanden, likt strutsar.

Varför förs ingen debatt om vad konstitutionen kommer att innebära för EU, för oss i Sverige? Varför är informationen så dålig? Är det något vår regering och riksdag försöker mörka för oss vanliga medborgare? Eller anses vi för dumma för att bry våra små Svenssons-hjärnor om detta? Låt oss sköta det här, är budskapet från politikerna. Men jag litar inte längre på våra folkvalda, allrahelst inte att regeringen, när det gäller EU. Vem företräder de? Egentligen? Sig själva eller svenska folket?

Jag tror att de fegar om folkomröstningen bara för att risken finns att det även här blir ett rungande nej. Riksdagen sade nej till förslaget om president i EU, om jag inte fattat saken fel. Men representanterna från regeringen åkte ned och mesade och sa ja-tack och amen till både det ena och det andra eller rättare sagt sa inte ett dyft under mötet, varken bu eller bä, utan att ens ha riksdagens förankring bakom sig med andra ord.

Jag är ingen politiker.
Jag är ingen akademiker.
Jag är bara en vanlig Svensson.
Åsikterna ovan speglar vad jag
tycker och tänker i min egen lilla
kammare och skall läsas därefter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:56 FM | Kommentarer (8) | Google

28 juni 2004

Nationaldemokraterna

Citat från Nationaldemokraternas hemsida.
– Jag började engagera mig i den nationella kampen när jag såg alla invandrare som betedde sig illa. Man får ta seden dit man kommer, att uppföra sig väl är en förutsättning för att bli accepterad i samhället.

– Det Sverige jag växte upp i finns inte längre. Istället skall vi behöva acceptera rån och gruppvåldtäkter. Jag skäms för att lämna detta till mina barnbarn.

Hotas av nationaldemokraterna efter artikel.

Nationaldemokrat häktad för misshandel under Pride.

Nationaldemokrater hotar att straffa Göran Persson.

Det finns hur många artiklar som helst, jag tog de tre första jag hittade och som ger en bra bild av att det är mycket hot som gäller från nationaldemokraternas sida, samt våld – som den helt meningslösa misshandeln av deltagare i Pride-festivalen förra året.

På sin hemsida skriver nationaldemokraterna även att invandrare står för merparten av våldtäkter i Sverige. De skriver att invandrare och islam innebär en fara för Sverige. De skriver om social turism. De skriver om kriminella polacker som gick bärsärkagång i Sölvesborg. De skriver om att en utlänning knivhotade sin familj för att få stanna i Sverige. Ja, det finns ingen hejd på fördomarna. Allt är invandrarnas fel. Vi svenskar begår inga brott kan man nästan tro efter att ha besökt nationaldemokraterna sida. Svenska killar våldtar inte. Svenskar misshandlar inte andra. Svenskar gör inga onda gärningar i den kristna religionens namn. Svenskar rånar inte. Svenskar misshandlar inte kvinnor. Eller?

Det roliga i kråksången är att nationaldemokraternas frontfigur Tor Paulsson nu är anhållen. Det förtäljer en artikel på sidan 10 i dagens Expressen. Han misstänks för grov misshandel av en kvinna under midsommarens förlustelser i Dalarna. Mitt framför ögonen på partikamrater och andra festdeltagare slog han kvinnan med flera knytnävsslag i ansiktet. En festdeltagare larmade polisen och det lär väl bli svårt att slingra sig ur denna situation – såvida inte alla vittnen drabbas av total minnesförlust helt plötsligt.

Inför valet 2002 poserade han på flygblad och oroade sig över att invandringen kan öka leda till ökad kriminalitet. Nationaldemokraterna kräver i sitt principprogram hårdare tag mot kriminella och högre straff för bland annat våldsbrott. Fast det kanske bara gäller invandrare?

Hur går denna ekvation ihop? Det gör den givetvis inte. Det är därför nationaldemokraterna inte är trovärdiga och är och kommer alltid att förbli ett extremistiskt parti. I alla fall för oss vanliga människor som inte är enögda. Vi som inte tror/trodde på Hitlers irrläror och inte förnekar att Förintelsen skedde under nazisternas ledarskap. Vi som tror på mångfald och solidaritet.

23/11-01 skrev jag detta:
Var fjärde Sverigedemokrat har poster i brottsregistret. En Sverigedemokrat i kyrkofullmäktige har tretton (13 !!!!!) domar, bland annat för grov misshandel. Jajaja...jag har tidigare påvisat att brottsligheten ÄR hög i extrema grupper vare de sig är politiska eller inte. Det är kanske därför de bara platsar i dessa extrema grupperingar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:34 EM | Kommentarer (7) | Google

24 juni 2004

F-kassan tar tid på sig

Göran och Ragna har båda genomgått en höftledsoperation. Så långt, så lika. Men Göran Persson har förmånen att själv få bestämma om han ska vara sjukskriven eller ha full lön som vanligt, vilket han har enligt Aftonbladet redan nu. Dessutom har han fått en rejäl löneförhöjning, 5000 mer i månaden och tjänar sammanlagt 111.000 kronor.

Ragna fick tre veckors sjukpenning från jobbet, men nu har hon ingen inkomst alls. Försäkringskassan har inte ens påbörjat sin utredning och har Ragna otur kan hon få vänta tre månader innan de utrett färdigt och risken finns att försäkringskassans läkare bedömer att hon ingen ska ha – utan att ens träffa patienten. Ibland funderar jag på om de inte sitter och kastar tärning. Osis - en trea, ingen sjukpenning. Ja - en sexa, då blir sjukpenning. Ska folk leva på luft? Göran har säkert lite på banken så han skulle nog klara sig ett par månader, men vanligt folk har ofta inte den bufferten och får låna sig fram, gå till pantbanken eller hur de nu löser det hela. Att gå till Socialen är inget alternativ tycker en del och det har de ofta rätt i. För lika många som får hjälp, är det lika många som får nobben. Människors ekonomi slås i spillror. Det ska fan vara frisk för att orka vara sjuk och slåss mot både sjukdomen och myndigheter.

Min dotter ska snart föda. Redan i februari fick hon problem med foglossning och kunde inte fortsätta med sitt tunga jobb. Det tog försäkringskassan tre månader att komma fram till att foglossning är ingen sjukdom, utan en normal komplikation under en graviditet. De hade ju kunnat klämma ur sig det lite tidigare kan man tycka. Tre månader utan ett öre i inkomst. Försäkringskassans läkare brydde sig inte de skrivna intygen från flera läkare om hennes arbetsoförmåga på grund av tunga lyft. Det finns många liknande fall runt om i Sverige att gravida med grav foglossning inte får ett öre i ersättning. Det är förvånande att det får fortsätta att vara sådana här långa handläggningstider, oavsett vilken sjukdom det nu gäller, och att försäkringskassan inte ger raka besked från början - när de ändå tydligen har klart för sig på förhand vad som inte räknas som sjukdom, exempelvis foglossning - oavsett hur grav den än är.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:42 EM | Kommentarer (5) | Google

23 juni 2004

Inget hedervärt beteende

Unga tjejer fruktar sommarlovet.
Sommarlovet är inte en tid som alla skolbarn ser fram emot. Hos kvinnojourerna får man så här års ta emot många samtal från unga invandrarkvinnor som är oroliga för att de ska bli bortgifta under sommaren. Framförallt gäller detta tjejer som går ut nian. De är rädda för att ingen ska sakna dem när höstterminen börjar, berättar Gunilla Westny från kvinnojouren i Norrköping för Sveriges Radios Ekoredaktion. (FL-Net)

Jag hoppas att alla som nu gick ur nian håller lite extra koll på sina vänner och klasskamrater efter sommarlovet. Kommer alla tillbaks efter sommarlovet? Barngifte är förbjudet i Sverige. Men om familjen sänder flickan till hemlandet och gifter bort henne där och hon tvingas stanna borde väl svenska myndigheter kunna agera om de får kännedom om detta, om flickebarnet är svensk medborgare. Eller är det så illa att om detta händer så är det oåterkalleligt? Hon raderas ut, fasas ut och försvinner i det blå? För om ingen saknar henne här i Sverige så?

Tankarna far vidare.
En ung kvinna som vittnat i ett hedersrelaterat mål har mördats skriver SvD i dag. Paret som besköts fick skydd, men inte vittnet – vars vittnesmål fällde förövarna. Ett annat vittne till ett hedersrelaterat dåd mördades häromdagen, efter att han åkt hem från polisförhöret. Han bad om beskydd men fick inget. Han fördes bort igen av samma förövare som tidigare och denna gång fick han plikta med sitt liv.

Jag tycker inte om orden hedersrelaterat eller hedersmord. Illdåden som utförs under denna beteckning har inte ett dugg med heder att göra. Men det är så pass vanligt numera även i Sverige att polisen bör ha hängt med i utvecklingen och därmed ta detta på allvar. Fast det finns väl inga resurser? Förutom då till att agera "barnvakter" åt diverse kändisar, politiker och kungligheter. Visst ska de ha skydd, om hotbild finnes. Men det bör väl alla ha rätt till om en verklig hotbild finns? Eller är det skillnad på folk och fä?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:27 FM | Kommentarer (7) | Google

22 juni 2004

Psykvårdslag i onödan?

Preskriptionstiden för barnpornografi på internet ska förlängas. Det föreslår utredningen om sexuellt exploaterade barn som presenteras i dag, tisdag skriver DN. Det nämns även att enligt utredningen bör det också tydligt framgå att barn som identifierats via barnpornografi ska ha rätt till målsägarbiträde och skadestånd. Bra!

Nu är barnporr på tapeten. Vi får väl se hur länge intresset hålls uppe hos politiker och makthavare att göra något åt det, samt att driva det i förlängningen. För jag hoppas att det inte begravs i glömska bara för att debatten i media tar slut.

För inte så länge sedan var det debatt i media om bristerna i psykiatrin. Debattens vågor gick höga. Nu finns det knappt en krusning på ytan. Debatten föranleddes av ett antal brott begågna av psykiskt sjuka/störda människor.

Citat från DN.
19 maj 2003: En 32-årig man löpte amok med ett järnspett och angrep oprovocerat personer i Åkeshov i västra Stockholm. En 72-årig man dödades och sju personer skadades.

31 maj 2003: En 50-årig man dödade två personer och skadade ytterligare 30 när han i hög fart körde längs gågatan Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm.

26 augusti 2003: En 33-årig man hugger två kvinnor, 75 och 84 år, med samurajsvärd i en trappuppgång i Stockholm.

10 september 2003: Anna Lindh knivhuggs på varuhuset NK i Stockholm.

11 september 2003: Sabina, 5, mördas i Arvika av en psykiskt sjuk 23-åring som just hört om mordet på Anna Lindh.

2 februari 2004: En 44-årig man slog ner en man med en planka på Hornsgatan i Stockholm.

Den debatten ledde till en ny lag som trädde i kraft 1 juli 2003. Lagen gör det möjligt för kommuner och landsting att samverka i en gemensam nämnd för att att förbättra vården för dem som är psykiskt sjuka/störda. Men än har ingen använt sig av denna möjlighet i den nya psykvårdslagen. Varför? Är det för att debatten inte förs i media längre? Är det för att politikerna inte bryr sig? Eller har alla psykiskt sjuka/störda blivit mirakulöst botade och helt besvärsfria? Bara av sig självt. Utan hjälp. Utan vård. Nopp! Det finns fortfarande potentiella "bomber" som knallar omkring ute på gatorna. Frågan är bara när och var nästa bomb ska brisera.

I artikeln står kanske svaret:
– Jag är inte överraskad. Det är ett uttryck för politikernas ointresse för att lösa det här, säger Jan-Olof Forsén, ordförande i Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH.

Jag arbetade som mentalsköterska på den tiden när Långbro och Beckomberga fanns. Jag minns så väl när flertalet som vårdades där helt plötsligt skulle integreras i samhället. Många for illa av det. Många far fortfarande illa. Det finns inte vårdplatser till alla dem som behöver det. En del får ingen hjälp alls med sin ångest och andra psykiska besvär. Jag var en av dem som sa – när psykiatrireformen kom – att det kommer aldrig att fungera. Jag tycker inte om att säga att jag hade rätt. Jag hade gärna velat ha fel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:30 EM | Google

20 juni 2004

Blir du en 1:a eller 8:a?

Socialstyrelsen har nu satt samman en rangordningslista graderad från ett till tio på hur sjukhusen bör prioritera hjärtsjukvården. Socialstyrelsen kommer vartefter att ta fram liknande prioriteringslistor också för sjukdomar som stroke, cancer, demens och diabetes.

Riktlinjerna innehåller rekommendationer som stöd för beslut om prioriteringar och är tänkta att ge politiker och andra beslutsfattare i sjukvården stöd för svåra prioriteringsbeslut som behöver fattas när resurserna inte räcker till allt. Det är inga småpotatisar de valt att rangordna - cancer, hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och demens. Sjukdomar som orsaker lidande, smärta, ångest och framförallt är en del sjukdomarna oftast dödliga om behandling ej ges i tid.

Hur kan man rangordna lidande, smärta, ångest och behov av vård? Vilka får en etta? Vilka får en femma? Vilka hamnar på sista plats? Om en person som bor på ett ålderdomshem, med lite småkrämpor som kan anses normalt vid 80 års ålder och sedan på toppen på det får problem med hjärtat blir den personen en tia med automatik? No shit - 80 år - ingen mening att lägga resurser där inte, för personen står ju ändå med ena benet i graven? Men med behandling kanske personen skulle kunna leva ett drägligt liv i tio år till?

Jag tycker det är oetiskt att rangordna. Det känns lite som i skolans gymnastiklektioner när man skulle spela boll. Ofta blev det en eller två som aldrig valdes utan läraren fick placera in dem i grupperna. Varför de aldrig valdes kan bero på att de var klassen mobbningsoffer eller helt enkelt var skitdålig i gymnastik så ingen ville ha dem i laget. Men var de mindre värda för det? Nej.

Resurserna räcker inte till sägs det. Då får väl resurserna omprioriteras? Vården måste få de resurser som behövs. Det tror jag att alla håller med om. Förr eller senare hamnar vi alla i en situation där vi eller våra nära och kära behöver vård. Det finns säkert pengar att ta från andra sektorer i statsbudgeten, om viljan bara fanns.

Vad ska läkarna göra? Tala om för patienten att tyvärr du är en åtta och du får ingen akut hjälp. Du får stå i kö och om du lever om ett år kanske vi kan försöka göra något åt din cancer. Ja, jag är drastisk nu. Men jag är ytterst nyfiken på hur vården rent praktiskt ska behandla dessa prioriteringar.

De som har råd med privata sjukförsäkringar behöver inte bekymra sig om att rangordnas. Men hur många har råd med det?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:36 FM | Kommentarer (2) | Google

17 juni 2004

Realiserad arbetskraft

Billiga estniska arbetare (som kan jobba i princip dygnet runt utan övertidsersättning eller ob) reas ut för en spottstyver av bemanningsbyråer, typ My Crew (http://www.mycrew.se/) som i Estland är svartlistad av socialministeriet och anklagas bland annat för att inte ha någon verksamhetslicens och att ta ut avgifter av sina arbetstagare, vilket är förbjudet i Estland. Företaget har en slogan som lyder som följande, "Smarta lösningar för smarta företag".

Hyr en elektriker för 110 kronor timmen, eller en städare för 90 kronor. Vissa krav som minimum en månads anställning, att man ska tillhandahålla boende exempelvis i husvagn och möjlighet för den anställde att få ta sig en dusch och laga mat ställs och det ska den som hyr arbetskraften bekosta. Sägs det i alla fall på My Crews hemsida. Men det är nog förhandlingsbart skulle jag gissa på. Det är nog bara kosmetika på hemsidan för att det ska ge sken av legitimitet åt det hela.

Dessa bemanningsföretag borde även svartlistas i Sverige. Vilket land folk än kommer ifrån ska de givetvis ha en marknadsanpassad lön, ob, övertidsersättning, reglerad arbetstid och arbeta under gällande svenska kollektivavtal när de arbetar i Sverige. Om det inte är lika villkor för alla som arbetar dumpas hela arbetsmarknaden och det kan på sikt ge oanade konsekvenser, kanske i form av generella lönesänkningar för alla på arbetsmarknaden (utan motsvarande sänkningar i levnadsomkostnader) eller en ökande arbetslöshet för dem som bor permanent i Sverige.

En elektriker för 110 kronor i timmen, inget mer. Drömmen kanske för en företagare. Av de cirka 110 kronor per arbetad timme som My Crew fakturerar företagen får den anställde estländaren runt 65 kronor, påstår ägaren av bemanningsföretaget. Jag kan nog misstänka att det är än lägre belopp än 65 kronor det handlar om i verkligheten.

Företaget är registrerat i Estland,
men ägs till 100 procent av svensken Bengt Björenäs.
– Vi har kommit i gång med verksamheten nu. Jag vill inte säga hur många estländare som jobbar i Sverige eftersom facket är på hugget och jag av erfarenhet vet vilka fula metoder det kan använda, säger han till SvD Näringsliv.

Fula metoder?
Den som sa't, han va't.

Facket på hugget?
Såklart facket är på hugget när vanliga arbetstagares jobb hotas av utrealiserad arbetskraft från Estland. Vi behöver inga A (vanliga anställda), B (utländska realisationsarbetare) och C (svart arbetskraft) lag på den svenska arbetsmarknaden.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:46 FM | Google

16 juni 2004

Farligt eller inte?

I dag kommer riksdagen ta ett beslut att genomföra den nya omdiskuterade lagen som gör det möjligt att tvinga mark- och fastighetsägare att tillåta att master för den tredje generationens mobiltelefon (3G) utplaceras, trots att mark- och fastighetsägare inte vill ha dem där. Snacka om att bli överkörd av en ångvält.

Socialdemokraterna har gått ihop med moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet och på så sätt är det möjligt att genomföra lagändringen. Folkpartiet har tydligen vänt kappan efter vinden, as usual.

Idag finns runt 5 000 basstationer eller 3G-master i landet och i början av nästa år ska det finnas runt 18 000 är det planerat och med den nya lagen lär det kanske kunna genomföras. Mark- och fastighetsägare som sagt nej av olika skäl har sinkat utbyggnaden rejält för teleoperatörerna och därför har de inte klarat av sina ursprungliga utbyggnadslöften till Post- och telestyrelsen.

Det finns idag en stor oro för hur strålningen från mobilmasterna kan påverka människor. Så länge inte ens experterna är inte ense om hur vi påverkas av effekterna bör man kanske ta det Lila Löfbergs. Många kommuner i landet vill införa så kallade lågstrålande zoner som ska vara fria från 3G-master. Deras planer lär gå i stöpet nu. Elöverkänsliga har snart inga frizoner kvar med andra ord.

Jag personligen vill gärna att man tar reda på lite mer om eventuella risker för både människor och djur. Bevisligen finns det människor som påverkas och mår dåligt. I det långa loppet kan det vara intressant. Tänk om det visar sig om tio år att det inte är hälsosamt? Varför undviker man att bygga skolor och daghem nära en kraftledning och samtidigt placerar man 3G-master istället i närheten. Det är samma ickejoniserande strålning det handlar om.

WHO:s studier och en studie vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet har konstaterat ett svagt samband, "möjligen cancerogena", mellan magnetfält och leukemi. Visst måste utvecklingen gå framåt. Men vi kanske ska försöka gå i samma takt när det gäller riskanalyser och inte rusa åstad hej vilt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:08 FM | Kommentarer (1) | Google

15 juni 2004

Rävar och strutsar

Surt sa räven om rönnbären. Slopa direktvalet till EU-parlamentet och låt riksdagen utse de 19 ledamöterna föreslår Vänsterpartiet och de flesta andra partier verkar inte heller främmande inför den tanken. Men är det rätt väg att gå? Att göra inskränkningar i demokratin? Ska vi som röstade straffas ut bara för att valdeltagandet var dåligt?

Det var lågt valdeltagande i många länder, inte bara i Sverige. Vad det egentligen handlar om är att det är signaler till politikerna. Varför röstade inte folk? Varför röstade de inte enligt gamla partipolitiska normer? Varför fick Juni-listan en sådan framgång? Varför röstades EMU ned? Varför vill många ha en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Politikerna borde suga på den karamellen ett tag och inte blunda för fakta. Politker ska företräda medborgarna, inte sig själva.

Jag skrattade lite när jag läste detta längst ned i artikeln.
Den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Göran Färm har dock ett konkret (ett stort ? för ordvalet "konkret" - min kommentar) förslag:
– Jag undrar om vi inte skulle ta och tillsätta en rejäl statlig utredning, för att fundera igenom alla aspekter av det här.

Strutsmetoden. En till utredning, klar kanske våren 2006. Det verkar numera vara standard att tillsätta utredningar titt som tätt när man stöter på patrull, när man vill "begrava" en het potatis eller så fort det blåser minsta fläkt av en opinionsvind. Hur många utredningar leder till ett konkret resultat, som i sin tur leder till en verklig förändring? Väldigt få skulle jag tro. Det kanske behövs en utredning av utredandet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:18 EM | Google

Expo klär av SD

Sverigedemokraterna fick relativt många röster, totalt om jag läste tabellen rätt 1.1 procent av alla som röstade.

Siffrorna nedan är skrämmande.
Att Sverigedemokraterna fick så många
röster skulle i alla fall få mig
att fundera om jag bodde på någon orterna nedan.

Filborna 6 - Dalhem S 23,0 %
Landskrona 10 18,3 %
Västra Skrävlinge 11 18,1 %
Gällaryd 17,0 %
Kulladal 6 12,7 %
Burlöv 10 12,7 %
Landskrona 8 12,5 %
Eslöv 13 12,3 %
Kävlinge Väster 11,9 %
Filborna 7 - Brohult 11,4 %

Rasismen och nazismen ligger och småpyr i vårt samhälle. Man kan vara rasist utan att vara nazist. Men på något sätt tycker jag dessa två företeelser går hand i hand. Vi måste se till att brasan inte tar sig. En del tycker att man helt sonika ska ignorera dessa mörka krafter. Tysta ned dem. Inte låtsas om att de finns. Jag vet inte om det är rätt metod. Låter man inte dem vara med i debatter blir de ju inte motsagda och avslöjade. Det är sällan man ser kritiska artiklar, turligt nog än mer sällan positiva dito. Journalister skräms till tystnad. Hotas till livet. Många journalister har varit tvungna att skaffa sig skyddad identitet. Det är tamefan fördjävligt att det ska kunna ske i Sverige.

Nu avslöjas Sverigedemokraterna av en insider. Skrämmande läsning. Vet folk vad de röstar på? Egentligen?

Nej, alla rasister och nazister borde besöka denna sida och följa instruktionerna exakt som angives.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Kommentarer (2) | Google

14 juni 2004

Junilistan oroar och rör om

Junilistans framgång gav stora svallvågor genom hela det politiska Sverige. Junilistan är det svenska EU-valets stora segrare. Partiet får tre mandat och nära 15 procent av rösterna. Mer än var sjunde väljare röstade på det nybildade partiet, fast valdeltagande var lågt, som befarat, och inte fler än 37.2 procent valde att använda sig av sin rösträtt. Rösttrött höll jag på att skriva istället för rösträtt, det kanske var en freudiansk felskrivning som kanske ändå var på sin plats?

De etablerade partierna är i chock påstår SvD. Ja, det kanske de borde vara. En tydligare signal kan inte ges av svenska folket än detta, samt att vi röstade nej till EMU. Blir det inte folkomröstning om EU:s grundlag nu är riksdagspartierna helt fartblinda, eller så skiter de fullständigt i vad gemene man tycker. Tendensen är tydlig runt om i EU:s länder som röstade i går. Det går inte bara att låtsas som om det regnar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:12 FM | Kommentarer (1) | Google

10 juni 2004

Prioriteringar i vården

Cancer är en sjukdom som borde vara högt prioriterat. Jag förstår att det kan vara svårt för ansvariga att göra prioriteringar, men lite sunt förnuft kan inte skada. Det är skillnad på cancer och nageltrång – om jag ska uttrycka det lite drastiskt.

Cancer är en otäck sjukdom. Malign cancer är ofta dödlig (även om läkarvetenskapen går framåt även på detta område), än mer om patienten inte får rätt vård snabbt. En cancer-diagnos ger säkerligen en stor ångest hos den som får "domen". Ångesten lär inte mildras av vetskapen att väntetiden på behandlingen kommer att öka i många fall.

Jag skulle inte vilja vara i den sitsen, väntandes med vetskapen att cancercellerna förökar sig i kroppen i takt med tiden. Jag undrar om de som beslutar själva har tänkt sig in i den sitsen?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:18 FM | Kommentarer (2) | Google

9 juni 2004

Rösta på söndag!

Jag tänker gå och rösta på söndag. Jag har även övertalat B. att göra detsamma. Inte för att jag är speciellt intresserad av valet i sig. Jag tänker rösta och hoppas att många gör så, för att hindra att extrema grupperingar tjänar på att gemene man röstskolkar. Nazisterna vädrar morgonluft. De hoppas nog på att så många som möjligt ligger på sofflocket. Ju fler som inte röstar, desto större chans har de att få in sina kandidater. Är det värdiga representanter vi vill att Sverige ska sända till EU-parlamentet?

De kör med lite fula metoder inför valet. I måndags polisanmäldes Nationaldemokraterna av posten för att de systematiskt lagt valsedlar med "Porto betalt" i postens brevlådor utan att betala portot.

Det roliga i kråksången är att Nationaldemokraterna bygger en stor del av sin valretorik kring på antagandet att vissa grupper av människor parasiterar och begår brott i Sverige på hederliga skattebetalares bekostnad. Men det kanske inte räknas om de själva gör detsamma?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:47 FM | Kommentarer (6) | Google

6 juni 2004

Sveriges nationaldag

Också ett sätt att fira nationaldagen. Våldsamt upplopp i Stockholm. Nationaldemokraterna har tydligen sitt eget sätt att fira 6:e juni. Mycket osvenskt skulle jag vilja påstå.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:05 EM | Google

5 juni 2004

Farliga genvägar

Pillren kan göra dig smal,
skärpt, pigg - och död.

Hellre då levande och överviktig.

Dopingmedlet efedrin säljs öppet på svenska gym och på Internet. Efedrin kan leda till yrsel, högt blodtryck, hjärtstillestånd, hjärnblödningar, blodproppar och leda till plötslig död. Dessutom kan efedrin vara vanebildande.

Efedrin och medel som Cuur, som jag skrev om häromdagen, är ett försök att ta genvägar, som inte leder någon vart. Detta behov av att ta genvägar har blivit en stor bransch för folk som vill tjäna pengar på andras elände. Hur många miljoner omsätts inte per år på dyra bluffpiller, som lovar än det ena och än det andra. Overksamma piller som lika gärna skulle kunna ersättas med placebo.

Efedrin är förvisso verksamt. Det är amfetamin också. Drog som drog. Men att bli av med hungerkänslorna löser inga problem. Problematiken sitter inte i magen utan i huvudet. Då räknar jag bort dem som är överviktiga på grund av medicinska orsaker eller de som är överviktiga för att de trivs med sina extra kilon. Alla varianter finns, man kan inte dra alla överviktiga över samma kam.

Med tanke på den press det är på överviktiga i vårt samhälle förstår jag att många gärna vill pröva dessa genvägar när de vill försöka bli av med oönskade kilon. Att inte trivas med sin vikt kan vara ett rent helsike. Att samtidigt hela tiden påminnas om normen, en smal kropp, kan vara jobbigt. Det räcker att slå upp en tidning eller slå på TV:n. När till och med människor som inte är överviktiga tjatar om att jag måste gå ned några kilon inför Beach 2004. En dröm många överviktiga inte ens kan drömma om.

Att ha 30 - 50 kilos övervikt eller mer är inget man blir av med på en vecka. Det har tagit tid att äta sig till övervikten och det tar tid att äta sig av med den. Ja, jag skriver äta sig av med den för det är det som gäller. Ändring av kostvanor och, om man orkar, ökad motion. Lätt att säga, men så är det. Att svälta sig smal medför oftast att man snart är tillbaks på gamla matchvikten och ibland med ett par extra kilo till som "bonus".

Har man svårt att komma igång så finns det hjälpmedel, som är lagliga och kontrollerade av läkemedelsverket. Jag kan rekommendera att i så fall då använda läkemedel som skrivs ut av läkare, som exempelvis Reductil. Då sker behandlingen under överseende av en läkare, som regelbundet ska kontrollera blodtryck under en sådan behandling, även om jag vet att det slarvas med det. Det finns olika operativa ingrepp som kan göras. En del väljer den vägen, som en sista utväg.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:12 FM | Kommentarer (4) | Google

4 juni 2004

Sms-trafik övervakas

"Tommy gun? OK - SO LETS AGREE ABOUT THE PRICE AND MAKE IT ONE JET AIRLINER FOR TEN PRISONERS." En textrad från en låt av Clash. Inget konstigt med det kanske?

Skicka aldrig ett sms med ordalydelsen ovan om du befinner dig i Storbritannien. Säkerhetspolisen kanske kommer och tar dig då och helt plötsligt är du misstänkt för terrorism.

Jag har tidigare skrivit om hur vi lämnar digitala fotspår och om elektronisk övervakning. Detta ovan ger vid handen att inget jag skrivit eller hänvisat till har varit överdrivet.

Det jag mest undrar över om detta skulle kunna hända i Sverige? Det skulle inte förvåna mig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 EM | Kommentarer (2) | Google

3 juni 2004

Jämställdhet för vem?

Hushållsnära tjänster bra för jämställdheten?
Enligt (FL-Net) så anser företagaren Anastasia Georgiadou detta genom att påstå att man skulle underlätta kvinnors vardag genom att tillåta hushållsnära tjänster. Det är den absolut viktigaste åtgärden för att skapa bättre förutsättningar för ökad jämställdhet i det svenska samhället.

Är det verkligen detta det handlar om?
Att det är bra för jämställdheten?

1. Vi har för vana att ta hand om vår egen skit i Sverige. Huruvida det är en bra vana eller inte tänker jag inte utveckla. Jag själv skulle inte vilja ha någon utomstående som rumsterade om i mitt eget hem.

2. Vem ska ta hand om skiten? En inhyrd polska som jobbar svart eller ska kanske AF tvinga ut arbetslösa i arbetsmarknadsåtgärder för att städa hos andra? Jag gissar, säkert inte helt otippat, att det blir kvinnor som kommer att ta hand om andras skit. Visst finns det män som jobbar som städare, men ofta då inte i andras privata hem. Fönsterputs och flyttstädning är väl de enda sammanhang jag stött på män när det gäller hushållsnära tjänster. En privat butler är det nog inte många förunnat att ha :).

3. Ökad jämställdhet i hemmet får vi den dagen bägge tar ansvar för hushållsarbetet och barnen. Om bägge jobbar, då ska bägge dela på ansvaret hemma. Jag tror inte att en del mäns attityd att hushållsarbete är ett kvinnogöra kommer att förändras för att familjen köper hushållsnära tjänster. Alltså blir det inte ökad jämställdhet, i praktiken. Eftersom det förmodligen (punkt 2) blir en kvinna som kommer och utför dessa arbeten får barnen fortfarande förebilden av att hemmet är kvinnans ansvar. Då för vi med andra ord ojämlikheten vidare till nästa generation. Precis som om inte tjejerna, som nu är barn, kommer att få ta nog med fajter i jämställdhetens tecken när de blir vuxna. För längre än så har vi inte kommit i vår strävan efter jämställdhet än att jag tror att även nästa generations kvinnor kommer att ha samma problem som dagens kvinnor har, när det gäller löner, att kombinera barn och jobb, samt att få männen att ta sitt ansvar hemma m.m.

4. För vem eller vilka? För näringslivstopparna? För dem med framgångsrika företag? Tro mig eller ej, det är inte alla som skulle ha råd att köpa dessa tjänster – även om de så ville. Redan har många svårt, fast bägge jobbar, att få ekonomin att gå ihop, för att inte tala om hur svårt det kan vara för en ensamstående med barn att få ekonomin gå ihop. Ensamstående som dessutom drar hela lasset själv därhemma.

5. Är inte pig- och hembiträdena en utdöende art? Det hoppas jag, för jag förknippar dem inte med ett modernt samhälle.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:49 EM | Kommentarer (1) | Google

2 juni 2004

Barnfetman ökar

Barnfetman ökar. Vart fjärde barn i Sverige är överviktigt, än fler tonåringar lider av fetma. Det är så tragiskt, när man tänker på att i u-länderna är problematiken tvärtom då barn dör av svält. Att vara fet är inget kul, att vara det redan som barn är ännu värre. Det kan leda till att barnet mobbas och framförallt risken för framtida sjukdomar som diabetes och hjärtinfarkt redan i medelåldern ökar - till och med kanske redan i tonåren.

Man bli vad man äter brukar jag säga. Vis av erfarenhet efter att haft problem med vikten och ätstörningar i hela mitt liv. Men ett barn kan inte självt ta ansvaret för sin kost. Föräldrar till överviktiga barn (och redan innan det går så långt) måste ta ansvar för vad barnet stoppar i sig. Chips, pizza, läsk, bullar och godis borde bannlysas helt till vardags. Det gäller inte bara hos barnfamiljer - vi alla skulle nog må gott av att minska på dessa, i princip helt onödiga produkter.

Det är inte lätt, men som förälder måste man ta det ansvaret att ge barnet goda kostvanor, samt se till att barnet inte bara sitter framför TV:n eller datorn. Vi människor är byggda för att röra på oss. Nu låter jag som en representant från Socialstyrelsen :). Men det är bättre med åtta skivor bröd om dagen, än chips, pizza, läsk, bullar och godis.

Det är bättre att mota Olle i grind, innan barnet blir överviktigt. För det är lika svårt för barn att gå ned i vikt och behålla goda matvanor, som det är för vuxna.

När det överviktiga barnet kommer i tonåren finns det risk för att barnet får ätstörningar eller att de, om barnet redan har problem med detta, eskalerar - då kraven på dem ökar att de ska vara smala och snygga för att duga och passa in. Ett litet barn lider nog inte av sin övervikt, men i tonåren kan den verkligen bli ett problem.

Jag skrev om detta 12/2-01
och vissa delar av texten står sig än i dag:
Anorexia, bulimia nervosa samt Binge eating disorder (BED), den sistnämda varianten av ätstörning är inte alls så känd av gemene man som de två andra övriga. Många av dem som har övervikt lider av BED, så det är inget att skämmas för. Däremot kanske det är lättare att göra något åt saken om förståelsen om mekanismerna bakom ökar. Jag har mina egna teorier, helt ovetenskapliga givetvis, men jag kanske inte är helt fel ute? Jag, som förälder kan påverka genom att INTE lära barn att förknippa negativa, diffusa känslor med mat, som ledsamhet, ensamhet, rastlöshet, smärta och gråt. Om ett barn gråter och är ledset, stick då inte till det en skorpa som tröst. Om ett barn inget har att göra, aktivera det istället för att ge det något att äta. Det är lätt att i många situationer att *köpa sig lugn och ro* på så sätt. Gör inte det! Då kan det bli lätt för barnet som lite äldre att ta till tröstätning för att döva diverse känslor det inte kan hantera. Mat och ätande ska förknippas med positiva saker, samt givetvis för att överleva.

Äta bör man, annars dör man.
Äter gör man, ändå dör man.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:20 FM | Kommentarer (2) | Google

28 maj 2004

USA vill ha straffrihet

Det är bra att några öppet vågar ifrågasätta att amerikanska fredsbevarande soldater skyddas från åtal i Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Fast lite ironiskt är det att det även är Kina som ifrågasätter detta nu, som inte heller, likt USA, ratificerat eller skrivit under avtalet om ICC.

Men det är förvånande att USA flera gånger både hotat och tvingat fram straffrihet för amerikanska soldater. Med skandalen i Irak som facit kanske det inte är så underligt ändå? Vad finns det mer att gräva fram? En hel del skulle jag tro.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:52 EM | Kommentarer (1) | Google

25 maj 2004

Hemlösa barn

Att bli efter med hyran en eller två månader om man har en tajt ekonomi är nog inte helt ovanligt. Vissa månader tycks räkningarna klumpa ihop sig och har man inga reserver så kanske hyran prioriteras bort, med tanken att man på något sätt ska få ihop till den nästa månad. Det här gäller nog inte bara barnfamiljer utan även ensamstående eller par som har låga inkomster. Hyrorna bara höjs, men lönerna halkar efter. Det är otroligt vilka nivåer hyrorna har stigit till, speciellt i storstäderna.

Det blir nog lätt som ett ekorrhjul. Ja, jag kan bara gissa då jag själv aldrig befunnit mig i den situationen, men jag har hört berättas om hur andras ekonomier totalt brakat ihop av olika orsaker. En väntad utbetalning från försäkringskassan uteblir eller fördröjs rejält (ibland har f-kassan handläggningstider upp till 12 veckor), det kan vara skäl nog att ekonomin går i sank. Så den som dömer ut dessa människor som oekonomiska ska nog kanske tänka efter lite. Visst kan det bero på det, men i dessa fall borde socialtjänsten hjälpa till med att sanera ekonomin och att försöka hjälpa dem med hur de ska sköta sin ekonomi på ett fungerande sätt.

Numera är det lätt för hyresvärdar att vräka sina hyresgäster, både på gott och ont. Visst finns det hyresgäster som borde bo ensamma långt ute i skogen där de inte skulle störa resten av husets hyresgäster. Att de vräks förstår jag. Hemlösa blir de dock. Antalet hemlösa ökar stadigt. Men att vräka barnfamiljer som halkat efter med hyran är väl ganska magstarkt? Vad gör socialtjänsten? Socialtjänsten verkar erbjuda dem dålig hjälp. I slutet av 1990-talet ändrades socialtjänstlagen så att socialtjänsten skulle ta större hänsyn till barnets bästa. Men det verkar inte fungera som tänkt.

En genomgång gjordes andra halvåret 2001 i Stockholm av antalet vräkningar och hur många av dem som drabbade barnfamiljer, 96 av de 314 vräkta hushållen bestod av barnfamiljer. En kompis kan tillfälligt husera en annan kompis. Men det kan inte vara lätt att hitta tillfälligt husrum för en hel familj. Barn ska inte behöva bli hemlösa. Barn behöver trygghet. Barn ska inte behöva lida för att föräldrarna inte får livets pussel att gå ihop riktigt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:31 EM | Kommentarer (6) | Google

Vems Gud avses?

Nu kräver Polen och sex andra länder att en hänvisning till Gud och unionens kristna rötter förs in i förslaget till ny konstitution för EU. Sverige har väl inga kristna rötter :). Tor, Oden, Balder och de andra gudarna är våra religiösa rötter - den nordiska mytologin. Kristendomen pådyvlades oss. Numera har vi religionsfrihet i Sverige.

Vilkens Gud avses? Katolikernas gud? Protestanternas gud? De grekisk-ortodoxas gud? Knutby-församlingens gud? Är alla gudar samma gud? Eller avses en gud i ren allmänhet? Jag förstår inte vad EU och religion har för kopplingar? Det borde, som i Frankrike, råda konfessionslöshet (trosbekännelse ska inte spela någon roll) inom hela EU.

Det finns många andra religioner som tillbes inom EU:S stora befolkningsskara. Turkiet skulle väl omedelbart diskvalificeras som fullvärdig medlem? Ska de som inte tillber den av EU konstitutionsenliga Guden med stort G - därför att de tror på och tillber Allah eller andra religiösa gudar/profeter/what so ever, bli någon form av B-innevånare i EU? Vi som är ateister, ska vi bli B-innevånare också?

Fast en gud är enligt min ordbok ett övernaturligt väsen som har avgörande inflytande över (viss del av) tillvaron olika i olika religioner och trosföreställningar. Då borde ju Allah och alla andra religioner kanske ingå? Allah är det arabiska och islamiska namnet på Gud.

Blanda inte in religionen i politiken.

EU kan fortsätta att tvista om frågor som om gurkor bara ska kunna godkännas som gurkor om de är raka, eller inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:18 FM | Kommentarer (4) | Google

Datorn styr allt numera

Vad sårbart vårt samhälle är numera egentligen i och med att det mesta är datoriserat. Går datorerna ned eller slutar fungera helt går många verksamheter ned och inget fungerar. Tanken slog mig i morse när jag var hos Bilbesiktningen.

Deras datorer krånglade, kölappsautomaten gav folk tuppjuck och inne i besiktningshallen gick det inte att betala för besiktningen.

Nå, till slut så kunde bilen besiktas. Nu gäller det bara att hitta någon köpare till bilen. Lite lyxigt med tre bilar.

Någon som vill köpa en Volvo 245:a? Nybesiktad. Dragkrok, motorvärmare, 24.000 mil, baklucka lite rostig, men ny finnes.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:47 FM | Google

21 maj 2004

Budgetunderskott

En nyhet i mängden?
Jag såg Aktuellt-sändningen i går kväll.
Jag lyfte lite lätt på ena ögonbrynet.

Jag hade inte en susning om att det 1999 flyttades 250 miljarder kronor över från pensionssystemet till statsbudgeten, i samband med att pensionssystemet gjordes om.

Nu vill regeringen vill flytta över ytterligare 100 miljarder från AP-fonderna för att täcka budgetunderskottet. Men det innebär risk för att pensionerna måste sänkas redan om några år. Är det verkligen okey?

Budgetunderskottet lär tydligen vara runt 60 miljarder. Vad hände med målet att ha en budget i balans? Var alla år under 1990-talet med åtstramningar förgäves? Jag har alltid levt efter devisen, rätta mun efter matsäcken. Det trodde jag Bosse Ringholm också gjorde.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:09 EM | Kommentarer (3) | Google

Domare köpte sex

Kåt man köpte sex.
Det är olagligt att köpa sex numera.
Borde inte en domare veta detta?
Han om någon borde väl det?
Akten skedde i buskarna vid en kyrkogård i Malmö (en form av gravskändning tycker jag). Det minner mig lite mot en liknande situation här på en kyrkogård i Stockholm, när en annan domare ertappades på bar gärning med byxorna runt anklarna och i full fart att penetrera en prostituerad bakifrån. Det torde ha varit en syn för gudar. Det aktuella ärendet i Malmö har sträng sekretess hos polisen, inga uppgifter är offentliga vilket är ovanligt när det gäller sexköp. Alla handlingar är hemligstämplade.

Jösses, det måste vara en höjdare :).
Det sägs att vi alla är lika inför lagen.
Men tillåt mig tvivla starkt på att han kommer att åtalas enligt sexköpslagen. Har någon egentligen åtalats och fällts för enligt denna lag sedan den kom till? Det har jag lite dålig pejl på. Någon annan som vet? Om det nu har skett är det säkerligen bara en Svensson eller en Johansson som fått fällande domar. En Von Snabel eller lite "finare" folk brukar nog kunna slingra sig undan, med hjälp av dyra och duktiga advokater.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:50 FM | Kommentarer (3) | Google

19 maj 2004

Ojämlik pensionsålder

Det talas om att vi alla måste börja arbeta längre, långt över vår egentliga pensionsålder – för att samhället ska klara av att hantera det ökande antalet pensionärer i framtiden. Det talas om att höja pensionsåldern.

Jag har lite svårt att se en utsliten städare gå och svabba golv, med värkande leder efter ett långt arbetsliv, ända tills 70-årsåldern. Jag har lika svårt att se hur en grovarbetare, exempelvis sophämtare, ska orka jobba lika länge.

Men budskap och verklighet är inte alltid samma sak. Hur ska vi vanliga arbetare tolka det faktum att Ingbritt Irhammar (f.d generaldirektör för Jordbruksverket) nu går i pension vid 59 års ålder (det är bestämt nu enligt 19.30:s Rapportsändning) och det är ingen dålig pension, drygt 37.000 kronor i månaden. Jag blev ohyggligt irriterad på hennes attityd när hon blev intervjuad och fick frågan om varför hon gick i pension så tidigt, när andra uppmanas att jobba allt längre och längre. Goddag yxskaft ungefär.

Kan hon inte, som vi andra vanliga dödliga, stämpla och söka nytt jobb? Det finns många andra i samma ålder som stämplar och söker jobb. Men det är skillnad på folk och fä?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:05 EM | Kommentarer (1) | Google

Utvisade till tortyr

Jag är en allätare när det gäller böcker. Jag kan tycka att en agent- och spionroman kan vara nog så spännande att koppla av med.

Men en roman är en fiktiv historia, även om jag ibland undrar om det ofta inte ligger lite allvar bakom, allrahelst när det gäller romaner där CIA och FBI är med i handlingen.

Men det som kom fram nu häromdagen i Kalla fakta, som jag tyvärr inte såg, överträffar inte bara romanerna fiktiva värld – utan är rena rama verkligheten. Jag trodde i min enfald att sådant här inte hände i Sverige.

Maskerade CIA-män gjorde en operation i Sverige och hämtade två asylsökande män som flögs direkt till Egypten. Där de sedan torterades under lång tid, trots löften till svenska regeringen att så icke skulle ske.

Vem som givit tillstånd till jänkarna att operera på svensk mark vill ingen svara på, varken regeringen eller Säpo. Säpo körde de båda egyptierna till Bromma flygplats och samtidigt landade ett litet privat jetplan där, hyrt av den amerikanska regeringen.

Väl inne i planet blev de två männen drogade, via stolpiller som fördes upp i anus. De amerikanska agenterna tog inte ens av handbojorna utan klippte helt sonika sönder kläderna. Under flygningen kedjades de fast och fick huvor över huvudet.

Syftet att föra dem ur Sverige är uppenbar. Vi tillåter inte tortyr i Sverige. Det är enklare att förhöra någon i ett land där det är tillåtet.

Enligt Migrationsverket borde de fått asyl i Sverige, just för att skydda dem från det de nu utsattes för tack vare svenska myndigheters agerande.

USA anklagade dem för terrorism. Det är ett luddigt begrepp – allrahelst när det används av USA, minst sagt. Det är nog inte alltid de har täckning för sina anklagelser. Det är bekvämt att skylla på terroristmisstankar, inget behöver bevisas utan det räcker att hänvisa till terror/terrorism och det är numera synonymt med Sesam - öppna dig. De som anklagas får sällan ens själva veta vad de anklagas för.

Säpos kommentar fick mig att undra över
om detta inte är mer regel än undantag.
– Jag kan säga att det var ett internationellt samarbete. Och det var billigt för skattebetalarna, säger Arne Andersson på Säpo som var ansvarig för avvisningen.

Billigt för skattebetalarna? Tja, med det resonemanget kan vi stoppa gränserna helt för invandring. Skit i alla politiska fångar som söker asyl. Skit i alla asylsökande som riskerar tortyr om de sänds hem igen. Skit i alla som riskerar att förföljas och trakasseras för sin tro eller politiska övertygelse i sitt hemland. Det blir billigare för skattebetalarna om de utvisas.

Jag vill nog att en del av mina skattepengar faktiskt ska användas till att ge asyl till dem som behöver det. Det är inte Säpo som ska bevilja asyl eller utvisa folk, i min enfald trodde jag att det var Migrationsverkets uppgift; även om de sköter den sällsamt illa ibland.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:25 EM | Kommentarer (2) | Google

17 maj 2004

Val i skymundan

Rekordstort röstskolk förespås till valet nu i juni. Göran Perssons förhoppningar om ett valdeltagande på 50 procent i år kommer antagligen att grusas rejält. Men hallå! Ett mer anonymt val har sällan skådats. Det är snart bara en månad kvar och jag misstänker att många inte ens vet om att det kommer att ske den 13:e juni.

Röstskolk? Vilket ord. Jag själv måste erkänna att jag inte gått och röstat till EU-parlamentet tidigare val, 1995 och 1999. Jag har inte varit intresserad eftersom jag inte anser att vi ska vara med i EU. Jag röstade emot införandet av ny valuta och en gång i tidernas begynnelse röstade jag emot att vi överhuvudtaget skulle gå med i EU.

I år tänker jag dock lägga min röst inför EU-parlamentet. Tokrösta på ett parti (inte juni-listan) som jag inte skulle rösta på i de allmänna valen. Det partiet som är mest öppet negativt mot EU kommer att få min röst. Inte för att det spelar någon roll att just jag röstar känns det som, men det är mer som en principsak.

Som jag skrev får några dagar sedan är EU-parlamentet inte det organ som på något sätt påverkar den politiska agendan inom EU. I mina ögon är det mer ett spel för galleriet. Varför bry sig? Lilleputtlandet Sverige, numera en i mängden av många små länder. EU kostar mer än det smakar. Norge klarar sig förutan. Jag tror mer på ett nordiskt samarbete.

Jag vill ha en folkomröstning om EU-konstitutionen. Men den lär inte komma, riksdagen vågar inte låta en sådan komma till stånd. Även om folkomrösningar bara är rådgivande, är resultatet svåra att trolla bort från politiska agendan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:23 FM | Kommentarer (4) | Google

Guantanamo och Persson

En av de frigivna brittiska Guantanamofångarna säger att han misshandlades och att vakterna filmade övergreppen i lägret på Kuba. Mina tankar går till den svenska killen som sitter där. När ska han få komma hem? Vad gjorde Persson för insats i denna fråga vid sitt USA-besök där han nästan satt i knä på Bush och rodnade som en liten skolgrabb i strålglansen av att få umgås med de stora pojkarna?

Efter det som avslöjats i Irak är det nog ingen som misstror vad den frigivne brittiska Guantanamofången berättar. Håller USA militär på att filma in en långfilm? Skämt åsido. Det är inget att skämta om, men varför dokumentera sina övergrepp?

När jag ändå är inne på Persson:).

Starka kvinnor, som inte jamsar med, är inget som Persson klarar av. Margareta Winberg drabbades av hans barnsliga sätt, nu är det Margot Wallström som får ta del av samma slev. Gång på gång visar Persson att han är en mullig mansgris, inte bara till utseendet utan även till sättet. Jag tycker att han har blivit en enda stor bromskloss. Kan han inte renovera färdigt sin bondgård å det snaraste så att han kan avgå med hedern i behåll och bli en bonde och låta proffsen sköta politiken? Jag misstänker att sossarna lär förlora valet om han sitter kvar ända fram tills dess.
Anders Isaksson, författare till boken "Politikens adel", analyserar Perssons hantering av Margot Wallström. Läs gärna hela artikeln här.
– Det här är vanlig makttaktik. Han ville hålla henne på mattan och nu när han insett att det inte funkar, att det bara gör henne större, vänder han på kuttingen och säger att hon kan bli kvar som kommissionär eller komma hem som statsråd. If you cant beat them, join them, säger han.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:58 FM | Kommentarer (2) | Google

16 maj 2004

Checkpoint

Checkpoint - ockupationsmakt repriseras i SVT2 Torsdag 20 maj 2004 kl 16.00. Jag måste försöka komma ihåg att se den på KristiFlygaredagen.

Dokumentären visar unga värnpliktiga israeliska soldater som med illa dold förtjusning utövar sin makt via trakasserier av civila palestinier på olika sätt, orimliga väntetider, nyckfulla stopp av svartmuskiga män, krav på legitimation och tillstånd av alla slag. Den här israeliska dokumentären producerades 2003 och tilldelades stora priset på IDFA, International Documentary Festival Award, samma år.

Det sägs att en replik fälldes i programmet av en israelisk soldat utanför Ramallah:
– Där inne i Ramallah finns det djur, apor, schimpanser, gorillor. De är inga människor, de kan inte komma ut. Vi är människor, vi står här utanför.

Har de unga israelerna glömt Förintelsen? Svenska nazister verkar ha gjort det – men detta? Dessa soldater som är barn och barnbarn till de som utplånades av tyskarna; med exakt samma argument – judarna var i Hitlers ögon mindre värda. Har israelerna helt plötsligt blivit ett "herrefolk" – likt nazisterna?

Jag fördömer de israeliska soldaterna som skjuter skarpt rakt in i folkmassor, även om den bara består av ungdomar beväpnade med stenar och slangbellor.

Jag fördömer även de palestinska soldaterna som dödar israeliska bosättare genom minor och krypskytte.

Det är inte rätt sätt att lösa problemet med att sända in självmordsbombare in i Israel.

Det är inte heller okey att skjuta in missiler rakt in i bebodda kvarter, i syfte att döda någon Hamasledare (sägs det) – men ofta stryker oskyldiga med.

Det är inte heller rätt sätt att med grävskopor jämna palestinernas hem med marken.

Sharon själv, och det verkar glömmas bort, medverkade i en stor massaker i ett palestinskt flyktingläger, där många oskyldiga dog. Hans militära bana och tidigare handlingar har tonats ned och tvättats bort.

Jag tror att USA har hjälpt till med både toningsmedel och tvättmedel. Israel och USA är en ohelig allians.

Utan USA:s stöd förmodar jag att Sharon skulle vara något mer ödmjuk inför övriga världens krav på en fredlig lösning och att tidigare framförhandlade fredsplaner ska fullföljas, samt att den nya "Berlinmuren" ska rivas.

Jag är övertygad om att de flesta israeler och palestinier vill ha fred, lugn och ro.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:06 EM | Kommentarer (1) | Google

Fylleslag

Fyllefest i Finland. En vagel i ögat kanske på dem som pläderar för stora skattesänkningar på sprit i Sverige?

Finska Alko (motsvarighet till vårt systembolag) säljer 40 procent mer starksprit och det är en lika stor ökning på färdigblandade gindrinkar. Viner är inte längre lika intressanta för de som bara är ute efter en billig fylla.

Två månader efter skattesänkningen senare syns spåren tydligt överallt i samhället. Tjugo år av upplysningsverksamhet för att lära finnarna att bli mindre rusfixerade har raserats. Fyllecellerna är fulla. Gatufylleriet har ökat markant. Grova rattfyllerifall har ökat från 2.711 till 3.388 mellan första kvartalet 2003 och 2004 och de grova spritrelaterade våldsbrotten har ökat med 20 procent.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:08 FM | Google

14 maj 2004

Sparbeting på skolan

Att spara ned på skolan är som att ha huvudvärk och för att lindra den skjuter man sig själv i foten.

I dagens samhälle behövs skolan än mer och det bör inte finnas sparbeting på detta område. Varför? Läs artikeln via länken ovan. Alla varför besvaras där.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:18 FM | Kommentarer (1) | Google

13 maj 2004

Hur påverkas vi?

Jag minns som i går när rörliga bilder kablades ut på TV när den vietnamesiske soldaten sköt den unga pojken i tinningen och ur skottsåret pumpades det ut en stråle blod. Jag har fortfarande bilden på näthinnan. Det var nog första gången jag insåg hur grym vår värld är och kan vara. Visst hade jag slukat böcker om första och andra världskriget och läst om förintelsen, men det var inget mot detta, som blev så verkligt i verkligheten. En bok är en bok. En bild säger mer.

Jag såg i går inspelade filmsnuttar på halshuggningar av två amerikanska medborgare, en var visst från förra året och den som alla nu talar om. Visst var de otäcka. Men till min förfäran inser jag att åren som gått har gjort mig förhärdad och de hemska, råa bilderna bara rullar förbi, jag noterar vad som sker - men inget fastnar på näthinnan. Jag kunde sova gott i natt. Det gjorde jag inte den natten efter att ha sett pojken som sköts i huvudet.

Vietnamkriget och allt som där skedde och visades av media, har senare efterföljts av andra krig och andra konflikter. När jag tänker på Vietnamkriget, förutom då pojken som sköts, finns det en annan bild som fastnat på näthinnan. Den lilla flickan som springer naken mot fotografen, med ryggen full av brinnande napalm. Finns det fler än jag som upplever detta? Att allt mediabrus gör att man inte reagerar och berörs lika mycket som förut?

Frågan kommer då med automatik, utan att för den skull känna mig som en panisk moraltant, hur upplever ungdomarna detta brus? TV. Video. Våldsspel. Internet med sajter som www.rotten.com och liknande dito som visar de vidrigaste av vidrigaste bilder. Blir de vana? Fastnar inget på näthinnan? Berörs de? Påverkas de? Negativt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:44 FM | Kommentarer (3) | Google

12 maj 2004

Halshuggningen

Filmade mord och våldtäkter utförda av amerikanska soldater filmades och finns nu i förvar hos Pentagon. Jag tvivlar på att de är mer rumsrena än den halshuggning som visas världen runt. Jag har nu sett två filmer som visar halshuggningar. Den ena filmen visar det hemska mordet som år på tapeten just nu, rakt av, och den andra är en ihopklippt propagandafilm som visar hur en annan amerikan halshuggs, som mer koncentrerar sig att försöka få fram ett budskap om varför denna handling utförts. Kritik mot USA och dess kontakter med Israel framförs, samt inklippta bilder på de hemskheter som USA:s och Israels soldater utfört.

Jag blir bara ledsen över utvecklingens gång. Jag tycker att alla parter gör lika mycket fel. Denna våldsspiral bara eskalerar. Den pekar rakt upp. Vart ska det sluta?

Vad sägs om denna film där, till synes obeväpnade, människor skjuts ihjäl via en helikopter. Besök gärna Nyheter om Irak. Vilket dödande är meningsfyllt? Vilket dödande har en politiskt korrekt stämpel på sig? Vilket dödande är lagligt? Vilket dödande är acceptabelt? Vilket land får döda utan att det anses barbariskt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:26 FM | Kommentarer (1) | Google

11 maj 2004

DNA-register

DNA-teknikens framsteg kan lösa gamla mord. Häromdagen läste jag att Palme-utredningen hade fått ny fart på grund av detta. Jag hoppas verkligen att de kan binda det DNA som återfanns på hans kropp till en gärningsman. Det räcker med en torkad droppe av saliv eller en mjällflaga för att numera kunna göra en korrekt analys.

I Eskilstuna öppnar de ett arton år gammalt mordfall. Polisen sätter sitt hopp till DNA-teknikens framsteg och den ökade kunskapen om hedersrelaterat våld står det i artikeln.

Finland ligger långt framme när det gäller att bygga på sitt DNA-register såg jag på TV häromdagen. Där uppklaras många brott på grund av att detta register finns. Lite Storebror-aktigt över det hela, men kan grova brott klaras upp så tycker jag DNA-register i sig självt har en funktion att fylla. Svår balansgång. Svåra frågor.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:49 FM | Kommentarer (3) | Google

10 maj 2004

Bra svensk vård

Svensk vård, men inte svensk skatt.

Patricia Borg vill ha tillgång till svensk barnavård, men några skattepengar till den svenska vården vill Björn Borg inte bidra med.

Hur går den ekvationen ihop?

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:41 EM | Kommentarer (2) | Google

9 maj 2004

Krigsfångars behandling

När fem amerikaner togs till fånga
i Irak-krigets början yttrade Bush:
– I expect them to be treated, the POWs, I expect to be treated humanely, just like we're treating the prisoners that we have captured humanely. If not, the people who mistreat the prisoners will be treated as war criminals.

Allt sedan man inrättade den internationella brottsdomstolen (International Criminal Court, ICC) 2002 har USA valt att ställa sig utanför och inte ratificerat "Romstadgan". De brottstyper som domstolen har mandat att döma för är folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser – war criminals.

Varför motarbetar USA detta? Det som går att utläsa på UD:s sida är att de är oroliga för att domstolen ska ställa amerikaner inför rätta i politiska syften. Svaret kanske har framkommit nu när vi sett hur jänkarna behandlat de irakiska fångarna.

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld borde avgå. Vad jag kan förstå är dessa övergrepp av de irakiska fångarna sedan länge känt av honom och delar av administrationen. Varför har de inte agerat tidigare?

Jag citerar ur artikeln ovan:
– Det finns fler foton som visar incidenter med fysiskt våld mot fångar, handlingar som bara kan beskrivas som uppenbart sadistiska, grymma och omänskliga.
Under förhören nämndes att det finns "hundratals" fler bilder och dessutom "några" videofilmer. Dessa är dock inlåsta hos USA:s centralkommando i Florida och kommer inte att bli offentliga, enligt Rumsfeld.

USAs trovärdighet som ett självpåtaget världsamvete och ett land som står i spetsen inom terroristbekämpning är finito.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:03 FM | Kommentarer (1) | Google

8 maj 2004

Rättegångar i TV/Radio

Har vi en ny trend? TV eller Radio börjar sända direkt eller sammandrag ur rättegångar? Nu ska rättegången mot pastorn i Knutby sändas i en-timmes sammandrag i TV4 Plus. Den 18 maj startar rättegången.

Jag kommer inte att se sammandragen. Jag har inte tillgång till TV4 Plus, men även om jag hade så skulle jag inte se sändningarna. Jag lät bli att göra detsamma när det gällde rättegången mot Anna Lindhs mördare. Jag är kluven i denna fråga. Allmänintresset får inte kollidera med skyddet av den personliga integriteten.

Det blir en grannlaga uppgift av producenten av sändningen att sammaställa sammandragen. Det kommer att höras många vittnen. Många smaskiga detaljer kommer att avslöjas. Men vad är allmängiltigt? Något att fundera på.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:54 FM | Kommentarer (1) | Google

6 maj 2004

Fahrenheit 911

Disney stoppar Bush-kritisk film. Michael Moores nya film Fahrenheit 911 är djupt kritisk mot USA:s president och avslöjar kanske en hel del som Bush inte vill vädra offentligt.

Stämmer uppgifterna om att familjen Bush har ekonomiska kontakter med inflytelserika saudiska familjer, bland dem släkten bin Ladin är det antagligen inte speciellt smickrande för Bush inför det kommande valet. Knappast heller om uppgifterna om att USA:s regering i hemlighet hjälpte terrorledaren Usama bin Ladins anhöriga att lämna USA dagarna efter terrordåden är sanna.

Enligt science fiction-boken Fahrenheit 451 av Ray Bradbury är 451 grader Fahrenheit den temperatur vid vilken böcker brinner. 911 grader Fahrenheit är enligt Michael Moore den temperatur då sanningar brinner. Intressant koppling.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:03 FM | Kommentarer (5) | Google

5 maj 2004

Sydd utan lokalbedövning

Jag har blivit sydd många gånger, men aldrig utan lokalbedövning eller inte varit sövd. Det är därför svårt för mig att bedöma hur ont det gör att bli sydd obedövad. Men det måste kännas? Kännas rejält! Men det kanske inte spelar någon roll när det gäller en senil och dement 105-åring? Jag blir beklämd varje gång jag läser eller hör talas om hur våra gamla behandlas illa eller vansköts i livets slutskede.

Jag läste om läkaren som sydde en 105-åring utan bedövning. Ett sjukhem bör ha ett välfyllt apoteksförråd. Att gamla ramlar och slår sig och behöver sys är väl ingen nyhet?

Verksamhetschefen för det privata äldreboendet menar på att lokalbedövning är ett läkemedel som ska bekostas av patienten själv?????? Må jag inte hamna på ett dito privat vårdhem när jag blir gammal. Må jag aldrig bli så gammal.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:28 FM | Kommentarer (2) | Google

4 maj 2004

Ökande maskstorlek

Rösta då inte borgerligt i nästa val. Inte om du tjänar dåligt, är sjuklig eller gammal. Visserligen lovar de i sin skuggbudget att inkomstskatterna ska sänkas rejält, men vilka som tjänar på det är inte de ovanstående. Sänker man skatterna, måste det alltså sparas in på något annat. Enkel ekvation.

Visst ska utgifterna hållas nere, men det kan ske på andra sätt än att sänka ersättningsnivåerna för A-kassa och sjukersättning.. Bättre kontroll, samkörning av olika register för att hitta fuskare är en annan väg att gå. Vad lever alla nolltaxerare på? Man ska inte kunna missbruka vab (vård av barn) eller gå på A-kassa och jobba svart.

Hur många gifta skiljer sig och skaffar dubbla boenden, allt för att kvinnan ska få bostadsbidrag som ensamstående mamma med tre barn. Men maken bor kvar som vanligt, skilsmässan är bara en pappersprodukt. Hur många små ettor finns det inte som enligt mantalsskrivningen skulle ge vid handen att där bor alldeles för många för att ens få en ståplats.

Saxat ur Försäkringskassan kommenterar:
Skenseparationer är ett stort problem. Vi har exempel från Malmö där sju män folkbokförde sig i samma enrummare på 20 kvadratmeter. Samtliga mäns före detta fruar fick både underhållsstöd och bostadsbidrag.

Jag själv börjar komma till åren. Benskörhet är något som kvinnor kan drabbas av i klimakteriet och därefter. Tänk om jag faller illa så att lårbenet bryts och en lång period av sjukskrivning blir av nöden. Då hoppas jag inte moderaterna har fått som de vill, se nedan. Eller tänk om jag inte hittar något jobb? Då ligger jag även där risigt till om moderaterna får som de vill.

Jag kan lova att det finns nog inte många som kan leva på en ersättning, vare sig från sjukförsäkringen eller från arbetslöshetsförsäkringen, som motsvarar 65 procent av den inkomst man hade innan man drabbades av sjukdom eller blev utan jobb. Till syvende och sist blir det då andra system som måste träda in, exempelvis socialen, som det så vackert heter. Eller ska vi ha ett samhälle där allt fler slås ut och blir hemlösa, rotlösa och avmaskade. Med avmaskade menar jag människor som ramlar igenom samhällets nätverk av resurser som ska träda i kraft för att fånga upp dem. Men det nätet är stundtals väldigt glest och kan bli än glesare om borgarna får som de vill.

Det är inte höginkomsttagare som kommer att drabbas. Det har redan kommit olika extraförsäkringar som den som har råd kan teckna. Fler sådana lär komma. För den som har råd finns privata kliniker som gör att de slipper långa köer inom den allmänna vårdapparaten och kan därmed korta sin sjukdomstid.

Nej, det är faster Agda eller morbror Kurt som kommer att drabbas, som bägge redan nu lever inom små omständigheter, trots att bägge jobbar heltid. Ett vårdbiträde eller diskare har små möjligheter, för att inte säga inga, att teckna diverse extraförsäkringar för eventuella framtida sjukdomar eller arbetslöshet – än mindre att köpa sig före i sjukvårdskön via privata alternativ.

Centern vill sänka ersättningsnivåerna för alla sjuka och arbetslösa till 70 procent. De som har barn ska dock få höjt till 80 procent. Kristdemokraterna vill ha bägge nivåerna på 80 procent. Folkpartiet vill sänka A-kassan till 70 procent efter 300 dagar. Moderaterna vill sänka sjukförsäkringen till 75 procent och efter tre, alternativt sex, månader ska ersättningen sänkas till 65 procent. Moderaternas förslag gällande A-kassan är att de första 100 dagarna ska ge 80 procent i ersättning, sedan trappas det ned till 75 procent de därpå följande 100 dagarna och sedan 65 procent.

Splittringen är stor, bara i dessa två frågor. Hur de skulle kunna regera ihop och sy ihop hela Sverige är för mig en gåta. Många pratar nedvärderande om den grönröda röran (s, v och mp). Bättre det än en brunblågrön dito.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:36 FM | Kommentarer (4) | Google

HD-domen i Tumbamålet

Stationsvakt kommenterar dagens friande dom i HD gällande det så kallade Tumba-målet.

Nu är ribban satt. Den är mycket lågt satt och detta kommer sanna mina ord innebära att allt fler övergrepp kommer att ske, men allt mindre kommer att anmälas. För vilken mening är det med att göra en anmälan om ribban är satt så lågt, att ingen någonsin kommer att komma under den - det vill säga kunna ändra den prejudicerande domen eller ens få en åklagare att ta upp fallet till prövning.

Polisen hittade 59 spermafläckar från sex olika män i kvinnans lägenhet. Kvinnan hade över 2.0 promille i blodet. När ska någon numera betecknas vara i ett hjälplöst tillstånd? När man är halvdöd? Medvetslös? Död? Drogad? Aspackad? Kvinna, vilket tillstånd du än befinner dig i är felet ditt!

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:56 FM | Kommentarer (3) | Google

Krönika om EU

Missa inte krönikan i dagens Metro av Jan Kallberg - Detta fick vi inte veta om EU. Klockren träff. Men JK brukar vara klockren i det mesta han skriver.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:19 FM | Kommentarer (2) | Google