« Fylleslag | Startsidan | Snart 2.500.000 »

16 maj 2004

Checkpoint

Checkpoint - ockupationsmakt repriseras i SVT2 Torsdag 20 maj 2004 kl 16.00. Jag måste försöka komma ihåg att se den på KristiFlygaredagen.

Dokumentären visar unga värnpliktiga israeliska soldater som med illa dold förtjusning utövar sin makt via trakasserier av civila palestinier på olika sätt, orimliga väntetider, nyckfulla stopp av svartmuskiga män, krav på legitimation och tillstånd av alla slag. Den här israeliska dokumentären producerades 2003 och tilldelades stora priset på IDFA, International Documentary Festival Award, samma år.

Det sägs att en replik fälldes i programmet av en israelisk soldat utanför Ramallah:
– Där inne i Ramallah finns det djur, apor, schimpanser, gorillor. De är inga människor, de kan inte komma ut. Vi är människor, vi står här utanför.

Har de unga israelerna glömt Förintelsen? Svenska nazister verkar ha gjort det – men detta? Dessa soldater som är barn och barnbarn till de som utplånades av tyskarna; med exakt samma argument – judarna var i Hitlers ögon mindre värda. Har israelerna helt plötsligt blivit ett "herrefolk" – likt nazisterna?

Jag fördömer de israeliska soldaterna som skjuter skarpt rakt in i folkmassor, även om den bara består av ungdomar beväpnade med stenar och slangbellor.

Jag fördömer även de palestinska soldaterna som dödar israeliska bosättare genom minor och krypskytte.

Det är inte rätt sätt att lösa problemet med att sända in självmordsbombare in i Israel.

Det är inte heller okey att skjuta in missiler rakt in i bebodda kvarter, i syfte att döda någon Hamasledare (sägs det) – men ofta stryker oskyldiga med.

Det är inte heller rätt sätt att med grävskopor jämna palestinernas hem med marken.

Sharon själv, och det verkar glömmas bort, medverkade i en stor massaker i ett palestinskt flyktingläger, där många oskyldiga dog. Hans militära bana och tidigare handlingar har tonats ned och tvättats bort.

Jag tror att USA har hjälpt till med både toningsmedel och tvättmedel. Israel och USA är en ohelig allians.

Utan USA:s stöd förmodar jag att Sharon skulle vara något mer ödmjuk inför övriga världens krav på en fredlig lösning och att tidigare framförhandlade fredsplaner ska fullföljas, samt att den nya "Berlinmuren" ska rivas.

Jag är övertygad om att de flesta israeler och palestinier vill ha fred, lugn och ro.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 16, 2004 1:06 EM