22 september 2004

Bush lider av alzheimer?

Några Bush-citat:

– Våra fiender är innovativa och resursstarka, och det är vi också. De kommer aldrig sluta tänka ut nya sätt att skada vårt land och vårt folk, och det kommer inte vi heller.

– Jag hoppas att ni kommer gå ut härifrån och säga "Vad sa han?"

– Jag är hedrad att få skaka hand med den modiga irakiska medborgare som fick sin hand avhuggen av Saddam Hussein.

– Det finns inget tvivel i min själ, inte ett endaste tvivel i min själ, om att vi kommer att misslyckas.

Why does Bush sound stupid? Ja, det kan man undra sig.

Gamla gubbar finns det gott om, ja – det finns gott om gamla kärringar för den delen också. Men gamla gubbar sitter mer ofta än gamla kärringar på poster som definitivt kräver sin "man" och inte en "senil gubbe". Vare sig vi vill eller inte är USA:s president en maktfaktor. Nu ryktas det om att Bush lider av begynnande demens alternativt alzheimer. På 1980-talet ryktades det om att president Ronald Reagan hade alzheimer. Vilket inte bekräftades, men som senare visade sig vara en korrekt diagnos. Även om presidenten har rådgivare och hela staber runt omkring sig, som förhoppningsvis förhindrar att presidenten gör bort sig och blir en fara för landet, är det skrämmande.

Den amerikanska läkaren Joseph Price menar på de många felsägningarna kan tyda på att president George W Bush kan vara på väg att utveckla alzheimer. Enligt Journalisten James Fallows hade han på 90-talet inga som helst problem utan var trygg, verbal och träffsäker - även när han talade utan manus. Numera gör presidenten ofta grammatiska felsägningar och ställer nästan aldrig upp på presskonferenser utan att ha ett förskrivet manus framför sig. Frågor som inte finns med i manuset besvaras ofta inte eller besvaras på ett rent infantilt sätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:54 FM | Google

21 september 2004

Bordellhärvan

Bordellhärvan från 1970-talet är på tapeten igen. Jag minns det som i går. En bordellmamma hade stora affärer i bland annat en lokal på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. I maj 1976 så slog polisen till mot verksamheten. Det framgick att två av de prostituerade var rena rama småflickorna, i 14-årsåldern, och de var de finaste "pärlorna" och de mest åtråvärda hos kunderna. Material beslagtogs som visade att många av kunderna var höga chefer på stora företag och jurister. Dagens Nyheter avslöjade i november 1977 att rikspolischefen Carl Persson i en hemlig promemoria noterat att justitieminister Lennart Geijer hade affärer med en av bordellmammans flickor. DN fick bita i det sura äpplet och tog tillbaka sina uppgifter efter några dagar. Varför? Vilka drog i trådarna?

Rikspolischefen hade i augusti 1976 lämnat över ett hemligt dokument till statsminister Olof Palme där sex välkända politiker och ämbetsmän pekades ut som bordellmammans kunder. Detta kom fram i offentlighetens ljus först 1978. De inblandade nekade då och de som lever i dag kommer att neka tills de dör antar jag. Säpo var inkopplade då en del av de prostituerade kom från Polen. Uppgifter i boken har verifierats av dåvarande Säpo-chefen.

I boken Makten, Männen, Mörkläggningen av Deanne Rauscher tas bordellhärvan upp igen. Det som är intressant är inte de i boken återigen namngivna kunderna i höga positioner utan mörkläggningen av det som skedde efter att skandalen uppdagats. Höga män skyddade höga män. Kan detta hända igen? Ja, det är jag övertygad om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:59 EM | Kommentarer (5) | Google

Nyhetsflödet

Nyhetsflödet under senaste veckan har enbart varit CNN och där har de mest pratat om orkaner. Det verkar vara ovanligt många orkaner i år och osedvanligt svåra väderleksförhållanden har det varit för övrigt runt om i världen med mycket nederbörd och svåra översvämningar. Är det en slump? Är det växthuseffekten? Jag blir i alla fall oroad.

Så till något helt annat. Varför vill inte Mijailovic längre vara svensk medborgare? Är man psykiskt sjuk om man ens kan göra en dito ansökan? Jag tycker inte om hans manipulerande med de svenska myndigheterna och tror inte en sekund på att han är i behov av rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. Det kanske låter hårt. Men så känns det rent spontant.

Nu hörde jag att han påstås ha försökt ta livet av sig och förflyttats till Huddinge rättspsyk. Mycket passande tidpunkt måste jag säga, inför det att målet kommer att tas upp i Högsta domstolen, där Mijailovic kan dömas till livstids fängelse.

Han är orolig för att sitta i svenskt fängelse eftersom alla kommer att känna igen honom. Tja, det hade han kunnat tänka på innan han begick mordet. Sverige har ett avtal med Serbien-Montenegro som gör det möjligt att överföra fångar, men jag hoppas att det faktum att han varit svensk medborgare så pass länge förhindrar att detta avtal används.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:58 EM | Kommentarer (10) | Google

Elfenben / hedersmord

B. hade lagt fram söndagens Expressen på köksbordet. Det var för att han ville att jag skulle läsa om elefanterna i mittuppslaget (hittar ej artikeln på Expressens websajt). Tjuvjägarna ödslar inga kulor på elefanterna eftersom kulor kostar, en räcker så de stupar - sedan slaktar de elefanten levande. Detta var bilder från Kamerun, men tjuvjakt förekommer givetvis överallt där det finns elefanter. De ser inte djuren som levande varelser. De ser dem bara som en inkomstkälla. Varför? Elfenben. De är ute efter elfenbenet i elefantens snabel. Förbud mot handeln med elfenben från 1989 har inte haft någon större effekt. De dumma satans turisterna som sedan köper dessa smycken och konstverk av elfenben är lika medskyldiga till dessa blodiga dåd när de köper elfenbensprodukter, ej att förglömma de kineser som tror att malet elfenben ökar potensen. Kan de inte köpa Viagra istället?

Men det dröjde innan jag kom till mittuppslaget för på första sidan stod det att en trettonårig flicka blivit "hedersmördad" med 86 skott. Där tyckte förövarna inte att antal kulor var ett kostnadsproblem. Mordet skedde i den kurdiska byn Batel i norra Irak. Två av de sex som sköt henne är svenska medborgare. Vad hade flickan gjort? Hon hade åkt bil ensam med grannens son. Vad har detta med taxichauffören som körde mig hem från Arlanda? Han hade bott i Sverige i sexton år och var kanske runt sextio år. Jag har ju läst en hel del på sistone om islam och hur kvinnorna har det i muslimska länder. Jag frågade vart han kom ifrån och det var ett närbeläget land till Irak. Vad jag kunde förstå så hade ränderna inte gått ur, trots sexton år i Sverige. Familjen och hedern betyder allt. Samtalet skrämde mig. Det Sverige som de lever i är bara en kuliss. Det är oroväckande. Det innebär att det kommer att dröja generationer (om ens någonsin) innan en attitydförändring sker hos flertalet av dem som sätter familjen och hedern i första rummet.

Turkiet får inte bli EU-medlem förrän de har löst denna problematik, som även finns inom Turkiet. Det sker "hedersmord" även där, och det är inga enstaka fall – det är en utbredd företeelse. Dessutom hörde jag på CNN att Turkiet tänkte kriminalisera otrohet utom äktenskapet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:40 FM | Kommentarer (5) | Google

11 september 2004

USA borde pilla sig i naveln

Snurriga världen, sett ur en lekmans ögon.

USA:s utrikespolitik är i symbios med att försvara den amerikanska livsstilen genom att säkra tillgången på olja och har inte speciellt mycket med att USA vill skapa demokrati i de länder som de intervenerat i eller stött på andra sätt. Har inte skälet varit olja så har det varit att stödja högerstyre och statsterrorism, allt i syfte att ta itu med "kommunistspöken" i exempelvis Latinamerika, Afrika och Vietnam.

Det har oftast inte handlat om att stödja länders demokratiprocess, under historiens gång har USA stött både diktatorer och gerillakrigförare. Uttrycket att vända kappan efter vinden är inte taget ur luften när det gäller USA:s utrikespolitik.

Ta Irak som ett exempel. När Baathpartiet under början av 1970-talet nationaliserade Iraks oljetillgångar så blev oron stor i USA och de vände sina blickar till Iran. Det spelade ingen roll för USA att regimen under Shahen var ökända att för utfärda dödsstraff och tortyr i parti och minut, samt för sin förföljelse mot kurderna. SAVAK var Shahens fruktade underrättelsetjänst och den arresterade och torterade tusentals kurder som kämpade för sina rättigheter. USA påstås ha utbildat SAVAK och sanningshalten av detta låter jag vara osagt, men CIA har medverkat i de mest konstiga operationer under tidens lopp – så det ligger säkert en uns sanning i detta påstående.

Revolutionen i Iran 1979 medförde att Khomeini kom till makten och han utropade en islamistisk republik. Rädslan i USA blev nu stor att Iran skulle få allt större kontroll över Persiska vikens oljekällor och det innebar att Reaganadministrationen började stödja Saddam Hussein under 1980-talet. Donald Rumsfeld besökte Irak 1983, som president Ronald Reagans särskilda sändebud i Bagdad, där han bland annat träffade diktatorn i Bagdad och gav honom ett mycket hjärtligt handslag. Ett handslag med en person som redan då var ökänd som "slaktaren i Bagdad". Den bilden finns säkert inte kvar i någon av USA:s offentliga byggnader skulle jag misstänka.

1990–91 invaderade Irak Kuwait i det så kallade Gulfkriget. Nu var det Irak som var ute efter oljan i Kuwait (Saddam ville antagligen förbättra sitt lands ekonomi efter kriget mot Iran) och nu ställde sig USA helt plötsligt på andra sidan i FN-alliansen, 29 stater som aktivt stödde Kuwait i kriget mot Irak. USA ställde upp med 500.000 soldater och den amerikanske generalen Norman Schwarzkopf ledde operationen Desert Storm, som blev framgångsrik och ledde till att Irak gav upp.

När George W Bush i sitt FN-tal, för att bana väg för kriget mot Irak, beskrev Saddam Husseins Irak som "ett allvarligt och tilltagande hot" mot den internationella säkerheten blickade han också tillbaka till de grova kränkningar av mänskliga rättigheter som Irak begått i decennier. Bush nämnde hur Irak satte in kemiska vapen mot iranska soldater i kriget på 1980-talet och mot de irakiska kurderna i staden Halabja 1988 under krigets slutskede. Men han nämnde inte att USA blundade för detta när det skedde.

Inte ett ord kom över George W Bush läppar liknande något uns av självkritik mot att USA blundade helt, antagligen medvetet, åt 1980-talets larmrapporter om Irak. USA:s tystnad när tusentals kurder gasades ihjäl i Halabja och andra kurdiska byar 1988. USA:s tystnad om den kemiska krigföringen mot iranska soldater på slagfälten kring gränsfloden Shatt al-Arab. Denna tystnad var inte klädsam då och är det inte än i dag. Skulle jag vilja vara elak skulle jag påstå att George W Bush inte har en aning om föregångarnas politik på grund av ren okunskap och att ingen i hans stab har informerat honom om detta eller att det är rena rama nonchalansen från hans sida parad med förvissning om att det mesta nog har fallit i glömska.

När det gäller 9/11 så var nästan alla som deltog i attacken från Saudiarabien och därifrån kommer även bin Laden. Bland mellanösterns arabländer är Saudiarabien USA:s främsta allierade (förutom Israel). Det verkar inte besvära USA att den despotiska kungafamiljen i Saudiarabien inte ligger så långt ifrån talibanerna när det gäller att förtrycka sitt eget folk.

När Sovjetunionen hade invaderat Afghanistan stödde USA de religiösa fundamentalisterna i kampen mot Röda armén, de fick bland annat stora amerikanska vapenleveranser. Fundamentalister (talibaner) tränades i koranskolor i Pakistan. Skolor som finansierades av USA, Pakistan och Saudiarabien. Talibanerna stöddes av USA när de tog makten 1996. Det kan inte ha undgått USA vad det var för slags människor man stödde. Svaret på varför man stödde dem är olja och gas, pipelines genom Afghanistan var målet. 1997 erkändes den talibanska regeringen av Pakistan och Saudiarabien.

Saxat ur Yelah:
Genom att finansiera den islamiska gerillakrigföringen under 1980-talet lade USA ironiskt nog den viktigaste ideologiska och materiella grunden för al-Qaida-nätverket och andra terrororganisationer som nu utpekar USA som den stora Satan i väst.

Jag tror även att Mellanösternkonflikten är en grundbult. En varaktig fred mellan Israel och Palestina är ett måste. Nu används denna konflikt som en ursäkt från allehanda fundamentalister för att rättfärdiga sina handlingar och terroristdåd. Jag går så långt att jag påstår att om USA slutade stödja Israel in absurdum och slutade med alla sina oheliga allianser och tvära kast i sin utrikespolitik skulle vi kanske få en lugnare värld eller i alla fall ett embryo till en lugnare värld.

När jag var ung var de flesta rädda för ett kärnvapenskrig. Den risken finns fortfarande eftersom det är många länder som har kärnvapen. Nu är de flesta rädda för terrordåd. Den rädslan är också berättigad. Men varför har denna rädsla ökat? Vad är det som orsakat att terrorismen har ökat? Att fler och fler terrordåd utförs? De frågorna lämnar jag obesvarade, men jag tror att de har samband med texten ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:58 FM | Kommentarer (13) | Google

9 september 2004

Super Size Me

Filmen Super Size Me är gjord av Morgan Spurlock som själv filmade sig när han levde på tre McDonaldsmål om dagen i en månad i USA. Resultatet blev att Spurlock gick upp 11 kilo i vikt, fick svåra leverskador, en sviktande potens och bröstsmärtor. Jag hörde i en intervju att han även blev deprimerad och mådde psykiskt dåligt, samt att han utvecklade ett behov av "junk-food". Det betyder att kroppen får ett sug efter fett och snabba kolhydrater. Rakt uttryckt - du blir beroende av junk-food.

McDonalds avfärdar dock filmen och menar på att ingen äter tre mål om dagen på McDonalds och företaget tycker att filmen ger en förenklad bild av det hela. Ja, jag kan förstå att de tycker så. Det kanske inte finns så många som äter tre mål om dagen på McDonalds, men det finns säkert många som äter snabbmat på en hamburgerrestaurang eller korvkiosk i alla fall minst en gång om dagen.

Jag äter på McDonalds kanske en gång om året. Jag äter pizza kanske en till två gånger om året och en korvkiosk har jag inte besökt på år och dag. Men jag är vuxen och jag är medveten om uttrycket "du blir vad du äter", jag blir i alla fall vad jag äter. Men i mina ögon vänder sig inte McDonalds sig till vuxna personer i sin marknadsföring. Det är barn och ungdomar som är deras målgrupp, även om de nu på grund av samhällsdebatten har börjat med salladsalternativ, morötter i små påsar och frukt. Men hur många barn och ungdomar väljer bland dessa nya alternativ? Hur många vuxna gör det?

McDonalds är en del av en livsstil hos många unga människor och barnen skolas in i detta via lockande erbjudande om Happy Meal, där en leksak ingår i priset.

När det gäller barnen har vi som föräldrar ett stort ansvar. Vi måste visa på att det finns god alternativ mat och inte ge efter för tjat om att gå på McDonalds alltför ofta. Det är nog svårare att styra sina ungdomar att inte följa med gänget när kosan styrs mot en hamburgerrestaurang. Men som förälder kan man i alla fall informera sina ungdomar om vad maten egentligen innehåller och försöka göra dem mer medvetna om vad de äter, hur de äter och varför de äter.

En läsk är rena rama sockerbomben. Vitt bröd i hamburgerbrödet är inte nyttigt, även om de försöker limma fast några sesamfrön eller vad det nu är som ligger på toppen på brödet. Hamburgaren i sig är inte så onyttig, om man nu inte väljer dressing och ketchup som tillbehör.

Många tycker att ansvaret alltid ligger hos den enskilda personen. Ja, i viss mån kan tyckas men jag går längre än så. Skolan och samhället har en roll. Skolan måste lära eleverna vad som är nyttigt eller inte. Socialstyrelsen med sin sex till åtta skivor bröd om dagen, har ni lagt ned verksamheten?

Inga snabbmatsrestauranger borde få etableras alltför nära skolor och dagis. Skolorna ska sluta sälja läsk och godis, de kan ha frukt som alternativ i stället och satsa på fler drickfontäner. Nu tycker nog många att jag börjar slira lite på vägen och är på gång att hamna i diket.

Men hur vi än vänder och vrider på det är det ett samhällsproblem att maten och dryckerna innehåller så mycket fett och socker. Snart finns det inte många livsmedel alls som inte innehåller socker. Socker vi egentligen inte har ett dugg behov av för att överleva. Själv försöker jag skippa raffinerat socker utan har börjat använda fruktsocker som alternativ. I kalla drycker behövs ytterst lite fruktsocker för att få sötma jämfört med raffinerat socker.

Det är inte en privat angelägenhet. Det är en angelägenhet för hela samhället. Diabetes och andra sjukdomar är ofta relaterade till vad vi stoppar i oss. Fetman börjar bli ett eskalerande problem och går allt längre ned i åldrarna. Fetma orsakar många sjukdomar, hjärtat belastas, lederna likadant och andra organ som lever och njurar tar stryk. Sjukvårdskostnaderna stiger i höjden i samma takt som vi svenskar blir bredare och bredare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:53 FM | Kommentarer (12) | Google

8 september 2004

2800 övervakningscentraler

Ericsson samarbetar med China Mobil. Antalet sålda mobiler ökar i rasande takt. Det skulle rent hypotetiskt kunna innebära en viss frihet för de kinesiska medborgarna att kunna kommunicera fritt med varandra. Det är även detta Ericsson vill betona och genom detta rättfärdiga sina affärer med Kina. Det är en stor marknad och det finns en stor potential till att göra mycket lönsamma affärer.

Men mobiltrafiken är övervakad. Det finns 2.800 övervakningscentra som kontrollerar mobiltrafiken. De ska filtrera bort exempelvis pornografi, men används givetvis till att kontrollera annat som inte faller de kinesiska myndigheterna på läppen. SMS-meddelanden som innehållit orden Falun Gong kommer aldrig fram till adressaten. Vem eller vilka är det som bidragit med tekniken till dessa övervakningscentra?

Falun Gong är förbjudet i Kina, många av Falun Gong-utövare har kunnat gripas med hjälp av denna teknologi att filtrera mobiltrafiken. De som grips utsätts ofta för tortyr och en del går en bråd död till mötes. För mig är det ofattbart att så sker, men för de som bor i Kina är det bister verklighet.

Hur mycket vet Ericsson om detta? Har Ericsson bidragit med teknik till övervakningen? Hur mycket vill de veta om situationen i Kina? Kan de anses ha ett ansvar? Ericsson anser att detta är en debatt som ska föras mellan politiker och mellan olika länder och inget som Ericsson ska lägga sig i. Affärsetik är tydligen inget argument som anses vara applicerbart i detta fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:04 FM | Kommentarer (3) | Google

Sitta på två stolar

Det kan inte vara lätt att vara försvarsadvokat. En åklagare har en klar roll. Åklagaren ska utreda, åtala och vid rättegång bevisa den svarandes skuld.

Men en försvarsadvokat sitter ibland på två stolar beoende på om det är svarande eller kärande som anlitat advokaten. Det kan bli lite kluvet misstänker jag och definitivt för rättens övriga ledamöter, om de en dag hör advokaten plädera för en sak och i ett liknande mål nästa dag pläderar för en helt annan sak.

Hur rättens ledamöter påverkas eller icke påverkas av detta faktum vet jag inte. Men visst verkar det lite underligt i mina ögon. Det borde finnas advokater som specialiserar sig på att försvara käranden respektive svaranden, så slipper vi detta "sitta på två stolar samtidigt"-syndrom.

Expressens artiklar om en kändis sjukdom var ”hänsynslösa”. Men Se & Hörs rapportering om ryktena kring en kändis var ”försvarlig”. Dessa olika linjer kommer samma advokat att driva i de kommande förtalsmålen i Stockholms tingsrätt.

Men jag ser ingen skillnad i de två fallen. Att publicera rykten som sanningar är inte förenligt med god publicistisk sed. Att publicera uppgifter om människors sjukdomar (mot deras vilja) är inte heller god publicistisk sed. Jag hoppas att ingen av dessa som är inblandade i dessa två rättegångar blir drabbade av att advokaten sitter på två stolar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:26 FM | Kommentarer (3) | Google

7 september 2004

Moment 22 i en Kafka-roman

Moment 22 i en Kafka-roman. En liten pojke på tre år kidnappades av sin far och fördes till Iran. Nu, efter 19 år, har han äntligen sluppit ur faderns hårda grepp och har kunnat återförenas med sin mor. Men Migrationsverket ger honom inte uppehållstillstånd. Ska modern förlora sitt barn igen? Hur resonerar de? Jag baxnade när jag hörde detta på ABC lokalnytt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:08 EM | Kommentarer (7) | Google

Putin måste ta sitt ansvar

Omvärlden har tidigare haft en ganska passiv syn på det långvariga kriget och oroligheterna i Tjetjenien de senaste åren. Kraven på att Ryssland och president Putin en gång för alla avslutar kriget kommer att växa efter massakern i Beslan.

Tyvärr måste jag nog hålla med DN:s analys i denna fråga. Genom att kallblodigt och bestialiskt mörda så många barn som möjligt har terroristerna i Beslan uppnått sina syften - uppmärksamhet på problematiken i Tjetjenien.

Putin vill inte förhandla med terrorister. Här kommer han att få stöd från bland annat USA. Men frågan är om inte det ryska folket börjar bli trött på Putins oförmåga att lösa denna problematik, som hitintills kanske har ansetts vara en inrikespolitisk fråga i omvärldens ögon eller i alla fall har Putin hävdat att så är fallet.

Men Putin har ett lika stort ansvar i denna fråga, som faktiskt inte längre är en intern fråga för Ryssland, likt sina föregångare som exempelvis Jeltsin. De drivs av samma drivkrafter som USA gör i sin utrikespolitik. Olja. Tjetjenien har ett strategiskt läge genom sina rörledningar för olja och naturgas från Kaspiska havet till europeiska Ryssland.

Det finns en lång blodig historia av terror, även från statsmaktens sida. Tjetjenien är en islamisk delrepublik i Ryssland, en av de kaukasiska smårepublikerna i ett av Rysslands oroligaste hörn. Det var först efter långvariga krig som ryssarna lyckats besegra dessa bergsfolk och tjetjenerna var bland de sista som kuvades på 1850-60-talet.

Tjetjenerna har ända in i vår moderna tid levt kvar i ett feodalliknande klansamhälle. De har alltid motvilligt underordnat sig den ryska överhögheten. Tjetjenerna bevarar fortfarande än i dag minnet av sin frihetskamp mot Tsarryssland. De har inte heller glömt de bittra erfarenheterna av Stalins massdeportering av tjetjener, då en tredjedel av det tjetjenska folket utplånades.

Efter Sovjetunionens upplösning 1991 så utropade Tjetjenien sitt oberoende och vägrade att ansluta sig till det nya ryska unionsavtalet och kommunistregimen störtades i Tjetjenien. Landet utropade sin självständighet under nationalistledaren Dzjochar Dudajev. Han bekämpades dock av beväpnade rebeller inom den tjetjenska oppositionen, som fick stöd av Ryssland. Frågan är hur många av dessa rebeller är det nu som vänt sig mot den hand som födde dem då? Hur många av dem är nu terrorister?

I slutet av 1994 sände Jeltsin ryska trupper till Tjetjenien för att kväsa upproret. Jeltsin väntade sig ett snabbt resultat. Men det blev ett blodigt krig, som lade Tjetjenien i spillror och har krävt upp till 100 000 liv. Ett krig som ännu inte har avslutats. Det finns hundratusentals ryska soldater stationerade där, som blir mer och mer korrumperade i sin tristess och ovilja att befinna sig där – det anses vara en nedgradering att placeras där för en rysk soldat.

Det var ett tungt arv Putin fick från Jeltsin. Men varför har inget hänt? Varför vill inte Putin medverka till fred?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:06 FM | Kommentarer (4) | Google

6 september 2004

Svenska namn ger jobb

Rebin? Nej, tack.
Fredrik? Ja, välkommen!

Fyra studenter har ringt runt och sökt 366 lediga jobb på uppdrag av DN. De har jobbat i par, en med utländsk och en med svensk bakgrund och uppgivit likvärdiga meriter. Nu var det fyra manliga studenter, men jag misstänker att resultatet hade varit likvärdigt om det varit fyra kvinnliga studenter som gjort samma undersökning. Läs gärna artikeln jag länkar till ovan och läs arbetsgivarnas krystade ursäkter. Sorglig läsning.

Det är skrämmande att det ska betyda så mycket vad man heter och inte vad man kan, utan att den som bedömer ens har sett personen. Jag förstår de som i desperation över att aldrig få ett jobb, eller ens kallad till en jobbintervju, byter ut sitt namn till ett mer svenskklingande. Men så ska det väl inte behöva vara? Det vore intressant med en liknande undersökning för att utröna om åldern spelar roll. Här slänger jag över en boll till DN :).

Minst 6.000 människor utan uppehållstillstånd utnyttjas olagligt på den svenska arbetsmarknaden varje dag, enligt Röda korset. Klarspråk...de är svenska slavar. Här duger de plötsligt som arbetskraft, men det är kanske logiskt? Slavarna jobbar för en urusel lön, mellan fyra och tjugo kronor i timmen. Då spelar det ingen roll om de heter Rebin istället för Fredrik.

En av de som hamnade som slav i Sverige var en kvinna som flydde från Iran för att slippa ett tvångsgifte. Hon fick avslag efter avslag på sin asylansökan. Jag förstår om hon inte ville åka hem igen om ett tvångsgifte är vad som väntade henne. För att överleva var hon hänvisad till att jobba under slavliknande förhållanden. Nu har kvinnan fått uppehållstillstånd, en vinstlott i vår svenska asylansökningstombolan. Men då kanske hon hamnar i den andra tombolan, där ett icke svenskklingande namn ofta innebär en nitlott.

Det är inte lönt att klaga på varken lön eller arbetsförhållanden, för då lär arbetsgivaren hota med polis, vilket är liktydligt med avvisning, eller avsked. Även barn omfattas av denna slavhandel. Här har polisen lite att göra tycker jag, men det är väl inte så högt prioriterat. Det gäller ju inte svenskar......? Må jag ha fel här.

Lite ironiskt är det att Sverige har fått betyget att det är världens bästa land för anställda, enligt en rapport från ILO, Internationella arbetsorganisationen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:02 FM | Kommentarer (8) | Google

3 september 2004

Småbarnspappor varslas

Småbarnspappor förlorar jobben.

Fler och fler nyblivna manliga småbarnsföräldrar får sparken vid nedskärningar vid småföretag i Norrbotten, trots att de har flera gånger längre anställningstid än de som får vara kvar.

Förklaringen till det är de nya LAS-reglerna som ger företagen rätt att undanta två anställda vid uppsägningar. Nu slår Handelsanställdas förbund larm om det som facket upplever som ett missbruk av reglerna.

– Det här innebär att män med lång anställningstid riskerar att slås ut från arbetsmarknaden. De får barn och sedan förlorar de sina anställningar, säger Handels ombudsman i Luleå.

Huvaligen! Så får det väl inte gå till? Detta innebär ju att männen kommer att halka efter både lönemässigt och får sämre möjligheter på arbetsmarknaden.

För sjuttont tanter, se till att ni delar föräldraledigheten och VAB (vård av barn) så att detta oskick försvinner. Så här får det ju inte bara vara. Tar ni kvinnor ert ansvar så kommer nog detta ofog att ständigt och jämt diskriminera män försvinna och dessutom tror jag att männen kommer att vinna på det rent lönemässigt.

// Annica Tiger - vaknade i upp- och nedvända världen idag

Annica Tiger 7:29 FM | Kommentarer (4) | Google

1 september 2004

USA:s hybris

Actionhjälten och superstjärnan Arnold Schwarzenegger gjorde ett bejublat framträdande på republikanernas partikonvent i Madision Square Garden i New York. Bara det att en B-skådis har lyckats bli guvenör är väl en del av den amerikanska drömmen, själv tycker jag det bara är förunderligt.

Nu är jag ingen som förespråkar en politisk elitism eller anser att bara intellektuella och akademiker kan komma ifråga på politiska poster. Men en B-skådis som blivit guvenör bara för att han är just en populär B-skådis får mig att bli mörkrädd.

– Det här är som att vinna en Oscar - som om jag visste hur det skulle kännas, sade kroppsbyggaren som blev actionhjälte, som blev Kalifornienguvernör med sin omisskännligt tyska brytning när lugnet så småningom lade sig.

– Tror ni att USA, och inte FN, är bäst för demokratin, då är ni republikaner.

God bless America var mantrat på kongressen. Jag säger må Gud bevara oss från USA. Må Gud bevara USA från republikanerna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:58 FM | Kommentarer (9) | Google

31 augusti 2004

Mediadrev

Minns ni mediadrevet om Torsby-läkaren i februari i år? Han som blev utpekad för att vara en bluff? Det var helt fel. Det berättar tidningen Journalisten och berättar att Pressombudsmannen (PO) har klandrat Värmlands Folkblad för deras osakliga publiceringar. Jag litar på att både tidningen Journalisten och PO går ut med korrekt information här.

Redaktionschef och tillika ansvarig utgivare på Värmlands Folkblad, konstaterar att PO "tar till väldigt starka ord". Han försvarar dock tidningens beslut att publicera namn och bild på läkaren och han står han fortfarande för merparten av artiklarna, men han medger att en del kanske var lite överdrivna – med facit i hand. Dagens understatement? Förstår han inte att ett sådant här drev av en oskyldig kan förstöra personens liv?

Jag tycker nog att tidningen tog till väldigt starka ord när de publicerade sina artiklar. Artiklar med rubriker som "Bluffläkaren tog fingret" (sanningen var att nageln hade tagits bort), "Bedragare ofta trevliga" (en intervju av en doktorand som forskade i bedrägeri och manipulation) och "Bluffade alla".

Saxat ur Journalisten:
Över nästan hela VFs förstasida fanns en stort dragen porträttbild och rubriken "Bluffade alla". I artikeln fastslogs att Pedersen under två år behandlat hundratals patienter på Torsby sjukhus. Läkare och patienter hade tagit honom för en ung ambitiös läkarstuderande på praktik, men enligt tidningen saknade han både behörighet och tillräcklig utbildning. Apoteket uppmanade nu alla som fått recept utskrivna av honom att omgående kontakta sjukhuset. I värsta fall var medicinen felordinerad och därmed livsfarlig.

Jag tycker att tidningen ska ställa sig i skamvrån. Jag tycker att tidningen ska ge den utpekade läkarstudenten ett symboliskt skadestånd.

Den 5:e februari skrev jag om detta i bloggen.
Jag som, alla andra, gick på det hela.
Jag skrev detta nedan:
Man kanske ska söka jobb på Torsbys sjukhus som läkare? Jag har också viss medicinsk utbildning. De verkar inte vara så nogräknade med att kolla upp att de som anställs har behörighet. Det är väl fler huvuden som kommer att rulla där nu. De som anställde dem till exempel.

Sens moral. Det är lätt att följa drevet. Tänk om jag namngett läkaren? Tänk om fler bloggare hade gjort det eller kanske gjorde det? Nu finns hans efternamn med i citatet från tidningen Journalisten, men det är en annan femma. Det är en positiv artikel och skadar inte mannen, tvärtom. Jag är glad å hans vägnar. Jag hoppas att lugnet lägrar sig i Torsby och att han kan återfå livsglädjen och arbetslusten, samt att ortsbefolkningen får information – lämpligen av Värmlands Folkblad som startade drevet – så att skvallerbyttorna slutar att tissla och tassla i stugorna. Hur det var med de andra utpekade läkarna har jag inte hittat någon information om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 EM | Kommentarer (3) | Google

Fransk samsyn

Den grupp som kallar sig Islamiska armén i Irak har kidnappat två fransmän, Christian Chesnot och Georges Malbrunot. Gruppen kräver att Frankrike återkallar en lag om förbud mot religiösa symboler i skolorna som ska träda i kraft i morgon. Den nyheten har säkert inte undgått någon.

Det som jag tycker är intressant är att vädjande om ett frisläppande av de franska fångarna kommer från bland annat den islamistiska organisationen Hamas, Yasser Arafat och fem miljoner muslimer i Frankrike. Franska muslimer som vid skolårets början, nu på torsdag, hade planerat demonstrationer mot förbudet att använda huvudduk i skolan har nu ställt in sina aktioner i ilska över kidnappningen.

Det ger hopp. Jag tänker på det Stationsvakt skrev häromdagen. Han hade hittat till en hemsida där frågan "kan en muslim vara vän med en kristen" framställdes. Tydligen inte enligt broder Anas Khalifa. Det jag hörde skrämde mig. Jag hoppas verkligen att denna ljudfil återger en extrem åsikt och inte speglar vanliga muslimers tänkande. Jag vill gärna tro att det är så att de flesta inte delar denna uppfattning. Det var det som gjorde att jag tyckte artikeln i DN var intressant och visade i alla fall på en samsyn i en fråga.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:23 EM | Kommentarer (5) | Google

30 augusti 2004

Talibanerna på frammarsch

Afghanistans huvudstad Kabul utsattes för ett bilbombsattentat i går. Talibanerna har tagit på sig sprängdådet. Talibanerna störtades av USA-ledda styrkor i slutet av år 2001, men tycks inte ha kunnat avväpnas av nuvarande regering eller de fredsbevarande grupper som finns kvar i landet.

Talibanerna har kommit fram ur sina grottor och förklarat krig mot både utländska och inhemska styrkor i Afghanistan. De har även förklarat krig mot hjälparbetare, vilket har lett till att många av dem valt att lämna landet. Talibanernas syfte är att störa de kommande valen, presidentvalet i oktober och parlamentsvalet våren 2004. Jag förmodar att de planerar att överta makten i Afghanistan igen. Jag är rädd för att de kommer att lyckas.

Flera hundra skolor som åter öppnats igen för att ge kvinnor och flickor möjlighet att studera igen efter talibanernas fall uppges ha bränts ned av talibananhängare under det senaste året. Talibanerna är extrema islamistiska fundamentalister. Det är lätt att vifta bort dem och avfärda dem som just det, extrema islamistiska fundamentalister och glömma bort att det finns underliggande strömningar i Afghanistan som fanns innan dessa herrar med svarta turbaner på huvudet kom till makten. Olika grupper av Mujaheddins har under sina korståg nästan betett sig än vidrigare än talibanerna, speciellt mot kvinnorna.

Det är inte något nytt för Afghanistan att befinna sig mitt i en konflikt. Talibanerna är bara de näst senaste i en lång rad av erövrare under landets historia. Det är krigsherrar, profeter, helgon och filosofer som kommit och gått under landets historia. När ska landet få blomstra upp igen? När ska folket få lugn och ro? När ska kvinnorna få leva någorlunda fritt igen och få arbeta och studera? När ska landet bli ett demokratiskt land, utan konflikter och stridigheter?

Men vad gör politikerna åt den syn som
fortfarande än i dag genomsyrar deras kultur?
En afghan är en man som kan förmå
sin kvinna uppfylla kraven på avskildhet.

Capitalizing on Capacities of Afghan Women
är en rapport utgiven av FNs organisation för
arbetslivsfrågor, ILO (International Labour Organization).
Att vara en riktig afghan kräver tre saker: För det första att vara man, för det andra att vara en man som kan förmå sin kvinna att uppfylla alla de stränga krav på avskildhet som den traditionella afghansk-islamiska kulturen uppställer, samt för det tredje att vara en man som kan försörja sin kvinna och en familj - om så krävs, och inget annat erbjuds, genom att bli soldat hos någon krigsherre.

Jag har beställt några böcker till nu bara för att försöka förstå det, som för mig, är så ofattbart att detta sker i vårt moderna samhälle. Jag har läst två böcker om hur kvinnorna hade det under talibanstyret och i flyktinglägren i Pakistan (dit många flydde) och det var ingen upplyftande läsning.

Bokhandlaren i Kabul

Oheliga Krig:
Afghanistan, Usa Och Den Internationella Terrorismen

Till Afghanistan Kommer Gud Bara För Att Gråta:
Berättelsen Om Shirin-Gol

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:09 EM | Kommentarer (10) | Google

Kollektivistisk syn?

Vi vill att Sveriges kvinnor skall veta att ett borgerligt alternativ kommer att bryta den kollektivistiska synen på kvinnor mot en respekt för att kvinnor är individer precis som männen.

Jag läste på DN Debatt att borgarna har placerat sig själv på vita hästar redo att skritta ut och befria alla kvinnor från nuvarande regerings kollektivistiska syn på kvinnor. Har de tjuvstartat med en förfest inför mötet som de ska ha i dag hemma hos Maud? De kanske satt i det där stora träbadkaret som Maud har hyrt inför mötet?

Tack, men nej tack. Jag vill inte bli befriad av borgarna, trots alla era fagra löften. För om borgarna vinner valet är det inte kvinnorna som blir vinnare. Tvärtom.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:09 FM | Kommentarer (10) | Google

28 augusti 2004

The American Dream

USA har ungefär 294 miljoner invånare. Av dem lever 36 miljoner (av dem är 12 miljoner barn) under fattiga förhållanden med en hushållsinkomst under 70.000 kronor (uppgav A-ekonomi i går) och en arbetslöshet som ligger på runt 5,5 procent. The American Dream är och förblir ofta bara en dröm för flertalet.

USA har inte samma sociala skyddsnät som vi har i Sverige så fattigdom i USA innebär inte bara att man är konstant hungrig. Det är värre än så eftersom den som inte kan teckna diverse försäkringar och betala för sig bor i sämre bostäder (ghetton som får vissa förorter hos oss att likna en Sörgårdsidyll i jämförelse) och får sämre sjukvård, tandvård och skolgång med mera.

I sin bok Discovering America (Upptäck USA) hävdar Valdas Aneluskas att "var 53:e minut dör ett barn i USA till följd av fattigdom och misär". Detta är något att tänka på för dem som vill montera ned det svenska folkhemmet med dess globalt sett goda välfärd och istället bygga ett samhälle på individualism (med USA som förebild), vilket bara gynnar de starka, läs välbeställda.

I onsdags sattes en klocka upp på Times Square som tickar upp kostnaden för kriget i Irak. Vid starten låg siffran på 134,5 miljarder dollar (1019 miljarder kronor) och klockan beräknas ticka upp ett dagligt belopp runt 177 miljoner dollar per dag.

För att finansiera USA:s enorma militära rustningsprogam och samtidiga införa skattesänkningar för de rika vill Bush genomföra stora nedskärningar för de grupper som egentligen skulle behöva ökat stöd. Stödet till de sämst ställda planeras att skäras ned med 165 miljarder dollar över en tioårsperiod, enligt www.socialisterna.org.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:30 EM | Google

Swift Boat Veterans for Truth

The Real Story on John Kerry´s Military Service. En grupp republikanska vietnamveteraner (Swift Boat Veterans for Truth) som stödjer Bush har satsat stort på en reklamkampanj för att smutskasta John Kerry. Den sanna historien? Lögner blir inte sanningar bara för att de upprepas. Det som är sanning för vissa är oftast osanning för de flesta, i alla fall när det gäller politik.

Det har ryktats om att denna kampanj mot John Kerry har stötts av kampanjdeltagare på Bush sida. Ryktena om detta var inte tagna ur luften har det visat sig. Benjamin Ginsberg var rådgivare i Bush återvalskampanj samtidigt som han gav juridiska råd åt dessa republikanska vietnamveteraner. Benjamin Ginsberg var inte den första som fick lämna Bush-lägret på grund av detta politiska lågvattensmärke. I lördags tvingades den pensionerade översten Ken Cordier avsluta sitt uppdrag eftersom han själv personligen hade medverkat i ett reklamavsnitt producerat av denna republikanska grupp av vietnamveteraner.

Gruppen verkar ha mycket pengar att röra sig med. Deras veteranpensioner lär inte täcka kostnaderna för deras aktiviteter :). Vart kommer alla bidrag ifrån? Det är 10.000-kronorsfrågan för i dag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 FM | Kommentarer (2) | Google

27 augusti 2004

Biologisk krigsföring

Det finns sedan länge en oro för biologisk krigsföring i form av att någon illasinnad skulle förgifta en hel stads vattentäkt med botulismbakterier eller att det som hände i Japans tunnelbana när nervgasen sarin spreds ska upprepas och orsaka mångas död. Ett tag efter 9/11 var skräcken stor för att mjältbrandsbakterier skulle spridas via brev eller på annat sätt. Visst finns den risken. Visst kanske det en dag kommer att hända att terrorister genomför något liknande. Efter 9/11 är inget omöjligt kan tyckas. Det som ingen hade kunnat föreställa sig hände och efter 9/11 kan alla föreställa sig allt.

Men det finns en annan biologisk krigsföring som inte så många tänker på kanske dagligdags och som har pågått i många år. Fast termen krigsföring kanske i detta fall ska bytas ut mot förgiftning, då det inte oftast sker medvetet och i syfte att skada någon eller något, men i mina ögon är detta fenomen lika allvarligt.

Vi människor håller på att förstöra vår egen planet. Tills dags dato har I-länderna varit de största miljöbovarna, men i takt med att resten av världen industrialiseras och jordbruken effektiviseras i en allt snabbare takt så ökar pressen mot vår Moder Jord.

Vi är orsaken till växthuseffekten, det är framtida generationer som kommer att få hantera våra kärnavfall och skador som kanske inte ännu uppfattas som farliga eller problematiska, men som i framtiden kommer att visa sig vara just det; jag tänker då bland annat på mobilnäten, vars påverkan på oss människor inte är riktigt kartlagda. Vi slösar med våra tillgångar. Vi missbrukar våra tillgångar. Jag skriver våra, för ingen äger vår planet. Den är en gåva till människan, men vi förvaltar den djävligt dåligt, milt uttryckt.

Jag är så pass gammal att jag minns ett år då alla fåglar började vingla berusat omkring på marken och de dog som flugor. Det visade sig till sist att det var kvicksilverförgiftning fåglarna drabbats av. Det var någon gång på 60-talet om jag inte minns fel. Det finns en bok som heter "Tyst vår" och som kom ut 1962, som kanske än i dag är läsbar.

Då var det kvicksilver, efter det kom PCB och DDT, det har hela tiden kommit larm i en strid ström om farliga ämnen som sprids i vår fagra natur. Det är inte bara gifter som sprids utan naturen drabbas av övergödning från bland annat jordbruken och kalhyggen orsakar erosion. Våra tvättmedel är effektiva och som det heter i reklamen "skonsam mot tvätten", men kanske inte lika skonsam mot naturen. Ja, det finns mycket att skriva om detta. Fler exempel. Fler faror. Fler gifter. Djur- och växtarter har dött ut. En del arter är nära att dö ut i skrivande stund.

Men det som nu är på tapeten är våra läkemedel. Jag såg ett inslag på nyheterna om att läkemedelsrester kommer ut i naturen via avloppsvattnet. Vi kissar ut större delen av de mediciner vi äter. Det kanske är dags för läkemedelsindustrin att ta fram läkemedel som bryts ned helt i kroppen och inte förorsakar naturen skada.

Krav på miljömärkta läkemedel är något som börjat diskuteras nu, inte en dag för tidigt. Det skulle sätta press på läkemedelsbolagen. Det finns säkerligen redan den kunskap som krävs för att ta fram mediciner som helt bryts ned i kroppen och om rester ändå läcker ut ska det finnas dokumentation på vilken påverkan de kan ha i naturen. Men så länge inga krav ställs på läkemedelsindustrin att sådana mediciner ska tillverkas lär inte något krut läggas på att ta fram dem. En miljömärkning av läkemedel skulle i alla fall få mig att ställa krav på min husläkare att bara skriva ut sådana, om möjligt.

Hormonpreparat som exempelvis p-piller utsöndras ur kroppen och hamnar därmed i avloppsvattnet och resterna finns kvar även efter reningsprocessen i reningsverkan och det orsakar problem för vattenlevande arter. Mörtar har blivit tvåkönade, hanarna bildar ägguleprotein och har ägganlag i testiklarna. Hur detta kommer att påverka mörtarnas fortplantning lär vi väl få facit på i framtiden. Inte nog med att vi människor överdoserar och använder alldeles för mycket läkemedel som i sig i förlängningen inte är bra för oss utan naturen får sin beskärda del av det missbruket. Mörtar påverkas. Kunskap saknas om hur effekten av dessa läkemedelsrester är på vattenlevande växter och organismer.

Blodfettssänkande läkemedel, antibiotika, hjärtmediciner, inflammationshämmande och smärtlindrande preparat, medel mot reumatism och epilepsi. Det är några exempel på läkemedel som finns i renat avloppsvatten och som alltså följer med ut i den svenska naturen. I dricksvatten har det påträffats rester av antibiotika och det är inte bra – inte för oss och inte för djuren. Dricksvatten tas ofta från vattentäkter där renat vatten från reningsverk hamnar.

Att bakterier blir multiresistenta är inte önskvärt, de sjukdomsalstrande bakterier som har blivit multiresistenta är inte trevliga att drabbas av. Lägg härtill den problematik som finns via djuruppfödarnas användning av antibiotika, även om det nu finns regler om karensdagar innan slakt känns det inte tryggt för mig som konsument. Fuskare finns i alla läger. Det lär alltid finnas djuruppfödare som tänjer på reglerna i rent ekonomiskt syfte, utan en tanke på att det i sin tur drabbar konsumenten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:34 EM | Google

25 augusti 2004

EU:s flygförslag horribelt

Arbetstiden för piloter och övrig kabinpersonal kan komma att öka från 45 till 60 timmar per vecka, enligt ett förslag från EU. Det kan innebära fem 12-timmarspass per vecka. Jag som själv har erfarenhet av att jobba med ett sådant schema kan säga med övertygelse att det kommer att innebära att flygsäkerheten kommer att äventyras och inte sist och minst, personalens hälsa. Sömnbrist och sömnstörningar kommer att komma som ett brev på posten, förr eller senare. Trust me.

SvD verkar ha samma flashbanner med den irriterande bakgrundsmusiken "Ju mer vi är tillsammans" som irriterar mig till vansinne. Jaja, jag fick stå ut med den också :) för jag ville faktiskt läsa artikeln om EU:s flygförslag.

Jag hoppas att Svensk Pilotförening lyckas i sin uppvaktning av transportminister Ulrica Messing med krav på att Sverige inte går med på att försämra piloternas arbetsvillkor. Jag tycker det är underligt att hon är positiv till detta EU-förslag. Jag förstår inte hennes motivering "Med förslaget skulle samma regler gälla för alla, även för de nya EU-länderna som har lägre krav." Det är väl bättre att höja deras krav än att försämra våra? Det var det mest idiotiska jag hört på ett bra tag, även från en politiker.

Arbetet med att harmonisera flygsäkerhetsregler och arbetstidsbegränsningar för flygpersonal i Europa har pågått i över tio år. Otroligt! Efter så lång tid kommer ett förslag som är helt orimligt och verkar mest framlagt av rent politiska skäl. Oj, har vi en chans att klubba ett beslut? Jösses, snabbt fram med klubban och klubba beslutet, strunt samma vad det egentligen innehåller och vad det kommer att få för konsekvenser.

Med tanke på de två plan som störtat i Ryssland, som i och för sig knappast hade förhindrats av en pigg besättning, så finns det inte marginaler att knapra på när det gäller flygsäkerhet. Terrorismen kommer att fortsätta att använda flygplan som medel för sina illdåd. Att oskyldiga människor dör verkar inte spela någon som helst roll.

Ett grundläggande krav är att flygbesättningen är pigg och alert. Detsamma gäller den personal som arbetar med flygsäkerheten på marken vid flygplatserna. Hur pigga och alerta är de på sitt femte pass och på dess elfte timme efter fyra tidigare avklarade 12-timmarspass samma vecka? På Arlanda misstänker jag att de har så kallade "väktarpass" eftersom det är ett väktarbolag som sköter det hela. Den aspekten borde kanske också dras fram när vi talar om flygsäkerhet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:33 EM | Google

23 augusti 2004

Kyrkan räknar med mammon

Svenska kyrkan sätter sin tro till börsen och räknar med stigande aktiekurser de närmaste tre åren skriver Dagens Industri.

Vi har skrivit upp vår prognos för kapitalförvaltningen. Bakgrunden är förväntningar på en konjunkturuppgång", kommenterar ärkebiskop K G Hammar vars organisation i dagsläget kontrollerar en värdepappersportfölj värd över tre miljarder kronor.

Vet han något vi andra inte vet? Har Gud gett ett tecken? Själv tvivlar jag starkt på en börsuppgång. Inte som det ser ut nu med stigande oljepriser och all oro ute i världen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:47 EM | Kommentarer (3) | Google

Barbie for president!

Go vote. Go run. Go lead. Go girl.

Av 180 länder leds bara 12 av kvinnor. Ingen färgad kvinna har varit guvenör i USA. 15 miljoner kvinnor mellan 18 och 34 röstade inte i det senaste presidentvalet i USA. USA har varit demokrati i 228 år, men bara de senaste 84 åren har kvinnorna haft rösträtt. Av 12.000 medlemmar i kongressen har bara 215 varit kvinnor.

WHP (The White House Project) har dragit igång en kampanj för att få tjejerna att engagera sig politiskt. Det verkar rimligt med tanke på de fakta som kampanjen tagit fram ovan. Men sedan tar det tvärstopp, i alla fall i mina ögon.

Barbie has had over 90 careers. From business, to medicine, to education, to sports, Barbie now returns to the field of politics in 2004 to announce her candidacy for President of the United States.

Saxat ur ETC:
Barbies tillverkare, leksaksjätten Mattel, gnuggar så klart händerna över att få positiv pr alldeles gratis. Förra veckan lät de dockan offentliggöra att hon ställer upp som kandidat – för Party of Girls – och att hennes unga fans hjälpt henne att utforma en plattform. Vad vill Barbie åstadkomma? Världsfred, utrota fattigdom, alla ska vara snälla mot djur.

Barbie for president! Är det första april? En valplattform som låter tagen ur skönhetstävlingen Miss World? Har de ingen levande kvinna som de kan ta fram som förebild? Barbie är en docka, oavsett hur populär hon nu har varit i USA sedan 1959. Politik är ingen lek. Men deras slogan gillar jag. Go vote. Go run. Go lead. Go girl.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:57 FM | Kommentarer (2) | Google

21 augusti 2004

Det ska böjas i tid,

Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli....

I senaste numret av Råd och Rön så finns en intressant artikel. Tyvärr finns den inte ute på nätet än, men Aftonbladet skrev om detta och därför sökte jag mig till källan. Det enda som står just nu på råd och Röns hemsida är en blänkare:

Storpojken och miniflickan. Pojkar och flickor har nästan precis samma kroppsstorlek. De vill också kunna leka och röra sig på samma sätt. Men det verkar klädbranschen ha missat. Flickornas kläder är nästan alltid mindre, tajtare och skurna för att exponera mer hud. Till och med i babystorlekar. Men det verkar klädbranschen ha missat. Flickornas kläder är nästan alltid mindre, tajtare och skurna för att exponera mer hud. Till och med i babystorlekar.

Pojkar och flickar har normalt lika stora kroppar när de är små. Ändå skiljer sig storlekarna åt, t-tröjor i storlek 110 för pojkar är större än samma storlek för flickor. Jag tycker det är lite underligt. Barn ska inte ha kläder som sitter åt, stramar och hindrar dem i deras aktiviteter. Klädjätten Lindex menar på att "Så ser modet ut i dag". Jaha? Vem bestämmer modet? Vem bestämmer att flickor ska bära tajtare kläder än pojkarna?

Till och med på Polarn och Pyret skiljer sig samma storlek åt beroende på om de är avsedda för en flicka eller pojke. De brukar annars försöka att inte göra så stor skillnad på flick- och pojkkläder.
– Jag kan inte förstå vad det är för fel med att flickorna ser lite mer flickiga ut om det tar sig uttryck i en nättare modell av tröja och inte visar en massa hud eller skaver, säger vd för Polaren och Pyret.

Varför ska flickor se flickiga ut? Lustigt ord. Jag skulle nog ha sagt flickaktiga. Även om det inte flickiga finns i svenska språket tycker jag det ger en bra beskrivning om vad som avses. Men varför ska flickor ha nättare kläder? Vuxenmodet med tajta kläder är väl inget som ska överföras på barn? Tids nog lär flickorna få fajtas med tajta kläder, stringtrosor och bh:ar typ push-up. Låt barnen vara barn.

BTW - när jag surfade på Råd och Röns hemsida hittade jag en annan sak, som inte har ett dugg med ovanstående att göra. Procter & Gamble har lanserat ett särskilt toapapper för små barn i form av godisluktande våtservetter i en färgglad plastförpackning. Detta påstår företaget ska underlätta potträningen för små barn. Yisses! I generation efter generation har vanligt toapapper fungerat galant :). Det är dessutom betydligt billigare.

– Det är en spolbar och säker produkt ur hälso- och miljösynpunkt, säger en representant för Procter & Gamble.

Fast det är en sanning med modifikation, eller rättare sagt en ren lögn. Stockholm Vatten avrådde dem från att börja sälja produkten. Våtservetter löser inte upp sig i vatten som vanligt toapapper gör. Därmed riskeras stopp i ledningar och att de fastnar i pumpar på reningsverken och kan orsaka att orenat vatten far ut direkt i sjön.

I hus med dåliga stammar skulle dessa våtservetter säkerligen kunna orsaka stopp i rören. Kul för grannen några trappor under att få översvämning på toan om det fastnar lite längre ned, eller så kan ju den som slänger olämpligt material i toan ha sådan otur att stoppet orsakar att de själva drabbas.

Jag har faktiskt sett hur det kan se ut. Grannen bredvid oss fick hela höghusets tio ovanstående våningars nedspolade toainnehåll in i sin toa, som givetvis svämmade över bredden, och det nedspolade toainnehållet spred sig i hela lägenheten. Det såg inte kul ut. Bajskorvar som flöt. Bindor. Toapapper. Mängder med gulfärgad vätska. Hon stod bara och grät, mitt i sörjan. Jag förstod henne.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:28 FM | Kommentarer (3) | Google

20 augusti 2004

Tivoli inte kul för alla

När ett tivoli kommer till stan är det ofta en stor händelse i barnaögon. Vilket barn älskar inte att åka karuseller? Vi vuxna gläds åt barnens glädje, strosar runt kanske köper en lott eller spelar på en tombola. De flesta funderar nog inte över säkerheten på de uppmonterade karusellerna eller personalens arbetsvillkor.

Vad döljer sig bakom fasaden? Importerad arbetskraft som får jobba upp till 30 timmar i sträck utan sömn. Hur kan säkerheten garanteras? En trött människa tenderar att göra fler misstag än en utvilad. Tänk om en bult inte skruvas åt tillräckligt eller en sprintsäkring missas att monteras av en utmattad tivoliarbetare? För att inte tala om säkerheten på våra vägar när dessa ambulerande tivolin körs vidare till nästa plats på långtradare, vars chaufförer inte sovit på 30 timmar.

Jag såg uppföljningen i Uppdrag Granskning i går angående Bengts nöjespark. Innan utvidgningen av EU var ägaren till tivolit tvungen att skicka in underlag till Migrationsverket och arbetsförmedlingen för att få anställa dessa polacker som utnyttjades å det grövsta. I dessa underlag såg allt så tjusigt och tillrättalagt ut, intyg om att kollektivavtal gäller för de anställda, 40 timmar arbetstid i veckan, ordnat boende i husvagn och 13 000 i månadslön. Med dessa uppgifter i handen gav givetvis alla myndigheter klartecken till anställningarna.

Hur det såg ut i verkligheten vittnade många polacker om i programmet i går. Arbetsveckor på 80-120 timmar, arbetspass på 30 timmar i sträck utan sömn, en lön som låg på runt 1200 i veckan, dålig mat (2500 kronor i veckan skulle räcka till 25 personer), de fick sova i karusellerna (när de nu fick möjlighet att sova), hot om våld om de inte gjorde som ägaren ville, ibland uteblev betalningen helt, de som var "bråkiga" enligt ägaren kunde dumpas mitt ute i ödemarken och den lön som de hade rätt till att få kunde de se sig efter i himlen om.

Polisanmälningar som gjordes angående missförhållandena tog inte polis eller åklagare tag i och de lades ned utan att ens förundersökningar inleddes. Frågan kommer med automatik, hade så skett om det gällt en svensk som gjort en liknande polisanmälan? Många panka polacker har via det polska konsulatet hjälpts att få en biljett så de kunnat resa hem till Polen. Polska konsulatet har gått ut med varningar till polackerna i deras hemland att inte ta dessa jobb. Men är man tillräckligt desperat så lyssnar man nog inte på sådana varningar? Arbetslösheten är stor i Polen.

Detta pågick i flera år utan att någon reagerade, varken facket eller länsarbetsförmedligen, tills häromåret. Men deras försök då att stoppa denna import av billig arbetskraft till tivolin är utan verkan numera. Efter östländernas EU-inträde så finns det väldigt lite som kan stoppa utnyttjandet av importerad arbetskraft. Liberalt och bra, i somligas ögon. Social dumping säger jag. Alla som jobbar i Sverige ska ha avtalsenlig lön och omfattas av kollektivavtal. Ingen ska utnyttjas. Men jag är inte dummare än tåget att jag förstår att detta är den nya given för giriga företagare som ser ett sätt att maximera sin vinst genom att få billig arbetskraft. Nu handlade det om tivolin. Jag är övertygad om att det finns fler branscher, exempelvis byggföretag, städfirmor, hembiträden, barnflickor, restaurangarbetare och många fler branscher som redan utnyttjar detta eller kommer att så göra framledes.

Jag är orolig för utvecklingen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:28 EM | Kommentarer (3) | Google

18 augusti 2004

Flygrädda ska fly Rynair

Jag är flygrädd. Jag väljer noggrant vilket flygbolag jag ska flyga med om jag måste upp i luften. Men i framtiden kanske det inte spelar någon roll? Om Ryanairs personalpolitik kommer att bli ett rättesnöre för andra flygbolag är jag övertygad om att flygsäkerheten kommer att komma i kläm. Jag hoppas att inte facit kommer i form av en flygplansolycka, eller flera.

När jag jobbade som väktare hade vi långa arbetspass, tolv timmar per pass och varannan vecka jobbade jag fem pass, vilket gav en sextio timmars arbetsvecka. Den veckan kändes i både huvudet och i kroppen och på sista passet den veckan var jag mer vrak än människa. Varannan vecka jobbade jag bara två pass och det var den veckan jag orkade göra något annat än jobba, äta och sova – nämligen leva.

Ryanairs kabinpersonal jobbar 72 timmar på åtta dagar och de har inte raster som borde vara ett krav för att man ska kunna hämta krafter för nya tag, hinna äta och gå på toa. Det är i saftigaste laget, rent av omänskligt. Att jobba på ett trångt flygplan med ibland stökiga och griniga passagerare är nog inte speciellt kul. De ska alltid vara glada och trevliga, i alla lägen. Det är en bullrig arbetsplats. Det är ett stressigt jobb. Det är ett arbete med ett stort ansvar om det händer något, det är på kabinpersonalens lott att sköta utrymningen av flygplanet vid en eventuell nödsituation. Om planet störtar kan de inte göra så mycket mer än alla andra, sitta fastspända och be en stilla bön; till den eller det man nu tror på kan få en att överleva.

Jag läste om Ryanairs anställningsvillkor för kabinpersonalen. Jag hoppas verkligen inte att detta är något som kommer att bli en norm. Sjuk blir alla någon gång per år men på Rynair får de böta 340 kronor per dag i stället för att få sjukersättning. Det innebär att flyga med Rynair är en potentiell smittorisk. Om personalen jobbar fast de är sjuka så lär de smitta ned hela planet med tanke på hur luften cirkulerar i ett flygplan, för att inte tala om hur farligt det kan vara för personalen att arbeta fast de är sjuka.

Ryanairs mål är att flygplanen ska vara i luften maximal tid, för att ge maximal vinst. Rynair har bland de kortaste landningsuppehållen av alla flygbolag och den ligger på runt 20-25 minuter och på den tiden ska personalen hinna släppa av passagerare, städa, tanka, göra säkerhetskontroll och ta ombord nya passagerare. Det säger sig självt att allt detta inte kan hinnas att göras ordentligt på den korta tiden. Jag tänker aldrig flyga med det irländska flygbolaget Rynair efter att ha läst denna artikel. Läs den och begrunda fakta. Är det så här vi vill ha det på svensk arbetsmarknad? Böter när vi är sjuka? Inte erhålla sjukersättning enligt avtal? Betala företagets utbildning, utan att ens ha garanti att få jobbet? Betala stora pengar i böter vid uppsägning inom ett år? Jobba halvt ihjäl sig?

Lågprisflygbolagen har mycket gemensamt med andra lågprisföretag som exempelvis livsmedelskedjan Lidl. Hur Lidl behandlar sin personal har jag skrivit om tidigare i bloggen. En sak kan jag säga att handla på Lidl är inget jag tänker göra. De öppnar snart ett Lidl i Kungsängen. Jag kommer inte att sätta min fot där. Jag är löjligt principfast när det gäller vissa saker.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:37 EM | Kommentarer (7) | Google

15 augusti 2004

Ingår det i undervisningen?

Jag kan inte släppa detta med vår svenska mörka historia, det jag skrev i går om svensk rasbiologi. Ni som har barn som går i skolan, högstadiet eller gymnasiet – skulle ni kunna kolla med dem om detta står i de historieböcker som skolan tillhandahåller som undervisningsmaterial eller om det på annat sätt ingår i undervisningen? Känner dagens elever till detta? Någon som arbetar som lärare eller bibliotekarie som läser detta och kanske vet om huruvida detta sker eller inte? Fick du lära dig om detta när du gick i skolan? Det vore intressant att få veta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:06 FM | Kommentarer (8) | Google

14 augusti 2004

Svensk rasbiologi

Sverige har en mörk rasistisk historia. Jag såg ett program på TV från Dokument Inifrån, "De icke önskvärda". Där blottlades hela vår svenska mörka historia. Jag blev mörkrädd. Detta har alltså hänt här i Sverige. Det är inte så många år sedan.

Sverige som alltid, i alla fall öppet, kritiserat nazismen och dess rasbiologiska utrensningar, främst av judar men även av romer, efterblivna och andra icke önskade element som inte, enligt dem, tillförde den germanska rasen något. Hur många levande svenskar finns kvar som tillbad och fortfarande tillber denna rasbiologi?

När jag gick i skolan fick vi inte lära oss något om detta. Det skulle jag ha kommit ihåg. Får dagens ungdom lära sig om vår mörka rasistiska historia? Står det i historieböckerna? När jag gick i skolan läste vi mycket om förintelsen och om nazismen. Men intet ett ord om att nazisterna i sin tur påverkats av den svenska rasbiologiska forskning som pågick från mitten på 1800-talet till långt in på mitten av 1900-talet. Många tyska forskare var här på studiebesök och tog med sig intrycken hem, varvid Hitler inte sedan var sen att anamma dem för sina egna syften.

År 1840 introducerade Anders Retzius skallindexet i Sverige. Huvudformen mättes och delades upp i två grupper, dolikocefala (långskallig) och brakycefal (kortskallig). Vår kära Linné som i alla fall jag förknippar med en vänlig person som gillade att dofta på blommor och katalogisera växter, han var den första som även började att katalogisera människor och dela upp dem i raser, samt tillskriva de olika raserna olika egenskaper.

Världens första rasbiologiska institut byggdes upp i Sverige år 1921 i Uppsala. Det förmenta syftet var att förbättra människan genom biologisk förädling (rashygien). Verksamheten hade inledningsvis brett politiskt stöd men internationellt sett var den på nedgång, förutom i Tyskland under nazismen. Rasbiologiska tankar var dock vanliga i samhällsdebatten, även på demokratiskt håll. Några exempel är bondeförbundets program (1933), Alva och Gunnar Myrdals bok Kris i befolkningsfrågan (1934) och 1941 års stränga steriliseringslag. Texten i kursiv stil är hämtad från Bonniers Stora lexikon.

Det svenska folkhemmet har verkligen sina solkiga fläckar. Jag hoppas att de alla har tvättats bort. Inte bara politiker utan kultureliten ställde sig bakom Herman Lundborg, chefen för Rasbiologiska institutet som hade starka nazistiska sympatier, bland annat då Anders Zorn, Carl Larsson, Selma Lagerlöf och Ellen Key.

Ett sätt att förädla det svenska folket och bibehålla en god rashygien var att hindra individer från olika "raser" att skaffa barn med varandra (ett barn genom blandäktenskap av en same och en "svensk" vore otänkbart på den tiden). De som hade epilepsi bedömdes inte vara lämliga att få föröka sig. Det kunde räcka med att en kvinna ansågs lösaktig för att sterilisera henne. Människor med lägre intelligensnivå skulle inte heller få skaffa barn. För att inte tala om judar, romer och andra raser – som inte ansågs vara ett rasbiologiskt föredöme här i Sverige.

I programmet visades hur forskarna åkte Sverige runt och mätte skallar och fotograferade samer (barn och vuxna tvingades klä av sig inför fotograferingen) och katalogiserade dem noggrant. Judar och romer fotograferades och lades in i register. Alla dessa register har bevarats och finns vid Uppsala universitet. Det finns fortfarande stora mängder kranium sparade från denna forskning, bland annat avhuggna huvuden som stulits via gravplundringar av samiska gravar i norr.

Över 60.000 svenskar steriliserades medelst tvång eller andra medel från 1941 ända fram till 1975. Detta skedde även i andra länder, men inte alls i samma omfattning som i Sverige. Detta var på tapeten i media 1997 minns jag och hela världen förfasades sig över detta.

De som utsattes för denna tvångssterilisering utlovades skadestånd på 175.000 kronor (skitsumma egentligen för ett livslångt lidande), men många har inte ens velat ansöka om dessa pengar då de fortfarande mår dåligt av detta faktum att de förövades möjligheten att bli mor och fortfarande känner en skammens rodnad inför att de steriliserats, berättades det i programmet.

Det var mest kvinnor som steriliserades. Även om det var mannen i familjen som ansågs avvika från dåtida norm och då med automatik borde vara den som skulle ha steriliserats så blev det hans fru som fick genomgå steriliseringen. Ändå är det enklare och billigare att sterilisera män. Men detta var väl ett bevis på dåtidens synnerliga idiotiska syn på att kvinnan var underlägsen mannen. Tyvärr finns denna uppfattning kvar hos somt och somliga. Men det är en helt annan historia.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:34 FM | Kommentarer (9) | Google

12 augusti 2004

Nakennyheter

Ursäkta rubriken, men det är vad det handlar om.
Nakna nyheter. Naked news.

Jag börjar tro att hela världen börjar bli naken- och bröstfixerad. Nakna bröst har blivit ett sätt att göra reklam. Hoppsan! Ena tutten råkade ramla ur dressen. Det var inte meningen. Men en bonus var ju att senaste skivan sålde som smör i solsken. Det är flera som anammat detta lite udda sätt att marknadsföra sig själv.

I Ryssland är nakennyheter en succé, Kanada funderar på att ta efter. Nu har Storbrittanien fått nakennyheter. En liten notis i Expressen på sidan 31 längst ned handlade om detta, med bild på damerna i fråga. Ett nyhetsprogram lanserades i går i London där två tjejer är nyhetsankare. De ska presentera nyheter samtidigt som de klär av sig.

Hur seriöst kan det vara? Se till att ta de viktigaste nyheterna först och mot slutet, när halva tittarskalan sitter upptagen med att onanera, kan de mindre viktiga nyheterna läsas upp. Vädret i Storbrittanien är alltid regn och rusk, de kan de ta sist som lite avkylande efterspel. Vilken pellejöns kläckte denna programidé. Knappast en kvinna. Skulle Rapportgubbarna börja näcka i sändning skulle jag garanterat byta kanal. Det är inte nyhetsankaret som ska stå i fokus. Det är nyheterna. Jag vet inte vad jag ska tro. Det är inte första april?

Här i Sverige rasar en bröstdebatt. Kvinnor med platta tuttar är duktigare på matematik än storbystade kvinnor klämde professor Dahlström ur sig i en debattartikel och menar på att de plattbröstade inte är så tydliga i sina erotiska signaler. Men hallå? Inte ger man erotiska signaler enbart med brösten? Inte räknar man med tuttarna? Då kommer man ju bara till ett plus ett är lika med två. Ranelid och Skugge, som förut var i luven på varandra, enas i denna debatt. Deras omdöme är att det handlar om kvalificerat skitsnack. Jag är böjd att hålla med.

I samma debattartikel talades det om att en del kvinnor är mer androgyna och de skulle då vara feministerna. Redo att ta plats, våga ta strid, ha en vilja att leda och söker sig till mansdominerande miljöer. Hur det där sistnämda går ihop med mångas konstiga ideér om att feminister hatar män hänger jag inte riktigt med på. Men å andra sidan, denna bröstdebatt och underliga vanföreställningar hur en feminist ser ut och upptäder ids jag inte lägga ned så mycket energi på att ens försöka penetrera. Den ligger på en sådan låg nivå, inte ens i brösthöjd. Feminister är nog de allra flesta människor utan att ens veta om det. Vem vill inte ha ett jämlikt samhälle?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:58 EM | Kommentarer (9) | Google

Atens gator avlyssnas

Digital storebror avlyssnar Atens gator. Samtal på stan tolkas av en programvara. Detta kan läsas i senaste numret av Big Brother Bulletin. Nr 10, 2004. Utgiven 12 aug 2004. Sveriges enda publikation om risken för ett
storebror-ser-dig-samhälle.

Jag tyckte texten var så intressant och aktuell att jag mailade Pär Ström och bad att få lägga ut den här i sin helhet och det var okey. Läs och begrunda. Jag rekommenderar varmt en prenumeration på detta nyhetsbrev. Abonnera på BBB (gratis): Skicka ett tomt email till bbb@atomerochbitar.se

Texten nedan är alltså skriven av Pär Ström
(par@atomerochbitar.se) som även skrivit en bra bok,
"Övervakad".

DIGITAL STOREBROR AVLYSSNAR ATENS GATOR

Aten skyddas nu och fram till de olympiska spelens slut av ett nytt högteknologiskt övervakningssystem vars like tidigare aldrig har skådats. Bland annat har övervakningskameror på gator och torg försetts med mikrofoner som avlyssnar förbipasserande människors konversation. Dessa samtal tolkas automatiskt av en programvara med förmåga att "förstå" det som sägs och göra en sammanfattning. På motsvarande sätt analyseras kamerabilderna av en programvara på jakt efter något avvikande. Allt detta samkörs med resultaten från automatläst epost, automatisk analys av människors ringande och en hel del annat.

I nummer 7/2004 av Big Brother Bulletin berättade jag att epost till och från Grekland under OS kommer att kontrolläsas av programvaror på jakt efter något suspekt. Nu visar det sig att detta bara är en liten del i ett betydligt större digitalt övervakningssystem.

Bland annat samlas ljud och bild in och analyseras på ett oerhört avancerat sätt. Insamling sker från många källor, bland annat dessa:

- Mer än 1000 högupplösta övervakningskameror på gator och torg med (infraröd kapacitet för att fungera i mörker)
- 12 patrullbåtar
- 4.000 fordon
- 9 helikoptrar
- Ett luftskepp

Uppsnappade konversationer människor emellan omvandlas av en programvara till text. En annan programvara griper sig an denna text, tolkar den, väger samman dess innebörd med annan insamlad information och söker efter totala
mönster som är suspekta.

Exempel på annan information som ingår i den övergripande mönsterigenkänningen är:

- Automatläst epost (all epost i Grekland automatläses under OS, och bilder skickade som bilagor med epost analyseras)
- Data om vilka webbplatser människor besöker
- Information om vart människor ringer och SMS-ar
- Bilder från övervakningskameror.

Även bilderna tolkas av en programvara som delvis "förstår" vad som händer på stan. Vad gäller uppsnappat ljud är det inte bara konversationer som analyseras, utan även andra ljud. Exempelvis uppges de tolkande programvarorna kunna höra skillnad på ett exploderande bildäck och ett pistolskott, och dra slutsatser därefter.

Systemet täcker hela stor-Aten, flygplatser, nio hamnar och alla andra olympiska städer. Det har utvecklats till en kostnad av 312 miljoner dollar av ett konsortium av internationella storföretag ledda av det San Diego-baserade företaget SAIC (Science Applications International Corp).

- Det är ett stort nätverk och systemet har aldrig testats i den här skalan tidigare, säger Lefteris Ikonomou, talesman för den grekiska polisen, enligt nyhetsbyrån AP.

En viktig del i övervakningen är själva tolkningen av de stora mängder rådata som samlas in, och den utförs till största delen av programvaran Autonomy från det brittiska företaget med samma namn. Autonomy är leverantör till underrättelsetjänster i olika länder, inklusive USA. Programvaran klarar många språk, såsom alla europeiska språk (inklusive grekiska) och arabiska.

- Vår programvara lyssnar, läser och vaktar, säger Autonomys marknadschef Dominic Johnson.

Vissa grekiska medborgarrättsorganisationer protesterar mot övervakningssystemet, och sabotage mot kameror har förekommit. Dessa organisationer ser i systemet ett hot mot personlig integritet och medborgerliga rättigheter.

Personlig kommentar:

IDAG sätts detta övervakningssystem in under de olympiska spelen, där hoten mot säkerheten onekligen är extrema. Men hur ser det ut IMORGON? Kommer ändamålsglidning att ske, så att denna typ av övervakningssystem blir vanligt förekommande i alla våra städer till vardags? Det skulle kunna motiveras med att "tekniken finns ju ändå", "det blir i längden billigare än patrullerande poliser" och "den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja".

Det är en sådan utveckling vi måste förebygga, eftersom övervakningssystemet lätt skulle kunna missbrukas - det är åtminstone min personliga mening. Men då är vi inne på politik. Och kanske till och med filosofi...

Text: Pär Ström

Annica Tiger 2:01 EM | Kommentarer (1) | Google

Bo granne med mördaren

Socialstyrelsen föreslår i en lagändring till år 2005 att det i lagen om rättspsykiatrisk vård, ska skrivas in att "målsägandes och andra personers fysiska och psykiska hälsa" ska tillgodoses, skriver DN i dag. Det trodde jag i min enfald redan var reglerat i lag. Det är en sådan självklarhet för mig att allt annat vore rena rama idiotin. Men som i mångt och mycket är det självklara inte alls självklart. I dag är det inte så att brottsoffer har någon specifik stärkt ställning, vare sig som brottsoffer eller dess närstående.

Ett exempel nämdes i artikeln. För två år sedan mördades fembarnspappan Thomas Fahlgren med arton yxhugg. Förövaren dömdes till rättspsykiatrisk vård, men placerades i samma stad som Thomas familj. Hans syster bor fyra minuter från sjukhuset. Jag har full förståelse för att hon eller resten av familjen inte vill riskera att möta mannen när han är ute på permissioner, även om det ännu sker i bevakad form - än mindre den dagen han får permission för att spankulera omkring fritt utan övervakning. Jag förstår rädslan och obehaget. Oavsett om förövaren anses farlig eller inte. Oavsett vilket brott förövaren har begått.

Men undantag finns. Säg den regel som inte har undantag? I fallet Mijailo Mijailovic har det talats om att han inte bör placeras vid Karsudden, för att det är för nära Anna Lindhs familj. Det är bra att de sådana funderingar just kring detta fall. Men det ska inte bara gälla brott som fått stor medial uppmärksamhet. Även den lilla människan ska ha samma rätt till trygghet och kunna påverka. Jag hoppas att lagändringen kommer att träda i kraft.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:45 FM | Kommentarer (4) | Google

9 augusti 2004

Syndabockar har utsetts

Ja, nu är alla semesterfirande rymlingar tillbaka från semestern. Inte för att jag tror att de hann njuta speciellt mycket av "ledigheten".

Nu ska det hållas hålla räfst- och rättarting. En syndabock ska hittas, gärna flera. Oppositionen krävde justitieministerns Thomas Bodström avgång. Varför situationen skulle bli bättre av det förstår jag inte. Men det drevet har tydligen tystnad.

I dag var kriminalvårdenschefen Lena Häll Eriksson hos justitieministern och lade fram en handlingsplan hur framtida rymningar ska kunna förhindras, bland annat då genom att säkerheten inom kriminalvården ska öka. Varför har inte denna handlingsplan framkommit tidigare? Det verkar lite panik över det hela. Men hon kan vara lugn, hon får stanna kvar som chef för kriminalvården.

Tre områden bedöms som viktiga. Det första är att fängelserna ska få ett bättre skalskydd. Det ska bli svårare att ta sig in och ut ur våra anstalter, högre murar och stängsel, samt förbättrad nyckelhantering och rutiner. Men skulle detta inte ha skett för länge, länge sedan?

Det andra gäller fångarna. Bättre riskbedömningar ska göras av fångarna. Borde inte denna kontroll ha skett och ske fortlöpande? Det kan väl inte vara en nyhet för kriminalvårdenschefen och anstaltsledningarna att en del fångar är mer rymningsbenägna än andra? De kan väl inte vara helt ovetande om vilka som bör anses som farliga och vilka som inte ska få "prata ihop sig", det vill säga ska umgås inom anstalten+

Saxat ur artikeln i DN:
– Det har visat sig vara ett problem i kriminalvården att personal är korrumperad. Korruptionen är det som jag blivit mest chockad över och jag har en känsla av att den är större än vad jag tidigare trodde, säger Lena Häll Eriksson.

Ny kommer vi till syndabockarna som jag ser det. Sparka nedåt och slicka uppåt. Det tredje är uppenbarligen att stävja korruptionen hos de anställda. Varför stigmatisera en hel yrkeskår? Några rötägg ska väl inte göra att hela kåren stämplas? Ansvaret ligger hos dem som anställer personalen. Bättre kontroll av de anställda, det är väl ett krav som jag hoppas inte är nytt. En väktare kollas grundligt innan anställning, en kriminalvårdare ska väl kollas minst lika grundligt anser jag.

Bättre utbildning (nu verkar folk plockas från gatan för att jobba som semestervikarier). Utbildningen har alltså med andra ord inte varit bra tidigare. Kompetensutveckling av personalen är en självklarhet och frågan kommer med automatik; har de inte haft det förut?

Bättre betalt är en självklarhet och borde väl redan vara framförhandlat, klappat och klart. Bättre arbetsvillkor för de anställda. Varför har de inte förbättrats tidigare? A och O är personal som trivs med sina kollegor och sina arbetsuppgifter, då blir de motiverade och gör ett bättre jobb.

Bättre chefer är nog inget som skulle skada. Jag har hört vissa i chefspositioner från både Hall och Norrtäljeanstalten som uttalat sig i media och jag har nästan blivit mörkrädd, dels över deras nonchalans och okunskap om sin egen anstalt. Vadå? Dörren går inåt. Inget hinder framför dörren. Bara att backa in i dörren med en bil och så var det fritt fram. Nej, vi har inte tänkt den tanken att detta skulle kunna ske.

Nej, jag känner ingen som jobbar inom kriminalvården. Jag har inga planer på att själv börja jobba där. Men jag ogillar när en hel arbetskår blir schavotterade på detta sätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:39 EM | Kommentarer (6) | Google

Fiskar får i sig Prozac

Att läkemedelsrester via bajs och urinen, samt genom nedspolad överbliven medicin kommer ut i miljön har det flaggats om tidigare i media. Men jag tror att ingen riktigt vet hur stor omfattningen är och vad det innebär för oss människor, djur och miljö.

Britterna är man storkonsumenter av det antidepressiva läkemedlet Prozac. Rester av läkemedlet kan numera spåras i det brittiska dricksvattnet. Enligt myndigheterna ska det inte vara en hälsorisk. Jaha? Fiskarna mår nog inte bra av att ständigt få i sig Prozac, även om det är i små doser. Jag tror inte fiskar är depressivt lagda och behöver lyckopiller.

Tvärtom tror jag att läkemedelsresterna har en negativ effekt på oss, djur och miljön. Det har, enligt morgonens Rapport, hittats fiskar som blivit tvåkönade och det anses vara en effekt av läkemedelsresternas påverkan på miljön.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:25 FM | Kommentarer (4) | Google

7 augusti 2004

Yasser Arafat bör avgå

Två palestinska ministrar lämnat in sin avskedsansökan i dag. Är det inte dags att Yasser Arafat tar sitt ansvar och avgår? Han är en sliten gammal man. Jag tycker tecken börjar synas att han även börjar bli en gaggig gammal man. Jag tror att det behövs nya krafter som tar över regeringsmakten i Palestina. Män och kvinnor med lite mer moderna visioner och ambitioner.

De senaste veckorna har det varit mycket oroligt i de palestinska områdena. Många unga vill att det ska hända något radikalt. Bara det inte blir något för radikalt som att Hamas eller islamiska Jihad tar makten och kontrollen, bägge grupperingarna vill utplåna staten Israel och det är nog inte heller lösningen på problematiken där nere. Minst sagt.

Palestina och Israel måste få igång allvarligt menade fredssamtal och komma in på banan igen. Annars kommer det bara att bli värre och värre i en nedåtgående spiral, som snurras hårdare och hårdare tills den brister. Må den dagen aldrig komma. Kunde konflikten dem emellan lösas på ett konstruktivt sätt skulle hela världen bli en bättre plats att leva på för alla människor. Grundbulten är att det blir fred mellan Israel och Palestina. Israel måste försöka förstå detta.

Går Yasser Arafat nu kanske de som finns i regeringen sitter kvar och försöker reda ut oroligheterna och få lite stabilitet. Reformer behövs inom Fatah-rörelsen. Yasser Arafats nycker är inte bra för Palestina. Jag tänker på hans svågerpolitik och frågor som börjat uppstå vart en del biståndspengar har tagit vägen. Han har gjort ett bra jobb (allt är relativt och jag vet att många tycker motsatsen), må han avsluta det med fanan på topp.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:42 EM | Google

Trasdockan / Barnens hopp

Två barnrelaterade länkar.
Barn som far illa genom fattigdom
och barn som far illa genom övergrepp.

Barnens hopp har en hemsida som inte ser mycket ut för världen än – men kan kanske göra mycket gott i världen, speciellt för barnen i Ukraina. Barnens hopp har ett 90-konto vilket torde innebära att det är seriöst och att pengarna kommer fram dit de ska.

En Trasdocka har rest runt Sverige, nu ska den resan avslutas i Stockholm. Den ska symbolisera barn som utsätts för övergrepp. Dockan kommer till Stockholm den 11:e augusti och förs via en MC kortege genom Stockholm. Häftigt! Det är skönt med engagerade människor, som vill hjälpa till att göra det lilla för det stora.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:33 FM | Google

6 augusti 2004

Skuldsanering

Skuldsaneringslagen är misslyckad anser många.
Skuldsaneringslagen har tre viktiga syften:

Den ska ge svårt skuldsatta personer hjälp med att att lösa sina ekonomiska problem. Allt i syfte att de ska få en ny chans till ett drägligare och mer samhällsnyttigt liv.

Lagen ska verka förebyggande genom att kreditprövningarna blir noggrannare.

Borgenärerna ska få så stor del som möjligt av sina fordringar betalda.

Skuldsanering verkar inte vara lösningen för somliga. Enligt DN så är det 35-40 procent av alla de som genomgår skuldsanering som drar på sig nya skulder som går till inkasso innan skuldsaneringen avslutas. Skulderna gäller ofta barnomsorg, tv-licens, skolfoton och trafikförsäkringar. Det finns tydligen ingen statistik på hur många som efter skuldsaneringen återfaller i samma beteende igen. Men i artikeln framförs farhågor att det är många fler än de som drar på sig skulder under skuldsaneringen.

Den som slutgjort sin skuldsanering numera får sina betalningsanmärkningar strukna. Det kanske är fel att stryka dem? På något sätt känns det även fel gentemot de som får betalningsanmärkningar utan att det för den skull leder till en skuldsanering.

Jag är personligen lite kluven till att man kan få en skuldsanering utan att det ställs krav på att man måste motprestera något. Krav på att gå kurser i hur man sköter sin ekonomi tycker jag borde vara rimligt. Skriva under ett avtal att man absolut inte får skuldsätta sig, låna pengar eller att leva över sina tillgångar under skuldsaneringstiden vore ett annat alternativ. Det kravet verkar inte ställas eftersom så många skaffar sig skulder under den pågående skuldsaneringen. Om detta avtal brytes så avbryts saneringen och omprövas. Det vore väl ett rimligt krav att ställa?

En annan aspekt är, vilket jag skrivit om förut, att det är alldeles för lätt att låna pengar och köpa på avbetalning. Det kommer erbjudande hem i brevlådan om lån. Det måste givetvis kännas frestande får många som har det kärvt att nappa på dessa erbjudanden, utan att tänka på hur det kommer att belasta ekonomin i flera år framåt. Många handlare uppmuntrar till avbetalning, via räntefria lån och köp nu och betala senare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:28 FM | Kommentarer (2) | Google

5 augusti 2004

Avreglerad elmarknad

Vattenfall redovisar en vinst på sju miljarder, en ökning med tjugo procent sedan förra året (Patrik kommenterade i går att en stor del kommer från Tyskland). Vattenfall påstår att det måste regna mer i sommar om elen ska bli billigare. Underlig kommentar efter århundradets sämsta sommar. Räkna med höga priser i vinter då med andra ord. Förra vintern fick vi rena rama chockräkningar i brevlådan, varje gång elräkningen kom var det en pina att öppna kuvertet. Elräkningen har aldrig någonsin varit så höga. Allt går inte att skylla på ökad skatt, nätavgifter eller avgifter för elcertifikat.

Elbörsen sätter priset säger Vattenfall. Därför kan de inte sälja el till lägre pris. Men om Vattenfall nu i mångt och mycket producerar elen själv och till ett bra mycket billigare pris än vad Elbörsen säljer det för, varför inte låta deras kunder få elen direkt utan att gå via Gå (Elbörsen)? Då skulle det verkligen bli en marknadskonkurrens till kundernas fördel, i alla fall i mina ögon. Men vem styr prissättningen av elen på Elbörsen? Tillgång och efterfrågan? Marknadskrafterna som det så fint heter? De som äger Elbörsen? Vattenfall är en av delägarna. Hur kan marknaden vara fri och oreglerad om alla handlar och säljer via ett enda företag och en del aktörer dessutom är delägare i Elbörsen? I mina ögon, som lekman och konsument, är det inte helt klockrent hur detta funkar och om det verkligen gynnar mig som konsument.

Jag läste på www.analyskritik.press.se att flera stora elproducenter (bland annat då Vattenfall) misstänktes år 2002 för att ha manipulerat kurserna på elbörsen för att på så sätt driva upp priset för de vanliga slutkunderna - villaägare och företag i Sverige. Följ gärna länken för på denna sida fanns det mycket intressant fakta och information om hur det var innan avregleringen och hur det fungerar (eller inte fungerar kanske jag ska skriva) nu. Även om kanske många inte är intresserad av detta ämne, misstänker jag att en del kanske blir det efter att ha läst vad som står på deras hemsida.

Saxat ur artikeln jag länkar till ovan:
Enligt Finansinspektionen och dess norska motsvarighet Kredittilsynet har de stora skandinaviska elproducenterna manipulerat priserna på den nordiska elbörsen Nordpool. Tillvägagångssättet har varit att att elproducenterna undanhållit el på spotmarknaden innan priset sätts vid 13.00–14.00-tiden och på sätt har priset blivit högre.

Vad motsäger att så inte sker även i dag?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Kommentarer (4) | Google

4 augusti 2004

Elcertifikat

Flera av de stora elbolagen bryter mot lagen om elcertifikat. Det är billigare att betala straffavgiften skriver DN i dag.

Den 1 maj 2003 infördes ett nytt system för att främja utbyggnaden av förnybar energi. Jag måste erkänna att jag missat detta helt. Denna nya avgift belastas konsumentens elräkning i form av en så kallad, elcertifikatsavgift, vars storlek bestäms av leverantörerna.

Elleverantören ska i sin tur använda pengarna till att köpa upp elcertifikat enligt en tilldelad kvot. Ja, tanken är god och jag har inget emot att som elkonsument bidra till utvecklingen av förnybar energi via min elräkning. Men jag vill inte bidra till att betala företagens straffavgifter när de inte bryr sig om att använda mina inbetalade pengar till det syfte som avses med avgiften.

Syftet är att de statliga stöd och bidrag som funnits för att främja utbyggnaden av förnybar energi ska ersättas med detta marknadsbaserade system och att stimulera ökad användning av el från förnyelsebara energikällor. Men vad är vitsen med detta när systemet uppenbarligen inte fungerar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:35 FM | Kommentarer (7) | Google

3 augusti 2004

Ökad beredskap i USA

Lagom tajmat när demokraternas kongress var över kom nya terrorlarm och ökad beredskap. Jag kanske är obotligt cynisk som ens kan tänkas misstänka att det hela ingår i Bush valkampanj. President George W Bush har beskyllts i amerikansk media för att använda varningarna politiskt för att skrämma väljarna till uppslutning. En datorkunnig person med anknytning till al-Qaida som arresterats i Pakistan lär ha avslöjat hotbilder mot vissa byggnader i USA. Men en al-Qaida-medlem, gav tidigare vilseledande uppgifter om en koppling mellan al-Qaida och Irak, som var en av orsakerna till att Bush stormade in i Irak.

Jag kikade på nyheterna i går när de tog upp detta med de nya hoten och en man på gatan som intervjuades sa att han trodde att detta enbart var en valstrategi av Bush och hans administration. Jag såg bilder på tungt beväpnade poliser som patrullerade gatorna och tunnelbanan i New York och visst ser det imponerande ut. Ger en bild av en slagkraftig regering som tar i med hårdhandskarna. Men är det ett spel för galleriet eller är det på riktigt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:21 FM | Kommentarer (2) | Google

2 augusti 2004

Omvänd antisemitism

Detta nedan är saxat ur en artikel, If the Situation Were Reversed skriven av Gideon Levy och publicerad i The Jewish Journal of Greater Los Angeles. Länken till artikeln fick jag via en mailinglista.

Att använda den metoden som görs i artikeln gör att budskapet kommer fram mer tydligt. Vända på kuttingen kallar jag det och den metoden brukar jag ofta använda, kanske inte lika framgångsrikt som i denna artikel dock. Jag läste den nu på morgonkröken och jag tyckte artikeln var bra. De paralleller han gör är klockrena.

If a European cabinet minister were to declare, "I don’t want these long-nosed Jews to serve me in restaurants," all of Europe would be up in arms and this would be the minister’s last comment as a minister. Three years ago, our former labor and social affairs minister, Shlomo Benizri, from Shas, stated: "I can’t understand why slanty-eyed types should be the ones to serve me in restaurants." Nothing happened. We are allowed to be racists. And if a European government were to announce that Jews are not permitted to attend Christian schools? The Jewish world would rise up in protest. But when our Education Ministry announces that it will not permit Arabs to attend Jewish schools in Haifa, it’s not considered racism. Only in Israel could this not be labeled racist. The heritage of Golda Meir — it was she who said that after what the Nazis did to us, we can do whatever we want — is now having a late and unfortunate revival.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:57 FM | Kommentarer (3) | Google

31 juli 2004

Skanska vill sänka lönerna

Skanskas vinst har minskat lite, till bara 690 miljoner – jämfört med 1.1 miljard förra året. Drastiska metoder ska tydligen till för att ändra på detta faktum. Skanska tänker ta in arbetskraft från våra nya EU-länder, exempelvis från Polen och Litauen; hörde jag på nyheterna i går. Denna arbetskraft är bara hälften så dyr eller till och med ännu billigare jämfört med vad en svensk fackansluten kostar att anställa. Detta i ett läge då var tionde svensk byggarbetare är arbetslös. Kul nyhet för dem.

Jag förutsätter givetvis att Skanska betalar sedvanliga arbetsgivaravgifter och skatter för dessa importerade nyanställda. Skanska fixar väl försäkringar för sina nya anställda hoppas jag, för jag misstänker att de kommer inte att vara fackanslutna. Ska Skanska använda företag liknande My Crew (http://www.mycrew.se/) som jag skrev om den 6:e juni, som realiserar ut arbetskraft och låter dem jobba i princip som slavar. Visst, det blir billigt. Men är det etiskt?

Häromdagen såg jag en artikel som handlade om att svensk arbetskraft har höga löner, inräknat arbetsgivaravgifterna. Men länder som Danmark och Tyskland ligger inte speciellt långt efter när det gäller de totala lönekostnaderna. Jaha, ska vi dithän att vi svenskar ska sänka våra löner med hälften eller hur ska man tolka detta faktum? Sänk hyran med hälften. Sänk matpriserna med hälften. Men så funkar det inte. Danmark och Tyskland lär erfara, eller kanske redan gör, exakt samma problematik misstänker jag som vi står inför i och med att Skanska och säkerligen många andra företag som planerar att importera arbetskraft.

De nya EU-medlemmarna är underutvecklade kusiner i öst. Jag menar inget nedlåtande med att säga så. Deras jordbruk är föråldrade och ineffektiva. Deras produktionsanläggningar har inte samma produktionsbetingelser som hos övriga EU-länder. Inom IT-sektorn däremot ligger de i framkant, det finns många duktiga programmerare i exempelvis Estland. Det upptäckte många IT-bolag redan under IT-boomen. Många projekt drevs framgångsrikt och framför allt billigt, tack vare detta. Innevånarna (Svenssons) har inte samma levnadsstandard som vi har. De har i och med det inte lika höga löner som vi har. Men å andra sidan har de inte lika höga omkostnader, så det jämnar ut sig.

Hur ska denna obalans lösas? Jag hoppas att de snabbt kommer i kapp resten av EU när det gäller ekonomin, så att skillnaderna försvinner och utjämnas. Då försvinner incitamentet att importera arbetskraft därifrån, bara för att det är billigare. För inte blir väl nästa steg för Skanska och andra företag att anställa svartjobbare då?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:06 FM | Kommentarer (2) | Google

29 juli 2004

Demokrati för de rika

Norstedts stora svenska ordbok
demokrati subst. ~(e)n ~er
politiskt system i vilket regeringsmakten i princip företräder folkviljan, sådan den framkommer genom fria, allmänna och hemliga val och där vissa medborgerliga rättigheter, såsom yttrande- och församlingsfrihet, är garanterade.

Det är snart val i USA. Jag brukar fundera ibland på om det verkligen är bäste man som vinner dessa val i USA. Jag är övertygad om att det är den kandidat som fått mest bidrag, och därmed kan driva stora och kostsamma kampanjer för att värva röster, som sitter med tre ess på hand.

Varför ger företag kampanjbidrag? Jag tror inte på att det är av ren välvilja och att företagen vill värna om ett demokratiskt samhälle. De ser nog mer pengarna som en investering. Den kandidat som bäst kommer att företräda företagen och dess intressen får deras bidrag. Att det med automatik gynnar resten av USA stora befolkning tvivlar jag däremot på. Att det inte gynnar resten av världen är jag övertygad om.

På listan över de företag som ger mest bidrag till republikanernas kampanj för återval av Bush till president finns tre företag som handlar med olja. Är det en slump? Enron var president Bushs största bidragsgivare i förra presidentvalet och företagets chef var en personlig vän till Bush. I filmen Fahrenheit 9/11 sägs det att familjen Bush har ekonomiska kontakter med inflytelserika saudiska familjer. Oljebolaget Halliburtons har under en längre tid gynnats av Bush och hans administration, kan orsaken vara att Dick Cheney har fingrarna i den syltburken? Att USA inte ratificerat Kyotoprotokollet har säkert sina randiga och rutiga skäl.

Bush och hans stab har fingrarna i många syltburkar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:09 EM | Kommentarer (2) | Google

28 juli 2004

Afghanistan och Irak

Hur är läget i Afghanistan? Nyhetsrapporteringen i svenska medier är inte speciellt uttömmande eller frekvent förekommande. Det verkar inte vara frid och fröjd direkt. Läkare utan gränser (MSF) ska lämna Afghanistan. De har verkat där i tjugofyra år. De anser inte att säkerheten kan upprätthållas, bara i år har tjugo biståndsarbetare dödats och fem av dem var från Läkare utan gränser.

Lämnar de Afghanistan finns risken att flera humanitära organisationer gör samma sak. Vilka drabbas då? Afghanistans befolkning som inte har något samröre med talibaner, många barn och kvinnor kommer att fara illa. Ja, jag skriver kvinnor – för deras situation verkar inte ha förbättrats speciellt mycket sedan talibanerna störtades. Läkare utan gränser kritiserar inte bara talibanerna utan även USA-alliansen och president Hamid Karzais regering.

– USA-alliansens sammanblandning av hjälpinsatser och talibanjakt har gjort oss utsatta, säger Catherine Johnsson vid den svenska sektionen av MSF, som menar att USA använt bistånd som påtryckningsmedel mot civilbefolkningen för att få information om var talibaner eller andra fiender uppehåller sig.

Läget i Irak verkar inte heller stabiliseras, tvärtom. I dag skedde flera sabotage från fundamentalistiska grupperingar och dessa riktade sig mot civilbefolkningen. Irakier dödar irakier. En bilbomb sprändes utanför en polisstation dödade 70 och många skadades, eventuellt var det en självmordsbombare. Det var män som stod i kö för att få jobb som poliser som var måltavlan för attacken. En granat exploderade i ett bostadsområde och dödade en ung pojke och flera skadades. Det verkar som om freden är långt borta.

Tanken far igenom mitt huvud att civilbefolkningen kanske hade det lugnare innan USA kom och "befriade" det irakiska folket från Saddam. En underlig tanke, det medger jag. Men vad är att föredra, kolera eller pest? Ingetdera givetvis. Men kommer det irakiska folket att få uppleva fred, lugn och ro inom en rimlig framtid? Med tanke på utvecklingen i Afghanistan börjar jag tvivla.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 EM | Kommentarer (1) | Google

27 juli 2004

Spriten är en laglig drog

Jag misstänker att denna kvinna fortfarande har Ågren på besök. En kvinnlig socialsekreterare, eller kanske f.d numera, som drog ned sina byxor och trosor till fotknölarna och blottade sitt kön för flera personer och ville ha sex med en sjuttonåring, som förövrigt var en klient till henne. Polisen kom dock och stoppade det hela, så något samlag hann inte genomföras – utan hon hamnade i en tillnyktringscell.

Expressen har förgäves sökt socialsekreteraren för en kommentar stod det i artikeln. Jag tror inte Expressen kommer att få någon kommentar av kvinnan. Jag misstänker att allt hon vill är att gå under jorden, för all framtid. Men tyvärr funkar det inte så. Det folk har gjort på fyllan brukar obarmhärtigt uppenbaras dagen efter och först då när de är nyktra förstår de konsekvenserna och får ta dem, vad de än månde vara.

Osökt kommer jag in på det media har rapporterat om de senaste dagarna. Svenskarna köper ut allt mindre från Systembolaget, som redan har tappat hundratals miljoner i skatteinkomster. Men kostnaderna för alkoholskador kommer med all sannolikhet att öka, statistiken för våld, misshandel och andra brott lär ränna i höjden, samt fler och fler kommer att omhändertas och få tillbringa tillnyktringen i en fyllecell.

Hur den ekvationen går ihop? Jo, de som åker till Finland, Danmark och till de nya EU-länderna i öst för att handla sprit hamstrar rejält numera då införselkvoterna har ökats. Den som spar, han har – heter det. Men när det gäller sprit verkar det vara mer att den som har, han intar.

Danmark vill sänka sin skatt på sprit, allt för att förhindra danskarna att åka till Tyskland för att hamstra. I Finland sänktes spritskatten på deras motsvarighet till statliga systembolaget. Vilket innebär att numera dricker folk mer och i statistiken syns redan en rejäl uppgång när det gäller våld, misshandel och andra brott. Fler än någonsin hamnar i fylleceller. Läkare har börjat flagga för ökade alkoholskador. Ändå åker finnarna till de nya EU-länderna i öst för att hamstra billigare sprit, även fast spritskatten har sänkts.

Nu vill de sänka spritskatterna i Sverige. Kommer folk att sluta åka på inköpsresor till andra EU-länder? Det tvivlar jag på. I slutändan kommer det bara att bli kostnader. Än mindre skatteintäkter från Systemet. Ökade sjukvårdskostnader. Fler alkoholister. Ökade kostnader för rättsväsendet, polis och sociala myndigheter. Sprit är en laglig drog. Vete sjutton om inte det vore bättre om folk började röka en joint istället :). Många blir så elaka och våldsamma när de dricker sprit. Många gör sådana dumheter, som kvinnan ovan. Allt fler yngre dricker allt mer, allrahelst som närbutikerna söderut verkar ha blivit olagliga filialer till Systembolaget.

Det påstås att vi svenskar inte kan hantera spriten. Men problem finns uppenbarligen i Finland också. Vad jag har hört finns det likartade problem i öststaterna. Det sägs att folk söderut inte super och att vi svenskar ska lära oss att dricka kontinentalt. Men frågan är om inte även länder söder om Danmark har problem med alkoholskador och liknande? Jag tror att det inte statistikförs eller så kniper man om det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:57 FM | Kommentarer (2) | Google

22 juli 2004

Papperstigrar

Internationella domstolen i Haag, ICJ, fastslog den 9 juli att säkerhetsbarriären Israel bygger på Västbanken är olaglig och att den ska rivas. Nu kräver även FN:s generalförsamling att den ska rivas och hänvisar till ICJ:s beslut. Resolutionen antogs med röstsiffrorna 150-6. Israel och USA röstade givetvis emot. Men 150-6 är minst sagt en förkrossande klar majoritet för att barriären ska rivas.

Finemang. Klappat och klart då med andra ord? Va? Finns det en hake? Vadå? Resolutionen är bara en rekommendation. ICJ:s beslut detsamma. Inga bindande beslut. Israel kan högaktningsfullt skita i både FN och ICJ. Vilket de också kommer att göra.

Det brukar talas om papperstigrar. Nu förstår jag vad som menas med det. Ibland brukar jag fundera på vad FN har för roll egentligen nuförtiden. Jag tror inte ens att frågan kommer att hänskjutas till säkerhetsrådet, som i sin tur kan införa ekonomiska sanktioner mot Israel som påtryckningsmedel och skulle det ändå gå dithän har USA vetorätt och USA har för vana att använda sitt veto när det gäller anti-israeliska resolutioner. Så var det med det.

– Tack gode gud att Israels och det judiska folkets öde inte avgörs i den här salen, sade Israels FN-ambassadör Dan Gillerman efter omröstningen. Israel tycks ha kort minne eller så har de ett selektivt mannaminne.

Israel upprättades som judisk nationalstat 1948 efter FN:s förslag om delning av Palestina i en judisk och en arabisk stat. Då kanske detta beslut från 1948 ska rivas upp? Israel har sedan ockuperat land (en lång och blodig historia) som enligt ursprungsförslaget ska tillhöra palestinierna, exempelvis Västbanken.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:35 FM | Kommentarer (5) | Google

19 juli 2004

Bush vill leka pang-pang igen

En ny amerikansk rapport pekar ut Iran som delaktiga i 11 september-katastrofen. Är den specialbeställd av Bush att ha som en ursäkt för att invadera Iran? Bush vill uppenbart störta den iranska regimen och ersätta den med en USA-vänlig regim. Vinner han valet är ett krig mot Iran tydligen inlagt i agendan. Om uppgifterna i Expressen stämmer.

Förut var det Irak som stödde Usama bin Laden, hade enorma mängder av massförstörelsevapen, tillgång till eller i alla fall påbörjat produktion av kärnvapen och allt vad rapporterna nu "avslöjade" och som låg till grund för invasionen av Irak. Nu i efterhand verkar rapporterna ha fabricerats i syfte att ge alibi för aktionen i sig. Jag har då i alla fall inte hört att någon kommit fram med konkreta fakta om att rapporterna stämde/stämmer.

Jag tycker att Bush är mer eller mindre lite bakom flötet, men jag kunde nog inte ana att han är det så till den milda grad att han vill upprepa fiaskot i Irak. Kan ingen ge honom en Playstation och några häftiga krigsspel så att han kan få utlösning, ursäkta jag menar utlopp, för sitt behov av att leka soldat och kriga - pang-pang.

Jag hoppas det amerikanska folket sätter ned foten nu och säger STOPP! Inga mer krig. Enda sättet att visa det är att INTE rösta på Bush i kommande presidentvalet. Jag inbillar mig att det amerikanska folket är lite smartare än vad Bush är, så jag tror på att han kommer att förlora mot Kerry.

Iran behöver en ny regim för folkets bästa. Men Bush är nog inte rätt man att se till att det blir ett regimskifte. Det gick inte så bra i Irak. Det kommer garanterat inte gå bättre i Iran. Ge ekonomiskt stöd, bistånd och hjälp till den iranska oppositionen så att de kan ta makten, på ett demokratiskt sätt. En sådan förändringsprocess tar tid, men det måste få ta den tid det tar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:14 EM | Kommentarer (5) | Google

18 juli 2004

Ers Kungliga IQ

Men lilla Madde. Ursäkta om jag kommer att vara lite ironisk, men du har bäddat för det. Är du ute i blåsväder igen? Eller rättare sagt själv orsakat blåsvädret, i form av fortkörning. 160 kilometer i timmen? Minst. En bilist försökte haka på, men det gick alldeles för fort. Flera, som själv körde över gällande hastigheter, har vittnat om din framfart.

Är det inte körning på gågator, så är det fortkörning. Angående gågatorna kanske det är så att du behöver glasögon? Jag menar, passera så många skyltar som påpekar det faktum att du kör på en gågata och inte se dem kan ju tyda på dålig syn. För inte har väl en sådan ung flicka som du problem med att förstå vad ordet gågata betyder? Gå - flanera, gata - trafikled i tätort. Gågata, trafikled för gångtrafikanter. Eller har du inte gjort körkortsprovet? Det kanske man slipper som kunglighet bara för att undvika att nöta på sitt Kungliga IQ. Jag minns Carola som trodde något liknande :) i direktsänd TV.

Körkortsfrågor att öva på finns på nätet, så friska gärna upp kunskaperna. För oss andras skull. Jag lovar att du blir en säkrare trafikant om du pinar dig igenom dem, för både din egen och för alla undersåtars skull.

Att köra fort är att riskera andra människors liv. Om du kör ihjäl dig själv är det väl en sak, men vid en flerbilsolycka orsakad av just din höga fart riskerar andra oskyldiga sina liv. Att sitta och tala i mobil samtidigt man rattar en Lexus är oansvarligt. Bägge händerna under täcket, nej - på ratten menar jag förstås.

– Det bara dunkade till. Det var som att bli omkörd av en motorcykel, berättar ett vittne för Expressen.

Din svarta Lexus-jeep kanske bör bytas ut mot en liten mindre snabbare bil, varför inte en Skoda? Jag byter gärna rakt av. Jag får din Lexus, så får du min Skoda. Jag åkte samma sträcka för ett tag sedan och inte höll jag dessa hastigheter, ens vid omkörning – en Skoda är inte byggd för att köra i 160. Farthållare finns inte i min bil och det är nog bara bra, för då kanske du tittar lite oftare på hastighetsmätaren. Jag föreslår ett byte rakt av. Din bil har du knappast jobbat till själv, lätt fångat – lätt förgånget. Jag kan gärna offra min Skoda och göra ett byte, bara för din skull Madde.

Madde själv förnekar givetvis att hon gjort en vansinnesfärd genom sina undersåtars rike. Jag tror mer på vittnena, än på dig Madde. Faktiskt. Ett kungligt ord är inte mer värt än en undersåtes ord. Här är det flera undersåtar som vittnat om din framfart.

– Jag är medveten om att jag vid omkörningar körde lite snabbare, men aldrig i de hastigheterna som nu påstås... Direkt efter att jag hade kört om ställde jag tillbaka farthållaren på 110 kilometer i timmen.

På motorväg får man köra 110. Det finns två filer, så inga snabba omkörningar som kräver acceleration är av nöden tvungen, så ditt argument spricker. Skulle det vara så kan man väl ligga konstant i ytterfilen i 160 och när polisen stoppar en för fortkörning åberopar man bara att man kör om. Funkar nog inte så bra för kreti och pleti. Kanske för kungen, men inte för dig.

Återigen har livvakterna från Säpo, som färdades i en BMW, underlåtit att anmäla ett brott de bevittnat. Vakthavande befäl vid Säpos ledningscentral ville inte ens kommentera händelsen. Börjar det bli besvärande allt detta? Kungen kör för fort. Nu lilla Madde. Kungen går ej att åtala, men du lilla Madde har ingen åtalsimmunitet. Så det vore på sin plats kanske med en liten anmälan för syns skull? En polis är skyldig att rapportera brott, även om han så jobbar som livvakt på Säpo.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:42 EM | Kommentarer (3) | Google

17 juli 2004

Påhoppet i Paris var fejk

Rasistdådet i Paris var ett påhitt. Underligt att ljuga om en sådan sak. Inte undra på att inga vittnen kunde hittas och det mest frapperande var ju att inte sekvenser av händelsen återfanns i några övervakningskameror. Det som är mest tragiskt med detta är att det skapat onödiga spänningar mellan olika grupper i Frankrike. Fast mina frågeställningar är fortfarande aktuella. Hur agerar man i liknande fall? I Sverige är det inte helt ovanligt att skinnskallar utför dylika angrepp på grupper de ogillar. Vem minns inte Pride-incidenten förra året? Andra händelser som mord och misshandel är väl mer eller mindre "vardagsmat".

Nå, det är som jag alltid brukar säga;
Sanningen kommer alltid fram, förr eller senare.
I detta fall tog det inte så lång tid.
I andra fall kan det ta flera år, men förr eller senare...

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:26 FM | Kommentarer (1) | Google

15 juli 2004

Jobba tills du dör

Bosse Ringholm vill dra in avdragsrätten för privat pensionssparande. Han tycker att den åtgärden skulle bli ett incitament att inte gå i pension i förtid. Eller är det ett förtäckt sätt att få oss att sluta pensionspara och konsumera upp pengarna direkt? Det talas så mycket om att vi måste jobba längre än till dagens pensionsålder 65 år. Hur många skulle orka att jobba till 72 års ålder? Hur många öppnar sina orangeröda kuvert utan att sucka uppgivet av oro och undra hur sjutton de ska kunna klara sig på sin pension, när det blir dags att kvittera ut den vid 65 års ålder?

Har man ett manschettjobb kanske det går bra. Det ser man ju på alla näringslivsrepresentanter i styrelserna. Det är oftast gamla gubbar, gamla kärringar lyser dock med sin frånvaro. Men merparten av den svenska befolkningen lever under helt andra betingelser. Tunga jobb. Enformiga jobb. Arbeten som sliter och tär på hälsan. Allt större press att producera allt mer.

Jag tycker att den socialdemokratiska regeringen fjärmar sig mer och mer från sina väljare. Jag läste en artikelserie i Expressen om hur Göran Persson numera förlustar sig i och med överklassen. Hans vanor liknar mer en miljonärs än en vanlig svensk. Han ska snart tituleras godsherre dessutom :). Lång klassresa, lätt att glömma rötterna. Erlander och Ingvar. Kom tillbaka! Partiet behöver er.

Min pappa gick i pension vid 65 efter ett långt arbetsliv. Hans jobb var tungt och skitigt, troligen har alla gifter i tryckfärgerna han indandats orsakat hans blodcancer. Jag kan lova att han inte hade orkat jobba till 72 års ålder. Min mor gick vid 61, efter ett långt arbetsliv bland annat inom sjukvården. Som "bestraffning" får hon en mycket, mycket lägre pension än vad hon skulle ha fått om hon orkat jobba till 65 år. Pappa är en gammal gråsosse. Jag tror inte han känner igen sig i dagens socialdemokratiska parti.

Jag läser i Aftonbladet:
Statsråd har ingen åldersgräns för sin pension, men vanliga svenskar bör enligt finansminister Ringholm jobba längre. Därför vill han göra det mindre lönsamt att pensionsspara.

Varför har inte statsråden någon åldersgräns för sin pension? De kan alltså gå i pension när som helst och få en rejäl pension, utan att ens behöva gnida och gneta för att kunna spara i en privat pensionsförsäkring, enda kravet är att de jobbat x antal år inom politiken. Som exempel gavs att Ulrica Messing, 37, kan gå i pension i morgon och få 44 293 kronor i månaden - utan att ha sparat en krona i någon privat pensionsförsäkring. Hon lär inte heller behöva sucka uppgivet av oro när hennes orangeröda kuvert dimper ned i hennes brevlåda.

Hur rimmar det med det budskapet Bosse Ringholm tycks vilja förmedla till det svenska folket? Du behöver inte pensionsspara. Jobba tills du dör, så slipper samhället kostnader för pensioner och åldringsvård - krasst uttryckt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:54 FM | Kommentarer (9) | Google

13 juli 2004

Slöja ingen valfrihet?

I går hölls en konferans i London där ett handlingsprogram ska ha diskuteras fram med syfte att informera allmänheten om Islams syn på slöjan och om muslimska kvinnors vilja att få bära den kan man läsa hos muslimer.org. Vilja att bära den?

En insändare på samma hemsida skriver att vi svenskar är onyanserade i debatten om slöjans vara eller icke vara.

Saxat ur insändaren:
Tyvärr tycker jag mig ibland i dagens onyanserade debatt istället skymta fröet till någonting som vi skulle kunna kalla en västerländsk sekularistisk eller ateistisk fanatism där sekularismen har blivit en bärande totalitär ideologi.

Och?

Jag ställer samma fråga som Chadie gör. Vad säger alla de som tycker att det är kvinnans eget fria val att använda slöja? Det verkar ju inte som om alla kvinnor vill bära slöja i Iran. Vore det så behövdes det väl inga razzior för att jaga rätt på de som inte klär sig på ett "korrekt islamiskt" vis. Eller hur?

Man kan ju nästan tro att talibanerna är på inmarsch i Iran. Vilket de säkert är, mer eller mindre. Kanske inte i egen person, men i valet i februari bojkottades många reformvänliga kandidater och de reaktionära krafterna tog makten i det iranska parlamentet. Jag misstänker att det stundar bistrare tider för kvinnor, barn och ungdomar i Iran.

Men jag när ett hopp att "svartturbanerna" inte ska lyckas. Jag unnar gärna de unga kvinnorna i Iran att få leva ett litet friare liv. Jag vill inte tro att de mörka makterna ska kunna frånta dem den friheten, nu när de börjat förstå att den finns. För vad alla "slöjfanatiker" än säger, jag tror inte att det finns en kvinna som är född till att leva ett inrutat och inskränkt liv bakom en slöja eller burka, om de får kunskap om att det finns ett annat friare sätt att leva. En religion ska inte ha den makten att bestämma över människors frihet. Den guden eller Allah:en är det inte mycket med i så fall. Jag tror mer på att det är männen som vill kontrollera kvinnorna genom att hänvisa till religionen, inget annat.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:30 EM | Google