« Människan ett underligt djur | Startsidan | Homfobi ingen sjukdom »

22 juli 2004

Papperstigrar

Internationella domstolen i Haag, ICJ, fastslog den 9 juli att säkerhetsbarriären Israel bygger på Västbanken är olaglig och att den ska rivas. Nu kräver även FN:s generalförsamling att den ska rivas och hänvisar till ICJ:s beslut. Resolutionen antogs med röstsiffrorna 150-6. Israel och USA röstade givetvis emot. Men 150-6 är minst sagt en förkrossande klar majoritet för att barriären ska rivas.

Finemang. Klappat och klart då med andra ord? Va? Finns det en hake? Vadå? Resolutionen är bara en rekommendation. ICJ:s beslut detsamma. Inga bindande beslut. Israel kan högaktningsfullt skita i både FN och ICJ. Vilket de också kommer att göra.

Det brukar talas om papperstigrar. Nu förstår jag vad som menas med det. Ibland brukar jag fundera på vad FN har för roll egentligen nuförtiden. Jag tror inte ens att frågan kommer att hänskjutas till säkerhetsrådet, som i sin tur kan införa ekonomiska sanktioner mot Israel som påtryckningsmedel och skulle det ändå gå dithän har USA vetorätt och USA har för vana att använda sitt veto när det gäller anti-israeliska resolutioner. Så var det med det.

– Tack gode gud att Israels och det judiska folkets öde inte avgörs i den här salen, sade Israels FN-ambassadör Dan Gillerman efter omröstningen. Israel tycks ha kort minne eller så har de ett selektivt mannaminne.

Israel upprättades som judisk nationalstat 1948 efter FN:s förslag om delning av Palestina i en judisk och en arabisk stat. Då kanske detta beslut från 1948 ska rivas upp? Israel har sedan ockuperat land (en lång och blodig historia) som enligt ursprungsförslaget ska tillhöra palestinierna, exempelvis Västbanken.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 22, 2004 5:35 FM