« Spam i bloggar | Startsidan | Citaträtt »

6 augusti 2004

Skuldsanering

Skuldsaneringslagen är misslyckad anser många.
Skuldsaneringslagen har tre viktiga syften:

Den ska ge svårt skuldsatta personer hjälp med att att lösa sina ekonomiska problem. Allt i syfte att de ska få en ny chans till ett drägligare och mer samhällsnyttigt liv.

Lagen ska verka förebyggande genom att kreditprövningarna blir noggrannare.

Borgenärerna ska få så stor del som möjligt av sina fordringar betalda.

Skuldsanering verkar inte vara lösningen för somliga. Enligt DN så är det 35-40 procent av alla de som genomgår skuldsanering som drar på sig nya skulder som går till inkasso innan skuldsaneringen avslutas. Skulderna gäller ofta barnomsorg, tv-licens, skolfoton och trafikförsäkringar. Det finns tydligen ingen statistik på hur många som efter skuldsaneringen återfaller i samma beteende igen. Men i artikeln framförs farhågor att det är många fler än de som drar på sig skulder under skuldsaneringen.

Den som slutgjort sin skuldsanering numera får sina betalningsanmärkningar strukna. Det kanske är fel att stryka dem? På något sätt känns det även fel gentemot de som får betalningsanmärkningar utan att det för den skull leder till en skuldsanering.

Jag är personligen lite kluven till att man kan få en skuldsanering utan att det ställs krav på att man måste motprestera något. Krav på att gå kurser i hur man sköter sin ekonomi tycker jag borde vara rimligt. Skriva under ett avtal att man absolut inte får skuldsätta sig, låna pengar eller att leva över sina tillgångar under skuldsaneringstiden vore ett annat alternativ. Det kravet verkar inte ställas eftersom så många skaffar sig skulder under den pågående skuldsaneringen. Om detta avtal brytes så avbryts saneringen och omprövas. Det vore väl ett rimligt krav att ställa?

En annan aspekt är, vilket jag skrivit om förut, att det är alldeles för lätt att låna pengar och köpa på avbetalning. Det kommer erbjudande hem i brevlådan om lån. Det måste givetvis kännas frestande får många som har det kärvt att nappa på dessa erbjudanden, utan att tänka på hur det kommer att belasta ekonomin i flera år framåt. Många handlare uppmuntrar till avbetalning, via räntefria lån och köp nu och betala senare.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 6, 2004 8:28 FM