« Skuldsanering | Startsidan | Norgehistoria »

6 augusti 2004

Citaträtt

Sydsvenskan kräver Sverigedemokraterna på 38 000 kronor för att de har publicerat stora delar av en rad av Sydsvenskans artiklar, samt förvanskat vissa delar av dem. Sydsvenskan kräver dessutom att allt deras material tas bort.

Citaträtten finns. Men hur långt sträcker den sig? Inte får man som ovan i alla fall kopiera hela artiklar och definitivt inte förvanska texten så att den inte stämmer med originaltexten. Här finns lite nyttig information om citaträtten. Jag brukar ofta citera ett stycke eller två ur en artikel för att dels locka besökare att klicka på länken till själva artikeln, samt givetvis för att förstärka eller bygga upp mina egna tankar och funderingar. Det är helt okey. Det är viktigt att källan anges och det är god sed att man länkar till texten, om den finns på nätet. Fotografier tagna av yrkesfotografer kan man inte citera :). Det kan bli dyrt i längden. Ett tips med andra ord att inte ta bilder rakt av från nättidningarnas sidor och lägga dem på sin egen hemsida.

Jag har under årens lopp kommit på många som kopierat min html-guide rakt och och lagt den på sina hemsidor under eget namn. Jag minns särskilt en kille som skrivit © XXXX, det vill säga sitt namn på mina texter. Det var nästan småroligt. Men givetvis tog han bort allt när jag påtalade att jag inte var så förtjust i tilltaget. En annan gång såldes min html-guide som ett kurspaket av en firma. Där kunde jag dock hålla mig för skratt. Men det löste sig det också på ett för mig tillfredställande sätt.

Det krävs även någon form av verkshöjd. Att kopiera av en mängd nonsensord är inget brott.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 6, 2004 6:35 EM