24 april 2008

Årets momsbilaga en flopp

Jag kämpar på med min deklaration. Numera ska en momsbilaga lämnas in tillsammans med NE-blanketten. Momsbilagan är exempel på ett totalt opedagogiskt skriv- och syftningsfel. Det erkände till och med den kille jag ringde på Skatteverket. När han förklarade att jag bara skulle fylla i två rutor föll en sten från mitt hjärta. Han sa att tusentals och åter tusentals har ringt om just denna blankett och han medgav att den var mycket svårbegriplig, det var han som använde ordet opedagogisk.

Så nu är det bara att kasta sig över NE-bilagan då. :-)

I morgon ska jag jobba, men även åka till tandläkaren. Jag har brutit en tand. Ja, det låter underligt, men det är en stor spricka i den och den sitter lös och har gjort ont så in i Norden, fast nu har smärtan släppt. Men i går såg jag i spegeln att det fanns en spricka i tanden och det ser inte bra ut och bådar inte gott. Tandläkaren ska röntga tanden och se hur stor skadan är. Har jag tur kan han kanske täta sprickan, men det är positivt tänkande från min sida.

Men så är det. Jag har bestämt mig att tänka positivt i alla lägen. Det är enda sättet att ta sig uppför sinuskurvan. Det senaste halvåret har varit rent ut sagt fördjävligt. Det kan inte bli värre resonerar jag och nu ska det vända, basta.

Det enda som påminner mig om cellgiftbehandlingen är att jag fortfarande tappar hår. Halva kalufsen är borta, jag tappar stora tussar varje dag när jag borstar håret. Luggen har blivit tunnare än tunnast, så den fick frissan klippa kort i går. Hellre en rufsig kort lugg än en längre lugg som ser väldigt onormalt tunn ut.

Detta senaste halvåret har jag åldrats rent kroppsligt, tack vare den kraftiga medicineringen. Jag ser det på fotografier tagna i oktober jämfört med fotografier tagna senaste veckorna. Men sånt är livet. Som tur är har jag återfunnit mitt gamla sinne och det har inte åldrats. Tack och lov.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:25 EM | Kommentarer (9) | Google

Essingeleden - en trafikinfarkt

En olycka på Essingeleden och hela Stockholm står stilla i flera timmar.

Essingeleden har länge varit underdimensionerad. Jag bor utmed Essingeleden och ser ofta vilka köer det är och drabbas själv av dem ibland när jag måste ta bilen. Jag förstår inte de som envisas med att dagligen köa på Essingeleden för att ta sig till jobbet. Det går nästan fortare med pendeltåg och andra kommunikationer. Jag undviker att ta bil när jag ska åka till jobbet/jobben. Kan jag åka kommunalt gör jag det.

I går var jag och klippte mig i Bro, samt lämnade av vinterdäcken hos B. På morgen fick jag köa för att ta mig från Sätra och hem med vinterdäcken. På eftermiddagen när jag skulle åka hem hamnade jag i ett totalkaos och sträckan som normalt tar cirka 40 minuter tog över 4 timmar innan jag kom hem. Jag borde ha tagit pendeltåget, fast att ta med sig fyra vinterdäck på pendeln är lite svårt.

Ändå hakade jag på bilar som jag förstod tänkte ta smitvägar och jag måste säga att det blev en riktig sightseeing för min del. Men jag förstod att jag i alla fall kortade av sträckan och tack och lov för det. Jag var hela tiden rädd för att bilen skulle börja koka, mätaren stod oroväckande högt upp mot rött och fläkten levde rövare. Dessutom kände jag mig som en riktig miljöbov som spred ut avgaser i flera timmar i onödan.

Nej, det håller inte längre med att ha enbart Essingeleden längre, som dessutom har alldeles för få filer för att klara av belastningen av alla bilar. Det måste till mer, varför inte bygga förbifart Stockholm?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:10 FM | Kommentarer (6) | Google

23 april 2008

E-nummer

Hakke snackar har en tävling på sin blogg som går ut på att hitta vilken/vilka varor från matbutiken som innehåller flest tillsatser med E-nummer. Jag misstänker att förstoringsglas behövs för att kunna kontrollera alla tillsatser. Jag har fullt sjå med att försöka hitta och kunna läsa datumen, bäst före datum eller när varan tillverkats. Men Hakkes tävling får mig att börja fundera. Ett exempel från hans blog, fullkornspaj, kalkon & broccoli från Felix innehåller så många som elva E-nummer. Behövs verkligen alla tillsatser i maten? Hur skadliga är de för vår hälsa?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:07 FM | Kommentarer (1) | Google

17 november 2007

Strongt av Axén Olin

Att vara politiker eller ha en position inom näringslivet medför en hel del representation och därtill hörande dryckesjom, samt kanske en liten avkopplande drink hemmavid efter jobbet. Alla tål det inte och en del utvecklar ett alkoholberoende. Vem minns inte andra i samma sits som haft alkoholproblem?

Det är strongt att gå ut öppet med detta. Det avdramatiserar synen många har på de som är alkoholberoende. Jag hoppas att hon kommer tillbaka och kan fortsätta sitt jobb, även om hon nu inte tillhör den politiska falang som jag tycker borde sitta i hennes och hennes kollegors ställe.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:37 EM | Kommentarer (5) | Google

23 september 2007

En firmafest jag inte skulle vilja ha varit med på!

Nazisterna vill gärna förneka, och andra grupperingar också, att Förintelsen ägt rum utan att det är århundradets fejk. Hur de nu kan anse detta? Förmodligen tror de på tomten också?

Det finns så mycket dokumentation runt Förintelsen att jag har svårt att förstå att någon kan förneka och förkasta den. Tvärtom så borde vi alla lära oss något av den grymhet människan är kapabel till och se till att det inte upprepas, vilket tyvärr har gjorts sedan dess, fast i andra former.

Hitler har efterföljts av andra ledare som inte följt demokratins spelregler och straffat regimkritiker och hela folkgrupper. Hur många oskyldiga sitter fängslade under svåra förhållande av sina egna regimer? Vad händer i USA:s hemliga fångläger? I Guantanamo?

Nu har ett fotoalbum lämnats in till Förintelsemuseet i Washington. Jobb som jobb? Det jag inte förstår är att de som arbetade på dessa läger inte reagerade eller agerade? Eller var de så indoktrinerade att de tyckte att de gjorde sin plikt?

I lägret dödades folk på löpande band, för att inte tala om andra aktiviteter som exempelvis läkaren Josef Mengele som utförde diverse grymma medicinska experiment på fångarna. I lägren var ett människoliv inte mycket värt. De som arbetade där var i sina egna ögon bra människor, goda kamrater och ansåg sig själva civilserade, allt enligt DN:s artikel. Undra vad de tyckte/tycker på ålderns höst? Hur kändes/känns det att ha så många människoliv på sitt samvete?

Humöret är på topp, någon har tagit fram ett dragspel, personalfesten verkar precis ha börjat. Att de jobbar på Auschwitz verkar inte bekomma de skrattande på bilden. Det unika fotoalbumet visas nu för första gången.

En firmafest som vilken annan som helst? Jag själv ska snart på en firmafest och det ska bli kul. Men å andra sidan jobbar jag inte med att döda människor eller tortera dem. Nej, mitt jobb är harmlöst och skadar ingen, tvärtom gynnar det många. Att döda andra människor hör forntiden till. Bödeln har inte längre plats som yrke i Sverige, tack och lov.

Jag är emot dödsstraff och anser att detta yrke (bödel) ska avskaffas i alla länder. Fast vad som sker i det fördolda i vissa länder har väldigt få koll på. Det som inte syns, finns inte? Det som inte belyses och uppmärksammas av journalister och andra aktörer förblir i det fördolda?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:27 EM | Kommentarer (17) | Google

19 september 2007

Fastighetsskatt, smileys och sjukvårdsslarv

Ett uppenbart löftesbrott säger Villaägarnas riksförbund. Regeringen kommer att komma med ett nytt alternativ till fastighetsskatt som inte riktigt uppfyller de kriterier som utlovades som vallöfte. Regeringen verkar reta upp fler och fler, inte undra på att deras opionionssiffror sjunker drastiskt.

– 55 procent av fastighetsägarna kommer att få betala fastighetsskatt på samma sätt som förr?

Givetvis är det inte de som äger mångmiljonkåkar i de fiiiiiiiiiina områdena som drabbas utan vanligt folk i kåkar med mer normala priser. Vilken vanlig löntagare har råd att köpa en tio-miljoners kåk i Filippa Reinfeldts-land?

Själv har jag inget emot att vi återgår till den gamla ordningen - fastighetsskatt i paritet med husets värde. Det är mest solidariskt. Fast ordet solidaritet finns inte i Alliansen vokabulär. Det är en sak som är säker.
--------
Snacka om slarv! Hur kan man glömma att ta bort en meter gasbinda?

Normalt efter en operation av det här slaget är att man avsiktligt lämnar kvar gasvävnadstamponad som ska tas bort i samband med återbesök. I kvinnans fall glömde läkaren att avlägsna den en meter långa och en centimeter breda gasbindan.

Jag har själv genomgått en operation av bihålorna på 80-talet och jag var inlagd i ett par dagar tills det var dags att åka hem och det sista de gjorde var att bedöva näsan via långa pinnar och sedan dra ut en meter gasbinda från vardera näsborre. De drog och drog och jag tyckte det kändes som flera meter :-). Nu verkar det vara mera vara in och ut - samt dålig eftervård och att glömma att ta bort gasbindan är mer än lovligt oansvarligt.

Tur att hon inte drabbades av komplikationer. Jag kan ju tänka mig hur denna gasbinda såg ut efter tre och en halv månad.
--------
Grattis till den lilla roliga textförgyllaren - smileys som i dag fyller 25 år sägs det. Jag gillar inte HTML-smileys som visas i form av gubbar men rena textsmileys är något jag använt själv sedan 1996 i text.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:50 EM | Kommentarer (2) | Google

30 augusti 2007

Minskade anslag slår hårt

Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, anser att anslagen ska minskas till vårdcentralerna i utsatta områden.

Men vårdcentralerna i Täby, Filippa Reinfeldts gamla hemkommun, är nöjda.

Det tror fan att de är nöjda.

Men vårdcentralerna i invandrartäta områden med fattig befolkning drabbas hårt av minskade anslag nästa år. Det är där det behöver satsas på vården. Det är där läkararna behövs. Det är där vården måste få kosta lite mer, även om nu vårdcentralerna i Täby tycker att det är orättvist.

Det finns indikationer på att exempelvis lågutbildade har sämre chans att överleva cancer. Orsaken kan bero på att högutbildade har tätare läkarkontakter och därmed upptäcks cancern tidigare. Det bör även gälla andra sjukdomar och besvär.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:17 FM | Kommentarer (1) | Google

27 juli 2007

Snart så smäller det!

Ja, inte av champagnekorkar,
för det är nog inte många som firar detta.

Nu är det bara några dagar kvar tills trängselskatten startar den 1:a augusti. En omstridd trängselskatt.

Jag misstänker att många som röstade på Alliansen i Stockholm och dess kranskommuner inte kunde drömma om att Alliansen skulle genomföra trängselskatten på allvar. Jag som trodde att ta ut nya skatter var tabu och att skatter överlag inte är populärt bland Alliansen politiker, samt måhända hos en del av deras väljare.

Men nu är det bara att gilla läget. Personligen har jag inget emot trängselskatten, det enda stora radikala felet med Alliansens beslut är att pengarna som dras in inte kommer att till största delen användas för att förbättra kollektivtrafiken.

Önskat resultat av trängselskatten är att antalet bilar som kör inne i stan ska minskas (så har i alla fall jag uppfattat upplägget), men för det krävs fler och bättre allmänna kommunikationer.

Vid trängselskattförsöket sattes många extrabussar in, hur blir det nu? Jag har inte hört något om att de extra bussar som lades ned efter försöket kommer att återuppstå igen. Någon som vet?

Registrering och identifiering kommer att ske genom att registreringskyltarna fotograferas. Jag har inte hört något om att bilen kan utrustas med en transponder, som vid trängselskattsförsöket. Det var smidigt.

Nej, nu ska registreringsskylten avläsas via OCR-teknik om jag har fattat galoppen rätt. Den tekniken har väl sina brister? Smutsiga registreringsskyltar torde vara svåra att läsa in rakt av, där måste nog ett mänskligt öga försöka tyda vad som står på registeringsskylten. Många kommer att hitta på allehanda sätt för att försvåra för kameran att fånga läsbara bilder misstänker jag.

Jag har beställt autogiro. Inte sjutton tänker jag bry mig om att fundera på om jag passerat en tull eller inte. Tiden för betalning är bara fjorton dagar, vilket jag tycker är för kort tid. De andra alternativen lockar mig inte. Betala på Pressbyrån och 7-eleven, betala via kort på Internet eller bankernas betalningssätt via snigelpost.

På en webbsida ska man kunna logga in och kolla hur mycket man ska betala. Bra, för dem som har Internet hemma eller möjlighet att surfa på jobbet.

En annan sak jag retar mig lite på eller inte bara så lite utan ganska mycket. Internetifieringen går inte i takt med vanliga människors tillgång till nätet. Många (även myndigheterna) tar för givet att alla har tillgång till nätet. Vare sig det är på jobbet eller hemma. Men alla har inte tillgång till Internet på jobbet, tro det eller inte.

När det gäller antalet som har tillgång till Internet hemma har jag inga siffror på, men jag känner faktiskt flera stycken som inte har varken bredband eller modem hemma, för att de inte vill och en del för att de inte kan beroende på vart de bor. Bredband till alla, dithän har vi inte kommit än. Modem är det väl knappas så många kvar som använder?

Läs mer om detta på Vägverkets hemsida

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:59 EM | Kommentarer (2) | Google

26 juli 2007

Drickbart vatten?

Läkemedels- och kemikalierester i Stockholms dricksvatten låter inte så tilltalande. Mälaren är Stockholms vattentäkt. Bara det får mig att undra hur de kan rena vårt dricksvatten ordentligt och utan att tillsätta tillsatser som i sig kanske visar sig vara skadliga?

Varför just bara spår av blodtrycksmedel och smärtstillande läkemedel? Jag kan tänka mig att det är många fler sorters mediciner som utsöndras och många olika kemikalier som till sist hamnar i kretsloppet och återanvänds som dricksvatten. Jag tror att detta är ett problem som kommer att eskalera.

Tre år i rad har Stockholms vatten undersökt kvaliteten på Stockholms dricksvatten och hittat spår av blodtrycksmedel och smärtstillande läkemedel. Men halterna är ännu så låga att de inte påverkar vårt dricksvatten menar Lars Lindblom.

Vart går då gränsen när de kommer att påverka dricksvattnet?
När kommer den gränsen att passeras?

Jag tycker inte vattnet här i Stockholm är speciellt gott att dricka. Det är stor skillnad mot den egna brunnen ute på landet som förser kåken med vatten, en djupborrad brunn 70 meter ned i backen. Utmärkt vattenkvalitet, enligt den mätning som gjordes vid köpet och det kanske är dags att göra en ny snart?

Vattnet smakar gott och är kallt direkt från start. Här i lägenheten måste jag spola i all evinnerlighet innan vattnet blir så kallt som det ska vara om det ska vara gott att dricka. Fesaljummet vatten smakar inte gott.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:27 EM | Kommentarer (14) | Google

2 juli 2007

Varför ska sexköpare behandlas annorlunda?

Enligt dagens Metro:

Sexköpare i Stockholm löper nu större risk att deras fruar eller sambor ska få reda på att de går till prostituerade. Fram till mars var praxis att traffickinggruppen i Stockholm skickade delgivning om brott och kallelser till den misstänktes arbetsplats.
– Nu skickar vi kuverten direkt till hemmet. Det är egentligen gängse praxis när det gäller alla brott.

Varför ska sexköpare kunna välja att få posten dirigerad till önskad adress? Jag tycker det är fel att särbehandla dem. Kan det vara så att det ibland är lite delikata fall, kända och etablerade män som åkt dit? Än mindre skäl att särbehandla dem i så fall. Vilka andra brottslingar har den förmånen?

Har de nu fruar som öppnar deras post så har de problem för övrigt inom familjen så att säga. Det är en regel de flesta respekterar att inte öppna post adresserad till make, sambo eller what so ever - såvida man inte har en överenskommelse att det inte spelar någon roll vem som öppnar vad.

Vad är det som säger att posten inte öppnas på företaget? Jag har jobbat på ett stort företag där all post öppnades innan jag fick den. Det berodde på att företaget inte ville missa fakturor och mig gjorde det inget.

Jag tycker att har man åkt fast så får man stå där med ändan bar. Jag förmodar att de hur som haver måste tala om det för make, sambo eller what so ever, eller ska de låtsas som om de regnar?

Personligen skulle jag tycka att det var ett större svek att min partner låtsades som om det regnade istället för att rakt och öppet erkänna och berätta vad som hänt.

Sanningen kommer alltid fram förr eller senare är min devis, så det är lika bra att lägga korten på bordet på en gång och ge fan i att hymla och hyckla.

Andra bloggar om:
, ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:45 EM | Kommentarer (8) | Google

18 juni 2007

Varför har många så bråttom i trafiken?

Jag kör numera ofta på 30-vägar, väl märkta både med skyltar och ditmålade 30-markeringar med jämna mellanrum på asfalten, men ändå tycks många andra trafikanter tycka att jag är ett pucko som håller 30. Det tutas, ges fingrar hit och dit och idiotiska omkörningar görs. Jag hoppas varje gång en sådan omkörning görs att det finns en fartkontroll runt hörnet, men tyvärr klarar de flesta sig. Fattar inte folk att det finns anledningar till att vissa vägar har olika hastigheter?

Nollvisionen kommer vi nog aldrig att uppnå i trafiken. Tyvärr. Bara denna helg dödades minst sju i trafiken, en helt vanlig helg.

Varje olycka är en olycka för mycket. Jag tror att i många fall är det farten som är avgörande. Jag ser varje dag bilister som kryssar i hög fart mellan filerna precis som om det vore något nöjesfält de är ute och lattjar med bilen i.

Motorcyklister (inte alla givetvis, men tillräckligt många) brassar på så man kan bli mörkrädd för mindre och i går var det en ung kille som körde så fort att han knappt klarade av kurvorna under den tid jag hann se hans framfart på Örbyleden.

Han hade nog inte hört eller läst nyheterna.

I Stockholmsområdet avled en 31-årig man sedan han med mc krockat med en bil på Örbyleden söder om Stockholm på lördagseftermiddagen.

Jag jobbade då och valde en annan väg, slumpen eller tillfälligheten, så jag hörde bara talas om olyckan i går när de som fastnat i köerna berättade för mig om olyckan. Detaljerna ville jag inte veta. Jag mår så dåligt av vetskapen att ett liv släckts, i onödan och att nära och kära drabbas.

Bättre att köra lugnt och säkert och komma hem om än lite senare, än att inte komma hem alls.

En annan typ av fordon har blivit populärt och som jag sett en hel del av på senaste tiden är fyrhjulingar som körs på de stora vägarna, ofta i stora klungor - men även en och en. Jag tycker de kör för fort och att de sitter alldeles för oskyddade, likt motorcyklisterna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:07 EM | Kommentarer (9) | Google

11 juni 2007

Smörj in barnen ordentligt med solkräm

Att barn inte ska vistas i solen utan varken solkräm eller skyddande kläder är väl de flesta föräldrar medvetna om? Hur föräldrarna själva sköter sitt solskydd är det nog mer lite si och så med. Hur kan folk annars bli så bruna på så kort tid?

Brun vill ju de flesta bli och solskyddsfaktor 20 är ingen hit i så fall. Själv kör jag med solskyddsfaktor 2 om jag nu ids smörja in mig. I Thailand kan jag sträcka mig upp till solskyddsfaktor 4 eller 8 om jag ska ut på sjön. Det är egentligen urbota dumt, men jag har sedan barnsben en hud som verkar tåla solen hur bra som helst, fast nu med det alltmer tunna ozonlagret kanske även jag får se upp. Men jag känner när det är dags att sluta sola, tur är väl det :-).

Jag vet inte hur många gånger jag har sett på semesterresor folk som har pressat järnet första dagen och sett hur de blivit rödare och rödare. En gång gick jag faktiskt fram till en engelsman och sa att nu ska du nog sluta sola om du tänker ha någon som helst nytta av resten av semestern. En del ser man första dagen på stranden och de har förmodligen bränt sig rejält, för de syns inte till mer eller så ligger de resten av semester vid hotellets pool i skuggan?

Bästa sättet att undvika att bränna sig är givetvis att hålla sig i skuggan eller stanna hemma. Men vem minns inte barndomens glädje över att få bada? När jag var liten var det inte så mycket snack om solskydd :-). När jag kom till skolan efter sommaren brukade fröken i mellanstadiet oja sig och fukta fingret och dra det utmed ryggen för att kolla att jag inte var smutsig istället för brun. Jag minns det så väl. Det är väl i den vevan som min hud härdades mot solens strålar.

Jag är medveten om cancerrisken. Men sommaren är kort. Vi bor i ett land där det mestadels är kallt och mörkt och då är det svårt att inte försöka suga ut varje minut ur sommaren, när det väl blir en sådan. Vissa år blir det ju inte ens sommar och sol, utan sommar och regn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:26 FM | Kommentarer (8) | Google

Ballongkaos över Stockholm

En underfundig rubrik hos SVT, jag ser mig luftballonger kors och tvärs men klickar jag mig in i artikeln är rubriken mer rättvisande, luftballongdramer i södra Stockholm.

Men för att vara en enda kväll var det ovanligt många luftballonger som tvingades nödlanda eller kraschlanda, en del landningar med personskador som följd. Men det hindrar mig inte från att vilja flyga luftballong, den punkten finns kvar på min att göra lista. Men visst får jag mig en tankeställare...

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:10 FM | Kommentarer (2) | Google

1 maj 2007

Stökig valborg och urvattnat 1 maj

Jag jobbade i går kväll, jag såg inget av nedanstående - men det var riktiga lämmeltåg ute, både vuxna och ungdomar. Jag såg själv ingen brasa, oavsett i vilken del av de södra förorten jag nu rattade runt i, fast jag försökte lokalisera vartåt alla människor gick. Ett par ungdomsgäng med fulla spritpåsar såg jag gå in i några portar, antagligen till en riktig valborgsfest.

Saxat ur Aftonbladet:

Mycket bråk, mycket fylla. Många hemskjutsade ungdomar och massor av beslagtagen sprit. Häkten och arrester har varit fulla med berusade människor.

Jag har aldrig förstått vitsen med att supa på valborg? Men å andra sidan, i dag är det ju helg fast det är tisdag så valborg är väl bara en bonus och en extra möjlighet att festa till ordentligt?

Det är i dag som det är intressant. Det är i dag som demonstrationerna på 1:a maj ska bli riktiga lämmeltåg, hoppas jag i alla fall. Men det verkar vara lite si och så med detta. I Gränna ställer de in årets 1:a majtåg på grund av för dålig uppslutning tidigare år.

De senaste åren har även partier på högerfalangen haft egna 1:a majtåg. Jag är lite kluven till det, för jag tycker inte att det är deras bag. Men eftersom moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet så ska väl även de arrangera ett 1:a majtåg i år? Eller? :-)

Saxat ur DN.

Sverigedemokraterna (sd) har ansökt och fått tillstånd att marschera och hålla tal med högtalare på torget i Tomelilla den 1 maj.

Jag vet inte om jag gillar utvecklingen.
1:a maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag.
Numera har det hela urvattnats. Det är synd.
Vi får inte glömma ursprunget till tågen.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:48 FM | Kommentarer (4) | Google

26 april 2007

Luftförorening

Essingeleden är det många som bor utmed. Det kan inte vara nyttigt i längden. Alla som har stått med bilen i enerverande köer där förstår nog vad jag menar. Jag bor själv precis vid Essingeleden, fast jag har turen att bo på andra sidan av huset så jag störs inte av bullret.

Men jag märker av det på andra sätt. Flera gånger i veckan så får jag torka av vita ytor i bland annat badrummet då det ligger ett tunt lager av svart damm på badkarskanten, eller rättare sagt ett lager av svarta partiklar. Detta trots att jag har tätat fönsterna, men runt fönsterlisterna så syns även här svarta avlagringar. Hur nyttigt kan detta vara? Egentligen?

Jag skulle inte vilja bo här med barn så nära Essingeleden. Det har nu visat sig att det definitivt inte är nyttigt. Nu blir det en länk till SvD :-), men artikeln är bra och jag kan inte låta bli att länka till den.

Även små barn påverkas negativt av luftföroreningar från trafiken. Den största studien hittills visar att utsläppen ökar risken för att barnen får astmasymtom som pipande andning, fastställd astma, luftvägsinfektioner och allvarliga förkylningar. Forskarna har också sett tidiga tecken på allergi.

Förvånande? Inte alls. Såklart att även små barn påverkas negativt av luftföroreningarna, kanske än mer än vad vi vuxna gör. Nu gäller inte detta bara de som bor utmed de stora infartsvägarna utan även dem som bor inne mitt i smeten, det vill säga inne i Stockholm stad. Det är nog ingen hit direkt att bo med fönsterna ut mot Sveavägen eller vid Fridhemsplan, bara för att ge några exempel.

Nu ska ju trängselskatten införas igen och förhoppningsvis minskar trafiken lite och därmed utsläppen av avgaser och slitage från bildäcken som sprids i luften.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:31 FM | Kommentarer (4) | Google

5 april 2007

Parodontit - tandlossning

Häromdagen hörde jag både på nyheterna och läste i DN om tandlossning, eller parodontit som det heter på fackspråk.

Det var en skrämmande läsning. Över 3.000 slumpvis utvalda personer har ingått i studien som varat i 16 år.

Sammanlagt inträffade 110 dödsfall under de 16 år som studien pågick. När personerna avled var de i snitt 47 år gamla. Kvinnorna som avled hade en förväntad ytterligare livslängd på drygt 36 år och männen på 31 år. Sambandet var tydligt - ju sämre munhälsa desto större risk. Risken för cancer och sjukdomar i mag-tarmkanalen var fördubblad jämfört med personer med bra munhälsa.

De som ligger mest på minus är de som röker. Jag hittade en bra sida som beskriver förloppet, läs den - speciellt om du är rökare.

Jag själv har alltid gått hos tandläkaren två gånger om året. Ja, jag är rökare och dricker starkt kaffe så det har varit för att ta bort de missfärgningar detta orskakar. Hål i tänderna har jag inte haft sedan jag var ung.

En dag sa tandläkaren att jag hade början till tandlossning, han mätte tandfickorna och de var upp till 7 mm på vissa ställen. Inte bra. Det enda jag i efterhand har funderat över är att han borde ha sett det tidigare och det ska jag faktiskt fråga honom om nästa gång varför han inte alertade mig tidigare.

Jag hamnade hos en mottagning som har tandlossning som specialitet. Det var inga roliga nyheter jag fick. Enligt dem var prognosen riktigt dålig för några av mina tänder, men jag följde deras anvisningar och efter ett halvår hade fickorna minskat radikalt. De på mottagningen var imponerade, med tanke på att jag är rökare och rökare brukar ha svårt att kunna förbättra statusen så radikalt.

Men jag har fortfarande två tänder som ligger i farozonen. Det fick jag reda på i går när jag var där. Det är två tänder som jag nu får börja jobba med för att försöka minska fickorna och kanske få bort inflammationen. Jag har själv inte märkt något, tandköttet ser friskt ut och jag blöder inte - men inflammationen finns nere på djupet fortfarande.

Ja, jag vet att sluta röka är den bästa medicinen. Men så långt har jag inte kommit att jag ens tänkt tanken att försöka. Nikotin är som heroin, om än inte värre - verkligen beroendeframkallande och för många är det inte helt enkelt att bara sluta röka, andra har det betydligt lättare. Jag vet inte vad det beror på, psyket eller generna - eller bäggedera.

Du som är rädd om dina tänder kanske redan nu ska börja tänka på att sköta om dem lite bättre. Tandtråd är bra. Det finns även borstar på Apoteket som man kan använda och borsta mellan tänderna. Storlek mindre lär det bli första tiden och märker du att du måste öka storleken då är du på rätt väg.

Var rädd om dina tänder.
Förr i världen var det för att inte bli tandlös.
Numera är det för att inte dö i förtid.

Du som har tandläkarskräck, försök övervinna den.
Numera behandlar många tandläkare under narkos.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:08 FM | Kommentarer (9) | Google

4 april 2007

Ett test är väl bättre än inget test alls?

Med tanke på det jag skrev häromdagen - tröjorna som Hells Angels ville ha bort är nu åter till salu i butiken. Kapp Ahls agerande var aningen förhastat tycker jag. Bra att de tagit sitt förnuft till fånga.

Från det ena till det andra.

Kvinnor kallas till mammografi och kontroll av eventuella cellförändringar på livmodertappen med jämna mellanrum. Männens motsvarande gissel är prostatacancer. Även om PSA-testet nu underkänns är det väl bättre än att inga kontroller?

I måndags offentliggjordes Socialstyrelsens cancervårdprogram som fortsatte säga nej till att införa regelbunden undersökning av alla män, så kallad allmän screening. Det är en kontroversiell fråga som lett till uppslitande strider med ökande påtryckningar från bland annat patientföreningar. Trots det officiella avståndstagandet har många män samtidigt börjat ta PSA-test. Det har lett till en dramatisk ökning av antalet upptäckta prostatacancerfall från cirka 2000 per år på 60-talet till drygt 10000 numera.

Under tiden som regelbundna undersökningar görs kan säkert testet förfinas. Varje man som via testet får reda på att han har en tumör i prostatan borde få en undersökning för att klargöra om den är aggressiv eller inte, vore inte det tryggt att veta? Vore det inte tryggt att därmed få besked? Jag är ingen man så jag kan inte svara. Men när det gäller mammografi och cellprover tycker jag att det är en trygghet att dels göra undersökningarna, samt att få besked om att det inte är någon fara på taket - den gången.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:33 FM | Kommentarer (16) | Google

3 april 2007

Fastighetsskatt eller kommunal avgift - same shit, different names

Skatt eller avgift, spelar det någon större roll. Ordet skatt kanske är som ett rött skynke för Alliansen, men för mig är avgift ungefär samma som skatt. Pengar som ska betalas.

Fastighetsskatten ska avskaffas från och med den 1 januari 2008. En kommunal avgift på 4.500 kronor per bostad införs, dock högst en procent av taxeringsvärdet.

Jag får väl gratulera alla som kommer att få en sänkning, samtidigt som jag beklagar alla som faktiskt får en höjning – oavsett om det nu kallas skatt eller avgift.

Rättvist är det inte i alla fall. Många som som bor utom storstadsområdena riskerar att få en höjning. Jag räknade snabbt ut att vi får en ganska rejäl höjning. Men det är var ju inte oväntat. När det gäller Alliansen är logiken ibland lite bakvänd.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:51 EM | Kommentarer (4) | Google

2 april 2007

Sköt fruns älskare, men det är kvinnan som döms!

USA är ett vapenliberalt land. De har liberala lagar när det gäller användandet av vapen. Vapnen används dessutom ofta. En del stater är väldigt liberala, råkar du gå vilse och gå in på någon annans egendom har personen som äger den rätt att skjuta - rakt av, utan rättslig påföljd.

Läser om kvinnan som ertappades med sin älskare och för att rädda sitt eget skinn skrek till sin man att hon våldtagits. Maken skjuter älskaren till döds. Nu åtalas kvinnan.

Nu har juryn beslutat sig för att inte åtala maken som höll i vapnet. Istället riktas rättvisans udd mot hustrun, som alltså anklagas för dråp. Hon riskerar fängelse i mellan två och tjugo år om hon fälls.

Personligen tycker jag nog att bägge ska dömas.
Hur hade detta bedömts enligt svensk lag?

Allt detta med tanke på den skjutne väktaren (tur att han hade skyddsväst) och alla incidenter med vapen inblandat som förekommit på sista tiden.

Det finns för mycket illegala vapen i omlopp i Sverige. Att folk börjar använda dem mot varandra i olika uppgörelser kan en dag innebära att andra människor som bara råkar befinna sig på helt fel plats kanske stryker med av misstag.

Utvecklingen oroar mig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:14 FM | Kommentarer (4) | Google

30 mars 2007

Ingen strejk i påsk!

Svenskt Näringsliv fick sig en knäpp på näsan.

Trots deras veto slöt Svenska Handels och Handels avtalet i går kväll. Bra! Inom handeln jobbar många lågavlönade kvinnor och jag tycker det är bra att de nu får en del av kakan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:23 FM | Kommentarer (3) | Google

22 mars 2007

Lågenergilamporna kontra kremeringar

Fokus har börjat läggas på att få oss att använda lågenergilampor. Själv har jag ingen hemma och har inte haft någon tanke på att köpa någon. Jag har så få lampor tända att jag tänker som så att det varken skulle göra något till eller från.

Men i ett hushåll som har många lampor och använder dem frekvent skulle lågenergilampan kunna vara ett alternativ. Men i Sverige har det inte blivit någon rusning efter lågenergilampor. Vattenfall delar ut en till varje kund, i förhoppning antar jag att konsumenterna ska använda dem och upptäcka dess fördelar.

Nackdelen är att varje lampa innehåller en liten mängd kvicksilver, en av de giftigaste tungmetallerna som finns och som både Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen vill förbjuda helt.

Den informationen tycks inte branschen informera kunderna om i någon större utsträckning. Många slänger uttjänta lampor i soporna och i och med det hamnar kvicksilvret i naturen. På SVT-nyheterna framgick det även att många platt-tv också innehåller kvicksilver.

Vanliga glödlampor innehåller bly,
även det ett gift som inte hör hemma i naturen.

Summa summarum:
Släng inte uttjänta vanliga glödlampor,
lågenergilampor eller lysrör i soporna.
De ska lämnas in på en återvinningsstation.

Kvicksilver hör inte hemma i naturen.
Kvicksilver är ett nervgift.
Kvicksilver borde förbjudas helt.

Då kommer jag in på ett än större problem, både för miljön och för de människor som mår illa av sina kvicksilverfyllningar i tänderna. Mer info finns hos www.kvicksilver.org.

Många människor går omkring med amalgam i sina munnar. En del hävdar att det är helt ofarligt. Andra att kvicksilverånga kan frigöras om man dricker varmt och om man gnisslar tänderna i sömnen. Så vad är det som motsäger att kvicksilvret till syvende och sist inte kan nå nerv/hjärnvävnad via munslemhinnan, mag- och tarmkanal och inandning?

Vad händer med det när avlidna som har munnen full med amalgam kremeras?

Dra ut tänder på döda människor - för att minska utsläppen av kvicksilver från krematorier.

Det föreslog Kemikalieinspektionen, i alla fall enligt Aftonbladet 2004.

Drastiskt kan tyckas. Enligt en dam jag pratade med på Kemikalieinspektionen nu på morgonen var denna artikel inte helt nyanserad. Vid min fråga om alla krematorier var försedda med rökgasrening hänvisade hon mig till Naturvårdsverket.

Via ett telefonsamtal med Naturvårdsverket fick jag information om att de allra flesta krematorier har rökgasrening, utom de mindre krematorierna som inte används så ofta.

Vid min fråga hur effektiv denna rökgasrening är fick jag raka besked. Kvicksilver är flyktigt. Rökgasreningen klarar inte att ta hand om allt kvicksilver vid kremeringen, även om rökgasreningen givetvis minskar utsläppen.

Jag fick information om att det beräknas att kremeringarna släpper ut omkring 100 kg till 150 kg kvicksilver om året, trots rökgasreningen. Det förvånade mig. Men så är det. Tyvärr!

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:50 FM | Kommentarer (6) | Google

6 mars 2007

Hoppas influensan inte drabbar så många i år

Då var den här, årets influensa. Det verkar vara Stockholm som är mest drabbat.

Årets influensa, som är av typen A, verkar ha slagit särskilt hårt mot Stockholmsområdet. Det märks bland annat på alla avfolkade arbetsplatser och på att flera teatrar har fått ställa in föreställningar den senaste tiden.

Men omfattningen verkar inte bli så stor, om nu Smittskyddsinstitutets beräkningar stämmer - fyra procent denna säsong. Men det är ju ingen tröst för den som drabbas.

Jag hoppas jag slipper den för jag hatar att vara sjuk. Men de som drabbas värst är ju barn och framförallt äldre.

Från det ena till det andra. Bilen har influensa :), eller lider dessvärre av inkontinens. Hoppas ingen som lider av sjukdomen tar illa upp när jag skriver så, men bilen småläcker bromsolja hela tiden. Den röda lampan flaggar när det är dags att fylla på.

Det verkar lite för mycket samband med senaste bilverkstadsbesöket där de grottade med bromsarna i fram för att vara en slump. Jag har ingen tid förrän i slutet av mars, så det blir till att köpa på sig ett lager med bromsolja.

Detta blir även ett litet test av verkstaden, hur seriös den är. Om det beror på att de har felat så förutsätter jag att de tar det som ett backjobb, om inte vill jag verkligen ha en mycket utförlig felbeskrivning innan jag betalar räkningen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:09 FM | Google

21 februari 2007

Död medelst stening

Två unga tjejer riskerar snar avrättning, medelst stening i Iran. Skriv under namninsamlingarna om du tycker detta är barbariskt. Att bli stenad till döds är en rest från stenåldern i mina ögon. Jag motsätter mig dödsstraff överhuvudtaget för den delen.

http://www.petitiononline.com/Malak/petition.html
http://www.petitiononline.com/DL2222/petition.html

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:47 FM | Google

16 februari 2007

De tre O-na är en mindre nu

Jag är uppväxt med de tre O-na, Gustaf Olivercrona, Lars Orup och Åke Ortmark. Nu är Lars Orup död. Gustaf Olivecron avled förra året. Det var Lars Orup som introducerade skjutjärnsjournalistiken i svensk tv. Det kanske inte är så många som vet det?

För de lite äldre tv-tittarna kommer han alltid att finnas kvar på näthinnan. Rak i ryggen, hakan lite sänkt och med en intensiv blick läste han nyheterna. Alltid strikt, men där bakom det neutrala uttrycket fanns något som kanske, bara kanske, kunde tolkas som värme, ironi eller ogillande.

Visst stämmer det. Jag saknade honom när han slutade synas i rutan. Det var något speciellt med honom.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:43 EM | Kommentarer (4) | Google

14 februari 2007

Ung begåvad förmåga död i förtid

Så tragiskt. Att dö så ung. Bara 32 år gammal. Jag kan bara beklaga sorgen och sända mina tankar till hennes nära och kära. Johanna Sällström var en mycket bra skådespelerska, inte tu tal om annat. Det kommer att bli tomt utan henne i teater- och filmvärlden.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:03 EM | Kommentarer (7) | Google

13 februari 2007

Telia Sonera gör rekordvinst

Jag gick ju på det där med folkaktien Telia och köpte några, eller ett antal :) om jag ska vara ärlig. Det har inte varit kul att se varken Telias eller Ericssons störtdykning och svaga återhämtning.

Ofta har jag funderat på att sälja mina aktier, med stor förlust bara för att jag är så förbenat grym på mig själv att jag felinvesterat så in i bomben. Vi pratar inte om STORA pengar, men tillräckligt mycket för att det ska svida lite i plånboken.

Nu tänker jag vänta i alla fall med att sälja Telias aktier.

Miljardregn över Telias aktieägare läser jag, varav 12,8 miljarder går till statskassan. Bra! Det behöver statskassan. Men nu vill ju Alliansen sälja Telia Sonera och varför förstår jag faktiskt inte. Telekoncernen Telia Sonera redovisar en rekordvinst för förra året. Bolaget delar samtidigt ut över 28 miljarder till aktieägarna.

Vad det innebär i slutändan vet jag inte, men det kan ju bli intressant och se - 6,30 kronor per aktie läste jag någonstans.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:37 EM | Kommentarer (1) | Google

10 februari 2007

Präst fick betalt för porrsurfande

En präst satt och porrsurfade på ett offentligt bibliotek och onanerade. Det kunde ej accepteras av hans arbetsgivare så han fråntogs rätten att utöva prästyrket. Nu stämmer han kyrkan.

Mannen har under en tidigare anställning i ett annat pastorat skiljts från sitt jobb efter liknande anklagelser. Den gången fick han 635.000 kronor för att lämna sin tjänst.

Det verkar vara en lönsam idé som han satt i verket. En gång är ingen gång, men två gånger???????

Skämt åsido. En präst är en vanlig människa utspökad i en prästkappa kan tyckas, men jag personligen tycker nog att en präst inte bör porrsurfa och onanera offentligt. Det kan han göra hemma på prästgården, eller vad han nu bor.

Tänk om ett barn skulle ertappa honom? Vilken syn skulle inte barnet få på både prästämbetet och vuxna män i synnerhet?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:00 FM | Kommentarer (1) | Google

9 februari 2007

FRA spanar på nätet efter sången om storebror FRA

Jag såg att någon från fra.se sökte på sången om storebror och hamnade på min blogg :). Vore jag smart skulle jag, om jag arbetade på FRA, i alla fall se till att inte det syntes i klarskrift i loggarna. Diskretion noll.

Ett allvarligt hot som vuxit på senare år är IT-attacker av olika slag mot samhällsviktiga system. FRA har här en viktig uppgift i Sveriges ”cyberförsvar”.

Annica Tigers Blog: Sången om storebror FRA
Sången om storebror FRA. Detta kan kanske intressera någon? Regeringens förslag att låta Försvarets Radioanstalt massavlyssna svenska folket hotar att...

FRA är en civil myndighet inom Försvarsdepartementets område, med huvuduppgift att bedriva signalunderrättelsetjänst för att tillgodose uppdragsgivarnas underrättelsebehov. FRA har också som uppgift att efter förfrågan stödja informationssäkerhetsarbetet hos myndigheter och statligt ägda bolag.

Har jag blivit registrerad nu som potentiell terrorist av FRA?
Lite ironivarning :-). Kunde inte inte låga bli att slå in bollen i öppet mål.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:40 EM | Kommentarer (3) | Google

Anna Nicoles har avlidit

Läste på en mailinglista nu på morgonen att Anna Nicoles är död och jag var tvungen att surfa till Aftonbladet och DN för att kolla om det var sant.

”Hon ville vara Marilyn” berättar hennes vän. Ja, det finns liknelser nu i efterhand. Vad hon dog av är väl inte riktigt fastställt än.

Ett hårt liv med mycket sprit och droger? Jojo-bantningar med efedrin eller andra liknande preparat kanske? Sådant sliter på kroppen. Tvisten om arvet? Sonens död? Vad kommer att hända med dottern nu?

Hur som helst. Vår tids Marilyn har dött. R.I.P.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:34 FM | Kommentarer (5) | Google

8 februari 2007

Nationella provet ute på nätet innan det skrevs

Det nationella provet för niondeklassarna har funnits ute på nätet. Hur många har fuskat och kollat frågorna och därmed kunna förbereda sig? Frågan är om provet inte borde ha skjutits upp och därmed blivit mer rättvist?

Hur är det med säkerheten runt provet. Den mänskliga faktorn har givetvis varit framme. Fel person har sett det och snabbt kunnat kopiera det och lägga ut det på nätet. Den person som inte bevakat provet som en hök ligger nog risigt till, fast det lär nog bli svårt att få reda på ”läckan”.

Att det är vanligt att nätet används för att snabbt hitta material till uppsatser och kanske rent av som källa för att kopiera av dem rakt av är känt sedan länge. Det är ett så pass allvarligt problem att det till och med finns en tjänst för att stävja detta, Urkund.

Tjänsten kostar dock och jag vet inte hur vanligt det är att skolor betalar för denna tjänst. Frågan är om alla lärare använder denna möjlighet även om de har möjlighet eller bara om de misstänker att det handlar om en ren kopia eller känner igen delar av den sedan tidigare?

Det finns hur många sajter som helst ute på nätet där uppsatser och annat som kan kopieras och användas fritt läggs ut. En som är väldigt populär är Mimers Brunn och den kan väl anses som någorlunda ”rumsren” numera, till skillnad mot förr i världen :-). Fast deras formulering om att de är emot att elever lämnar in färdiga uppsatser från Internet är lite motsägande mot, dels sajtens innehåll.

”Detta är en beklaglig barnsjukdom med Internet”. Detta citat är taget från en sida med information riktad direkt till lärare. Barnsjukdom? Tror de på Tomten också?

De har även vad de kallar DIP-sökning, där lärare kan söka efter strängar i allt material som finns på Mimers Brunn. Jag skulle dock rekommendera lärarna att använda denna metod på Google och någon eller några andra stora sökmotorer. De lär få ett bättre underlag då, med tanke på att det finns så många sajter och det dyker bara upp fler och fler hela tiden. Frågan är om Urkund hinner indexera allt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:52 EM | Kommentarer (3) | Google

30 januari 2007

Kärnkraft, hur säkert är det?

Vem minns inte Harrisburg Three Mile Island?
Vem minns inte Tjernobyl?

Kommer vi att minnas Forsmark, Oskarshamn eller Ringhals på liknande sätt? Med tanke på all problematik som Forsmark har haft tidigare och rapporten om bristande säkerhet, inte bara på Forsmark utan även på Oskarshamn och Ringhals.

Centern har tidigare varit emot kärnkraft. Men nu verkar Maud ha ändrat uppfattning, antagligen via någon form av kohandling för att få igenom något annat kanske? Fel prioritering anser jag. Fälldin var i alla fall konsekvent.

Saxat från analysnorden:

Centern har tidigare samarbetat med det röda blocket om energipolitiken. Men för att kunna bilda regering lämnade centern det sällskapet för att istället ingå en kompromiss med allianskamraterna. Kompromissen innebär ett nej till förtida avveckling. I utbyte har folkpartiet gått med på att överge sitt krav på att Sverige liksom Finland skulle bygga fler kärnkraftsreaktorer. Detta gäller för denna mandatperiod. Den borgerliga alliansen betonar att essensen i överenskommelsen innebär energiomställning. Elaka tungor säger att den är ett sätt att gömma undan en av de känsligaste frågorna.

Vad har gjorts för att kunna avveckla kärnkraften enligt den folkomröstningen vi hade förut? Vad har hänt med satsningen på förnyelsebar energi?

Kärnkraften är för mig ett orosmoment.
Är oturen framme kan vad som helst hända.
Men inte här i Sverige? Eller?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:14 EM | Kommentarer (12) | Google

15 januari 2007

Stormen Per

Stormen Per har ställt till det ordentligt under gårdagen och natten. Namnet har den fått via Norges meteorologisk institutt. Många är strömlösa. Många blev strandsatta och kom ingen vart varken via tåg eller buss. Många olyckor, flera med dödlig utgång. Träd som ramlade som plockepinn. Vägar avstängda. Strömavbrott. Icke fungeraden telefoner.

Vi människor är ganska små när det kommer till kritan, när naturens krafter slår till.

Men har ingen lärdom tagits efter stormen Gudrun? Jag har alltid undrat varför skogen tillåts krypa så nära vägarna. Det borde vara ett "trädavstånd" fram till vägrenen, dels med tanke på fallande träd och framförallt skulle det ge bättre sikt och förhindra viltolyckor. Att våra elbolag fortfarande inte fått ner merparten av ledningarna under jord är anmärkningsvärt, med tanke på de stora vinster som genereras varje år. De kan gott satsa lite mer på att gräva ned kablarna. De lär ju ha vetskap om vilka sträckor som är värst utsatta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:02 FM | Kommentarer (2) | Google

13 januari 2007

Tuffare krav för att få läsa på komvux

Tuffare krav för att läsa på komvux. Indragna kurser. Fler får kalla handen. Kvasten går. Yrkesutbildningar som ger jobb dras in och det är i mina ögon underligt. Det rimmar illa med att alla ska ut i arbete.

Det är en tydlig signal om att det ska löna sig att skaffa bra betyg redan på gymnasiet och man inte kallt kan räkna med att läsa upp betygen i efterhand.

Det kommer att drabba många skoltrötta ungdomar. En del är inte mogna att fortsätta plugga efter grundskolan och nu kommer kanske möjligheterna att senare i livet att komplettera med komvux-kurser att försvinna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:33 FM | Kommentarer (10) | Google

11 januari 2007

Deckarkungens arvstvist fortsätter

Om det är något som lockar fram det mörka sidorna hos folk är arvstvister. De kan vara hur långdragna som helst och folk går nästan över lik (ja - ett passande ord här) för att försäkra sig om sin del eller ännu bättre lite mer än så.

Det är mitt intryck från att hört från bekanta och läst om arvstvister som skett i det offentligas ljus. Finns det inte mycket tillgångar finns det inte mycket att bråka om, förutom vem som ska ha den där kristallkronan eller inte och så vidare.

Jag ser framemot den tredje boken, "Luftslottet som sprängdes", som släpps den 4 juni i år. Nu har det hittat ett nästan färdigt utkast till en fjärde bok, i en planerad svit av tio delar.

Denna arvstvist har det stått om tidigare i pressen och jag har sett reportage om det på TV. Det har sina nackdelar att vara sambo, speciellt i det här fallet då de inte kunde gifta sig på grund av säkerhetsskäl. Enligt sambolagen ärver pappan och brodern pengarna.

Jag ser framemot boken hon nu skriver nu själv som handlar om saknaden och sorgen efter att plötsligt ha förlorat sin livskamrat, men också om det ekonomiska efterspelet, underbyggt av dagboksanteckningar och mejlväxlingar. Boken kommer att ha titeln "Året efter Stieg".

Vi har inte bara levt ihop utan också samarbetat i 32 år, därför är det orimligt att pappan och brodern förvaltar hans författarskap.

Jag tycker att 32 år ska väga tungt. Men det gör det inte. Det är mycket "avtalat" dit och hit. När ett samboavtal upprättas är det är lätt att glömma bort att lusläsa sambolagen.

Ni som bor ihop, ni har väl ett samboavtal?
Det är bättre än inget alls.
Men en borgelig vigsel är att fördra,
om nu inte en kyrklig dito ses som en option.
För såsom samhället är uppbyggt är det att föredra.

Sambolagen.

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:36 EM | Kommentarer (4) | Google

4 januari 2007

Nostalgiblogning

Jag brukade inte bara ta upp ett ämne i varje text förr i världen när jag började skriva dagbok/reload på nätet 1997. Kategorisering i olika ämnen var det inte tu tal om på den tiden. Det var blandade tankar, huller om buller, ofta ändå med en viss röd tråd som höll texterna samman.

Jag tycker om mitt blogverktyg för det förenklar, men just det faktum att man kan (bör) kategorierna sina texter känns inte helt okey alla gånger. Jag hade kunnat göra tre separata inlägg nedan, men valde att skriva lite som jag gjorde förr. Lite nostalgiblogning med andra ord.

Ban Ki-moon backar om dödsstraffet. Han har väl fått x antal påtryckningar inom organisationen att så göra. Men en liten Brask-lapp klämde han in.

Ban Ki-moon tillägger dock att avskaffandet av dödsstraffet i världen bör vara "en långsam process", rapporterar nyhetsbyrån AP.

Inte för att jag förstår varför det bör vara en långsam process. Gör processen kort.

Jag läste om att 2007 spås bli rekordvarmt. Det är med kluvna känslor jag läser detta. Jag tycker om sol och värme. Jag är glad att det inte är en meter snö och minus 15 grader just nu, fast det egentligen borde vara det. Jag skulle inte ha något emot att se fram emot en kanonsommar, med mycket sol och värme. Kluvet. Kluvet. För det som jag vill ha är egentligen inget att sträva efter.

SMHI säger att årsprognoser är osäkra. Men meteorologen som citeras håller med om att 2007 sannolikt blir mycket varmt. Detta på grund av fortgående växthuseffekt och väderfenomenet El Niño i Stilla havet.

Jag har tre barnbarn. När de växer upp och skaffar egna barn hur kommer världen att se ut då? Hur kommer klimatet att förändra människors livsvillkor? För jag tror på att vi har och håller på att förändra jorden till en obrukbar planet i längden.

Aftonbladets och Expressens skriverier har jag slutat tro på. Jag är mer benägen att tro på Rapport och Aktuellt och dess nyhetsrapportering. Men ibland blir det fel även för dem. En sanning är aldrig sannare än källan, om den är sann överhuvudtaget. Här har det kablats ut att planet har hittats och 12 personer överlevt. Det har jag sett, hört och läst via olika svenska nyhetskällor. Nu kommer besked om motsatsen gällande planet som försvann från radarskärmen för fyra dagar sedan.

Planet av typ Boeing 737-400 med 102 personer ombord försvann i måndags från radarskärmarna under en inrikesflygning mellan öarna Java och Sulawesi. Både flyg och fartyg har sedan dess förgäves sökt efter planet. I tisdags uppgav myndigheterna felaktigt att planet hade hittats och att det fanns tolv överlevande. De falska uppgifterna kom från en by och spreds vidare till myndigheterna av polisen.

Vem tjänar på att sprida sådana felaktiga uppgifter? Eller är det sant och myndigheterna döljer något? Vem kan man lita på??

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:39 EM | Kommentarer (5) | Google

2 januari 2007

Stökigt nyårsfirande

Det verkar ha varit ett stökigt nyårsfirande på många ställen runt omkring i landet. Fylla och bråk, misshandel och mord, raketrelaterade personskador och bränder. Det är samma visa år efter år, men jag misstänker att det milda vädret bidrog till att det kanske blev lite extra mycket av detta i år.

Jag skulle inte vilja vara polis, brandman, sjukvårdsanställd eller what so ever som arbetar under nyårsnatten och tvingas ta hand om skiten. Ja, jag skriver skiten för jag tycker att det är skit att det är så här år efter år. Hur många barn har upplevt något av detta och fått skador i sina själar för livet?

Nyårsdagen och det nya året ska inte inledas med huvudvärk, Ågren och minnesluckor. Undrar varför det heter Ågren? Är det bara för att det liknar ordet ånger?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:30 FM | Kommentarer (4) | Google

29 december 2006

Nyhetstorka i går?

Aftonbladets löp

I går måste det ha varit total nyhetstorka, i alla fall om jag ska tolka AB:s löpsedel rätt. Är det en nyhet att en viss avdankad schlagerartist ska tillbringa nyårsafton ensam hemma? Dessutom verkar det vara valfritt om jag ska tolka artikeln rätt.

Jag tycker att de hade kunnat vinkla än mer på det där med att hundar lider på nyår. Det finns hundar som upplever varje nyår som ett rent helvete, en del måste till och med få sedativ (lugnande medel) för att de inte ska stressa upp sig för mycket. De hundägare som lämnar sina hundar ensamna på nyårskvällen bör nog vara tämligen säkra på att hunden är lugn som en filbunke och inte mår illa av alla smällar och knallar. Om inte - ger jag dem ett pekfinger och tycker att de inte är ansvarsfulla hundägare. Basta!

Jag tycker även att de hade kunnat vinkla artikeln så att den var mer allmän och beskrev ensamheten många upplever just runt jul och nyår. För hur många finns det inte som firar jul och nyår i sin ensamhet? Jag skulle tippa på att det är ganska många. Det är inget som gemene man skryter om direkt. Vald ensamhet är okey, men den som inte ens kan välja har ingen valfrihet och därmed drar jag i alla fall slutsatsen att de som inte väljer att fira jul och nyår ensam kanske tycker att det är jobbigt.

Speciellt nyår är en stor helg för många. Då ska findressen på. Det ska firas i glada vänners lag. De som inga vänner har får nöja sig med TV:s nyårsfirande, vilket kanske inte är så roligt alternativ?

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:33 FM | Kommentarer (3) | Google

27 december 2006

Nya tider, nya dödssynder?

Dödssynderna - lättja, högmod, vrede, frosseri, avund, lust och girighet är väl inpräntade i de flesta av oss. Men kanske lite förlegade i dagens samhälle?

Jag läste en liten notis på SVT:S sida som jag tyckte var intressant. En ny bok "Stora Syndboken" listar vad mellanstadiebarn tycker är "dödssynder".

Mobba, svika, fuska, härma, skryta, ljuga och snacka skit.

Intressanta tankegångar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:10 EM | Kommentarer (7) | Google

18 december 2006

Hjälm eller utan hjärna?

Du har bara ett huvud, pryd det med en cykelhjälm när du cyklar. Fast har man ingen hjärna, det vill säga inte använder cykelhjälm, spelar det väl ingen roll om hjärnsubstansen rinner ut på asfalten om en olycka händer?

Få rider väl utan ridhjälm? Mopedister och MC-åkare brukar väl ha hjälm? Jag har inte fakta i siffror, men visst är det väl mer vanligt att dessa grupper använder hjälm? Samt att de flesta bilister och passagerare numera använder bilbälte?

Jag googlade på en sak och hamnade på en sida med ett helt annat ämne, men det var intressant så jag fastnade och läste artikeln och den handlade om cykelhjälmar och hur få barn som har dem på sig i trafiken.

År 2005 infördes lagen om cykelhjälm för barn under 15 år. Lagen följs inte, bara var tredje skolbarn använder cykelhjälm. Hur många vuxna använder cykelhjälm? Egentligen? Hur många vuxna har kunnat övertyga sina barn om hur viktig cykelhjälmen är och att den används, och inte åker av runt knuten när föräldrarna inte längre kan se dem?

Vore jag förälder till ett omyndigt barn skulle jag klistra fast hjälmen på huvudet. Nej, så drastisk skulle jag inte vara men en lag som gäller barn under 15 år måste givetvis vara föräldrarnas ansvar att se till att den efterlevs. Att baxa över ansvaret på barnet är helt fel.

Ett annat helt vansinnigt mastodontfel är att lagen bara gäller barn under 15 år. I en bil finns det lag på att alla ska vara bältade. Varför ska inte, om nu en lag införts, alla cyklister använda cykelhjälm?

Det vore enklare att få barn att använda hjälm då det blir lika för alla. Vad jag vet är det nog sällan barn vägrar att ta på sig bilbältet? Det är ju bara så, bältet ska på. Punkt slut.

Att det finns tokdårar som kör utan bilbälte är en annan femma, men jag hoppas inte de har obältade barn i bilen och inga barn överhuvudtaget förresten, eftersom det definitivt inte är något gott föredöme att strunta i bilbältet.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:08 EM | Kommentarer (14) | Google

14 december 2006

Varför ska de krångla till allt?

Jag sitter här med broschyren "Bokföring, bokslut och deklaration" som är till för enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut.

Yisses. Vad de har krånglat till det. Förut räckte det med att skriva verifikationsnummer på fakturor och räkningar, samt sätta in dem i ordning i en pärm och skriva in inkomsterna och utgifterna i ett Excel-ark som underlag för deklarationen.

De påstår att det ska bli så mycket enklare nu. Men jag har läst broschyren tre gånger nu och tycker att det liknar pest och pina. Förenklat? Nej, besvärligare och omständigare. Det är min bedömning.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:52 EM | Kommentarer (6) | Google

28 november 2006

Mobbning inget nytt fenomen

Det har skrivits mycket om mobbning i media den senaste tiden. Om några veckor är artiklarna förmodligen glömda när de försvinner i bruset av andra aktuella ämnen och nyheter. Jag hoppas att debatten ändå har fört något gott med sig. Att fler tänkt till och att många tagit till sig av det som skrivits.

Dagens mobbare verkar vara helt skoningslösa. Dagens mobbare är vinnare. För det verkar som om skolan premierar mobbarna. De behöver inte byta skola utan det är ofta mobboffret som tvingas byta skola, men ofta fortsätter mobbningen där också - men i en del fall fungerar det bra. Men själv anser jag att det är mobbarna som ska omplaceras.

Mobbning är inget nytt fenomen. När jag gick i skolan förekom det, om än i mindre utsträckning. Därför kan inte skolan påstå att mobbningen är något nytt och svårthanterligt problem.

Föräldrarna ska känna trygghet när barnen går i skolan. Trygghet och förvissning om att skolan tar hand om barnet på bästa sätt. Men den tryggheten finns inte. Skolan verkar fortfarande handfallen när det gäller mobbning. Jag ser apan framför mig, hör inget, ser inget och säger inget.

Ser inget, hör inget och säger inget!

Ingen vuxen skulle acceptera mobbning på sin arbetsplats. Fast i ärlighetens namn förekommer det mobbning även där, men mer subtilt.

Jag har själv mobbat.
Jag har själv blivit mobbad.

Jag minns en liten blyg kille när jag gick i sexan. Alla var på honom och vi tjejer petade på honom och sa att nu har du fått tjejbaciller på dig och det tyckte vi var jättekul, eftersom han verkade tycka att det var ytterst obehagligt. Det var det säkert. Inte för att han fick tjejbaciller på sig, utan mer för att alla var på honom. Det var som ett grupptryck. Alla var på. Jag hoppas att denna taniga lilla kille har växt upp utan skador från sin skoltid. Jag har ofta tänkt på honom under årens lopp.

När jag började i högstadiet då var det jag som fick en slev av mobbningsfenomenet. Jag tog tjuren vid hornen och broderade in på baksidan av min jacka - "Komplexet". Själv är jag ganska förvånad över det tilltaget, nu i efterhand känns det så olikt mig. Puberteten är inte lätt. Jag hade komplex för min uppnäsa och för min övervikt, vilket andra såg och utnyttjade. Men det var inte lika roligt när jag öppet erkände att jag hade komplex. Nu har jag inte det. Tack och lov. Jag har insett att det är ingen mening med att jämföra sig med andra. Var och en är unik, på sitt sätt.

Skolorna måste börja ta detta på allvar. De måste se över sina rutiner. Regelbundna insatser för att stävja mobbning måste sättas in, inte bara punktinsatser. Skolan måste ändra sin egen och elevernas attityd till mobbning, föräldrar och vi andra måste också hjälpa till genom att belysa och informera och att se till att fenomenet mobbning inte glöms och göms, bara för att tidningarna slutar skriva om det.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:27 FM | Kommentarer (5) | Google

22 november 2006

Min mardröm besannas för andra

Nu har det hänt igen. Kroppar på Karolinska bårhus har förväxlats. En kvinna som skulle begravas i jord kremerades. Det är tredje gången i år som det skett liknande förväxlingar. Att hantera döda kroppar är ett ansvarsfullt åtagande och sådant här får absolut inte ske. Hur sker hanteringen i hela Sverige?

Tänk vilken pärs de anhöriga får gå igenom.

Själv vill jag absolut inte bli kremerad utan vill begravas i jord. Min mardröm är att en förväxling ska ske och jag kremeras. Tja, jag lär nog inte lida av det. Men min sista vilja har kränkts.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:24 FM | Kommentarer (5) | Google

21 november 2006

Sänk farten med bara bröst

Danskarna vill få ned hastigheten.
Filmen har setts av 1.6 miljoner, men
frågan är om det är budskapet eller budbäraren som synats :).

Här i Sverige diskuteras rondellhundar
och om de eventuellt kan vara en fara
i trafiken för att de kan få bilisten att bli distraherad. :)

H&M ska åter ha underklädesreklam till jul,
och debatten har redan börjat om detta.
Lightporr?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:54 FM | Kommentarer (1) | Google

17 november 2006

Klockrent av dagens debattör i Aftonbladet

Jag har i alla år läst insändarna i kvällstidningarna, långt innan ens Internet fanns. Förr var det en viktig kanal för vanliga människor att föra fram sina åsikter. Jag misstänker att det kanske inte var allt för lätt att få in en insändare. Utrymmet är ju begränsat.

Det är lite som min vurm för att läsa notiser som journalister eller rättare sagt redigeraren klämmer in som utfyllnad. Många goda skratt har jag fått via dem.

Att blogga kan ibland jämföras med att skriva en insändare. Fördelen med bloggen är att insändaren finns kvar i arkivet, en insändare i tidningen syns bara den dagen den publiceras.

Aftonbladet hade i dag på insändarsidan (som de numera kallar Debatt) en jättebra insändare som "Dagens debattör".

Jag bara måste länka till den.
Allt annat vore otänkbart.

Tydligen har "regeringen" tankar på att göra utgifter för exempelvis golfspel och ridning till avdragsgilla kostnader för friskvård i företagen.

Hmmmmm....

Hur många "på golvet" är det som idkar ridsport och golfar? Visst, det finns säkert en och annan, men jag kan inte mer än hålla med det som skrivs i insändaren.

"I am a golfer." Så skämtade en gång Rowan Atkinson när han i en sketch i BBC:s humorprogram "Not the nine o’clock news" öppnade vad som skulle föreställa torypartiets konvent i Brighton. Nästa replik var liksom given, "we are all golfers", där vi och alla i sammanhanget inte avsåg alla i ett vidare perspektiv och där vi nog i första hand avsåg de med medlemsbok. Självfallet handlade inte sketchen om golf utan om växande klyftor i samhället och segregering under den Thatcherska eran i Storbritannien.

Parallellen kändes klockren.

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:33 EM | Kommentarer (11) | Google

10 november 2006

Drar ned på allt och alla..

Nya "regeringen" drar in på en hel del, kanske skär de lite väl djupt. KILEN som arbetar med råd, stöd och kunskapsspridning rörande läkemedel, biverkningar och beroende får inga nya anslag av nya "regeringen". Som en konsekvens av det kan de tvingas lägga ned verksamheten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:10 FM | Kommentarer (3) | Google

7 november 2006

Antika rymdfärjor

Svensken Christer Fuglesang har tränat och väntat länge på att få komma upp i rymden. Men det kanske inte blir något av det hela, inte i år i alla fall.

Ett datorproblem gör att svensken Christer Fuglesang kan få vänta ännu en tid på att bli uppskjuten till rymdstationen ISS. Datorerna på rymdfärjan Discovery klarar inte att räkna dagar korrekt över årsskiftet. Discoverys datorer tror att den 1 januari 2007 är den 366:e dagen 2006. Därmed blir det synkroniseringsproblem med markkontrollen i Houston.

Känns det inte lite gammeldags? Rymdfärjor som har datorer som inte klarar att räkna dagar korrekt? Verkar inte det lite unsafe? Dags att uppgradera progamvaran, rent av att skrota rymdfärjorna och bygga lite mer moderna farkoster, om de nu har sådana behov att åka ut i rymden.

Hur det än blir hoppas jag att han återkommer välbehållen. Det har inte alla gjort som åkt ut i rymden.

Andra bloggar om:
.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:14 FM | Kommentarer (3) | Google

29 oktober 2006

Vintertid

Missa inte att det är i natt som vintertiden börjar.
Första gången fram, andra gången bak.
Så är min ramsa för att hålla ordning på vilket
håll visarna ska ändras vid sommar/vintertid.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:30 FM | Kommentarer (3) | Google

26 september 2006

Förkränkningskassan

Mycket namnlistor blir det.
Men en del är viktiga.
Jag stödjer gärna dem jag tycker är viktiga.

Som denna hos Förkränkningskassan:

Namninsamling - Skriv på för de sjukas rätt! Vi kräver att det omgående vidtas kraftfulla åtgärder för att stoppa hetsjakten på sjuka.

Bara namnet ger vid handen hur dessa människor har behandlats.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:22 EM | Kommentarer (2) | Google

Nitlott eller vinst? Vem avgör?

Jag gläds åt att den gamla damen inte vräks och får bo kvar i den bostad hon bott i de senaste 65 åren. Allt tack vare den uppståndelse det blev i både press och TV.

Men alla andra? De som av olika skäl inte uppmärksammas av press och TV? Vem hjälper dem? Det är fan att det ska behöva gå så långt att press och TV ska avgöra folks väl och ve.

Vad är det för mekanism som gör att bara vissa fall uppmärksammas som den gamla damen? Det händer personliga tragedier varje dag. Människor kommer i kläm, kastas ned i förtvivlan och hopplöshetens mörka djupa hål.

De som inte orkar ta kontakt med press och TV? De som inte har någon annan som gör det åt dem? De som "ratas" för att det inte skulle sälja några löp? Människor som kanske skulle behöva lika mycket hjälp?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:09 EM | Kommentarer (2) | Google

24 september 2006

Vräka en 83-åring! Skamligt!

Ibland blir jag så djäääääääääävla förbannad.

Vid ett extramöte beslutade bostadsrättsföreningens styrelse att hon ska vräkas - trots alla protester.

Gå och på Aftonbladet och skriv på protestlistan. Visa att du tycker styrelsen att de behandlar Maj fel. En gammal sjuk dam som har svårt att se och har legat på sjukhus till och från. Den som hjälpte henne med hyran har dött (sa de på nyheterna häromdagen) och hon missade att ansöka om nytt bostadsbidrag 2004 och när hyran skulle betalas via autogiro fanns det till slut inga pengar kvar att ta av.

En gammal tant på 83 år. Jag tycker faktiskt att det är en förmildrande orsak om man är gammal och sjuk. Varför finns det inte grannsämja i huset istället så att någon i styrelsen blir en god man åt henne och hjälper henne med det praktiska?

Hur man kan styrelsen behandla henne på detta sätt? Är sanningen att de tar tillfället i akt att bli av med henne och få in en mer penningstinn person?

Bostadsrätter i all ära, men jag tror inte att någon av allmännyttans bolag som hyr ut hyreslägenheter skulle ha gjort så här. Jag tror att de skulle ha stoppat vräkningen, efter att hyrorna betalats in. Detta är en av anledningarna till att jag inte tycker att fler lägenheter ska bli bostadsrätter.

Update:
HSB:s ledning vädjar för 83-åriga Maj.
Hoppas det ger resultat, men skriv
gärna på protestlistan ändå.

Update 25/9. Styrelsen backade och tog tillbaka sitt beslut.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:43 EM | Kommentarer (13) | Google