« Försäkringskassan ska bantas | Startsidan | Bloggtreklöver 110 »

17 november 2006

Klockrent av dagens debattör i Aftonbladet

Jag har i alla år läst insändarna i kvällstidningarna, långt innan ens Internet fanns. Förr var det en viktig kanal för vanliga människor att föra fram sina åsikter. Jag misstänker att det kanske inte var allt för lätt att få in en insändare. Utrymmet är ju begränsat.

Det är lite som min vurm för att läsa notiser som journalister eller rättare sagt redigeraren klämmer in som utfyllnad. Många goda skratt har jag fått via dem.

Att blogga kan ibland jämföras med att skriva en insändare. Fördelen med bloggen är att insändaren finns kvar i arkivet, en insändare i tidningen syns bara den dagen den publiceras.

Aftonbladet hade i dag på insändarsidan (som de numera kallar Debatt) en jättebra insändare som "Dagens debattör".

Jag bara måste länka till den.
Allt annat vore otänkbart.

Tydligen har "regeringen" tankar på att göra utgifter för exempelvis golfspel och ridning till avdragsgilla kostnader för friskvård i företagen.

Hmmmmm....

Hur många "på golvet" är det som idkar ridsport och golfar? Visst, det finns säkert en och annan, men jag kan inte mer än hålla med det som skrivs i insändaren.

"I am a golfer." Så skämtade en gång Rowan Atkinson när han i en sketch i BBC:s humorprogram "Not the nine o’clock news" öppnade vad som skulle föreställa torypartiets konvent i Brighton. Nästa replik var liksom given, "we are all golfers", där vi och alla i sammanhanget inte avsåg alla i ett vidare perspektiv och där vi nog i första hand avsåg de med medlemsbok. Självfallet handlade inte sketchen om golf utan om växande klyftor i samhället och segregering under den Thatcherska eran i Storbritannien.

Parallellen kändes klockren.

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger november 17, 2006 05:33 EM

Kommentarer

Ja, avdragen är en annan fråga. Men OM man nu ska ha avdrag, ska det verkligen politiskt beslutas om vilken sport de som kommer ifråga för avdragen ska ägna sig åt? Om det nu gäller friskvård mår man väl bäst om man får utöva den sport man tycker bäst om? Och hur ska man segregera vilka som ska få göra avdrag för friskvården? Ska mellanchefen få göra det? Ska det avgöras efter inkomst? I så fall kommer fler akademiker än verkstadsarbetare att få åtnjuta avdraget.

Personligen tror jag att skatteavdrag för idrottsutövning - alla sporter och alla människor! - sannolikt är bland det billigaste vi kan göra för folkhälsan i dag.

Men vad vet jag...

Skrivet av: Brita datum: november 20, 2006 11:37 FM

"Kommuner har lagt miljoner på att bygga ishallar (för pojkarnas ishockey) men inte en krona på att subventionera flickornas fritidsgårdar, dvs ridhusen."

Detta har jag skrivit om tidigare att det satsas för lite på flickidrotten. Så fördomar eller inte....

Däremot är det frågan om vart gränsen ska gå för företagens avdrag för friskvård och vilka är det som kommer att komma i åtnjutande av detta, egentligen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 20, 2006 11:16 FM

Som många tidigare påpekat: Ridning är i dag Sveriges näst största folksport (efter fotboll) med en majoritet kvinnliga utövare. En sport, som just på grund av de fördomar du luftar, i alla år har varit eftersatt och diskriminerad. Kommuner har lagt miljoner på att bygga ishallar (för pojkarnas ishockey) men inte en krona på att subventionera flickornas fritidsgårdar, dvs ridhusen. Lyckligtvis har många av de diskrimerade ridtjejerna i dag blivit vuxna och fått positioner där de kan påverka. Åk gärna ut till en ridskola och undersök vilka som håller till där. Lena Askling på Aftonbladet har nämnts, läs gärna henne. Också ekonomhistorikern Susanna Hedenborg i Uppsala har skrivit mycket om flickor och ridning - och om hur ridsport utvecklats från att vara överklassport till att bli en flicksport. Hästnäringen är för övrigt i dag en växande inkomstkälla för landsbygden, många tjejer (sällan med överklassbakgrund) går i dag på lantbruksskolor och startar sedan egna företag med att hyra ut hästar etc. Lite fakta http://www2.ridsport.se/t2.aspx?p=92985

Skrivet av: Brita datum: november 20, 2006 10:58 FM

Du hänger inte med Annika; golf har blivit en folksport. Jag skojar inte. Det finns golfklubbar och golfbanor i varenda liten håla numera. I Olofström där jag kommer ifrån - en bruksort där alla röstar på sossarna - spelar bruksgubbarna golf så det står härliga till.

Reality bites. Get out there.

Skrivet av: Attila datum: november 19, 2006 12:40 FM

Övr en halv miljon golfare i Sverige och medlemmarna kommer från alla samhällslager.
Ridning är den största kvinnliga sporten i Sverige. Kola upp vem som tillbringar all sin lediga tid där! Fakta granskning vore på sin plats!

Skrivet av: P-O datum: november 18, 2006 06:31 EM

Folksport eller inte?
Jag känner en snubbe som kör folkrace, ska det också bli avdragsgillt? Schack och bangolf också? :)

Skrivet av: tobbe datum: november 18, 2006 05:33 EM

"Jag misstänker att det kanske inte var allt för lätt att få in en insändare."

Jag kan bara komma ihåg en insändare jag har skickat in som inte kom med. Och det var väl för att insändaren klagade på tidningen i fråga. Det har alltid varit lätt att få in en insändare, om man bara skriver klokt, tydligt och kort.

Inte tror jag att "Debattsidor" är nya namn på insändarsidor heller. Debattkolumner har alltid funnits, och har längre artiklar än insändarna. Så där är du ute och cyklar.

Och det är debattören också. För det första pratar han om regeringens utspel, när det i själva verket är fyra modera riksdagsmän (inte ministrar) som har lagt fram förslaget. För det andra verkar han tro att förslaget går ut på att golf och ridning skall vara dom enda friskvårdsporter som subventioneras. Så är det givetvis inte. Dom flesta sporter är avdragsgilla idag. Golf, ridning, segling och utförsåkning (och kankse mer saker) räknas inte tydligen eftersom man måste ha dyr utrustning för det. Men det tycker jag är en dålig anledning, så länge man inte subventionerar själva utrustningen, iaf.

Det finns 6000 golfare i Sverige, så nog är det en folksport alltid. Och alla hästtjejer, slutar dom rida när dom fyller 15 eller? Skulle inte tro det. Jag känner ett par tjejer som giller att rida, ingen av dom är rik eller chef.

Så ja, det är fördomar som ligger till grunbden både för artikelskrivaren, för din bligg post, och faktiskt förmodligen för dessa sporters uteslutning från början. Och ärligt talat, skall inte chefer få friskvård? Det är en jävligt konstig inställning, tycker jag.

Skrivet av: Lennart Regebro datum: november 18, 2006 01:25 EM

Med tanke på hur många gånger jag köpt surfprylar för pengar jag egentligen inte har råd att avvara så har jag inget emot att surfandet blir avdragsgillt. De flesta vindsurfare har inte feta plånböcker men prylarna kostar lik förbannat massor så jag skulle inte ha nåt emot att kunna dra av den kostnaden.

Skrivet av: Rasmus datum: november 18, 2006 12:35 EM

Intressant motargument Per.

Fördomar eller inte.

Jag tycker att parallelen håller med sketchen.

Är golf en folksport?

Jag måste erkänna att jag bara känner en som spelar golf då och då (en akademiker), men jag känner betydligt fler som går på gym och work-out.

Tankarna om ridningen var intressant.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 18, 2006 01:26 FM

Wow, så inskränkt man kan vara.

Det har tydligen undgått dig att såväl golf som ridning är stora folksporter i Sverige, den senare dessutom med en stor majoritet kvinnliga utövare.

Och insändarskribenten som du så uppskattar kanske skulle kolla upp verkligheten innan han häver ur sig att:
"För det är väl ingen som tror att [nästa nöje som skatterabatteras] blir ishockey, pingis eller boxning?"

Dessa idrotter _är_ redan skatterabatterade.
Läs vad Lena Askling skriver om diskrimineringen av rididrotten:
http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,630087,00.html

Så din och den insändarskrivande civilekonomens unkna fördomar om vad som är "riktig" sport skall styra vem som får skattelättnader eller ej?

Nej tack!

Skrivet av: Per Hagwall datum: november 17, 2006 09:07 EM

Ja? Golf - Moderatbandy? ;)

Skrivet av: Tobbe datum: november 17, 2006 06:23 EM