« april 2006 | Startsidan | juni 2006 »

31 maj 2006

Sommaren efterlyses

Efter en låååååång vinter och en obefintlig vår undrar jag faktiskt vart sommaren har tagit vägen? Vädret verkar mer höstlikt just nu.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:00 FM | Google

30 maj 2006

Centern backar angående kärnkraften

Precis som väntat. Centern tar avstånd från sin tidigare ståndpunkt. Ordet avveckla kommer inte längre finnas i Centerns vokabulär. Alliansen applåderar, speciellt Folkpartiet som vill utveckla kärnkraften och har inga avsikter att backa på den punkten. Hur de nu ska sy ihop detta vete sjutton? En borgerlig överenskommelse kan det inte anses som tycker jag.

Saxat från SVT.

En borgerlig överenskommelse om energipolitik skulle vara "fullkomligt historisk" menar moderatledaren Fredrik Reinfeldt.
– Det är ett extremt viktigt steg som Maud nu öppnar för, säger han till TT.

Jag förstår inte på vilket sätt en borgelig överenskommelse om energipolitik skulle vara fullkomligt historisk?

Centerns tidigare energipolitiska samarbete med socialdemokraterna och vänsterpartiet över blockgränserna var däremot mer fullkomligt historisk i mina ögon.

BTW - underhållsarbete ska utföras på webhotellet i eftermiddag. Bloggen kommer antagligen att kunna laddas statiskt, men inga inlägg kommer nog inte att kunna göras mellan kl 17:30 och kl 19:00, då det är databasservern som det ska skruvas på.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:05 EM | Google

Skatt på sms och e-post

Är det 1:a april?
Kan detta verkligen vara sant?

EU överväger skatt på sms och e-post. Hur ska det administreras? Ska varje operatör debitera eller ska allt sändas till en central byråkratorganisation i EU? Det låter helt orimligt.

En arbetsgrupp ser över möjligheterna att i framtiden ta ut skatt på e-post och sms. Skatten skulle bli gemensam för de 25 medlemsländerna i Europa, rapporterar Nyhetsbyrån Reuters. Gruppen föreslår att en skatt på 1,5 cent per sms och 0,00001 cent per e-postmeddelande skulle tas ut. En cent motsvarar lite drygt nio öre i svenska kronor.

Snart ska väl varje ägare av en dator betala licens?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:48 FM | Google

29 maj 2006

Bild- och namnpublicering

Aftonbladet publicerade namn och bild på våldtagen 13-åring, läs gärna artikeln på Resumé.

Frågan är om inte flickan fortfarande befinner sig i ett trauma och inte är medveten om vad hon gör.

Jag är glad att webbupplagan i alla fall inte lägger ut bild och namn i skrivande stund. Men i morse vetesjutton om det inte fanns utlagt? Fler som noterade detta?

Hur som helst. Jag är skeptisk till bild- och namnpubliceringen i den tryckta tidningen. Jag tvivlar på att flickebarnet förstår vilken genomslagskraft den har.

Andra bloggar om:
,

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:59 EM | Google

Var kommer all ondska ifrån?

Snövit och den elaka styvmodern. En saga jag ofta läste när jag var liten. Men det var ju bara en saga och dessutom slutade den lyckligt.

Nu har det varit mycket ond bråd död med styvföräldrar inblandade och inget fall har slutat lyckligt. Jag orkar inte ta till mig all ondska som exponeras.

Bobby och nu senaste den tragiska händelsen i Västerhaninge. Jag lider med de drabbade och deras anhöriga. Jag tycker nog att kvällspressen "suger" ut allt vad de kan om denna tragiska händelse, likt de gjorde med Bobby.

Det påstås att mannen har sökt hjälp. Men alkohol och anabola steroider, samt kanske även Rohypnol, är ingen bra kombination och det tror jag INGEN är omedveten om, inte ens de som misbrukar dessa medel.

Jag vet inte om rättsmedicinsk vård hade räckt till i detta fall. Det vet ingen och tyvärr lär inget facit kunna uppvisas.

Men sedan psykiatrireformen infördes verkar inte den rättsmedicinsk vården fungerat som tänkt. Det finns faktiskt folk som måste låsas in, med eller mot sin vilja – för att skydda sig själv och andra.

Nedrustningen av psykvården har pågått i decennier, men accelererade efter den så kallade psykiatrireformen som genomfördes på 90-talet. De senaste 20 åren har antalet vårdplatser halverats.

Anders Milton, regeringens psykiatrisamordnare, menar på att mera resurser behövs. Dagens understatement skulle jag vilja påstå. De har sagt i många år att mera resurser behövs, men vad händer? När mediebruset tystnar och drevet slutat gå? Kommer det att hända något eller är det bara smalltalk?

Jag har tidigare skrivit om detta:

Psykiatrireformen

Psykiatrireformens fel?

Psykvårdslag i onödan?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:27 EM | Google

28 maj 2006

Mors dag

Jag hade glömt bort att det är Mors dag i dag. Jag tycker det räcker att ringa, skicka ett kort eller bara träffas över en kopp kaffe. Presenter och annat är bara för att marknaden har gjort det till en kommersiell högtid.

Min dotter hade sänt ett MMS och ringt såg jag på nummerpresentatören, så jag ringde upp henne och framförde mina gratulationer till henne :). Ja, hon är ju också mor, i mina ögon världens bästa mor till mina tre barnbarn. Jag ringde även min mor, men hon är van att jag brukar glömma bort Mors dag.

Fast jag tycker alla dagar ska vara mors och fars dag :). Inte bara en dag per år. Att kunna visa sin uppskattning en helt vanlig dag känns mer äkta.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:02 EM | Google

27 maj 2006

Två katter i en smäll

Egentligen en tragisk rubrik. När B. hämtade mig vid stationen så berättade han att det låg två överkörda katter vid en refug utanför dagiset på Rönnbärsvägen. Vi handlade och när vi åkte hem bad jag honom stanna strax innan katterna.

Jag gick bort till katterna, som hade lagts bredvid varandra. Den ena var till synes helt oskadd, gyllengul och vit - men stendöd. Den andra såg ut som en grå katt, slamsorna var lite svåra att göra en definitiv bestämning av hur katten sett ut i livet.

Men på den katten fanns ett halsband. Jag kavlade upp armarna och lirkade bort halsbandet bland allt slafs och hittade ett telefonnummer. Jag ringde, först kom jag till en telefonsvarare så jag blev lite osäker att jag läst av siffrorna rätt utan glasögon.

Väl framme vid bilen tog jag fram lappen och ringde igen, jo - jag hade ringt rätt och nu svarade damen själv. Tacksam för att jag ringt, men väldigt ledsen för kattens skull. Det var dotterns katt och damen hade varit orolig då katten inte kom hem i går.

Jag beskrev vad vi stod och att jag skulle lägga halsbandet på marken och när hon stod bredvid det skulle hon se katterna i refugen snett framåt.

B. tyckte jag var lite fånig, men jag sa bara:

- Tänk om det varit din katt? Hade du inte velat veta?

Märk era katter. Händer en olycka får ni i alla fall besked. För då blir det så mycket enklare att ringa. Den som kört på katterna hade uppenbarligen inte brytt sig om att ringa utan bara lagt upp dem på refugen. Slarvigt. Fegt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:44 EM | Google

Bakgrundsljud trodde jag var förlegat

Bakgrundsmusik trodde jag hörde 1999 till.
Nu på morgonen skulle jag snabbt kika in på Aftonbladet
för att se om det hänt något nytt.
Vilket dj*vla irriterande ljud som upprepades hela
tiden. Har de slagit sig?
Det blev inget läst där inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:18 FM | Google

26 maj 2006

Skimning och 90-åriga bilister

Sju cyklister påkörda av 92-årig man, som dessutom avvek från olycksplatsen.

Cykelloppet Vänern runt på fredagen höll på att sluta i en tragedi. En 92-årig bilförare körde på sju cyklister - och smet sedan från olycksplatsen.

Åter väcks frågan, när ska körkortet sluta gälla? Inte för att jag är någon åldersfascist, men synen, koordinationen och reaktionsförmågan blir sämre med åren. Det märker jag själv, fast jag bara är 52 år. Det kanske är dags att testa körkortsinnehavare över en viss ålder, eller varför inte alla med jämna mellanrum. Det finns 25-åringar som kör som krattor.

Tur att ingen av cyklisterna blev allvarligt skadade, men tråkigt för dem att bli påkörda och inte kunna slutföra tävlingen de kanske satsat hårt och länge inför.

Från det ena till det andra.

Våg av kontokortsbedrägerier i Småland. Nu bor jag inte i Småland men jag var precis inne på mitt Nordea-konto för att kolla saldot, för säkerhets skull.

Det känns inte numera speciellt bekvämt att använda kortet, varken i uttagsautomater eller i affärer. Ska jag ta ut pengar på stan kollar jag noga automaten för att se om den ser "normal" ut. Det är egentligen sjukt att behöva göra så. För några år sedan var inte ens detta något som oroade en, en sådan enkel sak som att ta ut pengar via en bankomat.

– Man gör ungefär på samma sätt som när man stjäl informationen ute i bankomaterna men här går man tydligen in i den här betalterminalen med utrustning så vanligtvis kan inte kunden eller den som sitter i kassan se att den här betalterminalen är manipulerad, säger Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare, till SVT:s Rapport.

Det är bara att söka på skimning på Google så inser var och en att detta faktiskt börjar bli ett problem.

Det kontantlösa samhället kanske ligger långt, långt borta? När de börjar manipulera kortläsarna inne i affärerna då har det gått för långt.

Med all den teknologi som finns borde väl bankerna kunna ligga ett steg före de som sysslar med skimning? Det verkar vara alldeles för lätt att manipulera kortläsarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:40 EM | Google

Jaha, så var det med den säkerhetskänslan

Symantec AntiVirus Worm Hole Puts Millions at Risk

Symantec som jag alltid har haft alla år.
Vem i världen kan man lita på....?
Känns det lite som.....

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:33 EM | Google

25 maj 2006

Två boktips taget från Bokbussen 23 maj

Två boktips som jag snappade upp via programmet Bokbussen. Du som inte såg det programmet den 23 maj eller brukar se Bokbussen, gör ett undantag och kolla in det via SVT:s webb, eller se reprisen på lördag i 2:an 11.00.

Ett annat Israel
- min resa över den judisk-arabiska gränsen av Susan Nathan

En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva
- livet i skuggan av konflikten av Pernilla Ahlsén

De som kritiserar Israel brukar ofta kallas antisemit (person som är fientligt inställd till judar). Men det är inte korrekt. Man kan kritisera Israel på andra grunder, men det verkar en del ha svårt att sära på.

Jag såg filmen Checkpoint och förfärades över hur lokalbefolknigen behandlades vid vägspärrarna.

Paradise Now är en film som Olydig skriver om.

Jag försvarar inte självmordsbombare. Jag är emot terror och terrorism. Men vilken roll har bildandet av staten Israel i händelseutvecklingen genom tiderna och Israels eget agerande?

Läs gärna min text Svårt att ta till sig allt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:14 EM | Google

Hästar ska slippa leva ensamma

Hört på nyheterna:

Hästägare ska kunna åläggas att ordna sällskap åt sina djur. Det skriver Djurskyddsmyndigheten i ett nytt förslag som skickats ut på remiss.

Hästar är flockdjur

Det finns, enligt artikeln, cirka 14.000 hästar i Sverige som lever utan sällskap av artfränder. Hästar är flockdjur och mår inte bra av att vara ensamma.

Vad säger Djurskyddsmyndigheten om alla hundar som lämnas ensamma hela dagarna eller står ensamma ute i en hundgård i ett hörn på tomten? Hundar är också flockdjur.

Jag minns när vi hyrde ett torp i Hälsingland och varje gång vi åkte ned till stranden passerade vi en lantbrukares hus, där en jakthund stod i en inhägnad, i ur och skur, och skällde på allt och alla. Enda gången den hunden fick lite motion var när ägaren inför jakten motionerade hunden cyklandes, för att få upp flåset på hundstackarn.

En gång hade vi en granne som lämnade sin schäfer hemma 10 timmar varje dag. Jag skällde ut henne och sa att det var djurplågeri. Varför inte försöka hitta en dagmatte eller daghusse, eller ett hunddagis för sin hund?

Det finns säkert många andra husdjur som lider av att vara ensamma hela dagarna. De flesta djur är flockdjur. Så även människan.

Det borde finnas en Människoskyddsmyndighet. Ja, skratta inte åt mig nu. Såklart det inte går att inrätta en sådan myndighet, men förstå mig rätt. Det sociala skyddsnätet är grovmaskigt. Många faller igenom, en del passerar inte ens igenom och därmed kan de inte få en chans att fångas upp.

Det finns många, många fler människor som lever ensamma än hästar. Hästarna har i alla fall, förhoppningsvis, en ägare som sköter om den. Men hur många människor sitter i sitt hem, som i ett ofrivilligt fängelse.

EnsamEnsam

Ingen som ringer. Ingen som hälsar på. Inga vänner. Inte ens några bekanta. Ingen granne som bryr sig. Inga släktingar som hälsar på, de brukar bara dyka upp när bodelning ska ske. En del kanske inte ens har några släktingar kvar i livet.

Visst, det finns människor som väljer ensamheten. Men de är nog få. Det är inte bara gamla pensionärer det handlar om, det kan vara unga sjukpensionärer, ensamstående föräldrar, vanliga människor som fungerar på jobbet men kommer hem till en tom lägenhet och ett tomt liv. Det kan vara vem som helst du möter i trappan eller ute på gatan. Ofta syns det inte utanpå. Men jag misstänker att det känns inombords.

Jaha, säger du. So what? Ja, säger jag och suckar. Vad kan du eller jag göra något åt det? En sak kan vara att börja intressera sig lite mer för sina grannar. Hälsa och småprata en stund i trappen, om personen vill det. Det märks ganska tydligt om personen inte är ett dugg intresserad av smalltalk.

Vi har inte råd att låta ungdomar få ha kvar sina fritidsgårdar, kommunerna sparar. Många kommuner lägger ned eller drar in på bibliotekens öppettider, kommunerna sparar. Då är det knappast läge att komma med förslag med vuxendagis, när kommunerna sparar. Men det borde finnas fler mötesplatser där människor kan mötas. Där det känns naturligt att bara slinka in och ta en kopp kaffe, kanske prata med någon en stund eller göra något tillsammans.

Jag har inga lösningar.
Bara funderingar och frågor.
Men ärligt talat tror jag att de
som verkligen är ensamma är svåra att nå ut till.
Det är inte lätt att vara människa, sa Strindberg på sin tid.
Det är nog inte så mycket lättare nu heller.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:48 FM | Google

24 maj 2006

Två digitala boktips

Ni som är intresserad av Internets historia, speciellt i Sverige borde surfa till www.isoc.se och ladda ned boken "De byggde Internet i Sverige" i pdf-format.

När Sunet i början på 1990-talet fick förfrågningar från kommersiellt håll om uppkopplingar tog några av pionjärerna kontakt med svenska telebolag, som uppenbarligen togs med överraskning. Efter ett nej från Televerket till IP-tekniken kunde Tele2 få möjlighet att bli den första svenska kommersiella Internetoperatören genom SwipNet.

Televerket har nog ångrat sig att de inte var mer alerta på den tiden.

År 1996 hade Tele2 (som köpt SwipNet) 100.000 Internetabonnenter anslutna. Själv var jag ungefär den 61.000:e kunden, jag har fortfarande kvar mitt första abonnemang. Jag läste i dag, med viss möda pdf:en, och hade en riktig nostalgitripp. Tele2 ligger mig fortfarande varmt om hjärtat och många av mina gamla kollegor nämns i denna bok. De jobbar inte kvar de heller. En del har jag fortfarande kontakt med.

En annan bok jag rekommenderar, som går att låna som e-bok via vissa bibliotek. Tyvärr har jag inget lånekort så för mig var det kört. Jag får väl köpa boken, det ska tydligen komma ut en uppdaterad variant i höst. Jag föredrar att ha en bok framför näsan än att sticka i näsan i skärmen, med andra ord jag har svårt att läsa pdf:er på skärm.

Boken heter "Ekonomihandboken" som Johan Ehrenberg visade lite diagram ur på Nätrot, vilket gjorde att jag fick mersmak att läsa hela boken. Det är mycket vi vanliga dödliga aldrig får information om.

Jag citerar bokpresentationen hos eLib:

Ekonomihandboken är en lärobok i ekonomi och politik, skriven för vanliga människor. Ekonomi presenteras normalt som något svårt, ett ämne för experter. Det är farligt. Experter har åsikter, liksom alla andra har åsikter. De vet inte vad som är rätt eller fel. Om någon skriver "det finns bara en väg att gå" så är det bara en åsikt. Det finns alltid olika vägar att gå, alltid olika alternativ. Den här boken handlar om det. Lättfattligt och pedagogiskt går Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren igenom begrepp som vinst, inflation, kasinoekonomi och skatter. De diskuterar varför fattiga blivit fattigare och hur de rika blev rika. De granskar om börssparandet är bra för samhället och om politikerna verkligen är maktlösa inför det som kallas "utvecklingen". De diskuterar systemskiftet, socialismen och marknadens befrielse. De skriver kritiskt om såväl Marx, Keynes och gamla drömmar om planekonomi. De skriver framförallt demokratiskt, begripligt för var och en. Boken var en succé vid utgivningen 2002 och utges nu som e-bok.

Det finns flera andra bra digitala böcker, "Könsbytet" och "Mera Pengar" som såg intressanta ut.

De finns säkert att köpa i pappersupplaga för sådana som jag :). Det är faktiskt roligare att samla på böcker än pdf:er.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:33 EM | Google

Gasläckage

Just nu sitter jag med två gasläckor 15 meter ut på gräsmattan räknat från där jag sitter.

Borde jag vara rädd? Jag är rädd!

Jag har bott i lägenheter med gasspis, men varit så rädd för gasen att jag knappt vågat använda spisarna. Gas och gasol är inget jag är bekväm med.

Gasverkets killar irrade runt här och såg lite desorienterade ut, men de har märkt ut två läckor i gräsmattan med rödfärg, sedan drog de. Ska bli intressant och se hur det hela utvecklar sig.

Jag lär inte bli lugn förrän de lagat läckorna.

Update:
Nu är de i alla fall här och gräver vid första läckan.

Gasläcka

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:16 EM | Google

Bloggskvaller eller kvällspresskvaller, vad är skillnaden?

Saxat ur DN:

Som medierna följer bloggarna så följer bloggarna medierna. Många, och särskilt de politiska bloggarna, har valt som sin roll att kommentera och värdera snarare än att själva publicera originalinnehåll. När den folkpartistiske bloggaren Johan Ingerö i ett nyhetsprogram i teve får frågan om varför han inte ringt och kollat en uppgift så blir han helt ställd. Varför skulle han göra det?

Ja, det hade väl kanske inte varit för mycket begärt av honom att lyfta på luren för att kolla en uppgift innan han publicerade sitt inlägg.

Bloggskvallret behöver egna etiska regler skriver Nils Öhman i sin krönika. Varför uppfinna hjulet igen, när det redan finns? Jag tycker att de kan följa samma regler som media ska följa, vilket de i och för sig mer sällan gör, de etiska regler som finns för press, radio och tv.

I tidningen Journalisten läser jag att kvällspress kritiserar bristande bloggetik.

– Bloggarna har helt andra sanningskrav än vi, slår Aftonbladets redaktionschef Niklas Silow fast.

Intressant. Aftonbladet ska inte kasta sten i glashus. Expressen framhåller att tidningen från flera håll fått tips om ryktet, som man inte publicerade, eftersom det byggde på obekräftade uppgifter. Aftonbladet och Dagens Nyheter insinuerade ryktena. Vad är skillnaden mellan att insinuera, skriva mellan raderna eller att publicera?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:41 FM | Google

23 maj 2006

Gräsrotsbloggarna är lika viktiga som de politiska bloggarna inför valet 2006

Har jag fel?
Eller har jag rätt?

Jag är en gräsrot, eller rättare sagt ett ogräs bland alla gräsrötter, men gräs och ogräs hör ihop. Jag ser mig själv som en liten maskros, envis och djupt rotad i myllan. Jag är en vanlig Svensson, men kanske ändå inte en riktig, riktigt vanlig Svensson :).

Jag har inga högskolemeriter. Jag är inte någon akademiker. Jag är en vanlig arbetare. Jag började jobba när jag var sexton år. Jag har alltid varit med i facket och under några år fackligt aktiv i nuvarande SEKO som studieombud. Visst ångrade jag senare att jag inte läste vidare, för jag hade potential för det – men jag var oerhört skoltrött och hade en jobbig pubertet.

Jag har i alla fall i yngre år gått en del utbildningar, en tre terminer lång utbildning som skötare i psykiatrisk vård (allmänt kallat mentalsköterska) och tvåårigt tekniskt gymnasium via Komvux, frånsett två ämnen jag inte orkade avsluta, utan jag lade ned projektet. Det var jobbigt att gå och läsa på kvällstid och samtidigt arbeta. Jag har gått en hel del terminskurser som IT/PC-samordnare och kvällskurser, exempelvis Poppius och liknande kurser på Folkuniversitetet.

Min arbetslivserfarenhet är bred och spännvidden är ganska intressant, från sjukvård, till teletekniker och sedan Internet för hela slanten som projektledare på Tele2. Jag har haft andra ströjobb mellan varven. Telefonist, hemvårdare, kassörska, postiljon och väktare är bara några exempel. Jag förstår mig inte på människor som jobbar hela sitt liv på samma jobb. Jag brukar säga att fem år är max, sedan är det dags att sadla om.

Jag tänkte på det när jag deltog i Nätrot att inför valet 2006 behövs vi allihop. Jag driver ingen personlig politisk blog som Esbati, vilken jag ofta läser. Helle Klein är också en av mina favoriter. De spelar i en helt annan division än vad jag gör.

Men jag envisas med att stundtals skriva om politik i min blog, sett ur mitt gräsrotsperspektiv och grundad på min livs- och arbetserfarenhet. I mina ögon är det mesta som rör samhället politik. Jag tror att det kanske finns en och annan som kan ta till sig det jag skriver och förstår vad jag menar, kanske rent av bättre än på en renodlad politisk blog. Jag hoppas i alla fall det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:30 EM | Google

Flexicurity - den danska modellen

Centerns förslag att skrota anställningstryggheten för de unga kan de stoppa upp i .....! Var jag diplomatisk nog?

En LO-rapport har precis kommit som jag än inte sett något om i nyhetsrapporteringen. Vad kan det bero på? Gissa en gång. Det talas om att media är vänstervridet. Jag vet inte vilket parti journalister i gemen röstar på och det är oväsentligt. För vilka äger merparten av media i Sverige? De som äger, de bestämmer. De anställer redaktionschefer som de "styr", ingen kan få mig att tro något annat.

"Tryggare på andra sidan sundet? – Om flexicurity i Danmark", du kan läsa om rapporten här. Jag tycker att centern kanske ska detaljstudera rapporten och kanske förstå att skrota anställningstryggheten för de unga inte är rätt modell.

Det jag oroar mig för är att om centern nu vill skrota anställningstrygghten för de unga, vad är det som säger att inte Alliansen kommer att sträva efter att skrota anställningstryggheten för alla arbetare?

Andra bloggar om:
, , ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:52 EM | Google

Stå-upp-maraton

Tiden går fort.
Snart är det juni.
Jag hoppas att det blir fint väder den 3 juni.
Varför?
Jo, då är det Stå-upp-maraton.
Ett eller annat gott skratt torde det arrangemanget generera.

Datum och tid: Lördagen den 3 juni kl. 14.00 - 22.00
Plats: Långholmens friluftsteater på Långholmen, Stockholm.
Mer info: www.skrattstock.com
Hittar du inte har Coola morsan båda karta och beskrivning.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:45 FM | Google

22 maj 2006

Dator- och blogfri kan vara skönt ibland

Hemma efter barnbarnsbesöket. Lillflickan var så söt, lillkillen hade växt för att inte tala om äldsta grabben. Jag hänger inte med. Det är synd att vi bor så långt ifrån varandra.

Skönt att inte ens behöva tänka på varken dator eller att blogga i ett och halvt dygn eller lite mer.

En TV-frikväll i veckan, samt ett datorfritt dygn (på fritiden) i veckan skulle nog inte vara så dumt.

Matchen såg vi, men vi hurrade tyst för att inte väcka barnen. VW-guld. Inte illa pinkat.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:06 EM | Google

21 maj 2006

Nätrot

Jag är på stående fot just nu, men vill innan jag drar snabbt kommentera gårdagen.

Joe Trippi och Johan Ehrenberg var inspirerande, allrahelst Johan som verkligen hade nyttiga synpunkter. Arrangemanget var välordnat och köttbullarna på Kvarnen var ljuvligt goda. :)

Läs mer om detta på Kulturbloggen. Där finnas många länkar.

Andra om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:59 FM | Google

20 maj 2006

Aprilväder och hårinpackningar

Aprilväder ute.
Ska vinterjackan på eller inte?
Det är frågan om det inte blir så.

Solen har tärt på mitt långa hår, som är torrt i topparna. Min frissa sa att jag skulle sova med hårinpackningen i. Jag testade det i natt och har väl aldrig sovit så dåligt *skrattar*. Det kändes inte alls bekvämt.

Jag har testat många olika fabrikat, men inte hittat någon hårinpackning som jag är nöjd med. Alla verkar innehåller alkohol och vad jag har förstått så är det inte bra. Jag hörde med ett halvt öra om det på TV. Mitt hår är inte törstig efter alkohol och sprit torkar ju ur. Vem vet, håret kanske blir alkoholberoende ;-).

Någon som har ett tips på en bra sort, som inte innehåller alkohol?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:19 FM | Google

19 maj 2006

Leijonborg, ta av dig kappan!

Jag har alltid ansett att Lars Leijonborg alltid vänt kappan efter vinden. Han är ursprungsbilden för en populist i mina ögon. Men det är min personliga åsikt och den står jag för.

Han var väldigt snabb och hård i sin kritik mot den socialdemokrat som sänt ut anonyma mail till Reinfeldt, helt okey. Jag tycker att den personen gjorde fel och han måste ha fått ett hjärnsläpp av stora mått. Man skickar inte förtalsmail och allra helst inte anonymt, dessutom via jobbet.

Marita Ulvskog var snabbt ute och bad om ursäkt:

– Det är viktigt för oss att markera att detta är oacceptabelt. Jag beklagar det djupt. Det här är inte en stämning som finns i partihögkvarteret. Tvärtom.

Göran Person bad Reinfeldt om ursäkt. Han som skrev mailen bad om ursäkt.

Lars Leijonborg har i dagsläget ingen avsikt att be om ursäkt för vad hans partikamrater skrivit på sina bloggar, lyssna på detta här (kort livslängd på denna länk).

Enligt DN:

– Jag tycker det rimliga är att varje människa har ansvar för sina egna handlingar, de får först och främst själva ta det ansvaret. Det är ett problem att rykten och förtal förekommer, anser han.

I samma artikel säger Leijonborg:

– Däremot går detta inte alls att jämföra med den anställde på socialdemokraternas partikansli som hittade på saker för att svärta ner en politisk motståndare. Den jämförelsen håller inte alls, säger Lars Leijonborg som anser att socialdemokraterna nu försöker krama mesta möjliga ur det som skett.

Hur vet han att det var ett påhittat rykte från just mailskribenten? Att just han hittade på dem? Dessa rykten har även jag hört på mailinglistor, men jag skulle aldrig skriva om det på bloggen. Jag hör många rykten om kändisar, kungen och politiker, men normal mailinglistpolicy är att det som skrivs på listan stannar på mailinglistan. Ett rykte är ett rykte och det bör tas med en nypa salt. Ibland är de sanna och ibland är det bara skitsnack och förtal.

För i världen satt folk i rökrummen på jobbet eller i andra sällskap och skvallrade, en del förde sedan skvallret vidare - men spridningen var tämligen långsamt jämfört med hur det är numera. Då nåddes ett fåtal av ryktesspridningen. Nu när Internet finns kan ett rykte spridas mycket snabbt och färdas långt. När det väl finns utlagt är det svårt att få bort det. Ettorna och nollorna lever sitt eget liv på nätet.

Jag tycker att Lars Leijonborg ska ta av sig kappan, för en gångs skull, och be om ursäkt å partiets vägnar. Han är partiledare.

Andra bloggar om:
, ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:49 EM | Google

Nu börjar det pirra lite i magen

Jag ska tala på Nätrot 2006 i morgon. Bara en kort stund, men ändå - jag som ogillar att stå uppe på "scenen". Men det ska bli intressant att lyssna på vad alla andra har att säga.

Det är egentligen lite underligt för när jag var ung var jag en riktig teaterapa. Jag var med i en teatergrupp och vi gjorde flera föreställningar inför stor publik. Hur kul som helst.

Men så är livets gång, tiden går
och vi ändras i takt med den...typ.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:24 EM | Google

P1 morgon

Missade ni Rosemari och Johan i P1.

Då kan du lyssna på dem i efterhand.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:51 FM | Google

Kommer bloggarna att bidra till en smutsig valrörelse?

På SVT kanal 1 diskuterades det om bloggarna kommer att bidra till en smutsigare valrörelse 2006. Skvaller och skitprat har alltid förekommit inom de politiska- och journalistiska sfärerna, men med Internet är det enkelt att göra det mer offentligt och tillgängligt för fler. Jag hoppas verkligen att de politiska bloggarna tar sig själva i öronen och kammar sig och slutar med att sprida rykten och rena rama lögner. Annars kan det gå överstyr och bli en smutsig valrörelse. Det vill nog ingen egentligen ska ske. Det kommer bara att bollas tillbaka till bloggarna som deltar i smutskastningen och deras parti.

På tal om politik.

DN:s partitest, ganska kul.

Partitest

Den höga gröna stapeln förvånar mig.
Jag har aldrig röstad på Miljöpartiet.
Gör testet. Du kanske blir lika förvånad?

BTW - under nattens gång har jag varit utsatt för en massiv attack av refererspam. Det var länge sedan senast. Jag vill ju inte verka konspiratorisk, men jag kan inte låta bli att undra......

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:40 FM | Google

18 maj 2006

Intressant.se, Bloggtoppen visavi Blogrankers

Inlägget jag skrev i går med rubriken "Testikel- och prostatacancer borde det införas test för" har tydligen missuppfattats. Nu har inlägget ändrats, vi har haft en kommunikation via mail så det känns ok. Att anklagas för bloggfrieri via rubriksättning känns väldig främmande.

Jag tycker att män ska få gå på regelbundna kontroller, likt vi kvinnor som kallas för cellprov och mammografi med regelbundna intervaller. Det var därför jag skrev inlägget, samt att hjälpa Cancerfonden i dess kampanj.

Statistik från SBU - Statens beredning för medicinsk utvärdering visar detta med all tydlighet tycker jag. Statistiken är från 1992, men lär vara en fingervisning om läget än i dag.

Att jag pingade inlägget till intressant.se var för att jag tyckte att det var av allmänt intresse. Jag pingar inte alla mina inlägg till intressant.se, vilket en del gör och det var nog inte meningen från början, har jag i alla fall alltid trott. Men jag kanske har fel?

Jag hade ju kunnat skriva "Det kom ett mail från Cancerfonden", men då skulle det inte framgått vad det handlade om. Dessutom kan knappas rubriken "Testikel- och prostatacancer borde det införas test för" jämföras med rubriker som innehåller sex- och könsord, eller antydningar om dito och används regelbundet av samma bloggare. Okey - jag skrev häromdagen en rubrik om "Sexchatt som fick ett snopet slut, samt ett nytt uttryck som myntats - gromning", men det var precis vad inlägget handlade om.

Jag har blivit uppmanad att lista mig på Bloggtoppen. Det är många som listar sig där, så det måste väl vara tämligen rumsrent. Jag är oerhört fascinerad av att modeblogar verkar vara det som gäller. Men det är nog bara för att jag är inte ett dugg intresserad av mode eller trender.

Blogrankers vet jag att det var stort stohej om förut. Det var prat om spam. Hot om polisanmälningar. Jag fattade aldrig varför, vad jag minns var jag ute och reste och hängde därför inte med alls. Är den tjänsten fortfarande lika dåligt ansedd bland bloggarna i gemen? Att lista sig på Bloggtoppem är okey, men inte på Blogrankers? Kan någon ge mig en godtagbar förklaring vore jag glad.

BTW - Glömde bort att webhotellet skulle lyfta över MySQL-tjänsten på en ny server och att varken blogg (fast den verkade fungera, men det var väl de statiska sidorna som visades) eller anslagstavla därmed skulle fungera mellan 13.00 och 15.00. Jag märkte det först när jag försökte logga in på MT. Teflonminne. Men det är en bra service från Webhotellet att informa er om driftstopp och underhåll.

Update:
I morgon bitti 07.20 ska Rosemari antagligen prata om bloggar och politik och etik i P1 tillsammans med Johan Norberg. Det kan bli intressant.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:38 EM | Google

Personlig nummerskylt

Det blev ett stort hål i plånboken när jag äntligen fick hämta min bil. Den har hela vintern stått vid kåken, men nu står den här utanför hyreskåken.

Utanför och utanför, det fanns ingen parkeringsplats utanför så jag fick ställa den 300 meter bort. Jag har första tjing på en P-plats precis utanför porten. Den lär bli ledig snart.

Bilen är lätt att känna igen.

A TIGER

Många har kommenterat den privata nummerskylten, en del på ett negativt sätt. Fånigt, ha en personlig skylt på en Skoda Felicia. So what? Var och en väljer hur pengarna ska spenderas och jag ville ha en personlig skylt, i alla fall år 2000. Fast jag vet inte om jag tänker förlänga den när det blir dags.

Från det ena till det andra. Jag läste en rolig skylt i går.

§1 Jag har alltid rätt.

§2 Om jag någon gång har fel träder §1 i kraft.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:31 FM | Google

17 maj 2006

Testikel- och prostatacancer borde det införas test för

Det talas mycket om cancer i de kvinnliga könsorganen och brösten. Vi kvinnor får gå på mammografi och ta cellprover på livmodertappen med jämna mellanrum. Jag tycker att män skulle få gå på liknande kontroller när det gäller prostatan och testiklarna.

Jag fick ett mail, jag brukar inte så ofta låta mig styras av att en del vill att jag ska skriva om ditt eller datt. Men det här kändes faktisk både seriöst och aktuellt och det kom från Cancerfonden.

Mailet kan ses nedan:

Robert Dahlgren är en av Sveriges främsta STCC-förare. Roberts farfar gick bort i prostatacancer. Nu vill Robert hjälpa till att få in pengar till forskningen kring prostatacancer. "Cancerforskningen ger resultat. Det bevisas gång på gång. Ta till exempel testikelcancer. För 30 år sedan var det få som överlevde, idag blir nästan alla friska. Jag vill att vi ska komma lika långt med prostatacancer. Helst ännu längre. Mitt bidrag är att skänka en åktur med mig i samband med varje tävling i STCC-serien. Åkturen går till högstbjudande." "Du kan också lägga bud på min overall, mina handskar och mina skor. Alla pengar går till prostatacancerforskningen. Vi måste alla hjälpas åt, och det här är vad jag kan göra. Insamlingen är också till minne av min farfar, som gav mig min första go-cart. Farfar gick bort i prostatacancer."
Läs mer här!
// Annica Tiger

Annica Tiger 6:42 EM | Google

Varför försvarar HSB Danielsson?

Socialdemokraterna måste göra sig av med Lars Danielsson. Som det är nu är han bara en belastning för partiet. Lars Danielson tjänar 81.500 i månaden och med den lönen borde han inte hålla på med sina charader. Minns. Minns inte. Minns lite. Minns fel. Ändrar sig hit och dit, som en båt i sjönöd som bara driver omkring.

Jag brukar inte påpeka folks utseende, men han ser ut som en otrygg hundvalp i fejan. Ögonen kollar jag oftast in på människor. De som flackar med ögonen känns inte pålitliga och det är precis vad Lars Danielson gör titt som tätt, speciellt när han blir lite pressad. VaFan, med den lönen borde man ha lite mer driv och stake i sig. De övriga statssekreterarna i regeringskansliet har i dag en månadslön på 73 500 kronor. Bara det retar upp mig till vansinne. Finns det verkligen någon anledning till att de ska ha så mycket betalt?

Jag var i Thailand när Laila Freivalds försvann från sin post, så jag har ingen bakgrundshistoria (men det verkar som hon själv tagit beslutet, men jag undrar lite varför HSB så hårt försvarar Lars Danielson. Det kommer med all sannolihet innebära missnöjesröster som i värsta fall tillfaller Alliansen och dess partier.

BTW - är det inte dags att Han Som Bestämmer utser en efterträdare, någon som inte är godsherre utan någon som har kvar rötterna från arbetarklassen. Göran Perssons väg har varit lång och jag tror att han har tappat lite av gnistan och dessutom fingertoppskänslan av vad en vanlig arbetare vill, behöver och kan kräva av ett arbetarparti.

Gör något! Annars förlorar socialdemokraterna valet och det vore en katastrof. Alliansen skulle åka in på ett bananskal och jag bara anar vad som i så fall kommer att ske de närmaste fyra åren. Intet gott i mina ögon.

Nu finns det bara ett alterativ - rösta på VP - om inte sossarna agerar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:53 FM | Google

16 maj 2006

Ingen inspiration själv, men kanske kan ge andra inspiration?

Har inte någon inspiration nu på kvällskvisten.
Men jag länkar till några sajter
som kanske kan ge andra inspiration :).

Eric Meyer's site

Claire Campbell's excellent site

Chris Hester's Design Detector

Paul Scrivens - CSS Vault

The best CSS Forum

Dave Shea's most excellent site.

Position is everything

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:18 EM | Google

Mer om gromning och gromare

Jag skrev om gromning och gromare 10:e maj, men artikeln fanns inte ute. Men nu finns den det, plus ytterligare relevanta artiklar.

Nu ligger artikeln ute.

Fler relevanta texter på DN Insidan, "Alexandras" chatt med 15-åring.

Jakt effektivt.

Fler artiklar har kommit om gromning och gromare på DN Insidan.

Gubbarna finns på alla sajter

Bodström vill ha lag mot gromning

På några minuter får "Lovisa 13" sexuella förslag

Skammen kan komma långt efteråt

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:43 FM | Google

Juventus i blåsväder

Det ska aldrig löna sig att fuska, i vilket sammanhang det än gäller. Juventus anklagas för läggningsmatcher och mutade domare.

Hur sanningshalten är med detta vet jag inte, men de verkar ligga pyrt till. Handeln med klubbens aktier har stoppats. Många supportrar är mog lite småsura om de nu investerat i aktier i sin favoritklubb.

Kommer det fram att Juventus fuskat tycker jag att de ska fråntas sin senaste tagna titel och flyttas ned till Serie B. No pardon.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:26 FM | Google

15 maj 2006

Vardagslycka

Lycka kan vara mycket, både stort och smått. Jag har länge sökt en temugg som rymmer mycket Liptons grönt te, som har blivit min favoritsort.

Den mörkblåa koppen var det enda jag hittade som var en storlek större än default. Men gissa att jag blev lycklig när jag av en slump gick in på Indiska på Kungsgatan 5 och såg den blommiga muggen till det facila priset 39.50 kronor. Den är stor, trots att den på bilden inte verkar vara så mycket större.

Temugg från Indiska

Att kvalitén kanske inte är den bästa och att det under glasyren kan finnas vad som helst är av underordnad betydelse, jag slänger alltid porslin vars glasyr börjar gå sönder.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:16 EM | Google

Lite smågnällig idag :-)

Jag vet inte om jag ställer för höga krav på stora sajter när det gäller tillgänglighet. Plusgirot försökte jag logga in på redan i fredags eftermiddag, då jag fått en avisering om att en insättning gjorts.

Men det har varit stängt hela helgen på grund av underhåll och är så än i dag, måndag eftermiddag. Jag ringde dem via den analoga vägen (telefon) alldeles nyss och de kunde inte ge besked om sajten skulle öppna i kväll eller när den skulle fungera igen.

Uppdateringen i helgen måste ha misslyckats á la masse.

Men jag är lite irriterad. Tjänster som liknande ska inte bara sluta att fungera. Plusgirot, för mig är det just nu minusgirot.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:03 EM | Google

14 maj 2006

Tuffare krav hjälper inte bidragstagare

Alliansen vill ju sänka ersättningar till arbetslösa, sjuka och sjukpensionärer m.fl. Deras motivering är att detta komma leda till att fler kommer att komma ut i arbetslivet. Det jag läser mellan raderna är att de tycker att många är slöa och lata, därför ska sänkningen bli ett incitament till att börja jobba.

En som bryter lårbenet kan inte jobba och en som fått en stroke likaså, men de ska ändå få sänkt ersättning och med det kommer en sämre ekonomi som lök på laxen. Inte blir de friskare av det? Jag förstår inte Alliansens resonemang.

En sjukpensionär blir inte mer frisk om ersättningen sänks. Hur Alliansen resonerar här förstår jag inte? Ökad rehabilitering (många får inte ens det) kommer att kosta skjortan och har Alliansen avsikten att ta sig an den biten?

En arbetslös som söker tio jobb om dagen eller fler, men sällan får svar att ansökan inkommit eller svar om att tjänsten tillsats kommer inte att söka fler jobb för det.

Det är en tråkig tendens att varken återkoppling att ansökan inkommits eller att den tillsatts av annan sökande som fler och fler företag har börjat med. Jag tycker att det är urbota ohyfsat. Det kan bero på att 500 personer söker samma arbete, men bara det kan knäcka vem som helst att man måste konkurrera med så många andra sökande.

Tvärtom tror jag att många arbetssökande kommer att tappa sugen, ekonomin i gungning om ersättningen sänks och de söker och söker, men får inget jobb.

Världen är full av tappade sugar,
vi behöver inte fler.

Alliansen kanske skulle läsa Miltons rapport?

Milton har gått igenom 509 personers akter. Gemensamt för dessa är att de ansökte om försörjningshjälp 1990 (positiv arbetsmarknad) och 1992 (stigande arbetslöshet), och att de angav arbetslöshet som främsta orsak. Milton har sedan följt bidragstagarna fram till 1996. Ungefär hälften deltog i Uppsalamodellen. Klarade de sig bättre än de övriga som var inskrivna vid socialkontor med ett mer traditionellt arbetssätt? Kom de snabbare ut i arbete alternativt påbörjade en utbildning? Svaret är nej. Miltons resultat visar att Uppsalamodellen inte var mer effektiv, varken på kort eller lång sikt.

Läs gärna artikeln.
Jag tror att Milton har rätt och Alliansen fel.
Det är inte rätt lösning.
Det är inte respekt för individen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:17 EM | Google

13 maj 2006

Skotten i Ådalen ekar fortfarande....

Men alla hör inte ekot eller vill inte höra...

I morgon är det 75 år sedan militären öppnade eld mot ett demonstrationståg i Lunde. Fem dog, en kvinna som var åskådare och fyra män som gick med i tåget.

I B.s familj är denna dag en speciell dag för B.s gamla pappa som varit skolkamrat med en av männen som dog.

Protester mot lönesänkningar och strejbryteri och militären kallades in. Hur många av er unga har läst om denna speciella dag? Hur många förstår hur viktig den blev för Sveriges framtida politik?

Den svenska arbetsmarknaden är en av de minst konfliktdrabbade i Europa. Det är bra. Men det betyder inte att facket inte behövs eller har spelat ut sin roll.

Svensk Näringsliv driver en process (med EU-rätten som en murbräcka) för att kraftigt urholka strejkrätten, samtidigt drivs en kampanj om att fackets rätt till stridsåtgärder ska begränsas. Men varför? Med tanke på det jag skrev ovan.

Glöm aldrig skotten i Ådalen. De är av stor historisk betydelse. Nu när alla skyller på terror och terrorism röstade riksdagen igenom ett förslag att militären åter ska kunna ställas under polisen befäl.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:12 EM | Google

12 maj 2006

Aftonbladet rejält grundlurade

Aftonbladet.se skrev i går om Stockholms fallskärmsklubb som har gjort årets första nakenhopp över Gärdet, men både nyheten och bilden var falsk.

Det är säkerligen inte första gången detta händer och det är nog inte alltid det upptäcks. Men den här gången lurades de typ á la aprilskämt. Det där med källkritik och kolla andra källor verkar inte längre vara så intressant hos kvällspressen. Varför heter det kvällspressen när tidningen går att köpa redan på morgonen? Aftonbladet borde hete Morgonbladet :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:46 EM | Google

Ett gott skratt förlänger livet

Saxat direkt ur en mailinglista.
Roliga historier är nog okey att
citera trots listans tystnadsplikt.

En läcker blondin vinkar till mannen,
han tycker att han känner igen henne.
– Känner jag dig frågar han.

Hon svarar:
– Om jag inte tar fel så är du far till ett av mina barn.

Han börjar fundera på den enda gången
han varit otrogen och säger:
– Shit är du strippan som jag "satte" på på biljardbordet på min Svensexa medans kompisarna såg på och din väninna piskade mig med våt selleri och stoppade upp en gurka i röven på mig??????

Hon svarade, nej jag är din sons klassföreståndarinna......

// Annica Tiger - har lite udda humor

Annica Tiger 1:09 EM | Google

Jag blir galen på bilverkstäder

Marina skrockade gott när jag berättade att jag hade skrivit i ett sammanhang att jag har ett milt sinnelag. Hon sa att det var väl det sista hon skulle tänka sig om hon skulle beskriva mig som person :).

Men jag har ett milt sinnelag, fast det kanske inte alltid ser så ut på bloggen. Men i texter går det att ta ut svängarna ordentligt. Men IRL anser jag själv att jag har ett milt sinnelag, snäll så det ibland är på gränsen till dumhet.

Jag blir mycket sällan arg eller rättare sagt visar inte att jag blir arg utan tiger still. Men i går blev jag faktiskt riktigt arg och skällde ut killen på bilverkstaden när jag skulle hämta bilen efter 9000-milaservicen. Jag trodde att jag skulle kunna ta bilen och köra den därifrån.

Jag hade bett dem kolla kamremmen och det var ett lyckokast för den hade gjort sitt och de bytte den, vilket var bra. Om den går sönder kan det bli en dyr historia, vad jag har hört kan hela motorn rasa.

Men jag hade även skrivit att det var osedvanligt trögt att växla, vilket de själva hade upplevt, men inte gjort något åt! Jag som hade sagt att kostnaden för servicen var för mig orelevant, bara bilen skulle bli i toppform. Jag hade bett dem ringa om det var några tveksamheter, vilket de inte gjort angående växlarna.

Jag hade åkt med pendeltåget ut till Bro och fick återvända med pendeltåget hem igen för bilen står kvar på verkstaden för åtgärd av växellådan. Nu ska reservdelar beställas, vilket kan ta sin tid att levereras, och jag hoppas verkligen att bilen blir klar i nästa vecka för jag hade tänkt att åka ned till min dotter och hälsa på mitt nya barnbarn.

Det är inte en verkstad som normalt servar Skoda, men det är en släkting till B. som äger den och jag ville testa om den var bättre än den för Skoda auktoriserade verkstaden som jag i alla år anlitat, men som de senaste två åren orsakat mig 2:or på besiktningen, trots årlig service som ska inkludera en ockulär besiktning. De har missat genomrostat avgasrör fram, det som är grenat, och de har missat rostiga bromsledningar, vilket jag tycker tyder på slapphet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:56 FM | Google

11 maj 2006

Om Bobby och en uppmaning att stoppa förhandlingarna med Rumänien om inträde i EU på grund av behandlingen av barnen på barnhem, vilket åter igen är aktuellt.

Bloggens hitintills längsta rubrik misstänker jag.

Bobbys öde har berört mig så mycket att jag faktiskt inte har kunnat skriva om det. För mig är det som hänt så obegripligt, så ofattbart och inget barn ska behöva uppleva det som Bobby fick göra och vilket till slut ledde till hans död. Jag har bara inte funnit orden, inte kunnat formulera dem heller för den delen.

Det har startats en kampanj som vill hedra Bobby. Sänd ett SMS (fungerar ej med Telenor/Vodafone) till 72900 och skriv ordet bris. Då skänker du en röd ros till Bobbys begravning och pengar till BRIS, kostnad 50 kronor.

Ett annan variant skriver V som i Vendettanbettan om och uppmanar alla att sätta på sig säkerhetsnålar i kors, se bild nedan.

ALLA BARNS SÄKERHETSNÅL

Det finns fler barn som far illa i välfärdslandet Sverige. Det har serien på fyran "Det handlar om ett barn" påvisat. För mig intet nytt under solen, med jag hoppas att programmet har setts av andra som inte har förstått att problematiken finns eller inte velat se, höra eller säga något om den, likt apan som håller för ögonen, munnen och öronen.

Stöd Rädda barnen via ett SMS till 72105, skriv BARN och du skänker 50 kronor eller bidra med en månadspeng, läs mer om den på Rädda Barnens hemsida.

Jag kommer att tänka på detta nedan, det hör lite samman med det allt jag orerat om ovan. I dag blev det mycket ovan och nedan, jag ber om ursäkt – det är mer för att underlätta för er som läser att hänga med i mina funderingar, som ibland tar sig fram på sina egna vägar.

Rumänien förhandlar om medlemskap i EU. Jag tycker inte de ska få det förrän de respekterar allas rätt till en mänsklig behandling, även barn – nu är barnhemsbarnen i Rumänien på tapeten igen.

För många, många år sedan satt jag och förfasades över hur barnen hade det på rumänska barnhem när det togs upp av media. Inte bara jag, utan flertalet i västvärlden. Det var en stor skandal. Jag såg bilder på barn som låg helt hjälplösa och som det kröp massor av myror på och flugor besvärade barnen på ett sätt som måste varit olidligt. Med all sannolikhet fanns det kackerlackor, råttor och annat otyg, som kröp fram under de mörka timmarna och förpestade livet för de hjälplösa barnen, som ofta var fjättrade vid sina sängar.

Situationen för barnhemsbarnen har tydligen inte förändrats speciellt mycket under alla dessa år.

I 18 månader har den amerikanska människorättsorganisationen Mental Disability Rights International undersökt situationen på rumänska barnhem. I dag presenterade de sina fruktansvärda slutsatser. Förhållandena på vissa av hemmen är "ohyggliga".

Jag såg det på nyheterna i morse men hittar ingen länk, men Expressen har tagit upp det och även så Aftonbladet.

Må det bli en folkstorm igen. Det blev det förra gången, men inget hände. Det blåste en stormvind, men den mojnade och, så som oftast sker, när vinden försvann helt "glömdes" det hela bort helt och hållet. Men nu när Rumänien vill in i EU finns all möjlighet för EU att påverka till en förändring, hoppas jag. Alla EU-länder kanske inte tycker att det är så viktigt, men jag hoppas verkligen att våra svenska representanter trycker på och givetvis flera från andra länder.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 EM | Google

Jag vill ha en brun NewFoundlandsvalp

Jag saknar mina hundar. Jag skulle gärna vilja skaffa mig en liten brun NewFoundlandsvalp. Men som det är nu så finns det inte förutsättningar för att förverkliga min dröm. Den dagen kanske kommer, vem vet? Mitt hjärta klappar fortfarande för hundar, av alla de sorter.

Jag hittade en gammal text, som jag återanvänder. Eventuella likheter som kan inläsas oavsiktligt frånsäger jag mig ansvaret för :).

 • Hundar saknar dig när du är borta.
 • Hundar erkänner när de är avundsjuka.
 • Hundar har inte problem med att uttrycka sin känslor offentligt.
 • Du funderar aldrig på om hunden är god nog för dig.
 • Hundar har skuldkänslor när de har gjort fel.
 • Hundar skryter inte om vem de legat med.
 • Hundar kritiserar inte dina vänner.
 • Hundar leker inte med dig -- utom apport (och de skrattar inte åt hur du kastar).
 • Hundar är nöjda med vilken video du än hyr, eftersom de vet att det viktigaste är att ni är tillsammans.
 • Hundar känner sig inte hotade av din intelligens.
 • Du kan dressera en hund.
 • Du är aldrig misstänksam över din hunds drömmar.
 • Underbara hundar vet inte om att de är underbara.
 • Hundar förstår vad "NEJ" betyder.
 • Hundar tycker att du är ett geni.
 • Du kan pott-träna en hund.
 • Du kan tvinga en hund att bada.
 • Hundar rättar inte till dina historier.
 • Medelålders hundar överger inte dig för en yngre ägare.
 • Hundar har inget emot om du alltid kör.
 • Hundar erkänner när de har tappat bort sig.
 • Hundar tynger inte ner din väska med sina saker.
 • Hundar bryr sig inte om du rakar benen eller inte.
 • Hundar känner sig inte hotade om du tjänar mer än de gör.
 • Hundar menar det när de pussar dig.
 • Hundar är snälla mot dina släktingar.
// Annica Tiger

Annica Tiger 9:15 FM | Google

Cosmonova

Cosmonova var en biograf med stort B. Det var verkligen en upplevelse i både ljud och bild. Lite lätt nackspärr har jag i dag :). Mitt sällskap ville absolut se något med rymden så det blev Okänd dimension. Vår lilla galax är som en fis i rymden, jag har svårt att ta till mig oändlighetens oändlighet. Men det var intressant.

Men hade jag fått välja hade jag velat se Korallernas värld eller Wild Safari. Det lär bli fler besök, i alla fall för min del.

Cosmonova rekommenderas varmt.
Dyrt var det inte heller.
65 kronor, filmerna på dagen 75.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:51 FM | Google

10 maj 2006

Sexchatt som fick ett snopet slut, samt ett nytt uttryck som myntats - gromning

"Pastor Erik" chattade nästan dagligen med en ung tjej med 14-åriga "Lisa" på Lunarstorm. Pastorn gav sken av att vara ömsint och god. Han till och med varnade "Lisa" för män som kunde kontakta henne.

Citat ur DN Insidan sidan 21 och 22 (finns ej på nätet än):

– Du kan bli grymt lurad. Var rädd om dig, skrev han.

Men efter ett tag började "Pastor Erik" bli lite ekivok, minst sagt.

– Du är jättesnygg...Jag tycker det är fint med brunt hår.

Fin liten inledning, men sedan började det hetta till.

– Sex är bäst om när man kan få sin partner att njuta...Men jag avskyr kondomer.

Det gick så långt att "Pastor Erik" frågade om han fick fotografera henne, med kläderna på och sedan kanske med lite mindre kläder på. "Lisa" var avaktande osäker men nu hade "Pastor Erik" blivit rejält kåt.

– Vi ska inte knulla första gången...bara smeka..Men jag kan väl ha med mig en löskuk? Vill du pröva den?

"Lisa" svarade undvikande, men nu hade "Pastor Erik" släppt alla hämningar och förståndet med för den delen.

– Vill du att jag kysser dig på magen? Mjukt och varmt...och smeker dig över ryggen ända ned till stjärten...höfterna...låren...in mellan benen..särar på dina vackra sköna ben så jag ser ända in i din mjuka varma fitta...Jag tar av mig så du ser min styva kuk..Du är nog lite trång så här i början...?

"Pastor Erik" lämnade ut sitt mobilnummer som var en tjänstemobil han fått av kyrkan och uppmanade "Lisa" att ringa så de kunde ses.

Detta fenomen när gubbsjuka män sexchattar med inte ens byxmyndiga ungdomar har fått ett eget begrepp - gromning. Gromning på nätet eller nätgromning är i England olagligt och kan leda till fängelse. Men i Sverige är det fullt lagligt att kontakta ett barn på nätet och utveckla relationen i sexuellt syfte. Det är först när ett övergrepp skett som det kan lagföras.

Tråkigt för "Pastor Erik" att den tjej han sexchattade med var en man, en medelålders Internetanalytiker. Han kontaktade givetvis stiftet där prästen arbetade och prästen blev avstängd och valde att säga upp sig.

I tre år har denna man granskat vad gromarna gör på nätet. Han har många erfarenheter som han säger skrämmer honom. Han har enligt egen utsago blivit gromad på nätet av omkring 1500 män under de år han chattat på dessa ungdomssajter, både som kille eller tjej. Han har startat ett företag Netscan.

I artikeln som sträcker sig över två sidor finns flera exempel på gromare som åkt fast. Men hur många finns det som inte åker fast? Vet du vem din dotter eller son chattar med på kvällarna? Vet de själva vem de chattar med?

Inför obligatorisk undervisning i mellanstadiet och högstadiet om fenomenet gromare. Fula gubbar hette det på min tid, de fanns och finns fortfarande.

Fler poliser borde sitta och scanna av ungdomschattarna.

Köp DN i dag.
Denna artikel är faktiskt värt de kronorna.
Hoppas de läggar in en url senare i dag eller i morgon.
Du kan hitta "Insidan" under huvudmenyn "Mer ur DN".

Update, nu ligger artikeln ute.

Fler relevanta texter på Insidan, "Alexandras" chatt med 15-åring.

Jakt effektivt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:46 EM | Google

Sveriges roligaste polis?

Jag och Marina var på en av SIF anordnad membersnight. Jag är med i SIF och fick ta med en icke medlem till det facila priset av 0 kronor för oss bägge.

Låter kanske lite tråkigt med lite fackligt mingel, men jag hade kul och filmen vi såg mot slutet "Firewall" med Harrison Ford var inte alls så dum.

Den har fått dåliga recensioner har jag noterat, men å andra sidan alla filmer som handlar om datorer och IT gillar jag. Jag vet inte hur många gånger jag har sett "Nätet" med Sandra Bullock :-),

Innan filmen var det en trollkonstnär som uppträddde, måttligt intresserant (trolleri är inte min bag) – men den som kom därefter var en ståupp-komiker som vanligtvis jobbar som polis. Jag skrattade så jag nästan kiknade under hela hans uppträdande.

Ett gott skratt förlänger livet, i går blev jag några år äldre :).

// Aninca Tiger

Annica Tiger 5:54 FM | Google

9 maj 2006

Uppmuntrande test, NOT!

Opps! Uppmuntrande ord.

Du leker med livet.
Sannolikt behöver du hjälp för att inte dö i förtid.

Jag gjorde testet Ålder: Så gammal blir du.

Nu ska man inte ta sådana här tester på allvar. Även om det står "Expressens unika livstest har gjorts med fakta från Folkhälsoinstitutet samt Apoteket".

Men visst borde jag sluta röka och motionera mera.
Någon gång.

Rolig T-shirt :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:31 FM | Google

8 maj 2006

ICE, bloggtoppen och besökare som kommer bakvägen

ICE - jag har redan lagt in det som en kontakt i min mobil. In Case of Emergency. Råkar jag ut för en olycka och de hittar min mobil, förhoppningsvis påslagen kan de kolla efter en kontaktpost med namnet Ice och ringa för att få kontakt med den inlagda kontaktpersonen. Har du inte lagt in en kontakt med namnet ICE i din mobil, så gör det. Men det är inte hundraprocentigt. Mobilen kan ha krossats i olyckan. Är det flera som förolyckats, vilken mobiltelefon tillhör vem – den situationen kan ju uppstå.

Det jag tycker är lika viktigt att alltid ha med sig i plånboken är donationskortet, en lapp med nummer till en anhörig och i mitt fall info om att jag bara kan få blod från en viss blodrupp, en instansad remsa med min blodgrupp och även angett i klartext.

Jag såg att många har redan skrivit om Ice. Det är nackdelen nu när fler och fler bloggar. Det blir mycket upprepningar.

Jag har anmält mig till bloggtoppen men inte fått något svar än. Jag ogillar statistik och tävlingsmoment i bloggning, men har blivit övertalad att anmäla mig dit. Jag förstår inte riktigt deras system. Går de på ip-nummer kan ju ett helt företag blockeras i sju dagar eller en ny besökare som "ärvt" en dynamisk ip-adress - som någon annan använde dagen innan när de läste bloggen. Det vore kul att få reda på hur det fungerar i praktiken.

Hur som haver. De flesta besökare till min blog kommer bakvägen. Nej, ingen snuskig fantasi nu :).

De kommer via Google eller andra sökmotorer, samt ibland från direktlänkar till texter från andra bloggar. Jag har försökt uppskatta differansen mellan de som kommer in rätt väg, det vill säga www.tiger.se/blog/ och de som kommer bakvägen. Efter att studerat ganska många loggfiler nu så är det cirka 80 % som kommer in bakvägen. Synd att de inte räknas. Fast å andra sidan är det nog ett fåtal som ids klicka på länken till startsidan på bloggen. Jag tror nog att detsamma gäller flertalet bloggar.

De flesta hittar till min blog bakvägen

De som kommer bakvägen söker efter något och lär inte ha tid eller vilja att börja läsa från startsidan på bloggen. Det vet jag av egen erfarenhet när jag söker information på nätet. Fort ska det gå och inga onödiga klick som inte leder mig till den info jag just då söker efter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:45 EM | Google

Sämsta phisingmailet jag sett hitintills

Bild på Nordea logotype
[1]Nordeabr> B???¤sta internetbackings anlitare, Vi har blott best???¤mt n????gra f???? d????liga bem???¶danden att tr???¤nga in Ert konto fr????n olika dator. P???? denna orsak ???¤r Ert konto tillf???¤lligt blockeradt. Att aktivera Er internetbacking skall Ni titta p???? Ert konto och verkst???¤lla den aktiveringsprocedur. Aktiveringsprocedur verkst???¤llas inom 24 timmar efter meddelandet. Att b???¶rja aktiveringsprocedur kn???¤ppa p???? adressen nedanf???¶r: [2]https://online.nordea.se/verify.asp?(xxxx)

Tack f???¶r Er medk???¤nsla och medh????ll
Nordea.se S???¤kerhetsavdelning
* Var s???? god att inte svara p???? meddelandet emedan skikades det autimatiskt och ???¤r blott en underr???¤ttelse.

_____________________________________

Copyright 2006 Nordea

Nordea skriver på sin hemsida:

Ett antal kunder i Nordea har fått s.k "phising-mail" under måndagen (8/5) där man ombeds knappa in sina koder på en falsk hemsida som liknar Nordeas påloggningssida. Vi vill därför betona följande:

Nordea begär aldrig in känsliga uppgifter som kortnummer eller koder via e-post eller telefon.

Adressen till bankens inloggningssida börjar alltid med: http://app.nordea.se/

Alla Nordeakunder, radera mailet.
Stava kunde de inte. Min mailklient hanterade inte heller deras tecken korrekt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:07 EM | Google

7 maj 2006

Annica Tigers bloggflagga

Hakke vill se bloggflaggor på alla bloggar. Hans var inte helt fel. Jag funderade en stund, men min flagga är ganska given – med tanke på mitt efternamn.

Annica Tigers bloggflagga!

Annica Tiger Blogs flagga!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:47 EM | Google

Stiftelsen Den Nya Högern

Lite intressant läsning på kvällskvisten,
nu när ni kommit in från solen.
För ute i första riktiga sommardagen
hoppas jag verkligen ni alla har varit.
I alla fall ni som har möjlighet.
Det finns en del som inte har den förmånen,
utan är fast i sin lägenhet exempelvis på grund
av funktionshinder.

Stiftelsen Den Nya Högern

Andra bloggar om:
// Annica Tiger

Annica Tiger 4:35 EM | Google

6 maj 2006

Låt arbetsrätten bli den stora valfrågan

Saxat ur dagens ledare i Aftonbladet.

Det har snart gått två år sedan Fredrik Reinfeldt i en intervju för LO-tidningen slog fast att det inte behövs någon revolution av den svenska arbetsrätten. "Den svenska arbetsmarknaden fungerar bra", sa moderatledaren.

Ett annat uttalande vid moderaternas förra partistämma:

Vid partistämman förra året deklarerade Gunilla Carlsson att hon numer är "kollektivavtalsfantast", och partistyrelsen avvisade kraven på att nu göra utländska avtal giltiga i Sverige.

Ledarskribent misstänker och det gör jag också att högerblocket inte vill att arbetsrätten ska bli en het valfråga.

Men hur ska det gå att undvika? Ett parti som kallar sig det nya arbetarpartiet ska givetvis värna om arbetsrätten, eftersom de sägs företräda oss arbetare.

Men numera är det andra toner. Det är inte ett dugg förvånande för i årtionden har borgerlighetens speciella hatobjekt varit anställningstrygghet, fackets förhandlingsrätt och kollektivavtal.

I torsdags beslutade riksdagens arbetsmarknadsutskott att ställa sig bakom regeringens förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd, LAS. I korthet går det ut på att föra samman olika lagreglerade tillfälliga anställningsformer till en. En förenkling, samtidigt som möjligheten att träffa avtal som är anpassade till varje bransch blir kvar. Den som har ett tillfälligt arbete ska snabbare än i dag få företräde till nya jobb. Det är viktigt inte minst för den halva miljon svenskar – många unga och de flesta kvinnor – som i dag har tillfälliga anställningar.

Till detta säger de borgerliga partierna nu bestämt nej. Beslutet ska rivas upp efter ett regeringsskifte. Det lovade de fyra allianspartierna i går. Tanken att låta parterna på arbetsmarknaden reglera anställningsformerna i avtal beskrivs som "märklig".

Hur kan de tycka att det är märkligt? De personer som i åratal sprungit på springvik och jobbat timmar tycker nog att det är ett bra förslag. Men vad bryr sig moderaterna om vad arbetarna tycker?

Alliansen anser att det ska bli möjligt att helt gå runt den arbetsrättsliga lagstiftningen. Vad ska vi då ha en arbetsrättslig lagstiftning till? Vart finns kollektivavtalsfantasterin nu? Vad är det som gör att moderatledaren inte tycker att den svenska arbetsmarknaden inte fungerar bra nu?

Centern, av alla, vill avskaffa anställningsskyddet för de yngsta. Unga ska väl ha lika stor anställningstrygghet som alla andra. Det finns något som heter provtjänstgöring, har centern missat det? Funkar det inte så blir det ingen tillsvidare anställning.

Jag och många andra arbetare vill inte ha ökad otrygghet i arbetslivet. Det är inte den gemensamma lösningen på arbetslöshet och utslagning, såsom Alliansen tycks tro. Tvärtom.

Låt denna fråga som Alliansen försökt undvika bli en stor fråga inför valet.

Då kanske moderaternas nya fasad som
det nya arbetarpartiet rämnar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 EM | Google

5 maj 2006

Länkfarmar och orelevanta länkar

Jag hade hoppats slippa se detta fenomen inom svenska bloggosfären. Men Chadie skriver om detta.

Jag sökte på vilka som länkar till bloggen, döm om min förvåning att de sidor som sades länka till bloggen av över 6000 träffar inte ens var bloggrelaterade eller länkade till bloggen i sig. Hur är detta möjligt?

Jag vore glad om någon kunde påvisa att
detta är ett misstag och inget som stämmer.

Update:

IDG är nog boven i dramat. Tar man de dolda länkar som KAS listar så förekommer liknande fenomen, exempelvis som denna blogg. Antingen har IDG inte tagit bort dem eller har Google inte noterat att de försvunnit.

M3s Prylblogg
Bekännelser i Göteborg
Annas blog feat. Mel E
larsolofsson.se
Esbatis kommentarer
...grönvita sidan upp!
Ett liv i exil
Karolina Lassbo - En glamourprinsessas dagbok
Jinges Web och fotoblogg
Blind Höna
Hemliga pappan
Federley
Johan Forssells blogg
Dagens Agnes
Minas blogg
En svensk Bridget Jones
xboxfans
www.uppkopplat.se
CS teknikblogg

Frågan är om detta gynnar bloggarna
eller i längden kan missgynna dem?
Uppenbart gynnar det i alla fall IDG.

Det är länge sedan omröstningen var och
om alla dolda länkar verkligen tagits bort
borde det inte Google spindel ta bort de orelevanta länkarna?
Eller kan någon Google-expert förklara varför
länkhänvisningarna ännu ligger kvar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:30 EM | Google

De blåa ljuger så de blir blåa även i fejan

Rött eller blått, vad föredrar du?

Nu menar jag inte färger på kläder eller husgeråd. Det är ingen tvekan om att, även om det borgerliga blocket kallar sig för en allians, att moderaterna som största parti kommer att leda alliansen och därmed med all sannolikhet få igenom sina krav.

Det många har glömt är att det var dåvarande högerparti (nu moderaterna) som i slutet av 1800-talet gjorde allt de kunde för att stoppa allmän rösträtt. Det kan jag förstå, varför skulle (i deras ögon) kreti och pleti kunna rösta och därmed få chans att påverka? Högerpartiet var starkt emot 8-timmars arbetsdag på den tiden. Det är förståeligt, sett med blåa ögon. Att arbetarna bara skulle jobba åtta timmar om dagen. Vilken katastrof!

A-kassan
Rött
- inga förändringar.

Blått
- vill sänka rejält. Moderaterna vill att a-kassan ska begränsas till 300 dagar, de första 200 dagarna ska ersättningen vara 80 %, sedan ska den sänkas till 70 % och när de 300 dagarna är slut ska de arbetslösa övergå i någon form av "jobbgaranti" och ersättningen sänks radikalt till 65 % i ersättning. Vem kan leva på 65 %? Jag misstänker att moderaterna tror att alla som lever på a-kassa är slöa och inte söker jobb. Så är inte fallet.

Föräldraförsäkringen
Rött
- vill höja taket.

Blått
- vill försämra föräldraförsäkringen till 75 %, moderaterna vill även förkorta föräldraledigheten till 12 månader.

Sjukförsäkringen
Rött
- vill höja taket.

Blått
- vill sänka taket och ersättningen till 70 %. Det mumlas om en andra karensdag. De vill ge arbetsgivaren rätt att kräva sjukintyg från 1:a dagen. De vill ha dyrare trafikförsäkring. Lågvattensmärket är att de vill sänka förtidspensionärernas ersättning till 60 %.

Skatterna
Rött
- har höjt grundavdraget för låg- och medelinkomsttagare.

Blått
- vill avskaffa skatteavdrag för a-kassa, fackavgift och övriga avdrag. Sänkt skatt för hushållstjänster, pigdebatten går igen. Vill sänka inkomstskatterna med 37 miljarder, vart de nu hade tänkt att de pengarna skulle tas ifrån. Det har pratats om att de vill sälja ut de statliga bolag som generar vinst till statskassan och det tycker jag är väldigt kortsiktigt tänkt – vart ska pengarna tas ifrån? Moderaterna vill avskaffa förmögenhetsskatten.

Summa summarum. Moderaterna vill kalla sig "det nya arbetspartiet". Undra vilka arbetare de i så fall skulle företräda? Moderaterna vill spara på arbetslösa och sjuka och samtidigt sänka förmögenhetsskatten. Ren och skär klasspolitik.

Snälla moderaterna - bekänn färg och sluta kalla er för "det nya arbetspartiet". Ni är blå och mörkblåa och kommer inte att förbli något annat trots att ni försöker "ljuga" så ni blir blåa till och med i fejan.

Låt er icke förföras.
Rösta rött.
Blått går bort.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:07 FM | Google

3 maj 2006

Migrationsverket i blåsväder igen

Migrationsverket har det inte lätt. Men jag tycker inte synd om de som jobbar där, utan synd om de människor som drabbas av migrationsverkets inkompetens.

En kvinna flyr till Sverige för att undkomma ett dödstraff i sitt hemland. Hon hade varit otrogen och som vi alla vet så straffas det i vissa länder ofta med stening till döds.

Maken skriver till migrationsverket i sin jakt på att ta reda på vart hon tagit vägen. Migrationsverket svarar artigt att kvinnan finns i Hedemora, vilket måste anses som ett sekretessbrott. Han skriver till migrationsverket i Hedemora:

– Nu vet jag att hon finns i Hedemora och jag vet hur jag ska hitta henne.

Tack och lov gick det då upp ett ljus även hos migrationsverket som först då insåg faran i misstaget att berätta vart kvinnan fanns.

Nu finns hon på hemlig ort. Låt kvinnan få asyl. Först var det tal om att hon skulle avvisas, men nu torde det väl finnas tillräckliga skäl att ge henne asyl och en ny identitet.

Dessvärre är detta en problematik även för andra kvinnor som lever under skyddad identitet. Kvinnans man pratar trosorna/kalsongerna av de som är satta att skydda kvinnorna. En psykopat kan låta så trevlig och sympatisk i telefon och få fram det han vill ha till slut. Hur tryggt är det?

Skyddad identitet, läs denna text jag skrivit tidigare.
Den lämnar ingen oberörd misstänker jag.

Denna text tangerar även detta ämne.
En kvinna och hennes barn riskerade att bli vräkta
bara för att hon skrek när hon misshandlades av sin sambo.
Det står mycket annat i texten som jag anser är läsvärt.
Hur barnen kan uppleva misshandel i hemmet med mera.
Jag beskriver hur jag tror ett barn kan uppleva det.

Håll debatten levande.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:51 FM | Google

2 maj 2006

Musikkväll

Jag vet vad jag ska göra i kväll.
Lyssna på Rolf Wikström á la masse.
I dag kom de skivor jag beställt,
dessutom signerade av honom.
Kul!

Signerade av Rolf Wikström

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 EM | Google

100-lista

Du som är helt ointresserad av personliga texter kan sluta läsa här och surfa vidare.

Jag fick ett mail från en kille som kommenterade min 100-lista. Hur många minns den tiden det var populärt att ha en 100-lista på sina hemsidor? Jag inser att jag borde revidera min 100-lista till viss del, men ovanligt mycket stämmer fortfarande.

// Annica Tiger

 1. Är morgonpigg! (alldeles för morgonpigg)
 2. Min favoritfärg är rött. (numera blått, dock ej politiskt)
 3. Gillar inte storhelger.
 4. Gillar måndagar.
 5. Är glad för att jag har ett jobb att gå till. (en sanning med modifikation)
 6. Älskar datorer och Internet. (har väl mer eller mindre tröttnat på både datorer och Internet)
 7. Kan nog sägs tillhöra dem som är Internetberoende. (nej, inte nu för tiden)
 8. Men hellre det än att vara beroende av knark eller sprit?
 9. Har levt ett mycket varierande liv som ung, men slagit mig till ro numera. (men vaknat till liv igen)
 10. Tänkte en gång i tiden skriva en bok, men kom aldrig till skott.
 11. Tänkte starta en kennel, men insåg att mina hundar inte höll måttet.
 12. Vill egentligen bli svinuppfödare, älskar grisar dock ej mulliga mansgrisar.
 13. Matar inte fåglar på torget, men dock hemmavid för att småfåglarna ska klara vintern.
 14. Älskar djur, de flesta iaf.
 15. Skulle dock inte vilja möta en björn öga mot öga.
 16. Gärna dock en varg i det fria. (har dansat med vargar på Kolmården)
 17. Tycker om krukväxter, men mina bara dör?
 18. Undrar fortfarande över när man ska bli vuxen.
 19. Lider av PMS. (inte numera då jag har passerat den fasen i livet)
 20. Har börjat använda glasögon när jag sitter vid datorn och när jag läser.
 21. Är inte den husliga typen.
 22. Mer förtjust i tekniska prylar.
 23. Skulle vilja ha städhjälp, det är så tråkigt att städa.
 24. Drömmer ständigt om en nyare och häftigare dator.
 25. Lyssnar sällan på musik numera hemma, oftast bara i bilen.
 26. Ser sällan på TV.
 27. Gillar dock bra filmer, ej science fiction, skräck eller blodiga våldsfilmer.
 28. Börjar tröttna på HTML och hemsidor.
 29. Tycker om att få mail.
 30. Dock tycker jag inte om när folk inte ids tacka om man hjälpt dem via mail med ett HTML problem, dvs lagt ned privat tid för att hjälpa till.
 31. Tycker överhuvudtaget att vi svenskar är dåliga på att säga tack i många sammanhang.
 32. Gillar att sola, om jag får svalka av mig med jämna mellanrum.
 33. Har lätt för att bli brun.
 34. Älskar mina NewFoundlandshundar mer än allt annat på jorden. (tyvärr är alla döda och begravda)
 35. Tycker fästingar är intressanta små kryp, trots att jag själv haft Borrelia i flera år.
 36. Tycker inte att vi har ett jämlikt samhälle.
 37. Förstår inte varför andra kallar mig aggro-feministisk :).
 38. Gillar att snoka runt i andras dagböcker på nätet. (numera bloggar)
 39. Gillar killar bättre än tjejer, även som kompisar.
 40. Tycker inte om ormar och spindlar, samt bromsar!
 41. Är den typen som gärna vid rött ljus kör lite *dragracing* med bilgrannen när det slår om till grönt.
 42. Lyssnar på Vinyl 107.
 43. 7 i bilen. (lyssnar inte längre på musik i bilen)
 44. Gillar att köra fort så länge jag känner att jag har kontrollen ;-).
 45. Har ett gott öga till långtradarchafförer samt MC-cyklister.
 46. Har ett gott öga till alla män om jag tänker efter.
 47. Gillar killar med ring i örat.
 48. Gillar killar som kan visa känslor, som inte är fast i det manligt/kvinnliga tänkandet.
 49. Älskar att ta ett varmt bad när jag är lite frusen.
 50. Kommer inte att dö nyfiken, däremot säkerligen uttråkad. (hur tänkte jag här?)
 51. Har en vuxen dotter som jag är stolt över.
 52. Är mormor åt Linus. (numera har Leon och Tuva-Lisa tillkommit)
 53. Men kan erkänna att jag inte är typen som *gullegullar* med alla barn jag ser.
 54. Är den typen som slutade fylla år efter 25.
 55. Är en tamkatt som snabbt kan förvandlas till en svensk Tiger.
 56. Gillar förövrigt inte katter? (B.s katt giller inte mig heller)
 57. Älskar att bo på landet. (Västberga är inte så dumt det heller)
 58. Fast å andra sidan, det var helt okey att bo vid Hötorget, krypavstånd till det mesta ;-).
 59. Tycker _inte_ om att göra rent hönshuset. (det slipper jag numera)
 60. Är numera ingen trädgårdsfantast, gillar inte att rensa ogräs.
 61. Tycker om att gå i skog och mark.
 62. Är en bokälskare, dock numera mest datalitteratur. (läser mer deckare nuförtiden)
 63. Drömmer fortfarande om en riddare på en vit springare :). (intet är som väntans tider)
 64. Dock undviker jag att pussa paddor och grodor.
 65. Tycker inte om att jobba natt.
 66. Gillar dekalen, Stor Tung Sund NewFoundlandshund.
 67. Ogillar falska människor.
 68. Har lite svårt att lita på människor i början.
 69. Är ändock mycket naiv.
 70. Är egentligen väldigt tråkig?
 71. Tycker om mat, men inte att laga den.
 72. Dricker sällan alkohol, men röker som en borstbindare.
 73. Älskar mitt jobb. (detta skrevs när jag jobbade på Tele2)
 74. Tycker söndagar är tråkiga av någon anledning.
 75. Minns inte min barndom så värst mycket.
 76. Var mycket besvärlig i puberteten ;-).
 77. Men har med åren lärt mig att uppskatta mina föräldrar.
 78. Sörjer fortfarande min bror som dog för några år sedan och under tragiska omständigheter.
 79. Tycker inte om människor som behandlar djur illa.
 80. Är dock ej någon vegetarian.
 81. Älskar kaffe i alla de former.
 82. Är en höstmänniska.
 83. Tänker, funderar och blir upprörd för mycket ibland. (märks väl i bloggen kanske?)
 84. Men kan samtidigt vara oerhört *kallsinnig* enligt andra.
 85. Gillar svarta kläder.
 86. Fast är inte mycket för kläder överhuvudtaget - bra att ha så att man inte fryser, typ!
 87. Sminkar mig aldrig.
 88. Har bruna ögon och brunt hår, ofta hennat i en rödaktig nyans. (numera mer gråhårig)
 89. Väger lagom nu, har dock varit kraftigt överviktig. (håller fortfarande vikten runt 60)
 90. På grund av det har jag väldigt dålig kroppsuppfattning.
 91. Är blyg.
 92. Det kan man ju dock inte tro om man läser detta och min dagbok.
 93. Står stadigt på jorden.
 94. Är rädd för att flyga numera. (men tvingar mig till det)
 95. Har dock rest en hel del tidigare. (reser mycket numera igen)
 96. Är impulsiv.
 97. Är inte snål, men sparsam.
 98. Sover gott om nätterna numera, t.o.m kvällstrött.
 99. Gillar kaffebröd mer än godis. (både kaffebröd och godis är ajabaja numera)
 100. Egentligen tycker jag alldeles för mycket.
 101. Undrar fortfarande över varför jag skrev denna 100:a lista ,-).

Annica Tiger 4:42 EM | Google

1 maj 2006

Bloggmobbning

Bloggmobbning är på tapeten, fenomenet är inget nytt utan nätmobbning har förekommit på nätet länge – ofta då i andras gästböcker, forum och på news (USENET).

Det verkar som hornen växer ut på en del bara för att de sitter vid ett tangentbord och framför en skärm och surfar runt. Det kan kanske vara lättare att i den skenbara anonymiteten att bete sig som ett svin. Givetvis skulle flerparten av dem, misstänker jag, inte IRL (i verkliga livet) tordas uppföra sig på ett så opassande sätt. Jag tror inte att det bara är kvinnor som drabbas, även om de kanske är i majoritet.

Sara skriver om detta. Många andra också. Men jag tänker ändå skriva några funderingar kring denna fråga. För det finns mycket att skriva om detta och det bör uppmärksammas av så många som möjligt. Internet håller på att bli lite av Vilda Västern. Det är i alla fall min åsikt.

Svenska lagstiftningen hänger inte med. Så enkelt är det. Dessutom har många abuseavdelningar för mycket att göra så de ids inte eller kan inte hantera alla anmälningar som trillar in. För utsätts du för nätmobbning ska du givetvis göra en formell abuseanmälan, även om den inte leder till något – men det är en markering och kanske till slut så kommer det att hända något.

För något måste göras, detta med bloggmobbning och nätmobbning är inget som kommer att försvinna av sig självt utan tvärtom, det kommer bara att eskalera i takt med att allt fler kopplar upp sig.

Jag tycker även att, om den som utsatts tagit illa upp, ska göra en polisanmälan. Visst, den kommer till 99,99 % att inte leda till något – men anmälan kommer in i statistiken, men desto fler som anmäler kanske gör att rättsväsendet får upp ögonen för problematiken eller rättare sagt (eftersom jag redan tror att de har det) måste ta itu med "eländet".

Jag pratade med en IT-åklagare för många år sedan och han sa att ingen vill ta tag i detta, för skulle de börja göra det så skulle deras arbetsbelastning bli alldeles för hög. Ja, det är ju ett argument. Men ett helt felaktigt sådant anser jag.

Förtal faller inte under allmänt åtal. Blir du utsatt för en förtalskampanj måste du själv väcka åtal. Den som är stadd vid kassa kan givetvis göra det, men vi vanliga dödliga som inte är det är det värre för. Det kan bli en dyr historia, även om du har rättskydd i hemförsäkringen.

Enda gångerna åklagare går in är när åtalsregeln i BrB 5:5 åberopas, vilket sker mycket, mycket sällan.

Åtalsbestämmelsen har såsom framgår av ordalydelse och motiv, givits en restriktiv utformning. Utöver kravet på att åtal skall finnas påkallat ur allmän synpunkt har orden "av särskilda skäl" införts som ett kvalificerande moment. Även i senare lagändringar har vikten av en återhållsam tillämpning av åtalsregeln understrukits.

Situationer som mobbloggning och nätmobbning har av lätt insedda skäl inte på något sätt kunnat beaktas eller förutses vid bestämmelsens utformning, då inte Internet ens fanns. Förtal som inte omfattas av den speciella grundlagsregleringen i TF och YGL, har tidigare typiskt sätt rört spridande av uppgifter genom muntliga utsagor till en trängre krets av personer. Situationen blir självfallet radikalt annorlunda när varje person med tillgång till en PC och Internetuppkoppling ges tillgång till ett globalt kommunikationsnät för spridande av förtalsuppgifter. Vederbörande kan därmed snabbt och till en obetydlig kostnad nå ut till ett i princip obegränsat antal personer i hela världen. Förutsättningar finns därmed på ett helt annat sätt än tidigare att bedriva målmedvetna och effektiva förtalskampanjer.

Konsekvenserna av en förtalskampanj på Internet blir därmed i många fall förödande för den utsatte. Med de i det närmaste obefintliga möjligheterna att erhålla rättskydd eller rättshjälp i mål av förevarande slag, har personer i vanliga ekonomiska förhållanden ingen som helst möjlighet att få sin sak prövad i domstol genom att föra en civilprocess avseende förtal. Då dataskyddsreglerna inte är tillämpliga är en prövning inom ramen för ett allmänt åtal därmed den enda reella möjligheten för målsäganden att få skydd och upprättelse i rättsystemet. Det är mot denna bakgrund av stor vikt att tillämpningen av åtalsregeln i BrB 5:5 kan anpassas till och svara mot dramatiska förändringar inom teknologi och kommunikation. I annat fall kan Internet de-facto komma att utvecklas till ett "laglöst land".

Yttrandefrihet i alla ära.
Det är lätt att plädera för den.
Tills man själv drabbas.
Även dem mest politiskt korrekta kan ändra uppfattning.
Det var intressant att se, jag kan inte berätta då
det avhandlades på en mailinglista.
Men jag smålog när den som pläderat högst
blev drabbad själv, då blev det annat ljud i skällan.

Läs gärna mina andra texter om detta.

En långlivad fluga!

Sjunde inseglet. (Synd att länken till IDG inte längre funkar.)

Blogpolis.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:53 EM | Google

Hur kan man bara lyssna på när någon dödas?

En rullstolsbunden man slogs ihjäl med en stekpanna, bara det ett bestialiskt dåd. Men jag läser citaten från grannarna och eftersom de är märkta med – bör de vara korrekta återgivna citat, undrar jag hur det är ställt med samhället nu för tiden.

– Jag vaknade klockan 4.00 av ett högljutt bråk. Det började med att någon slog eller sparkade våldsamt i väggarna. Sedan fortsatte det med skrik och slag i 45 minuter. Sedan blev det kusligt tyst, berättar kvinnan.

– Min hund tyckte ljudet var så obehagligt att han gick in i badrummet och lade sig.

En annan granne säger:

– Jag hörde honom skrika på hjälp.

Skulle jag höra en granne ropa på hjälp så skulle jag i alla fall försöka ta reda på varför. Skulle jag höra skrik och slag skulle jag utan tvekan ringa polisen, inte bara lyssna och tycka att det låter obehagligt.

Vad är det med en del människor?
Vill de inte "lägga sig i"?
Törs de inte agera?

Nästa gång kanske det är de som behöver hjälp.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:34 EM | Google

20 kronor kommer man långt med nu

Äntligen kom då detta i dag.

Enhetstaxa

För mig kommer det att löna sig att det blir en enhetetstaxa, 20 kronor vart du än ska inom Stockholm med SL. Jag har inget månadskort.

Jag misstänker dock att busschaufförer och andra inte tycker om detta nya påfund. Det blir mer penninghantering. En hel drös med tjugor och 10-kronor. Guldpengar som jag brukar kalla dem. Jag har en förkärlek för dem. Jag har alltid plånboken fulladdad med, vad jag kallar dem, Pippi Långstrumps-pengar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:10 FM | Google