« Jag vill ha en brun NewFoundlandsvalp | Startsidan | Jag blir galen på bilverkstäder »

11 maj 2006

Om Bobby och en uppmaning att stoppa förhandlingarna med Rumänien om inträde i EU på grund av behandlingen av barnen på barnhem, vilket åter igen är aktuellt.

Bloggens hitintills längsta rubrik misstänker jag.

Bobbys öde har berört mig så mycket att jag faktiskt inte har kunnat skriva om det. För mig är det som hänt så obegripligt, så ofattbart och inget barn ska behöva uppleva det som Bobby fick göra och vilket till slut ledde till hans död. Jag har bara inte funnit orden, inte kunnat formulera dem heller för den delen.

Det har startats en kampanj som vill hedra Bobby. Sänd ett SMS (fungerar ej med Telenor/Vodafone) till 72900 och skriv ordet bris. Då skänker du en röd ros till Bobbys begravning och pengar till BRIS, kostnad 50 kronor.

Ett annan variant skriver V som i Vendettanbettan om och uppmanar alla att sätta på sig säkerhetsnålar i kors, se bild nedan.

ALLA BARNS SÄKERHETSNÅL

Det finns fler barn som far illa i välfärdslandet Sverige. Det har serien på fyran "Det handlar om ett barn" påvisat. För mig intet nytt under solen, med jag hoppas att programmet har setts av andra som inte har förstått att problematiken finns eller inte velat se, höra eller säga något om den, likt apan som håller för ögonen, munnen och öronen.

Stöd Rädda barnen via ett SMS till 72105, skriv BARN och du skänker 50 kronor eller bidra med en månadspeng, läs mer om den på Rädda Barnens hemsida.

Jag kommer att tänka på detta nedan, det hör lite samman med det allt jag orerat om ovan. I dag blev det mycket ovan och nedan, jag ber om ursäkt – det är mer för att underlätta för er som läser att hänga med i mina funderingar, som ibland tar sig fram på sina egna vägar.

Rumänien förhandlar om medlemskap i EU. Jag tycker inte de ska få det förrän de respekterar allas rätt till en mänsklig behandling, även barn – nu är barnhemsbarnen i Rumänien på tapeten igen.

För många, många år sedan satt jag och förfasades över hur barnen hade det på rumänska barnhem när det togs upp av media. Inte bara jag, utan flertalet i västvärlden. Det var en stor skandal. Jag såg bilder på barn som låg helt hjälplösa och som det kröp massor av myror på och flugor besvärade barnen på ett sätt som måste varit olidligt. Med all sannolikhet fanns det kackerlackor, råttor och annat otyg, som kröp fram under de mörka timmarna och förpestade livet för de hjälplösa barnen, som ofta var fjättrade vid sina sängar.

Situationen för barnhemsbarnen har tydligen inte förändrats speciellt mycket under alla dessa år.

I 18 månader har den amerikanska människorättsorganisationen Mental Disability Rights International undersökt situationen på rumänska barnhem. I dag presenterade de sina fruktansvärda slutsatser. Förhållandena på vissa av hemmen är "ohyggliga".

Jag såg det på nyheterna i morse men hittar ingen länk, men Expressen har tagit upp det och även så Aftonbladet.

Må det bli en folkstorm igen. Det blev det förra gången, men inget hände. Det blåste en stormvind, men den mojnade och, så som oftast sker, när vinden försvann helt "glömdes" det hela bort helt och hållet. Men nu när Rumänien vill in i EU finns all möjlighet för EU att påverka till en förändring, hoppas jag. Alla EU-länder kanske inte tycker att det är så viktigt, men jag hoppas verkligen att våra svenska representanter trycker på och givetvis flera från andra länder.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 11, 2006 7:25 EM