« Jaha, så var det med den säkerhetskänslan | Startsidan | Bakgrundsljud trodde jag var förlegat »

26 maj 2006

Skimning och 90-åriga bilister

Sju cyklister påkörda av 92-årig man, som dessutom avvek från olycksplatsen.

Cykelloppet Vänern runt på fredagen höll på att sluta i en tragedi. En 92-årig bilförare körde på sju cyklister - och smet sedan från olycksplatsen.

Åter väcks frågan, när ska körkortet sluta gälla? Inte för att jag är någon åldersfascist, men synen, koordinationen och reaktionsförmågan blir sämre med åren. Det märker jag själv, fast jag bara är 52 år. Det kanske är dags att testa körkortsinnehavare över en viss ålder, eller varför inte alla med jämna mellanrum. Det finns 25-åringar som kör som krattor.

Tur att ingen av cyklisterna blev allvarligt skadade, men tråkigt för dem att bli påkörda och inte kunna slutföra tävlingen de kanske satsat hårt och länge inför.

Från det ena till det andra.

Våg av kontokortsbedrägerier i Småland. Nu bor jag inte i Småland men jag var precis inne på mitt Nordea-konto för att kolla saldot, för säkerhets skull.

Det känns inte numera speciellt bekvämt att använda kortet, varken i uttagsautomater eller i affärer. Ska jag ta ut pengar på stan kollar jag noga automaten för att se om den ser "normal" ut. Det är egentligen sjukt att behöva göra så. För några år sedan var inte ens detta något som oroade en, en sådan enkel sak som att ta ut pengar via en bankomat.

– Man gör ungefär på samma sätt som när man stjäl informationen ute i bankomaterna men här går man tydligen in i den här betalterminalen med utrustning så vanligtvis kan inte kunden eller den som sitter i kassan se att den här betalterminalen är manipulerad, säger Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare, till SVT:s Rapport.

Det är bara att söka på skimning på Google så inser var och en att detta faktiskt börjar bli ett problem.

Det kontantlösa samhället kanske ligger långt, långt borta? När de börjar manipulera kortläsarna inne i affärerna då har det gått för långt.

Med all den teknologi som finns borde väl bankerna kunna ligga ett steg före de som sysslar med skimning? Det verkar vara alldeles för lätt att manipulera kortläsarna.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 26, 2006 6:40 EM