« Två digitala boktips | Startsidan | Två boktips taget från Bokbussen 23 maj »

25 maj 2006

Hästar ska slippa leva ensamma

Hört på nyheterna:

Hästägare ska kunna åläggas att ordna sällskap åt sina djur. Det skriver Djurskyddsmyndigheten i ett nytt förslag som skickats ut på remiss.

Hästar är flockdjur

Det finns, enligt artikeln, cirka 14.000 hästar i Sverige som lever utan sällskap av artfränder. Hästar är flockdjur och mår inte bra av att vara ensamma.

Vad säger Djurskyddsmyndigheten om alla hundar som lämnas ensamma hela dagarna eller står ensamma ute i en hundgård i ett hörn på tomten? Hundar är också flockdjur.

Jag minns när vi hyrde ett torp i Hälsingland och varje gång vi åkte ned till stranden passerade vi en lantbrukares hus, där en jakthund stod i en inhägnad, i ur och skur, och skällde på allt och alla. Enda gången den hunden fick lite motion var när ägaren inför jakten motionerade hunden cyklandes, för att få upp flåset på hundstackarn.

En gång hade vi en granne som lämnade sin schäfer hemma 10 timmar varje dag. Jag skällde ut henne och sa att det var djurplågeri. Varför inte försöka hitta en dagmatte eller daghusse, eller ett hunddagis för sin hund?

Det finns säkert många andra husdjur som lider av att vara ensamma hela dagarna. De flesta djur är flockdjur. Så även människan.

Det borde finnas en Människoskyddsmyndighet. Ja, skratta inte åt mig nu. Såklart det inte går att inrätta en sådan myndighet, men förstå mig rätt. Det sociala skyddsnätet är grovmaskigt. Många faller igenom, en del passerar inte ens igenom och därmed kan de inte få en chans att fångas upp.

Det finns många, många fler människor som lever ensamma än hästar. Hästarna har i alla fall, förhoppningsvis, en ägare som sköter om den. Men hur många människor sitter i sitt hem, som i ett ofrivilligt fängelse.

EnsamEnsam

Ingen som ringer. Ingen som hälsar på. Inga vänner. Inte ens några bekanta. Ingen granne som bryr sig. Inga släktingar som hälsar på, de brukar bara dyka upp när bodelning ska ske. En del kanske inte ens har några släktingar kvar i livet.

Visst, det finns människor som väljer ensamheten. Men de är nog få. Det är inte bara gamla pensionärer det handlar om, det kan vara unga sjukpensionärer, ensamstående föräldrar, vanliga människor som fungerar på jobbet men kommer hem till en tom lägenhet och ett tomt liv. Det kan vara vem som helst du möter i trappan eller ute på gatan. Ofta syns det inte utanpå. Men jag misstänker att det känns inombords.

Jaha, säger du. So what? Ja, säger jag och suckar. Vad kan du eller jag göra något åt det? En sak kan vara att börja intressera sig lite mer för sina grannar. Hälsa och småprata en stund i trappen, om personen vill det. Det märks ganska tydligt om personen inte är ett dugg intresserad av smalltalk.

Vi har inte råd att låta ungdomar få ha kvar sina fritidsgårdar, kommunerna sparar. Många kommuner lägger ned eller drar in på bibliotekens öppettider, kommunerna sparar. Då är det knappast läge att komma med förslag med vuxendagis, när kommunerna sparar. Men det borde finnas fler mötesplatser där människor kan mötas. Där det känns naturligt att bara slinka in och ta en kopp kaffe, kanske prata med någon en stund eller göra något tillsammans.

Jag har inga lösningar.
Bara funderingar och frågor.
Men ärligt talat tror jag att de
som verkligen är ensamma är svåra att nå ut till.
Det är inte lätt att vara människa, sa Strindberg på sin tid.
Det är nog inte så mycket lättare nu heller.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 25, 2006 9:48 FM