« Mors dag | Startsidan | Bild- och namnpublicering »

29 maj 2006

Var kommer all ondska ifrån?

Snövit och den elaka styvmodern. En saga jag ofta läste när jag var liten. Men det var ju bara en saga och dessutom slutade den lyckligt.

Nu har det varit mycket ond bråd död med styvföräldrar inblandade och inget fall har slutat lyckligt. Jag orkar inte ta till mig all ondska som exponeras.

Bobby och nu senaste den tragiska händelsen i Västerhaninge. Jag lider med de drabbade och deras anhöriga. Jag tycker nog att kvällspressen "suger" ut allt vad de kan om denna tragiska händelse, likt de gjorde med Bobby.

Det påstås att mannen har sökt hjälp. Men alkohol och anabola steroider, samt kanske även Rohypnol, är ingen bra kombination och det tror jag INGEN är omedveten om, inte ens de som misbrukar dessa medel.

Jag vet inte om rättsmedicinsk vård hade räckt till i detta fall. Det vet ingen och tyvärr lär inget facit kunna uppvisas.

Men sedan psykiatrireformen infördes verkar inte den rättsmedicinsk vården fungerat som tänkt. Det finns faktiskt folk som måste låsas in, med eller mot sin vilja – för att skydda sig själv och andra.

Nedrustningen av psykvården har pågått i decennier, men accelererade efter den så kallade psykiatrireformen som genomfördes på 90-talet. De senaste 20 åren har antalet vårdplatser halverats.

Anders Milton, regeringens psykiatrisamordnare, menar på att mera resurser behövs. Dagens understatement skulle jag vilja påstå. De har sagt i många år att mera resurser behövs, men vad händer? När mediebruset tystnar och drevet slutat gå? Kommer det att hända något eller är det bara smalltalk?

Jag har tidigare skrivit om detta:

Psykiatrireformen

Psykiatrireformens fel?

Psykvårdslag i onödan?

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 29, 2006 12:27 EM