« Fästingsommar väntas | Startsidan | Nigeriabrev i ny tappning »

22 maj 2004

Svårt att ta till sig allt

Mycket av det som händer i världen är svårt att greppa och förstå. TV-bilder fladdrar förbi och exponerar korta snuttar av våld, krig, svält, katastrofer och annat. Vi i Sverige lever ett sådant skyddat liv. Ja, det händer väl lite här också, mord och händelser som Knutby-härvan. Men det är intet emot vad som sker på andra platser i världen. Ofta når inte ens rapporteringen fram till oss om allt som händer.

Jag brukar försöka förstå vad det är jag ser och hör, genom att applicera det till hur det skulle vara om det hände i Sverige. Tänk om det var i Sverige som det nu är i Sudan. Befolkningen svälter, grannbarnen ser ut som bengetter och dör som flugor. Tänk om det skulle vara inbördeskrig i Sverige, alla skulle skjuta på allt som rör sig – ingen skulle våga gå ut i onödan. Tänk om det hade varit Sverige USA hade invaderat, istället för Irak. Tänk om Vietnamkriget hade utspelat sig i Norrlands täta skogar. Tänk om det blev missväxt i hela Sverige, bara för att det inte regnat de senaste fyra åren. Tänk om en jordbävning skedde, med epicentrum i Stockholmstrakten.

En gång i tiden tillhörde Skåne Danmark.

Tänk om danskarna fick för sig att kräva att återfå Skåne genom att hänvisa till gamla dokument och historien. Tänk om alla skåningar fick lämna sina hus och hem och tvingades in i olika flyktingläger, i två zoner av Skåne. I den ena zonen, som egentligen var avsedd för skåningarna har 7.000 danskar ockuperat ytterligare 25 procent. Skåningarna som är 1,3 miljoner får trängas på resten av ytan. För att kunna passera ut- och in ur dessa flyktingläger fick de köa vid olika vägspärrar, där de ofta behandlades förnedrande. För danskarna skulle säkert vilja att skåningarna forsatte att sköta om skitjobben i det nya landet – SkåDania. Jag kan tänka mig att skåningarna skulle bli väldigt frusterade, allrahelst som de skulle vara avskurna från övriga världen tack vare danskarnas stora armé, stöd från USA, murar som byggs och alla dessa vägspärrar. När skåningarna fredligt demonstrerar mot rådande ordning skjuter danskarna skarpt, rakt in i folkmassan. Om barn dog, tja – sånt händer – alla skåningar är potentiella terrorister och själmordsbombare. Danskarna måste ju skydda sitt land och sina ockuperade område och förhindra att skåningarna smugglar in vapen från Blekinge eller andra ställen, bland annat genom att demolera skåningarnas hus som ligger mot gränsen. En del skåningar upplever situationen så förnedrande att de tar sig in i danskarnas land och spränger sig själva i luften. De har inte så mycket annat att sätta emot danskarnas övermakt. Självmordsbombningar är inte rätt väg att gå. Men vilken "väg" ska skåningarna gå, då alla andra vägar är blockerade av danskarna och resten av världen inte verkar bry sig, inte ens FN – vars resolutioner oftast stoppas av USA:s vetorätt.

Nej, detta skulle aldrig accepteras av FN eller omvärlden. Aldrig i livet. USA skulle nog inte hålla danskarna under armarna, likt som de gör med israelerna. Men det är så jag tolkar situationen och konflikten mellan Israel och Palestina. Det hade lika gärna kunnat vara så att det i Bibeln hade stått att något område i Sverige var judarnas rike, en gång i tiden för länge, länge sedan. Då kanske Israel hade fått sin egen stat här i Sverige, som en slags ersättning och upprättning för Förintelsen. Jag tycker för övrigt att eftersom det var Tyskarna som initierade Förintelsen, så borde de ha upplåtit en del av Tyskland istället.

Jag vet att det är en naiv betraktelse från min sida. En mycket naiv beskrivning, ett försök att dela upp människorna i onda och goda. Men vilka är onda och vilka är goda? För vad som än händer, är det alltid en mängd oskyldiga som drabbas.

Dokumentären "Checkpoint" jag såg i torsdags stärkte bara mina åsikter om hur fel allt blev från början och hur illa det nu är. Jag tror inte på en fred mellan Israel och Palestina om de inte får hjälp/tvingas till det via FN och USA. Sharon och hans militärer är i mina ögon lika stora mördare, som de palestinier som spränger sig själva i luften för att döda israelier.

Artikeln som triggade mina funderingar ovan:
Dagen då alla israeliska ursäkter dog.
Operation Regnbåge, som påstås syfta till att täppa till det system av tunnlar som går från Rafah in till Egypten. Tunnlar som används för att bland annat smuggla in vapen till Gaza. Vid en fredlig demonstration i flyktinglägret sköt israelerna stridsvagnsgranater mot demonstranterna. Resultatet blev en massaker. Tv-bilderna visade förtvivlade män som sprang med sina blodiga barn i armarna. Minst 10 palestinska demonstranter dödades, de flesta var under 18 år.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 22, 2004 07:14 FM

Kommentarer

Ja, de har klarat sig med bravur. Synd på all den rara oljan :-).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 22, 2004 01:59 EM

Vad jag har hört så ska Norge tillhöra Sverige ännu, de fick tydligen en hundraårs-period för att se om de klarade av att vara självständiga och den perioden går ut nästa år...om det nu är sant. Kul faktiskt.

Skrivet av: Daniel datum: maj 22, 2004 07:28 FM