« oktober 2004 | Startsidan | december 2004 »

30 november 2004

AIDS-dagen

I morgon är det AIDS-dagen.
Sätt en banner på din sajt,
som visas för var 157:e besökare,
för att vi alla ska få oss en
nyttig reminder om att
HIV och AIDS är inget som
bara drabbar andra.
Här kan du hämta den.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:42 EM | Google

Gudmundson slutar blogga

Gudmundson tvingas lägga ned sin blog. Tråkigt att en av de bästa bloggarna nu kommer att försvinna. Kanske återkommer bloggen i annat namn, i annan form – vem vet.

Motiveringen är lite underlig, läs om den på Gudmundsons blog. SVT verkar ha väldigt lågt i tak. IDG har en artikel om detta där Tobias Billström säger sin mening.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:12 EM | Google

Riksdagsledamöter immuna?

Det är skillnad på folk och fä.

Många riksdagsledamöter sjukskriver sig inte när de är sjuka och då slipper de ju både karensdag och att behöva leva på sjukpenning resten av sjukdagarna. Nej, full lön ska de ha oavsett om de är i arbete eller icke arbetsföra, det vill säga sjuka.

Sveriges Radio Ekot har gjort en undersökning som påvisar att sextio procent av riksdagsledamöterna inte sjukanmält sig en enda gång under sin tid i riksdagen. Vilket i sig är orimligt. Det finns ingen anledning att anta att riksdagsledamöter är friskare än alla andra eller immuna mot allt. Virus, bakterier och sjukdomar är inte selektiva på det sättet. Om så var fallet vore det en vetenskaplig nyhet av stora mått.

Några som svarade på enkäten uppgav att de inte kände till reglerna om sjukanmälan och det förvånar mig inte. Kan de inte reglerna kring traktamenten, så varför ska de kunna reglerna kring sjukanmälan. Det kanske är för mycket begärt att de ska ta reda på sådana små detaljer. Petitesser. Fast jag blir lite fundersam. Kan de inte ens ta reda på sådana små detaljer hur effektiva är de i sitt arbete för övrigt?

Inte undra på att en del av riksdagsledamöterna tycker att det inte skulle vara helt fel att sänka sjukpenningen, det är ju inget som drabbar dem, är en slutsats jag med automatik drar. Fast den är givetvis felaktig hoppas jag. Jag är bara cynisk? Eller?

Försäkringskassan får direktiv att kontrollera oss vanliga människor in i minsta detalj. Fler och fler får avslag på rätten till sjukpenning, trots sjukintyg.

Det är lätt för moderaterna att komma med förslag om att socialförsäkringarna ska sänkas till 65 procent. Hur nu Agda i Pajala med en månadslön på 14.700 som råkar gå och bryta lårbenshalsen, med medföljande långvarig sjukskrivning, ska klara hyra, mat och andra utgifter med 65 procent av sin lön är för mig en gåta. Många människor klarar sig knappt ens på sin ordinarie lön.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:10 FM | Google

Porrblaska stämmer Google

Ibland blir jag förvånad över okunskapen som finns bland användare och företag om hur Internet fungerar. Jag brukar säga det du I N T E vill att någon obehörig ska hitta, läsa eller titta på – lägg inte ut det på nätet. Nätet är som en enda stor hårddisk.

Jag får ofta frågor hur man ska göra för att skydda sina bilder som läggs ut på nätet. Jag svarar alltid att det inte går, utan talar om för dem att de bilder de inte vill ska spridas ska de inte lägga upp på nätet. Javascript som ska förhindra högerklick är inget skydd. Det går alltid att komma åt källkoden via View Source/Visa källa och där kan bildens sökväg återfinnas. Visst finns det program som krypterar html-koden till oigenkännlighet (har dock aldrig testat ett sådant), men vad hjälper det? Den som vill ha bilden gör då en skärmdump på sidan.

Ett annat problem som jag hört talas om är exempelvis användningen av Direct Connect och andra fildelningssystem som inte konfigurerats korrekt, vilket har inneburit att andra lätt som en plätt har kunnat kolla in vad som finns i den anslutnes dator. Nu går jag bara på hörsägen, eftersom jag själv inte har några fildelningssystem installerat på min dator.

Men en person berättade för mig att h*n var ute och letade efter en specifik fil och via en ansluten dator kunde h*n se nakenbilder på en bekant. Personen hade med all sannolikhet haft bilderna i en mapp i sin egen dator och någon hade tyckt att de var så pass "intressanta" att de lades ut till allmän beskådan, på en helt annan dator ansluten till nätverket. Hur kul kan det vara på en skala från noll till tio att upptäcka att nakenbilder på en själv sprids på nätet?

Något som många missar när de skapar en ny mapp på sin server är att de inte lägger dit en index.html fil (eller default.htm beroende nu på hur servern är inställd). Utan defaultfil så är mappen helt öppen och dess innehåll listas rakt av och det är fritt fram att klicka sig fram och kika på alla filer. Visst kan det vara ett medvetet val, men i lika många fall tror jag att det beror på ren okunskap.

Jag minns att det var ett stort rabalder då Intentia polisanmälde Reuters för dataintrång. Enligt Intentia har Reuters hackat sig in i bolagets datasystem och därmed i förväg kunnat publicera en kvartalsrapport. Rapporten låg på Intentias webbplats och det Reuters medarbetare gjorde var tydligen att gissa sig till adressen, med hjälp av tidigare publicerade rapporter. Intentia hävdade att bara för att information fanns på en publik webbserver är det inte självklart att den ska vara tillgänglig för gemene man. Men det som inte ska vara tillgängligt ska inte publiceras eller läggas bakom lösenord, det är kutym eller borde vara det. Hur det gick med den polisanmälningen minns jag inte. Men jag kan inte tänka mig att det gick till åtal. Inte när jag läser pressmeddelandet nedan.

Pressmeddelande, Stockholm 2003-03-04
från Stockholmsbörsen.
Information från Intentia, Sweco och Nordea hade varit tillgänglig via Internet innan bolagen hade offentliggjort informationen på det sätt som krävs enligt noteringsavtalet med Stockholmsbörsen. Informationen hade kommit ut genom att utomstående hade identifierat den dolda adress under vilken informationen hade förberetts för tillhandahållande på respektive bolags hemsida. Reuters kunde därigenom sprida informationen innan den offentliggjorts av bolagen på föreskrivet sätt. De adresser bolagen använt till informationen var identisk med de adresser som använts för motsvarande information i tidigare sammanhang, frånsett att de sista två tecknen bytts ut från Q2 till Q3 eller liknande. Nämnden fann att de adresser respektive bolag använt för den dolda informationen, i belysning av att tidigare använda adresser var allmänt kända och tillgängliga, var sådan att en initierad person hade kunna gissa sig till var informationen fanns och på så sätt få tillgång till rapporterna i förväg. Genom att informationen kom ut på ett sätt som låg inom respektive bolags så kallade kontrollsfär ansåg nämnden att noteringsavtalet hade överträtts. Nämnden ansåg emellertid att det oavsiktliga utlämnandet delvis hade samband med en strävan från bolagens sida att informationen – i enlighet med börsens anvisningar – skulle bli tillgängliga på hemsidan snarast möjligt efter att offentliggörande skett på föreskrivet sätt. Mot ovanstående bakgrund ansåg Disciplinnämnden att överträdelserna var ursäktliga, och meddelade därför respektive bolag varning.

Nu är det Google som är i hetluften.

Saxat ur IDG:
Nu har publicisten Perfect 10 (http://www.perfect10.com) fått nog. Företaget stämmer Google på grund av att sökmotorn hittar skyddat bildmaterial och knyckta lösenord till tidningens webbplats.

Hur ska hugade spekulanter hitta till porrblaskan om den inte listas på sökmotorer? Att sedan sökmotorn indexerar det material den hittar när spindeln vandrar runt på sajten är inget underligt. Perfect 10 borde kanske bara ha första sidan som publikt material och sedan lägga allt annat bakom lösenord? Google är väl en av de sökmotorerna som respekterar robots.txt har jag för mig. Alla sökmotorer sägs inte göra det, så att bara lägga upp en robots.txt är inte ett fullgott skydd.

Enligt stämningen, som lämnats in till en domstol i Los Angeles, påstås Google bryta mot upphovsrätten och skada Perfect 10:s möjligheter att tjäna pengar (månadskostnad 25,50 dollar) på distribution av sitt material via tidning och webbplats. Det ska bli intressant att se hur det slutar. Men jag misstänker att Google inte blir fällda. En sökmotor bara söker. Den bara följer länkar. Som en spindel klättrar den på webbens spindelnät. Den som lägger ut det material som indexeras kan inte lägga skulden på Google för att det synliggörs via sökmotorn.

Att andra snor bilder och lägger upp på sina egna hemsidor och att de sedan indexeras av Google där är inte Googles fel utan Perfect 10 får nog rikta sin stämning till dem i så fall. Om lösenord till porrblaskan publiceras på warez- och serial-sajter och indexeras av Google är det samma sak här, Perfect 10 får rikta sin stämning till dem istället.

Jag minns att jag en gång vid en sökning på en utbildning kom in på ett säkerhetsföretags interna nät (Lotus Notes) via två länkar som indexerats på Google. Jag misstänkte att det inte var riktigt tänkt att dessa två länkar skulle vara sökbara så jag slängde iväg ett mail och berättade vad jag sökt på och vilka länkar som kommit fram. De besvarade inte ens mitt mail, men jag gjorde i alla fall det samvetet bjöd mig till att göra – alertade dem.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:31 FM | Google

Bloggtreklöver 6

Dagens bloggtreklöver är:

frihetspropaganda – digital prozaq.

Carina's (Swe)Court – intressant och bred blogg.

Medveten – Johannes funderar.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:02 FM | Google

29 november 2004

www.bloggi.se

Jag har flera gånger sett dessa
reklamspottar när jag sökt på något blogrelaterat.
Kostar inte dessa annonser en hel del om det klickas friskt?

Google

Jag börjar bli lite nyfiken. Vad jag vet so far är www.blogger.se gratis, men varför bekostar de annonser? Tänker de göra som många andra gratistjänster, locka till sig många användare och så en dag börja ta betalt? Frågan är fri. Nyfiken blev jag. Jag hittade faktiskt ingen mailadress på http://www.bloggi.se/ så jag kunde slänga iväg ett mail och fråga.

Google Adwords
Med Google AdWords kan du nå ut till personer när de aktivt letar efter dina produkter och tjänster. Det betyder att du tar emot riktade besökare och kunder. Kostnad per klick-prissättning innebär att du bara betalar när någon klickar på din annons och det är lätt att kontrollera kostnaderna."

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:57 EM | Google

Bloggmiddag

En liten reminder om bloggmiddagen.
Det är tydligen sista dagen att anmäla sig.
Jag kan tyvärr inte gå, men alla ni som
bor runt Stockholm och ansluter till
middagen får det säkert trevligt!

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:45 EM | Google

Skånska nazister

I morgon öppnar en utställning i Malmö som fokuserar på skånska nazister. Projektledaren menar på att barn under 12 år ska absolut inte se utställningen och ungdomar mellan 12 och 16 år bör göra det i vuxnas sällskap.

Då måste det vara en ganska kontroversiell utställning med andra ord och jag tycker att det är bra att nazismens irrläror och hatiska budskap visas offentligt. Jag hoppas på att det kanske kan bli en vandringsutställning som når även Stockholm och övriga landet. Men, förutom det öppna hatet och de våldshandlingar som följer i nazismens spår, vill utställningen visa på att den farligaste rasismen är den som inte syns.

Du kan du läsa om svenska nazister på Expo.se.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:53 FM | Google

Bhopal

För tjugo år sedan inträffade världens värsta kemiska katastrof. Läckande gas (methyl isocyanate - MIC) från amerikanska Union Carbides fabrik i indiska Bhopal dödade omedelbart mer än 3000 människor och 100 000 förgiftades. Fortfarande spökar katastrofen i och med att barn föds med genetiska skador orsakade av giftgasens påverkan på deras föräldrar.

Jag fastnade framför gårdagens repris av Dokument utifrån. Vad gjorde du för tjugo år sedan? Jag måste erkänna att jag då var ganska ointresserad av nyheter och tyvärr minns jag inte ens denna katastrof. Den har passerat mig obemärkt förbi. Men dokumentären gav en bra bild av katastrofen och många frågor ställdes. Frågor som inte ännu efter tjugo år har fått några svar. Kommer det att komma några svar?

Efter att ha sett programmet vandrade mina tankar iväg. Är liv och lem mindre värt i Indien och tredje världen, än vad det är i USA eller i västvärlden för övrigt? Tänk om denna katastrof hade hänt i USA eller i Tyskland? Skulle Union Carbide ha agerat likadant då? Vad har multinationella företag för ansvar? Union Carbide tycker sig inte ha något ansvar för det som hände i deras dotterföretag i Indien. Än har ingen tagit på sig ansvaret att sanera platsen för katastrofen. Grundvattnet är förgiftat. Jorden är förorenad. Fabriken står kvar som ruiner och fortfarande ligger gift förvarat där.

Säkerheten runt den indiska fabriken var undermålig. Invånarna var inte informerade om hur farlig fabriken var och hur de skulle agera om det hände något. Det finns liknande anläggningar i USA, men där är jag övertygad om att inte samtliga varningssystem är avstängda samtidigt, som de enligt dokumentären var denna natt katastrofen skedde. En amerikansk Union Carbideanställd berättade att i den amerikanska fabriken där han arbetade fanns det utrymningsplaner och säkerheten var total, detta gällde redan 1984.

Här kan du läsa mer.
International Campaign for Justice in Bhopal

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:40 FM | Google

Bloggtreklöver 5

Dagens bloggtreklöver är:

Paeonia – a PhD-student in Sociology at Åbo Akademi University.

Viktiga tankar – ser världen ur ett annat perspektiv.

En konstig värld – en ganska ny blog som kanske inte alla har upptäckt än?

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:45 FM | Google

28 november 2004

En talande 404-sida

Hör hur en 404-sida kan låta :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:07 EM | Google

Kan bloggar missbrukas?

Vanliga människor, som jag själv räknar mig till, brukar förutsätta att det som står eller sägs i media är någorlunda korrekt (förutom allt kändistjafs á la hänt i veckan-stuk). Jag inbillar mig att nyheterna som kommer från nyhetsbyråerna, och som används som underlag för nyhetsnotiser och större nyhetsinslag, är någorlunda korrekta. Huruvida nyheterna som kablas ut från AP, Reuters och andra nyhetsbyråer är vinklade eller "tvättade" har jag som lekman svårt att kontrollera. Men fel förekommer även här, människor felciteras och nyhetsbyråernas källor kan vara felaktiga.

Men skriver DN att ett barn skjutits ihjäl av misstag av israeliska soldater eller att en självmordsbombare sprängt sig själv i luften och dödat en polisman i Moskva så antar jag att uppgifterna är korrekta. Stora drakar som DN och SvD har nog inte på sin agenda att medvetet sprida desinformation, inte heller seriösa nyhetsprogram som Rapport och Aktuellt.

Men i takt med att bloggarnas antal ökar i världen får det kanske anses som en risk att här kunna hitta en hel del bloggar som har på agendan att sprida desinformation. Konstigt vore det annars tycker jag. Desinformation har under åren relativt lätt kunnat spridas från vanliga hemsidor, nu med den växande trenden att använda bloggar och dess enkla webpubliceringssystem så misstänker jag att det utnyttjas och kommer att utnyttjas av krafter som vill sprida felaktig information, sprida rykten och ibland rena rama lögnerna.

Inför valet i USA fanns det många pro- och antibloggar som förespråkade eller kritiserade antingen Bush eller Kerry. Hur många av dessa bloggar stod respektive administration bakom är en fråga som jag ställt mig. Jag tror inte att frågan är oberättigad.

I Kina finns det många som bloggar, som en slags underjordisk rörelse eftersom ordet inte är lika fritt där som i andra delar av världen, men vad säger att inte många av dessa bloggar skrivs och kontrolleras av regimen i Kina.

Det finns säkert bloggar runt om i världen, och varför inte även i Sverige, som har en agenda att sprida olika budskap i ett enda syfte, vad det än månde vara – att propagera för rasism, hat mot olika folkgrupper, terrorism och politiska irrläror, inlindat bland övrig text – som kan ge sken av seriositet.

Jag hamnade av misstag på en svensk blogg, som jag aldrig mer tänker besöka och som jag redan förträngt urlen till, som inlindat i vackra ord påvisade ett stort hat mot invandrare. Hur lätt är det inte att till likasinnade eller människor som inte ser den dolda agendan, men som regelbundet läser bloggen, att flika in mer eller mindre direkta lögner i texten, i syfte att förstärka effekten av det som finns på skribentens agenda.

Hur lätt vore det inte att starta en höger- eller vänsterblog, vars enda syfte på agendan är att förlöjliga och svartmåla än det ena eller det andra partiets politik – på ett sätt som inte är riktigt rumsrent. Hur många sådana bloggar kommer vi att få se inför valet 2006?

Det finns folk inom den israeliska fredsrörelsen som hävdar att Mossad och andra grupper (exempelvis ultraortodoxa judiska fascistgrupper) har en agenda som innebär att sprida desinformation på nätet, via hemsidor och varför inte via bloggar. Andra underrättelsetjänster har säkerligen samma agenda. Varför skulle de inte utnyttja denna möjlighet? Vad säger att det inte finns sådana bloggar på svenska?

Det är lätt att ta sig in i bloggosfären. Det är bra. Det vore tråkigt om det vore helt omöjligt att slå sig in och bli del av den. Det är bara att dra igång en blogg, börja kommentera i andras bloggar (gärna sådana som du tror har liknande åsikter eller kända bloggar som många läser) och lämna en länk till din egen blog. Förr eller senare dras din blog in mot bloggosfärens nav. Avgörandet ligger sedan hos betraktaren, gillar läsarna bloggen blir det som ringar i vattnet. Jag tror att det fungerar ungefär likadant världen runt.

Många skriver under alias och det är helt accepterat, nätet bygger på den möjligheten att kunna tala fritt utan att egentligen avslöja vem man är. Många väljer att blogga öppet och använder sitt riktiga namn. Men är det alltid verkligen det riktiga namnet? I många fall är det svårt att veta och i de allra flesta fall spelar det egentligen ingen roll. Men i vissa fall spelar det roll, där det kanske inte är en person bakom bloggen.

Källkritik på Internet är alltid A och O.
Hur många gånger har det inte sagts?
Det gäller även bloggar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:02 FM | Google

Bloggtreklöver 4

Dagens bloggtreklöver är:

Rullen – rullar på, är inne på Rulle 70 nu.

Åsas anteckningar – mycket intressant, både stort och smått.

Jinge – har du väl inte missat?

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 FM | Google

27 november 2004

Saudi Woman Pilot? Then Pigs Will Fly

I Saudiarabien får inte kvinnor köra bil. Det hindras via lagsstiftning som förbjuder kvinnor att ta körkort. Att det inte finns någon lagstiftning som förbjuder dem att bli pilot beror nog på att ingen ens har tänkt i de banorna att en kvinna skulle kunna utbilda sig till pilot. Hade de gjort det hade det med all sannolikhet funnits en lag som förbjöd kvinnor att bli pilot. Den kanske kommer inom kort?

Kvinnorna i Saudiarabien lever ett ganska inskränkt liv, likt i många av de länder som har Koranen som rättesnöre. En kvinna får inte resa någonstans utan tillstånd av en manlig förmyndare. Kvinnorna får inte rösta. De förutsätts gå beslöjade.

Nu har Saudiarabien fått sin första kvinnliga pilot och hon ska börja sin anställning nästa är när hon fått sin trafikflygarlicens. Prins Alwaleed ibn Talal har anställt Hanadi Hindi i sitt flygbolag Kingdom Holding Company. Men det roliga i kråksången är att hon kan inte köra bil till jobbet (flygplatsen) innan hon sätter sig i jetplanet för att flyga passagerarna till destinationen

Jag sökte på "Hanadi Hindi" på Google

Saudi Woman Pilot? - Then Pigs Will Fly
www.ezboard.com
Sky’s the Limit for Saudi Woman Pilot Lydia Georgi, Agence France Presse Hanadi Hindi hopes to become the first female to fly a Saudi Arabian Airlines plane. ... pub6.ezboard.com/fhinduunityhinduismhottopics.
showMessage?topicID=18495.topic

Inlägget är borttaget.
Men liknande reaktioner misstänker
jag är vanliga i stora delar av
den värld hon kommer i från.
Saudi Woman Pilot? - Then Pigs Will Fly!
Ja, det säger en hel del om deras kvinnosyn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:17 EM | Google

Pedofiler får härja fritt

Polisen har inte råd att spåra pedofil.

– Vi ska spara pengar och får bara spåra mobilsamtal om det rör sig om grövre brott, närpolisen i Vallentuna till Metro.

Enligt rättegångsbalken får en polisundersökning inte kosta orimligt mycket i relation till brottets art. Än så länge rubriceras pedofilens närmanden som sexuellt ofredande, vilket ger högst två års fängelse.

Horribelt tycker jag. Det måste vara i samhällets intresse att ringa in och fånga denna man som uppenbarligen utgör en fara för barnen i Vallentuna. Ansvaret ska inte läggas på föräldrarna. Mannen ringer hem till barn och gör sexuella anspelningar. Mannen har försökt locka in barn i sin bil. Mannen kommer med all sannolikhet att en dag, i morgon eller i framtiden, att lyckas med sitt uppsåt – om ingen hindrar honom. Det är givetvis en polissak så det skriker om det. Men polisen kanske rubricerar även detta som "vardagsbrott" och lägger därmed inte ned någon energi på det hela?

Att polisen inte har råd är ingen nyhet. Nedan har jag lagt in ett exempel där jag själv har fått ta del av detta. Detta är intet jämfört med pedofilens framfart, men ger vid handen att polisen har lite underliga prioriteringar och att de inte säger sig ha råd, med skitsummor rent ut sagt om jag ska jämföra med de enorma kostnader som polisen måste lägga ut för att bevaka fotbollshuliganer, demonstrationer och när de bevakar politikers toppmöten i Sverige.

// Annica Tiger

3:e mars 2002 fick jag detta inlägg i min Reload.

webb design mums kaka! - apkuk 03:39:23 03/03/02 213.65.121.2

ursäkta du e knappast någon briljant webdesigner annica.
jag måste faktiskt påstå att du rent av e kass.
scripta hit o scripta dit det tillhör fan början mitten av 90 talet du e förlegad gammeltacka. hört talas om macromedias olika program? ne trodde inte det,! tjockis.
min lille bror e 14 han skulle kunna ha gråstarr och ett halvt finger och göra bättre hemsidor än dig slappstjärt!
men seriöst anki panki sluta med kvinno tjosanet ska man propagera för jämnställdehet ska man bara leva som man lära o ej bedriva hämd och hetsjakt på män som besitter chefspositioner, fetto!
Det jag vill komma fram till är att jag tycker du är en sån slyna så att jag börjar gråta!
snälla jag ber dej ta livet av dej! SUGGA! fifan asså! du e patetisk! äckel

Tidpunkten 03:39:23 - *miss i nassen*, ger vid handen attt skribenten måhända kanske inte var riktigt nykter. Men oavsett det så var det ett inlägg som jag höjde ett ögonbryn inför. Visst får var och en tycka att jag inte är någon briljant webdesigner, det har jag aldrig heller utgett mig för att vara :), däremot kan jag nog slå skribentens lillbror på fingrarna när det gäller kodning. Vad driver någon att göra ett sådant här inlägg?

Hur som helst. Jag bestämde mig för att göra en polisanmälan, just for the record. Det bör alla göra. Det som inte finns i statistiken syns inte. Det som inte syns, finns inte. Det som inte finns uppmärksammas inte och behöver därmed inte åtgärdas.

Jag skrev ut inlägget. Bifogade IP-nummer och skrev ut den formella abusanmälan jag gjort till Telia Abuse. Jag tågade ned till Kungsängens polisstation.

Jag var väl förberedd på scenariot som skulle utspela sig där. Internet och poliser är ingen bra kombination. Än! En gammal, rar farbror polis tog emot mig. Han tog min lilla papperslapp. Han läste och begrundade. Han förstod nog inte ens hur en gästbok eller anslagstavla fungerar. Det kunde jag tydligt förstå.

Jag tog på mig min pedagogiska hatt och försökte med en förklaring med proppskåpet och elnätet :), se fotnot längst ned.

Sedan kom vi till brottsrubriceringen på det jag ville anmäla. Men vad ska jag skriva frågade han? Lite uppgivet. Han tog en paus och gick och snöt sig. Väldigt långdraget och omständligt, jag riktigt kände hans handfallenhet. Den var så stark att jag nästan kunde ta på den.

Jag har förstått att man måste applicera det IRL för att få en förståelse för vad som egentligen avses. Jag frågade honom hur det skulle betecknas IRL om någon kom fram till honom, klappade honom lite lätt på axeln och bad honom ta livet av sig samt hävde ur sig massor av andra otidigheter.

Han sken upp – ofredande!
Ja, svarade jag. Skriv det!

Han tvekade och menade på att det går ju inte att jämföra, Internet och IRL.

25:e mars kom underrättelsen om beslutet:
Förundersökning nedlägges.
Ej spaningsresultat.
Polisen har gjort efterforskningar i ärendet. Dessa gav inga resultat. Det finns för närvarande inte några tips eller andra uppslag som gör att polisen på ett bra sätt kan arbeta med ärendet.

Nej, att Telia har spårat och sänt en skriftlig varning till innehavaren av Internet-kontot spelar ingen roll. Telia vet vem det är. Men polisen har inte råd att betala för att få dessa uppgifter, som i mina ögon verkligen är underlag för spaningsresultat i megaformat.

Telia och andra ISP:ar debiterar polisen om de ska göra efterforskningar och lämna ut information. Polisen har inte råd att betala utan detta sker bara vid mordutredningar och andra mycket grova brott. Lindriga brott (som sorteras under vardagsbrottslighet), som ofredande och hot, har de inte resurser att utreda. Vad kan det kosta att få ut uppgifter från en ISP? 500 - 750 kronor?

Dessutom lämnar bara vissa ISP:ar ut uppgifter om det är mer än två års fängelse som straff för det angivna brottet. Det hänvisas till den personliga integriteten. Jadu....offrets personliga integritet verkar inte spela någon roll. Skydda förövaren, blotta offret. Varför känns det mönstret igen från ex. problematiken med kvinnomisshandel?

Så summasummarum - det _är_ fritt fram på Internet att göra vad man vill. Bara du håller dig lite lagom utanför lagens råmärken. Fel! Fel! Fel, tycker jag.

Den enda part som gör något, alternativt kan göra något åt den (fast numera är alla abuseavdelningarna överbelastade) är kundens egen ISP. Då blir det x antal varningar och sedan avstängning. Det finns inga "svarta listor" ISP:arna emellan, det är alltså fritt fram för abusören att byta ISP. Tills han eller hon blir avstängd därifrån. Då är det bara att byta ISP igen. Detta kan de hålla på med ett bra tag, med tanke på det antal ISP:ar som finns i Sverige.

Jag hade en lång pratstund med den kvinnliga polisinspektören. Hon tyckte nog att jag var osedvanligt frågvis. Men jag är av en nyfiken natur. Jag fick svar på många frågor.

Jag fick en bra insyn i polisens problematik. Att de inte tappar sugen ibland? Stundtals verkar de själva motarbetas av systemet i sig. Det är lätt att bara skälla på dem och mena på att de inte hänger med i utvecklingen.

Det är kanske snarare att de saknar rätta verktygen. Det är lagen som inte hänger med (förutom då att de har svårt att dra paralleller med brott på nätet och IRL), förutom då att de inte har resurser till att ens ta tag i en fjärdedel av de anmälningar som kommer in. Deras sätt att lösa resursproblemet på är att skriva av allt, vartefter det kommer in.

Jag bara skrattade när hon menade på att enda sättet att lösa det hela vore om JAG TOG BORT MIN HEMSIDA. Det har hon i och för sig rätt i :).

Ingen hemsida. Ingen som kan göra inlägg i din gästbok.

Ingen email. Ingen som kan skicka hot, virus och ofreda dig via den.

Ingen mobil. Ingen kan skicka hotfulla SMS.

Ingen telefon. Ingen kan trakassera dig via den.

Har du affär och är rädd för att bli rånad? Stäng affären.

Är du kvinna och rädd att vara ensam ute när det är mörkt? Ge sjutton i att gå ut.

Är du gammal och rädd för väskryckare? Samma sak där, ge sjutton i att gå ut - överhuvudtaget.

Vill du inte riskera att få bilen stulen. Sälj bilen.

:::::::::::::::::
Fotnot

Proppskåpet och elnätet
(skrivet i mars 2002)

Tänk om du fick ett brev i brevlådan med avsändare Drömelvan Aftonbladet. Vad skulle du göra? Slänga det? Öppna det? Antagligen skulle du öppna det eftersom avsändaren klingar någorlunda bekant.

I kuvertet finns en liten manick som du uppmanas att klicka på. Jag misstänker att du skulle göra det. Vem misstänker att en känd avsändares brev innehåller elaka saker?

När du sedermera klickar på manicken börjar proppskåpet leva ett eget liv. Tjofräs! Hela ditt elnät i hemmet kollapsar. Det blir dyrt att anlita en elektriker för att återställa det i samma skick som innan.

Vad skulle du göra? Ringa ett ilsket samtal till Aftonbladet? Kontakta polisen? Antagligen bäggedera. Polisen skulle i alla fall ta detta på fullaste allvar. Det kan jag sätta en tia på.

Det hände ju lixom IRL (i verkliga livet), alltså är det påtagligt och går att utreda. Att sända brev i andras namn är inte lagligt. Att förstöra hela ditt elnät skulle kunna klassas som sabotage. Aftonbladet skulle oxå säkerligen vilja ha ett finger med i spelet för att jaga fram vem som missbrukar deras goda rykte.

Nu överför vi det till Internet. Det däringa Interrrnett - där allt kan hända och så gör. Men det är inte på riktigt verkar det som.

Jag fick ett mail som såg ut att komma från Aftonbladet.

Subject: A very new game
Date: Sun, 03 Mar 2002 20:02:56 +0300
From: dromelvan <dromelvan@dromelvan.aftonbladet.se>
To:

This is a special new game
This game is my first work.
You're the first player.
I expect you would enjoy it.

I mailet fanns ett virus (en mask) inkluderat, W32.Klez.E@mm. Ett farligt sådant. Det aktiveras den sjätte varje månad och förstör rejält i din dator. Det skriver över de flesta filer och förstör dem. Stackars satar som råkar ut för detta virus.

Det kan bli dyrt, både i pengar och erfarenhet. Nu klickade jag inte på bifogade fil. Jag klickar aldrig på okända bifogade filer.

Mitt antivirus-program notifierade mig också dessutom innan det ens hann laddas ned. Men jag blev nyfiken eftersom det var adresserat från Aftonbladet. Jag gick in och kikade i mailets header.

Det var bara en fejk. Någon från Telia hade mailat via en rysk server och fejkat avsändaren.

Received:
from t4o32p6.telia.com ([194.236.208.186] helo=Gzvolaga) by mx9.mail.ru with smtp (Exim 3.14 #1) id 16hZNv-000Ka5-00 for ; Sun, 03 Mar 2002 20:02:56 +0300

Annica Tiger 8:34 FM | Google

Bloggtreklöver 3

Supermamman.se – Hillevi skriver blog som blivit bok.

Ordalag – Karin har hand med ord.

Walentines Värld – en röst från regnbågens land.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:40 FM | Google

26 november 2004

Extraknäck

Tomten får nog köra lite extraknäck på julafton om han ska kunna ge årets julklapp till alla dem som har satt den överst på julklappslistan.

Årets julklapp anses bli en platt TV enligt Handelns utredningsinstitut (HUI). Det finns andra som spår att det blir mp3-spelare. Det går många mp3-spelare på varje platt TV.

Platt TV. Heter det inte LCD-TV? Eller är det något annat?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:34 EM | Google

Sex-chattning ska stävjas

Nyheterna i morse drog upp nyheten att mäns försök att skaffa sexuella kontakter med minderåriga via chattsajter ökar i Sverige.

Det är väl ingen nyhet? Jag misstänker att det även finns kvinnor som raggar lammkött på liknande sätt, men förmodligen är det inte lika vanligt förekommande.

Nyheten består nog mer i att för en gångs skull verkar lagstiftarna hänga med någorlunda när det gäller utveckligen på nätet, där de annars är sorgligt ouppdaterade.

Teknikexplosionen innebär ofta att lagstiftarna inte hänger med i utvecklingen, enligt Rädda Barnen. Så sant, som sagt.

Alhems förslag enligt SvD.
Tack och lov är den könsneutral.

Brottsbalkens 6:e kap 10 § lyder så här:
Den som genom att utlova eller ge ersättning skaffar eller söker skaffa sig tillfälligt sexuellt umgänge med någon som är under arton år, döms för förförelse av ungdom till böter eller fängelse i högst sex månader.

Förslag finns att lägga till detta:
Riktar sig gärning som avses i första stycket mot den som är under femton år döms till ansvar för förförelse av barn oavsett om ersättning utlovas eller lämnas.

I Storbritannien har det nyligen införts en lag som förbjuder grooming (ungdomsförförelse) på nätet och Australien har infört en liknande lag.

Jag själv fattar ju inte vad som kan röra sig inom pannbenen på exempelvis en man på femtio år som loggar in på en ungdomssajt under ett ungdomligt alias och chattar med fjortisar om sex och försöker få en dejt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:54 FM | Google

Bloggtreklöver 2

Dagens bloggtreklöver är:

Heaven on earth – en fotoblogg, vackra fotografier varvat med text. Känns fräsch!

Svenskt vardagsliv i Taiwan – dagbokskommentarer blandas med filosofiska inlägg och reseberättelser. Intressant!

Stationsvakt – denna blog har väl ingen missat? Men för säkerhets skull! Bloggen har bytt adress flera gånger, en underfundig blogg.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:37 FM | Google

25 november 2004

Seriestart: Faktum

Missa inte programmet Faktum i kväll 20.00.

I första programmet:
Faktums reporter Gellert Tamas, författare till bl a Lasermannen, avslöjar nya fakta i Calle Jonsson-fallet, svensken som anklagas för mordförsök på Kos.

Jäv är ett ord ofta används, men här torde det vara tillämpligt. De två poliser som gjorde en kritisk analys av grekiska polisens arbete visade sig vara Jonssons styvmorfar och en nära vän till familjen, sades det i Aktuellt vid 18.00-sändningen.

Det ger i alla fall mig en liten däven smak i munnen. Intressant är redovisningen att de största dags- och kvällstidningarna har publicerat sammanlagt 172 artiklar om fallet. Jämför det med media och dess ointresse av fallet Dawit Isaak så är det något att fundera på.

Än mer fundersam blir jag när jag ser att av sammanlagt 241 citat kommer 177 från Calle Jonssons sida, från honom själv, föräldrarna eller någon av advokaterna. Från de grekiska myndigheterna kommer bara sju citat, varav endast två från grekisk åklagare.

Jag har hört från så många andra håll uppgifter om denna unga gosse – men det låter jag vara osagt, jag lägger mig inte i skuldfrågan. Det får den grekiska rättvisan ta hand om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:57 EM | Google

SL stoppade nakenannons

SL har blivit mer restriktiv mot nakenannonser. Jag är glad att någon äntligen sätter ner foten i backen och säger ifrån.

Annonsen stoppades av SL via Clear Channel, som säljer reklamplatser i T-banan och på bussar, och de stoppade även den version där en handduk nödtorftigt dolde häcken och bröna.

En avlång bild på en naken kvinna liggande på magen med benen upp i vädret. Och? Sälja vad? Annonsens utformning är gjord så att kvinnans kropp är i fokus, för produkten som annonsen ska saluföra beskrivs lite suddigt i högra hörnet - en ungefärlig uppskattning med ögonmått är att texten upptar cirka 20 procent av bilden. Jag ser inte ens vad det är för produkt.

– Ett obegripligt beslut. Hur ska vi göra reklam för hår- och hudvård utan att få visa naken hud? säger företaget Paul de Vence.

Jag tror att han som uttalade detta ovan helt har missat debatten om det sexualiserade offentliga rummet.

BTW - som ringar i vattnet hoppas jag att Clear Channel, som har hand om ungefär halva marknaden av den så kallade utomhusreklamen, sjävständigt tar liknande beslut i fortsättningen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:18 EM | Google

Vardagsbrott

Vardag är en veckodag som inte är en söndag eller helgdag, för de flesta alltså detsamma som en arbetsdag. Vardag för mig är också ett uttryck för en slags trygghet, det gamla vanliga vardagslunket – när inget speciellt händer, varken oroväckande, farligt eller skrämmande.

Nu hörde jag ordet vardagsbrott i går på TV. Polisen kategoriserar vissa brott som vardagsbrott, inbrott i bostaden eller i bilen, ringa misshandel och personrån. Motiveringen till att kalla dessa brott för vardagsbrott är tydligen att det är brott som polisen anser berör människorna i deras vardagsliv.

Jag vet inte. I min vardag finns det inte plats för misshandel, rån och inbrott. Skulle jag bli utsatt för något av dessa brott skulle jag inte säga om den dagen, att det var en dag som alla andra vardagar – en vanlig vardag. Nej, tvärtom. Jag skulle tappa tryggheten i min vardag.

Polisen har ingen hög prio på vardagsbrott, oftast direktavskrivs polisanmälningar gällande vardagsbrott i samma minut som den som anmält brottet är på väg ut ur polishuset. Jag kan förstå om polisen inte lägger krut på en anmälan av en stulen cykel. Men rån? Misshandel? Inbrott?

Under två dagar i september i år storsatsade polisen över hela Sverige på att just utreda vardagsbrott som samlats på hög. Nationella utredningsdagar var det fina namnet på den storslagna satsningen, av det hela bidde det bara en tummetott.

Vad blev resultatet? I Jönköping skrevs 91% av ärendena av. Den intervjuade polismannen tyckte att det var bara skönt att bli av med högarna som låg på skrivborden. Men bakom varje liten delmängd av dessa högar, det vill säga bakom varje polisanmälan, finns en drabbad människa som nu kanske helt har tappat tilliten till rättsväsendet och känner sig otrygg i sin vardag.

En kvinna intervjuades i dagens morgonsändning av Sverige Nu. Hon berättade om när hon blev utsatt för ett rånförsök av några unga män. De försökte ta hennes ryggsäck och gjorde det med grovt våld, hon blev nedslagen och föll handlöst ned i backen och skadades allvarligt i ansiktet. Hon berättade att hon numera inte känner sig trygg med att gå ute när det är mörkt. Hennes vardag är inte vardag längre på grund av ett vardagsbrott.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:10 FM | Google

Bloggtreklöver 1

Dagens bloggtreklöver är:

Barnsidan – en blog med flera skribenter, ett bra exempel på gruppbloggning.

Surftips-Seniorer – Anitas tips är väl läsvärda, även för icke-seniorer.

Hannu Bloggar – hur många bloggar i Haparanda? Hannu gör det i alla fall.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:45 FM | Google

24 november 2004

Har du Eurocard?

Falska mail i omlopp för att lura av kontokortskunder deras lösenord. Ett phishing-försök som tyvärr säkert har lurat en och annan. Mailet var på klingande ren svenska (nå – nästan i alla fall) och jag misstänker att det kan lura en ovan datoranvändare till att klicka på länken och följa uppmaningen att logga in och byta lösenord.

Tänk om du var Eurocardkund och fick ett mail typ:

Kära Eurocard kund

22 november var det någon eller några som försökte logga in på ditt konto från en utländsk ip adress vilket fick oss att reagera. Ditt konto är för tillfället fruset av säkerhetsskäl.

Om du inte varit utomlands och loggat in på ditt konto så måste vi be dig och logga in och byta lösenordet, helst med ett svårare lösenord.

Var vänlig och clicka på länken nedan för aktivering av ditt konto.

XXXX Klickbar länk XXXXX

Vänligen
Eurobank säkerhets avd.

*Den här påminnelsen går ut November 26, 2004*

© 2004 och namnet på ett av Eurocards dotterbolag

Om någon nu undrar hur jag vet vad som stod i mailet :) så finns det på bild på sidan 22 i Expressen, men ej ute på webben vad jag kan se. Varför jag ordagrant återger vad som stod i mailet är bara för att ge en bild av hur lätt det skulle kunna hända vem som helst att bli lurad. Ett hjärnsläpp eller att man bara är lite ovaksam är inget otroligt scenario för att av misstag klicka på en länk i ett sådant utformat mail på ens eget modersmål.

Engelska mail har många lärt sig att vara lite extra vaksam gentemot. Hoppas jag, vid det här laget i alla fall. Svenska spam är inte så vanliga, inte heller svenska phishing-försök. Men jag tror, likt detta som hände AB och IDG, att detta är en trend av nätskojeri som vi måste lära oss att hantera. Nu är de ute efter pengar. Det är inte bara lust att förstöra för andra som är drivkraft.

Den 17:e juni skrev jag så här
om en undersökning som gjorts av Symantec:
18 procent medgav att de svarat på spammeddelanden vid minst ett tillfälle. Det är vart femte person, inte undra på att det är effektivt med spam om så många både läser spam och svarar/nappar på det. Man får ju verkligen hoppas på att det inte är spam som har samband med phishing, det vill säga länkar i spammet leder till falska webbsajter som försöker lura av användare lösenord och kontouppgifter.

Så risken finns att en och annan klickat på länken.

Har du fått ett. Radera det fort som attan.

Bra att Eurocard agerat snabbt med information.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:19 EM | Google

Java Plug-in

A vulnerability in the Java Plug-in may allow an untrusted applet to escalate privileges, through JavaScript calling into Java code, including reading and writing files with the privileges of the user running the applet, skriver Sun på sin hemsida.

En säkerhetslucka som upptäcktes redan i juni i år.

Problematiken (tycker jag) ligger i att denna uppgradering får surfaren själv hitta information om och ladda ned för egen hand. Jag tycker att Suns hemsida är osedvanlig svår att navigera på.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:14 EM | Google

Bloggtreklöver

Dagens bloggtreklöver är:

Passion for Fashion – en riktigt bra modeblogg.

Min plats bland orden – en blogg som jag nyligen upptäckt och tycker är både underfundig och tankeväckande.

Researcher – en veteran som omvärldsbevakar PR-branschen, en av mina egna favoriter.

Maila gärna tips om andra bloggar
du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:11 FM | Google

Debet och kredit

Företagsekonomiska Institutionen på Stockholms Universitet är numera under tvångsförvaltning, styrelse och prefekt är sparkad.

Institutionen som ska lära ut företagsekonomi kan tydligen inte ens hantera debet och kredit i sin egen administration.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:34 FM | Google

AB gör en IDG:are

Aftonbladet var också drabbad i lördags, eller rättare sagt deras läsare. Det har antytts flera gånger sedan i lördags, men jag har inte kunnat få det verifierat och därför inte kunnat skriva om det. Men nu finns info hos Aftonbladet. De var väl tvungna att gå ut med det nu efter att IDG gjorde det. Frågan är bara varför det dröjde så länge?

Jag tycker hela konceptet är skrämmande, att sprida trojaner, maskar och virus via andras servrar och på så sätt se till att det drabbar många. Det måste finnas något sätt för stora sajtägare att kunna hålla lite koll på detta, jag tänker då exempelvis på bannernätverkföretaget Falk AG. Säkerhetstänkandet måste kanske bli lite annorlunda nu hos liknande företag? Det här är nog bara början på en skrämmande trend...... Att inte kunna känna sig trygg på stora etablerade sajter är inte bra för tilliten till Internet.

Mitt webhotellet strulade nu på morgonen.
Därav förseningen av detta inlägg,
som jag tänkte lägga ut redan 05.10.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:08 FM | Google

23 november 2004

Synliggöra mer bloggar

En gång i tiden, när Internet började bli var mans egendom, var killarna i majoritet ute på nätet. Numera verkar det vara fifty-fifty, ja – till och med enligt en del rapporter numera fler kvinnor som är ute och surfar på nätet än män.

När jag kom ut på nätet 1996 slogs jag av att det var så få kvinnor som hade hemsidor eller på annat sätt gjorde sig hörda på nätet. Därav min idé att göra en enkel hemsidesskola, för att visa på att det inte alls var så svårt.

Sedan startade jag "Dagbok på nätet" som först listade bara tjejer, eftersom de verkade vara mest aktiva med att skriva dagbok på nätet, men fler och fler killar kom till. Dagbok på nätet finns numera integrerad på Succe.com och sköts av R2 och Jontas.

Tjejringen startades av Marina för att samla tjejerna. OPK (lite ouppdaterad nu) kom till för att synliggöra kvinnorna. Det var ofta debatter på mailinglistorna då, som nu, där frågor ställdes "Var är tjejerna?" och då tog OPK fram en lång lista på tjejer – och nu senast på en mailinglista "Var är bloggbrudarna?".

Jag brukar roa mig med att kolla in länklistorna hos de så kallade "etablerade" bloggarna och ser att det är förhållandevis få män som länkar till kvinnliga bloggare i någon större utsträckning, utan det är samma tills synes kopierade länklista till män i långa rader. Vad beror det på? Män dunkar varandra i ryggen? Det var så Observers lista kom till misstänker jag. Eller är det en omedveten form av osynliggörande av kvinnor?

Länkar till andra bloggar på sin egen blogg, pingningar och att lista sig på olika samlingssidor är en vital och viktig del av att synliggöra sig själv och synliggöra andra. Det är förvånansvårt många bloggar som saknar länkar helt, knappt ens till de ställen de pingar och listar sig på.

Jag har funderat på att i några veckors tid aktivt länka till tjejbloggar, men även till män som kanske inte ännu har fått sin välförtjänta uppmärksamhet. En slags daglig bloggtreklöver, två kvinnor och en man. Chadie har sin fyrklöver, vilket är ett bra initiativ.

Har du tips om en bra blogg som förtjänar lite uppmärksamhet? Alla ni tjejer (och killar) som själva skriver blogg och vill ta chansen att få exponeras i en Bloggtreklöver maila till mig på a_t@tele2.se och var inte blygsamma :). Skicka mig din url, kanske en kort beskrivning av din blogg (med blogg menar jag dagbok, reload, blog, webjournal, what so ever). Gör dig hörd! Gör dig sedd! Jag hjälper gärna till.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:58 EM | Google

Nu finns info hos IDG

Nu finns info hos IDG.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:43 FM | Google

Hur tänkte han här?

En ny bok har kommit ut "Svensk politisk historia 1809-1975", skriven av statsvetaren Tommy Möller och utgiven av Studentlitteratur. Jag hoppas studenterna i statsvetenskap har tillgång till annan litteratur som mer rättvist speglar den svenska historien och inte bara den svenska manliga historien.

Jag såg nu på Nyhetsmorgonen en debatt om boken och efter att ha lyssnat på hans argument är jag böjd att hålla med vad Ann-Sofie Ohlander, professor i historia vid Örebro universitet, skriver i sin debattartikel i DN i dag. Läs den!

Osynliga kvinnor, känns det igen? Kvinnor har sedan tidernas begynnelse osynliggjorts och görs så fortfarande än i dag. Det är skrämmande att en författare som skriver en bok om svensk historia inte nämner andra kvinnor än två drottningar, Kristina och Viktoria, Else Kleen – maka till socialminister Gustav Möller och en en av de första socialdemokratiska kvinnorna i riksdagen, Agda Östlund. Alla nämns tydligen enbart i små bildtexter, inte ens i bokens löptext.

Boken har i eftertexten 100 referenser, varav endast två har någon form av kvinnoanknytning. Hur tänkte han där? Eller tänkte han inte alls. Samma strukturella mönster.....samma patriarkaliskt tänkande....?

Tre kvinnor som har betytt oerhört mycket i svensk politik under den period boken avhandlar nämns inte alls.

Saxat ur Bonniers Stora lexikon:

Kock, Karin, 1891–1976, nationalekonom och politiker, tillförordnad professor i nationalekonomi 1938–46, gift med Hugo Lindberg. Som Sveriges första kvinnliga statsråd trädde hon in i regeringen 1947 som konsultativt statsråd. Från 1948 var hon folkhushållningsminister tills departementet avvecklades 1950. Ursprungligen var hon liberal men påverkad av 1930-talskrisen övergick hon till socialdemokratin.

Myrdal, Alva, 1902–86, politiker (socialdemokrat), gift med Gunnar Myrdal och mor till Jan Myrdal. Hon var en central gestalt i uppbyggnaden av det svenska "folkhemmet" och senare en förkämpe för internationell fred och nedrustning. Hon arbetade vid FN (chef för avdelningen för sociala frågor 1949–50) och vid UNESCO (1951–55). Vidare var hon Sveriges ambassadör i Indien 1956–61, svensk chefsdelegat vid nedrustningskonferensen i Genève 1962–73 och konsultativt statsråd (nedrustnings- och kyrkofrågor) 1967–73. Den första uppmärksammade insatsen gjorde hon med boken Kris i befolkningsfrågan (1934, med maken Gunnar Myrdal). Makarna varnade i boken för att svenska folket på grund av sjunkande födelsetal hotade att dö ut. Men till skillnad från de konservativa förespråkade de en aktiv socialpolitik, inte åtgärder mot sexualupplysning och familjeplanering. Boken innehöll visserligen en del tidstypiska tankar om tvångssterilisering av psykiskt sjuka, men dess familjepolitiska budskap blev banbrytande. Alva Myrdal hade ett starkt socialt patos och en bergfast tro på den nya tidens rationalism och "sociala ingenjörskonst". Tillsammans med maken Gunnar och en krets arkitekter, sociala experter och politiker spelade hon en viktig roll under välfärdssamhällets uppbyggnad på 1930-talet. Senare ägnade hon sig åt freds- och nedrustningsområdet. I arbetet för kärnvapenstopp kritiserade hon oförtrutet stormaktsblockens kapprustning. Hon utgav bl.a. The Game of Disarmament (1976, Spelet om nedrustningen). I Women_s Two Roles (1956, Kvinnans två roller; tillsammans med V. Klein) behandlade hon svårigheten för kvinnor att kombinera yrkesliv och familj, ett problem som hon själv hade brottats med. 1982 fick hon Nobels fredspris (delat).

Lindström, Ulla, 1909-99, politiker (socialdemokrat), konsultativt statsråd 1954–66. I regeringen ansvarade hon för familjefrågor och biståndspolitik, engagerade sig mycket i fredsfrågor, nykterhet och hustrumisshandel. Efter flera kontroverser lämnade hon regeringen 1966 och var 1971–78 ordförande i Rädda barnen. Hon engagerade sig sedan i motståndet mot kärnkraften. I sina memoarer I regeringen (1969) och Och regeringen satt kvar! (1970) beskrev hon motsättningarna under sin tid i regeringen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:57 FM | Google

Hallå IDG!

Tystnad kan vara klädsam.
Men inte alltid, i alla sammanhang.
Hur är det IDG?
Stämmer ryktena?
Det verkar som det i alla fall
om man läser i deras diskussionsforum.
Total tystnad kan tolkas som en bekräftelse.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:35 FM | Google

22 november 2004

Fria aborter naggas i kanten

Att USA vägrar att ratificera Kyotoprotokollet vet säkert de flesta om, men frågan är om det är allom bekant att USA är det enda i-land som vägrat underteckna FN:s resolution om ett förbud mot diskriminering av kvinnor (vilket över 130 länder har skrivit på). Nu betyder inte alltid en underskrift på ett papper speciellt mycket (det kan ofta bara vara läpparnas bekännelse), men att inte vilja sätta en namnteckning på pränt säger desto mer.

Aborter är en het fråga i USA. Landet som så omhuldar individen och dess frihet. Men kvinnorna ska inte få bestämma över sina kroppar och sitt eget liv och hur den ekvationen går ihop förstår jag inte riktigt.

Kondomer kan spricka. En kvinna som äter p-piller kan bli gravid ändå, även utan att ha missat att ta sina piller i vederbörlig ordning. En kvinna som blivit gravid på grund av en våldtäkt eller efter ett sexuellt övergrepp av exempelvis en släkting ska också tvingas föda fram barnet, om abortmotståndarna får som de vill. Ett barn som föds till...ja, till vilket liv? Oönskade barn finns det gott om, varför öka antalet?

Ett foster som aborteras tidigt ser inte jag som en levande människa. Det gör inte Bibeln heller i vissa passager, där anses livsögonblicket starta när barnet tar sitt första andetag i det fria. Abortmotståndarna använder sig av andra citat ur Bibeln, som för övrigt verkar vara en "gummibok" som passar för alla syften – oavsett vad.

Bush och den kristna högern vill stoppa fria aborter. De jobbar verkligen hårt på det och jag misstänker att under de kommande fyra åren lär kvinnorna få det sämre än någonsin i USA. I staten Mississippi har de en enda abortklinik. Den är på väg att stängas hörde jag på nyheterna. Personalen på abortkliniker känner sig inte längre säkra, de blir hotade och utsatta för trakasserier.

Bush pratar mycket om krig mot terrorister. Men frågan är om inte det abortmotståndarna sysslar med i USA skulle kunna betecknas som terrorism? Det förekommer ständigt attacker mot abortkliniker och dess personal. Sedan slutet av sjuttiotalet har åtta mord begåtts och 16 mordförsök utförts av abortmotståndare, de som säger sig bejaka livet, men tydligen inte människors liv utan bara fosters liv. Ett mord på en gynekolog skedde så sent som 1998, samtidigt var fyra abortläkare också var nära att bli mördade.

Inte nog med att USA försöker hindra sina egna kvinnliga medborgares rätt till abort, sexualundervisning och familjeplanering, de försöker stoppa "Planned Parenthood" och andra organisationer som arbetar med dessa frågor, både inom USA och utomlands, genom att dra in bidragen helt eller inskränkta dem kraftigt.

Även i Europa (EU) så verkar det som om abortmotståndarna vinner mark. Även om nu den gammeldags kommissionären "ButtePutte" från Italien blev stoppad, tack och lov, finns det strömningar som arbetar för att försvåra för kvinnorna att själv kunna få bestämma över sin egen kropp. I Sverige finns det många inom exempelvis falanger inom KD som tycker att fria aborter inte är en självklarhet.

Återhållsamhet i all ära. Det är nog inte så svårt för Påven att idka återhållsamhet, men för gemene man är det nog inget alternativ. Att bara ha sex i syfte att avla barn skulle ge många människor ett erbarmligt och torftigt sexliv. Att neka vuxna människor familjeplanering i form av att förbjuda kondomer och andra skyddsmedel hör medeltiden till. Att inte unna människor ett bättre sexliv genom att upplysa dem via sexualundervisning är bara att återgå till den gamla viktorianska eran.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:22 EM | Google

Vinterdepp!

Vinterdepp. Redan! Det har flaggats för att det ska komma mer snö. Jag räknar på fingrarna, minst fem månader kvar tills temperaturerna blir drägliga här i Sverige igen; rent av sex månader för det brukar vara först i maj som värmen kommer - om det är en bra försommar vill säga.

Jag har suttit och dräglat och suktat över resor till bland annat Thailand, men allt verkar fullbokat. Jag drömmer om en treveckors rundresa för att få se så mycket som möjligt, när jag var där sist kändes det bara som jag fick en liten, liten smakbit av allt det goda som Thailand har att erbjuda. Jag har noterat att den som vill resa solo är diskriminerad. Bocka i två personer och det finns lediga platser både på flyg och hotell, men om jag (som tänker resa solo) bockar i en person har jag hitintills alltid fått svar av bokningssystemet att inga platser finns varken på flyg eller hotell. Lite lustigt. Jag får söka vidare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:00 EM | Google

Da Vinci-kodens fel

Expressen kan konsten att tänja och dra ut på en nyhet, fast i går kallar de det Dokument/Expressen "Berättelsen om de sista dygnen i hans liv", som tog upp hela fem helsidor av papperstidningen i går, plus löpet på första sidan. Jag blev illa berörd.

Jag tycker det är ett publicistiskt övertramp när media så ingående skildrar hur han dog, varför han kanske begick handlingen och i detalj skildra de sista dygnen i hans liv. Jag ger en stor risbuske åt de GT-journalister som inte kunde hålla snattran om vad en sjuk och förvirrad man pratade med dem om.

Vilket allmänintresse har detta? Inget i mina ögon. Låt familjen få sörja ifred och låt oss alla andra behålla våra fina minnen av en stor idrottsman.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:47 FM | Google

21 november 2004

Är manligheten förbannad?

Jag var på ett seminarium i dag och fick nöjet att möta Monica bakom Mitt Aktuellt IRL. En snabb fika hann vi med innan det hela drog igång. Det var boken "Med uppenbar känsla för stil" av Stephan Mendel-Enk som låg som grund för en paneldebatt med frågeställningar som:
Manligheten utmanas och förbannas.
Är även manligheten förbannad?

Den sistnämnda frågan är sannerligen kluven. Jag anser inte manligheten vara förbannad. Förblindad kanske, men inte förbannad om ordet ska tolkas som att män bör förbannas.

Förbannad verkar en del män dock vara på feminister och feminism i allmänhet, på allt och alla – det märktes i synnerhet på en grå gammal gubbes lite udda s.k inlägg eller försök till inlägg i debatten. Pinsam tystnad blev följden som faktiskt var riktigt klädsam, om nu någon förstår vad jag menar.

Stephan är nybliven far och berättade lite om sina upplevelse av pappagrupper, där pappan ska kunna prata fritt med andra män om faderskap och vad det innebär. Det utmärkande var att det som det hela tiden centrerade kring var S E X. Papporna får med sig några råd hem präntat på papper. Punkt ett! Härda ut! Under samtalen framgick det att männen ska tjata sig till sex. För om de väntar på att kvinnan ska ta första steget får de vänta, vänta och vänta. Nej, råd som att strunta i vad kvinnorna vill och uppmaningar att tjata sig till sex fick i alla fall mig att höja lätt på ena ögonbrynet. Är det inte barnet och papparollen som en pappagrupp ska fokusera på?

Jag gjorde faktiskt ett inlägg i debatten. En kille från posten berättade att numera, när alla tunga METRO-tidningar och liknande ska bäras ut som reklam, så har posten en policy att kvinnliga brevbärare ska få hjälp, men inte männen. Han menade på att Posten agerade fel där och cementerade gamla könsroller. Det håller jag med om. Det finns kvinnor som är starka och säkert skulle orka bära ut skiten utan hjälp och det finns med all sannolikhet män som inte är starka och skulle vilja ha hjälp. Det går inte att särskilja könen åt på ett sådant medvetet sätt.

Mitt inlägg blev typ att vi är inte jämställda förrän man slutar att se på könet, utan ser till individen – som i detta fall vem som behöver hjälp. Jag har jobbat som brevbärare och det var väl därför jag snöade in på detta. Jag hade blivit ganska förbannad, å mina manliga kollegors vägnar, om jag jobbat kvar som brevbärare.

Några korta roliga inlägg och citat:

– Man kan ju inte vara jämställd ensam.

– Boken inget nytt utifrån ett feministiskt perspektiv.

– Inga genusdebatter förs av fotbollspelare direkt.
(Den som uttalade detta avsåg manliga dito.)

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:32 EM | Google

Banners som visas via iframe

Jag blev lite orolig i går och var tvungen att kolla in hur mina banners exponeras på HTML-guiden. Jag hade ett svagt minne att jag explicit bockat av så att de absolut inte ska visas i en iframe. Det stämde och det kändes skönt. Men just den delen är för övrigt ganska svårt att kontrollera, hur banners kodas in.

Jag väntar fortfarande på mer detaljerad information om det jag hörde i går att svenska sajter omedvetet bidragit tillspridning via deras banner. För är det så borde de i rimlighetens namn informera sina besökare om detta, så att besökarna har en rimlig chans att kolla om de blivit smittade.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:49 FM | Google

20 november 2004

Surfat på tidningar i dag?

Det ryktas att några stora svenska sajter omedvetet spridit virus i dag, IDG och AB har ingen information om detta på sina sidor vad jag kan se, just nu i alla fall.

Kolla om ni på C:\ har fått en fil som heter abc.exe och om det i IE:s cach finns en fil som heter c.html.

Surfa då till denna sida.

Tillägg: 19.27
Nej, det är ingen hoax och inget försök att få folk att sluta surfa med IE. Det är en säkerhetslucka i operativsystemet som varit känd länge av Microsoft. Spridningen har tydligen skett via annonsnätverk som visat banners med iframe-kod.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:47 EM | Google

Det ska bli kallt i natt

Nu är den förbannade vintern här, en obeskrivlig plåga....kallt och djävligt. En frysmört som jag tycker det är jobbigt. Ändå bor jag i en kåk som är uppvärmd och som bonus finns en vedkamin att elda i.

Mina tankar far till alla de som är hemlösa. Vad gör de en sådan här kall kväll? Hur kommer de att må i natt, när minusgraderna klättrar obarmhärtigt nedåt på termometern? De som inte hittar ett natthärbärge, vad gör de för att klara livhanken? Nattbussarna? Portuppgångar? Tunnlar med ventiler det kommer lite värme ifrån?

Hemlösa avvisades vid Ältasjön och vem som helst förstår ju att det bara är att skyffla bort problemet med en snöskyffel. Snön försvinner inte, den bara förflyttar sig. Just nu bor de som avvisades vid Hökarängsbadet, strax intill Drevviken.

I artikeln säger en kvinna några kloka ord:
– Det kan räcka med att bli av med ett arbete och att inte ha råd att betala hyran. Alla har inte ett socialt nätverk, och då är det väldigt lätt att hamna där vi är nu. Jag skyller inte på någon, men en dag kanske du är i samma sits som jag.

Margareta Olofsson, v, socialborgarråd i Stockholm, säger att staden har erbjudit alla som bodde vid Ältasjön andra boenden. Vilket förnekas av en av de avhysta, som menar att vårdplatser inte är samma sak som boende; och det kan jag hålla med om. En del bostadslösa behöver säkert vård om de har missbruksproblem eller psykiska problem, andra behöver nog bara en fast punkt i tillvaron.

Det finns flera husvagnsparkeringar runt om stan, där hemlösa bor. Ge dem i alla fall en sop-container och en bajamaja, försök ordna rinnande vatten och elektricitet så att de kan bo någorlunda värdigt tills de kan ges/får tillfälle att ordna sitt boende. Är det för mycket begärt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:08 EM | Google

Tillit till IT

I IT-propositionen, som kom i mars 2000, utsåg regeringen tre politiska områden som prioriterade; tillgänglighet, kompetens och tillit. Fast de glömde bort att definiera vad som menades med tillit.

Först nu, efter mer än fyra år, har den den IT-politiska strategigruppen rett ut frågan med hjälp av en konsult. Tillit till IT heter studien (länken funkar bara om du har Computer Swedens månadskod). Studien bygger på intervjuer med ett 20-tal personer.

Ett förslag i studien är att Sveriges IT-incidentcentrum, Sitic, ska ha ett bredare arbetsområde, att det utöver teknik och säkerhet ska arbeta med frågor som exempelvis mobbning på internet.

Studien pekar på att polis och åklagare bör får ytterligare resurser för att bekämpa IT-relaterade brott. Regeringen bör, enligt studien, säkerställa att det finns fungerande e-id-lösningar.

Ett annat förslag som kom med, som jag verkligen hoppas det blir något av, är att det borde finnas en Internetombudsman (mostsvarande Pressombudsmannen) som ska se till att god publicistisk sed upprätthålls på Internet.

Datainspektionen gör inga bedömningar huruvida hemsidor följer god publicistisk sed. De bara kontrollerar huruvida PUL (Paragrafer Utan Logik) efterföljs eller inte.

Jag har sedan 1999 tyckt att
det borde finnas en Internetombudsman.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:08 EM | Google

Protestlista

Mothugg engagerar sig i fallet Dawit Isaak. Det är bra. Det var ett tag på tapeten i media i höstas, dock bara som en liten krusning på vattenytan. Jag skrev om det i september. Jag skrev då bland annat:
Fallet med Kubasvensken fick stor uppmärksamhet i media. Debattörer, advokater, politiker och journalister engagerade sig och i dag är han fri, oavsett vad nu en del tycker om det. Journalisten Dawit Isaak har inte haft samma tumme med media, trots att han själv är journalist. Engagemanget från media har varit klent. Vilket har lett till att få debattörer, advokater, politiker och journalister har engagerat sig i hans fall.

Det finns en protestlista att skriva på – "Vi kräver att Dawit Isaak och alla andra Eritreanska samvetsfångar omedelbart släpps fria. Vi kräver vidare att Eritrea omgående utlyser fria val och släpper ordet och pressen fri." På Mothuggs sajt finns även länkar till ett standarbrev att skriva ut och sända via snigelpost till Eritreas ambassad. Jag efterlyser en e-postadress att sända samma standarbrev (eller en egen variant) via nätet – men jag kunde inte hitta någon sådan (bara en som inte fungerade).

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:52 FM | Google

19 november 2004

Lite blogghistorik

Vem minns inte Justin Hall (http://www.justin.org) som började skriva dagbok på nätet 1994? Han skapade trenden med att skriva dagbok på nätet tror jag att jag kan påstå utan att vara helt fel ute.

I Sverige tog dagboksskrivandet på nätet fart runt 1996 och 1997. Det fanns många dagboksringar, dagbokssamlingar och portaler – med portal menar jag att dagboksskrivandet skedde på portalen – de som ville skriva behövde alltså inte ha en egen hemsida.

De jag minns på rak arm från den tiden är "Dagbok Direkt", "Geografidagboken", "Postludium", ""Sapto", "Reload", "Carpe Diem" och "Ringringen". Succe.com, Dagbok.net och Refresh Total finns kvar och det finns säkert många fler som jag inte minns eller missat.

En länsarkivarie och en doktorand kom redan år 2000 ut med en bok som handlade om dagböcker genom historien, titeln var (kanske inte så långsökt) "Om dagböcker". I den fanns även en essä som hette "Dagbok på nätet" med över trettio sidor som reflekterade över just det nya fenomenet. Insamlingsperioden av materialet sträckte sig från 1999-2000. Underlaget var min dagbokssamling "Dagbok på nätet" som då bestod av drygt 250 listade medlemmar, varav många än i dag skriver dagbok på nätet, fast under den nya beteckningen blog (försvenskat blogg).

Fem personer valdes ut och granskades närmare i boken. Linda 19 år - den temperamentsfulla hästflickan, Lena 21 år, den underfundiga dikterskan, Fia 38 år, den dubbelarbetande tvåbarnsmamman, Sanna (ålder okänd), den agiterande feministen och Alva 68 år, den kyrkopolitiska pensionären. Jag minns dem allihop. Visst, en och annan av dessa fem kanske kan hänföras till det nedvärderande uttryck jag har sett att en del använder numera "Kattbloggar" – men långtifrån alla.

Då var genomsnittsåldern mellan 25 och 35 år. Av de 250 listade personerna var 63 procent kvinnor (161) och 37 procent män (94). Författarna uttryckte sin förvåning över att kvinnorna var så dominerande. Den förvåningen hoppas jag inte finns än i dag, trots att en del försöker hävda att kvinnorna som bloggar är i minoritet :). Eller så verkar vi i alla fall vara det om man ska tro på dessa listor över bloggar och artiklar som bara speglar män som bloggar.

I debatten som pågår nu om bloggning känns det nästan som hjulet uppfunnits på nytt. Att skriva webjournal, reload, dagbok på nätet eller blog är ingen ny företeelse. Det som är någorlunda nytt är publiceringsverktygen, som exempelvis det jag använder MT. Det förenklar bloggandet och förhoppningsvis blir det förhoppningsvis fler som bloggar på grund av det.

I en debatt på en mailinglista
efterfrågade en man "Var är bloggbrudarna"?
Ett möjligt svar är,
det är männen som inte tittar/ser.
Kvinnor osynliggörs på
så många andra områden,
varför inte även inom bloggosfären?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:33 EM | Google

Är antalet besök viktigast?

Chadie och Lennart tar upp frågan om vad det är som triggar klickandet på länkar till bloggar som listas på www.intressant.se.

Jag personligen tycker att det är ganska sorgligt om det stämmer att sex, blog och bloggning är mest triggande. Många gnäller på tidningarnas urholkning och manipulering av rubriker och löp. Ska en del bloggar visa sig vara likadana? Som medvetet triggar med rubriker som de vet fungerar?

Farmen-XXX visar brösten är ett löp som garanterat säljer mer än ett löp som Antarktis smälter. Jag brukar ofta säga att vi har den journalistik vi förtjänar. Har vi de bloggar vi förtjänar? Nej, så långt vill jag inte gå, men fenomenet Chadie och Lennart tar upp är intressant och kanske kan leda till eftertanke.

Vad vill du med din blog? Få besök? Skriva passionerat om det som intresserar dig? Bara slänga ut några rader text och några länkar? Jag har hellre 50 intresserade besökare som läser mina texter och kanske till och med orkar kommentera dem, än 500 som bara surfar förbi för att de klickat på en länk eller på annat sätt hittat hit.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:18 FM | Google

I skuggan av våldet

Barnens rätt är att inte behöva vara rädda barn. Rädda barnen och BUP Bågen har i samarbete med Måsen Film AB gjort filmen "I skuggan av våldet" och filmen skildrar kvinnomisshandel ur ett barnperspektiv. Det är mycket svårt för ett barn att tvingas se sin mamma misshandlas och barnet behöver hjälp för att förstå och bearbeta sina upplevelser, om de inte får det kan upplevelsen prägla resten av deras liv. Ändå är det få barn som får hjälp att bearbeta sina trauma.

Varje år blir mellan 100.000 och 200.000 barn vittne till hot och misshandel i sina familjer. Ofta nämns inte ens barnen i polisens rapporter när de har varit på utryckning till ett lägenhetsbråk och kontakten mellan polis och andra myndigheter, som skulle kunna hjälpa dessa barn, fungerar inte alltid. Barnen verkar glömmas bort. Rädda barn. Glömda barn.

Barnen verkar ofta även glömda när föräldrarna tvistar om vårdnaden. Det är sällan barnen får göra sin röst hörd i vårdnadstvister, även när de passerat gränsen där rätten S K A lyssna på den (12 år). Enligt Socialstyrelen studie (Glimtar av barn från vårdnads-, boende- och umgängesdomar 1999 respektive 2002) framgår barnets åsikt, vilja eller önskemål endast i cirka en femtedel av vårdnadstvisterna mellan 1999-2002.

I hälften av målen redovisas inte barnets åsikt, vilja eller önskemål alls i domarna och det framgår ibland inte ens om någon vårdnadsutredare har haft kontakt med barnet. Föräldrarna har sina advokater och målsägandebiträden, men barnet har inget när det gäller vårdnadstvister och då undrar jag med automatik – vem tar till vara barnets/barnens intressen? Det är ju faktiskt barnen alla dessa vårdnadstvister handlar om, och inte föräldrarnas rätt. Barnens rätt då? Det borde vara krav på att A L L A barn ska ha ett målsägandebiträde som tar tillvara deras intressen.

I knappt hälften av målen döms till gemensam vårdnad mot en förälders vilja, ibland även när våld förekommit och samarbetsproblemen förefaller vara stora. Här om något borde barnen få göra sin röst hörd. Det finns barn som tvingas till umgänge fast de inte vill. Tänk om någon av oss vuxna skulle bli ådömda att umgås med någon som skadat oss, förgripit sig på oss, nästan dödat vår partner eller på annat sätt har uppträtt så att man bara vill gå och gömma sig när man ser personen? Skulle aldrig hända. Men barn utsätts för detta. Det är inget som tillhör ovanligheterna.

Det finns scener jag sett på TV från nyhetssändningar som jag aldrig kommer att glömma, de har etsats sig fast på mina näthinnor. Barn som sparkande, skrikande och gråtande har tvångshämtats av polis mot sin vilja, till umgänge för att rätten dömt till gemensam vårdnad eller i vissa fall förts bort för gott då en part fått enskild vårdnad, tvärtemot barnens vilja. Ett barn ska inte behöva utsättas för detta. Tänk dig själv om polisen om och hämtade dig på jobbet och trots dina vilda desperata protester förde dig till en helt annan ort och till en person du inte vill bo ihop med längre, kanske aldrig ens tidgare har bott hos?

Ja, jag vet att det är svårt att dra paralleller.
Men försök att förbise detta faktum och tänk dig in i
de situationer jag försöker beskriva, som vuxen och
fundera på hur ett barn skulle uppleva det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:36 FM | Google

18 november 2004

PJ :(

En av Sveriges tio viktigaste bloggar kritiseras.

JK gillar inte PJ.

Linda Skugge gillar inte heller PJ.
Varför börjar inte Linda Skugge blogga?

Jag antar att PJ får betalt för att skriva sin blogg.
Varför inte pröjsa Linda Skugge för att skriva en blogg?
Expressen...ta det som ett tips!

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:32 EM | Google

Tomtens verkstad

I Tomtens verkstad är det full rulle.
Frasen "God Jul" kommer att fastna i Tomtens hals kanske?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:31 EM | Google

Folkomröstning.nu

Nätverket Folkomröstning.nu har samlat in 100.000 namnunderskrifter där de kräver en folkomröstning om EU:s nya grundlag.

EU:s stats- och regeringschefer skrev under den nya konstitutionen förra månaden. För att den ska träda i kraft krävs dock att den ratificeras av samtliga 25 medlemsländer, antingen genom folkomröstning eller genom beslut via parlament, eller som i Sverige i Riksdagen.

Varför får inte vi folkomrösta? Det är en hel del andra länder som ska folkomrösta om frågan, men inte vi. Är Göran Persson rädd att vi ska säga blankt nej och vågar därför inte låta en folkomröstning ske? Då kanske han riskerar en framtida karriär inom EU? Ibland får jag för mig att han mest ser till sina egna intressen.

Struntar Göran Persson totalt i att ett sådant här beslut borde ha en bred demokratisk förankring? Tycker han att vi medborgare inte behöver informeras i någon större utsträckning om vad EU:s nya grundlag kommer att innebära för gemene man i förlängningen?

Eller är det så att han inte ens själv har greppat det utan håller bara god min och skriver på för att göra de andra gubbarna glada i herrklubben EU? Han ser alltid ut som ett lyckligt barn i en godisaffär när han plåtas i samband med dem. Nej, nu var jag elak.

Ännu mer elak kanske jag är om jag säger att jag inte tror att det är speciellt många politiker som är så insatta i denna fråga att de törs, alternativt kan, ställa upp i en stor bred informationskampanj, likt den som försiggick folkomröstningen gällande EMU? Där satsade Ja-sidan enorma summor pengar och mycket energi till igen nytta. En stor prestigeförlust blev kontentan av det hela i och med att svenska folket röstade nej, tvärtemot vad alla trodde.

Jag saknar, oavsett om en folkomröstning kommer till stånd, en bred offentlig debatt om konstitutionsförslaget. Denna uteblivna debattlusta från våra makthavares sida gör att jag anar ugglor i mossen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:51 FM | Google

17 november 2004

Weblogs!?!?

Ja, vad händer med weblogs?
Nu är frågan återigen på tapeten.
Jag gillar weblogs och använder den mer än alla andra alternativ som ploppat upp, men skulle gärna vilja att exempelvis inläggens rubriker listades och att det blev lite mer interaktivitet, att weblogs vaknade upp ur sin törnrosasömn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:25 EM | Google

En doft av snö

Det har doftat snö i luften i ett par dagar nu. Vete sjutton om inte denna väderprognos kommer att visa sig stämma. I somras tycker jag att väderprognoserna slog lite hej vilt. Men jag tror på att nu kommer snön, vare sig vi vill eller inte. Jag har satt på vinterskor på bilen. Själv får jag nog sluta med mina träskor och leta fram ett par lämpligare skodon :).

Ta det lugnt i trafiken, ni som lär drabbas av första vinteranstormningen. Sänk hastigheten och anpassa den efter väglaget. Håll avstånden till framförvarande bilar. Stressa inte utan ta det lugnt. Det är bättre att du kommer fram lite senare, än inte alls.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:39 FM | Google

Dilbert om bloggar

Ask Dogbert.
- Lots of people write blogs, but I've never heard of anyone who actually reads them. What's up with that?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:12 FM | Google

Djurförsök

Redan 1959 publicerade två brittiska forskare en bok om hur djurskyddet i forskningen kan förbättras, de 3R:n – Replace, Reduce och Refine. Replace står för att djurförsök ska ersättas med djurfria metoder. Reduce menar på att antalet djur som används i ett försök kan minskas genom bättre planering av djurförsöken. Refine står för att de som genomför djurförsök ska minska lidandet genom smärtlindring och bättre djurhållning.

Fortfarande har de 3R:n inte fått genomslag. Avslöjande efter avslöjande med dold kamera visar på att plågsamma djurförsök inte är något ovanligt. Vad som sker bakom stängda dörrar där inte ens en dold kamera kan smugglas in kan var och en bara ana sig till.

EU satte upp ett mål att antalet djurförsök inom unionen skulle minska med hälften fram till år 2000. Detta beslut togs 1993. Inte ens efter ytterligare fyra år, alltså detta år 2004, så har inte det målet uppfyllts.

Varför används inte alternativ oftare istället för att använda levande djur? Det finns modern teknik att använda istället, exempelvis cellkulturer, gener, cellfragment, lägre organismer och datormodeller.

Varför har inte denna forskning synkroniserats med planeringen inför genomförandet av en ny kemikalielagstiftning REACH, i den svenska faktapromemoria 2003/04:FPM110 nämns att svenska målsättningen är minskad användning av djurtester och en ökad användning av alternativa metoder.

Den ena handen vet inte vad den andra handen gör, eller i alla fall verkar beslut tas som är intransigenta gentemot varandra. För 1998 beslutades att det skulle ske en översyn av den rådande kemikaliepolitiken. Det är i sig vällovligt för många är oroliga för alla kemikalier som används av industrin, hur hälsan hos konsumenterna påverkas och hur miljön drabbas av kemikalierna.

Men nu ska testerna forceras, utan att alternativ tagits fram i tillräcklig grad för att kunna genomföra dem utan att plåga djur i onödan. Här kan du läsa hur försökdjur behandlas. Allt i forskningens tjänst. En vanlig människa som gjorde likadant med sin hund eller kanin skulle straffas för djurplågeri.

Förbundet Djurens rätt menar på att 25 miljoner djur kan komma att utnyttjas i plågsamma djurförsök, då mer än 30.000 kemiska ämnen ska testas. Jag har inte kunnat verifiera siffran gällande antal djur, men lite sifferexercis om hur många djur som måste användas i de nya testerna finns i denna artikel publicerad hos the United Kingdom Parliament och siffrorna är skrämmande höga om man beräknar dem på hela EU.

BTW - Det som Djurens Rätt sysslar med i Uppsala är dock inte acceptabelt. Att krossa fönsterrutor, hota och trakassera butiksägare är inte rätt sätt att framföra sitt budskap. Jag misstänker att lokala aktivister kör ett eget race.

Även djurrättsaktivister ska följa gällande lagstiftning. Att släppa ut minkar och höns för att protestera mot djurhållningen innebär att djuren man säger sig vilja rädda dör en plågsam död ute i naturen. Det är i sig djurplågeri och alltså inte rätt metod att framföra sitt budskap om man vill agera seriöst. Information och att använda lobbyverksamhet är en metod som lönar sig i längden, för att påverka oss vanliga människor, företag, forskare, politiker och andra beslutsfattare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:45 FM | Google

16 november 2004

Dödshot på Internet

En webbsida uppmanar till mord på homosexuella. På sidan presenteras 138 öppet homo- och bisexuella kända svenskar med namn. Dödshoten rättfärdigas med bibelcitat.

Nej, jag tänker inte länka till sidan eller lägga ut urlen olänkad, men jag kan illustrera hoten och bibelcitaten. Det är sjukt, det finns inget annat uttryck för detta. Unket att försöka rättfärdiga sina handlingar med en hoper gamla mossiga bibelcitat. Det är en skymf mot dem som är kristna, i ordets riktiga bemärkelse, förutom alla de som hängs ut..

// Annica Tiger

SODOMITERNA

Vi här här valt att lägga upp de personer om valt att gå ut som offentliga personer, deras läggning och etniska bakrund är redan välkända. Vi har bara sammanfört dessa vedervärdiga läggningar med personer som har satans blod rinnande i sina ådror på en och samma sida för en lättare överskådning om vilka styggelser som egentligen "roar och styr" Moder Svea.

3 MOSEBOK 18:22
Du skall inte ligga med en man som med en kvinna, det är en styggelse.

3 Mosebok 20:13
Om en man ligger med en person av manligt kön liksom man ligger med en kvinna, har de gjort något avskyvärt. De skall ovillkorligen dödas. Deras eget blod är över dem.

Romarna 1:24-27
Därför lät Gud dem följa sina begär och utlämnade dem åt orenhet, så att de förnedrade sina kroppar med varandra… de dyrkade och tjänade det skapade istället för skaparen… Kvinnorna bytte ut det naturliga umgänget mot ett onaturligt, likaså övergav männen det naturliga umgänget med kvinnorna och upptändes av begär till varandra, så att män bedrev otukt med män.

Judas brev vers 7
Tänk också på Sodom och Gommora och deras grannstäder som... bedrev otukt och onaturligt umgänge: de straffades med evig eld och är ett varnande exempel.

5 Mos 22:5
En kvinna skall inte bära vad som hör till en man, inte heller skall en man sätta på sig kvinnokläder. Ty var och en som gör så är en styggelse för Herren [YHVH] din Gud.

Annica Tiger 3:58 EM | Google

Med husbondens röst

För er som bor i Göteborg eller har vägarna förbi där den 22 november kanske detta kan vara intressant?

Mer info finner du här.

// Annica Tiger

Förbundet djurens rätt och Kvinno- och tjejjouren ADA har bjudit in Carin Holmberg för att tala om sin studie "Med husbondens röst". Carin Holmberg är sociolog och verksam vid Centrum för genusforskning vid Stockholms universitet. Hon har genomfört en studie om våld i misshandelsrelationer och kopplingen mellan mäns våld mot kvinnor och våld mot djur. Det är utifrån denna studie som hon kommer att prata.

Var: Stadsbibliotekets Hörsal, Göteborg
När: 22 november kl 19.00

Annica Tiger 12:44 EM | Google

Kill them all

Nu har det hänt igen. Det som inte får hända. En fotograf var med när en obeväpnad irakier kallblodigt sköts ned, när han och andra låg utslagna och sårade i en moské. Krig är smutsigt. Men krig har vissa spelregler, som i alla fall moderna länder ansluter sig till. Att skjuta sårade obeväpnade män bryter mot alla regler i regelboken. Att terrorister inte följer reglerna är ingen ursäkt. Det är ju bland annat därför de kallas terrorister.

Detta kommer I N T E att förbättra relationerna mellan ockupationsmakten (ja, för det måste nog USA fortfarande anses vara) och folket i Irak. Denna händelse kommer bara att ge näring åt de extrema fundamentalisterna i landet och i andra länder. Den sittande interimsregeringen (som i mångt och mycket är USA:s nickedockor) lär inte få det lättare att göra sig hörd och accepterad bland sina landsmän. Statsterrorism och terrorism utförd av extrema fundamentalister är i mångt och mycket jämförbart.

Denna händelse var så onödig. Men jag tror det beror på att de soldater som nu sänds till Irak inte är motiverade för sin uppgift. Frågan är om de ens är riktigt utbildade inför sin uppgift. Det är unga pojkar och flickor som ännu inte ens är torra bakom öronen. Reportage jag har sett har gett vid handen att en del tycks tro att det är en lek (musik på högsta volym i hörlurarna med låtar typ "Kill them all" under tiden de skjuter på allt som rör sig), eller så maskerar de sin rädsla på detta sätt. Rädsla kan göra mycket med oss människor. Rädsla kan få oss att begå illdåd vi aldrig ens skulle kunna tänka oss att utföra annars. Men det är ingen ursäkt för denna händelse.

USA har fått sitt andra Vietnam.
Tack vare Bush och hans hökar.
Kriget startades på falska premisser.
USA:s roll är inte längre trovärdig.
Men det USA har startat upp,
får de nu slutföra.
Men rättning i leden behövs.
Fler liknande incidenter som detta
lär inte vara rätt väg att gå.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:42 FM | Google

Bidra till en bok?

Gunilla Etsare har för avsikt att skriva en bok om orättvisor och dumheter. Alla, både män och kvinnor omfattas av hennes upprop nedan. Så om ni känner er manad, läs uppropet och maila henne.

Om inte kanske det kan vara ett nyttigt experiment för sin egen del att sätta ned på pränt under en vecka händelser i sin närhet som inte känns okey.

Marina har även denna uppmaning och jag tyckte idén var så intressant att jag kontaktade Gunilla och frågade om även jag lägga ut uppropet.

Det kan om inte annat kanske leda till eftertanke och kanske en ny syn på små irriterande händelser i sin omvärld. Alla dessa små dumheter som är som droppar som urholkar stenen.

// Annica Tiger

---------------------------

UPPROP

Att sexuella trakasserier, härskartekniker och förutfattade meningar utefter kön förekommer överallt vet vi även om vi inte alltid väljer att se det. Att det dessutom är svårt att komma åt eftersom det väldigt ofta handlar om små subtila kommentarer, "skämt" och så kallat "allmänt vetande" gör inte saken lättare.

Det är därför jag behöver din hjälp att visa upp hur det ser ut i vardagen för så många människor genom en "kommentardagbok", där du skriver ner de exempel på stereotyper, härskartekniker, sexuella trakasserier, eller övriga könsmäktiga kommentarer som du noterar under veckan.

Nästa vecka från måndag den 15:e till söndag den 21 november har jag valt som insamlingsvecka ­och under den perioden behöver jag få så många som möjligt att bidra. Tanken är sedan att materialet ska samlas ihop och publiceras i bokform ­ detta för att visa hur många beska droppar vi omges av i vår vardag, på jobbet, i Sverige, en ordinär vecka i november 2004.

Våra vardagssituationer är givetvis olika för oss alla ­ därför kan innehållet i dagböckerna variera från ingenting till massor. Och då får det vara så. Både arbete, hem, fritid, skola/dagis och övriga sociala sammanhang är av intresse.

Projektet är helt ideellt och är politiskt, religiöst och etniskt oberoende och gäller både män och kvinnor.

Du behöver inte ha agerat i den nedtecknade situationen, endast noterat den. Du bör byta namn på de som det handlar om, vi ska inte bedriva häxjakt. Det viktiga är att just det du upplever som obehagligt, dumt och orättvist ska få synas. För ju fler vi är som visar vår vardag, desto kraftigare genomslag kan vi få.

Gör så här:
Lyssna noga och notera de händelser du noterar som du känner dig obekväm med, tex nedsättande skämt, diskriminering, mobbning, härskartekniker eller tillskrivna egenskaper efter kön under veckan. Notera datum, situation (lunch med kollegor, i trapphallen med grannen, på dagis mm) och aktörer. Skriv aldrig riktiga namn. Skriv ned så fort du hinner så du minns tydligast.

Maila din bok till: minbok@etsare.com så fort du kan efter veckans slut.

Skriv vilken signatur du vill ha under "din" dagbok om den kommer med - du ska självfallet få vara anonym om du vill.

Ditt bidrag kommer hanteras med respekt och varsamhet av en mycket liten utvald skara människor. Det går inte att lova att just ditt bidrag kommer med och garantier för att det blir en kioskvältare finns inte men det är definitivt värt ett försök för att synliggöra de många individuella upplevelserna. Och till det behövers allas hjälp, ju fler "kommentardagböcker" som kommer in ­ desto bättre.

Iallafall så har jag ruttnat på allt man ska behöva "ta".

...och det är helt i sin ordning att man inte lyckas skriva ner allt - men små bidrag är också värdefulla! Fast bäst ändå vore om vi sluppit göra detta projekt, om vi alla behandlade varandra med respekt.

Annica Tiger 6:18 FM | Google

15 november 2004

Bloggforum 2004

Jag var på Bloggforum 2004 i kväll. Intressant, ur många synvinklar. Bra arrangerat var det. Kul att äntligen få se Steffanie IRL. Lotta likaså. Chadie gjorde bra ifrån sig på podiet. Jag satt bredvid Bengt. Ja, det var fler bloggare som fick "ansikten", det är alltid roligt.!

Diskussionen kom aldrig riktigt igång tycker jag. Men det var ju första Bloggforumet och kanske Bloggforum 2005 blir än bättre? Det var rätt mycket folk, med tanke på att bloggning inte är en så speciellt stor del av vad Internet kan bjuda på och bjuder på.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:03 EM | Google

Observers lista

På tal om att Observer rankat de tio viktigaste bloggarna i Sverige. Observer säger sig också ha varit i kontakt med andra blogg-makare för att få ihop rankingen enligt Dagens Media. Tack, det var svaret på en del frågor :), bland annat den om någon eventuell trafikmätning ligger till grund för rankingen och hur listan kom till. Egentligen.

På tal om något helt annat, som inte har med bloggning att göra. Norrländska Socialdemokraten planerar nu att publicera bilder på olika typer av gärningsmän utöver kvinnomisshandlare, exempelvis pedofiler. Jag hoppas de vet vad de gör.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:39 EM | Google

Echelon

Nyckelord för att trigga Echelon.

Det finns fler listor.

Dessutom så kan man ju lägga till orden Usama bin Laden, Saddam Hussein, Bush, Iraq, Irak, terrorist, terror, bomb och sådant som Echelon triggas av. De scannar inte bara mail utan de söker av hela nätet på sin jakt efter....ja, vad kan man ibland undra. Nu tror jag inte att SÄPO kommer att knacka på min dörr. Men i USA lär du riskera att FBI gör det. Secret Service ska det vara, som Henrik skriver i kommentarerna, men hon finns i alla fall numera i FBI:s arkiv.

// Annica Tiger

Rewson, SAFE, Waihopai, INFOSEC, ASPIC, MI6, Information Security, SAI, Information Warfare, IW, IS, Privacy, Information Terrorism, Terrorism Defensive Information, Defense Information Warfare, Offensive Information, Offensive Information Warfare, The Artful Dodger, NAIA, SAPM, ASU, ASTS, National Information Infrastructure, InfoSec, SAO, Reno, Compsec, JICS, Computer Terrorism, Firewalls, Secure Internet Connections, RSP, ISS, JDF, Ermes, Passwords, NAAP, DefCon V, RSO, Hackers, Encryption, ASWS, CUN, CISU, CUSI, M.A.R.E., MARE, UFO, IFO, Pacini, Angela, Espionage, USDOJ, NSA, CIA, S/Key, SSL, FBI, Secert Service, USSS, Defcon, Military, White House, Undercover, NCCS, Mayfly, PGP, SALDV, PEM, resta, RSA, Perl-RSA, MSNBC, bet, AOL, AOL TOS, CIS, CBOT, AIMSX, STARLAN, 3B2, BITNET, SAMU, COSMOS, DATTA, Furbys, E911, FCIC, HTCIA, IACIS, UT/RUS, JANET, ram, JICC, ReMOB, LEETAC, UTU, VNET, BRLO, SADCC, NSLEP, SACLANTCEN, FALN, 877, NAVELEXSYSSECENGCEN, BZ, CANSLO, CBNRC, CIDA, rsta, Active X, Compsec 97, RE NS, LLC, DERA, JIC, rip, rb, Wu, RDI, Mavricks, BIOL, Meta-hackers, SADT, Steve Case, Tools, RECCEX, Telex, OTAN, monarchist, NMIC, NIOG, IDB, MID/KL, NADIS, NMI, SEIDM, BNC, CNCIS, STEEPLEBUSH, RG, BSS, DDIS, mixmaster, BCCI, BRGE, Europol, SARL, Military Intelligence, JICA, Scully, recondo, Flame, Infowar, Bubba, Freeh, Archives, ISADC, CISSP, Sundevil, jack, Investigation, JOTS, ISACA, NCSA, ASVC, spook words, RRF, 1071, Bugs Bunny, Verisign, Secure, ASIO, Lebed, ICE, NRO, Lexis-Nexis, NSCT, SCIF, FLiR, JIC, bce, Lacrosse, Flashbangs, HRT, IRA, EODG, DIA, USCOI, CID, BOP, FINCEN, FLETC, NIJ, ACC, AFSPC, BMDO, site, SASSTIXS, NAVWAN, NRL, RL, NAVWCWPNS, NSWC, USAFA, AHPCRC, ARPA, SARD, LABLINK, USACIL, SAPT, USCG, NRC, ~, O, NSA/CSS, CDC, DOE, SAAM, FMS, HPCC, NTIS, SEL, USCODE, CISE, SIRC, CIM, ISN, DJC, LLNL, bemd, SGC, UNCPCJ, CFC, SABENA, DREO, CDA, SADRS, DRA, SHAPE, bird dog, SACLANT, BECCA, DCJFTF, HALO, SC, TA SAS, Lander, GSM, T Branch, AST, SAMCOMM, HAHO, FKS, 868, GCHQ, DITSA, SORT, AMEMB, NS G, HIC, EDI, benelux, SAS, SBS, SAW, UDT, EODC, GOE, DOE, SAMF, GEO, JRB, 3P-HV, Masuda, Forte, AT, GIGN, Exon Shell, radint, MB, CQB, TECS, CONUS, CTU, RCMP, GRU, SASR, GSG-9, 22nd SAS, GEOS, EADA, SART, BBE, STEP, Echelon, Dictionary, MD2, MD4, MDA, diwn, 747, ASIC, 777, RDI, 767, MI5, 737, MI6, 757, Kh-11, EODN, SHS, ^X, Shayet-13, SADMS, Spetznaz, Recce, 707, CIO, NOCS, Halcon, NSS, Duress, RAID, Uziel, wojo, Psyops, SASCOM, grom, NSIRL, D-11, DF, ZARK, SERT, VIP, ARC, S.E.T. Team, NSWG, MP5k, SATKA, DREC, DEVGRP, DSD, FDM, GRU, LRTS, SIGDEV, NACSI, MEU/SOC,PSAC, PTT, RFI, ZL31, SIGDASYS, TDM. SUKLO, Schengen, SUSLO, TELINT, fake, TEXTA. ELF, LF, MF, Mafia, JASSM, CALCM, TLAM, Wipeout, GII, SIW, MEII, C2W, Burns, Tomlinson, Ufologico Nazionale, Centro, CICAP, MIR, Belknap, Tac, rebels, BLU-97 A/B, 007, nowhere.ch, bronze, Rubin, Arnett, BLU, SIGS, VHF, Recon, peapod, PA598D28, Spall, dort, 50MZ, 11Emc Choe, SATCOMA, UHF, The Hague, SHF, ASIO, SASP, WANK, Colonel, domestic disruption, 5ESS, smuggle, Z-200, 15kg, DUVDEVAN, RFX, nitrate, OIR, Pretoria, M-14, enigma, Bletchley Park, Clandestine, NSO, nkvd, argus, afsatcom, CQB, NVD, Counter Terrorism Security, Enemy of the State, SARA, Rapid Reaction, JSOFC3IP, Corporate Security, 192.47.242.7, Baldwin, Wilma, ie.org, cospo.osis.gov, Police, Dateline, Tyrell, KMI, 1ee, Pod, 9705 Samford Road, 20755-6000, sniper, PPS, ASIS, ASLET, TSCM, Security Consulting, M-x spook, Z-150T, High Security, Security Evaluation, Electronic Surveillance, MI-17, ISR, NSAS, Counterterrorism, real, spies, IWO, eavesdropping, debugging, CCSS, interception, COCOT, NACSI, rhost, rhosts, ASO, SETA, Amherst, Broadside, Capricorn, NAVCM, Gamma, Gorizont, Guppy, NSS, rita, ISSO, submiss, ASDIC, .tc, 2EME REP, FID, 7NL SBS, tekka, captain, 226, .45, nonac, .li, Tony Poe, MJ-12, JASON, Society, Hmong, Majic, evil, zipgun, tax, bootleg, warez, TRV, ERV, rednoise, mindwar, nailbomb, VLF, ULF, Paperclip, Chatter, MKULTRA, MKDELTA, Bluebird, MKNAOMI, White Yankee, MKSEARCH, 355 ML, Adriatic, Goldma n, Ionosphere, Mole, Keyhole, NABS, Kilderkin, Artichoke, Badger, Emerson, Tzvrif, SDIS, T2S2, STTC, DNR, NADDIS, NFLIS, CFD, BLU-114/B, quarter, Cornflower, Daisy, Egret, Iris, JSOTF, Hollyhock, Jasmine, Juile, Vinnell, B.D.M., Sphinx, Stephanie, Reflection, Spoke, Talent, Trump, FX, FXR, IMF, POCSAG, rusers, Covert Video, Intiso, r00t, lock picking, Beyond Hope, LASINT, csystems, .tm, passwd, 2600 Magazine, JUWTF, Competitor, EO, Chan, Pathfinders, SEAL Team 3, JTF, Nash, ISSAA, B61-11, Alouette, executive, Event Security, Mace, Cap-Stun, stakeout, ninja, ASIS, ISA, EOD, Oscor, Tarawa, COSMOS-2224, COSTIND, hit word, hitword, Hitwords, Regli, VBS, Leuken-Baden, number key, Zimmerwald, DDPS, GRS, AGT. AMME, ANDVT, Type I, Type II, VFCT, VGPL, WHCA, WSA, WSP, WWABNCP, ZNI1, FSK, FTS2000, GOSIP, GOTS, SACS STU-III, PRF, PMSP, PCMT, I&A, JRSC, ITSDN, Keyer, KG-84C, KWT-46, KWR-46, KY-75, KYV-5, LHR, PARKHILL, LDMX, LEASAT, SNS, SVN, TACSAT, TRANSEC, DONCAF, EAM, DSCS, DSNET1, DSNET2, DSNET3, ECCM, EIP, EKMS, EK MC, DDN, DDP, Merlin, NTT, SL-1, Rolm, TIE, Tie-fighter, PBX, SLI, NTT, MSCJ, MIT, 69, RIT, Time, MSEE, Cable & Wireless, CSE, SUW, J2, Embassy, ETA, Porno, Fax, finks, Fax encryption, white noise, Fernspah, MYK, GAFE, forcast, import, rain, buzzer, N9, pink noise, CRA, M.P.R.I., top secret, Mossberg, 50BMG, Macintosh Security, Macintosh Internet Security, OC3, Macintosh Firewalls, Unix Security, VIP Protection, SIG, sweep, Medco, TRD, TDR, Z, sweeping, SURSAT, 5926, TELINT, Audiotel, Harvard, 1080H, SWS, Asset, Satellite imagery, force, NAIAG, Cypherpunks, NARF, 127, Coderpunks, TRW, remailers, replay, redheads, RX-7, explicit, FLAME, J-6, Pornstars, AVN, Playboy, ISSSP, Anonymous, W, Sex, chaining, codes, Nuclear, 20, subversives, SLIP, toad, fish, data havens, unix, c, a, b, d, SUBACS, the, Elvis, quiche, DES, 1*, N-ISDN, NLSP, OTAR, OTAT, OTCIXS, MISSI, MOSAIC, NAVCOMPARS, NCTS, NESP, MILSATCOM, AUTODIN, BLACKER, C3I, C4I, CMS, CMW, CP, SBU, SCCN, SITOR, SHF/DOD, Finksburg MD, Link 16, LATA, NATIA, NATOA, sneakers, UXO, OC-12, counterintelligence, Shaldag, sport, NASA, TWA, DT, gtegsc, nowhere, .ch, hope, emc, industrial espionage, SUPIR, PI, TSCI, spookwords, industrial intelligence, H.N.P., SUAEWICS, Juiliett Class Submarine, Locks, qrss, loch, 64 Vauxhall Cross, Ingram Mac-10, wwics, sigvoice, ssa, E.O.D., SEMTEX, penrep, racal, OTP, OSS, Siemens, RPC, Met, CIA-DST, INI, watchers, keebler, contacts, Blowpipe, BTM, CCS, GSA, Kilo Class, squib, primacord, RSP, Z7, Becker, Nerd, fangs, Austin, no|d, Comirex, GPMG, Speakeasy, humint, GEODSS, SORO, M5, BROMURE, ANC, zone, SBI, DSS, S.A.I.C., Minox, Keyhole, SAR, Rand Corporation, Starr, Wackenhutt, EO, burhop, Wackendude, mol, Shelton, 2E781, F-22, 2010, JCET, cocaine, Vale, IG, Kosovo, Dake, 36,800, Hillal, Pesec, Hindawi, GGL, NAICC, CTU, botux, Virii, CCC, ISPE, CCSC, Scud, SecDef, Magdeyev, VOA, Kosiura, Small Pox, Tajik, +=, Blacklisted 411, TRDL, Internet Underground, BX, XS4ALL, wetsu, muezzin, Retinal Fetish, WIR, Fetish, FCA, Yobie, forschun g, emm, ANZUS, Reprieve, NZC-332, edition, cards, mania, 701, CTP, CATO, Phon-e, Chicago Posse, NSDM, l0ck, beanpole, spook, keywords, QRR, PLA, TDYC, W3, CUD, CdC, Weekly World News, Zen, World Domination, Dead, GRU, M72750, Salsa, 7, Blowfish, Gorelick, Glock, Ft. Meade, NSWT, press-release, WISDIM, burned, Indigo, wire transfer, e-cash, Bubba the Love Sponge, Enforcers, Digicash, zip, SWAT, Ortega, PPP, NACSE, crypto-anarchy, AT&T, SGI, SUN, MCI, Blacknet, ISM, JCE, Middleman, KLM, Blackbird, NSV, GQ360, X400, Texas, jihad, SDI, BRIGAND, Uzi, Fort Meade, *&, gchq.gov.uk, supercomputer, bullion, 3, NTTC, Blackmednet, :, Propaganda, ABC, Satellite phones, IWIS, Planet-1, ISTA, rs9512c, Jiang Zemin, South Africa, Sergeyev, Montenegro, Toeffler, Rebollo, sorot, Yucca Mountain, FARC, Toth, Xu Yongyue, Bach, Razor, AC, cryptanalysis, nuclear, 52 52 N - 03 03 W, Morgan, Canine, GEBA, INSCOM, MEMEX, Stanley, FBI, Panama, fissionable, Sears Tower, NORAD, Delta Force, SEAL, virtual, WASS, WID, Dolch, secure shell, s crews, O/S, Area51, SABC, basement, ISWG, data-haven, NSDD, black-bag, rack, TEMPEST, Goodwin, rebels, ID, MD5, IDEA, garbage, market, beef, Stego, ISAF, unclassified, Sayeret Tzanhanim, PARASAR, Gripan, pirg, curly, Taiwan, guest, utopia, NSG, orthodox, CCSQ, Alica, SHA, Global, gorilla, Bob, UNSCOM, Fukuyama, Manfurov, Kvashnin, Marx, Abdurahmon, snullen, Pseudonyms, MITM, NARF, Gray Data, VLSI, mega, Leitrim, Yakima, NSES, Sugar Grove, WAS, Cowboy, Gist, 8182, Gatt, Platform, 1911, Geraldton, UKUSA, veggie, XM, Parvus, NAVSVS, 3848, Morwenstow, Consul, Oratory, Pine Gap, Menwith, Mantis, DSD, BVD, 1984, blow out, BUDS, WQC, Flintlock, PABX, Electron, Chicago Crust, e95, DDR&E, 3M, KEDO, iButton, R1, erco, Toffler, FAS, RHL, K3, Visa/BCC, SNT, Ceridian, STE, condor, CipherTAC-2000, Etacs, Shipiro, piz, fritz, KY, 32, Edens, Kiwis, Kamumaruha, DODIG, Firefly, HRM, Albright, Bellcore, rail, csim, NMS, 2c, FIPS140-1, CAVE, E-Bomb, CDMA, Fortezza, 355ml, ISSC, cybercash, NAWAS, government, NSY, hate, speedbump, joe, illuminati, BOSS, Kourou, Misawa, Morse, HF, P415, ladylove, filofax, Gulf, lamma, Unit 5707, Sayeret Mat'Kal, Unit 669, Sayeret Golani, Lanceros, Summercon, NSADS, president, ISFR, freedom, ISSO, walburn, Defcon VI, DC6, Larson, P99, HERF pipe-bomb, 2.3 Oz., cocaine, $, imapct, Roswell, ESN, COS, E.T., credit card, b9, fraud, ST1, assasinate, virus, ISCS, ISPR, anarchy, rogue, mailbomb, 888, Chelsea, 1997, Whitewater, MOD, York, plutonium, William Gates, clone, BATF, SGDN, Nike, WWSV, Atlas, IWWSVCS, Delta, TWA, Kiwi, PGP 2.6.2., PGP 5.0i, PGP 5.1, siliconpimp, SASSTIXS, IWG, Lynch, 414, Face, Pixar, IRIDF, NSRB, eternity server, Skytel, Yukon, Templeton, Johohonbu, LUK, Cohiba, Soros, Standford, niche, ISEP, ISEC, 51, H&K, USP, sardine, bank, EUB, USP, PCS, NRO, Red Cell, NSOF, DC7, Glock 26, snuffle, Patel, package, ISI, INR, INS, GRU, RUOP, GSS, NSP, SRI, Ronco, Armani, BOSS, Chobetsu, FBIS, BND, SISDE, FSB, BfV, IB, froglegs, JITEM, SADF, advis, TUSA, LITE, PKK, HoHoCon, SI SMI, ISG, FIS, MSW, Spyderco, UOP, SSCI, NIMA, HAMASMOIS, SVR, SIN, advisors, SAP, Monica, OAU, PFS, Aladdin, AG, chameleon man, Hutsul, CESID, Bess, rail gun, .375, Peering, CSC, Tangimoana Beach, Commecen, Vanuatu, Kwajalein, LHI, DRM, GSGI, DST, MITI, JERTO, SDF, Koancho, Blenheim, Rivera, Kyudanki, varon, 310, 17, 312, NB, CBM, CTP, Sardine, SBIRS, jaws, SGDN, ADIU, DEADBEEF, IDP, IDF, Halibut, SONANGOL, Flu, &, Loin, PGP 5.53, meta, Faber, SFPD, EG&G, ISEP, blackjack, Fox, Aum, AIEWS, AMW, RHL, Baranyi, WORM, MP5K-SD, 1071, WINGS, cdi, VIA, DynCorp, UXO, Ti, WWSP, WID, osco, Mary, honor, Templar, THAAD, package, CISD, ISG, BIOLWPN, JRA, ISB, ISDS, chosen, LBSD, van, schloss, secops, DCSS, DPSD, LIF, J-Star, PRIME, SURVIAC, telex, Analyzer, embassy, Golf, B61-7, Maple, Tokyo, ERR, SBU, Threat, JPL, Tess, SE, Alex, EPL, SPINTCOM, FOUO, ISS-ADP, Merv, Mexico, SUR, blocks, SO13, Rojdykarna, RSOC, USS Banner, S511, 20755, airframe, jya.com, Furby, PECSENC, football, Agfa, 3210, C,moore, 510, OADR, Smit h, toffee, FIS, N5P6, EuroFed, SP4, shelter, Crypto, 3, 7, 17, 20, 51, 69, 312, 414, 707, 737, 747, 757, 767, 777, 868, 888, 1071, 1911, 1984, 1997, 2600, 3848, 8182, 1080H, 15kg, 3B2, 50BMG, a, ABC, ACC, ActiveX, advise, advisors, afsatcom, AFSPC, AHPCRC, AIMSX, Aladdin, Alica, Alouette, AMEMB, Amherst, AMW, anarchy, ANC, AOL, AOLTOS, ARC, Archives, Area51, argus, Armani, ARPA, Artichoke, ASIO, ASIS, ASIS, ASLET, assasinate, Asset, AT, AT&T, Atlas, Austin, AVN, b, B.D.M., b9, Badger, bank, basement, BATF, BBE, BECCA, Becker, beef, Bess, bet, BeyondHope, BfV, BITNET, black-bag, Blackbird, Blacklisted411, Blackmednet, Blacknet, Black-Ops, BletchleyPark, Blowfish, BMDO, BND, Bob, BOP, BOSS, botux, BRLO, Broadside, Bubba, BubbatheLoveSponge, bullion, BVD, BZ, c, Cable&Wireless, CANSLO, Capricorn, Cap-Stun, CATO, CBM, CBNRC, CBOT, CCC, CCS, CDA, CdC, CDC, cdi, CESID, CFC, chaining, chameleonman, Chan, Chelsea, ChicagoPosse, Chobetsu, chosen, CIA, CID, CIDA, CIM, CIO, CIS, CISE, Clandestine, clone, cocaine, COCOT, Coderpunks, codes, Cohiba, Colonel, Competitor, Compsec, Compsec97, ComputerTerrorism, Consul, CONUS, Cornflower, CorporateSecurity, COS, COSMOS, CounterTerrorism, counterintelligence, Cowboy, CovertVideo, CQB, CQB, CRA, creditcard, cryptanalysis, crypto-anarchy, CSE, csystems, CTP, CTP, CTU, CTU, CUD, cybercash, Cypherpunks, d, D-11, Daisy, datahavens, DATTA, DCJFTF, Dead, DEADBEEF, debugging, Defcon, DefConV, DefenseInformationWarfare, Delta, Delta, DERA, DES, DEVGRP, DF, DIA, Dictionary, Digicash, DITSA, DJC, DOE, DOE, Dolch, domesticdisruption, DRA, DSD, DSD, DSS, Duress, DynCorp, E.O.D., E.T., E911, EADA, eavesdropping, Echelon, EDI, EG&G, Egret, ElectronicSurveillance, Elvis, Embassy, Encryption, EO, EO, EOD, ESN, Espionage, ETA, eternityserver, EUB, EventSecurity, ExonShell, explicit, Face, fangs, Fax, Faxencryption, FBI, FBIS, FCIC, FDM, Fetish, finks, Firewalls, FIS, fish, fissionable, FKS, Flame, FLAME, Flashbangs, FLETC, Flintlock, FLiR, Flu, force, Forte, fraud, freedom, froglegs, FSB, Ft.Meade, FX, FXR, Gamma, garbage, Gatt, GEO, GEODSS, GEOS, Geraldton, GGL, GIGN, Gist, Global, Glock, Glock26, GOE, Goodwin, Gorelick, gorilla, Gorizont, government, GPMG, grom, GRU, GRU, GRU, GRU, GSA, GSG-9, GSS, Guppy, H&K, H.N.P., Hackers, HAHO, Halcon, Halibut, HALO, Harvard, hate, HIC, HighSecurity, HoHoCon, Hollyhock, HPCC, HRT, HTCIA, humint, IACIS, ICE, ID, IDEA, IDF, IDP, illuminati, IMF, Indigo, industrialintelligence, InformationSecurity, InformationWarfare, INFOSEC, Infowar, IngramMac-10, INR, INS, interception, InternetUnderground, Intiso, Ionosphere, IRIDF, Iris, IRS, IS, ISA, ISACA, ISI, ISN, ISS, IW, jack, Jasmine, JICC, jihad, JITEM, JuiliettClassSubmarine, Keyhole, Kh-11, Kilderkin, KiloClass, Kiwi, KLM, l0ck, LABLINK, Lacrosse, Lebed, LEETAC, Leitrim, LF, LLC, loch, lockpicking, Loin, LRTS, LUK, Lynch, M.P.R.I., M-14, M5, Mace, MacintoshFirewalls, MacintoshInternetSecurity, MacintoshSecurity, mailbomb, market, Mavricks, Mayfly, MCI, MD2, MD4, MD5, MDA, Medo, mega, Menwth, Merlin, Meta-hackers, MF, MI-17, MI5, MI6, Middlesex, Waihopai, INFOSEC, Information Security, Information Warfare, IW, IS, Privacy, Information Terrorism, Terrorism Defensive Information, Defense Information Warfare, Offensive Information, Offensive Information Warfare,National Information Infrastructure, InfoSec, Reno, Compsec, Computer. Terrorism, Firewalls, Secure Internet Connections, ISS, Passwords, DefCon V, Hackers, Encryption, Espionage, USDOJ, NSA, CIA, S/Key, SSL, FBI, Secert Service, USSS, Defcon, Military, White House, Undercover, NCCS, Mayfly, PGP, PEM, RSA, Perl-RSA, MSNBC, bet, AOL, AOL TOS, CIS, CBOT, AIMSX, STARLAN, 3B2, BITNET, COSMOS, DATTA, E911, FCIC, HTCIA, IACIS, UT/RUS, JANET, JICC, ReMOB, LEETAC, UTU, VNET, BRLO, BZ, CANSLO, CBNRC, CIDA, JAVA, Active X, Compsec 97, LLC, DERA, Mavricks, Meta-hackers, Steve Case, Tools, Telex, Military Intelligence, Scully, Flame, Infowar, Bubba, Freeh, Archives, Sundevil, jack, Investigation, ISACA, NCSA, spook words, Verisign, Secure, ASIO, Lebed, ICE, NRO, Lexis-Nexis, NSCT, SCIF, FLiR, Lacrosse, Flashbangs, HRT, DIA, USCOI, CID, BOP, FINCEN, FLETC, NIJ, ACC, AFSPC, BMDO, NAVWAN, NRL, RL, NAVWCWPNS, NSWC, USAFA, AHPCRC, ARPA, LABLINK, USACIL, USCG, NRC, CDC, DOE, FMS, HPCC, NTIS, SEL, USCODE, CISE, SIRC, CIM, ISN, DJC, SGC, UNCPCJ, CFC, DREO, CDA, DRA, SHAPE, SACLANT, BECCA, DCJFTF, HALO, HAHO, FKS, 868, GCHQ, DITSA, SORT, AMEMB, NSG, HIC, EDI, SAS, SBS, UDT, GOE, DOE, GEO, Masuda, Forte, AT, GIGN, Exon Shell, CQB, CONUS, CTU, RCMP, GRU, SASR, GSG-9, 22nd SAS, GEOS, EADA, BBE, STEP, Echelon, Dictionary, MD2, MD4, MDA, MYK, 747,777, 767, MI5, 737, MI6, 757, Kh-11, Shayet-13, SADMS, Spetznaz, Recce, 707, CIO, NOCS, Halcon, Duress, RAID, Psyops, grom, D-11, SERT, VIP, ARC, S.E.T. Team, MP5k, DREC, DEVGRP, DF, DSD, FDM, GRU, LRTS, SIGDEV, NACSI, PSAC, PTT, RFI, SIGDASYS, TDM. SUKLO, SUSLO, TELINT, TEXTA. ELF, LF, MF, VHF, UHF, SHF, SASP, WANK, Colonel, domestic disruption, smuggle, 15kg, nitrate, Pretoria, M-14, enigma, Bletchley Park, Clandestine, nkvd, argus, afsatcom, CQB, NVD, Counter Terrorism Security, Rapid Reaction, Corporate Security, Police, sniper, PPS, ASIS, ASLET, TSCM, Security Consulting, High Security, Security Evaluation, Electronic Surveillance, MI-17, Counterterrorism, spies, eavesdropping, debugging, interception, COCOT, rhost, rhosts, SETA, Amherst, Broadside, Capricorn, Gamma, Gorizont, Guppy, Ionosphere, Mole, Keyhole, Kilderkin, Artichoke, Badger, Cornflower, Daisy, Egret, Iris, Hollyhock, Jasmine, Juile, Vinnell, B.D.M.,Sphinx, Reflection, Spoke, Talent, Trump, FX, FXR, IMF, POCSAG, Covert Video, Intiso, r00t, lock picking, Beyond Hope, csystems, passwd, 2600 Magazine, Competitor, EO, Chan, Alouette,executive, Event Security, Mace, Cap-Stun, stakeout, ninja, ASIS, ISA, EOD, Oscor, Merlin, NTT, SL-1, Rolm, TIE, Tie-fighter, PBX, SLI, NTT, MSCJ, MIT, 69, RIT, Time, MSEE, Cable & Wireless, CSE, Embassy, ETA, Porno, Fax, finks, Fax encryption, white noise, pink noise, CRA, M.P.R.I., top secret, Mossberg, 50BMG, Macintosh Security, Macintosh Internet Security, Macintosh Firewalls, Unix Security, VIP Protection, SIG, sweep, Medco, TRD, TDR, sweeping, TELINT, Audiotel, Harvard, 1080H, SWS, Asset, Satellite imagery, force, Cypherpunks, Coderpunks, TRW, remailers, replay, redheads, RX-7, explicit, FLAME, Pornstars, AVN, Playboy, Anonymous, Sex, chaining, codes, Nuclear, 20, subversives, SLIP, toad, fish, data havens, unix, c, a, b, d, the, Elvis, quiche, DES, 1*, NATIA, NATOA, sneakers, counterintelligence, industrial espionage, PI, TSCI, industrial intelligence, H.N.P., Juiliett Class Submarine, Locks, loch, Ingram Mac-10, sigvoice, ssa, E.O.D., SEMTEX, penrep, racal, OTP, OSS, Blowpipe, CCS, GSA, Kilo Class, squib, primacord, RSP, Becker, Nerd, fangs, Austin, Comirex, GPMG, Speakeasy, humint, GEODSS, SORO, M5, ANC, zone, SBI, DSS, S.A.I.C., Minox, Keyhole, SAR, Rand Corporation, Wackenhutt, EO, Wackendude, mol, Hillal, GGL, CTU, botux, Virii, CCC, Blacklisted 411, Internet Underground, XS4ALL, Retinal Fetish, Fetish, Yobie, CTP, CATO, Phon-e, Chicago Posse, l0ck, spook keywords, PLA, TDYC, W3, CUD, CdC, Weekly World News, Zen, World Domination, Dead, GRU, M72750, Salsa, 7, Blowfish, Gorelick, Glock, Ft. Meade, press-release, Indigo, wire transfer, e-cash, Bubba the Love Sponge, Digicash, zip, SWAT, Ortega, PPP, crypto-anarchy, AT&T, SGI, SUN, MCI, Blacknet, Middleman, KLM, Blackbird, plutonium, Texas, jihad, SDI, Uzi, Fort Meade, supercomputer, bullion, 3, Blackmednet, Propaganda, ABC, Satellite phones, Planet-1, cryptanalysis, nuclear, FBI, Panama, fissionable, Sears Tower, NORAD, Delta Force, SEAL, virtual, Dolch, secure shell, screws, Black-Ops, Area51, SABC, basement, data-haven, black-bag, TEMPSET, Goodwin, rebels, ID, MD5, IDEA, garbage, market, beef, Stego, unclassified, utopia, orthodox, Alica, SHA, Global, gorilla, Bob, Pseudonyms, MITM, Gray Data, VLSI, mega, Leitrim, Yakima, Sugar Grove, Cowboy, Gist, 8182, Gatt, Platform, 1911, Geraldton, UKUSA, veggie, 3848, Morwenstow, Consul, Oratory, Pine Gap, Menwith, Mantis, DSD, BVD, 1984, Flintlock, cybercash, government, hate, speedbump, illuminati, president, freedom, cocaine, $, Roswell, ESN, COS, E.T., credit card, b9, fraud, assassinate, virus, anarchy, rogue, mailbomb, 888, Chelsea, 1997, Whitewater, MOD, York, plutonium, William Gates, clone, BATF, SGDN, Nike, Atlas, Delta, TWA, Kiwi, PGP 2.6.2., PGP 5.0i, PGP 5.1, siliconpimp, Lynch, 414, Face, Pixar, IRIDF, eternity server, Skytel, Yukon, Templeton, LUK, Cohiba, Soros, Standford, niche, 51, H&K, USP, ^, sardine, bank, EUB, USP, PCS, NRO, Red Cell, Glock 26, snuffle, Patel, package, ISI, INR, INS, IRS, GRU, RUOP, GSS, NSP, SRI, Ronco, Armani, BOSS, Chobetsu, FBIS, BND, SISDE, FSB, BfV, IB, froglegs, JITEM, SADF, advise, TUSA, HoHoCon, SISMI, FIS, MSW, Spyderco, UOP, SSCI, NIMA, MOIS, SVR, SIN, advisors, SAP, OAU, PFS, Aladdin, chameleon man, Hutsul, CESID, Bess, rail gun, Peering, 17, 312, NB, CBM, CTP, Sardine, SBIRS, SGDN, ADIU, DEADBEEF, IDP, IDF, Halibut, SONANGOL, Flu, &, Loin, PGP 5.53, EG&G, AIEWS, AMW, WORM, MP5K-SD, 1071, WINGS, cdi, UXO, THAAD, package, chosen, PRIME, SURVIAC.

Annica Tiger 9:44 FM | Google

Mocka din egen skit

Pigavdragsdebatten har blossat upp igen. Det finns redan nu en svart pigmarknad. Asylsökande och importerad arbetskraft mockar skit åt borgarbrackor. Ja, för enligt SIFO:s undersökning är det mestadels borgare som kan tänka sig, och redan gör det, att anlita svart städhjälp. De flesta andra föredrar att mocka sin egen skit. Även om bägge jobbar så varför inte gemensamt sköta hemmet? Hur lång tid kan det ta att städa en trerummare i Tensta eller en lite fyra på Södermalm? En tiorumsvilla i Täby eller på Lidingö kanske tar lite längre tid?

Saxat från SVT:
Enligt undersökningen tycker närmare hälften av moderaternas väljare att svart städhjälp är okay - 48 procent, följt av 40 procent bland folkparti- och centerväljarna. Bland socialdemokraternas väljare kan 19 procent tänka sig betala städning svart.

De som erbjuds svartjobb är oftast i desperat behov av att få pengar och tvingas acceptera timlöner på mellan fem till fyrtio kronor. Ja, du läste rätt. De flesta får cirka tjugo-tjugofem kronor per timme. Mer än så värderas inte deras arbetsinsats, av människor som i regel är välbeställda och borde ha råd att betala för sig. De själva skulle säkert inte ens vifta på lillfingret för en lön på tjugo kronor i timmen.

Det finns beräkningar på att svarta marknaden på hushållsnära tjänster omsätter runt tre miljarder varje år. Jag tillåter mig att tvivla på att även om förslaget att den som betalar för hushållsnära tjänster ska kunna göra skatteavdrag antas, så lär den svarta marknaden finnas kvar. Det är inte rätt sätt att försöka få bort svartjobben. Det handlar om människors attityder. Det handlar om etik och moral. Det är olagligt att anlita svart arbetskraft. Men ändå gör folk det och det gäller alla tjänstesektorer, inte bara hushållsnära tjänster.

BTW - varför ska alla de som mockar sin egen skit vara med och subventionera pigavdrag? Många har försökt få bort ordet piga och kallat det "rut-avdrag", en förkortning för "renhållning, underhåll, tvätt". Varför inte skatteavdrag för oss som mockar vår egen skit? Varför inte skatteavdrag för massage, spa-vistelse och annat som underhåller kroppens välbefinnande och ork att arbeta mera? Ja, det finns mycket jag hellre skulle vilja ha skatteavdrag för. Men knäckfrågan är - vilka kommer att gynnas av skatteavdragen? Det är inte svårt att gissa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:12 FM | Google

14 november 2004

Omvärldsbevakning

Med tanke på den debatt som försöker klura ut vad som är omvärldsbevakning och opinionsbildning. Jag tänker därför dyka djupt ned i min egen omvärld, även det en slags omvärldsbevakning :-).

En surhöna låg länge och ruvade i ett bås inne i hönshuset. Vi kollade och det var ett enda ägg hon vaktade frenetiskt. Nå, nu har vi, mitt i november, en liten gul kyckling som går mot en kall uppväxt. Hönan sätter sig ned då och då för att låta kycklingen krypa in under henne för att värma sig en stund. Men frågan är om den lilla rackaren klarar den kommande vintern. En höna är det, så långt har jag sett i alla fall. Tur det, för hade det varit en tupp hade den redan vilat i tupphimlen. Fyra vuxna tuppar är vad denna hönsgård klarar av utan att de ska börja slåss med varandra.

Return to sender blev det för Avi. Det funkade inte denna gång. Hon är så pass gammal att det blev svårt för henne att hänga med i svängarna på dagarna. Hon trivdes inte med andra ord. En hund som snart blir femton har det nog bäst hemma. Men hemma blev det inte heller, men näst hemma – hos mina föräldrar och det är väl snäppet bättre eftersom pappa alltid som oftast är hemma.

Solen har visat sig nådig i helgen. Kallt om nätterna och kvällarna, braskaminen eldas det flitigt i. Men solen finns. Än har inte den mörka vintern besegrat ljuset. Det är bara drygt en månad till och det vänder återigen mot ljusare tider. Ja, ett glas är halvfullt och inte halvtomt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:43 EM | Google

Namn och bild på dömda

Tillägg 14:56
Saxat ur Aftonbladet:
Trebarnsmamman i Piteå höggs till med en yxa av sin före detta sambo. Ingen reagerade. Någon dag senare dödades en jägare av en björn - och insändarsidorna fylldes med krav på att skjuta av björnstammen.

En insändare i lokaltidningen nsändare
i lokaltidningen ställde frågan:
Måste vi skjuta av män för att freda kvinnorna?
Det blev starten till Piteå-uppropet.

Saxat ur DN.
Männens kamp mot kvinnovåldet sprider sig i Norrbotten, efter starten i Piteå. På lördagen bildades i Luleå ett nätverk mot våldet, samtidigt som länets största tidning beslutat att publicera namn och bild på män som slår kvinnor.

Jättebra att män engagerar sig och inte tiger still. En stor elogé till männen i Piteå, Luleå och Boden. Må flera nätverk startas och idén att samarbeta med kvinnojourerna är bra, glöm ej bort de seriösa mansjourerna bara. De har en stor roll att fylla även de.

Våld mot kvinnor är inte bara en kvinnofråga. Tar en kvinna upp denna problematik, ja – då kallas hon ofta för feminist och kan därmed avfärdas med en axelryckning. Våld mot män är inte bara en mansfråga och har aldrig varit det – utan anses av gemene man som en samhällsfråga. Nu menar jag våld män mot män, vilket är vanligast.

Norrländska Socialdemokratens (NSD) planerar att publicera namn och bild på män än som dömts för grov kvinnofridskränkning. Fast där blir jag lite fundersam. Vad kommer härnäst? Namn och bild på dömda pedofiler? Namn och bild på dömda rattfyllerister? Namn och bild på dömda för incest? Namn och bild på dömda för våldtäkt? I slutändan kanske namn och bild på snattare?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:12 EM | Google

Eftersökshundar

Att hundar har gott luktsinne är väl bekant. Men att det är så bra att en hund kan markera likdoft (blod, likvätska och död kroppsvävnad) efter 18 år i en lägenhet är ganska otroligt. Kriminalsökhundar och modern DNA-teknik kan numera användas för att lösa både nya och gamla mordgåtor.

// Annica

Annica Tiger 6:33 FM | Google

13 november 2004

Kroppsskada eller misshandel

På tal om juridiska spetsfundigheter.

En man dömdes (med brottsrubriceringen "vållande av kroppsskada") i somras för att ha skakat ett av familjens tre små barn så illa att det fick skallskador. En vuxen som skakar ett barn så illa att det får skallskador är nog inte riktigt mogen för att ha vårdnaden om barn, överhuvudtaget.

Norstedts stora svenska ordbok
misshandel subst. ~n
* våldshandling som medför kroppslig skada vanl. med direkt kroppskontakt: barnen blev utsatta för svår ~

Redan domen i sig är för mig ganska svårsmält tycker jag. Ett barn som skakas så illa att det får skallskador måste anses ha blivit misshandlat och inget annat. Men barn är ofta rättslösa i vårt samhälle. Försvarslösa. Hade mannen skakat grannen så illa att grannen skallskadades hade det nog betecknats som misshandel.

De sociala myndigheterna tog hand om de tre barnen eftersom de tidigare visat skador som kan ha uppstått genom misshandel, till exempel armbrott och skallskador, enligt artikeln i SvD. Ordet kan förbryllar mig. Om nu barnen har varit omhändertagna borde inte myndigheterna noggrant eftersökt om ordet kan istället borde bytas ut mot har eller inte har uppstått genom misshandel. Tror gör man i kyrkan. Socialtjänsten borde nog förlita sig lite mer på annat än tro utan använda sig av all den expertis som faktiskt finns och slå fast om de har blivit misshandlade och om det finns risk för de andra barnen att bli utsatt för fortsatt misshandel.

Det är allmänt känt att i familjer där ett barn har misshandlats så löper även de andra barnen stor risk att misshandlas. Om våld brukas mot ett barn är det ofta tecken på att våld är ett sätt att kommunicera på inom familjen. I många fall riskerar nog även partnern att råka ut för misshandel. Våld brukar sällan vara selektivt i den måtto att all våldsam aggression bara riktas mot en enda person i familjen, som i detta fall ett litet barn.

Familjen överklagade omhändertagandet till Kammarrätten, och nu har de fått hem de två andra barnen – det barn som skallskadades kvarstår för vård utom hemmet.

Det är nu vi kommer till de juridiska spetsfundigheterna.

Eftersom mannen inte var dömd för misshandel utan "bara" för vållande till kroppsskada så tyckte Kammarrätten att all den erfarenhet som finns hur det fungerar i misshandelsfamiljer inte anses tillämpliga just i detta fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:33 EM | Google

Heja Assyriska

Assyriska har ju, nu när Örebro petades på grund av dålig ekonomi, hamnat i Allsvenskan. Assyriska föll ju annars på målsnöret, men sedan ändrades tabellen och det kan inte Assyriska klandras för. Jag bryr mig inte ett dugg om Allsvenskan, egentligen. Fotboll är inte min grej. Jag sörjer mer att det går så dåligt för Brynäs i hockey. Men jag hoppas faktiskt att Assyriska tar och sopar rent banan i Allsvenskan nästa säsong. Assyriska har fått ta emot flera hotsamtal om att föreningen inte har något i högsta serien att göra. Jag kanske drar iväg i min fantasi om jag misstänker att dessa hot har lite rasistiska förtecken? Hur som haver. Må det gå bra för Assyriska i Allsvenska, om inte så för att reta dem som är så infernalt dumma att de ringer in hotsamtal. Fegt! Att de bara orkar. Det är sport det handlar om trodde jag. Fast det är bara att kolla in hur Black Army och andra idioter till fotbollfans uppför sig på matcherna, innan och efter också för den delen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:28 FM | Google

Atlantis en spådom?

Fyra procent av världens befolkning bor i USA,
men de står för hela 25 procent av världens koldioxidutsläpp.
Bush vägrar att ratificera Kyoto-protokollet.
Att Bush-administrationen inte förstår att det kommer
att bli en riktig katastrof i framtiden
om inte även USA sänker sina utsläpp är förunderligt.
Rapport efter rapport visar på att växthuseffekten
kommer att innebära en katastrof för mänskligheten.
Antarktis smälter. Snart kommer stora delar av
världen att bli ett framtida gigantiskt Atlantis.
Platon kanske beskrev framtiden?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:05 FM | Google

12 november 2004

Lite stryk får dom tåla

28/9-00 skrev jag bland annat detta nedan.

Lilla lokaltidningen hade en intressant artikel om kvinnomisshandel. Bra! Det behövs information. Fast de som behöver informationen bäst kommer väl aldrig någonsin vara kapabla att ta in densamma? Där hatet går in går vettet ut? Artikeln handlade om ett påbörjat samarbete mellan polis, åklagare och domstolar i Norra Stockholm som ska se till att antalet fällande domar ska öka drastiskt.

Åklagarna lägger ned 7 av 10 ärenden då åklagaren inte anser sig kunna styrka brott, resurser saknas för att utreda, den som anmält har tvingats ta tillbax anmälan och/eller vanligaste orsaken enligt artikeln är att bland åklagarna är inte kvinnomisshandel speciellt högprioriterat. Det är roligare med mål som är lätta, snabba och enkla. Det är roligare med mål med lite snaskigare innehåll, vapen och dylikt. Ja, det stod så i artikeln och jag betvivlar det inte ett dugg.

Solklara fall läggs ned. Ett exempel i artikeln var Eva som misshandlades så svårt av sin man så hon hamnade på sjukhus. Skadorna var väl dokumenterade av läkare. Väktaren som hittade henne i tunnelbanan när hon hade flytt i bara nattlinnet med sitt barn under armen vittnade men hans vittnesmål togs ej ad notam. Grannarna likaså kunde berätta att de hört att kvinnan blivit illa misshandlad genom väggarna.

Ändå lade åklagaren ned fallet i brist på bevis och mannen gick fri. Vad behövs kan man tycka? Tio vittnen som står i ring runt och kollar att misshandeln går rätt till? Att man videofilmar misshandeln? Att man blir så misshandlad att man dör av skadorna?

År 1999 polisanmälde en kvinna i Sigtuna sin man för misshandel. Ärendet blev liggande länge men lades ned av åklagaren till sist. Då var det för sent, för i mars samma år knivdödades kvinnan av sin man inför deras barns ögon samt en hel hoper vittnen på vårdcentralen. Där kunde inte åklagaren lägga ned fallet kanske? Alldeles för uppenbart kanske? Ursäkta ironin.

Så till nutiden.
Tyvärr gäller det mesta än i dag, fyra år efteråt.

Jag har sett två delar av programserien på TV4, "Lite stryk får dom tåla". Det verkar inte som det hänt så mycket som sagt. En åklagare ville inte väcka åtal då hon tyckte mannen var så rar och trevlig. Tacka fan för det, en psykopat kan snacka trosorna eller skjortan av vilken som helst, men hemma visar psykopaten sitt rätta jag. Vad är det man säger, ängel på gatan, djävul i hemmet?

En annan åklagare tyckte inte nya kvinnofridslagen var så mycket att hänga i julgranen. Han körde sitt eget race. Han lät förundersökningarna samla damm tills brottet preskriberats. Då var det enkelt att skriva av dem med andra ord. En annan variant han kört med är att skriva av med motivering "Brott kan ej styrkas". Brott kan ej styrkas är förunderligt när det fanns rättsintyg på skadorna, bevis och vittnen – ja, hela kittet färdigt och serverat. Men kanske svårtuggat om man tycker att "Lite stryk får dom tåla"?

Poliser frågar fortfarande:
– Har du inte tillfogat skadorna själv?
– Har du inte hittat på?
– Ska du verkligen anmäla?
I ett fall "försvann" bilder av
kvinnans skador på grund av "slarv" av polisen.

Jag när en liten undran över hur polisen behandlar män som kommer och vill anmäla en misshandel av sin partner? Säkert än värre.

Familjerätten kan sitta och säga till en kvinna som blivit misshandlad av sin man, "om han dödar dig är det inget vi har att göra med utan vi ser till hans rättighet att träffa sina barn". Skulle de säga så om det var det omvända förhållandet?

Socialen kan börja prata om att omhänderta barnen bara för att mamman måste flytta så ofta. Hon kan anses vara en olämplig mamma på grund av alla miljöbyten för barnen. Att de måste flytta så ofta beror på att mannen hela tiden söker upp, hotar och brukar våld verkar inte räknas in som orsak. Snacka om IQ-fiskmås över socialtjänstens resonemang i sådana fall.

Tyvärr tycker jag att programmen i sig har varit väldigt dåligt klippta och gett ett rörigt intryck, till och med jag som ändå är intresserad av dessa frågor har nästan haft lust att zappa över till en annan kanal flera gånger. Programmet är dessutom väldigt mycket fokuserat på Liza Marklund. Varför hon ska synas i var och varannan filmruta begriper jag inte. Hon är en bra författare, läs gärna Gömda och Asyl. Men som programledare funkar hon inte speciellt bra.

// Annica Tiger

Den som slår en annan svagare person
har bevisat hur svag personen själv är.

Annica Tiger 6:30 EM | Google

Pommac

Pommac kommer att forstätta att finnas i handeln, samt Grappo och Trocadero. Snacka om en snyggt paketerad reklamsatsning av Carlsberg. Det är nästan så jag börjar fundera på att de aldrig tänkt dra in någon av produkterna, utan ville bara sätta fokus på dem.

Skulle verkligen en protestsajt och 50.000 namnunderskrifter kunna påverka bryggeriet till så milda grad? Tveksamt. Handen på hjärtat. Alla som skrivit på kommer ni att köpa fler Pommac? Grappo? Trocadero? Knappast. Men andra kanske kommer att testa dessa ädla drycker efter detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:31 EM | Google

VaFan....del 3

Filmen som sprids på nätet misstänker jag kommer att utnyttjas i rasismens förtecken av somt och somliga. Men filmen hade lika gärna kunna skildra ett gäng skinnskallar som hoppar på en invandrares huvud. Våld är våld, oavsett vem som utför det. Jag valde att lägga länken olänkad och jag tvekade innan jag lade ut just den bloggtexten. Jag är inte rasist. Jag vet att det inte anses vara PK (politiskt korrekt) att kritisera invandrare, det är mer PK att kritisera skinnskallar och nazister.

Jag läste Monicas text, Hur ses invandrare egentligen?, och funderade vidare på ordet invandrare. Vem har inte läst Vilhelm Mobergs romansvit Utvandrarna (1949), Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959) där berättar om en grupp bönder från Småland och deras utvandring på 1850-talet till USA – landet där allt skulle bli så bra jämfört med fattigdomen i Sverige. Väldigt få drar jämförelsen med hur det var då med de människor som i modern tid tvingas fly och emigrerar från andra länder, ofta på grund av förföljelse och andra humanitära skäl. Skillnaden mot då och nu är att det är sällan någon "ekonomisk flykting" får stanna i Sverige.

Hur länge ska man förresten etiketteras som invandrare och utlänning? Hela livet? Invandring är inflyttning av människor som mer eller mindre varaktigt bosätter sig i ett land. Det finns arbetskraftsinvandring. Den näst vanligaste invandringen består av flyktinginvandring. Sverige har skrivit på FN:s flyktingkonvention. Den som får asyl i Sverige får ofta ett permanent uppehållstillstånd (PUT), vilket betyder att personen kan få bosätta sig i Sverige för gott. Den största gruppen av invandrare är de söker uppehållstillstånd i sitt hemland och invandrar sedan till Sverige för att de har en eller flera anhöriga här.

Jag tycker att när en person erhållit ett permanent uppehållstillstånd och är folkbokförd i Sverige eller sökt och erhållit ett svenskt medborgarskap så är personen en svensk och det dags att sluta kalla den personen för invandrare och utlänning. Jag har inget annat förslag, men en sak är säker, vi måste försöka sluta tänka i banorna "dom och vi".

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:51 FM | Google

11 november 2004

Spit

Spam, spim och nu spit (Spit - SPam on Internet Telephony) och det är helt enkelt spam via IP-telefonen. Nya ord hela tiden. Spam behöver knappast någon förklaring. Spim är spam via meddelandetjänster som icq och msn. Spom kanske man kan kalla alla reklam-sms som sänds till nallen, (SPam on Mobiltelephone) och följaktligen borde all oönskad telefonförsäljning kallas spot, (SPam on Telephone). Det blir till att skaffa spit-filter då med andra ord för er med IP-telefoni. Ett företag i USA, Qovia, har visst tagit fram en första variant. Jag skulle önska det var lika enkelt att skaffa ett spom och spot-filter. Ja, jag vet att NIX finns, men det verkar inte vara allmänt känt bland de företag som förmodas använda NIX-registret.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:48 EM | Google

Kungen ska störtas

Nu börjar det likna något :). Jag säger gärna ja till ett mer modernt demokratiskt styrelseskick än monarki.

Hemlig pr-grupp ska störta kungen. Enligt tidningen Resumé finns några av Sveriges duktigaste pr-konsulter i den hemliga gruppen som är tillsatt av Republikanska föreningen.

Men heter det inte avsätta?

Norstedts stora svenska ordbok
av|sätta verb -satte -satt
* formellt beröva befattning särsk. med avs. på ämbetsman, hög politiker etc.: det är nästan omöjligt att ~ en generaldi- rektör; Gustav IV Adolf -sattes av riksdagen 1809

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:31 EM | Google

Google-dödaren

Min kuk är större än din.
Min bil är häftigare än din.
Min dator är snabbare än din.
Min större.... än din... fraser som ofta hörs på dagis, fast kanske inte med exakta ordalydelsen som ovan :).

Varför fick jag fraserna ovan ringande i huvudet när jag läste, Mitt index är större än ditt eller Microsoft släpper "Google-dödare". Nu råder det tydligen fullt sökmotorkrig mellan Microsoft och Google. Storleken på indexet är ett viktigt slagträ i kampen om sökherraväldet. Men här, som i verkliga livet, gäller något helt annat. Det är inte storleken som är avgörande tycker jag. Det är nyttan av vilka relevanta träffar som sökmotorn gräver fram som är viktigast, tycker jag i alla fall.

– Vi kommer att gå ikapp och förbi, sa Microsofts vd Steve Ballmer.

Inte en chans tror jag. Att googla har ju till och med blivit ett verb, att googla - söka efter information med sökmotorn Google på Internet. Jag hoppas att Google kan hålla ställningarna. Microsoft är ett omättligt monster. I och för sig börjar jag fundera lite om det inte är ditåt det barkar med Google :), med tanke på alla förvärv de gjort den senaste tiden. Men tiden får utvisa.

BTW - du har väl inte missat A9?

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:13 EM | Google

Submission part 1

Jag har nu sett filmen på http://www.genoeg.nu som sägs vara orsaken till att regissören mördades i Holland, jag skrev lite kort om detta häromdagen. Filmen består mest i att en kvinna, dold i mörker och slöja, berättar om sin historia. Visst, ett och annat inklipp av nakenhet och koranverser på naken hud fanns med. Men kan detta verkligen vara nog för att få en dödsdom på sig?

Jag vet inte vad jag ska säga.
Jag vet inte vad jag ska skriva.
Jag är förstummad.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:01 EM | Google

VaFan....del 2

http://lukke32.1go.dk/lukas/double_jam.AVI

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:38 EM | Google

Yassir Arafat har avlidit

Yassir Arafat är död.
Det har det skrivits ett flertal gånger
senaste dygnen, men nu verkar det vara sant.
Arafat blev 75 år gammal.
En märklig man, sörjd och saknad
av sitt folk. En del kallade honom
för terrorist, men ändock har han
faktiskt emottagit ett fredspris.
Jag hoppas det palestinska folket
tillsammans med israelerna kommer
att hantera den nyuppkomna
situationen på bästa sätt.
Kanske kan det komma något gott ur det hela.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:44 FM | Google

10 november 2004

VaFan....vad felas somliga?

Två killar var på väg hem efter krogen. Vid Norrmalmstorg såg de ett gäng som vandaliserade blomkrukor. Killarna som passerade gänget sa åt dem att sluta och det skulle de inte ha gjort.

Gängets ilska väcktes då istället mot dessa två killar som fick ta emot stryk, rejält med stryk – en av killarna fick ligga på sjukhus i en månad. Hade oturen varit framme kunde han lika gärna ha dött.

Djävligt tufft att sparka folk i huvudet, speciellt när de ligger ned. De filmade dessutom misshandeln och nu har polisen filmen. Hur polisen har fått tag på filmen framgår inte av artikeln.

Jag misstänker att det var en mobilkamera, då det nämns att filmfrekvensen är 30 sekunder lång. Kanske de sedan sänt den till någon? Lagt ut på Internet?

– Hur många poäng får jag, ropar en av killarna efter att ha sparkat den ena killen i huvudet.

– Var den godkänd, frågas det skrikandes efter en spark som en ung man ville ha bedömd av sina kompisar.

– Double jam, ska en ha jublat när gänget börjar lämna platsen.

Inte mycket till kommunikation. Nävarnas språk är inte kommunikation. VaFan....vad felas somliga? Slåss istället för att kommunicera. Ska en tillsägelse om att sluta vandalisera bemötas på detta sätt? Hade gänget inte kunnat nöja sig med att typ svara:

– Skit i vad vi gör!

Nej, våld och åter våld. Glorifierat våld. Gäng som hetsar till våld. Filmar våldet dessutom, som en slags trofé.

Jag kommer osökt in på något helt annat, men som ändå berör samma tema.

Slåss istället för att kommunicera. En av tjejerna som medverkar i kvällens avsnitt av "Lite stryk får dom tåla" har återigen hotats. Förra veckan stack någon (inte så svårt att gissa vem) en kniv i hennes bildäck och fastnaglad var en utriven artikel om programserien. I går hade någon saboterat bromsarna på kvinnans bil, helt sonika klippt av en av ledningen till en av bromsarna.

Budskapet är uppenbart. Tyst kvinna! Jag blir andlös och jag tycker att det är så otroligt talande om hur dessa människor är funtade. Hota. Slå. Sabotera. Trakassera. Hämnas. Djävlas. Inte mycket till kommunikation där heller. Nävarnas språk är inte kommunikation.

På tal om avsaknad av kommunikation.

Mijailovic vägrar prata i rätten.
Han tiger som muren. Goddag yxskaft.
Vad skulle han överklaga för då?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:50 EM | Google

Kors i taket +

Kors i taket.

Sent ska syndaren vakna.

En notis från ekot fick mig att
verkligen undra om jag läste rätt.

Olämpliga pappor ska inte få vårda barn. Nej, jag har inte skrivit rubriken, den kommer från artikeln. Det borde kanske stå olämpliga föräldrar?

Regeringens nye jämställdhetsminister Jens Orback kan tänka sig att ändra dagens regelverk för att förhindra att olämpliga föräldrar ges vårdnaden om barn i samband med vårdnadstvister.

Jens Orback, som satt i regeringens så kallade "pappagrupp", var drivande part bakom dagens lagstiftning och först nu verkar han förstå hur illa den lagen kan slå. Eller så är det bara läpparnas bekännelse?

Jag har läst pappagruppens slutbetänkande och noterat att det knappt ens nämns något om problematiken runt våld och övergrepp inom familjen och vilka konsekvenser det kan innebära för barnen. Jag skulle vilja påstå att pappagruppen medvetet marginaliserade denna problematik. I pappornas namn offrade man barnens rätt.

Synd bara om alla barn som farit illa av den lagstiftning som genomfördes 1:a oktober 1998. Många barn har tvingats och tvingas fortfarande till umgänge, mot sin vilja.

Föräldrar som begått övergrepp och misshandlat sin familj kan få vårdnaden om sina barn om den andra partnern motsätter sig gemensam vårdnad eller på annat sätt försöker skydda barnen. Det pratas mycket om umgängessabotage, men i de flesta fall handlar det inte om att föräldern på pin kiv trilskas, utan ofta är det den ena föräldern som försöker skydda barnen så gott det nu går med nuvarande lagstiftning. Tyvärr så kan det med nuvarande lagstiftning leda till att den föräldern då blir av med vårdnaden och att den förälder som begått övergrepp och misshandlat sin familj ensam får vårdnaden.

Många är oroliga över att han blivit jämställdhetsminister. Men jag sällar mig inte till den kören. Än. Låt Jens Orback visa vad han går för. Ge honom en chans.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:26 EM | Google

Juridiska spetsfundigheter

Juridiska spetsfundigheter är för en lekman stundtals obegripliga. Jag har för länge sedan tappat tilltron till rättsväsendet och jag lär inte återfå den om HD kommer att döma så att utrikesminister Anna Lindhs mördare släpps på fri fot. Nu tror jag inte att det kommer att ske, men intet skulle förvåna mig.

Det handlar inte om skuldfrågan. Det är fastställt att det är han som höll i kniven. Han har erkänt det. Hans nya advokat tänker dra varianten att han inte hade uppsåt att döda och därför ska han inte dömdas för mord. Inte skära, bara rispa. Advokaten menar att mordet var en impulshandling och att Mijailovic inte var frisk nog att inse konsekvenserna.

Men det är nu spetsfundigheterna kommer. I dag anses han vara frisk av läkaren i Sundsvall. Mirakulöst. Det skulle rent teoretiskt kunna innebära att HD fastslår att Mijailovic var psykiskt störd när han utförde mordet, men att han nu är frisk och då kan han, om jag förstått saken rätt, bara dömas till skyddstillsyn och böter.

Skadeståndet bestrider han inte utan är villig att betala, fast det lär väl bli Brottsoffermyndigheten, det vill säga vi skattebetalare, som får stå för notan till slut.

Det är många turer i denna vals. Det jag tycker är mest förunderligt är alla experter som är så oense om just hälsofrågan. Inte undra på att för en lekman kan se ut som att det handlar mer om att kasta tärning och gissa än vetenskap. Domar om psykvård är ofta slumpartade enligt DN.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:18 FM | Google

9 november 2004

Rasismen slår hej vilt

I början på november mördades regissören och debattören Theo van Gogh. Han hade fått ta emot flera dödshot på grund av dem film han gjort i samarbete med politikern Ayaan Hirsi Ali. Ett tag hade han polisskydd efter att kortfilmen Underkastelse (Submission) visats i holländsk tv.

Mordet utfördes troligtvis av en militant islamist och i samband med mordet så framgick det att nästa måltavla är Ayaan Hirsi Ali. Jag läste om att det hotet fanns i det brev som var fastnaglat på den mördades kropp, via en kniv instucken i bröstet. Jag antar att då går det att påstå att hotet ska tas på allvar.

Filmen handlar om kvinnornas ställning i den muslimska världen. Jag har nu inte sett filmen och vet ej om den var spektakulär eller på annat sätt provocerande. Filmen väckte tydligen ilska i vissa muslimska kretsar i Holland. Att kritisera Islam och dess kvinnosyn är tydligen inget som görs ostraffat, anser fundamentalisterna.

Men det är väl så de flesta fundamentalister fungerar. Flertalet är inte kapabla att verbalt kunna föra en diskussion eller argumentera för sin sak, utan använder hellre våld för att försöka framföra sina åsikter eller demonstrera sin makt i annan form – i tron att de på så sätt kan tvinga andra att tro eller tycka som dem. Fundamentalister styrs ofta av ett omänskligt oresonligt hat eller drivs av en övertygelse om att de står högt över alla och allt annat.

Det finns fundamentalister inom alla religiösa eller politiska rörelser, samt i olika andra former av sammanslutningar. Jag tänker på Knutby-morden, för att ta ett svenskt exempel. Ett annat exempel är nazismen, det var i Tyskland rörelsen fick sitt genombrott via Hitler och där de grövsta brotten skedde mot judar och andra minoriteter under Kristallnatten och Förintelsen. Jag tänker på abortmotståndare i USA som sköt ned och dödade läkare och personal som drev abortkliniker.

Man får inte dra alla över en kam. Alla abortmotståndare är inte mördare. Alla Knutby-bor är inte fanatiker. Alla tyskar är inte nazister. Alla muslimer är inte fundamentalister. I Holland skadades en muslimsk skola av en sprängladdning och det har tydligen inträffat fler rasistiska incidenter.

Öga för öga, tand för tand (varje oförrätt bemöts med en lika obehaglig oförrätt) eller vad är det frågan om? Vad har de muslimska barnen gjort vars skola utsattes för sprängattentat? Vad är vitsen att låta sin ilska gå ut över oskyldiga? Då lägger man ribban väldigt lågt och befinner sig i princip på samma nivå som fundamentalisterna.

Tillägg den 10:e 19.10.
Alico har länk till filmen här!

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:24 EM | Google

Mydoom

Ja, då var det dags igen.

En ny säkerhetslucka i Internet Explorer, Malformed IFRAME Remote Buffer Overflow Vulnerability, utnyttjas av en mask kallad Mydoom. Via e-mail, som i sig själva inte innehåller någon skadlig kod, sprids masken genom att mottagaren klickar på en länk som leder till en hemsida som innehåller en medvetet felaktig IFRAME-kod som använder säkerhetsluckan i Internet Explorer och på så sätt smittas datorn.

Det verkar vara en aktiv mask, den sänder sig själv vidare till alla de e-mailadresser som den kan finna i datorn, jag antar att det gäller både adressbok och Internet Explorers cachade sidor. Masken installerar en webbserver på den smittade datorn och det är ju inte så bra om datorn är ansluten till bredband och alltid är on-line. Masken kontaktar flera IRC-servrar för att alerta virusskaparen att här finns en infekterad dator till.

Tekniken som används kan tydligen inte detekteras av ett antivirusprogram utan det gäller att ha en fungerande (rätt konfigurerad) brandvägg som alertar att masken försöker kontakta IRC-servrarna på nätet. Den som bara förlitar sig på ett antivirusprogram ligger med andra ord lite risigt till om olyckan är framme.

Klicka inte på okända länkar i e-mail med andra ord. Fast det bör väl sitta i ryggraden hos de flesta numera? Nopp! Om så vore skulle denna mask inte spridas. Nyfikenhen är det största viruset :). Folk kan ofta inte låta bli att klicka på länkar. Det mest effektiva antivirusskyddet vore att göra alla klickbara länkar oklickbara i mail.

Microsoft har ännu inte åtgärdat problemet.

Varför blir jag inte förvånad?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:00 EM | Google

Sverige bryter mot FN-stadga

I länder som Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Schweiz, Österrike, Tyskland, Italien, Frankrike, England, Wales, Kanada och Australien döms inte utvecklingsstörda till fängelse, enligt Svd. Men i Sverige döms de till fängelse.

Nu avses inte psykiskt störda eller psykiskt sjuka utan det handlar om människor som har en låg IQ – vilket är ett konstant tillstånd – vilket enkelt kontrolleras via ett IQ-test och en psykologutredning. Människor som har en lägre IQ än 70 anses vara utvecklingsstörda.

En lindrig utvecklingsstörning med IQ mellan 50-70 ger en 7-12-årings mogenhetsgrad och en måttlig utvecklingsstörning mellan IQ 35-50 ger en 4-7-årings mogenhetsgrad. Vi dömer inte barn till fängelse, men människor med mogenhetsgrad som barn låser vi in. Jag kan bara ana hur dessa människor kan komma att utnyttjas av medfångarna med normal IQ.

Ur FN:s minimiregler för behandling av fångar antagen i Genéve 1955:
Fångar som är "mentalt abnorma" ska hållas under observation och behandlas vid speciella institutioner under medicinsk ledning.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:45 FM | Google

8 november 2004

Manlig förtur till dagisjobb

Kvotering är en känslig fråga. Normalt sett tycker jag att kvotering är en företeelse som egentligen inte skulle behövas. Men verkligheten ger vid handen att vi inte lever i den bästa av alla världar.

Mindre än sju procent av de 2.650 personer som arbetar på Malmös förskolor är män och jag misstänker att det inte ser bättre ut på andra håll i landet. Därför tycker jag att i detta fall verkar vara en vettig lösning, manlig förtur till dagisjobb.

Det behövs fler män som arbetar "på golvet" inom vård- och omsorg. Lärarförbundets ordförande menar att det i stället är höjd lön och bättre arbetsvillkor som kan locka männen till förskolan. Fine! Så har det låtit i allt för många år nu och inget har hänt. Vad har lärarförbundet gjort åt saken under alla dessa år undrar jag stillsamt?

Fortfarande anses det som ett kvinnoyrke att arbeta med vård- och omsorg. Kvinnoyrken är av hävd sämre betalt och har ofta sämre arbetsvillkor. Varför kan kanske en och annan undra över. Jag har inget svar på den frågan, mer än att jag tror att förändringarnas vindar skulle blåsa betydligt hårdare om det varit mer män som jobbade där, redan nu. Det får tolkas valfritt.

Barn behöver manliga förebilder på förskola, dagis och i skolan. Möter inte barnen några manliga förebilder inom så kallade "kvinnoyrken" ger det inte nästa generation några som helst impulser till att förändra sakernas tillstånd, utan rådande situation cementeras, såsom det gjort hitintills.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:13 EM | Google

Lögnanalysprogram

Teknikens landvinningar går framåt, eller bakåt kan jag i alla fall tycka ibland. Nu finns det en programvara Layered Voice Analysis som säges kunna avslöja om en person ljuger enbart genom att analysera rösten. Det låter verkligen lite som storebror ser dig. Den personliga integriteten verkar urholkas mer och mer.

Det är det israeliska företaget Nemesysco som utvecklat programvaran. Den anses vara mer tillförlitlig än den traditionella lögndetektorn som används i bland annat USA. Svenska forskare är dock kritiska, deras tester visade på att resultatet slog fel i tjugo procent.

Programvaran kopplas ihop med telefonsystemet och på bildskärmen analyseras rösten av den som exempelvis ska anmäla en stöld till försäkringsbolaget och handläggaren kan i realtid se om anmälarens röst indikerar på att osanningar framförs. Tyska Allianz AG och schweiska Zürich Financial Services inledde tester av Nemesyscos av denna lögnanalysprogramvara våren 2004.

I framtiden kan scenariot bli att om du söker jobb och talar med den potentiella arbetsgivaren så kan denna via denna programvara tolka huruvida du verkar vara trovärdig eller inte när du anger tidigare anställningar, meriter och referenser.

En tanke som slår mig direkt är hur reagerar programmet på de människor som stammar, har talsvårigheter, är lite blyga och osäkra, men ändå har rent mjöl i påsen? De människor som är meningen att programvaran ska detektera, lär inte de alltid ligga steget före? Är de så förslagna att de vill lura systemet är jag övertygad om att de på ett eller annat sätt kommer att kunna göra det.

Det finns en liknande variant som är avsett för hemmabruk, The Love Detector. Jag vet inte vad jag ska säga. Vem skulle vilja installera denna programvara i sin dator och på sin telefon hemma? Vad har vanlig normal gammeldags tillit tagit vägen?

Källa: Big Brother Bulletin. Nr 14, 2004

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:10 FM | Google

Blandade funderingar

Två stycken döda spädbarn hittade inom en radie på fem kilometer och inom drygt två års tid. En osannolik statistik.

Anna Johansson-Visborg vrider sig nog i sin grav. Stiftelsen Anna Johansson-Visborg äger fem fastigheter med tillsammans 420 hyresrätter innanför tullarna i Stockholm. Enligt stadgarna ska stiftelsen ordna lägenheter för "behövande ensamstående personer eller familjer" med rabatterad hyra. Grundarens önskemål var att behövande kvinnor skulle få en rimlig bostad. Men lägenheterna har i stor utsträckning gått till facktoppar, politiker, styrelseledamöter och deras barn, huvudmannen för stiftelsen är Livsmedelsarbetareförbundets avdelning 4.

Nu är det undantagstillstånd i Irak. Islamistiska terrorister (kan man kalla dem något annat – motståndsmän låter som de agerar för något positivt, likt motståndsmannen gjorde under andra världskriget) har dödat mellan 50 och 60 personer från den USA-ledda ockupationsmakten, främst är det poliser som drabbas men även civila, under helgen. Inbördeskrig på väg i stor skala?

// Annica Tige

Annica Tiger 6:32 FM | Google

7 november 2004

Alla helgons dag

I går var det Alla helgons dag. Gravar ska smyckas med ljus och kransar. Det är en dag för eftertanke, som ska påminna oss om dödens förgänglighet; antar jag i alla fall. För inte är det väl bara på denna enda dag vi ska hedra och tänka på alla nära och kära som gått bort?

B. åkte till sin mors grav i dag. Tyvärr måste jag erkänna att jag inte besökte någon grav varken i går eller i dag. Jag har överhuvudtaget inte besökt någon grav någon gång efter begravningen och jag har inte ens deltagit i alla begravningar, som jag kanske bort ha gjort nu i eftertankens kranka blekhet. En gravplats betyder inte så mycket för mig. Det är i tankarna jag vill minnas dem som dött.

Tankarna far runt begreppet döden. Alla vet om att de ska dö, men väldigt få vill tala om det. Döden är inte naturlig för oss moderna människor. Döden är något som drabbar andra, men inte oss själva. Hur många har sett en död människa, i verkligheten? Då tänker jag inte på dem som gör det i arbetet eller via sin utbildning.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:12 EM | Google

Anhöriga stämplas

I februari år 2002 skulle en kille åka med tunnelbanan i Rinkeby. Han var ensam och obeväpnad. På stationen blev han skjuten med flera skott i ansiktet. Det var ett solklart mord. En avrättning rent av.

Fyra män dömdes i Hovrätten för mordet. Hovrätten utdömde även ett skadestånd på 40.000 kronor var till pappan och brodern, men när gärningsmännen som ålagts att betala skadestånden vägrade att betala ansökte pappan och brodern därför om ersättning från Brottsoffermyndigheten. Men där fick de nobben.

Jag förstår de anhörigas förtvivlan. Deras smärta, lidande och sorg efter sonen som mördats värderas till noll och intet, förutom detta skuldbeläggs även killen som blev dödad.

Då killen tidigare på hösten 2001 hade varit i slagsmål med en av gärningsmännen vid två tillfällen och själv deltagit i en skottlossning dagen tidigare anser Brottsoffermyndigheten att killen i princip fick skylla sig själv att han blev mördad. Annat kan jag inte tolka det som.

Saxat ur DN:
Det är ovanligt att Brottsoffermyndigheten sänker ersättningen till de anhöriga, säger Hans Sjölander som fattat beslut i detta fall.

– Jag tror inte att allmänheten vill att staten ska betala ut ersättning till kriminella, fortsätter han.

Jag hoppas Brottsoffermyndighetens beslut överklagas och ändras. Vad jag kan förstå är inte de anhöriga kriminiella så varför de inte får ersättning är för mig en gåta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:03 FM | Google

6 november 2004

REA

Ajajaj...det måste ha gjort ont. REA-stjärnan föll (inte visste jag att han var till salu och det till nedsatt pris) och kan inte medverka vid premiären. Nu får REA köra en reservshow.

Jag hoppas att han har kommit tillbaks till i början av december då jag och några till ska se showen REA på Hamburger Börs i Stockholm. Det var ett surt äpple att bita i att Babben Larsson lagt av, men det kommer att bli beskt att bita i om inte Janne Åström är med.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:56 EM | Google

Vp ut i kylan

Socialdemokraterna kan tänka sig att regera tillsammans med miljöpartiet efter nästa val hörde jag Göran Persson säga när han intervjuades på TV i går.

Men om de tänker kapa av samarbetet med Vänsterpartiet så kan vilken icke-matematiker som helst räkna ut att borgarna kommer att vinna nästa val. Tar han inte ut en eventuell valseger i förskott?

Det står redan nu och väger jämt, ena mätningen visar på någon procents övervikt till borgarna och den andra motsatta dito för s, mp och vp.

Visst har vp tappat väljare på grund av den turbulens som partiet befunnit sig i sista tiden och många av de dem är nog gamla socialdemokratiska väljare, som nu "gått" tillbaks till s – om än tillfälligt.

Men alla som röstar på vp kan nog inte tänka sig att gå över till s eller mp, än mindre till något av partierna i det borgeliga blocket. Så hur tänker Göran Persson?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:04 FM | Google

5 november 2004

Hund på julklappslistan

Inför stundande jul - råd
när barnen ber om en hundvalp i julklapp.

Valpen blir stor

I de flesta familjer som inte har hund brukar denna fråga komma förr eller senare; "Kan inte vi skaffa en hundvalp"? En egen liten söt, gullig, kramgo hundvalp brukar vara många barns heta önskedröm samt brukar ofta stå överst på önskelistan till jultomten varje år. Vad svarar man som förälder i denna situation? Vill man själv ha en hund är svaret inte så svårt kanske. Men om det bara är barnet som trängtar efter en hund bör du som förälder tänka över situationen mycket noga. Ett rakt nej brukar inte vara speciellt effektivt, ur ett barns ögon. Som förälder bör man nog se till att man har lite mer motargument än så, annars finns risken att barnet startar ett utnötnings- och uttröttningskrig för att få sin vilja igenom.

Det bästa argumentet är att det in facto är ett mycket stort ansvarstagande att skaffa hund. Tyvärr är det nog så att inte ens alla vuxna förstår detta och hur ska de då i sin tur kunna förmedla det till barnen, kan man kanske fråga sig. Att skaffa en hund innebär att man tar ansvar för en levande varelse i minst tio år framåt och kanske än längre, beroende på vilken ras man väljer. En hund blir dessutom aldrig vuxen (i våra mått mätt) utan är som ett barn genom hela sin livstid, med den charm och det besvär detta medför. En hund behöver rastas, i ur och skur. En hund kan inte lämnas ensam hemma när övriga familjemedlemmar är på arbetet och skolan, det är i så fall på gränsen till djurplågeri. Barnets eventuella löften om att springa hem på lunchrasten för att rasta hunden bör inte tas på allvar. När man är ung är det så mycket annat som distraherar, gör att man glömmer bort löften och dessutom är det inte tillrådligt att en hund ska ligga ensam hela dagen med bara en snabb rastning på lunchen.

En hund behöver lika mycket uppfostran, kärlek och omsorg som ett barn. En hund medför allehanda besvär, som inte av alla anses som kära (se uttrycket kärt besvär) och med detta avses, hundhår i hela huset (vilken hundägare har inte upptäckt hundhår i smöret någon gång), smuts som dras in och hamnar både på hallgolv och stundtals på tapeterna (när hunden ruskar på sig) och för att inte tala om perioden innan hundvalpen blir rumsren, den perioden kan knäcka vilken perfektionist som helst. En hund kräver sin dagliga motion i form av rastning utomhus, inte bara en gång utan flera gånger dagligen, då rastningen även är att jämförbara med våra dagliga toalettbesök, dvs. hundens får tillfälle att kissa och bajsa men då utomhus. En annan aspekt på hundägandet, som många glömmer bort eller förtränger, är all dem omsorg i form av många timmar varje vecka som måste nedläggas på pälsvård, tassvård, öronvård och munvård.

Barnens motargument till att det är ett stort ansvarstagande att skaffa hund brukar ofta vara att de lovar att de minsann ska sköta om hunden, i vått och torrt. Detta ska nog tas med en liten nypa salt och framförallt ska det inte tas ad notam. Ansvaret för en hunds totala skötsel får aldrig lämnas över på ett barn, till syvende och sist är det du som vuxen som måste ta det huvudsakliga ansvaret. Men ett barn kan hjälpa till med skötseln, även om vi som vuxna då låter barnet tro att det är deras egen hund. För det är ett faktum att om barnet klarar av detta så kommer det att få barnet att växa och utvecklas.

Om du själv är beredd på att dela ansvaret med ditt/dina barn, men inte att helt ta över detsamma själv, kan ett första steg vara att skaffa ett annat husdjur, som ett slags test av hur barnet klarar av att dela på ett långsiktigt ansvar för ett husdjur. Ett husdjur, även om det varit barnets önskedröm från början tenderar ibland att förlora sin tjusning när allehanda andra händelser och upplevelser pockar på uppmärksamhet. Det är lite lättare att skaffa ett nytt hem till en hamster om nu situationen skulle uppstå att barnet tröttnar.

Att ha hund är dyrt, detta är ett reellt faktum som kan ingen komma ifrån. Det gäller att från början vara medveten om detta och en seriös hundköpare bör göra en kalkyl av vad hundägandet kan beräknas kosta årligen. En rasren valp kostar runt 8000 kronor i inköp. Lyssna ej på missriktade råd om att det blir billigare att köpa en blandras. Ja, det blir billigare kortsiktigt, men inte långsiktigt då du som köpare ofta köper grisen i säcken. En rasren hund är framavlad för att följa en viss standard och med detta följer då en kännedom om hur den kommer att bli som vuxen, både till utseende och lynne. Att köpa en bra mycket billigare blandrashund är som att spela på bingo, ibland vinner du och ibland förlorar du, med huvudvikt på det sistnämnda. Nu är det inte livlösa pengar det handlar om utan levande väsen, dem bör man inte använda som brickor i ett spel.

En kontakt med Svenska Kennelklubben kan vara en bra start om man aldrig har haft hund förut och inte har en aning om vilka kringkostnader som kan uppstå. Det är inte bara mat som är den faktiska kostnaden vid ett hundägande utan det tillkommer så mycket mer, ex. årliga vaccinationer, andra veterinärkostnader, avmaskningsmedicin, medicin vid ev. sjukdomar, hundförsäkring, hundgodis, koppel, hundleksaker, kostnader för valpkurser, halsband, öronmärkning, matskålar och annan utrustning, inackorderingskostnader vid utlandsresor, vitaminer, hundlitteratur och glöm ej all den extra tvätt en hund orsakar. Nu kan det tyckas att detta upprabblande av exempel på kostnaderna blev en aning överdrivet, men jag försäkrar att det säkerligen är tvärtom, många kostnader är det och en del av dem kommer att komma som en överraskning, sanna mina ord. En snabb överslagsberäkning på första årets kostnader, inkluderat själva kostnaden för inköp av hund, brukar stanna på runt 1500 kronor per månad. Barnets välvilja att bidra med del av sin månadspeng spelar inte speciellt stor roll när det rör sig om summor i den storleksordningen.

Hundar orsakar allergi, även om det i många fall är en miserabel ursäkt för att lämna bort sin hund då det brister på grund av andra orsaker. Är någon av familjemedlemmarna disponibel för allehanda andra allergier bör ett hundköp kanske avrådas. Ett tips kan vara, att om man trots detta vill skaffa hund, att man antingen lånar en hund ett tag eller att den som är allergisk provar att bo hos någon som har hund för att eftersöka om det uppstår allergiska besvär. Tro mig, detta kan avvärja många olyckliga situationer. Det finns hundraser som säges passa allergiker, men huruvida det fungerar i realiteten är en annan femma. Att fästa sig vid en hund och sedan tvingas lämna bort den är mycket svårt. Dessutom bör man tänka sig in i hundens situation, en hund mår inte bra av att omplaceras även om det är ett alternativ att ha i beräkning.

Har familjen enats om att trots alla argument ovan skaffa en hundvalp är det mycket kvar att fixa och dona med innan inköpet av själva hunden kan göras. Böcker om hur det är att ha hund bör inköpas eller lånas på bibliotek som hela familjen bör läsa, som en förberedelse inför ett införskaffande av hund, allra helst om det är familjens första hund. Det finns många bra böcker, här nedan listas några böcker som kan rekommenderas.

* Du & din hund David Taylor Allerbok
* Sådan är din hund Eberhard Trumler ICA bokförlag
* Hundens gyllene regler Anders Hallgren Jycke Tryck
* Lyckliga lydiga hundar Anders Hallgren Jycke Tryck
* Fria hundar Anders Hallgren Jycke Tryck
* Lexikon i hundspråk Anders Hallgren Jycke Tryck
* Min bästa vän Marie Hansson Jycke Tryck
* Hundens sjukdomar Birgitta Wikström ICA bokförlag
* Hunduppfostran Roger Mugford W&W
* Hundvalpens lära för livet Cecilia Holmstedt Spectra
* Hälsoråd för hund Apoteket

Vadan denna långa lista, kanske den uppmärksamme läsaren undrar över. Tar familjen detta på allvar och försöker skaffa sig så mycket information som bara går kanske ett och annat hundköp avstyres. Det är speciellt viktigt att barnet tar del av denna information, allra helst om det nu är den som är den drivande parten.

Vilken hundras som ska väljas är en adekvat fråga, vilken alla bör ställa sig både en och två gånger. Barnet kanske har sett en Disney-film likt 101 Dalmatiner och vill absolut ha en Dalmatinervalp. Det är inte lätt för en novis, när det gäller hundraser, att veta om det är en lämplig hund för barnfamiljer. Ett bra tips är att dels läsa om rasen i någon hundbok samt kontakta Svenska Kennelklubben för mer information, kanske de kan bistå med mer information och/eller hänvisa till en rasklubb alternativt hunduppfödare för just den önskade rasen. Alla hundar passar inte i en barnfamilj, det är inget att sticka under stol med. Varje hundras har sin givna plats här i livet, för att påvisa detta följer några exempel på detta. Att skaffa en arbetshund som schäfer eller rottweiler kanske inte är så lämpligt om intresse saknas för att gå olika dressyrkurser och arbeta aktivt med hunden flera timmar om dagen. Är man inte intresserad av att avvara flera timmar om dagen för pälsvård, kanske en Afghanhund inte är rätt ras för familjen. Är barnet hyperaktivt kanske en lättstressad hund som collie inte är rätt val heller osv. Det är viktigt att välja rätt ras, det är något som inte nog kan betonas.

När beslut då har tagits, att dels skaffa en hundvalp samt vilken ras som önskas, är det dags att skrida till handling. Köp bara valp från etablerade uppfödare eller på rekommendation av andra nöjda valpköpare, om det gäller privata uppfödare. Har ni fått rekommendationer av Svenska kennelklubben följ dem gärna, men använd sunt förnuft. Ett eller flera besök bör göras hos uppfödaren, köp aldrig en hundvalp via telefonen. Är hunduppfödaren intresserad av valpens framtid, dvs. ställer frågor om hur valpen kommer att handhas av er är av intresse även för er som hundköpare. Det är inte av nyfikenhet utan vittnar enbart om ett genuint intresse för valpens väl och ve. Verkar inte hunduppfödaren intresserad av att ta reda på dessa vitala detaljer, välj en annan hunduppfödare eftersom det då kan misstänkas att det bara ligger profitintresse bakom uppfödningen. Valpen ska hämtas när den är tio veckor, så när valet är gjort är det dags att börja alla förberedelser hemma.

Det är nu alla nyvunna kunskaper, inhämtade från de hundböcker som tidigare rekommenderats, ska praktiseras. Det parat med sunt förnuft borgar för att både ni och hunden ska få ett lyckligt liv tillsammans. För, trots alla argument emot att köpa hund som tidigare har rabblats upp här, ett liv tillsammans med en hund är ett fullödigt liv. Kommer allting att fungera som tänkt, vilket är till den största delen hundägarens ansvar, så har ni många lyckliga år att se framemot tillsammans med er nya vän.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:19 EM | Google

Oro inför framtiden

Arafat ligger sjuk,
kanske ligger han inför döden och
vem vet; kanske är han redan död.

Helt klart är att om Arafat avlider kommer begravningen att bli en het potatis. Arafat vill bli begravd på Haram el-Sharif, muslimernas tredje heligaste plats. Israelerna anser också att denna plats (Tempelberget) är helig. Öppet för konflikt med andra ord.

Palestinska säkerhetskällor uppger att tre människor dödades i går av israelisk pansareld. Den israeliska versionen är att de såg tre personer (nära den omtalade muren) bära på något som såg "ut som en stor sprängladdning", därav sköt de en granat mot dem. Skjut först och fråga sedan. Det är lika illa som att spränga folk i luften. Palestinska självmordsbombare och israelisk militär är lika goda kålsupare.

Antalet dödade så här långt är 960 israeler och 3.520 palestinerier, efter det att Sharon mer eller mindre medvetet orsakade starten av den palestinska intifadan hösten 2000. Om inget händer kommer siffrorna bara att plussas på. Vedergällning, vedergällningens vedergällning måste vedergällas....

Bush och Sharon är såta vänner.
FN verkar vara totalt handlingsförlamade.
Jag är oroad för framtiden.
Mellanöstern är en krutdurk.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:57 FM | Google

Könsrasism

Könsrasism. Ett ord som har börjat användas mer och mer. Jag förstår inte vad som avses. Jag tycker inte ens om att skriva ordet ras. Vi är alla människor. Varför dela upp oss i raser? Men för att använda det ordet. En ras innehåller både män och kvinnor. Rasism är när man har fördomar mot en ras, förtrycker en ras eller på annat sätt diskriminerar en ras. Hitler och nazismen är ett utmärkt exempel på rasism. Förintelsen - där de i princip försökte utrota en hel ras.

Könsrasism är inte rätt ord att använda. Ett kön är som sagt inte en ras. En del tycker att feminism är synonymt med könsrasim. Feminism syftar till att öka jämställdheten mellan könen och har inget med rasism att gföra.

– Naturligtvis är jag feminist, jag har ju hjärna, säger Liza Marklund på Aftonbladets chatt.

Såklart även icke-feminister har en hjärna. Samtidigt, i en annan artikel, kallar hon Margareta Winberg för att utöva könsrasism, vilket även Jens Orback sade redan 1999.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:09 FM | Google

4 november 2004

Trial and error

Jag fick ett kassetband. En mono-inspelning via mikrofon, med ett ganska risigt ljud måste jag säga. När jag körde bandet i min gamla Walkman och lyssnade på det via dess hörlurar så hördes rösten i ena pluppen och i den andra pluppen bara brusade det, så som det brukar låta vid en taskig kassetbandsinspelning – det lät inte bättre om jag spelade upp det via min HiFi-anläggning heller för den delen. Vad göra? Det är ett viktigt band. Jag är ingen ljudtekniker. Jag fick improvisera lite :). Trial and error kallas det visst.

Nu har jag lyckats skapa en brusfri digital kopia med perfekt ljud. Jag spelade bandet på HiFi-anläggningen, lade mikrofonen vid den högtalaren där rösten hördes och spelade in via programmet Audacity. Jag fixade så att spåret delades upp på två kanaler, konverterade det till en mp3-fil och brände den sedan på en CD. Nu har jag en perfekt CD, utan brus, som jag kan spela upp i datorn, på HiFi-anläggningen eller i min CD-Walkman, och talet hörs i bägge högtalarna/lurarna.

Nu kan jag lyssna på instruktionerna på bandet utan att irritera mig på biljud. Jag är en oerhört ljudkänslig person. Jag är även ett kontrollfreak, så det ska bli intressant att försöka lyssna på instruktionerna och följa dem. Vad det handlar om? Att jag ska öva mig på att försätta mig i en form av hypnos-liknande avslappningstillstånd. Jag tvivlar på att jag kommer att lyckas, men med hjälp av CD:n kan jag köra ett pass varje dag och se om övning ger färdighet. Skam den som ger sig :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:53 EM | Google

På spamfronten intet nytt.

På spamfronten intet nytt.

Det lär dröja innan den frasen kommer till sin rätt. Det bara drösar in spam om Rolex-klockor. Det är mer spam om Rolex-klockor än om Viagra och olika sorters penisförlängningsmetoder. När ska killar fatta att den enda penisförlängaren som finns och fungerar i verkligheten sitter i deras huvud och i deras smekningar?

Det ökande antalet spam om Rolex kan bero på att webhotellets spamfilter inte plockar bort dem än, men tar bort det mesta av det andra skräpet. Jag läste dock i en artikel att reklamen för Rolex-klockor eller rättare sagt kopior av Rolex-klockor faktiskt ligger som nummer ett på spam-listan just nu i detta ögonblick.

Just detta mail postades från via chalmers.se. Jag tror nu inte att någon extraknäcker där och säljer klockor.

Do you want a rolex watch?

In our online store you can buy replicas of Rolex watches. They look and feel exactly like the real thing.

- We have 20+ different brands in our selection
- Free shipping if you order 5 or more
- Save up to 40% compared to the cost of other replicas
- Standard Features:
- Screw-in crown
- Unidirectional turning bezel where appropriate
- All the appropriate rolex logos, on crown and dial
- Heavy weight

Visit us: http://www.xxxxx.com/rep/rolex/

Jag skulle inte heller rekommendera att klicka på bilagor i mail som nedan. Det är garanterat inte rätt avsändare, dessutom varierar avsändaren. Men Subject har hitintills varit detsamma Re: och så bara en :) i Body. Det förekommer att även filändelsen i bilagan har .com. Håll fingrarna i styr. Klicka inte på bilagorna. Klicka aldrig på bilagor du inte vet vad de innehåller, även om nu kända företag eller organisationer tycks stå som avsändare.

Skum bilaga

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:30 FM | Google

3 november 2004

Bunt ihop och slå ihjäl dom

Vid trettiotre är man passé skriver Peter Wolodarski i DN.

Jag minns Lars Ekborgs monolog
(skriven av Beppe Wolgers), Bunta ihop dom.

– Kärringar över 40, dom är ju så jävla ful. Det enda man kan göra med dom är att vända upp och ner på dom och använda dom som sparbössa.

Den monologen är faktiskt riktigt rolig. Jag fick ta del av den häromdagen igen tack vare Kurt. Tack för det! Det ar många år sedan jag såg den i en svart-vit TV-utsändning, men minnet av monologen har etsat sig kvar inne i hjärnkontoret.

Det pratas om sexualiseringen av det offentliga rummet. Jag tycker att debatten ska böra föras om inte det offentliga rummet håller på att åldersuppdelas. Vi lever tyvärr i ett åldersfixerat samhälle. Det är inte ofta man ser äldre människor i TV, som nyhetsuppläsare eller programläsare. Många äldre skådespelare (oftast kvinnliga) får allt svårare att få roller. En eller flera ansiktslyftningar kan tillfälligtvis hjälpa :) en del, men så ska det inte behöva vara. Det är inte många äldre som ses i reklamannonser, såvida det nu inte ska vara en morfar som bjuder barnbarnet på chokladkola eller liknande situationer. Jo, i bolagsstyrelserna syns det en hel del äldre män, men sällan dito kvinnor (varken äldre eller yngre för den delen).

Befolkningstrappan gör att allt färre ska dela på försörjningsbördan av allt fler i framtiden. Detta har det funnits kännedom om i många år. Det ges signaler om att vi måste jobba allt längre upp i åldrarna. Det talas om att höja pensionsåldern. Jag tror för den delen inte att många arbetare med fysiskt tunga jobb orkar jobba till 72. Hur lätt är det för en man på 56 år att få ett jobb? För att inte tala om en kvinna i samma ålder. Vad ska alla över 65 år jobba med då, om pensionsåldern höjs till 72? I takt med att arbetsmarknaden mer eller mindre frångår principen, sist in, först ut – så blir det allt fler äldre som hamnar i den långa kön av arbetssökande. Naturlig avgång, en fras som ofta används vid varsel, innebär inte att de äldre får nya jobb. Om nu någon trodde det :). Vi kanske ska införa ättestupan (brant klippstup utför vilket gamla personer (enligt folktron) förmodas ha kastat sig för att inte belasta sin släkt) igen? Fast släkt kan här kan bytas ut mot samhället?

Arbetslöshetskön innehåller många som har svårt att få arbete, även hur kvalificerade de nu än är. Det räcker med att du inte har ett svenskklingande namn så stöter du på patrull. Det räcker med att du har passerat ett osynligt bäst före datum, vilket tenderar att krypa allt längre ned i åldrarna. Det räcker med att du har ett funktionshinder eller på annat sätt kan tänkas orsaka det anställande företaget utgifter vid eventuella sjukperioder. Det räcker med att du är en ung kvinna i fertil ålder, för att få jobb är det väl snart ett krav på att skriva på ett "jag lovar och försäkrar att inte bli gravid"-kontrakt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:47 EM | Google

Avrättades under valet

Livet går vidare, oavsett vem som nu än vinner valet. Det verkar som om det kanske dröjer ett tag innan det är klart. Det kanske blir samma cirkus som vid förra valet och vi vet ju hur det slutade den gången och inget motsäger att det inte kommer att sluta likadant denna gång.

Ett så stort och modernt land som USA borde ta fram ett enhetligt system som fungerar och framförallt inte utestänga människor från att ge sin röst. Varje röst räknas. Bullshit. Inte i USA. USA ett demokratiskt land? Vete sjutton.

Lite osmakligt var det att förlägga en avrättning på självaste valdagen. Ska det tydas som en symbolisk handling? Avrättningen skedde i Texas (Bush-land) och det var en man som fick en dödande giftinjektion. Straffet för ett mord han begick 1990 då han dödade en äldre man.

Jag är emot dödsstraff. Att döda någon annan är en handling som inte är försvarsbar, oavsett om det är en individ eller ett samhälle som utför handlingen. Därav kan alla även dra slutsatsen att jag är emot krig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:11 FM | Google

Bush vinner?

Jag slog på TV:n nu när jag vaknade. Det verkar bli Bush och republikanerna som vinner valet i USA. Det är det amerikanska folket som röstar och de får den president de förtjänar med andra ord

Men det är tråkigt för alla oss andra, för valet av president är inte bara något som påverkar dem som bor i USA utan tyvärr påverkar det hela världen.

Med Bush blir det fyra år till av aggressiv utrikespolitik som bara kommer att ge mer näring åt terrorismen.

Usama bin Laden sitter säkert och kollar in valvakan, om han nu verkligen lever, och myser och alla andra terroristkollegor likaså. Israel kan känna sig trygga och fortsätta sin ockupation av Palestina, utan krav att lösa konflikten, och våldsspiralen kommer där att att fortsätta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:19 FM | Google

2 november 2004

Röstogram

Ny tjänst hos Sveriges Radio, "Låt dem sjunga det åt dig" rapporterade Rapport om. Med tanke på presidentvalet i USA valde jag att uttrycka min åsikt via denna tjänst. Nu vet jag inte hur länge detta digitala röstogram ligger kvar :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:17 EM | Google

Stuvad hund som lunch?

Så "städar" Kina gatorna inför OS.
Hundarna snaras, slås ihjäl
– och slängs på soptippen.

Kina ska arrangera OS 2008. De har redan börjat förbereda sig. Aten förgiftade sina lösspringande hundar inför OS 2004. I Kina väljer de en helt annan metod. De slår ihjäl hundarna med påkar. Hundjägarna får betalt per dödad hund. Hundkött anses normalt som en delikatess, men dessa hundar som dödas lär inte hamna i grytorna eftersom risken finns att de har rabies. Jag hoppas att detta kan leda till en debatt om hur de för övrigt behandlar sina hundar och katter i Asien. Jag vet att många tycker att skitsamma, vi äter kor och de äter hundar. Det är inte frågan om det (även om jag själv aldrig ens skulle komma på tanken att äta hund eller katt), utan mer H U R de hanterar sina hundar och katter i uppfödning och under slakt.

Jag tror inte på att de dödade hundarna dumpas på en soptipp. Katt- och hundpälsindustrin i Asien omsätter enorma summor pengar. Jag misstänker att de dödade hundarna flås och pälsarna eller skinnen kanske så småningom dyker upp i kläder, på skor eller som leksaker i Sverige. Än har inte Sverige genomfört något förbud gentemot import av katt- och hundpäls, vilket många andra länder gjort – USA är ett exempel. Pressen ökar på att exportera till de länder som inte har genomfört ett förbud än.

Att äta hund är naturligt i denna del av världen. Hundarna föds upp under eländiga förhållanden. De dödas under hemska plågor för att köttet ska bli smakrikt och potenshöjande. Krossas hundens ben eller blir hunden bränd med blåslampa så frigörs adrenalin i blodet. Det är denna produktion av adrenalin som anses göra köttet nyttigare och godare.

I väntan på slakten tillbringar de tiden i små burar, liggande på varandra så tätt att de knappt kan röra sig. Det är svårt att röra sig med benen hopbundna. Nosen brukar de binda ihop med ett snöre och ibland träs en konservburk på nosen. Visst de blir tystare då, men inte lider de mindre för det. Jag har sett bilder ( <-- varning för bilder som kan uppröra) från dessa marknader och jag mådde fysiskt illa av att bara se bilderna, hur skulle jag inte ha mått om jag sett det i verkligheten?

Katter och hundar flås ofta levande för att pälsen inte ska skadas. Jag undviker alla produkter som innehåller någon form av päls- eller skinnliknande material för jag skulle aldrig i livet vilja köpa en produkt som är sprunget ur en plågad hund eller katt. Jag skulle inte ens köpa en mjukisleksak till mina barnbarn utan att ha hundraprocentiga garantier för att de inte innehåller katt eller hundpäls. Never in my life.

Se upp om pälsen i produkten deklareras som Gae-Wolf, China wolf, Pommern wolf, Loup d´Asie, Asiatic racoon dog, Asien wolf, Asien jackal, Goupee, Gou-pee, Kou pi, Gubi eller Sobaki. Skinn av hund deklareras ofta som Special skin, Mountain goat skin, Sakhon Nakhon lamb skin och Lamb skin. Kattpälsens benämningar brukar vara Wildcat, Katzenfelle, Mountain cat och Goyangi.

www.animalprotection.se

www.animalsasia.org

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:53 EM | Google

Samma visa varje år

Det är samma visa varje år.
Lär sig aldrig bilisterna något?

Halkan överraskade Stockholmsbilister - igen! Jag hörde att det vid Stäket inte bara varit en olycka, som nämns i tidningen, utan även flera avåkningar. Då är det bara att räkna ut att det i hela Stor-Stocholm måste ha skett en hel del incidenter.

Har den moderna människan tappat förmågan att tyda naturens tecken? Har vi tappat respekten för naturens tecken? Det är precis som om V Ä G E N icke är en del av naturen.

Kyla..det kan vara halt på vägen. Vägen ser blank ut..det kan vara halt på vägen. Broar och viadukter..det kan vara halt på vägen. Skuggiga vägpartier..det kan vara halt på vägen. Bilrutorna måste skrapas..det kan vara halt på vägen. Rimfrost på marken..det kan vara halt på vägen. När du går till bilen och känner att det är lite slipprigt på marken..det kan var halt på vägen.

Om solen ligger lågt framför dig finns det risk för att bländas och hastigheten bör anpassad efter det faktumet. Solglasögon hör inte bara sommaren till. Varje bilist borde ha ett par liggande i handskfacket, året om.

Att anpassa hastigheten efter väglaget är inte heller en dum idé. Att hålla avstånden är än mer viktigt under vinterhalvåret. Det är dock sällan storstadsbilister gör det. Bra sommardäck är ett måste på hösten, om det inte märktes i somras att de var dåliga lär det märkas nu innan vinterdäcken sätts på. Vinterdäck är det nog inte många som hunnit få på än, men jag misstänker att denna vecka kommer däckverkstäderna ha mycket att göra.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:10 FM | Google

1 november 2004

Fågelinluensan

Influensan brukar komma till Sverige varje vintersäsong, som ett brev på posten – likt ett julkort från tomten. Den brukar vara av typen Influensa A. Influensa B ger oftast begränsade epidemier med regelbundna, lokala utbrott. Fågelinluensan kan bli nästa farsot som sprider sig över världen om viruset mutera. Jag tror inte larmrapporterna är överdrivna. Jag är orolig. Jag misstänker det inte är frågan om utan mer frågan om när den kommer att mutera och spridas till människor. Den dagen blir inte kul. Jag hoppas de hinner ta fram ett fungerande vaccin innan dess.

Pandemier (epidemier som sprider sig över mycket stora områden) har beskrivits långt tillbaks i historien. Den finns beskriven så långt tillbaks som 1173 och senare 1580, 1729, 1781, 1799 och 1830. Ryska snuvan grasserade 1889-92. Spanska sjukan (startade i Kina trots sitt namn) kom 1918, drabbade uppskattningsvis 500 miljoner människor över hela världen och 21 miljoner dog, i Sverige dog minst 30.000. Influensaepidemier under modern tid har varit bland annat Asiaten 1957-58, Hongkong 1968-70 och Sichuan 1988-89.

Influensan döps ofta efter varifrån de kommer eller varifrån de kan härledas. Att så många kommer från Kina och de trakterna har nog en ganska enkel förklaring. Där bor ofta människor och djur tätt ihop under samma tak. Grisen verkar vara det djur som oftast är boven i dramat. Grisen kan bli smittad av människor och andra djur, exempelvis ankor, och smittan kan sedan överföras till människan. Vi är ganska lika genetiskt :), även kanske på andra sätt också? Mullig mansgris. Fyllesvin. Svinpäls. Köpa grisen i säcken. Grisa ned sig. Smutsgris. Kelgris. Lortgris. Morsgris. Kasta pärlor för svin. Svinhugg går igen. Kärt barn har många namn.

Med tanke på världens ökande befolkning, som ofta lever tätt ihop i stora samhällen/städer och med den lätthet alla kan flyga världen runt inom ett par timmar eller ett dygn, är det kanske inte så underligt att moderna influensor sprids snabbt och effektivt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:31 EM | Google

Bloggarens begränsning

Nu tar DN och Epressen upp detta med Lindex nya trosa som innehåller C-vitamin. Jag skrev om och var kritisk till denna nya produkt redan den 28:e oktober. Kul att, för en gångs skull, kunna vara steget före de stora drakarna någon gång. Annars är det allt som oftast vi vanliga privatpersoner som bloggar som ligger steget efter, ofta på grund av att de flesta av oss inte har tillgång till pressmeddelanden eller har tid och möjlighet att nosa upp egna nyheter/händelser. Vi kan oftast enbart kommentera det som redan publicerats av media, men å andra sidan ser jag inget problem i det. Att en nyhet/händelse stöts och blöts av flera olika människor ger ofta andra dimensioner och intressanta vinklingar, ur läsarens synvinkel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:04 FM | Google

Julen börjar tidigt i år

God Jul

Jag noterade att redan förra helgen så hade de börjat stapla upp adventstakar, julgranskulor och allehanda julpynt på Coop Forum i Kungsängen. Jag lyfte på ena ögonbrynet och tänkte att det var väl lite i tidigaste laget, redan 23:e oktober. Nu när jag handlade i lördags hade bergen av julsaker blivit än högre. Det är faktiskt femtiofyra dagar kvar till julafton. Cirkusen startar tidigare och tidigare för varje år. Snart börjar väl julkommersen dra igång strax efter midsommar.

BTW - i år blir det inte många dagars sammanhängande julledighet. Julafton är på en fredag, Juldagen på lördag och Annandag jul på söndag och sedan är helgen slut.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:33 FM | Google