« REA | Startsidan | Alla helgons dag »

7 november 2004

Anhöriga stämplas

I februari år 2002 skulle en kille åka med tunnelbanan i Rinkeby. Han var ensam och obeväpnad. På stationen blev han skjuten med flera skott i ansiktet. Det var ett solklart mord. En avrättning rent av.

Fyra män dömdes i Hovrätten för mordet. Hovrätten utdömde även ett skadestånd på 40.000 kronor var till pappan och brodern, men när gärningsmännen som ålagts att betala skadestånden vägrade att betala ansökte pappan och brodern därför om ersättning från Brottsoffermyndigheten. Men där fick de nobben.

Jag förstår de anhörigas förtvivlan. Deras smärta, lidande och sorg efter sonen som mördats värderas till noll och intet, förutom detta skuldbeläggs även killen som blev dödad.

Då killen tidigare på hösten 2001 hade varit i slagsmål med en av gärningsmännen vid två tillfällen och själv deltagit i en skottlossning dagen tidigare anser Brottsoffermyndigheten att killen i princip fick skylla sig själv att han blev mördad. Annat kan jag inte tolka det som.

Saxat ur DN:
Det är ovanligt att Brottsoffermyndigheten sänker ersättningen till de anhöriga, säger Hans Sjölander som fattat beslut i detta fall.

– Jag tror inte att allmänheten vill att staten ska betala ut ersättning till kriminella, fortsätter han.

Jag hoppas Brottsoffermyndighetens beslut överklagas och ändras. Vad jag kan förstå är inte de anhöriga kriminiella så varför de inte får ersättning är för mig en gåta.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 7, 2004 9:03 FM