« Anhöriga stämplas | Startsidan | Blandade funderingar »

7 november 2004

Alla helgons dag

I går var det Alla helgons dag. Gravar ska smyckas med ljus och kransar. Det är en dag för eftertanke, som ska påminna oss om dödens förgänglighet; antar jag i alla fall. För inte är det väl bara på denna enda dag vi ska hedra och tänka på alla nära och kära som gått bort?

B. åkte till sin mors grav i dag. Tyvärr måste jag erkänna att jag inte besökte någon grav varken i går eller i dag. Jag har överhuvudtaget inte besökt någon grav någon gång efter begravningen och jag har inte ens deltagit i alla begravningar, som jag kanske bort ha gjort nu i eftertankens kranka blekhet. En gravplats betyder inte så mycket för mig. Det är i tankarna jag vill minnas dem som dött.

Tankarna far runt begreppet döden. Alla vet om att de ska dö, men väldigt få vill tala om det. Döden är inte naturlig för oss moderna människor. Döden är något som drabbar andra, men inte oss själva. Hur många har sett en död människa, i verkligheten? Då tänker jag inte på dem som gör det i arbetet eller via sin utbildning.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 7, 2004 2:12 EM