« Avrättades under valet | Startsidan | På spamfronten intet nytt. »

3 november 2004

Bunt ihop och slå ihjäl dom

Vid trettiotre är man passé skriver Peter Wolodarski i DN.

Jag minns Lars Ekborgs monolog
(skriven av Beppe Wolgers), Bunta ihop dom.

– Kärringar över 40, dom är ju så jävla ful. Det enda man kan göra med dom är att vända upp och ner på dom och använda dom som sparbössa.

Den monologen är faktiskt riktigt rolig. Jag fick ta del av den häromdagen igen tack vare Kurt. Tack för det! Det ar många år sedan jag såg den i en svart-vit TV-utsändning, men minnet av monologen har etsat sig kvar inne i hjärnkontoret.

Det pratas om sexualiseringen av det offentliga rummet. Jag tycker att debatten ska böra föras om inte det offentliga rummet håller på att åldersuppdelas. Vi lever tyvärr i ett åldersfixerat samhälle. Det är inte ofta man ser äldre människor i TV, som nyhetsuppläsare eller programläsare. Många äldre skådespelare (oftast kvinnliga) får allt svårare att få roller. En eller flera ansiktslyftningar kan tillfälligtvis hjälpa :) en del, men så ska det inte behöva vara. Det är inte många äldre som ses i reklamannonser, såvida det nu inte ska vara en morfar som bjuder barnbarnet på chokladkola eller liknande situationer. Jo, i bolagsstyrelserna syns det en hel del äldre män, men sällan dito kvinnor (varken äldre eller yngre för den delen).

Befolkningstrappan gör att allt färre ska dela på försörjningsbördan av allt fler i framtiden. Detta har det funnits kännedom om i många år. Det ges signaler om att vi måste jobba allt längre upp i åldrarna. Det talas om att höja pensionsåldern. Jag tror för den delen inte att många arbetare med fysiskt tunga jobb orkar jobba till 72. Hur lätt är det för en man på 56 år att få ett jobb? För att inte tala om en kvinna i samma ålder. Vad ska alla över 65 år jobba med då, om pensionsåldern höjs till 72? I takt med att arbetsmarknaden mer eller mindre frångår principen, sist in, först ut – så blir det allt fler äldre som hamnar i den långa kön av arbetssökande. Naturlig avgång, en fras som ofta används vid varsel, innebär inte att de äldre får nya jobb. Om nu någon trodde det :). Vi kanske ska införa ättestupan (brant klippstup utför vilket gamla personer (enligt folktron) förmodas ha kastat sig för att inte belasta sin släkt) igen? Fast släkt kan här kan bytas ut mot samhället?

Arbetslöshetskön innehåller många som har svårt att få arbete, även hur kvalificerade de nu än är. Det räcker med att du inte har ett svenskklingande namn så stöter du på patrull. Det räcker med att du har passerat ett osynligt bäst före datum, vilket tenderar att krypa allt längre ned i åldrarna. Det räcker med att du har ett funktionshinder eller på annat sätt kan tänkas orsaka det anställande företaget utgifter vid eventuella sjukperioder. Det räcker med att du är en ung kvinna i fertil ålder, för att få jobb är det väl snart ett krav på att skriva på ett "jag lovar och försäkrar att inte bli gravid"-kontrakt.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 3, 2004 2:47 EM