« Tillit till IT | Startsidan | Surfat på tidningar i dag? »

20 november 2004

Det ska bli kallt i natt

Nu är den förbannade vintern här, en obeskrivlig plåga....kallt och djävligt. En frysmört som jag tycker det är jobbigt. Ändå bor jag i en kåk som är uppvärmd och som bonus finns en vedkamin att elda i.

Mina tankar far till alla de som är hemlösa. Vad gör de en sådan här kall kväll? Hur kommer de att må i natt, när minusgraderna klättrar obarmhärtigt nedåt på termometern? De som inte hittar ett natthärbärge, vad gör de för att klara livhanken? Nattbussarna? Portuppgångar? Tunnlar med ventiler det kommer lite värme ifrån?

Hemlösa avvisades vid Ältasjön och vem som helst förstår ju att det bara är att skyffla bort problemet med en snöskyffel. Snön försvinner inte, den bara förflyttar sig. Just nu bor de som avvisades vid Hökarängsbadet, strax intill Drevviken.

I artikeln säger en kvinna några kloka ord:
– Det kan räcka med att bli av med ett arbete och att inte ha råd att betala hyran. Alla har inte ett socialt nätverk, och då är det väldigt lätt att hamna där vi är nu. Jag skyller inte på någon, men en dag kanske du är i samma sits som jag.

Margareta Olofsson, v, socialborgarråd i Stockholm, säger att staden har erbjudit alla som bodde vid Ältasjön andra boenden. Vilket förnekas av en av de avhysta, som menar att vårdplatser inte är samma sak som boende; och det kan jag hålla med om. En del bostadslösa behöver säkert vård om de har missbruksproblem eller psykiska problem, andra behöver nog bara en fast punkt i tillvaron.

Det finns flera husvagnsparkeringar runt om stan, där hemlösa bor. Ge dem i alla fall en sop-container och en bajamaja, försök ordna rinnande vatten och elektricitet så att de kan bo någorlunda värdigt tills de kan ges/får tillfälle att ordna sitt boende. Är det för mycket begärt?

// Annica Tiger

Annica Tiger november 20, 2004 5:08 EM