« Oro inför framtiden | Startsidan | Vp ut i kylan »

5 november 2004

Hund på julklappslistan

Inför stundande jul - råd
när barnen ber om en hundvalp i julklapp.

Valpen blir stor

I de flesta familjer som inte har hund brukar denna fråga komma förr eller senare; "Kan inte vi skaffa en hundvalp"? En egen liten söt, gullig, kramgo hundvalp brukar vara många barns heta önskedröm samt brukar ofta stå överst på önskelistan till jultomten varje år. Vad svarar man som förälder i denna situation? Vill man själv ha en hund är svaret inte så svårt kanske. Men om det bara är barnet som trängtar efter en hund bör du som förälder tänka över situationen mycket noga. Ett rakt nej brukar inte vara speciellt effektivt, ur ett barns ögon. Som förälder bör man nog se till att man har lite mer motargument än så, annars finns risken att barnet startar ett utnötnings- och uttröttningskrig för att få sin vilja igenom.

Det bästa argumentet är att det in facto är ett mycket stort ansvarstagande att skaffa hund. Tyvärr är det nog så att inte ens alla vuxna förstår detta och hur ska de då i sin tur kunna förmedla det till barnen, kan man kanske fråga sig. Att skaffa en hund innebär att man tar ansvar för en levande varelse i minst tio år framåt och kanske än längre, beroende på vilken ras man väljer. En hund blir dessutom aldrig vuxen (i våra mått mätt) utan är som ett barn genom hela sin livstid, med den charm och det besvär detta medför. En hund behöver rastas, i ur och skur. En hund kan inte lämnas ensam hemma när övriga familjemedlemmar är på arbetet och skolan, det är i så fall på gränsen till djurplågeri. Barnets eventuella löften om att springa hem på lunchrasten för att rasta hunden bör inte tas på allvar. När man är ung är det så mycket annat som distraherar, gör att man glömmer bort löften och dessutom är det inte tillrådligt att en hund ska ligga ensam hela dagen med bara en snabb rastning på lunchen.

En hund behöver lika mycket uppfostran, kärlek och omsorg som ett barn. En hund medför allehanda besvär, som inte av alla anses som kära (se uttrycket kärt besvär) och med detta avses, hundhår i hela huset (vilken hundägare har inte upptäckt hundhår i smöret någon gång), smuts som dras in och hamnar både på hallgolv och stundtals på tapeterna (när hunden ruskar på sig) och för att inte tala om perioden innan hundvalpen blir rumsren, den perioden kan knäcka vilken perfektionist som helst. En hund kräver sin dagliga motion i form av rastning utomhus, inte bara en gång utan flera gånger dagligen, då rastningen även är att jämförbara med våra dagliga toalettbesök, dvs. hundens får tillfälle att kissa och bajsa men då utomhus. En annan aspekt på hundägandet, som många glömmer bort eller förtränger, är all dem omsorg i form av många timmar varje vecka som måste nedläggas på pälsvård, tassvård, öronvård och munvård.

Barnens motargument till att det är ett stort ansvarstagande att skaffa hund brukar ofta vara att de lovar att de minsann ska sköta om hunden, i vått och torrt. Detta ska nog tas med en liten nypa salt och framförallt ska det inte tas ad notam. Ansvaret för en hunds totala skötsel får aldrig lämnas över på ett barn, till syvende och sist är det du som vuxen som måste ta det huvudsakliga ansvaret. Men ett barn kan hjälpa till med skötseln, även om vi som vuxna då låter barnet tro att det är deras egen hund. För det är ett faktum att om barnet klarar av detta så kommer det att få barnet att växa och utvecklas.

Om du själv är beredd på att dela ansvaret med ditt/dina barn, men inte att helt ta över detsamma själv, kan ett första steg vara att skaffa ett annat husdjur, som ett slags test av hur barnet klarar av att dela på ett långsiktigt ansvar för ett husdjur. Ett husdjur, även om det varit barnets önskedröm från början tenderar ibland att förlora sin tjusning när allehanda andra händelser och upplevelser pockar på uppmärksamhet. Det är lite lättare att skaffa ett nytt hem till en hamster om nu situationen skulle uppstå att barnet tröttnar.

Att ha hund är dyrt, detta är ett reellt faktum som kan ingen komma ifrån. Det gäller att från början vara medveten om detta och en seriös hundköpare bör göra en kalkyl av vad hundägandet kan beräknas kosta årligen. En rasren valp kostar runt 8000 kronor i inköp. Lyssna ej på missriktade råd om att det blir billigare att köpa en blandras. Ja, det blir billigare kortsiktigt, men inte långsiktigt då du som köpare ofta köper grisen i säcken. En rasren hund är framavlad för att följa en viss standard och med detta följer då en kännedom om hur den kommer att bli som vuxen, både till utseende och lynne. Att köpa en bra mycket billigare blandrashund är som att spela på bingo, ibland vinner du och ibland förlorar du, med huvudvikt på det sistnämnda. Nu är det inte livlösa pengar det handlar om utan levande väsen, dem bör man inte använda som brickor i ett spel.

En kontakt med Svenska Kennelklubben kan vara en bra start om man aldrig har haft hund förut och inte har en aning om vilka kringkostnader som kan uppstå. Det är inte bara mat som är den faktiska kostnaden vid ett hundägande utan det tillkommer så mycket mer, ex. årliga vaccinationer, andra veterinärkostnader, avmaskningsmedicin, medicin vid ev. sjukdomar, hundförsäkring, hundgodis, koppel, hundleksaker, kostnader för valpkurser, halsband, öronmärkning, matskålar och annan utrustning, inackorderingskostnader vid utlandsresor, vitaminer, hundlitteratur och glöm ej all den extra tvätt en hund orsakar. Nu kan det tyckas att detta upprabblande av exempel på kostnaderna blev en aning överdrivet, men jag försäkrar att det säkerligen är tvärtom, många kostnader är det och en del av dem kommer att komma som en överraskning, sanna mina ord. En snabb överslagsberäkning på första årets kostnader, inkluderat själva kostnaden för inköp av hund, brukar stanna på runt 1500 kronor per månad. Barnets välvilja att bidra med del av sin månadspeng spelar inte speciellt stor roll när det rör sig om summor i den storleksordningen.

Hundar orsakar allergi, även om det i många fall är en miserabel ursäkt för att lämna bort sin hund då det brister på grund av andra orsaker. Är någon av familjemedlemmarna disponibel för allehanda andra allergier bör ett hundköp kanske avrådas. Ett tips kan vara, att om man trots detta vill skaffa hund, att man antingen lånar en hund ett tag eller att den som är allergisk provar att bo hos någon som har hund för att eftersöka om det uppstår allergiska besvär. Tro mig, detta kan avvärja många olyckliga situationer. Det finns hundraser som säges passa allergiker, men huruvida det fungerar i realiteten är en annan femma. Att fästa sig vid en hund och sedan tvingas lämna bort den är mycket svårt. Dessutom bör man tänka sig in i hundens situation, en hund mår inte bra av att omplaceras även om det är ett alternativ att ha i beräkning.

Har familjen enats om att trots alla argument ovan skaffa en hundvalp är det mycket kvar att fixa och dona med innan inköpet av själva hunden kan göras. Böcker om hur det är att ha hund bör inköpas eller lånas på bibliotek som hela familjen bör läsa, som en förberedelse inför ett införskaffande av hund, allra helst om det är familjens första hund. Det finns många bra böcker, här nedan listas några böcker som kan rekommenderas.

* Du & din hund David Taylor Allerbok
* Sådan är din hund Eberhard Trumler ICA bokförlag
* Hundens gyllene regler Anders Hallgren Jycke Tryck
* Lyckliga lydiga hundar Anders Hallgren Jycke Tryck
* Fria hundar Anders Hallgren Jycke Tryck
* Lexikon i hundspråk Anders Hallgren Jycke Tryck
* Min bästa vän Marie Hansson Jycke Tryck
* Hundens sjukdomar Birgitta Wikström ICA bokförlag
* Hunduppfostran Roger Mugford W&W
* Hundvalpens lära för livet Cecilia Holmstedt Spectra
* Hälsoråd för hund Apoteket

Vadan denna långa lista, kanske den uppmärksamme läsaren undrar över. Tar familjen detta på allvar och försöker skaffa sig så mycket information som bara går kanske ett och annat hundköp avstyres. Det är speciellt viktigt att barnet tar del av denna information, allra helst om det nu är den som är den drivande parten.

Vilken hundras som ska väljas är en adekvat fråga, vilken alla bör ställa sig både en och två gånger. Barnet kanske har sett en Disney-film likt 101 Dalmatiner och vill absolut ha en Dalmatinervalp. Det är inte lätt för en novis, när det gäller hundraser, att veta om det är en lämplig hund för barnfamiljer. Ett bra tips är att dels läsa om rasen i någon hundbok samt kontakta Svenska Kennelklubben för mer information, kanske de kan bistå med mer information och/eller hänvisa till en rasklubb alternativt hunduppfödare för just den önskade rasen. Alla hundar passar inte i en barnfamilj, det är inget att sticka under stol med. Varje hundras har sin givna plats här i livet, för att påvisa detta följer några exempel på detta. Att skaffa en arbetshund som schäfer eller rottweiler kanske inte är så lämpligt om intresse saknas för att gå olika dressyrkurser och arbeta aktivt med hunden flera timmar om dagen. Är man inte intresserad av att avvara flera timmar om dagen för pälsvård, kanske en Afghanhund inte är rätt ras för familjen. Är barnet hyperaktivt kanske en lättstressad hund som collie inte är rätt val heller osv. Det är viktigt att välja rätt ras, det är något som inte nog kan betonas.

När beslut då har tagits, att dels skaffa en hundvalp samt vilken ras som önskas, är det dags att skrida till handling. Köp bara valp från etablerade uppfödare eller på rekommendation av andra nöjda valpköpare, om det gäller privata uppfödare. Har ni fått rekommendationer av Svenska kennelklubben följ dem gärna, men använd sunt förnuft. Ett eller flera besök bör göras hos uppfödaren, köp aldrig en hundvalp via telefonen. Är hunduppfödaren intresserad av valpens framtid, dvs. ställer frågor om hur valpen kommer att handhas av er är av intresse även för er som hundköpare. Det är inte av nyfikenhet utan vittnar enbart om ett genuint intresse för valpens väl och ve. Verkar inte hunduppfödaren intresserad av att ta reda på dessa vitala detaljer, välj en annan hunduppfödare eftersom det då kan misstänkas att det bara ligger profitintresse bakom uppfödningen. Valpen ska hämtas när den är tio veckor, så när valet är gjort är det dags att börja alla förberedelser hemma.

Det är nu alla nyvunna kunskaper, inhämtade från de hundböcker som tidigare rekommenderats, ska praktiseras. Det parat med sunt förnuft borgar för att både ni och hunden ska få ett lyckligt liv tillsammans. För, trots alla argument emot att köpa hund som tidigare har rabblats upp här, ett liv tillsammans med en hund är ett fullödigt liv. Kommer allting att fungera som tänkt, vilket är till den största delen hundägarens ansvar, så har ni många lyckliga år att se framemot tillsammans med er nya vän.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 5, 2004 5:19 EM