« Bloggtreklöver 2 | Startsidan | Extraknäck »

26 november 2004

Sex-chattning ska stävjas

Nyheterna i morse drog upp nyheten att mäns försök att skaffa sexuella kontakter med minderåriga via chattsajter ökar i Sverige.

Det är väl ingen nyhet? Jag misstänker att det även finns kvinnor som raggar lammkött på liknande sätt, men förmodligen är det inte lika vanligt förekommande.

Nyheten består nog mer i att för en gångs skull verkar lagstiftarna hänga med någorlunda när det gäller utveckligen på nätet, där de annars är sorgligt ouppdaterade.

Teknikexplosionen innebär ofta att lagstiftarna inte hänger med i utvecklingen, enligt Rädda Barnen. Så sant, som sagt.

Alhems förslag enligt SvD.
Tack och lov är den könsneutral.

Brottsbalkens 6:e kap 10 § lyder så här:
Den som genom att utlova eller ge ersättning skaffar eller söker skaffa sig tillfälligt sexuellt umgänge med någon som är under arton år, döms för förförelse av ungdom till böter eller fängelse i högst sex månader.

Förslag finns att lägga till detta:
Riktar sig gärning som avses i första stycket mot den som är under femton år döms till ansvar för förförelse av barn oavsett om ersättning utlovas eller lämnas.

I Storbritannien har det nyligen införts en lag som förbjuder grooming (ungdomsförförelse) på nätet och Australien har infört en liknande lag.

Jag själv fattar ju inte vad som kan röra sig inom pannbenen på exempelvis en man på femtio år som loggar in på en ungdomssajt under ett ungdomligt alias och chattar med fjortisar om sex och försöker få en dejt.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 26, 2004 8:54 FM