« Porrblaska stämmer Google | Startsidan | Gudmundson slutar blogga »

30 november 2004

Riksdagsledamöter immuna?

Det är skillnad på folk och fä.

Många riksdagsledamöter sjukskriver sig inte när de är sjuka och då slipper de ju både karensdag och att behöva leva på sjukpenning resten av sjukdagarna. Nej, full lön ska de ha oavsett om de är i arbete eller icke arbetsföra, det vill säga sjuka.

Sveriges Radio Ekot har gjort en undersökning som påvisar att sextio procent av riksdagsledamöterna inte sjukanmält sig en enda gång under sin tid i riksdagen. Vilket i sig är orimligt. Det finns ingen anledning att anta att riksdagsledamöter är friskare än alla andra eller immuna mot allt. Virus, bakterier och sjukdomar är inte selektiva på det sättet. Om så var fallet vore det en vetenskaplig nyhet av stora mått.

Några som svarade på enkäten uppgav att de inte kände till reglerna om sjukanmälan och det förvånar mig inte. Kan de inte reglerna kring traktamenten, så varför ska de kunna reglerna kring sjukanmälan. Det kanske är för mycket begärt att de ska ta reda på sådana små detaljer. Petitesser. Fast jag blir lite fundersam. Kan de inte ens ta reda på sådana små detaljer hur effektiva är de i sitt arbete för övrigt?

Inte undra på att en del av riksdagsledamöterna tycker att det inte skulle vara helt fel att sänka sjukpenningen, det är ju inget som drabbar dem, är en slutsats jag med automatik drar. Fast den är givetvis felaktig hoppas jag. Jag är bara cynisk? Eller?

Försäkringskassan får direktiv att kontrollera oss vanliga människor in i minsta detalj. Fler och fler får avslag på rätten till sjukpenning, trots sjukintyg.

Det är lätt för moderaterna att komma med förslag om att socialförsäkringarna ska sänkas till 65 procent. Hur nu Agda i Pajala med en månadslön på 14.700 som råkar gå och bryta lårbenshalsen, med medföljande långvarig sjukskrivning, ska klara hyra, mat och andra utgifter med 65 procent av sin lön är för mig en gåta. Många människor klarar sig knappt ens på sin ordinarie lön.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 30, 2004 11:10 FM