« Bidra till en bok? | Startsidan | Med husbondens röst »

16 november 2004

Kill them all

Nu har det hänt igen. Det som inte får hända. En fotograf var med när en obeväpnad irakier kallblodigt sköts ned, när han och andra låg utslagna och sårade i en moské. Krig är smutsigt. Men krig har vissa spelregler, som i alla fall moderna länder ansluter sig till. Att skjuta sårade obeväpnade män bryter mot alla regler i regelboken. Att terrorister inte följer reglerna är ingen ursäkt. Det är ju bland annat därför de kallas terrorister.

Detta kommer I N T E att förbättra relationerna mellan ockupationsmakten (ja, för det måste nog USA fortfarande anses vara) och folket i Irak. Denna händelse kommer bara att ge näring åt de extrema fundamentalisterna i landet och i andra länder. Den sittande interimsregeringen (som i mångt och mycket är USA:s nickedockor) lär inte få det lättare att göra sig hörd och accepterad bland sina landsmän. Statsterrorism och terrorism utförd av extrema fundamentalister är i mångt och mycket jämförbart.

Denna händelse var så onödig. Men jag tror det beror på att de soldater som nu sänds till Irak inte är motiverade för sin uppgift. Frågan är om de ens är riktigt utbildade inför sin uppgift. Det är unga pojkar och flickor som ännu inte ens är torra bakom öronen. Reportage jag har sett har gett vid handen att en del tycks tro att det är en lek (musik på högsta volym i hörlurarna med låtar typ "Kill them all" under tiden de skjuter på allt som rör sig), eller så maskerar de sin rädsla på detta sätt. Rädsla kan göra mycket med oss människor. Rädsla kan få oss att begå illdåd vi aldrig ens skulle kunna tänka oss att utföra annars. Men det är ingen ursäkt för denna händelse.

USA har fått sitt andra Vietnam.
Tack vare Bush och hans hökar.
Kriget startades på falska premisser.
USA:s roll är inte längre trovärdig.
Men det USA har startat upp,
får de nu slutföra.
Men rättning i leden behövs.
Fler liknande incidenter som detta
lär inte vara rätt väg att gå.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 16, 2004 8:42 FM