« Bloggforum 2004 | Startsidan | Kill them all »

16 november 2004

Bidra till en bok?

Gunilla Etsare har för avsikt att skriva en bok om orättvisor och dumheter. Alla, både män och kvinnor omfattas av hennes upprop nedan. Så om ni känner er manad, läs uppropet och maila henne.

Om inte kanske det kan vara ett nyttigt experiment för sin egen del att sätta ned på pränt under en vecka händelser i sin närhet som inte känns okey.

Marina har även denna uppmaning och jag tyckte idén var så intressant att jag kontaktade Gunilla och frågade om även jag lägga ut uppropet.

Det kan om inte annat kanske leda till eftertanke och kanske en ny syn på små irriterande händelser i sin omvärld. Alla dessa små dumheter som är som droppar som urholkar stenen.

// Annica Tiger

---------------------------

UPPROP

Att sexuella trakasserier, härskartekniker och förutfattade meningar utefter kön förekommer överallt vet vi även om vi inte alltid väljer att se det. Att det dessutom är svårt att komma åt eftersom det väldigt ofta handlar om små subtila kommentarer, "skämt" och så kallat "allmänt vetande" gör inte saken lättare.

Det är därför jag behöver din hjälp att visa upp hur det ser ut i vardagen för så många människor genom en "kommentardagbok", där du skriver ner de exempel på stereotyper, härskartekniker, sexuella trakasserier, eller övriga könsmäktiga kommentarer som du noterar under veckan.

Nästa vecka från måndag den 15:e till söndag den 21 november har jag valt som insamlingsvecka ­och under den perioden behöver jag få så många som möjligt att bidra. Tanken är sedan att materialet ska samlas ihop och publiceras i bokform ­ detta för att visa hur många beska droppar vi omges av i vår vardag, på jobbet, i Sverige, en ordinär vecka i november 2004.

Våra vardagssituationer är givetvis olika för oss alla ­ därför kan innehållet i dagböckerna variera från ingenting till massor. Och då får det vara så. Både arbete, hem, fritid, skola/dagis och övriga sociala sammanhang är av intresse.

Projektet är helt ideellt och är politiskt, religiöst och etniskt oberoende och gäller både män och kvinnor.

Du behöver inte ha agerat i den nedtecknade situationen, endast noterat den. Du bör byta namn på de som det handlar om, vi ska inte bedriva häxjakt. Det viktiga är att just det du upplever som obehagligt, dumt och orättvist ska få synas. För ju fler vi är som visar vår vardag, desto kraftigare genomslag kan vi få.

Gör så här:
Lyssna noga och notera de händelser du noterar som du känner dig obekväm med, tex nedsättande skämt, diskriminering, mobbning, härskartekniker eller tillskrivna egenskaper efter kön under veckan. Notera datum, situation (lunch med kollegor, i trapphallen med grannen, på dagis mm) och aktörer. Skriv aldrig riktiga namn. Skriv ned så fort du hinner så du minns tydligast.

Maila din bok till: minbok@etsare.com så fort du kan efter veckans slut.

Skriv vilken signatur du vill ha under "din" dagbok om den kommer med - du ska självfallet få vara anonym om du vill.

Ditt bidrag kommer hanteras med respekt och varsamhet av en mycket liten utvald skara människor. Det går inte att lova att just ditt bidrag kommer med och garantier för att det blir en kioskvältare finns inte men det är definitivt värt ett försök för att synliggöra de många individuella upplevelserna. Och till det behövers allas hjälp, ju fler "kommentardagböcker" som kommer in ­ desto bättre.

Iallafall så har jag ruttnat på allt man ska behöva "ta".

...och det är helt i sin ordning att man inte lyckas skriva ner allt - men små bidrag är också värdefulla! Fast bäst ändå vore om vi sluppit göra detta projekt, om vi alla behandlade varandra med respekt.

Annica Tiger november 16, 2004 6:18 FM