« Vinterdepp! | Startsidan | Hallå IDG! »

22 november 2004

Fria aborter naggas i kanten

Att USA vägrar att ratificera Kyotoprotokollet vet säkert de flesta om, men frågan är om det är allom bekant att USA är det enda i-land som vägrat underteckna FN:s resolution om ett förbud mot diskriminering av kvinnor (vilket över 130 länder har skrivit på). Nu betyder inte alltid en underskrift på ett papper speciellt mycket (det kan ofta bara vara läpparnas bekännelse), men att inte vilja sätta en namnteckning på pränt säger desto mer.

Aborter är en het fråga i USA. Landet som så omhuldar individen och dess frihet. Men kvinnorna ska inte få bestämma över sina kroppar och sitt eget liv och hur den ekvationen går ihop förstår jag inte riktigt.

Kondomer kan spricka. En kvinna som äter p-piller kan bli gravid ändå, även utan att ha missat att ta sina piller i vederbörlig ordning. En kvinna som blivit gravid på grund av en våldtäkt eller efter ett sexuellt övergrepp av exempelvis en släkting ska också tvingas föda fram barnet, om abortmotståndarna får som de vill. Ett barn som föds till...ja, till vilket liv? Oönskade barn finns det gott om, varför öka antalet?

Ett foster som aborteras tidigt ser inte jag som en levande människa. Det gör inte Bibeln heller i vissa passager, där anses livsögonblicket starta när barnet tar sitt första andetag i det fria. Abortmotståndarna använder sig av andra citat ur Bibeln, som för övrigt verkar vara en "gummibok" som passar för alla syften – oavsett vad.

Bush och den kristna högern vill stoppa fria aborter. De jobbar verkligen hårt på det och jag misstänker att under de kommande fyra åren lär kvinnorna få det sämre än någonsin i USA. I staten Mississippi har de en enda abortklinik. Den är på väg att stängas hörde jag på nyheterna. Personalen på abortkliniker känner sig inte längre säkra, de blir hotade och utsatta för trakasserier.

Bush pratar mycket om krig mot terrorister. Men frågan är om inte det abortmotståndarna sysslar med i USA skulle kunna betecknas som terrorism? Det förekommer ständigt attacker mot abortkliniker och dess personal. Sedan slutet av sjuttiotalet har åtta mord begåtts och 16 mordförsök utförts av abortmotståndare, de som säger sig bejaka livet, men tydligen inte människors liv utan bara fosters liv. Ett mord på en gynekolog skedde så sent som 1998, samtidigt var fyra abortläkare också var nära att bli mördade.

Inte nog med att USA försöker hindra sina egna kvinnliga medborgares rätt till abort, sexualundervisning och familjeplanering, de försöker stoppa "Planned Parenthood" och andra organisationer som arbetar med dessa frågor, både inom USA och utomlands, genom att dra in bidragen helt eller inskränkta dem kraftigt.

Även i Europa (EU) så verkar det som om abortmotståndarna vinner mark. Även om nu den gammeldags kommissionären "ButtePutte" från Italien blev stoppad, tack och lov, finns det strömningar som arbetar för att försvåra för kvinnorna att själv kunna få bestämma över sin egen kropp. I Sverige finns det många inom exempelvis falanger inom KD som tycker att fria aborter inte är en självklarhet.

Återhållsamhet i all ära. Det är nog inte så svårt för Påven att idka återhållsamhet, men för gemene man är det nog inget alternativ. Att bara ha sex i syfte att avla barn skulle ge många människor ett erbarmligt och torftigt sexliv. Att neka vuxna människor familjeplanering i form av att förbjuda kondomer och andra skyddsmedel hör medeltiden till. Att inte unna människor ett bättre sexliv genom att upplysa dem via sexualundervisning är bara att återgå till den gamla viktorianska eran.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 22, 2004 6:22 EM