« Nu finns info hos IDG | Startsidan | AB gör en IDG:are »

23 november 2004

Synliggöra mer bloggar

En gång i tiden, när Internet började bli var mans egendom, var killarna i majoritet ute på nätet. Numera verkar det vara fifty-fifty, ja – till och med enligt en del rapporter numera fler kvinnor som är ute och surfar på nätet än män.

När jag kom ut på nätet 1996 slogs jag av att det var så få kvinnor som hade hemsidor eller på annat sätt gjorde sig hörda på nätet. Därav min idé att göra en enkel hemsidesskola, för att visa på att det inte alls var så svårt.

Sedan startade jag "Dagbok på nätet" som först listade bara tjejer, eftersom de verkade vara mest aktiva med att skriva dagbok på nätet, men fler och fler killar kom till. Dagbok på nätet finns numera integrerad på Succe.com och sköts av R2 och Jontas.

Tjejringen startades av Marina för att samla tjejerna. OPK (lite ouppdaterad nu) kom till för att synliggöra kvinnorna. Det var ofta debatter på mailinglistorna då, som nu, där frågor ställdes "Var är tjejerna?" och då tog OPK fram en lång lista på tjejer – och nu senast på en mailinglista "Var är bloggbrudarna?".

Jag brukar roa mig med att kolla in länklistorna hos de så kallade "etablerade" bloggarna och ser att det är förhållandevis få män som länkar till kvinnliga bloggare i någon större utsträckning, utan det är samma tills synes kopierade länklista till män i långa rader. Vad beror det på? Män dunkar varandra i ryggen? Det var så Observers lista kom till misstänker jag. Eller är det en omedveten form av osynliggörande av kvinnor?

Länkar till andra bloggar på sin egen blogg, pingningar och att lista sig på olika samlingssidor är en vital och viktig del av att synliggöra sig själv och synliggöra andra. Det är förvånansvårt många bloggar som saknar länkar helt, knappt ens till de ställen de pingar och listar sig på.

Jag har funderat på att i några veckors tid aktivt länka till tjejbloggar, men även till män som kanske inte ännu har fått sin välförtjänta uppmärksamhet. En slags daglig bloggtreklöver, två kvinnor och en man. Chadie har sin fyrklöver, vilket är ett bra initiativ.

Har du tips om en bra blogg som förtjänar lite uppmärksamhet? Alla ni tjejer (och killar) som själva skriver blogg och vill ta chansen att få exponeras i en Bloggtreklöver maila till mig på a_t@tele2.se och var inte blygsamma :). Skicka mig din url, kanske en kort beskrivning av din blogg (med blogg menar jag dagbok, reload, blog, webjournal, what so ever). Gör dig hörd! Gör dig sedd! Jag hjälper gärna till.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 23, 2004 6:58 EM