« Rasismen slår hej vilt | Startsidan | Kors i taket + »

10 november 2004

Juridiska spetsfundigheter

Juridiska spetsfundigheter är för en lekman stundtals obegripliga. Jag har för länge sedan tappat tilltron till rättsväsendet och jag lär inte återfå den om HD kommer att döma så att utrikesminister Anna Lindhs mördare släpps på fri fot. Nu tror jag inte att det kommer att ske, men intet skulle förvåna mig.

Det handlar inte om skuldfrågan. Det är fastställt att det är han som höll i kniven. Han har erkänt det. Hans nya advokat tänker dra varianten att han inte hade uppsåt att döda och därför ska han inte dömdas för mord. Inte skära, bara rispa. Advokaten menar att mordet var en impulshandling och att Mijailovic inte var frisk nog att inse konsekvenserna.

Men det är nu spetsfundigheterna kommer. I dag anses han vara frisk av läkaren i Sundsvall. Mirakulöst. Det skulle rent teoretiskt kunna innebära att HD fastslår att Mijailovic var psykiskt störd när han utförde mordet, men att han nu är frisk och då kan han, om jag förstått saken rätt, bara dömas till skyddstillsyn och böter.

Skadeståndet bestrider han inte utan är villig att betala, fast det lär väl bli Brottsoffermyndigheten, det vill säga vi skattebetalare, som får stå för notan till slut.

Det är många turer i denna vals. Det jag tycker är mest förunderligt är alla experter som är så oense om just hälsofrågan. Inte undra på att för en lekman kan se ut som att det handlar mer om att kasta tärning och gissa än vetenskap. Domar om psykvård är ofta slumpartade enligt DN.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 10, 2004 6:18 FM