« Mydoom | Startsidan | Juridiska spetsfundigheter »

9 november 2004

Rasismen slår hej vilt

I början på november mördades regissören och debattören Theo van Gogh. Han hade fått ta emot flera dödshot på grund av dem film han gjort i samarbete med politikern Ayaan Hirsi Ali. Ett tag hade han polisskydd efter att kortfilmen Underkastelse (Submission) visats i holländsk tv.

Mordet utfördes troligtvis av en militant islamist och i samband med mordet så framgick det att nästa måltavla är Ayaan Hirsi Ali. Jag läste om att det hotet fanns i det brev som var fastnaglat på den mördades kropp, via en kniv instucken i bröstet. Jag antar att då går det att påstå att hotet ska tas på allvar.

Filmen handlar om kvinnornas ställning i den muslimska världen. Jag har nu inte sett filmen och vet ej om den var spektakulär eller på annat sätt provocerande. Filmen väckte tydligen ilska i vissa muslimska kretsar i Holland. Att kritisera Islam och dess kvinnosyn är tydligen inget som görs ostraffat, anser fundamentalisterna.

Men det är väl så de flesta fundamentalister fungerar. Flertalet är inte kapabla att verbalt kunna föra en diskussion eller argumentera för sin sak, utan använder hellre våld för att försöka framföra sina åsikter eller demonstrera sin makt i annan form – i tron att de på så sätt kan tvinga andra att tro eller tycka som dem. Fundamentalister styrs ofta av ett omänskligt oresonligt hat eller drivs av en övertygelse om att de står högt över alla och allt annat.

Det finns fundamentalister inom alla religiösa eller politiska rörelser, samt i olika andra former av sammanslutningar. Jag tänker på Knutby-morden, för att ta ett svenskt exempel. Ett annat exempel är nazismen, det var i Tyskland rörelsen fick sitt genombrott via Hitler och där de grövsta brotten skedde mot judar och andra minoriteter under Kristallnatten och Förintelsen. Jag tänker på abortmotståndare i USA som sköt ned och dödade läkare och personal som drev abortkliniker.

Man får inte dra alla över en kam. Alla abortmotståndare är inte mördare. Alla Knutby-bor är inte fanatiker. Alla tyskar är inte nazister. Alla muslimer är inte fundamentalister. I Holland skadades en muslimsk skola av en sprängladdning och det har tydligen inträffat fler rasistiska incidenter.

Öga för öga, tand för tand (varje oförrätt bemöts med en lika obehaglig oförrätt) eller vad är det frågan om? Vad har de muslimska barnen gjort vars skola utsattes för sprängattentat? Vad är vitsen att låta sin ilska gå ut över oskyldiga? Då lägger man ribban väldigt lågt och befinner sig i princip på samma nivå som fundamentalisterna.

Tillägg den 10:e 19.10.
Alico har länk till filmen här!

// Annica Tiger

Annica Tiger november 9, 2004 7:24 EM