« Bloggtreklöver 1 | Startsidan | SL stoppade nakenannons »

25 november 2004

Vardagsbrott

Vardag är en veckodag som inte är en söndag eller helgdag, för de flesta alltså detsamma som en arbetsdag. Vardag för mig är också ett uttryck för en slags trygghet, det gamla vanliga vardagslunket – när inget speciellt händer, varken oroväckande, farligt eller skrämmande.

Nu hörde jag ordet vardagsbrott i går på TV. Polisen kategoriserar vissa brott som vardagsbrott, inbrott i bostaden eller i bilen, ringa misshandel och personrån. Motiveringen till att kalla dessa brott för vardagsbrott är tydligen att det är brott som polisen anser berör människorna i deras vardagsliv.

Jag vet inte. I min vardag finns det inte plats för misshandel, rån och inbrott. Skulle jag bli utsatt för något av dessa brott skulle jag inte säga om den dagen, att det var en dag som alla andra vardagar – en vanlig vardag. Nej, tvärtom. Jag skulle tappa tryggheten i min vardag.

Polisen har ingen hög prio på vardagsbrott, oftast direktavskrivs polisanmälningar gällande vardagsbrott i samma minut som den som anmält brottet är på väg ut ur polishuset. Jag kan förstå om polisen inte lägger krut på en anmälan av en stulen cykel. Men rån? Misshandel? Inbrott?

Under två dagar i september i år storsatsade polisen över hela Sverige på att just utreda vardagsbrott som samlats på hög. Nationella utredningsdagar var det fina namnet på den storslagna satsningen, av det hela bidde det bara en tummetott.

Vad blev resultatet? I Jönköping skrevs 91% av ärendena av. Den intervjuade polismannen tyckte att det var bara skönt att bli av med högarna som låg på skrivborden. Men bakom varje liten delmängd av dessa högar, det vill säga bakom varje polisanmälan, finns en drabbad människa som nu kanske helt har tappat tilliten till rättsväsendet och känner sig otrygg i sin vardag.

En kvinna intervjuades i dagens morgonsändning av Sverige Nu. Hon berättade om när hon blev utsatt för ett rånförsök av några unga män. De försökte ta hennes ryggsäck och gjorde det med grovt våld, hon blev nedslagen och föll handlöst ned i backen och skadades allvarligt i ansiktet. Hon berättade att hon numera inte känner sig trygg med att gå ute när det är mörkt. Hennes vardag är inte vardag längre på grund av ett vardagsbrott.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 25, 2004 11:10 FM