« Bloggtreklöver 5 | Startsidan | Skånska nazister »

29 november 2004

Bhopal

För tjugo år sedan inträffade världens värsta kemiska katastrof. Läckande gas (methyl isocyanate - MIC) från amerikanska Union Carbides fabrik i indiska Bhopal dödade omedelbart mer än 3000 människor och 100 000 förgiftades. Fortfarande spökar katastrofen i och med att barn föds med genetiska skador orsakade av giftgasens påverkan på deras föräldrar.

Jag fastnade framför gårdagens repris av Dokument utifrån. Vad gjorde du för tjugo år sedan? Jag måste erkänna att jag då var ganska ointresserad av nyheter och tyvärr minns jag inte ens denna katastrof. Den har passerat mig obemärkt förbi. Men dokumentären gav en bra bild av katastrofen och många frågor ställdes. Frågor som inte ännu efter tjugo år har fått några svar. Kommer det att komma några svar?

Efter att ha sett programmet vandrade mina tankar iväg. Är liv och lem mindre värt i Indien och tredje världen, än vad det är i USA eller i västvärlden för övrigt? Tänk om denna katastrof hade hänt i USA eller i Tyskland? Skulle Union Carbide ha agerat likadant då? Vad har multinationella företag för ansvar? Union Carbide tycker sig inte ha något ansvar för det som hände i deras dotterföretag i Indien. Än har ingen tagit på sig ansvaret att sanera platsen för katastrofen. Grundvattnet är förgiftat. Jorden är förorenad. Fabriken står kvar som ruiner och fortfarande ligger gift förvarat där.

Säkerheten runt den indiska fabriken var undermålig. Invånarna var inte informerade om hur farlig fabriken var och hur de skulle agera om det hände något. Det finns liknande anläggningar i USA, men där är jag övertygad om att inte samtliga varningssystem är avstängda samtidigt, som de enligt dokumentären var denna natt katastrofen skedde. En amerikansk Union Carbideanställd berättade att i den amerikanska fabriken där han arbetade fanns det utrymningsplaner och säkerheten var total, detta gällde redan 1984.

Här kan du läsa mer.
International Campaign for Justice in Bhopal

// Annica Tiger

Annica Tiger november 29, 2004 8:40 FM