« Mer stake i sig | Startsidan | Svensk TV 50 år »

oktober 28, 2004

C-vitamin i trosan

Lindex lanserar en ny trosa. I sitt pressmeddelande skriver de, enligt Ica-Kuriren:
I stället för en frukt eller ett glas juice räcker det med att ta på sig underkläderna på morgonen och du får ditt C-vitaminbehov tillfredsställt! Materialet är utvecklat i Japan och tillverkas med mikropartiklar av acerol, som är rikt på naturliga C-vitaminer och noggrant utvalda essentiella oljor. När tyget kommer i kontakt med huden absorberas C-vitaminerna och ger en total känsla av välbefinnande hela vägen inifrån.

Lindex anger att effekten kvarstår i tio tvättar. Vad trosan kommer att kosta framgår inte, men en trosa används bara en dag (default hoppas jag) och alltså skulle det vara billigare att ta en frukt eller ett glas juice varje morgon, än att köpa nya trosor var tionde dag.

Målgruppen är kvinnor, ja – det finns väl en och annan transa också som föredrar trosor :) och kvinnor brukar vara ganska duktiga på att äta frukt eller grönsaker, så detta kan väl anses höra till avdelningen onödiga produkter? Eller kommer kvinnor att köpa konceptet med hull och hår?

Däremot är det sämre med järntillförseln hos kvinnor rent generellt och jag har svårt att se mig trosor med tillskott av järn. Jo, jag kan se framför mig de kalsonger med rostränder jag har sett en och annan gång i mitt liv :))), men det är nog inte sådant järntillskott som vore önskvärt. Matsmältningen sker i tarmen, C-vitamin behövs visserligen för att hjälpa till att ta upp järnet i maten – men upptaget sker i tarmen och det är där C-vitaminet behövs och inte i underlivet.

På tal om huden. Nutritionisten på Stockholms läns landsting som citerades i artikeln trodde inte att C-vitaminet från trosan kan distribueras mer än någon millimeter in i huden. Jag är ingen läkare lägger jag in som en Brasklapp, men visst kan ämnen absorberas via huden. Jag tänker på nikotin-plåster, östrogen-plåster och testosteron som kan appliceras via en gelé som smörjs in på huden. Jag har ofta funderat på alla krämer vi brukar smörja in oss med, solkrämer och hudkrämer. Hur mycket av detta tar sig in i blodomloppet och in i cellerna? Mer än vad man kanske kan tro?

BTW - Ica-Kuriren har kaxat till sig ordentligt. Jag är ingen läsare av den tidningen, jag läste den senast runt 1980-talet och jag har alltid förknippat Ica-Kuriren med bilden av en klämkäck, förklädesprydd, välfriserad hemmafru, med stekpannan i högsta hugg – redo att hugga in på alla recept och ta del av alla husmorstips som tidningen då bestod av, i mina ögon. En extreme makeover verkar tidningen ha genomgått. Det måste vara Cissis förtjänst?

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger oktober 28, 2004 05:17 EM

Kommentarer

Det gamla uttrycket "lapa djungeljuice" får en ny dimension... Eller kanske inte.

Postat av: Hexmaster november 1, 2004 11:47 FM

SvD nu: Trosor preparerade med C-vitamin marknadsförs just nu i svenska butiker.

Men experter i näringslära och livsmedelskemi ifrågasätter vitamintrosans hälsoeffekt på bäraren.

- Det här är ju helt barockt. Är det något dåligt skämt? säger Nils Georg Asp, professor i näringslära vid Lunds universitet, till Sydsvenska Dagbladet.

Han har aldrig hört talas om att kroppen skulle kunna ta upp C-vitamin via huden.

Klädkedjan Lindex som börjat sälja vitamintrosorna i sina butiker utlovar i sitt pressmaterial att C-vitaminerna absorberas av huden och att detta ger "en total känsla av välbefinnande hela vägen inifrån". Men företagets informationschef Ulrika Danielsson kan inte peka på någon aktuell forskning som bekräftar att människokroppen kan ta upp C-vitamin på det här sättet.

Enligt Lindex fortsätter trosorna att avge C-vitamin till sina bärare efter upp till tio tvättar. Detta påstående avfärdas som mycket osannolikt av Margareta Nyman, professor i livsmedelskemi vid Lunds universitet. C-vitamin löses i vatten, påpekar hon.

Postat av: Jinge november 1, 2004 09:24 FM

Japp det var i första hand kyskhetsbälten som var min tanke men håller med
N om att de inte alltid behöver vara fysiska hinder! Helt rätt Annica, ;-) var ett vesäntligt tillägg att jag inte togg det hela från den allvarliga sidan! Jag anade att det behövdes en liten ledtråd!

Postat av: Micke november 1, 2004 07:53 FM

Trovärdig förklaring :).

Annica

Postat av: Annica Tiger oktober 31, 2004 03:06 EM

Jag tror Micke syftar antingen på kyskhetsbältet eller på det faktum är att det kan vara svårt att komma innanför trosorna ibland :)

Postat av: N/. oktober 31, 2004 09:42 FM

Sorry Micke, jag tog bort din rättning istället, bugar och ber om förlåt. Men Trosor i järn? Nu får du fylla upp en lucka bland alla mina luckor i kunskaper. :) Vad menar du?

Annica

Postat av: Annica Tiger oktober 29, 2004 03:25 EM

Men Trosor i järn är väll inget nytt? ;-)

Postat av: Micke oktober 29, 2004 01:56 EM

Det finns ett Taipei på deras hemsida, om man gillar sånt.

Postat av: Desirée oktober 28, 2004 09:39 EM

Hänt i knävecket då med andra ord. Ja, jag vet inte, mitt första intryck var att den i alla fall förändrats en hel del sedan 1980. Mer kaxig verkar den vara nu i alla fall, men du borde ju veta bättre om du prenumererat på den.

Annica

Postat av: Annica Tiger oktober 28, 2004 06:59 EM

Häpp!:) Jag prenumererade i omgångar på tidningen för ett antal år sedan... Så fick jag ett nytt erbjudande för ett par år sedan och provade på men ansåg att den blivit så dålig att den inte var värd priset. Jag tyckte att den hade blivit en vänt i häcken eller svensk dumtidning junior. :/ Kanske är det mig det är fel på eller som kräver mer? ;)

Postat av: Tobbe oktober 28, 2004 06:17 EM