« Samma visa varje år | Startsidan | Röstogram »

2 november 2004

Stuvad hund som lunch?

Så "städar" Kina gatorna inför OS.
Hundarna snaras, slås ihjäl
– och slängs på soptippen.

Kina ska arrangera OS 2008. De har redan börjat förbereda sig. Aten förgiftade sina lösspringande hundar inför OS 2004. I Kina väljer de en helt annan metod. De slår ihjäl hundarna med påkar. Hundjägarna får betalt per dödad hund. Hundkött anses normalt som en delikatess, men dessa hundar som dödas lär inte hamna i grytorna eftersom risken finns att de har rabies. Jag hoppas att detta kan leda till en debatt om hur de för övrigt behandlar sina hundar och katter i Asien. Jag vet att många tycker att skitsamma, vi äter kor och de äter hundar. Det är inte frågan om det (även om jag själv aldrig ens skulle komma på tanken att äta hund eller katt), utan mer H U R de hanterar sina hundar och katter i uppfödning och under slakt.

Jag tror inte på att de dödade hundarna dumpas på en soptipp. Katt- och hundpälsindustrin i Asien omsätter enorma summor pengar. Jag misstänker att de dödade hundarna flås och pälsarna eller skinnen kanske så småningom dyker upp i kläder, på skor eller som leksaker i Sverige. Än har inte Sverige genomfört något förbud gentemot import av katt- och hundpäls, vilket många andra länder gjort – USA är ett exempel. Pressen ökar på att exportera till de länder som inte har genomfört ett förbud än.

Att äta hund är naturligt i denna del av världen. Hundarna föds upp under eländiga förhållanden. De dödas under hemska plågor för att köttet ska bli smakrikt och potenshöjande. Krossas hundens ben eller blir hunden bränd med blåslampa så frigörs adrenalin i blodet. Det är denna produktion av adrenalin som anses göra köttet nyttigare och godare.

I väntan på slakten tillbringar de tiden i små burar, liggande på varandra så tätt att de knappt kan röra sig. Det är svårt att röra sig med benen hopbundna. Nosen brukar de binda ihop med ett snöre och ibland träs en konservburk på nosen. Visst de blir tystare då, men inte lider de mindre för det. Jag har sett bilder ( <-- varning för bilder som kan uppröra) från dessa marknader och jag mådde fysiskt illa av att bara se bilderna, hur skulle jag inte ha mått om jag sett det i verkligheten?

Katter och hundar flås ofta levande för att pälsen inte ska skadas. Jag undviker alla produkter som innehåller någon form av päls- eller skinnliknande material för jag skulle aldrig i livet vilja köpa en produkt som är sprunget ur en plågad hund eller katt. Jag skulle inte ens köpa en mjukisleksak till mina barnbarn utan att ha hundraprocentiga garantier för att de inte innehåller katt eller hundpäls. Never in my life.

Se upp om pälsen i produkten deklareras som Gae-Wolf, China wolf, Pommern wolf, Loup d´Asie, Asiatic racoon dog, Asien wolf, Asien jackal, Goupee, Gou-pee, Kou pi, Gubi eller Sobaki. Skinn av hund deklareras ofta som Special skin, Mountain goat skin, Sakhon Nakhon lamb skin och Lamb skin. Kattpälsens benämningar brukar vara Wildcat, Katzenfelle, Mountain cat och Goyangi.

www.animalprotection.se

www.animalsasia.org

// Annica Tiger

Annica Tiger november 2, 2004 1:53 EM