« januari 2006 | Startsidan | mars 2006 »

28 februari 2006

60 år

Grattis B. på 60-årsdagen!

// Annica Tiger - snabbt skrivet i NotePad och utan virusskydd

Annica Tiger 6:45 EM | Google

27 februari 2006

Ingen fara

Problem med datorerna.
Det blir nog lite paus ett tag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:41 EM | Google

23 februari 2006

Sorg

Jag finner inga ord så jag hänvisar till Carinas blogg.
Livet ter sig underligt ibland. Glädje utbyts mot sorg.
Var rädd om er, förvalta det liv ni har för ni får
inget annat. Kör försiktigt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:21 EM | Google

22 februari 2006

REA

Jag ska förnya min presslegitimation i dag. Sedan ska jag på REA. Nej, inga shoppingorgier – utan showen REA på Hamburger Börs. Shopping är inte min bag. Jag måste vara den enda Stockholmare som aldrig varit inne på Gallerian vid Sergel Torg.

Jag hade ett jobbigt möte i går. Vilket resulterade i att jag fick ett återfall i BED, som jag dagligen för en ständig kamp mot. Men numera kan jag ta det med ro, jag vet vad som triggar det och jag vet om att vara extra försiktig dagen efter, en dag är ingen dag, två dagar dags för hissning av en röd flagg.

Semlor, kaffebröd, tårtor är no-no för mig. Sockerrika produkter triggar även anfall av BED.

BTW - Grått börjar bli retro.
Synd att det inte fanns någon tiger.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:54 FM | Google

21 februari 2006

Dålig skolarbetsmiljö

Tänk om toaletterna på din arbetslplats är så skitiga att du drar dig för att gå på toa? Läge för förstoppning. Toapapper saknas och vissa av toaletterna har inte ens fungerande lås. Det luktar och stinker.

Företagets lunchmatsal undviker du för att det är alldeles för stökigt där, dålig mat och ingen matro. Mögliga duschar skulle du nog inte heller tycka var en mysig arbetsmiljö.

Skulle du acceptera det?
Nej, jag skulle inte tro det.
Men detta är vardagen för många elever.
Skolan är också en arnetsplats.

Saxat ur morgonens nyheter:

Smutsiga toaletter utan lås leder till att eleverna håller sig hela dagen. Stökiga matsalar gör att de hoppar över lunchen. Det skriver barnombudsmannen Lena Nyberg i en rapport som presenteras i dag.

Läs hela rapporten här!

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:40 FM | Google

20 februari 2006

Folkmord

Det finns fortfarande människor som förnekar att Förintelsen skett.

Det finns många som anser att Sharon aldrig har gett order om folkmord.

Det ger en bitter eftersmak.
Bägge har förekomit och inget
kan av dem kan ursäktas.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:52 FM | Google

17 februari 2006

16 miljoner

Nu är Runar i högform igen.

Den tidigare kändispastorn Runar Sögaard förbereder just nu en stämning av Aftonbladet i USA. Han befinner sig just nu i Los Angeles och planerar upplägget med sina advokater. Sammanlagt kan det kosta Aftonbladet motsvarande 16 miljoner kronor.

Pastorer, ska de inte göra som de predikar? Vända andra sidan till? Eller är det som jag alltid misstänkt att han är en fejk? Sexton miljoner!!!!! Vinner han hoppas jag att skänker hela summan till Rädda Barnen eller annan hjälporganisation. Eller är han bara penningakåt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:11 EM | Google

16 februari 2006

Kiosklitteratur har ersatt datorn :)

Efter att ha legat nedbäddad i sängen några dagar i sällskap med 10 böcker av Janet Evanovitch (ska påbörja sjunde boken nu) börjar jag tycka att det där med att vara sjuk har sina fördelar, bara man inte är för sjuk. Jag skulle ha valt Ranger :) Helt klart. En svartklädd man i läder :), ring i örat och hästsvans. Var hittar man en dito? :) Skicka ett mail. Skämt åsido............

Böckerna kan knappast sorteras under finkultur, men oroa er inte – i väntehögen finns ett flertal sådana, så helt fördärvad har jag inte blivit.

Jag har inte en saknat datorn, jag slår på den gamla häcken en gång om dagen och stänger ned den efter någon halvtimme. Den bullrar ju så att vem som helst skulle kunna få tinnitus. Hoppas ingen som verkligen har drabbats tar illa upp.

Mailen kan jag bara tanka ned, men inte besvara. Jag har inte orkat bry mig om att ändra settings för vardera konto. Jag hoppas nya datorn kommer snart.

Jag bad dem försöka rädda mailen i Application Data och Mozillas mail, samt det jag lagt på den andra partiotionen.

Helt klart är att de ska byta hårddisken, för när jag börjar få felmess om att det är fel på maskinvarukonfigurationen och datorn inte kan läsa in hårddisken, redan efter ett par dagar sedan den var inne sist.

De gånger den kommer förbi möts jag antigen av en fet gammaldags dosprompt eller felmesset diskläsarfel och en uppmaning om att starta om datorn. De få gånger jag kommit in har allt varit segt som attan. När jag försökte avinstallera Norton Internet 2006 enligt konstens alla regler, fick både textinstruktion och ett program som sedan skulle köras för att rensa alla rester av programmet. Synd bara att det tog med sig Window System-mapp.

Nästa gång jag startade om datorn då fick jag en uppmaning att sätta in Windowsskivan och trycka på R. Vilket man inte får göra på denna dator vad jag har förstått, speciellt och dittan och dattan – varför krånga till allt?

Jag saknar den gamla hederliga F8.
Felsäkert läge.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:14 EM | Google

14 februari 2006

Gör någon glad i dag

Alla Hjärtans dag

Glöm inte bort vilken dag det är i dag.
Alla hjärtans dag.

// Annica - kopplar ned innan modemet sänder rökpuffar igen. I kväll kommer de och hämtar den nya datorn, för tredje gången. Kan man inte kalla den gammal, nu med tanke allt strulande? Jag har problem att svara på mail, så har någon mailat hav tålamod.

Annica Tiger 4:39 EM | Google

13 februari 2006

Nya datorn har pajat igen.

Jag lever men mina datorer är det sämre med.
Om nu någon undrar varför uppdateringsfrekvensen är låg.
Nu stänger jag ned, innnan modemet börjar sända röksignaler. Nya datorn är helpaj. Igen.
Så säg ordet dator och jag går upp i taket. :(

Jag har haft sju datorer sedan 1994 minst - ni minns de med floppy-disk, och ingen har strulat som dennna nya vars prislapp borde garantera att den INTE ska strula.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:31 EM | Google

8 februari 2006

Buggiga program

Jag har köpt en dator vars prisklass jag inte ens törs nämna. I dag packade jag upp den gamla datorn igen. Ilsken som ett bi, eller rättare mer som en rasande tiger. Tur att ingen finns som kan drabbas av min ilska just nu.

Jag körde scandisk på nya datorn. Mitt i fas 4 ploppade Norton Internet Securitys alert upp och datorn låste sig. Mus, glöm det. Tangentbord, glöm det. Hårddisk, glöm den. Diskläsarfel. Sedan ett tjockt streck på skärmen. Inget mer händer. Mamma mia om det jag inte hunnit back-uppa kan anses som borta for alltid nu?

Satans nya verre 2006 av Norton, den har redan ställt till med nog av jävelskapp. Buggigt. Jag har hittat min CD till 2003 och ringa och ta ett allvarligt snack om detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:34 EM | Google

7 februari 2006

Ett gott skratt förlänger livet

Det är inte varje daq jag orkar vara allvarlig, utan i dag lägger jag in ett roligt mail som kom på jobbet. Alltid kanske det roar någon?

Ingen parkering förbjuden
(Skylt på bensinmack i Uppsala)

Vi utför rost och plåtskador billigt
(Bilverkstad utanför Göteborg)

Stekt röd tunga
(På en restaurangs lunchmeny)

Seriösa priser
(I fönster till pizzeria i Visby)

Sjuk gymnastik
(Skylt i centrala Lund)

Jag är sjukdom, kommer morgon
(Hos frisör i Stockholm)

Vid köp av klockarmband - gratis påsättning
(Skylt på loppmarknad i Göteborg)

Jämna pengar underlättar växlingen
(Lapp i cafeterian på Högskolan i Halmstad)

Ät fisk - bli frisk
Affären stängd pga sjukdom
(Skylt på dörren till mindre affär i Gnesta)

Posten hämtas då och då, ibland något senare
(På brevlåda utanför hotellet i Kittelfjäll)

Frigående ägg
(Affisch i ett fönster till en mataffär i Göteborg)

Para er tre och tre i liftkön. Se upp så inga klädesplagg fastnar i liften
(Plakat vid skidliften i Sunne)

Morgondagen inställd pga bristande intresse
(Lapp i Medborgarhusets foajé i Stockholm)

Priserna gäller endast när gatuköket är öppet
(Gatukök i Uppsala)

Tomgångskörning förbjuden högst 1 minut
(Skylt vid lastkaj)

Idag rabatt på underkläder som avdrages i kassan
(Skylt i mindre klädesbutik)

Extra mört kött. Vi hänger själv i butiken.
(!)

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:21 EM | Google

6 februari 2006

Dagbok på nätet

Begreppet dagbok hade förr i världen en mer vida betydelse än vad det har i dag.

Loggböcker som förs på en båt är också en form av dagbok, men kallas loggbok.

En filofax är en slags dagbok där ägaren noterar vad som ska hända under dagen och kanske komenterar det med några korta ord.

Dagböcker är ett gammalt fenomen. När Papyrus, ett delvis pappersliknande material, för att skriva och måla på i det gamla Egypten från 2000-talet före Kristus och senare i Grekland och Rom gav allt fler möjligheten att skriva ned och notera på papper. Men det var nog inte för gemene man. Dyrt skulle jag tro.

Förr målades det i grottor (torde inte det kunna räknas som en form av dagbok) och runor hackades in på resta stenar, oftast för att hedra en krigare som dött.

I Europa blev papyrus successivt ersatt av pergament från 300-talet efter Kistus. Det finns dagböcker bevarade från Kina, Egypten, de assyriska rikena, de persiska rikena, medeltida kloster och från Rom.

En dagbokstyp som ofta är glömd är de så kallade bondedagböckerna där ägaren noterade allt som rörde jordbruket. Det finns säkert bönder som för sådana dagböcker än i dag.

Två linjer skiljer dem åt, del av de gamla dagböckerna var inriktade på yttre händelelse, reseanteckningar har funnit från 1500-talet.

Andra dagböcker blev litterära verk, Årstafruns dagböcker (1-3)– publicerade 1945 - 1953. Erik XIV:s skrev dagock runt 1556, men dock på de lärdas språk, latin. Vem kämner inte till Anne Franks dagbok?

Dagboksskrivandet var nog mer för förmögna och intellektuella människor förut, skrivdon, pergament och sedan papper hade nog, som sagt, inte vem som helst råd med.

Nu är det annorlunda. Nu kan alla komma till tals, det finns inga ekonomiska begränsningar. Debatten om det ska kallas dagbok, reload eller blog ställer jag mig helt utanför och tar inte upp här. Den som skriver får kalla sitt alster med önskat namn. Däremot tycker jag inte om att dagbok nedvärderas och att blogga ska vara så hype. Hallå! Det var inte ni som startade, det är ni som är sena i reaktionerna :-).

Då kommer vi till 10.000 tusen kronors frågan. Varför skriver folk dagbok i dag och en del även på nätet. Många kanske skriver för byråladan, det har nog varit vanligt sedan papper och skrivdon blev tillgängliga för alla.

De som skriver på dagböcker på nätet kanske gör det för att hävda sin röst i det enorma massmediala brus vi sköljs över numera. Ett annat skäl kan vara att man vill vara "någon", att ta sig ur den anonymitetens grå massa? 15 minutes of Fame?

Skrivarglädje, många har längtan efter att skriva en bok och kanske testar lite med dagboksskrivande för att se om det som skrivs håller för andras Argusögon.

Många aktiva insändarskribenten har förmodligen upptäckt möjligheten med att publicera sina åsikter på nätet istället.

Det finns många dagböcker ute i cyberrymden, en del blir populära och andra mer sällan lästa. Det är därför det är bra att alla pingtjänster finns, för att okända i alla fall ska få chans att få läsare. Om de sedan återkommer är en annan fråga.

Jag har själv skrivit dagbok i bokform under femton år, väldigt privata. Men sedan slängde jag dem. Det här ska min dotter inte behöva läsa var mitt argument.

Ett råd jag kan ge, var personlig men inte för privat. Ha roligt. Skriv bara när det känns lustfyllt. I bland kan det vara läge att fundera över är detta verkligen något att publicera.

Det beror givetvis på vilken typ av dagok det gäller, men inte tycker jag det är intessant att läsa om att i dag köpte jag ett par nya skor eller jag åt fil till frukost.

BTW - så forskas det än i dag på dagböcker. Nordiska museet har en stor samling av dagböcker.

*En del fakta tagit ut boken Om dagböcker ÖLFA:s skriftserie nr 8 som till stor del handlade om  Dagbok på nätet , en portal jag drev i många år och nu är integrerad i Succé.

Svensk ordbok
dag|bok subst. -boken -böcker
• bok där man dag för dag antecknar viktigare händelser särsk. av mera personligt slag: dagboksanteckning; dagboksblad; krigsdagbok; i ~en blottas hans innersta själsliv; hon skrev ~ i tonåren; kära ~!
? äv. bok för omedelbar anteckning om ekonomiskt viktiga händelser t.ex. in- och utbetalningar <bokför., handel>

Svensk ordbok
logg|bok subst. -boken -böcker
• dagbok som förs på fartyg över viktigare händelser under resan särsk. över seglade kurser och distanser <SYN skeppsdagbok, fartygsjournal>: "Vi har kommit ur kurs", var kaptenens sista anteckning i ~en
? äv. utvidgat om dagböcker över drifttimmar m.m. för större maskiner

Jag bollar stafettpinnen vidare till Aggeman uppgiften att skriva lite om Kärlek på nätet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:12 FM | Google

5 februari 2006

Objudna gäster?

En gång är ingen gång, men två gånger är definitivt två gånger för mycket. När jag låser lägenheten är jag mycket noga med att se att till att det vanliga dörrlåset är låst. Jag står och rycker några gånger bara för att vara säker. Sedan låser jag niotillhållarlåset.

Efter nyår var jag mycket förvånad över att efter att ha låst upp niotillhållarlåset, vilket jag alltid gör först, så var det vanliga låset ställt på intryckt läge– så det var bara att kliva in. Det kändes obehagligt och framförallt integritetskränkande.

I går hände samma sak och jag är hundra på att jag förvissade mig om att mittenlåset var låst innan jag låste övre låset, det har blivit en vana. Jag låser upp övre låset och dörren behövde jag inte låsa upp, det var inte låst. Snacka om att tappa hakan. En gång är ingen gång, men två gånger är definitivt två gånger för mycket, som sagt.

Nu börjar jag bli förbannad. Det finns en reservnycket hos husvärden, den ska jag begära att få pronto och ett löfte om att inga kopior gjorts.

Jag anklagar nu inte honom. Men jag har dåliga erfarenheter av värdar. En i Solna gick in nästan varje dag med huvudnycken – tills jag en dag kom på honom.

Mitt svar blev att måla hallen i en bajsbrun färg. Det jag gör i hallen ska bara synas vid en slutbesiktning, men det dröjde bara två dagar innan han kom rosenrasande. Behöver jag säga att jag flyttade? Det var på den tiden det inte var svårt att få tag på ny lägenhet. Jag målade inte heller om hallen och fick inget krav, jag tror han förstod piken.

PS. Jag har inte glömtbloggstaffen.
Mitt bidrag kommer imorgon.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:20 EM | Google

3 februari 2006

En enkät om bloggosfären

En kille som läser Informationsdesign på Masters of Media i Göteborg. Han håller just nu på med ett examensarbete som handlar om bloggare och bloggläsare. En del i detta examensarbete är en enkät som läsare av bloggar skall besvara.

Att svara på den tar bara någon minut. Helt anonymt om så önskas.

Jag bad att få ett exemplar när examensarbetet är klart, för denna enkät kanske visar att fler kvinnor både bloggar och läser bloggar. Detta är en uppmaning till alla tjejer att svara på enkäten och engagera sig lite. Visa att ni finns. För det gör ni ju!

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:44 EM | Google

Har de ingen humor?

Jag förstår inte upprördheten i den muslimska världen över karikatyrteckningarna som publicerades i Jyllandsposten. Bilderna har jag inte sett, vilken länk jag än hittat har resulterat i en 404-sida. Snacka om censur. Jag hittade några bilder i Aljazeera längst ned på sidan, AL-QAIDA AUDIO VIDEO SHOP. Lika goda kålsupare.

Hur många karikatyrer har det inte publicerats i den muslimska världen, bilder på Bush, Sharon, judar med kroknäsor och Jesus. Men ajabaja om karikatyrer över Mohammed publiceras. Tecknarna lever nu under polisskydd.

Jag förstår inte uppståndelsen. Hot. Bojkott av danska varor, vilket i sig drabbar Sverige. Stormningar av ambassader. Danska statsministern ber om ursäkt i muslimsk TV. I dag förväntas många demonstrationer och aktioner efter fredagsbönen.

Update:
Alla bilder finns på denna pdf-fil. Efter att ha sett dem förstår jag än mindre all uppståndelse kring dem. Inte med tanke på de karikatyrer som tidningen ovan jag länkar till visar upp.

Har de ingen humor?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:06 FM | Google

2 februari 2006

Djurplågeri

Sverige anses ha ett av de bästa djurskyddet, jämfört med många andra länder. Men det tvivlar jag på efter att ha sett Kalla Faktas uppföljning i går från 2001. Vi kanske har en bra lagstiftning, men den verkar inte tillämpas och det allra värsta är att tillsynen av att lagen tillämpas verkar vara minimal.

Över 24.000 djur dog/kasserades 2004 i samband med transportskador och incidenter i slakterierna. Vore jag djurägare och skulle slakta x antal grisar eller kossor skulle jag följa med transporten, kolla att djuren hade det bra under transporten och medverka vid slakten för att se att den sker som avsett. Men jag tror att många djuruppfödare kanske inte bryr sig. Djuren är bara pengar, inga levande varelser.

Det finns en lagstiftning som reglerar bland annat hur slakt ska ske.
Saxat ur djurskyddslagen:

13 § När djur förs till slakt och när de slaktas, skall de skonas från onödigt obehag och lidande.

14 § Husdjur skall vid slakten vara bedövat när blodet tappas av. Andra åtgärder vid slakten får inte vidtas innan djuret är dött. Första stycket första meningen gäller inte om ett djur till följd av sjukdom eller olycksfall måste slaktas genast. Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, Djurskyddsmyndigheten får meddela föreskrifter om undantag från första stycket första meningen för fjäderfä och kaniner. Lag (2003:1076).

15 § Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, Djurskyddsmyndigheten får meddela ytterligare föreskrifter om slakt och om avlivning av djur i andra fall. Lag (2003:1076).

Jag tycker att man ska ha respekt för allt levande. Djur som ska till slakt ska inte trängas i transporten där det är så trångt att en del djur trampas ihjäl eller skadas. I slakterierna bör djuren inte misshandlas, uppleva dödsångest eller djurplågeri. Solklart.

Men fortfarande när grisar ska slaktas händer det att de tränger in fler än de två hissen är anpassad för och det kan innebära att gasen inte tar så som tänkt och en del är inte djupt sövda när slakten startar.

Efter Kalla Faktas program 2001 gjordes sju polisanmälningar. Under 2002 hölls bara fyra förhör. 2003 delges några misstanke om brott, men 2004 läggs förundersökningen ned eftersom brottet efter den långa handläggningstiden hade preskriberats.

Känns det igen? Åklagarna verkar sätta detta i system, fall de tycker är "heta" och inte vill ta tag i får ligga på hög tills brottet preskriberas och då, hux flux, då kan de avsluta det hela.

Det är lätt att kritisera EU:s transporter och slakterier – vilket våra EU-företrädare har gjort, med all rätt, men städa framför den egna dörren först.

Handling och inte bara ord

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 EM | Google

1 februari 2006

Windows XP

Hoppas någon datornörd läser detta. När jag installerade nya datorn och skulle skapa ett admin-konto råkade jag av misstag klicka i en knapp med texten typ "Gör alla filer dolda för andra användare". Jag kan inte återskapa alternativet. Detta alternativ verkar inte vara så bra när jag ska installera en del program, som klagar att de inte kan läsa en viss fil – fast jag ser ju att den finns på plats.

Snart ger jag upp. Gamla datorn plockas fram igen. Men det måste ju gå att återställa? Om inte är XP mer puckat än vad jag har tyckte tidigare. Tacka vet jag Windows 98, 95 och Windows 3.*. Där kunde man skruva, optimera och ändra inställningar och det var riktigt roligt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:45 EM | Google