« oktober 2007 | Startsidan | december 2007 »

30 november 2007

Falskt lågdjur?

Jag skrev 1 april om barntröjor som Hells Angel ansåg vara ett varumärkesintrång på Hells Angels motiv. Om det är/var det kommer säkert de lärda tvista om, i fall Hells Angels drar det inför domstol. För det är rätta vägen att gå, inte att knalla in i affären och begära att plaggen tas bort.

Det kom en kommentar i natt med denna formulering nedan, lite udda i mina ögon.

Skulle vilja se er falska lågdjur stå öga mot öga mot en HA medlem och stå för era tramsiga dängor.

Jag skulle inte ha några som helst problem att stå öga mot öga mot en Hells Angels-medlem och försvara min text. Vi lever i en demokrati och var och en får uttrycka sina åsikter, så länge man håller sig inom lagens råmärken. Jag har min åsikt. Hells Angels har sin åsikt. Men från det är det långt tycker jag att skriva en kommentar där den som kommenterar skriver som ovan.

Jag är inget falskt lågdjur. Jag skulle nog inte kalla en Hells Angels-medlem för ett falskt lågdjur. Även om jag kanske tycker att de faktiskt (som en del andra motorcykelklubbar) ibland tänjer på lagen då och då, i egna syften.

Det finns en hel del motorcykelklubbar som dras över samma kam, tyvärr, fast deras enda intresse är att glida omkring med sina motorcyklar. Jag känner flera som är med i dito klubbar och de verkar ha mycket roligt under sina träffar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:09 EM | Google

28 november 2007

Så sänkte jag Sovjetunionen

Jan Kallbergs senaste bok

I dag fick jag lite läsning via posten. Dryga 700 sidor, men jag gillar tegelstenar och jag hoppas att Jan Kallberg (Voltaire Publishing) lyckats med sitt koncept, som han gjort tidigare, med att skriva en bok som håller hela vägen ut.

Vi har varit på samma mailinglistor i många, många år och i början (runt 1997-1998) undrade jag faktiskt vad det var för kuf (förlåt Jan - det är numera preskriberat) men efter att ha träffat honom i verkligheten och pratat med honom IRL fick jag ställa mina fördomar åt sidan och jag insåg vilken trevlig människa han är. Det lärde mig ganska mycket. Döm aldrig människor efter hur de uppför sig på mailinglistor utan vänta till du träffar dem IRL.

Jag önskar Jan lycka till med boken och själv har jag lagt den överst på "böcker som ska läsas"-högen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:52 EM | Google

Allmänt svammel

Jag har trappat ned bloggandet.
Men lite svammel blir det i dag.

Leopardmönstret har klöst sig tillbaka, allt enligt Aftonbladet. När kommer tigermönstret tillbaka, det vore mer intressant för min egen del :). Okey, fånigt tycker en del att gamla tanter skaffar kläder med djuriska mönster. Men smaken är som baken, delad och tur är väl det. Jag har ju en mer personlig anledning att vilja se lite mer tigermönstrade kläder. Det är väl kanske inte så svårt att gissa varför?

Rektorn på Ekhammarskolan, i Kungsängen nordväst om Stockholm har blivit knivhuggen. B. ringde och berättade att det surrade av polishelikoptrar som hovrade runt omkring hela området och över hans arbetsplats. Jag fick surfa in på DN för att kunna ge honom en förklaring till varför. Bra med Internet. Han har visserligen fått en dator på jobbet för att sköta beställningar on-line, men mer än så fixar han inte - knappt det heller förresten. Det kommer kanske, men han har inget intresse av datorer eller Internet och det kan jag förstå. Har han klarat sig utan dessa nymodigheter i över 60 år misstänker jag att han tänker låta det så vara i fortsättningen också.

Snart börjar mina skitpass (vilka jag har varannan vecka), det ska bli intressant hur det går denna vecka.

I morse vägde jag 51 kilo, en nedgång på ett kilo sedan helgen. Så kurvan pekar rakt ned. Jag har proppat i mig tre lussebullar nu till eftermiddagskaffet, med möda och besvär. Men jag måste äta mer, men illamåendet hindrar mig och får jag i mig något så åker det bara rakt igenom. Jag var hemma hos B. i helgen och skulle försöka äta upp mig lite, det blev tvärtom fast jag verkligen försökte smälla i mig onyttigheter. Jag har numera gått ner från 104 till 51 kilo, jag borde väga 62 - vilket jag gjorde innan jag blev sjuk i slutet av augusti. Det kändes lite mer lätt och lagom, nu är det bara lätt - lite mer åt anorexia-hållet. Jag har aldrig sett mina revben sticka ut som de gör nu. Järnbrist och låg koagulationsförmåga av blodet, vilket ger mig massor av blåmärken är ett problem jag också tampas med sedan länge och som har förvärrats numera.

Men å andra sidan.
Det finns alltid andra som har det värre.
Jag försöker tänka positivt.
Jag bor i Sverige, behandlingen kostar inget.

Julen ser jag dock inte framemot.
Julen har jag aldrig sett framemot,
i år än mindre än vanligt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:36 EM | Google

23 november 2007

Buy nothing day

I morgon lördag är det en "köpfri dag", för att medvetengöra oss om våra konsumtionsvanor. Vi handlar mer och mer, fler och fler blir "shopalcoholic"-beroende. Många handlar mer än vad de egentligen har råd med, numera mycket enkelt med tanke på hur lätt det är att få lån via SMS. Nu till jul beräknas handeln slå all time high hörde jag, summan 6.000 per person hörde jag på nyheterna i förra veckan, kommer att spenderas i julhandeln. Det är egentligen inte klokt. Ofta kommer det surt efter.

Själv har jag "Buy nothing day" nästan varje dag. Att shoppa runt gör jag mycket sällan, mat måste jag handla som alla andra, men jag är inte typen som gillar att strosa runt i affärer. Min garderob är liten på grund av detta, men det är okey - det behövs inget överflöd av kläder och prylar egentligen. Den som inte strosar runt i affärer gör inte av med pengar. Jag reser hellre för de sekiner som blir över. Kanske inte det ultimata heller, men...

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:58 EM | Google

20 november 2007

Behandlingen har startat

Jag var lycklig i öknen. Just nu är jag inte lycklig. Jag har frossa och mår allmänt dåligt av sprutan jag fick i går och tabletterna jag ska äta 2*2 per dag gör sitt till misstänker jag och hur jag kommer att må i fortsättningen under dessa 22 veckor vete gudarna. Är detta bara början? Det lät inte så lovande när sköterskan rabblade upp vad som komma skall, illamående, håravfall, supertorr hud, risk för depression, självmordstankar, personlighetsstörningar och lite annat smått och gott. Men jag orkade inte lyssna, jag får ta en dag i sänder. Det vore ju maximal otur att drabbas av ALLT detta. Men jag ska inte klaga. Det finns de som har det sämre. Jag får leva på mina minnen från min resa. Jag har lagt upp några bilder under Dagens bild.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:20 EM | Google

18 november 2007

Stalking

Stalking är ett nytt begrepp, men det har sannolikt förekommit i alla tider. Stalking är ett fenomen som innebär att en sjuk person förföljer och trakasserar en annan person, via oönskade brev, e-post, sms, besök eller telefonsamtal - alla oönskade av den person som utsätts för stalkning. Numera förekommer stalking även på Internet, som numera kan liknas vid Vilda Västern - fritt fram för allehanda idioter, stalkers och underliga människor. Det är så lätt att trixa ihop en hemsida och via den förfölja och trakassera en person.

Jag misstänker att stalkers helt saknar sjukdomsinsikt. För inte kan de vara helt friska i huvudet, hissen har nog stannat halvvägs nere i källaren. Där hjälper det nog inte ens med en hissreparatör, läs terapibehandling.

Omkring 200.000 människor drabbas varje år av förföljelse och trakasserier – stalkning. Men att förfölja någon är inget brott.

Jag anser att det visst är ett brott, ett allvarligt sådant mot den personliga integriteten. Rubriceringen ofredande torde vara tillämplig i sådana här fall, alternativt hemfridsbrott eller som jag skrev ovan - brott mot den personliga integriteten.

Det är nog polisen som inte vet riktigt hur de ska hantera dito situationer. Personen i artikeln, Linda, hade tur att hennes polisanmälningar resulterade i flera domar för Lasse, bland annat olaga hot och ofredande. I samtliga fall dömdes han till psykiatrisk vård och besöksförbud. Men det är nog mer ett unikum, flertalet får nog inte speciellt mycket hjälp från rättsväsendet.

Men jag hoppas att det kommer att bli bättre, att polisen tar detta fenomen på allvar. För inte är det speciellt kul för den som utsätts för stalkning.

De flesta stalkers är ändå ganska ofarliga, inom citationstecken, då de inte fysiskt vill skada den som de stalkar. Men säker kan ingen riktigt vara att det inte slår över i huvudet på stalkern. Många ids nog inte ens vända sig till polisen utan tror och hoppas på att stalkern ska tröttna och sluta med sitt ofog.

Men jag tror att en stalker aldrig lägger av, såvida han eller hon inte hittar en ny person att kanalisera sitt sjuka beteende på. Mitt råd är att polisanmäl. Även om det inte leder till något så kommer det in i statistiken och om det börjar synas där så kanske rättsväsendet börjar ta detta på mer allvar.

Andra bloggares som skriver om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:19 EM | Google

17 november 2007

Strongt av Axén Olin

Att vara politiker eller ha en position inom näringslivet medför en hel del representation och därtill hörande dryckesjom, samt kanske en liten avkopplande drink hemmavid efter jobbet. Alla tål det inte och en del utvecklar ett alkoholberoende. Vem minns inte andra i samma sits som haft alkoholproblem?

Det är strongt att gå ut öppet med detta. Det avdramatiserar synen många har på de som är alkoholberoende. Jag hoppas att hon kommer tillbaka och kan fortsätta sitt jobb, även om hon nu inte tillhör den politiska falang som jag tycker borde sitta i hennes och hennes kollegors ställe.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:37 EM | Google

16 november 2007

Parias?

Tillbaks i selen igen. Denna vecka är dyngveckan och det känns rätt tungt. Hur det kommer att kännas nästa vecka när jag fått första sprutan vete gudarna - inshallah.

Det som jag upplever som jobbigast just nu är att det verkar som om de unga killarna på jobbet undviker mig. Jag misstänker att de tror att jag är smittsam och därför vill de inte stå och jobba med mig.

Det är bara en känsla, men en ganska påtaglig sådan. Jag hoppas verkligen att de ska komma till insikt om att det finns ingen som helst oro för att jag ska smitta dem och att de slutar att undvika mig. I längden kommer det att bli ohållbart.

Men å andra sidan, jag har viss förståelse - men ändå inte. De har fått information och den borde räcka för att de inte ska behöva vara oroliga.

Det är verkligen inte kul att uppleva sig vara en paria.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:39 EM | Google

15 november 2007

Helt enligt reglerna

Statsrådsarvodesnämnden har granskat Göran Perssons rätt till avgångsersättning och han får behålla 121.000 kronor i månaden.

Vid torsdagens sammanträde fann nämnden att Göran Persson helt enligt reglerna kvittat sina inkomster mot underskotten i underskott i sin näringsverksamhet. Den verksamheten omfattar bland annat jordbruket på hans gård i Sörmland.

Helt enligt reglerna, men är det verkligen rätt? Jag tycker inte det. Det är närmast oetiskt att han får behålla pengarna, trots att han tjänar pengar på konsultuppdrag och annat. Jag har svårt att tänka mig att han sitter och biter på naglarna av ren hunger ute på sin herrgård.

Tvärtom misstänker jag att han lever ganska gott. På allas bekostnad. Det borde inte vara helt enligt reglerna att kvitta inkomster som avgångsvederlag mot underskott i näringsverksamhet. Bra skatteplanering att köpa denna gård skulle jag vilja säga. Skatteplanering som bara kan göras av den som redan har....

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:35 EM | Google

14 november 2007

Nya fastighetsskatten sågas

Villaägarna sågar regeringens förslag till ny fastighetsskatt. Bara en av fyra tycker att de nya reglerna är bättre än de gamla.

Vilka röstade fram Alliansen?
Varför tycks ingen vara nöjd?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:10 EM | Google

13 november 2007

Vi har det bra i Sverige

Med mig hem har jag över 350 bilder och en del kommer jag att lägga ut lite senare när jag får ordning på datorn. Jag sitter fortfarande med den gamla häcken, den nya verkar dröja.... Men de bästa bilderna blev aldrig tagna. Bilderna som skulle ha berättat om vilken fantastisk resa jag varit med om. De upplevelserna får jag behålla i minnet istället.

Jag blev inbjuden hem till lokalbefolkningen och fick se och uppleva hur de levde. Inte läge direkt att slänga upp kameran då, som en dj*vla superturist. Jag tror inte att det skulle ha uppskattats. Jag skulle inte uppskatta om någon gjorde detsamma i mitt hem.

Hur som haver. Jag är glad att jag bor i Sverige. Vi behöver inte frysa om nätterna (förutom de hemlösa) för vi har isolerade hus/lägenheter och värme inomhus. I öknen och de som bor runt den har inte det, fast nätterna är iskalla. En kille sa "att frysa är en del av vårt liv".

Tandläkare har de flesta råd att gå till i Sverige, men tandstatusen för de som knappt har råd att äta sig mätt varje dag är urusel.

Sjukvård och läkemedel har de flesta råd med i Sverige då vi har högkostnadsskydd. Detta är en utopi för andra. Jag själv har hämtat ut medicin i dag för 22.000 kronor (halva kuren ungefär) men betalade bara 1.190 kronor tack vare högkostnadsskyddet. Utan det hade inte ens jag haft råd med den behandling som jag ska genomgå nu.

Nej, resan gav lite perspektiv till tillvaron.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:27 EM | Google

8 november 2007

Övernattning i öknen

En enastående upplevelse att vara ett med naturen. Två från lokalbefolkningen och så lilla jag campade i går långt ute i öknen, efter en lång dags ritt på kamel i öken - bara sand i sikte. Mörkret. Månen. Tystnaden. De enkla tälten, som egentligen bara är en form av tak, med lite nedhäng på sidorna hjälpte inte så mycket mot nattkylan. Dock måste jag erkänna att jag var lite orolig för både giftiga ormar och skorpioner. Det är i mörkret skorpionerna är som mest aktiva och bäggedera finns även långt ute i öknen. Men jag sov som en stock och jag överlevde :-) och vi tog oss hem via en dagsritt tillbaka till civilisationen. Civilisation och civilisation....inte kanske det vi kallar civilisation. Det är en enorm upplevelse att leva med lokalbefolkningen på deras villkor och inte betraktas som en turist. Vilket jag ändå är eftersom jag kan (och givetvis ska) resa därifrån och hem till lilla trygga Sverige.

Det som jag åkte ned för att göra är nu avklarat - tack och lov.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:15 EM | Google

3 november 2007

Nej - höj inte lönen!

Ett förslag har kommit att lönerna ska höjas för politiker. Jag menar på att de tjänar tillräckligt as it is, plus förmåner och eventuell pension eller avgångsvederlag. De får dessutom en årlig höjning och det borde räcka. Det sticker lite i ögonen tycker jag. De som inga pengar har får inga lönehöjningar på upp till 5.000 kronor i månaden. De får vara glada om de får några hundralappar i månaden i löneökning.

Oron att de skickligaste inte skulle välja en politikerbana och välja näringslivet istället är ogrundad. De som är ute efter pengar väljer nog näringslivet framför politiken och det kanske är tur?

Visst lägger politiker ner många timmar varje dag på sitt uppdrag, det hoppas jag i alla fall att de gör - för det är de valda till att göra. Men att gå så långt och dra parallellen att om lönen skulle slås ut som timpeng så tjänar politikerna inte mer än sjuksköterskor, inräknat all restid, den köper jag inte.

Fritidspolitker har med all sannolikhet sämre villkor. Det är kanske där det bör satsas istället för att få en bred folklig grund?

Andra bloggar om:
, , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:21 EM | Google

2 november 2007

Ingen bra start!

Ulrika Schenströms efterträdare Nicola Clase har anlitat svart arbetskraft när de skulle renovera fritidshuset. Det sägs att det rör sig om summan 40.000 och det är inte småpotatis direkt.

När Nicola Clases och makens fritidshus i Stockholms skärgård skulle renoveras kontaktade paret hantverkare som erbjöd sig att göra jobbet svart, det vill säga utan kvitton och utan att behöva betala skatt. Nicola Clase ska ha godtagit uppgörelsen.

Hur står det till med moralen hos somliga? Här försöker andra bekämpa att folk nyttjar svart arbetskraft men detta går stick i stäv med den strävan. Är det skillnad på folk och få? Politiker ska vara ett föredöme och bör tänka sig noga för innan de gör en sådan här affär.

Man kan ju nästan tyckas tro att reglerna bara gäller vanligt folk och inte regeringen och de runt omkring. Är det ett levnadssätt som är korrekt att strunta i de lagar och regler som gäller för oss alla andra vanliga dödliga?

Hon kan be hur mycket som helst i ursäkt och som hon säger - återställa det hela. Det är för sent. Gjort är gjort. Lagt kort ligger. Kan hon sitta kvar? Jag tycker inte det.

En del kanske tycker att det är en storm i ett vattenglas, men det tycker inte jag. Detta spär bara på det politikerförakt som bara växer sig starkare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:27 EM | Google

1 november 2007

Ett krogbesök för mycket

Åter en som trillat av pinn, med dunder och brak. Reinfeldt är nog ganska pressad nu, med all rätt. För det tog lång tid innan han agerade. Han visste nog mer än vad han sade till pressen, bara snacket om hänvisning till rikets säkerhet och att det skulle hindra honom från att kommentera var underligt. Men nu så har bollen börjat rulla....

Ulrica Schenström var i tjänst den kväll som hon fotograferades berusad på en krog. Det bekräftade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en frågestund i riksdagen i dag. Det stod också klart att han förts bakom ljuset av Schenström.

Nog måste Reinfeldt ha vetat om att hon var i tjänst? Nog borde han fattat efter all uppståndelse att hon varit berusad? Men nu läggs all skuld på henne och hon spolas ned med avloppsvattnet. Tack och hej då! Snacka om att hon måste ha Ågren nu, allt bara för en fylla och lite hångel med en journalist i mysig miljö på krogen.

Jag tycker att tanken att flytta krisberedskapen till försvarberedningen är bra. Det visar denna incident. De kan i sin tur agera snabbt och informera regeringen i sin tur, utan att riskera att den som har jour sitter på krogen och festar, eller gör något annat som kanske inte innebär att uppmärksamheten är på topp.

TV4 och dess reporter, vilket ansvar har de? Reportern Anders Pihlblad, som krökade och hånglade lite lätt med henne på krogen, han kommer att fortsätta att bevaka politik på TV4. Vart tog hans omdöme vägen den kvällen? Hur seriös kan han anses vara nu? Jag tycker nog att han har tappat lite av sitt förtroendekapital. Men han sitter lugnt i båten verkar det som. Det är nästan så jag undrar vilket syfte han hade. Egentligen.

Nå, bara spekulationer...men...politiker och journalister ska inte frottera sig med varandra, inte på det intima sättet eller umgås privat. Det är inte bra för trovärdigheten, från bägge sidor.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:31 EM | Google