« juni 2006 | Startsidan | augusti 2006 »

31 juli 2006

Kvällspressen i blåsväder igen

Expressen hade en artikel i går om att en kvinna drunknat på något kändisparty, jag själv orkade inte läsa artikeln utan skummade bara förbi rubriken. Men Expressen slog upp det stort. Men de kanske skulle ha kolla lite fakta först? Kvinnan var inte död som det sades i tidningen, utan som tur är lever hon.

Saxat ur Resumé:

Expressens redaktionschef Anna-Clara Welander beklagar jätteblundern i går när tidningen felaktigt påstod att en kvinna avlidit under en kändisfest i St Tropez.

– Vi skulle givetvis haft en officiell bekräftelse innan vi skrev att hon var död, meddelar Welander.

Ja, det kanske hade varit klädsamt. Att bara gå efter hörsägen och sedan publicera en artikel är helt fel, men det är inte första gången så sker.

Tror gör man i kyrkan.
I media ska man veta, inte tro.
För det som publiceras når en stor publik
och bör därmed vara korrekt.
Är det för mycket begärt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:23 EM | Google

Tropiska nätter

När jag nattade i går var det 28.3 grader i lägenheten och trots att fönstret stått på glänt under natten är det fortfarande varmt. Det är 25.6 grader nu inomhus på morgonkvisten och det känns....klibbigt och varmt - lite osvenskt :). Denna sommar har så här långt varit kanon.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:04 FM | Google

30 juli 2006

Många barn dog. Hur många fler ska dö?

Israels premiärminister uttryckte sorg över missilattacken mot Kana. Shit happens? För inte verkar Israel ha några tankar på eld upphör. Att civila dödas av Israels bomber i Libanon anser Israel är Hizbollahs fel. Logisk tankevurpa i mina ögon.

Hizbollah hotar att hämnas barnens död. Inte helt oväntat! Fattar inte Israel att de aldrig kommer att kunna bomba ihjäl alla anhängare av Hizbollah? Vedergällning för vedergällningen, som i sin tur kommer att vedergällas och så snurrar det på. Under tiden mals landet Libanon sönder i smulor och Mellanöstern kokar. Jag misstänker att Hizbollah bara får fler rekryter av detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 EM | Google

Tour de France

Varför blir jag inte förvånad?

Under torsdagen briserade ytterligare en dopningsdomb. Tour de France-segraren dopad. Fast vad jag vet är det inte ännu fastställt att så är fallet. B-provet ger antagligen facit.

Finns det någon sport som inte dopning förekommer?
Golf? Tiger dopad? Det _skulle_ vara en dopningsskandal.

Men just sporter som långcykling och långlöpning
har jag aldrig förstått mig på.

Kan inte låta bli att citera
detta nedan ur en mailinglista.

150 män som dopar sig så precist att de klarar sig genom dopingkontrollen med en hårsmån och sen cyklar tillsammans upp och ner för några backar i Frankrike i nästan en månad tills deras arslen ser ut som om de tillhörde en babian.

Det säger allt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:38 FM | Google

29 juli 2006

Garantibevis som valmanifest

Hur har Kd tänkt här? Det skulle kunna sorteras under avdelningen humor? Men nej, det tror jag inte Kd avser :-).

Jag vore förvånad om det är en PR-byrå som tagit fram detta garantibevis. Den PR-byrån skulle då inte jag rekommendera. Det är nog Göran Hägglund som varit "kreativ" med någon partikamrat och gjort detta barnsliga valmanifest. Allt annat vore genant.

Kd:s valmanifest ett garantibevis? Garanti för vad då?

Jag har rensat bort ornamenten och Kd:s logotyp.

Kd har listat 57 punkter, vilka minst 10 är punkter de ALDRIG kommer att få gehör för inom Alliansen. Många andra punkter är tveksamma att Kd som är ett så litet parti kan driva igenom inom Alliansen. Hur kan man då utfästa ett garantibevis som ett valmanifest?

Ordet garanti betyder som nedan i tre ordlistor:

Svenska Akademiens ordlista
gar|anti [-i'] s. -n -er garanterande; borgen, säkerhet m.m.

Norstedts stora svenska ordbok
garanti' subst. ~(e)n ~er
• löfte om (att ta ansvar för) att ngt kommer att fungera planenligt eller enligt överenskommelse spec. i fråga om vara i samband med köp <jfr borgen 1, säkerhet 4>: garantiavtal; garantiregel; fredsgaranti; lånegaranti; lönegaranti; vagnskadegaranti; det är ett års ~ på bandspelaren; jag kan inte lämna några ~er för att anläggningen kommer att fungera längre än fem år; ömsesidiga ~er om råvarubyten; ~ mot maktmissbruk är nästan omöjlig att få; utkräva ansvar enligt ~n
äv. om handling som styrker sådant löfte garantibevis; garantisedel; ~n måste vara ifylld av både tillverkare och säljare för att vara giltig
äv. om föremål el. företeelse som utgör ett tecken på att ngt är äkta, kommer att fungera e.d. garantibelopp; vecket i örat är en ~ för att djuret är av den påstådda rasen; det sägs att ett starkt militärt försvar är en ~ för fred

Norstedts svenska synonymordbok
garanti säkerhet, skydd(ande), värn(ande), trygghet, borgen, utfästelse, (skriftlig) försäkran, (jur. för) ansvar; jfr pant

Hur kan KD kalla sitt valmanifest ett garantibevis? De kan inte garantera ett enda dugg. Helt vansinnigt språkbruk, rent av fånigt att snacka om garantibevis och kontrakt. Inte ens de kontrakt de säger sig vilja knyta kommer de att kunna genomföra fullt ut. Tack och lov för det, statskassan skulle förblöda.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:32 EM | Google

Vem blir nästa statsminister?

Reinfeldt "mentalt förberedd" på att ta över på att bli statsminister.

Ja, för egen del hoppas jag han får fortsätta att drömma och tråna efter den posten. Jag tror inte att han är mogen den rollen. Underliga kovändningar han gör, i alla fall om artikeln speglar sanningen.

Jag skulle hellre se Margot Wahlström eller någon
mer erfaren politiker axla rollen som statsminister.
På något sätt skulle det kännas tryggare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:39 FM | Google

28 juli 2006

In i böckernas värld

Blir det sol eller inte i dag? Strunt samma.
I dag tänker jag börja läsa de böcker jag fick i går.
Glömma världen utanför....

4 x Camilla Läckberg
Hinsehäxan Lillemor Ohlin
Iskallt och Stenhårt Richard Flinga

Svårt val.
Vilken bok ska jag börja med?
Jag får köra ole dole doff.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:29 FM | Google

27 juli 2006

Hundars öde i varma bilar och under jakt

Det händer varje år. Att folk inte fattar att hundar inte tål att sitta instängda i bilar i denna värme? Hur är dessa hundägare funtade? Instängd hund dog av värmeslag.

BTW - Det finns många varghatare i Sverige. Bland jägarna är vargen hatad har jag förstått eftersom den skadar och dödar deras jakthundar. De vill skjuta av vargstammen eller förinta den helt. Men den som sig i leken ger.... Själv skulle jag aldrig släppa en hund lös i björn- och vargtätt område.

Nu har sanningen kommit fram. Det kanske är dags att skjuta av alla jägare och trafikanter? Jägare och trafikanter är farligare för hunden än vad vargen och andra rovdjur är.

Saxat ur DN.

Fler hundar skadas eller dödas av jägare än av rovdjur. Många jakthundar dör även i trafikolyckor under löshundsjakten. Det visar statistik från försäkringsbolaget Agria....Under åren 2000-2005 betalade Agria ut ersättning för 84 hundar som angripits av rovdjur. Under samma tid hade 135 hundar skadats eller dödats av vådaskott från jägare.

Alltså är det nästan dubbelt så många hundar som råkat illa ut under jakt på grund av jägarna själva. Men det talas det inte hög om. Pinsamt kanske för jägarna att vådaskjuta jakthundarna, då är det lättare att skrika "Vargen kommer" och lägga all skuld på rovdjuren, vilka bara står för en procent av olyckorna som drabbar jakthundarna. Trafiken skördar offer, jakthundarna korsar vägar i sin iver att spåra upp bytet. En hund i timmen körs ihjäl under löshundsjakten. Det talar man inte heller högt om.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 FM | Google

26 juli 2006

Fjernet ulyd, funnet igjen dildo vibrator:-)

Reparatören måste haft det ganska roligt, med tanke på den rapport han skrev - med en smiley på slutet.

«Fjernet ulyd, funnet igjen dildo vibrator:-)».

Saxat ur AB.

Ett mystiskt ljud i campingbussen höll paret vakna i över ett dygn. När morgonen randades stod de inte ut längre, utan ringde efter hjälp. Reparatören hittade felet – en vibrerande dildo.

Jag misstänker att paret efteråt måste ha känt sig ganska fåniga :-). Hade de glömt var de gömt vibratorn? Kände de inte igen ljudet? Om det var deras borde de väl till slut ha känt igen ljudet? Men nu framgår det inte om de lånat ut campingbussen till någon annan innan? Än mer pinsamt :). Fast campingbussen kanske var hyrd? Det är information som hade platsat i artikeln för att göra den mer komplett.

Husbil eller campingbuss, finns det en skillnad eller är det bara olika namn?

Ja, man kan inte vara allvarlig jämt.
Jag fick mig ett gott skratt nu på kvällskvisten.

Men detta var mindre roligt.
Taskigt av tjejerna att vidarebefodra mailet.
Kärlekskranke Joe hånas på nätet.
Nu skrattar hela världen åt Joes påflugna raggningsförsök.
Nej, inte jag.
Jag tycker synd om grabben.

Detta måste vara en arrangerad bild?
Så många nakna badare på en gång? Jag har aldrig ens varit med om dito trängsel på en normal påklädd badplats, inte ens på de mest välkända turistmålen utomlands.

Det finns tydligen skillnad mellan nakenbadare och naturister. Det hade jag inte en susning om. En nakenbadare tar av sig kläderna när han eller hon badar, det hänger jag med på. Naturisten anammar en hel livsstil och är medlem i en naturistförening. Vad skulle livsstilen vara? Naken går även jag hemma när det är varmt och jag sover utan kläder. Vilka gör inte det, utan att kalla sig naturister?

Ordförande i Sveriges Naturistförbund, tycker sig märka att alltfler yngre lockas av den naturliga livsstilen. Men fortfarande dominerar fyrtiotalisterna. Det finns många fördomar om naturism. En är att naturister skulle vara sexfixerade. Naturismen är en proteströrelse mot den kroppsfixering som finns i vårt samhälle.

– Vi arbetar hårt för att bryta kopplingen mellan nakenhet och sex. Vi har uppfostrats till att tro att människan bara är naken när hon föds, tar ett bad eller har sex.

– I en naturistmiljö ska man inte behöva skämmas för hur man ser ut. Alla är välkomna – tjocka som smala, gamla som unga.

Det blev lite blandad mix i kväll.
Men så är det, så blev det.
Varmt är det i alla fall så det räcker.
Rubriken nakenbloggning skulle funkat bra :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:54 EM | Google

Israel har beskjutit FN-posteringar

Israels påstår att de bombar sönder delar av Libanon och skjuter granater för att avväpna Hizbollah. Det verkar som de inte riktigt vet vad de gör, eftersom bomberna oftast drabbar civila och nu FN-gruppers posteringar. Jag förstår att FN:s generalsekretare Kofi Annan är upprörd över att fyra FN-observatörer dödades i ett israeliskt flyganfall och att fyra ghananesiska soldater ur Unifil-styrkan sårades på måndagen då en granat från en isarelisk stridsvagn träffade deras ställning.

Det kanske är dags för Israel att
ta sig en funderare på vad de sysslar med.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:28 FM | Google

25 juli 2006

Nyhetsnarkoman

Jag börjar bli lite less på mig själv. Jag har skaffat mig en vana eller kanske det ska kallas en ovana, som är svår att göra sig av med. Jag har blivit nyhetsnarkoman. Det räcker väl med att se en nyhetssändning per kväll? Nejhejdå, jag spenderar tid att se från nyhetstecken i tvåan fram till och med Aktuellt. Nyheterna i 4:an, bara för att se hur de vinklar det och sedan som grädde på moset Rapport. Jag börjar själv tycka att jag överkonsumerar nyheter via TV. Denna tid skulle jag kunna utnyttja på ett bättre sätt och få mera gjort.

Bara för att göra uppror mot mig själv stängde jag av mitt i Rapport i kväll :). Alltid en start...

Finns det fler nyhetsnarkomaner?
Eller är jag ensam om denna udda vana?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:35 EM | Google

Sveriges enda proffsbloggare?

Har aldrig hört talas om denna blog (Ytligheter), men hur som helst rubriken retar mig lite. Det finns många, många fler bloggare som jag hellre skulle ge denna rubrik, proffsbloggare.

Sveriges enda proffesionella så kallade bloggare bor i Halmstad. Eleonore Nygårds arbetade förra året som kvalitetsingenjör på Ringhals, men lever idag på att skriva om sitt stora intresse, mode och kläder, på internet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:16 EM | Google

24 juli 2006

Hitta.se

Saxat ur DN:

Den nye chefen för nummerupplysningen hitta.se har strukit sig själv från databasen. Hans beslut är talande...Det säger mycket om bolaget och dess affärs­idé att inte ens den högste chefen vill ligga i sökkatalogen. Hitta.se är nämligen inte en traditionell nummerupplysning - som påminner om Televerkets gamla tjänst - utan ett register som kombinerar telefonnummer, gatuadresser, kartor, satellitbilder och foton på husfasader.

Jag tycker att tjänster som dessa är aningens integritetskränkande. Alla som inte har eller skaffar sig ett hemligt nummer finns med på Hitta.se. När inte ens den nya chefen för nummerupplysningen vill exponeras på Hitta.se så tycker jag att det säger en hel del.

Det går att klicka på en länk "[ Ändra uppgifter ]" vid en sökning där det är meningen att uppgifter ska kunna ändras. Hur kontrolleras att rätt person ändrar uppgifterna?

Ändringarna kommer att genomföras på hitta.se inom några dagar. För att ta bort en uppgift lämnar du fältet tomt.

Innan ändringarna kan sändas iväg måste en kryssa bockas i:
"Jag samtycker till villkoren för uppgiftshantering "

Vilket innebär:

Samtycke till behandling av personuppgifter
hitta.se ägs av Teleadress. Teleadress köper personuppgifter från bl a Sveriges teleoperatörer, Posten och SCB. Personuppgifterna förädlas och uppdateras bl a med hjälp av uppgifter från statens person- och adressregister ("SPAR") och information som lämnas direkt av de enskilda personerna. Teleadress behandlar personuppgifterna och säljer dem vidare för abonnentupplysning, logistiktjänster, analystjänster och marknadsföring. Mer information om Teleadress behandling av personuppgifter hittar du på www.teleadress.se.

Genom att skicka in kompletterande personuppgifter direkt till Teleadress samtycker jag härmed till att Teleadress behandlar personuppgifter om mig som jag själv har lämnat till Teleadress eller som Teleadress har inhämtat från någon annan källa (bl a teleoperatörer) för ovan nämnda ändamål.

Vill du ha information om vilka personuppgifter om dig som Teleadress behandlar kan du skicka din begäran skriftligen till Teleadress, Personuppgiftsombudet, Box 8185, 104 20 Stockholm.

Vill du ändra eller lägga till uppgifter gör du det under "Lägg till nya uppgifter" på hitta.se. Frågor besvaras på telefonnummer 020-25 20 20.

Fler och fler sådana här sajter ploppar upp. Jag vet inte om det är av godo i alla lägen. Själv har jag begärt att bli bortplockad, numret till min privata mobiltelefon ville jag inte ha exponerad på denna sajt - detsamma gäller Eniro. Jag har inte gett samtycke till det. Säkert finns det flera liknande tjänster som jag inte upptäckt?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 EM | Google

Donationsregistret och Vita Arkivet

Jag hörde på SVT:s nyheter att allt färre anmäler sig till donationstregistret. Har du anmält dig till donationsregistret?

Inte? Har du talat om för dina anhöriga vilken inställning till donation du har? Tänk om du trillar av pinn i morgon och dina organ kanske skulle kunna rädda andras liv? Ska bördan läggas på dina anhöriga att ta beslut om att tillåta organdonation eller inte, om de får en förfrågan av sjukhuset?

Anmälan till donationsregistret finns här, enkelt via webben.

När du ändå är i farten surfa förbi och ladda ned Vita arkivet.

Vita Arkivet är en kostnadsfri broschyr där man kan fylla i alla aktuella uppgifter om försäkringar, bankkonton, värdepapper och testamente. Men man kan också skriva ner sina önskemål om organdonation, begravning, dödsannons, musik m.m. Vita Arkivet ska förvaras tillgängligt, så att den kommer till användning vid rätt tillfälle.

Att fylla i detta torde underlätta för anhöriga vid ditt frånfälle.

Fast nu önskar jag alla ett långt lyckligt liv.
Men alla vet ju att det tar slut, förr eller senare.
Då kan det vara bra för anhöriga att klargöra det du kan.

Love, peace and understanding!

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:11 FM | Google

23 juli 2006

Grillfest

Det finns grillfester och det finns grillfester :).
Jag har varit på en riktigt rolig grillfest, som
har blivit en årlig tradition på Ledåsa,
fast för mig var det första gången.
Hemkommen, magen rund som en ballong :).
Trevligt! Gott! Mysigt!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:40 EM | Google

22 juli 2006

MET BILLY med tigermotiv

Jag söker med ljus och lykta efter denna hjälm. Den har utgått ur sortimentet, men det kanske ligger någon och skräpar i en mindre cykelaffär. Ser du en sådan här, maila mig pronto a_t@tele2.se och ge mig telefonnumret till affären.

Cykelhjälm

Den heter som sagt MET BILLY och jag misstänker att även om det är en barnhjälm så kan jag ha den. Jag testade Linus hjälm och den kunde jag ha, fast det inte var en vuxenhjälm.

Bilden är från Fredrikdals cykelaffär, men den är givetvis slut. Jag har ringt runt till ganska många affärer nu och det verkar snart vara samlingsvärde på denna hjälm med tigermotiv.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:07 FM | Google

Uppfinnarjocke

Ja, ibland får man vara sin egen lilla uppfinnarjocke. Jag bor på nedre botten och det känns inte så tryggt att ha fönstret öppet under natten. Tänk om jag inte vaknar om någon behagar ta sig in? Jag brukar vara lättväckt, men ibland sover jag som en stock och inget kan väcka mig. Det beror kanske på var i sömncykeln jag befinner mig.

Ett hundhalsband (R.I.P Buster, Laban, Nalle och Smulan) och två hänglås känns tryggt. Ska någon försöka ta sig in får de problem. Elementet sitter som gjutet och den andra fästanordningen likadant. Att jag inte har kommit på denna variant förut? Det är skönt att kunna sova med öppet fönster.

Om nu någon skulle vilja kika in ser de bara kokvrån. Den är inte mycket för världen, så det kan jag bjuda på :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:03 FM | Google

21 juli 2006

Konflikterna oroar mig

Jag har skrivit en hel del nu om konflikterna i Mellanöstern. Det beror helt enkelt på att jag är orolig för vad de ska föra med sig, nu och i framtiden, även för oss i Sverige. Den oron tror jag att jag delar med många.

Tänk om Olof Palme eller Dag Hammarskjöld hade levat i dag? Vad skulle de ha sagt om konflikterna i Mellanöstern? Hur skulle de ha agerat?

Förresten, var flygplansolyckan där Dag Hammarskjöld dog en olycka eller blev han mördad? Det finns många konspirationsteorier om detta. Jag har min egen teori, men den behåller jag för mig själv.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:48 EM | Google

Israel invaderar Libanon

Vilket kaffe skulle du bjuda på om du fick oväntat besök? En gammal Gevaliaslogan.

I Libanon tror jag inte befolkningen vill bjuda Israelerna på varken kaffe eller något annat. Nu har förmodligen de flesta västerlänningar evakuerats från södra Libanon. Nu kan Israel göra vad de vill och de har nu börjat invadera Libanon. Snacka om tvåfrontskrig, Gaza och Libanon.

Saxat ur DN:

Tusentals israeliska soldater har gått in i södra Libanon, enligt israeliska medieuppgifter på fredagen. Om Israel försöker invadera Libanon kommer den libanesiska armén att göra motstånd, varnar landets försvarsminister.

Varför vill Israel provocera fram detta? Israel kommer aldrig att kunna bomba eller skjuta ihjäl alla Hizbollah-anhängare. Tvärtom är det troligt att Israels agerande innebär att Hizbollah lär kunna värva nya anhängare bland de flyktingar som nu tvingats lämna sina sönderbombade hem i södra Libanon. Hat är en bra grogrund.

Saxat ur DN:

För varje israelisk bomb skapas nya gerillakämpar och terrorister. Historien lär oss att det finns ett direkt samband mellan Israels kollektiva bestraffning av arabiska civila och styrkan i grannländernas extrema rörelser.

Vitsen - "Jag heter Berit, men de kallar mig för Beirut för jag är så bombad." kommer jag ihåg. Den var malplacerad redan då och än mer nu.

Vad kommer härnäst?
Ligger Syrien och Iran på tur?
Vem vet när det gäller Israel.
Jag tycker att de har blivit lite fartblinda.

Jag hörde på TV i går att i Irak har de
senaste månaderna 100 personer dött i genomsnitt,
irakier som dödar varandra.
Dödspatruller vandrar på gatorna.

Mellanöstern börjar bli en riktig härdsmälta.
Det kan aldrig komma något gott ur det.

Andra bloggar om:
, , , , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:13 EM | Google

20 juli 2006

Ketchupeffekten

Man skakar och skakar och inget händer.
Helt plötsligt kommer allt på en gång.
Just där befinner jag mig nu.
Intressant upplevelse.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:30 EM | Google

Trängselskatten

Det var ett tillfälligt driftstopp i går och det gick inte att kommentera ett tag. Men nu verkar det fungera som vanligt igen.

Snart är försöket med trängselskatten slut, det så omdiskuterade och utskällda projektet. Det förvånar mig lite att på frågan om det skulle vara folkomröstning i dag skulle 52 procent av stockholmarna rösta ja och 40 procent nej.

Här kan du läsa mer om trängselskatten, en del ganska intressanta artiklar i DN.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 FM | Google

19 juli 2006

Borde inte killarna också visa snoppen?

Folkpartiet fortsätter att flörta med väljare, på ett i mitt synsätt fel sätt. Vid förra valet fick frågan angående språktest många röster. Försöker de nu med ytterligare liknande förslag fiska tillbaka dessa (i ganska grumliga vatten) som då röstade på dem nu i valet 2006?

Saxat ur en ledare i Expressen.

Inför 15-årsgräns för huvudduk. Förbjuda religiösa friskolor. Kontrollera underlivet på alla högstadieflickor. Det är några av de drastiska förslag folkpartiets Nyamko Sabuni presenterade på Fjärde sidan i Expressen i går.

Att tvinga någon till en gynekologisk undersökning kan anses i sig vara ett övergrepp. Alla som har legat i en gynstol vet hur utlämnad man känner sig, även om man går till gynekologen frivilligt. Jag är fullt övertygad om att de föräldrar som har könsstympat sina döttrar på ett eller annat sätt kommer att se till att de inte ens kommer i närheten av en gynstol. Ska tjejerna hämtas med tvång? Ska de tvingas upp i stolen?

Kvinnlig könsstympning är ett jäkla gissel, men jag vet inte om Folkpartiets förslag råder bot på den problematiken. Jag tror mer på information och upplysning, samt att könsstympningen kommer att försvinna i takt med att de som utövar den integreras i det svenska samhället. Vi har även en lagstiftning mot könsstympning, nyligen var det en rättegång och en fällande dom.

För om nu tjejer ska tvingas upp i en gynstol borde samma krav ställas på att killarna ska visa snoppen för skolsköterskan. Varför? Jo, omskärelse är i mina ögon också en form av könsstympning. Sker omskärelsen redan när barnet bara är en baby är det en form av övergrepp. Judar och muslimer omskär sina söner i tidig ålder, en ritual som ofta efterföljs med en fest. Vore det inte bättre att de fick välja själva som vuxna om de vill bli omskurna eller inte?

Kvinnlig könsstypning brukar dock, jämfört med killarnas, vara mer radikal, minst sagt. Det finns minst fyra varianter.

Saxat ur Vårdguiden.

Kvinnlig könsstympning innebär att en större eller mindre del av kvinnans könsorgan skärs bort eller på andra sätt skadas av orsaker som har med kultur eller tradition att göra. Enligt WHO finns det fyra olika typer av könsstympning:

1. Förhuden runt klitoris och/eller dess topp avlägsnas. Ofta görs ingreppen med ett rakblad, som ofta inte är steriliserat och kanske inte ens är vasst längre. Tänk vilken smärta flickan måste uppleva?

2. Hela klitoris och ibland även delar av eller hela de inre blygdläpparna skärs bort. Att ta bort hela klitoris är att förneka kvinnan ett normalt sexliv som vuxen. Även här används ofta ett rakblad, se ovan.

3. Hela klitoris samt inre och yttre blygdläpparna skärs bort. Sedan förseglas kvinnans könsorgan genom att det som är kvar av blygdläpparna sys ihop. Kvar blir en liten öppning för urin och menstruationsblod. Detta är det mest omfattande ingreppet som också kallas infibulation eller faraonisk omskärelse. Detta måste vara ett helvete att genomgå, speciellt om det sker utan bedövning och med ett slött rakblad. Underlivet blir förstört för resten av livet. Kvinnan "sprättas" upp inför giftermålet. Givetvis måste ju mannen kunna nyttja sin brud på sedvanligt sätt. Även denna uppsprättning torde vara smärtsam och mannens rätt till samlaget lär inte vara någon njutning för kvinnan. Tvärtom. Men det är väl antagligen det som är meningen?

4. Prickning eller rispning av klitoris med ett vasst föremål. Som en läkare sa på TV, detta är svårt att se vid en gynekologisk undersökning. Men för barnet var det troligtvis en traumatisk upplevelse när det skedde.

Huvudduk eller inte? Hur ska alla andra religiösa huvudprydnader hanteras (ofta är det män som bär dem), som turbaner, palestinasjalar som viras runt huvudet på ett visst sätt, judarnas hattar och den där lilla hättan (kippa) judarna brukar ha på huvudsvålen. Ska vi införa ett förbud att använda dessa huvudbonader under 15 år också?

Flickorna ska inte tvingas av sina föräldrar att bära huvudduk om de inte vill, men om de nu vill ha den så är ett förbud svårt att efterleva. Hur ska det kontrolleras? Vem ska eventuellt straffas om en tjej under 15 bär huvudduk? Tjejen eller föräldrarna?

Friskolor är jag emot. Men nu finns de och får till och med pengar av oss skattebetalare, fast en del av dem verkar lite dubiösa. Dock finns en viss insyn i och med att de uppbär bidrag. Är det bättre att de smyger med skolor? Friskolor utan insyn är väl än värre? För föräldrar som i dag har barnen i religiösa friskolor lär inte låta barnen gå i vanlig skola, utan då går nog bara skolorna "under jorden". Vi har en allmän skolplikt, men jag tror att det blir svårt att efterleva den. Ska barnen, vars föräldrar inte vill ha dem i svenska skolor, jagas fram med blåslampa och tvingas in i det svenska skolsystemet?

Folkpartiet flörtar med mörka krafter.
Det gick ju bra i förra valet.
Kanske det funkar i september?
Jag hoppas verkligen inte det!!!

Detta är dock något som borde genomföras.

I övrigt bör vi införa begreppet hedersvåld i brottsbalken, kriminalisera barn- och tvångsäktenskap, införa ett gränsbelopp för hemgiften samt senarelägga och förlänga preskriptionstiden vid könsstympning.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:53 FM | Google

18 juli 2006

Sukralos

Minns ni debatten om Aspartam (E 951)? De lärda tvistade om Aspartam var cancerframkallande eller inte. De har inte slutat tvista om den saken.

Nu lär en ny debatt blossa upp om sötningsmedlet sukralos (SVT video).

Sukralos görs av vanligt socker som tillsätts kloratomer och blir då 600 gånger sötare än socker och kalorifritt. Det oroar experter som jämför sukralos med DDT och PCB.

Vi behöver inte lättsötade produkter,
de håller bara sockerbehovet uppe.
Det finns inga bevis för att man går
ned i vikt med lightprodukter.

BitsockerStrösocker

Jag har slutat helt med lightprodukter.
Jag använder aningens fruktsocker till filen.
Till kaffet unnar jag mig två bitar råbitsocker.
För övrigt försöker jag undvika sötade matvaror.
Vilket inte är helt lätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:10 EM | Google

Dyr astmamedicin

Inte undra på att AstraZenecas aktier är så högt värderade - 417.50. Jag fick en smärre chock när jag skulle hämta ut min medicin, Symbicort Turbuhaler. Priset på 3 x 120 doser är 1567 kronor.

Vi har visserligen ett högkostnadsskydd på Apoteket, men tusen spänn fick jag hosta upp (jag hämtade även ut annan betydligt billigare medicin). Hur känns det i plånboken för någon som har det knapert ställt men måste ha denna medicin? The first cut is the deepest är väl en fras som kan tillämpas här, ett stort hål i plånboken.

Jag har inga problem att hosta upp en tusing, men tankarna far till dem som inte kan hosta upp dylika summor eller i alla fall får leva på bröd och vatten resten av månaden för att kunna lösa ut sin medicin.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:52 FM | Google

Inga uppmuntrande nyheter

Morgonnyheterna var inte så uppmuntrande nu på morgonen.

Saxat från SVT:

Femtio döda i attentat söder om Bagdad. Minst 50 människor dödades och ett 90-tal skadades under måndagen vid ett sprängattentat mot marknaden i en shiitisk del av Mahmudiyya, söder om Bagdad

Två bilbomber sprängdes och att beväpnade män sköt urskillningslöst på marknadsplatsen. Hur kan civilbefolkningen skydda sig mot sådant? Det går inte.

Saxat från SVT:

Många svenskar fast i södra Libanon. Några hundra svenskar som befinner sig i södra Libanon kan bli kvar, trots att läget är som svårast där. Enligt UD är det för riskabelt att evakuera.

Även här verkar UD mer alert. Hundratusentals har flytt landet. Det talas om värsta krisen i Mellanöstern på 20 år. Jag hörde på nyheterna i går att hatet mot västerlänningar eskalerar. En journalist berättade att hon och hennes team fick lämna en skola väldigt snabbt då stämningen blev mycket hotfull.

Det är som jag misstänker.
Våldet föder hat.
Hat mot allt som har med väst att göra.
Den utvecklingen är inte bra.
Det kan inte komma något gott ur detta.
Terroristerna lär få lätt att rekrytera nya adepter.
Jag tror att Israel har blivit fartblind.
Fattar de inte vad konsekvenserna kan bli
av aktionerna i Gaza och Libanon?

Saxat från SVT:

262 omkom i tsunami i Indonesien. Dödssiffran efter gårdagens tsunami på den indonesiska ön Java har höjts till minst 262. Omkring 160 personer saknas och 23.000 har flytt från sina hem. Två svenska barn saknas.

Det sägs att det finns svenskar med bland de omkomna, men de uppgifterna är tydligen inte bekräftade än. Personal från Sveriges ambassad i Jakarta har åkt till området, lite har UD lärt sig efter den stora tsunamin.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:56 FM | Google

17 juli 2006

Statsterrorn och terrorn oroar

USA har tagit på sig en storebrorroll och har fingrarna i alla syltburkar. Men när det gäller den nu uppblossande konflikten i Mellanösterna har de varit osedvanligt tama, rent av lama. Bush börjar väl längta efter att hans tid som president snart ska ta slut? Han har gjort sitt. Med råge.

Det är fortfarande myggor mot en elefant.
En obalanserad våg.
G8 har uttalat sig, lite lagom luddigt.

Saxat ur SvD:

Risken är att inte bara israeliska städer, palestinska områden och libanesiska mål sätts i brand, utan att Syrien dras in, i förlängningen även Iran, och att en växande vrede bland muslimer och araber leder till oroligheter och ytterligare terrordåd i västvärlden.

Den risken är ganska stor tror jag.
Det som händer nu när och spär på hatet och vreden,
som finns och alltid funnits hos alla parter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:29 FM | Google

16 juli 2006

Sommar, sommar, sommar...

Åtta timmar i den värmande solen.
Många sköna dopp och simturer.
Vad mer kan man begära?
Snart kommer regn och rusk.
Om drygt fem månader är det jul :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:40 EM | Google

Väckt i natt igen

På tal om grannsämja. I natt blev jag väckt av att grannarna i den inbyggda längan bredvid hade fest. De stojade ute på altanen så de hade kunnat väcka döda. Jag stack ut huvudet från kokvråfönstret och försökte få dem att förstå att det fanns faktiskt folk som ville sova. Minen på killen som stod närmast var obetalbar. Han var så full att ögonen var alldeles fylletomma, likt hjärnan antagligen var just då också. Han förstod ingenting misstänker jag. Men någon annan gjorde nog det eftersom de slutade efter ett tag.

Nu står liken kvar på altanen.

Liken efter festen

Några kommer säkert att vakna med huvudvärk :-).

BTW - en altan skulle inte vara dumt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:27 FM | Google

Myggor och en elefant

Myggor och en elefant?

Sedan stridena började i Libanon har fler än 100 libaneser dödats och i Gaza 78 palestinier. På den israeliska sidan har nio soldater dödats och fyra civila och minst 40 skadats. I Libanon har minst 252 människor skadats.

Av antalet döda och skadade går det att dra paralleller med myggor och en elefant eller en skev våg.

– Det finns en reell risk för att andra länder blandar sig i konflikten, men å ena sidan så är tillfångataganden på och raketbeskjutning av ett annat lands territorium fullständigt oacceptabelt, å den andra sidan är bruket av militära medel av en sådan omfattning mot andra sidan också oacceptabelt, åtminstone inte proportionerligt, sade ryska försvarsministern Sergei Ivanov.

Att med stridsflyg beskjuta en flyktingkonvoj och döda elva barn och sju vuxna som försökte fly från det krigshärjade området är väl aningen overkill.

Det kan vara förståeligt att de svenska myndigheterna vill ha garantier från bägge parter innan de börjar evakueringen av svenskar i Libanon.

För att få slut på de ständiga konflikterna bör Israel återgå till 1967 års gränser. Låt Golanhöjden och södra Libanon blir demilitariserade zoner under en internationell fredstyrka. Utrym bosättningarna som bara har eskalerat. Låt de hundratusentals palestinerna som bor i flyktingläger som Sabra och Shatila få flytta hem igen. De heliga platserna i Jerusalem bör ställas under internationellt övervakning, dela staden i två zoner.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:58 FM | Google

15 juli 2006

Naturist? Javisst!

Det finns många nakenbad i Stockholm, men givetvis även på andra orter i Sverige. Har du aldrig testat att sola och bada naken så rekommenderar jag dig att testa. Det är beroendeframkallande. Ingen bikini som skaver. Inga sladdriga badshorts. Solen som får smeka hela kroppen, inga vita albylarslen eller vita fula ränder efter bikinin eller baddräkten.

Nudist, naturist och nakenbad

Det är precis som vilken badplats som helst, bara det att ingen använder badkläder. Det tar bara några minuter att vänja sig vid att alla är nakna, underligt nog. Det är helt vanliga människor, ensamma, par, barnfamiljer och större sällskap som badar och solar där och inga knäppa kufar som kanske en del kan tro. Jag kan inte garantera att det är så på alla naturistbad, men å andra sidan tycker jag nog att Aftonbladet överdriver lite i denna artikel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:04 EM | Google

Fusk ska aldrig löna sig

Jag är inte så där överdrivet intresserad av italiensk fotboll, men jag har inte missat skandalerna som duggat tätt. Därför tycker jag att det är rätt att de som fuskat får stå för konsekvenserna.

Spelarna, de flesta i alla fall är förmodligen oskyldiga, drabbas hårt - hårdast drabbas klubbarna och deras ägare. Vilket är meningen misstänker jag. Många fingrar i syltburken, fingrar vars kladd blir svårt att tvätta bort.

Saxat ur Aftonbladets sportsidor:

Juventus, Fiorentina och Lazio åker ner - Juve förlorar två ligatitlar. Efter lååååång väntan läste i kväll chefsdomare Cesare Ruperto upp tribunalens dom mot de italienska mygellagen. Juventus åker ur Serie A och ner till Serie B – och förlorar dessutom sina två senaste ligatitlar. Fiorentina och Lazio gör Juve sällskap ner i serie B. Milan blir kvar i högsta serien. Det är den största skandalen någonsin i italiensk fotboll. Nu har den första domen fallit.

Ägarna till klubbarna kan väl knappast varit helt oinformerade om vad som pågått? Fusk ska aldrig löna sig. Läggmatcher. Köpta domare. Överenskommelser under bordet. Det har inget med sport att göra. Nu verkar pengar betyda en allt större del i många sporter, inte bara fotboll. Jag gillar inte den utvecklingen. Folk kan göra vad som helst för pengar. Sedan har vi problematiken med doping inom de flesta sporter.

Jag vet inte om jag instämmer i grattis och viva italia när de nu vann VM 2006.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:04 FM | Google

14 juli 2006

Vad är lycka?

Sverige hamnar först på plats 119 vid en undersökning vilka innevånare som är lyckligast, eller kanske rättare sagt upplever sig lyckliga. Vad är lycka egentligen? En BMW? En Jaguar? En sjumiljonerskåk på Lidingö? En fin titel eller en maktposition? En lyxkryssare? 80.000 i månadslön?

Lycka kan inte köpas för pengar är ett gammalt talesätt. Jag tror att det inte uppstått utan grund. För mig är lycka ofta små vardagsting. Att hitta just den temuggen jag behöver, att solen skiner, att pengarna räcker till de basala behoven varje månad. Lycka är även att känna sig behövd. Att känna att kunna ge av sig själv till andra. Att vara älskad. Att ha någon att älska. Ömhet. Närhet. Förtroende. Vänner.

Istället för att mäta BNP och inkomst har organisationerna New economic foundation och Friends of the earth använt Happy planet-index, tre faktorer för att ranka 178 länder, livslängd hos invånarna, välmående och skador på miljön.

Enligt undersökningen är de som bor på ön Vanauatu lyckligast.

Top fem
1. Vanuatu
2. Colombia
3. Costa Rica
4. Dominica
5. Panama

Botten
174. Ukraina
175. Dem. rep. Kongo
176. Burundi
177. Swaziland
178. Zimbabwe

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:38 EM | Google

Grannsämja

I natt vaknade jag vid halv ett av att några ungdomar satt ute på en balkong i huset mittemot och förde livliga diskussioner, skrattade och hade allmänt trevligt. Fast tidpunkten var lite illa vald. Alla har inte semester nu. Jag kan tänka mig att en och annan nära granne i samma hus var måttligt roade, speciellt de som kanske skulle gå upp tidigt i dag för att åka till sitt dagliga slit och släp.

I det hus jag bor i har jag tur med grannarna, de gör inte mycket väsen av sig. Det enda som gör mig smått vansinnig ibland är dörren till tvättstugan som finns bredvid min dörr. Det är en ståldörr och det låter verkligen när de slamrar med den. Ingen tänker på slamret och stänger den varsamt, utan pang tjong och igen. Plåtdörr möter plåtlist - det slamrar rejält.

På tal om balkonger.
Jag är glad att vi inte har denna typen av balkonger.
Hur lätt är det inte att gå in bakvägen så att säga.

Balkonger med brandtrappor

Fast jag har ingen balkong as it is.
Jag kan inte sova med fönstrena öppna.
Det vore inte kul om någon bara klev in :).
Fast nu i denna värme har jag haft ett fönster öppet,
när jag vaknar mitt i natten brukar jag öppna det.
Det blir ju outhärdligt varmt utan frisk luft.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:53 FM | Google

13 juli 2006

Att vara journalist har sina risker

Israel går in i Libanon, det där med respekt för gränser och andra länders suveränitet saknas tydligen. Enligt libanesiska säkerhetskällor skadades fyra journalister.

Att vara journalist i vissa regioner, speciellt krigshärdar, har sina risker. Under de senaste 12 åren har fler än 1100 journalister dödats. De flesta har dödats under sitt arbete och andra bara för att de skrivit om sådant som den egna regimen inte tolererat. Pressfrihet råder inte i många av världens länder. Många journalister lever under ständigt hot och trakasserier.

Under år 2004 dödades 71 journalister, flertalet i Irak. Det finns många fängslade journalister, under 2004 var det 114 som rönte det ödet. Mycket siffror hit och dit, men enligt IAPA (internamerikanska pressförbundet) så är Colombia värst under åren 1988 - 2002 med 105 dödade journalister, men morden på journalister i Irak kanske tar över den siffran snart, om det inte redan är ett faktum?

Ändå fortsätter många oförtröttligt att fortsätta med att försöka få fram sanningar och skriva artiklar som är kritiska och objektiva, mot den egna regimen eller andra. De har min stora beundran.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:18 FM | Google

12 juli 2006

Att kommentera fungerar nu

Nu verkar kommentarerna fungera.
*ta i trä*

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:12 EM | Google

Bomber i Bombay och i Irak och Sommarregn i Gaza

Saxat ur DN.

Mitt i värsta rusningstid på tisdagen exploderade sju kraftfulla bomber på olika pendeltåg och perronger i Bombay. Minst 135 (siffran har reviderats till 190) människor dödades och över 250 skadades i attackerna, uppgav indisk polis.

Ingen grupp har ännu tagit på sig skulden för dåden. Tydligen var det indiska inrikesdepartementet förvarnad om en förestående attack, men inte när och var.

I skymundan av denna tragiska händelse fortsatte Israel med sin operation Sommarregn i natt.

Saxat från SVT.

Minst sju personer dödades, varav tre barn, vid angrepp mot Gazaremsan i natt. Ytterligare 18 människor skadades, skriver Reuters. Ett trevåningshus sprängdes vid angreppet.

Israel påstår att anfallet riktades mot höga militära Hamasbefäl i staden Gaza för att "förhindra framtida angrepp". De tre barnen kanske ansågs vara potentiella terrorister? Eller menar Israel att lite spill i form av barn som dödas får man räkna med? Jag tycker inte att Israel är ett dugg bättre än dem de påstår sig bekämpa. Inte undra på att hatet närs i palestiniernas hjärtan. Jag fördömer både israelernas och palestiniernas terrordåd. Utav dessa kommer ingen fred att spira. Jag för egen del tror att denna offensiv som startade 28 juni 2006 var planerad, långt innan den soldat de säger sig söka kidnappades, det blev bara en bra ursäkt. Bara namnet ger mig dåliga vibbar. Sommarregn. Ett dödligt regn av granater.

Bomberna fortsätter att krevera i Irak. Attentatsvågen fortsätter i Bagdad oförtröttligt. Nu är det inte bara utlänningar och den inhemska polisen som är måltavla. Nu är det vanliga medborgare som dödas, varje dag dödas flera irakier. Det är shia- och sunnimuslimer som dödar varandra, irakier som dödar varandra. Hur nära är Irak ett inbördeskrig?

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:33 FM | Google

403 Forbidden

Jag fick ett par mail som frågar varför de möts av denna 403 forbidden när de försöker kommentera. Det är inte jag som spärrat ut världen :), men webhotellet. Jag har försökt skriva i var och varannat inlägg att det inte går att kommentera, men tydligen försöker en del göra det ändå.

403 forbidden

Förhoppningsvis ska det snart gå att kommentera på bloggen. Men än har jag inte fått besked, så 403 forbidden lär visas ett tag till.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:34 FM | Google

11 juli 2006

Trött på att nollblogga

Nu börjar jag allvarligt tröttna på att nollblogga. Jag hoppas kommentarerna kommer igång snart. Men å andra sidan :-). Jag kan skriva vad jag vill utan att någon kan säga mig emot, fast det är i längden lite tråkigt. En blogg bygger på kommunikation, att andra ska kunna kommentera det som skrivits, om de vill och har lust.

-----

Grattis Carina på riktiga 30-årsdagen :).
Nu är du tant! Kram från morsan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:15 EM | Google

Bensinpriset ökar

Bensinpriset ligger nu på 12.64 för 95-oktan. Dyrt, ja - men vi är inte ensamma om det. I Europa finns det många länder som har samma prisnivå. Jag orkar inte yvas över att bensinpriset ökar. Jag tycker det är helt okey. Jag har en bensinsnål bil och åker bara bil om jag måste, annars tar jag mig fram via kollektivtrafiken. Det ökande priset kanske till slut kan bli ett incitament att skaffa en bensinsnål bil eller en miljöbil driven på etanol eller gas.

Jag hittade några siffron från 2005 på Vägverkets hemsida. Jag misstänker att priserna har ökat proportionellt i de olika länderna. Att bensinpriset ökar beror på att efterfrågan från länder som Kina och andra har ökat. Ännu ett incitament att försöka styra över till miljövänliga alternativ, inte bara i Sverige utan i hela världen. Miljön kommer inte att palla trycket annars. Det går snabbt att förstöra vår natur och miljö, men det tar lång tid att återställa och reparera den, om det ens går i vissa fall.

PS. De som måste ha bilen för att ta sig till jobbet får dra av detta på deklarationen och än så länge är det ett högre belopp per mil än bensinpriset.

Att kommentera fungerar ej.
Webbhotellet testar MT och besked kommer kanske i dag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:29 FM | Google

Bloggar på universitet och högskolor

En intressant artikel om bloggning om hur
den sprids på svenska universitet och högskolor.

Att blogga kan vara marknadsföring.

Ingen nyhet för en del, men kul att det sprids.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:00 FM | Google

10 juli 2006

Bröllopsbild

Sent omsider, men bättre sent än aldrig.
Min kamera fungerade inte okey, men jag fick andra bilder.
Visst ser de lyckliga ut?
Min dotter gifte sig 17:e juni, fast
alla gäster trodde det var ett 30-års kalas :).

Min dotters gifte sig 17:e juni

Min dotter är dessutom världens bästa mamma till tre barn och jag är så stolt över henne.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:39 EM | Google

Välbehövligt regn

Nu åskar och regnar det så jag var tvungen att stänga fönstret, kvavt som det är. Det regnade in. Men regnet behövs. Fast det kan ju regna rak om nu ska regna :-).

Jag har ännu inget hört angående min blogg och avstängningen av dess funktioner. Frågan är ju vad det är som suger kraft ur servern. Det är lite tråkigt att blogga statiskt, det vill säga att ingen kan kommentera. Men jag hoppas på besked snarast, bara det inte blir att jag måste flytta bloggen eller alla mina sidor :(.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:17 FM | Google

9 juli 2006

Personal ersätts med rörelselarm

Carema är en av de ledande privata producenterna av vård och omsorg i Norden. Jag läser på deras hemsida, "Caremas vision är att skapa en sjukvårdsmodell för framtiden".

Innebär denna modell att personal ska ersättas med rörelselarm? Jag fick ett mail som bad mig puffa för detta. Larm kan aldrig ersätta personal. Eftersom detta är ett ämne som är allmängiltigt så gör jag som mailskribenten ber mig, länkar till en protestlista hos demensförbundet.

Än har jag ingen anhörig som vårdas för demens, men jag inser att jag snart lär få det. Då vill jag att den personen ska få den bästa vården som finns. Jag tror inte det blir Carema Äldreomsorgs demensboende Opalgården i Huddinge eller dito hem i kommunen Carema driver.

Mer kritik mot Carema i Agenda SVT och i en artikel i Ljusnan.

PS. Att kommentera fungerar ej.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:35 FM | Google

8 juli 2006

Skillnader ökar mellan kvinnor

Skillnaderna i livslängd ökar mellan rika och fattiga kvinnor. Skillnaden i livslängd mellan rika och fattiga män minskar.

Saxat ur DN:

Det finns dock fortfarande stora sociala ojämlikheter i hjärtkärlsjuklighet och dödlighet vilket kan bidra till den stora ojämlikheten som syns i all dödlighet.

Tja, männen är norm när mediciner testas. Kvinnors symptom på hjärtinfakt är mer svårbedömda, men det borde läkarna ha lärt sig numera tycker jag. Men det finns nog mycket kvar av attityden, SVBK - sveda, värk och bränn-kärringar hos många i läkarkåren.

En annan faktor är att många låginkomstkvinnor som lever som ensamstående mödrar har det tuffare nu. Det lär inte bli mindre tuffare om Alliansen vinner. Däremot kommer kvinnor med hög inkomst, både ensamstående och gifta, kunna köpa hushållsnäratjänster - vilka ska öka om Alliansen vinner.

Gissa vilka som kommer att städa skit hos andra?
De som själva inte har råd att anlita dessa tjänster.
Skomakare, bliv vid din läst.

PS. Att kommentera fungerar inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:51 EM | Google

Djurblogg

Fick ett så rart mail:

Vill bara framföra ett stort och varmt tack för många intressanta tankar kring djur. Har suttit vid min dator på Xxxxxx Xxxxxxxxx xxxxx med ett fånigt leende på läpparna i snart en timme.

Jag kanske ska börja med en blogg om enbart djur?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:38 FM | Google

7 juli 2006

Ditt och datt

Skönt. Almedalsveckan är snart över. Den har spelat ut sin roll. Ursprungstanken till veckan i Almedalen har transformerats till något likt Kiviks marknad. Det är bara ett enda stort spektakel och vem f*n orkar bry sig, speciellt i denna värme? Fotbollen är också snart slut. Skönt :). Det har varit lite väl mycket. Kul för dem som gillar fotboll, men jag kroknade helt när Sverige torskade mot Tyskland.

Det är verkligen varmt. Man glömmer lätt. Det är kanske tur det. Dessa dagar ska jag spara i mitt mentala minne, ett gott råd jag fick i dag vid badet. Fast när det är minus 20 kanske det blir svårt att försöka locka fram dem när man tomglor och går inåt i sig själv, för att koppla av.

Det där med att glömma är lätt.
Sommaren 2004 kan inte varit någon hit.
Av en slump hittade jag detta inlägg jag skrev 7 juli 2004.

Morgonstund har guld i mund
När jag steg upp i morse kastade jag ett öga på termometern utanför köksfönstret. Modesta nio grader varmt. Huvaligen. Jag gick ut och satte mig på verandan med en kopp kaffe och tände en morgoncigarett. Jag njöt av stillheten och morgonljuden runt omkring mig, tupparna som gal inne i hönshuset, ekorrarna som rasslade runt i träden och en och annan morgontidig fågel som testade rösten inför dagens konsert. Men något saknades.

Värmen saknas. Det är inte speciellt varmt och ljuvligt när det bara är nio grader varmt. Mina tankar for till alla dem som legat ute i natt i tält eller husvagn. De måtte ha haft det kylslaget och kanske även blött, beroende på vart i landet de slagit upp sina bopålar. Svensk sommar i ett nötskal? Det verkar i alla fall vara årets melodi.

Dessutom var det en ovanligt regnig sommar.

Det är ganska lustigt att skriva inlägg och så kan ingen kommentera. Nu är jag en riktig nollbloggare :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:16 EM | Google

Meterolog i badshorts

Saxat från Resume.

Meterologen Anders Nylund på TV4 presenterade dagens väderleksrapport iklädd badshorts.

– Det hade aldrig varit en tjej i bikini, det är ju fullständigt uppenbart. Då hade det blivit ett jäkla liv, säger kanalens sportkrönikör Patrick Ekwall.

Intressant resonemang. Det är tydligen helt okey med en man i badshorts. Jag har sett reprisen och tyckte själv att det enbart var roligt, dessutom är han känd för att försöka skoja till väderleksrapporterna – vilket kan behövas ibland.

Men det skulle antagligen inte accepteras om en kvinnlig meterolog stod i bikini och gjorde samma sak. Jag förstår inte skillnaden, men det gör tydligen andra. Varför är det sådan tabu runt nakenhet som är så naturligt? Nu snackar jag inte om porriga utvik och porrfilmer där det enda syftet är att sexualisera nakenheten.

PS. Kommentarer fungerar ej.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:29 FM | Google

6 juli 2006

Lönesänkningskarusellen har startat

Teknikföretagen vill pressa ned lönerna i industrin med tyska metoder. Det gäller fler företag. Det har redan skett inom vissa branscher. Men kommer hyrorna att sänkas? Matkostnaderna? Mitt i detta kom Centern nu i Almedalen med ett intelligensbefriat förslag om green cards. De vill ge gröna kort till 20.000 om året. Men hallå! Vi har redan en stor arbetslöshet. Varför spä på den ytterligare? Skulle det genomföras skulle det i mina ögon ytterligare öka pressen på att sänka lönerna.

Sajten http://www.jobbjakt.se/ är bara en början. Sälj dig billigast för att få ett jobb. Dessutom, om den skulle granskas, misstänker jag att mycket av kontakterna resulterar i svartjobb.

BTW - det går fortfarande tyvärr inte att kommentera. Kanske först i nästa vecka enligt webhotellet. De ska analysera loggfilerna och försöka se vad det är i MT som suger kraft ur webservern så de måste stänga databasen. Nu har i alla fall en lösning gjorts så att anslagstavlan i guiden fungerar, förut låg den nere samtidigt när bloggen inte fungerar. Jag hoppas att de hittar boven i dramat. Jag testade att installera WP just for fun, men jag gillade inte gränssnittet och insåg vilket jobb det skulle bli att importera alla inlägg så jag lade ned projektet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:52 EM | Google

Plagiat och/eller lobbying

Vi måste ha väldigt slöa politiker eller helt enkelt okunniga, i alla fall kan jag få det intrycket när många riksdagsledamöter helt enkelt kopierar material av andra, exempevis text intresseorganisationer skrivit. Finns det dessutom inga källhänvisningar kan det vara fråga om brott mot upphovsrätten anser jag, såvida det nu inte rent av är ren lobbying – vilket inte gör saken ett dugg bättre. Det var inte små stycken som kopierats såg jag på TV. Varning kan flaggas för rena faktafel. En del motioner hade nästan bara några rader text skriven av riksdagsledamoten själv, resten var plagiat av andras texter.

Är det av ren slöhet är det en skandal. Är det av okunnighet, det vill säga att riksdagsledamoten inte kan skriva en hel motion med egna ord är en katastrof, lite mer begär i alla fall jag av de som sitter i riksdagen. Det är även en trovärdighetsfråga. Är det intresseorganisationen som skrivit merparten av motionen eller är det riksdagsledamoten?

Databasen Urkund används av skolor för att leta efter plagiat vid skolor och universitet. Nu kanske det är dags att anställa en person som sitter och kollar alla motioner mot denna databas?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:16 EM | Google

Bloggen avstängd

Jobbar på att försöka lösa problemet.
Det går inte att kommentera inlägg as it is.
Det går bara att läsa statiska filer.

// Annica

Annica Tiger 10:26 FM | Google

5 juli 2006

Valaffischer genom tiderna

Det var ganska roligt att kika på bildspelet på DN (syns i mitten på sidan) som visar hur de olika partiernas valaffischer har sett ut genom tiderna. Gissa vems affisch texten nedan tillhör? Kanske inte så svårt :).

SVERIGES KVINNOR!
En var som röstar på "arbetarepartiet", röstar för familjebandens upplösning, barnens förvildning, och sedernas förfall.

En intressant resa i tiden.
Hur var det nu med moderaternas nya stil som arbetarparti?

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:03 FM | Google

4 juli 2006

Besserwisser

Jag är sååååååååååååå djävla trött på alla besserwissrar som det finns av i mängder. Min f.d svåger var en dito. Honom hade jag svårt för. Tur att han inte längre finns i familjekretsen.

Jag fick ett mail där en man skrev om hur förträffligt det var att ta bort fästingar med ett speciellt diskmedel (skriver inte sorten då jag inte vill göra reklam för detta diskmedel).

Man skulle droppa några droppar av diskmedlet på fästingen på en bomullstuss och gnida lite försiktigt på fästingen i ett par tre varv, vips så skulle fästingen släppa. Ja, det låter ju bra.

Men jag svarade att jag var lite osäker på om metoden är bra. Risken finns att fästingen hinner spy upp lite av sitt maginnehåll innan den lossnar. I maginnehållet finns smittämnen som Borrelia och Erlichia som exempel. TBE-viruset smittar redan när fästingen satt sig och börjat suga blod. Jag skrev också att jag tyckte det lät lite likt den gamla smörmetoden som användes som huskur när jag var liten.

Svaret jag fick var inte trevligt.
Undra om han hade svarat lite otrevligt om han mailat en man?

Hur som haver, jag svarade lugnt och sansat, att så länge ingen har bevisat att fästingen INTE släpper ifrån sig smittämnen under borttagning med diskmedel, så tänker inte jag förorda denna metod.

Det finns fästingpincetter och hanteras de rätt så är de den allra bästa metoden, såvida man nu inte klämmer fästingen på magen med pincetten. Men fästingborttagare har ju information om hur de ska användas. De som inte läser manualer kanske inte läser instruktionerna, men det är deras problem.

Jag själv har fortfarande förmågan kvar att ta fästingar med bara naglarna, det lärde jag mig under mina femton år som hundägare. Det är bra nu när B:s katt börjar få fästingar.

Jag får fortfarande inte själv ta i henne, men han lurar henne att lägga sig på golvet genom att kelas och jag sticker in händerna emellan hans och "scannar av" och tar bort eventuella fästingar, utan att hon fattar vad som händer :-). Katter är kanske inte så smarta som alla säger?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:05 EM | Google

Folkpartiet kör en re-run

Vid förra valet gick det riktigt bra för Folkpartiet då de lanserade sin idé om prov i svenska för att bli svensk medborgare. Nu kör de en re-run och hoppas kanske att siffrorna skjuter i höjden, likt de gjorde då inför valet. Alliansen är inte riktigt med på noterna såg jag på TV, men de verkar låta honom hållas. Centern fick vika sig direkt, Maud lade sig platt. Men jag misstänker att Alliansen tänker låta Folkpartiet köra sitt race, bara för att få de där extra procenten, från väljare som är rasister eller i alla fall något ditåt, och sedan när valet är klart så lär Folkpartiet få lägga sig platt. Först då. Konspirationsteorier så det räcker. Men i krig och kärlek är allt tillåtet. Jag tycker dock att det var en stor besvikelse att Centern la sig platt, bara för att Alliansen skulle verka enad.

Enad är den inte tycker jag. Moderaterna kallar sig det nya arbetarpartiet och säger sig vilja värna om låginkomstagare. Kristdemokraterna vill sänka skatterna för de med hög inkomst, samt skrota fastighetskatten - som ändå ofta "minskas" i och med att räntan för huslånen får dras av. Säg den hyresgäst som får dra av del av hyran. Låginkomstagare bor ofta i hyreslägenheter.

Update:
Det går bra att lova vitt och brett i Almedalen.
Allt för att locka väljare.
Alliansen börjar bli lite desperat är min känsla.
När löftena sedan efter valet ska synas,
det är då det blir intressant.
Men kanske tyvärr försent för oss vanliga låginkomstagare.
Att ta bort fastighetskatten skulle kosta runt 30 miljarder.
Hur ska det finansieras?
Låna, öka på utlandsskulden?
Dra in på välfärden i det svenska folkhemmet?

Som jag skriver i kommentarerna:
Sänkta hyror för hyresgäster får vi nog alla titta i himlen efter. Nu har Alliansen anammat KD:s idé. Men hur ska de finansiera 30 miljarder? Ta från de fattiga och ge till de rika? Inte lär det bli någon Robin Hood-variant, det vill säga tvärtom.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:51 EM | Google

3 juli 2006

Du har väl svarat?

Hans Kullin har fått in 500 svar, men hoppas på flera innan helgen. Så ta några minuter och fyll i hans bloggenkät. Det vore kul om fler gjorde det. Jag är väldigt nyfiken på slutresultatet. Observera att det inte bara är bloggare som kan delta i bloggenkäten.

Till enkäten >>>>

Andra bloggar om:
och

Update: Den är avslutad. Lite snabbt tycker jag?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:03 EM | Google

Bad och natur

För varmt för att vara inne.
För varmt för bloggande.
För varmt att vara inne i stan.
Det blir badet som gäller.
Badet som ligger ute i naturen.
Grönt och fint.
Svalkande vatten.
Lugn och stillsam omgivning.
Jag tror jag har blivit badberoende :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:23 FM | Google

2 juli 2006

The power of Trafik

Jag är så glad att det finns människor som fortfarande har tid och ork att hjälpa till. Tack Martin och mailinglistan Trafik.

Nu har anslagstavlan på HTML-guiden fått en likadan lösning som bloggen har, att en bokstav måste fyllas i manuellt innan ett inlägg kan postas eller svaras på.

Jag håller tummarna att det kommer att fungera. Tack även till de som hjälpt mig att hålla anslagstavlan ren från spam.

Jag HATAR spam så jag hoppas
verkligen att detta kommer
att stoppa allt spam som höll
på att göra mig skogstokig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:01 EM | Google

Solkrämsbekymmer

Vart tog solkrämen Delial vägen?
Den som luktade så gott.
Nu finns inte ens längre min
favorit Nivea Sun Spray faktor 2,
den har tydligen utgått ur sortimentet.
Nej, detta är ingen produktreklampost :-).
Ett I-landsvardagsproblem rakt av.
En bjärt kontrast, med tanke på det jag skrev i går.
Men livet består av kontraster.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:29 FM | Google

1 juli 2006

Finns ingen Fader som hjälper

Fader vår, som är i himmelen; helgat varde ditt namn; tillkomme ditt rike; ske din vilja, såsom i himmelen, så ock på jorden; vårt dagliga bröd giv oss idag; och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro; och inled oss icke i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo.

Jag misstänker att det finns liknande böner med likalydande text för dem som har en annan religiös tro. Men vad hjälper böner? Vanliga civila människors böner hjälper inte mot bomber eller kulor. Jag är glad att jag inte bor i Gaza, utan el och vatten och under beskjutning, eller i Irak där ingen går säker och ingen vet var och när nästa självmordsbomb ska utlösas. Jag funderar ibland på om människorna i Irak tycker att de fått det bättre eller sämre efter USA:s invasion och Saddam Husseins fall, eller om palestinierna tycker detsamma efter valet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:46 EM | Google

Googleannonser

Jag satt och läste en artikel i DN på nätet, om mannen som dök från Västerbron men aldrig kom upp till ytan igen. Tragisk olycka. När jag kom till slutet fann jag något som jag i alla fall tyckte var ganska intressant. DN använder sig av Google Adsense.

Googleannonser

Ofta ser man dessa annonser på bloggar och andra hemsidor som inte kvalar in och är intressanta för annonsörer och annonsnätverk, men jag har aldrig sett det på en så pass stor sajt som tidningen DN. Börjar det bli svårt att få annonsörer?

Lite B-lag över DN tycker jag i detta fall.
Jag förknippar Google-annonser med mindre sajter.
Det finns ofta inga andra alternativ.
Fast DN kanske har en specialdeal och får mer per klick?
Men lustigt ser det ut i alla fall.

Jag trodde jag hade hamnat rakt in i en blog.

Andra bloggar om:
, ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:06 FM | Google