« Naturist? Javisst! | Startsidan | Väckt i natt igen »

16 juli 2006

Myggor och en elefant

Myggor och en elefant?

Sedan stridena började i Libanon har fler än 100 libaneser dödats och i Gaza 78 palestinier. På den israeliska sidan har nio soldater dödats och fyra civila och minst 40 skadats. I Libanon har minst 252 människor skadats.

Av antalet döda och skadade går det att dra paralleller med myggor och en elefant eller en skev våg.

– Det finns en reell risk för att andra länder blandar sig i konflikten, men å ena sidan så är tillfångataganden på och raketbeskjutning av ett annat lands territorium fullständigt oacceptabelt, å den andra sidan är bruket av militära medel av en sådan omfattning mot andra sidan också oacceptabelt, åtminstone inte proportionerligt, sade ryska försvarsministern Sergei Ivanov.

Att med stridsflyg beskjuta en flyktingkonvoj och döda elva barn och sju vuxna som försökte fly från det krigshärjade området är väl aningen overkill.

Det kan vara förståeligt att de svenska myndigheterna vill ha garantier från bägge parter innan de börjar evakueringen av svenskar i Libanon.

För att få slut på de ständiga konflikterna bör Israel återgå till 1967 års gränser. Låt Golanhöjden och södra Libanon blir demilitariserade zoner under en internationell fredstyrka. Utrym bosättningarna som bara har eskalerat. Låt de hundratusentals palestinerna som bor i flyktingläger som Sabra och Shatila få flytta hem igen. De heliga platserna i Jerusalem bör ställas under internationellt övervakning, dela staden i två zoner.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 16, 2006 2:58 FM