« Folkpartiet kör en re-run | Startsidan | Valaffischer genom tiderna »

4 juli 2006

Besserwisser

Jag är sååååååååååååå djävla trött på alla besserwissrar som det finns av i mängder. Min f.d svåger var en dito. Honom hade jag svårt för. Tur att han inte längre finns i familjekretsen.

Jag fick ett mail där en man skrev om hur förträffligt det var att ta bort fästingar med ett speciellt diskmedel (skriver inte sorten då jag inte vill göra reklam för detta diskmedel).

Man skulle droppa några droppar av diskmedlet på fästingen på en bomullstuss och gnida lite försiktigt på fästingen i ett par tre varv, vips så skulle fästingen släppa. Ja, det låter ju bra.

Men jag svarade att jag var lite osäker på om metoden är bra. Risken finns att fästingen hinner spy upp lite av sitt maginnehåll innan den lossnar. I maginnehållet finns smittämnen som Borrelia och Erlichia som exempel. TBE-viruset smittar redan när fästingen satt sig och börjat suga blod. Jag skrev också att jag tyckte det lät lite likt den gamla smörmetoden som användes som huskur när jag var liten.

Svaret jag fick var inte trevligt.
Undra om han hade svarat lite otrevligt om han mailat en man?

Hur som haver, jag svarade lugnt och sansat, att så länge ingen har bevisat att fästingen INTE släpper ifrån sig smittämnen under borttagning med diskmedel, så tänker inte jag förorda denna metod.

Det finns fästingpincetter och hanteras de rätt så är de den allra bästa metoden, såvida man nu inte klämmer fästingen på magen med pincetten. Men fästingborttagare har ju information om hur de ska användas. De som inte läser manualer kanske inte läser instruktionerna, men det är deras problem.

Jag själv har fortfarande förmågan kvar att ta fästingar med bara naglarna, det lärde jag mig under mina femton år som hundägare. Det är bra nu när B:s katt börjar få fästingar.

Jag får fortfarande inte själv ta i henne, men han lurar henne att lägga sig på golvet genom att kelas och jag sticker in händerna emellan hans och "scannar av" och tar bort eventuella fästingar, utan att hon fattar vad som händer :-). Katter är kanske inte så smarta som alla säger?

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 4, 2006 9:05 EM