« maj 2007 | Startsidan | juli 2007 »

29 juni 2007

Jämställdhet verkar inte vara prio ett

Nya regeringen lever inte upp till sina mål när det gäller jämställdhet. Det kanske inte är lika viktigt som att genomföra de andra reformerna som utlovats och delvis genomförts?

Efter ett knappt år med den nya regeringen visar nu SvD:s genomgång att andelen kvinnor har sjunkit bland de nyutnämnda cheferna. 4 av de 14 som hade utnämnts fram till mitten av juni är kvinnor, vilket motsvarar 28 procent. Siffran kan jämföras med utnämningarna under 2005. S-regeringen misslyckades med sitt mål att hälften skulle vara kvinnor, men med 41 procent kvinnor var obalansen mindre.

När Alliansen var i opposition så gnälldes det ofta över svågerpolitik i utnämningspolitiken. Men den borgerliga regeringen började med att utse moderaten Per Unckel till landshövding i Stockholm. Bra start när det utlovadedes att ett maktskifte skulle leda till stora förändringar?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:58 FM | Google

28 juni 2007

IDG hoppar på Twingly-tåget

Låt mig gissa eller rättare sagt sia om flera länkar till IDG i framtiden. Se, redan här är en :-). IDG kommer att få många fler länkar nu från bloggare eftersom de kommer att köra samma stuk som DN och SvD redan gör. Jag tycker i och för sig att Twingly är en lysande idé, men ser ofta att det missbrukas - en ren subjektiv bedömning från min sida givetvis.

Själv var det länge sedan jag ens besökte IDG:s sajt. Jag länkade ofta dit förut, men tröttnade då det ofta var så mycket faktafel i artiklarna. Det är väl även i denna artikel lite luddiga formuleringar och det där med ett par minuter är inte riktigt rätt, det kan ta bra mycket längre tid än så ibland. Vilka bloggtjänster pingas automatiskt av Twingly med jämna mellanrum?

För att vara med i faktarutan måste du länka till en artikel på computersweden.se i ett av dina blogginlägg. Gå sen in på Twinglys webbsajt och ”pinga” din blogg genom att skriva in adressen. Vissa bloggtjänster kan sedan pingas automatiskt av Twingly med jämna mellanrum. Ett par minuter senare kommer ditt blogginlägg att dyka upp i Twingly-rutan vid den länkade artikeln på computersweden.se.

BTW - Jag prenumererar på InternetWorld, men kommer antagligen inte att förnya prenumerationen när det så blir dags för tidningen har sannerligen synnerligen förändrats och är inte alls lika intressant att läsa som förut, för en vanlig lekman som jag. De har nischat sig mot helt andra målgrupper numera.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:14 EM | Google

En av de sista manliga ridderliga gesterna?

Jag saknar tydligen både vett och etikett, för jag blir ofta lika förvånad de gånger jag kollar in frågorna och svaren från DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing.

Låt männen ha denna en av de sista ridderliga gesterna kvar! Om du ser att det är praktiskt för mannen att du bistår med dörren så gör det, men inte som "vanlig artighet" - säkert är flertalet män gladare om de får hålla upp dörren för dig eller klara av detta själva.

Att en kvinna håller upp dörren för en man är tydligen inte okey. Själv tycker jag att den som först kommer till dörren och öppnar den håller även upp den om efterkommande följer, oavsett kön. I mina ögon vore det fräckt att bara helt sonika gå in genom dörren och låta den smälla igen framför ögonen på efterföljande person, om det nu råkar vara en man. BTW - jag kollar inte ens könet på efterföljande person.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:11 EM | Google

27 juni 2007

71456

Jag fick detta mail från en kennel som föder upp min favoritras - New Foundland. Jag har testat och det funkar. Om det blir en varm sommar så kan det vara bra att ha denna möjlighet. Det kan gälla en hund som sitter i en kokhet bil eller kanske ett barn rent av.

När du ser en varm hund i en bil SMS:a bilens registreringsnummer till: 71456 - då får du tillbaka namnet på ägaren till bilen och då kan man ropa upp förarens namn på t.ex utställningar, vid varuhus, köpcenter eller liknande tillställningar. Du kan också ringa nummerupplysningen för att få fram telefonnumret till ägaren!

Varje sommar dör en eller flera hundar en plågsam död av ren okunskaphet. Ja, jag hoppas att det är okunskaphet och inte illvilja från hundägarens sida. Det är ju bara att sätta sig själv i en solvarm bil och testa hur länge man står ut.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:19 EM | Google

26 juni 2007

Bloggtreklöver 126

Anette Jahnkes blogg

MinaModerataKarameller

Vladdek

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:03 EM | Google

Ny dator på G

Alltid lika spännande att slå på datorn och se hur länge det tar innan musen fryser och systemet brakar ihop. Det brukar ta en kvart/halvtimme. Men nu har jag blivit lovad en helt ny dator. Må den komma snarast :).

Jag behöver tips på bra brandväggar och antivirus. Just nu testar jag ZoneAlarm och Avast, men jag vet inte om Avast är så bra. Jag avinstallerade Norton Internet Security 2007 för att kolla om det var det programmet som spökade, men det var det inte. Jag gillar det programmet, men det suger kraft ur datorn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:59 FM | Google

25 juni 2007

Behåll CSN as it is!

Vad är vitsen med att låta bankerna sköta utlåningen till studenter istället för som nu CSN? CSN har funnits så länge jag kan minnas och ja - jag har studielån jag fortfarande betalar av och lär få göra tills jag fyller 68 eller trillar av pinn tidigare.

Men vitsen med CSN är att alla behandlas lika eller ska så göras. Jag har inga negativa erfarenheter av CNS. Visst ibland har det varit svårt att få tag på någon via telefon, men det har förbättrats under åren.

Risken med att bankerna ska ta över det hela är flera, bland annat kommer de att ge studielån i samma omfattning som CSN? Varför ska bankerna hantera studielånen och vad jag kan tänka mig tjäna kovan på uppräkningen som sker varje år. Eller kommer bankerna att snällt överlämna de pengarna till statskassan? Nopp! Skulle inte tro det.

Inget tycks vara heligt för Alliansen när det gäller att privatisera.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:03 EM | Google

24 juni 2007

Svensk färskpotatis och svensk matjesill, om jag får välja

Jag föredrar att köpa svensk mat så långt som det bara är möjligt. Men det börjar bli allt svårare att hitta den. Ett exempel, det finns 6-7 sorter bacon på Coop - men bara en enda av dem är från svenska gårdar.

Nu ligger det bacon från Tyskland, Danmark och andra länder och bara tar mer och mer plats och tränger undan den svenskproducerade. Det är säkert inte fel på bacon från andra länder, men jag vill gynna svenska bönder och svensk livsmedelproduktion. Snart kanske vi inte har en sådan kvar på grund av all import.

Bönderna får en krona per kilo färskpotatis läste jag häromdagen, resten tar mellanleden och vad jag minns betalade jag 6.90 kilot i fredags.

Jag är orolig över att svenska bönder ska sluta odla potatis på grund av olönsamheten i grödan. Jag betalar gärna mer per kilo om jag bara visste att det gick rakt ned i bondens ficka.

Ska jag vara ärlig vet jag inte så mycket om böndernas ekonomi, men vad jag har förstått får de svenska bönderna inte alls lika mycket i bidrag som vissa länders bönder får i EU. Det kan ses som lite underligt, att det inte är lika över lag. I början var nog tanken god, men det har spårat ur.

Svenska bönder inbillar jag mig behandlar sina djur på ett bättre sätt än vad som sker i en del andra länder. Jag minns i Thailand när vi låg bakom en lastbil fullastad med bufflar som låg på ovanpå varandra i lager efter lager och hölls kvar på flaket via ett nät. I detta nät hade både huvuden, klövar och andra kroppsdelar fastnat och vridits ur led när djuren i ren desperation försökte ta sig ur detta nät.

Jag tror inte jag skulle få se något liknande i Sverige. Jag tror vi har en annan syn på djurhållning. Jag vill i alla fall inbilla mig det. Jag äter kött, men det ska vara från en svensk gård för jag inbillar mig att djuret i alla fall levt ett drägligt liv innan slakt, samt att slakten skett på ett för djuret skonsamt sätt.

Det importeras allt mer farlig mat från Kina står det i artikeln, det importeras säkert mycket bra mat därifrån också. Jag tror nog att det finns fler länder som borde kontrolleras, även inom EU.

Det är bara en bråkdel av maten som kontrolleras vid EU:s yttre gräns och sällan testas tillsatser som vitaminer och mineraler. Därför larmade EU inte om att två kinesiska partier A-vitamin avsedda för bröstmjölksersättning innehöll den farliga bakterien enterobacter sakazakii, som kan vara dödlig för spädbarn. Bakterien upptäcktes när partiet nådde Nederländerna.

Sådant som ovan ska inte kunna ske. Inte heller bör förbjudna färgämnen, antibiotika, konserveringsmedel eller bekämpningsmedel kunna slinka in i mat via import. Enligt artikeln kan det också ske via olaglig import. Smutsig och illaluktande mat eller livsmedel med höga halter av tungmetaller, mögelgifter och dioxiner få absolut inte förekomma i importerad mat, vilket land det än kommer ifrån.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:55 EM | Google

20 juni 2007

Blogpaus

Datorn svajar igen.
Den fungerar bara när den vill :).
Därav så få uppdateringar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:23 EM | Google

18 juni 2007

Varför har många så bråttom i trafiken?

Jag kör numera ofta på 30-vägar, väl märkta både med skyltar och ditmålade 30-markeringar med jämna mellanrum på asfalten, men ändå tycks många andra trafikanter tycka att jag är ett pucko som håller 30. Det tutas, ges fingrar hit och dit och idiotiska omkörningar görs. Jag hoppas varje gång en sådan omkörning görs att det finns en fartkontroll runt hörnet, men tyvärr klarar de flesta sig. Fattar inte folk att det finns anledningar till att vissa vägar har olika hastigheter?

Nollvisionen kommer vi nog aldrig att uppnå i trafiken. Tyvärr. Bara denna helg dödades minst sju i trafiken, en helt vanlig helg.

Varje olycka är en olycka för mycket. Jag tror att i många fall är det farten som är avgörande. Jag ser varje dag bilister som kryssar i hög fart mellan filerna precis som om det vore något nöjesfält de är ute och lattjar med bilen i.

Motorcyklister (inte alla givetvis, men tillräckligt många) brassar på så man kan bli mörkrädd för mindre och i går var det en ung kille som körde så fort att han knappt klarade av kurvorna under den tid jag hann se hans framfart på Örbyleden.

Han hade nog inte hört eller läst nyheterna.

I Stockholmsområdet avled en 31-årig man sedan han med mc krockat med en bil på Örbyleden söder om Stockholm på lördagseftermiddagen.

Jag jobbade då och valde en annan väg, slumpen eller tillfälligheten, så jag hörde bara talas om olyckan i går när de som fastnat i köerna berättade för mig om olyckan. Detaljerna ville jag inte veta. Jag mår så dåligt av vetskapen att ett liv släckts, i onödan och att nära och kära drabbas.

Bättre att köra lugnt och säkert och komma hem om än lite senare, än att inte komma hem alls.

En annan typ av fordon har blivit populärt och som jag sett en hel del av på senaste tiden är fyrhjulingar som körs på de stora vägarna, ofta i stora klungor - men även en och en. Jag tycker de kör för fort och att de sitter alldeles för oskyddade, likt motorcyklisterna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:07 EM | Google

16 juni 2007

Var finns logiken?

Nya förändringar och givetvis drabbar det dem som redan har det knapert. En karensdag till bör införas anser regeringen. En vanlig förkylning blir osedvanligt dyr med andra ord. Fler kommer att gå till jobbet och med all sannolikhet smitta sina kollegor och andra de kommer i kontakt med, bara för att de inte har råd att förlora två dagars lön.

De som är sjuka en längre tid kommer att få fler karensdagar!

Citerat ur DN:

Det ska också finnas en ettårig tidsgräns för att vara sjukskriven. Sedan blir det antingen sjukersättning (förtidspension), för en liten och väldefinierad grupp och inte för dem med mer diffusa diagnoser, enligt förslaget. Det ska också införas något som kallas långtidssjukpenning för den som exempelvis väntar på medicinsk behandling. Det tredje alternativet är att neka ersättning efter ett år - då får personen ifråga gå tillbaka till jobbet eller vara arbetslös.

Gå tillbaka till jobbet? Om personen inte är frisk efter ett år? Bli arbetslös? Då flyttas ju bara problemet till en annan instans och vad är syftet med det? Det enda som händer är att den enskilde individen drabbas än hårdare ekonomiskt.

Ibland tycker jag regeringens logik är lite underlig.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:43 FM | Google

12 juni 2007

Döende människor måste få dö med värdighet

Palliativ vård måste få kosta pengar. Människor som ligger för döden måste få den allra bästa vården de kan få, kosta vad det vill. De ska få dö med värdighet, de ska få all den smärtlindring som går att ge och framförallt bör personaltätheten vara stor så att ingen riskerar att dö ensam i sin säng när det så är dags.

Med tanke på det jag skrev i går är detta ett exempel på hur det kan gå när exempelvis vården privatiseras.

För att få fortsätta driva vård av svårt cancersjuka i Täby lade Förenade Care AB ett så lågt bud att de tvingats till kraftiga nedskärningar. Nu har halva läkarstyrkan sagt upp sig.

Förenade Care AB:s bud var ett skambud och skammen bör Täby stå för eftersom de accepterade det.

BTW - hur fungerar deras hemtjänstverksamhet? Två verksamheter har de vunnit med lägst pris. Vinstgivande är företaget givetvis. På vems bekostnad?

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:44 EM | Google

11 juni 2007

Inte alls säkert att privat äldreomsorg blir bättre

Jag tillhör dem som tycker att skola, vård och omsorg ska skötas av kommun och landsting. Jag tycker inte att skola, vård och omsorg ska drivas i privat regi med rent vinstintresse. För inte handlar det om välgörenhet.

Det finns säkert en hel del kostnadseffektiviseringar som kan göras för att reducera nuvarande kostnader, men inte på bekostnad på personalens väl och ve - samt löner. Plattare organisationer borde till så att de anställda känner sig mer delaktiga, det skulle vara bra och finns viljan är det nog inga problem att fixa det. Det går nog att fixa passion även där.

Eventuella överskott ska gå tillbaka till kommun och landsting eller än hellre in i verksamheten för att kunna förbättra och utveckla den och inte hamna i någon privats aktörs ficka.

Vem garanterar kvalitén? Vem kontrollerar att privata alternativen blir likärdiga och inte sämre? Vem kontrollerar att inte bara godbitarna plockas ur godisskålen? Hur värderar man god vård? Bra skola? Bra äldromsorg? Varför ska marknaden in och härja bland det viktigaste områden vi har att förvalta? Jag är skeptisk. Mycket skeptisk.

Just nu råder rena Klondyke-stämningen,
alla vädrar morgonluft.
Pengar att tjäna!

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:29 EM | Google

Smörj in barnen ordentligt med solkräm

Att barn inte ska vistas i solen utan varken solkräm eller skyddande kläder är väl de flesta föräldrar medvetna om? Hur föräldrarna själva sköter sitt solskydd är det nog mer lite si och så med. Hur kan folk annars bli så bruna på så kort tid?

Brun vill ju de flesta bli och solskyddsfaktor 20 är ingen hit i så fall. Själv kör jag med solskyddsfaktor 2 om jag nu ids smörja in mig. I Thailand kan jag sträcka mig upp till solskyddsfaktor 4 eller 8 om jag ska ut på sjön. Det är egentligen urbota dumt, men jag har sedan barnsben en hud som verkar tåla solen hur bra som helst, fast nu med det alltmer tunna ozonlagret kanske även jag får se upp. Men jag känner när det är dags att sluta sola, tur är väl det :-).

Jag vet inte hur många gånger jag har sett på semesterresor folk som har pressat järnet första dagen och sett hur de blivit rödare och rödare. En gång gick jag faktiskt fram till en engelsman och sa att nu ska du nog sluta sola om du tänker ha någon som helst nytta av resten av semestern. En del ser man första dagen på stranden och de har förmodligen bränt sig rejält, för de syns inte till mer eller så ligger de resten av semester vid hotellets pool i skuggan?

Bästa sättet att undvika att bränna sig är givetvis att hålla sig i skuggan eller stanna hemma. Men vem minns inte barndomens glädje över att få bada? När jag var liten var det inte så mycket snack om solskydd :-). När jag kom till skolan efter sommaren brukade fröken i mellanstadiet oja sig och fukta fingret och dra det utmed ryggen för att kolla att jag inte var smutsig istället för brun. Jag minns det så väl. Det är väl i den vevan som min hud härdades mot solens strålar.

Jag är medveten om cancerrisken. Men sommaren är kort. Vi bor i ett land där det mestadels är kallt och mörkt och då är det svårt att inte försöka suga ut varje minut ur sommaren, när det väl blir en sådan. Vissa år blir det ju inte ens sommar och sol, utan sommar och regn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:26 FM | Google

Ballongkaos över Stockholm

En underfundig rubrik hos SVT, jag ser mig luftballonger kors och tvärs men klickar jag mig in i artikeln är rubriken mer rättvisande, luftballongdramer i södra Stockholm.

Men för att vara en enda kväll var det ovanligt många luftballonger som tvingades nödlanda eller kraschlanda, en del landningar med personskador som följd. Men det hindrar mig inte från att vilja flyga luftballong, den punkten finns kvar på min att göra lista. Men visst får jag mig en tankeställare...

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:10 FM | Google

8 juni 2007

Våga vägra samlag utan kondom

Hur kan någon medvetet smitta andra med hiv? För det anser jag att denna man gjort. Medvetet. Varför kan jag bara spekulera i. Självförnekelse av att han är hivsmittad? En vilja att dra med sig så många andra ned i skiten eftersom han själv hamnat där? Ett hat mot kvinnor, därav det oskyddade sexet? Vad som än döljer sig bakom hans agerande är det förkastligt.

En 32-årig hivsmittad man misstänks ha smittat ett stort antal minderåriga flickor i Stockholmsområdet efter att ha haft oskyddat sex med dem. Två tonårsflickor är konstaterat smittade.

Han chattade med flickorna på Lunarstorm, Snuttis eller msn/messenger under nicket Hot Boy. Det är minst 130 flickor han chattat med och frågan är hur många han sedan stämt träff med och haft samlag med? Föräldrarna? Har de noll pejl med vad deras barn sysslar med på nätet och i förlängningen IRL?

De unga tjejerna som haft oskyddat sex har de inte fått sexualundervisning i skolan eller hemmet? Har de aldrig aldrig hört talas om kondomer? Vilket är ett måste numera tycker jag, oskyddat sex med främlingar är som att spela roulett.

Eller är vi i Sverige så naiva att vi tror att det inte drabbar oss, bara andra. Risken att smittas finns i alla grupper, många lever väl kvar i någon slags tro att det bara är knarkare och homosexuella som ligger i riskzonen. Så är det inte. Vem som helst kan bära på smittan, medvetet eller omedvetet. Kondom är det bästa skyddet. Våga vägra samlag utan kondom!

Jag skulle önska att fler testade sig när det gäller hiv. Har du testat dig? Jag gjorde det innan jag gifte mig, bara för säkerhetsskull. Detta gäller även klamydia. Det bör fler testa sig och se om de har, i alla fall de som vill ha barn i framtiden.

Våga vara idiot? Vågra vägra kondom?

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:35 FM | Google

7 juni 2007

Nu börjar jag bli lite trött på min dator

Det var inte länge datorn höll sig vid liv. I går så la den av igen. Nu sitter jag återigen med min gamla dator som har fungerat som ett urverk sedan 2002, förutom att den låter som ett tröskverk. Jag satt och surfade med Firefox och nya datorn bara frös. Sedan kom två blåskärmar efter varandra och sedan fungerade inte ens Felsäkert läge. Det blir bara en prompt som står och blinkar längst upp till vänster.

Jag blev så dj*vla förbannat så jag stängde av den och åkte iväg och badade istället. Premiärdoppet för i år. Varmt var det inte. De påstod att det var 20 grader i vattnet, men de måste haft en glädjetermometer för inte kändes det som 20 grader, jag kastade mig inte direkt i vattnet så att säga. Men det var skönt att komma iväg och ligga och slappa i solen. Det är ju kul att det kan vara soligt när man är ledig också och inte bara när jag jobbar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:15 FM | Google

5 juni 2007

Internet har blivit pedofilernas guldgruva

Pedofili är en sexuell läggning jag aldrig kommer att kunna acceptera som default. Sex ska ske frivilligt och bägge parter ska vara med på det, sedan må det gälla vaniljsex eller bondage. Men barn SKA INTE utnyttjas av vuxna. Det är inte en form av sexuell aktivitet som är accepterat av samhället och kommer nog aldrig att bli det förhoppningsvis.

Jag har noterat att det varit en hel del debatt på mailinglistor om en viss pedofilsajt.

Nya webbhotellsägaren säger:

Jag har läst materialet som finns och personligen håller jag inte med. De påstår bland annat att barn skulle kunna ha frivilliga kärleksrelationer till vuxna och det är ju helt befängt.

Javisst är det helt befängt. Dessutom är det olagligt. Övergrepp på barn är olagligt. Att inneha barnpornografiska bilder är olagligt. Vart gränsen går när det gäller att uppmuntra eller glorifiera pedofili är nog en gråzon. Den gråzonen borde snarast utredas, den och andra liknande gråzoner. Yttranderihet i all ära, men vart går gränsen? Det vore intressant om den prövades.

Jag har kikat på sidan och jag tycker personligen att den är helt vrickad. Hur kan vuxna människor tro och försvara samlag, sex och sexuella handlingar med barn och tycka att det är okey att inneha barnpornografiska bilder? Fattar de inte att de flesta bilder är tagna under tvång? Ser de inte barnens tomma och livlösa ögon? Hur kan de tro att barnen frivilligt går med på att ha sex och att de dessutom njuter av det? Tror de att barnen verkligen frivilligt poserar framför kameran?

Justitieminister Betarice Ask hälsar via sin pressekreterare att hon inte känner till sajten. Men nu gör hon det. Hur tänker hon agera? Jag vill ha besked och det vill nog andra ha.

– Det är upp till myndigheterna att kontrollera om brott begås på internet.

Lätt att säga så, men det är inte ofta myndigheterna bryr sig om vad som finns på Internet, så svaret är helt åt skogen och visar brist på engagemang. Dessutom undrar jag lite över ordet myndigheterna? Det finns ingen myndighet som har Internet som huvudsak. Datainspektionen? Glöm den instansen. De vill inte ha med hemsidor att göra eftersom det bara är bökigt och tidskrävande.

Yttrandefrihet i all ära, men Internet har blivit ett forum för samhällets negativa baksidor och ger bland annat ved till elden när det gäller pedofili. Innan Internet, Usenet och BBS:er kom hade de med all sannolikhet svårare att sprida bilder runt i olika digitala nätverk. Men verksamheten fanns, men hur de skötte kontakterna då är jag ganska nyfiken på.

Pedofilerna skulle försöka hänga upp liknande texter, som finns på deras sajt, på Konsums anslagstavla så skulle de få se att där skulle de inte hänga kvar speciellt länge. De må tycka synd om sig själva och vara oförstående att deras sexuella läggning inte är accepterad. Men är de så dumma i huvudet att de inte förstår att det beror på att oskyldiga barn är inblandade och att det de sysslar med är olagligt?

Andra bloggar om:
, , , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:36 FM | Google

4 juni 2007

Dålig koll av annonsörer

En Google-annonsör tänkte kolla hur dumma folk är på nätet, eller okunniga vilket är ett litet snällare ord tycker jag.

Googleannons

Det tog lång tid för Google att reagera.

Annonsen låg ute på Google i sex månader. Under den tiden klickade 409 människor på den. Google reagerade inte på annonsens formulering förrän Stevens skrev om sin annons på sin blogg och den fick uppmärksamhet i media.

Detta förvånar mig faktiskt. Jag trodde att Google hade lite koll på sina annonsörer. Nu fanns det ingen skadlig kod, eftersom det bara var ett test. Men om.....

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:08 FM | Google

3 juni 2007

Män kan inte våldtas

För trettio år sedan kom Märta Tikkanen ut med sin roman ”Män kan inte våldtas”. Den väckte stor uppmärksamhet när den kom. Av naturliga skäl är det kanske svårt för en kvinna att våldta en man, rent fysiskt. Motsatta fallet är mer vanligt och mer genomförbart eftersom mannen kan penetrera kvinnan oavsett om hon är med på det eller inte.

Men män kan faktiskt våldtas, av andra män. Det var en problematik som inte var på tapeten för trettio år sedan. Södersjukhuset har öppnat en akutmottagning för våldtagna män och jag hoppas att det är början på att problematiken att män våldtar andra män uppmärksammas och att fler kliniker kommer.

Många män som blir våldtagna polisanmäler inte, främst på grund av skam- och skuldkänslor.

Känns lite igen, så upplever många kvinnor det också. Men fortfarande är det mer vanligt att kvinnor våldtas, men jag tror att problematiken med att män våldtas kommer att eskalera. Jag hoppas att fler och fler män tar mod till sig och anmäler om de utsatts för en våldtäkt.

Men allt tar sin tid. Det svenska rättsväsendet är trögt, alldeles för trögt och framförallt så är det många poliser och åklagare som inte gillar denna typ av mål. Det finns åklagare som ”ligger” på utredningen tills den preskriberas och en del poliser ger inte järnet vid förhör eller eftersök av misstänkt.

Ofta står ord mot ord, men har en kvinna/man dokumenterade skador i underliv och uppenbarligen utsatts för våld finns det väl inget att diskutera. Nu med möjligheten att använda sig av DNA-prov torde det inte vara några problem i sig. När inga fysiska skador finns blir det givetvis svårare, men då ska rättvisans våg fram och bägges utsagor vägas lika.

För inte länge sedan var det helt lagligt för en man att våldföra sig på sin hustru, begreppet våldtäkt rymdes inte inom äktenskapets gränser. Nu har det ändrats. Det var inte länge sedan (och är så även numera beroende på vilken åklagare/domare som sitter i rätten) det fanns en grundsyn att en våldtagen kvinna fick skylla sig själv i viss mån. Helst ska en kvinna gå klädd i burka för att inte misstros och beläggas skuld för det som hänt, typ med frågor:

– Hur var du klädd?
– Hade du druckit sprit?
– Har du haft analsex tidigare?

Kvinnojourer och andra organisationer har jobbat hårt för att ändra på detta. Utvecklingen har inte skett av sig självt. Vad gör de seriösa mansjourerna? De kanske inte är så intresserade då flertalet av de män som våldtas inte har de sexuella preferenser som anses som default i samhället. I mina ögon ska det inte spela någon roll. Men hur är det krasst sett? Kommer männen som polisanmäler att få samma kränkande frågor i rätten? Det är en intressant frågeställning.

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:01 FM | Google

2 juni 2007

Stafett mot våldtäkt

Med tanke på texten jag skrev häromdagen att ett nej är alltid ett nej vill jag puffa för en länk, http://www.stafettmotvaldtakt.nu.

Stafett mot våldtäkt är en protest mot det sexuella våldet mot kvinnor, att lagen om sexualbrott inte följs och att kvinnors nej inte respekteras.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:00 FM | Google

Bloggattack

Bloggattack
- åter ett nytt ord att lägga in i ordlistan.

En medarbetare till socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog har polisanmälts för en bloggattack mot en känd journalist.

Jag tänker inte citera texten han skrev, det är dumt att upprepa den. Texten går att läsa i artikeln. Förbenat korkat av skribenten att ens skriva så, även om han nu tagit bort texten och bett om ursäkt.

Utvecklingen inom bloggosfären oroar mig. Jag har ju varit med ett tag och sett varthän det barkar. Fler och fler wacko-bloggar dyker upp, men det förvånar mig att en medarbetare till socialdemokraternas partisekreterare sällar sig till denna växande skara.

Men rent generellt är det faktiskt mest högerbloggare som verkar vara skogstokiga i både sina bloggar och kommentarer i andras bloggar. Det skulle vara intressant med en undersökning och uppskattning av hur det egentligen står till med detta.

Själv tycker jag att kommentarerna borde kunna hållas på en rumsren nivå. Alla kan inte tycka lika. Alla ska inte tycka lika. Men att istället för att diskutera texten görs det personliga påhopp och det tillför inget i sig, utan sker bara i syfte att vara taskig och elak.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:14 FM | Google

1 juni 2007

Näthataren Jonas Gifting

Fy fan hur lågt folk kan sjunka. Det jag syftar är på Jonas Giftings kommentar i inlägget nedan. Hissen har fastnat eller hur jag nu ska tolka det hela.

BTW - enligt ett mail jag fick så finns det ingen levande person i Sverige som heter Jonas Gifting. Det är taget från en död historisk person. Så fegt att inte ens kunna kommentera under sitt riktiga namn. Hur trovärdig kan hans blog vara?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:19 EM | Google