« Ballongkaos över Stockholm | Startsidan | Inte alls säkert att privat äldreomsorg blir bättre »

11 juni 2007

Smörj in barnen ordentligt med solkräm

Att barn inte ska vistas i solen utan varken solkräm eller skyddande kläder är väl de flesta föräldrar medvetna om? Hur föräldrarna själva sköter sitt solskydd är det nog mer lite si och så med. Hur kan folk annars bli så bruna på så kort tid?

Brun vill ju de flesta bli och solskyddsfaktor 20 är ingen hit i så fall. Själv kör jag med solskyddsfaktor 2 om jag nu ids smörja in mig. I Thailand kan jag sträcka mig upp till solskyddsfaktor 4 eller 8 om jag ska ut på sjön. Det är egentligen urbota dumt, men jag har sedan barnsben en hud som verkar tåla solen hur bra som helst, fast nu med det alltmer tunna ozonlagret kanske även jag får se upp. Men jag känner när det är dags att sluta sola, tur är väl det :-).

Jag vet inte hur många gånger jag har sett på semesterresor folk som har pressat järnet första dagen och sett hur de blivit rödare och rödare. En gång gick jag faktiskt fram till en engelsman och sa att nu ska du nog sluta sola om du tänker ha någon som helst nytta av resten av semestern. En del ser man första dagen på stranden och de har förmodligen bränt sig rejält, för de syns inte till mer eller så ligger de resten av semester vid hotellets pool i skuggan?

Bästa sättet att undvika att bränna sig är givetvis att hålla sig i skuggan eller stanna hemma. Men vem minns inte barndomens glädje över att få bada? När jag var liten var det inte så mycket snack om solskydd :-). När jag kom till skolan efter sommaren brukade fröken i mellanstadiet oja sig och fukta fingret och dra det utmed ryggen för att kolla att jag inte var smutsig istället för brun. Jag minns det så väl. Det är väl i den vevan som min hud härdades mot solens strålar.

Jag är medveten om cancerrisken. Men sommaren är kort. Vi bor i ett land där det mestadels är kallt och mörkt och då är det svårt att inte försöka suga ut varje minut ur sommaren, när det väl blir en sådan. Vissa år blir det ju inte ens sommar och sol, utan sommar och regn.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 11, 2007 7:26 FM