« Grattis! | Startsidan | Bondfångeri »

11 juli 2004

Våga vara idiot

Klamydia är en bakteriell (orsakad av en mikroorganism) infektionssjukdom som ofta överförs sexuellt – en av bieffekterna är att den kan orsaka sterilitet. Den som drabbats av klamydia märker ofta inte att han eller hon har sjukdomen och därför är spridningen så stor. Gonorré orsakar ofta flytningar och därmed brukar de flesta ana oråd när de smittas av den könssjukdomen.

Antalet som smittas av klamydia ökar lavinartat. Ökningen tycks vara störst hos ungdomar. Inte bara klamydiaspridningen ökar, utan även smittspridningen av hiv och syfilis.

Våga vara idiot? Vågra vägra kondom? Eller vad är det frågan om? När jag var ung så ville inte killarna använda kondom och använde ofta ursäkten:
– Det är som att käka kola med papper på.

Vad ursäktas icke-användningen
av kondom med nuförtiden?

När jag var ung var vi inte så upplysta som dagens ungdom är, eller i alla fall borde vara. Att använda kondom är inte enbart ett skydd för att förhindra oönskade graviditeter, som ofta var orsaken till dess användning när jag var ung, utan ett utmärkt sätt att skydda sig mot oönskade veneriska sjukdomar.

Nu när det finns abortpiller och bra andra preventivmedel är kondomen fortfarande en viktig faktor att räkna med. Kondom är det bästa sättet att skydda sig mot oönskad smitta, näst efter total avhållsamhet. Information i alla ära, men den är totalt meningslös om den inte fastnar inne i de grå cellerna. Det borde hamras in som ett mantra.

Kondom är det bästa sättet att
skydda sig mot oönskad smitta.
Kondom är det bästa sättet att
skydda sig mot oönskad smitta.
Kondom är det bästa sättet att
skydda sig mot oönskad smitta.
Kondom är det bästa sättet att
skydda sig mot oönskad smitta.
Kondom är det bästa sättet att
skydda sig mot oönskad smitta.

Inget samlag är värt risken att drabbas av ett livslångt lidande i form av hiv-smitta, risken att få syfilisutslag, gonorréflytningar eller klamydia som kan leda till att man blir steril.

För att få bukt med spridningen av oönskade sexuellt överförda sjukdomar borde alla sexuellt aktiva kunna ges möjlighet att testa sig minst en gång om året. Dessutom borde det finnas enkla och billiga "hemma-kit", där man själv kan testa slidsekret eller snoppdito, för detektering av exempelvis klamydia.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 11, 2004 11:43 FM

Kommentarer

Konstigt, när jag läser detta ser jag "Outbreak - i farozonen", en film om något ebola-aktigt virus (med Dustin Hoffman). I filmen är folk lika slarviga med skyddet.

Skrivet av: Johnny datum: juli 11, 2004 05:42 EM