3 maj 2005

Bloggforum 2.0

Då var det dags igen. Bloggforum 2.0 den 28:e maj kl 13.00-17.00 JMK, Karlavägen 104, Östermalm, Stockholm. I år är det större, fler paneler och förhoppningsvis fler deltagare.

Sara, Bengt och Johnny ska i en workshop visa hur enkelt det är att starta en blogg och visa hur man kommer igång. En blogg behöver inte vara pretto, en blog kan faktiskt vara allt från dagliga dagboksanteckningar för att hålla kontakten med vänner utomlands eller i andra delar av vårt avlånga land till att användas som en föreningsblogg där föreningsnyheter annonseras. Det är bara fantasin som begränsar vad en blogg kan användas till. Sara, Bengt och Johnny ska demonstrera hur man kommer igång i några av de enklaste bloggverktygen på nätet, visa hur de fungerar, samt ge tips och råd och dela med sig av sina erfarenheter.

Övriga ämnen är bland annat:
Att Blogga - Vad är poängen?
Workshop - Avancerad bloggning.
Bloggarna och valet 2006.
Bloggar för företag och marknadsföring.
Bloggar och media.
Hur man läser och skriver bloggar.
Att skapa förtroende genom att blogga.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:20 FM | Kommentarer (2) | Google

2 maj 2005

Jag vill vara bara jag och inget annat.

Over and out. Det är med lite sorg i hjärtat jag ser att R2 kanske kommer att sluta med sina uppdateringar.

Om jag ska vara ärlig har jag de senaste veckorna gått och funderat på samma sak. Vad finns det mer att tillägga, som jag inte redan skrivit om eller funderat kring under alla dessa år från 1997 och fram till i dag? Allt går igen känns det lite som ibland. Jag påmindes om det när jag skrev inlägget "För ung för abort" och lite slött lade in två länkar till tidigare texter, för att slippa återupprepa mig. Det kändes lite fel, men samtidigt rätt.

Denna hype som nu skapats kring bloggandet förstår jag mig inte på. Det känns inte bra att bloggandet ska listas, rankas och tävlas om. Bloggar en del för bloggandets skull enbart? Blogga bör man, annars dör (syns) man (inte)? Under "Dagbok på nätets" glansdagar runt 1997 - 2001, då många började skriva (en del skriver fortfarande) kändes det inte som en hype, utan det var bara roligt, spontant och inte ett dugg pretto.

Jag tar mig fiheten och citerar från R2:s text:

– Jag skriver inte dagbok, inte personliga anteckningar heller, jag bloggar. Fräckt? Inte ett dugg! Been there, done that!

Jag tyckte inte om ICA-kurirens rubriksättning och inte heller om vad IW skrev i tidningen om mig. Jag gissar att många skulle tycka att det var superkul och häftigt att uppmärksammas, men jag gör inte det. Jag vill inte vara "bloggarnas okrönta drottning" eller "det närmaste vi kommer en svensk nätlegend".

Jag vill vara bara jag och inget annat. Jag vill inte känna några krav på att leverera eller att prestera. Är jag bara kanske lite bloggtrött? Eller har fått en släng av blogghäfta? Eller har jag helt enkelt tröttnat? Jag vet inte vilket och just nu orkar jag inte bry mig heller. Det är som det är, det blir som det blir.

Jag fick ett citat via mail.
Jag suger på det som en karamell.
Det smakar okey so far.

Tänk som ensamseglaren och mångsysslaren Sven Lundin:
"Om jag ska ge upp, så ska jag i alla fall inte ge upp i dag".

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:53 EM | Kommentarer (13) | Google

29 april 2005

Bloggstafetten

Bloggstafetten drar igång den 1 maj. Nu i mer organiserad form. Det är Jerry som åtagit sig att hålla i den. Den tidigare bloggstafetten tappade fart mot slutet, men nu ska den förhoppningsvis både hållas igång och alltid vara aktuell.

Vill du vara med.
Surfa in på http://www.sveriges.com/blogstafetten/
och anmäl dig!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:45 FM | Google

21 april 2005

Bloggöl

Bloggöl på Kristi Himmelsfärdsdagen föreslår Chadie. Det låter som en bra idé. Håkan kommenterade så här:

En öl får det bli till vinnaren av vadet. Minst! Egentligen borde alla som kom på listan få en öl som grattis. Och alla som inte kom på listan borde få en öl som tröst. För att inte tala om alla de kloka människor som förstått att man inte kan tävla i bloggning.

Vilket innebär att det kan bli en ganska rolig bloggöl :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:36 EM | Kommentarer (4) | Google

Flashbloggning

Företag och Organisationer ignorerar mail. Finns en mailadress som kontaktmöjlighet ska den mailadressen fungera, mailen som sänds till den adressen skall läsas av någon levande person och framförallt - ett svar ska returneras inom rimlig tid.

Mail bör besvaras

Ett brev betyder så mycket är en gammal slogan. Ett mail betyder lika mycket, eller i alla fall att svar fås på ett ivägsänt mail. Jag mailade Dells support för över ett år sedan och har fortfarande inte fått svar på min fråga. Det är ett bra exempel på hur det inte ska fungera.

Bengt uppmanar att så många som möjligt bloggar om detta i dag, en liten flashbloggning med andra ord. Flashmob är ett begrepp som är etablerat, även om jag inte sett eller hört så mycket om det på senaste tiden. Men jag tror att flashbloggning kan vara lika effektivt, genom att många på samma gång sätter fingret på något som är viktigt.

Senare under dagen kommer Bengt att sammanställa en lista på alla som hakar på denna flashbloggning och kopiera gärna av den listan på din egen blogg sedan. Det blir mer effekt bakom aktionen på detta vis.

Mitt Aktuellt
Plus minus noll
Günters snabbnoterade
Livet på en pinne
Stationsvakt
Min plats bland orden
Frihetens vingar
Annica Tigers Blog
Barseblog
Hovbergs blog
Hakke snackar
LarsOlofsson
Artikelverkstaden
Från mitt hörn
Researcher

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:19 FM | Kommentarer (6) | Google

Grattis till alla 212 bloggar som fick röster i IW

Jag fick ingen InternetWorld i brevlådan i går, jag hoppas den kommer i dag. Iréne fick den i går och var snabb ut med listan. Jag har ju förstått att jag hamnade på sjunde plats i deras omröstning. Men jag är mer intresserad av hela listan och jag hoppas att de listar alla som det har röstats på i tidningen. 2029 har röstat på 212 bloggar.

Nu minns jag knappt hur listan såg ut, men jag kommer ihåg att jag saknade en hel del bloggar som borde ha platsat på listan. Jag hoppas att de kommer att listas i tidningen. Det finns så många bra bloggar, alla förtjänar att omnämnas i tidningen om de så bara fått en röst eller två.

Vad det gäller själva omröstningen är jag lite skeptisk. Det var inte många som röstade. Hur ska det tolkas? En omröstning som sker på en stor nätsajt och som inte engagerar fler? Det i sig är ett misslyckande och kanske påvisar att bloggar inte är något som engagerar andra än bloggare? Det är lite inavel inom bloggosfären. Även om nu media har skrivit mycket om bloggar på sista tiden så tror jag att gemene man inte aktivt dammsuger nätet efter bloggar att läsa. Det finns så mycket annat intressant på nätet, än bara bloggar.

BTW - jag minns att jag undrade varför denna "tävling" eller vad man ska kalla den, kom till överhuvudtaget? Som en del minns var det mycket snack om InternetWorlds artikel om framgångsrika bloggar. Kanske ville de med denna omröstning ge alibi åt artikeln? Men det sprack ju lite, eftersom inte alla av de fyra bloggar som de skrev om hamnade på de tio första platserna.

Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till det faktum att jag hamnade på sjunde plats. Det plus ICA-kurirens rubriksättning kan ge vilken bloggare som helst blogghäfta. Jag tycker inte om tävlingar och listor. Det blir alltid förlorare i slutändan. Vem vill vara en förlorare? Ingen ska behöva känna den känslan i samband med bloggning. Det ska vara roligt att blogga. Det är läsarna som ska sporra eller ens inre driv och lust att skriva, inget annat.

Update:
Listan finns publicerad i sin helhet på IW.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:07 FM | Kommentarer (5) | Google

20 april 2005

Ingen affärskvinna precis

Jag är nog ingen riktig affärskvinna. Jag blev ombedd att ge en offert på att göra en hemsida åt en illustratör, som inte kunde html och därmed inte göra en egen hemsida. Hemsidans ändamål skulle enbart vara att exponera bilder, vad jag förstod.

En blogg måste vara ett perfekt redskap tyckte jag och rekommenderade personen att starta en blogg. Jag gav lite tips om vilka gratis bloggtjänster som finns och att skaffa hemsidesutrymme hos sin Internetleverantör för att kunna lagra bilderna där och sedan länka till dem.

Jag är alldeles för snäll :).
Där förlorade jag lite extra
inkomst, men å andra sidan
när bloggen är ett sådant
enkelt redskap så känns det
att lura folk att betala för
något de kan fixa själv gratis.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:35 FM | Kommentarer (12) | Google

3.16

Har uppgraderat till 3.16 och äntligen har buggen med att kategorierna inte visades i alfabetisk ordning försvunnit. Det har funkat att de visats så ute på bloggen okey, men inne i gränssnittet var det lite jobbigt att inte ha överblick över kategorierna, som visades huller om buller.

Jag hoppas att allt annat funkar som vanligt, att kakor bakas och att kommentarer syns.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:28 FM | Kommentarer (3) | Google

17 april 2005

Observer inte i framkant längre?

Efter artikeln i DN blev jag
nyfiken på Observers rapport.
Den hittade jag inte på deras sida.
http://www.observer.se/
Men den verkar vara sorgligt ouppdaterad :).
Är vi inte inne i april månad?
Observer tycks ha fastnat i mars.

Observer

Update:
Fungerar numera igen. :)

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:00 EM | Kommentarer (4) | Google

Bloggarnas okrönta drottning

Nå, det är inte jag som satt rubriken och det är inget citat från min sida i senaste numret av ICA-kuriren. Det var dessutom en mycket intressant artikel om Sara och hennes blogg Hedgehog in a storm.

I dag finns en artikel i DN om som också handlar om bloggar. Med rubriken, Bloggare kan avgöra valet 2006. Det tror inte jag. Det står i artikeln, "i dag använder mer än 70 procent av svenskarna internet minst en gång i månaden". Jag tror faktiskt inte att läsa bloggar står högst upp på agenden hos de allra flesta. Det är mer bankärenden, hämta hem mail, läsa mail kanske i någon webmail, kolla priser, handla och annat mer vardagligt.

En politisk bloggare betecknas Svenska Dagbladets chefredaktör PJ Anders Linder. Jag har nu inte varit där på ett bra tag, men visst saknar han fortfarande kommentars- och trackbacksfunktioner? En bra dag läser uppemot 2.000 personer hans blogg säger han. Inte många, med tanke på alla Google Adsense-annonser och att han har en stor nätupplaga av Svd bakom ryggen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:25 FM | Kommentarer (10) | Google

8 april 2005

.htaccess

Refererspammet har lugnat sig lite tycker jag, men det finns några som envisas in absurdum. En url har till och med ordet suchmaschinenoptimierung.xx.xx med i domännamnet. Ganska givet vad det handlar om med andra ord.

Det här med .htaccess-filer är inte min bag. Jag har letat runt på nätet och fastnade för denna variant, där jag blockar några urlar som verkar vara mest aktiva just nu. De flesta kommer från en url (i olika varianter) som leder till ett tyskt sjukhus. Snacka bad PR.

Så om ingen kan läsa min blogg i kväll, i natt eller i morgonbitti så beror det på att jag ha schabblat till det rejält. Jag kan se bloggen, men frågan är om andra kan, exempelvis de som vill läsa bloggen eller sökmotorernas spindlar som ilar runt på webben?

Vad gör ni andra åt det här med refererspam?
Finns det några syntaxfel i detta nedan?
Kommer det att funka? Den som lever får se....

Bra fråga, om jag kanske spärrat ut alla nu :)?

// Annica Tiger
-----------

<Files .htaccess>
order allow,deny
deny from all
</Files>

SetEnvIfNoCase Referer "^http://xx.xx" BadReferrer
order deny,allow
deny from env=BadReferrer


SetEnvIfNoCase Referer "^http:/xx.xx" BadReferrer
order deny,allow
deny from env=BadReferrer


SetEnvIfNoCase Referer "^http:/xx.xx" BadReferrer
order deny,allow
deny from env=BadReferrer

Annica Tiger 7:33 EM | Kommentarer (5) | Google

7 april 2005

Idiotiska bloggläsare

Ibland blir jag förundrad över människors brist på empati. Det blev en långt text i dag. Men som alltid är det helt frivilligt att läsa eller låta bli.

En blog kan innehålla allt från tre opersonliga rader text och fyra länkar till personliga betraktelser, både om ditt och datt – men även ibland ganska personliga tankar.

Jag tycker mer om de sistnämnda. Det är intressant och roligt att följa andra människors vardag, upp och nedgångar – livet är som en sinuskurva och det gäller alla, de som har en rak linje genom hela sitt liv lever nog ett ganska tråkigt liv. Som Nils!

Det finns många bloggare ute i cyberrymden som jag tycker om, enbart för att jag läser deras bloggar fast jag aldrig träffat dem, samt andra för att jag både läser deras bloggar och har mött dem IRL.

Jag tycker inte att en blog måste vara välpolerad, fernissad, välslipad eller välputsad. Det är, i mina ögon, tråkigt i längden att bara läsa sådana bloggar, faktabloggar och andra nischade bloggar, men det finns även flera sådana jag läser bara för att de är bra och intresserar mig.

Jag blev nästan riktigt genuint förbannad i morse när jag läste Jerrys blog. Någon som kallade sig Nils kommenterade Jerrys text på för mig ett sådant främmande sätt. Har man inget vettigt att säga, kan man lika gärna hålla käften. Det finns även en Back-knapp på browsern, fast en del idioter till bloggläsare kanske inte vet om att den finns?

Frågan är hur intressanta dina personliga problem är för de som läser weblogs. Det verkar mer som om du omedelbart behöver psykologhjälp.

Weblogs finns väl inte längre för den delen? Noll koll Nils med andra ord. Denna Nils ska härmed få lite mer personliga problem att läsa om. Förresten tror jag att det är Nils som kanske har mest problem?

Jag lider av flygrädsla och höjdskräck, samt jag är rädd för spindlar, även det en fobi – men jag behöver ingen psykologhjälp för det.

Specifik fobi är en rädsla, ångest, som är begränsad till en specifik situation eller sak. Kontakt med denna leder till intensiv ångest, vilken gör att den drabbade försöker undvika det som utlöser den...Vanliga fobier är höjdskräck, flygrädsla, klaustrofobi (rädsla för stängda rum), tandläkarskräck, ångest för speciella djur (t ex spindelfobi, ormfobi och hundfobi), blodfobi, ångest förknippad med vissa sjukdomar (t ex HIV-fobi), mörkerrädsla och rädsla för åskväder. Specifik fobi är vanlig. Man räknar med att 10 –15 % av befolkningen någon gång under livet utvecklar en specifik fobi. De förekommer oftare bland kvinnor än bland män. Den vanligaste fobin är spindelfobi.

Som grädde på moset är jag den
där oroliga typen som alltid undrar:

– Glömde jag stänga av spisplattan?
– Låste jag verkligen dörren?
– Satte jag spisskyddet framför brasan?

Som nu när jag kommit hem.
Jag sitter och funderar på om
jag stängde av spisplattan i Tigerlyan.

Vad det är för "diagnos" på detta beteende vet jag inte. Tvångstankar? Nej? Kontrollbehov? Kanske? Eller så är det en fobi det också? Rädd för att glömma bort-fobi.

Nu Nils! Nu fick du lite att bita i :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:57 EM | Kommentarer (5) | Google

Cookies i MT 3.15

På tal om färdigbakad bröd kommer jag osökt in på cookies. Efter uppgraderingen till 3.15 surfade jag och hämtade de nya mallarna för 3.*. Men de var tydligen inte riktigt helt uppdaterade, men nu är de det. Javascriptet som tidigare fanns inom HEAD-taggarna har ersatts med en kodsträng som hänvisar till en mall som heter Remember me.

Så nu hoppas jag att bakade kakor ska fastna på plåten.
Det vill säga att ni som bockar i Ja har kvar uppgifterna
även vid nästa besök. Undantag dem som städar bort alla
kakor per default när de stänger Internet Explorer.

Testa gärna och se om det funkar för er som haft problem.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:59 FM | Kommentarer (3) | Google

4 april 2005

Intressant.se

Chadie säger adjö till Intressant.

Jag är böjd att hålla med Chadie. Detta har jag känt en längre tid. Jag själv har skrivit sedan 1997 och det har bara rullat på. Det är nu de senaste två åren som jag tycker mig märka att en viss hysteri har uppstått i den så kallade bloggosfären.

Det ska listas, rankas och det ska betygsättas. Jag tycker inte om denna utveckling. Johan, du får ursäkta mig. Har det inte framgått att fusk och fiffel är inget fenomen som ens bloggosfären är fri ifrån? Dessutom tycker jag synd om de som aldrig kommer med på några listor eller, som nu kanske bara får minuspoäng i betyg. Att bloggarna dessutom ramas in numera i Intressant är inget som i mina ögon är något önskvärt.

Jag tycker att Nyligen och Intressant är bra som pingtjänster, likt tjänsterna Sweblogs och Var är du?

BTW - för dig som är novis vid spisen har Intressant
bra information om vad en blog är och hur det funkar.
Dit hänvisar jag alla som mailar mig privat och
ställer frågor om vad en blog är och hur man börjar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:04 FM | Kommentarer (17) | Google

1 april 2005

Adland

Adland firar nio år.

Grattis! Grattis! Grattis!
Grattis! Grattis! Grattis!
Grattis! Grattis! Grattis!
Grattis! Grattis! Grattis!

Jag hoppas hela helgen blir ett enda stort firande.

För bara ett tag sedan blev AdLand utsedd till en av "Best Business Blogs: Advertising" av Fast Company. Inte illa!

Nu har ju även Hakan konstanterat att Åsk driver en blog :). Jag hoppas att InternetWorld och andra börjar förstå det också.

Nicklas Mattsson och Christian Carrwik skrev 1998:

Man brukar säga att det går sju Internet-år på ett vanligt år. Ett Internet-år är därmed lika kort som ett hundår – vilket säger en hel del om denna bransch. Och möjligtvis förklarar minnesförlusterna.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess. Men jag är glad att jag också var med från början, nästan i alla fall – våren 1996.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:06 EM | Kommentarer (6) | Google

29 mars 2005

Reklam på bloggen

Inspirerad av bland annat Stationsvakt och andra har även jag lagt in några Google Adsense-annonser, men inte på första sidan. Det som kan bli intressant är att se vad som visas. Ett inlägg om Islam visade reklam till svenska kyrkan. Rolig kombination. Det är bara ett test. Funkar det ej, känns det inte bra eller det kommer massa pillertriller-länkar tar jag bort det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:36 EM | Kommentarer (10) | Google

26 mars 2005

Snubbarna i pyjamas

Om snubbarna i pyjamas kan man läsa om på sidan 4 i Expressen i dag. De har inte lagt ut den på webben, den kanske kommer in i morgon.

Snubbarna i pyjamas är alltså bloggare. Åter igen en manlig koppling till ordet bloggare. Trött är bara förnamnet. Jag misstänker att det inte bara är snubbar i pyjamas som etablerat sig i den amerikanska bloggosfären. Det finns många kvinnor som bloggar, men de kanske går under beskrivningen "snubbar i pyjamas" de också?

Roland Poirier Martinsson undrar vad svenska politiker väntar på. I USA växer bloggarnas makt skriver han. Han skriver mycket om den amerikanska bloggosfären. Att den avsatt CBS-stjärnor, CNN-chefer och fört in relevanta fakta in i rampljuset, det som huvudfåran av medierna valt att ignorera. Han fokuserar på högerbloggarna i USA. Jag tror faktiskt det är svårt att göra en jämförelse rakt av mot svenska bloggosfären.

Han anser att det parti som skaffar sig en bas i bloggosfären får ett stort försprång, men varnar också för att bloggarnas frenesi kan radikalisera såväl amerikansk som svensk politik.

Visst har vi Timbro-bloggarna och en och annan blogg som i alla fall jag undrar vem som finansierar eller ligger bakom. Men annars är det ofta helt vanliga människor som bloggar. Själv skulle jag inte ens ha intresse av att läsa en blogg som jag visste att exempelvis en tidning låg bakom, eller en ren partiblogg och absolut inte bloggar, vars enda syfte till syvende och sist är att sprida desinformation.

Den stora majoriteten bloggre är parasiter på de traditionella medier som man så gärna gör sig lustig över.

Den stora majoriteten av bloggare i Sverige är helt vanliga människor som inte har en kristallkula att spå i, tillgång till mediearkiv eller insidertips. Bloggscoop är en bristvara. Det är det säkert även i USA, men antalet bloggare där är så många fler och om jag ska vara ärlig, tror jag att det finns ett mer ekonomiskt intresse i bloggosfären (många får betalt för att blogga) där än i Sverige.

Jag är osäker på att jag ens vill att den svenska bloggosfären ska sträva efter att "amerikaniseras".

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:37 EM | Kommentarer (10) | Google

22 mars 2005

Ny trend inom bloggosfären?

Det har blivit en riktig våg, nästan en flodvåg, att byta bloggverktyg och inte allra minst utseende på sina bloggar på sista tiden tycker jag. Är det våren som inspirerar? Eller har det bara blivit en trend? Det är kul, men ibland blir man helt chockad. Var är jag? :) Som tur är, kanske jag ska tillägga, är det oftast en positiv chock.

Nu har jag, när tid funnits, försökt få till huvudsidan och css-filen. Någon som tycker utseendet suger fett eller tycker att det duger, eller liknar lite den gamla layouten lite för mycket – så får ni gärna säga till. För i helgen ska jag köra in ändringarna på alla templates hade jag tänkt. Om det nu inte blir soligt och fint så att dagarna kan tillbringas lutandes mot husväggen och fejan vänd mot en, förhoppningsfull, värmande sol.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:50 EM | Kommentarer (10) | Google

19 mars 2005

Tre kolumner

Kära dagbok!
Jag gick upp vid halv sex.
Åt frukost....
Vart dagen har tagit vägen vet jag inte :).
Dagen har bara gått.
Inget har jag fått gjort.

Nej, nu ska jag vara lite allvarlig. Det har blivit populärt med att ha tre kolumner. Jag hittade ett ställe där intresserade kan botanisera.

Jag har även fått kalendern att lira som jag vill och det kanske finns fler som retat sig på att bara sista inlägget för dagen visas, istället för en sida med alla dagens inlägg.

Byt bara ut <$MTEntryPermalink$> i kalendertaggen
till <MTEntryPermalink archive_type="Daily">, gäller MT.

Bonuslänk, via mail från N|.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:14 EM | Google

18 mars 2005

Bloggexpert? Då kan nog även jag titulera mig som en sådan.

Frank torsdag del 1 tog upp bloggar några minuter in i sändningen.

En bloggexpert var med sades det. Och? Vem? Hmmmm....Christopher Papastefanou?

Även här hörde jag frasen att en blog är jämförbart med en dagbok på nätet :). Den kopplingen, som en del ogillar, lär bli svår att bli av med. För mig spelar det ingen roll. Different names. Same shit. Fast byt ut shit mot något positivt. Samma namn, samma vilja att uttrycka sig i ord. Att blogga betyder att man använder ett webpubliceringsssystem – resultatet blir en blog. Fast å andra sidan, det finns folk som bloggar som skriver rena rama dagböckerna. I dag åt jag fil till frukost. Jag tog en sväng på stan. Jag tittade lite på TV....

Mitt Aktuellt diskuterades. Den sidan föll inte bloggexperten på läppen. Hemmabygge och jag vet inte vad han klankade ned på. Content is king. Långa poster? Tre rader och fyra länkar betyder inte fler läsare per automatik. Tvärtom, Monica är expert på skrivande och vet hur man handskas med orden och då är det en ren njutning att läsa texterna, hur långa de än är. Monica har det som yrke att handskas med bokstäver, forma dem till ord och texter.

Barseblog var bloggexperten lite mer nådig gentemot.

Bägge bloggarna ser ungefär likadana ut, bortsett från färgerna och menyns placering på sidan. Kategorier och länkar finns på bägge bloggarna, flöden likaså. MT eller b2evolution? Verktyg som verktyg. Ingen av dem är ett hemmabygge direkt, vilket Monicas blog påstods vara. Nej, tummen ned för bloggexperten :). Lite mer research innan sändning skulle inte sitta fel.

Jag reagerade även på rådet att inte skriva politiska texter för att det kan orsaka långa diskussioner på bloggen. Tja, det finns fler ämnen som kan göra det. Skriv något om bloggosfären och det kan rendera i hur många inlägg som helst. Debatten är fri så länge den hålls inom nätetikettens ramar, vilket ämne det nu än gäller. Den som inte kan hålla sig till vett eller etikett i sina inlägg brukar faktiskt modereras av de flesta bloggare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:21 EM | Kommentarer (13) | Google

Bloggtreklöver 37

Rebeccommended

Se till vänster, där går en arab

Leo Kommenterar

Maila gärna tips om andra bloggar du vill se på denna lista.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:16 FM | Google

17 mars 2005

Tack EmilV

Jag har slitit i mitt gråa hår, och det inte bara bokstavligt. Men nu har det viktigaste fixat sig och jag tänker inte bry mig så mycket mer på ett tag nu. Det finns vissa saker jag inte fått att fungera, som senast kommenterat i högra menyn och lite annat som fungerade i 2.64.

EmilV ska ha tusen miljoner kramar och tack för den guidning jag fick av honom i att få anti-spamhacket att fungera i 3.15 och i bara farten kom det upp en ruta att bocka i, om man vill få mail om nya inlägg har kommit i en text.

Nu får bloggen vara as it is tills jag får lust att fortsätta att pilla med den.

Lugnet lägger sig.
Friden breder ut sig.
Jag kopplar ned.
Jag kopplar av.

I morgon är det en ny dag.
Carpe Diem

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:33 EM | Kommentarer (7) | Google

Rutten-blog

Jag har nästan ångrat mig att jag uppgraderade till 3.15. Allt är gjort enligt konstens regler. Men i gränssnittet visas kategorierna inte i alfabetisk ordning, i gamla 2.64 visades de så och det var mycket lättare att få överblick över kategorierna. Nu visas de huller och buller och det är skitjobbigt. Är det någon som har sina kategorier i alfabetisk ordning och som uppgraderat till 3.15? Supporten suger och kan inte ens besvara min fråga angående detta.

Förut hade jag senast kommenterat i högermenyn, men det funkar inte med det nya. Det är mycket från 2.64 som inte är kompatibelt med 3.15. Bakåtkompabilitet, vadå? Vad är det?

Jag använder de nya mallarna, ändå kommer det in hänvisningar till classer som inte ens finns i deras default-style CSS-filer. På min fråga vart dessa classer genereras i 3.15, det vill säga kodas in ifrån, har jag inte gått något vettigt svar.

Mitt gamla spamhack fungerar inte, gör jag som andra beskrivit att de gjort och fått det att fungera får jag bara BIG ERROR :). En hel sida full med felmeddelande och givetvis funkar det inte att kommentera.

Nej, just nu ser jag inga fördelar. Just nu känns det som när jag satt och kodade html-delen i Tele2s webmail. Jag jobbade med templates och .jsp-strängar, min del var html-biten, men dessa .jsp-strängar var jag tvungen att försöka läsa mig till vad de gjorde för att kunna skriva rätt kod och rätt text. Jag hann ruttna både en, två och hundra gånger :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:37 FM | Kommentarer (9) | Google

16 mars 2005

Beta-blog

Ramla inte av stolen nu. Du är på rätt blog, men den har fått ett litet annorlunda utseende. Just for the moment. Jag vill använda 3.15-templates och jag får vid senare tillfälle ändra om så det blir mer likt min gamla blog.

Jag måste även sätta mig in i alla nya features som finns. En del saker saknar jag, men jag vänjer mig nog. En del saker är mycket bra och underlättar betydligt. Jag avser då webpubliceringssystemets gränssnitt :).

Det där anti-spamhacket som tvingade den som ville kommentera att fylla i några bokstäver i en textruta har jag inte fått att fungera med 3.15. Någon annan som har fått det att funka? Maila gärna mig då, eller skriv en kommentar. En annan sak jag inte har fått kläm på, när man klickar på en dag i kalendern visas bara det sista inlägget den dagen, men jag skulle tycka det vore bättre om hela dagens inlägg visades, om det nu finns fler än ett.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:44 FM | Kommentarer (2) | Google

15 mars 2005

Bloggtorka

Sovit några timmar. Vaknade två inatt och kunde inte somna om. Nu börjar jag fundera på att börja ändra de olika filerna, templates, men just nu är jag inte speciellt motiverad :). MT 3.15 fungerar inte fullt upp tycker jag med de templates jag har för 2.64. Jag har kollat lite på de nya och ser skillnad i anrop och taggar. Jag vill inte bara ha en uppgradering bakom utan även utåt, annars är tycker jag inte att det är någon större vits med besväret. Men det får bli en vacker dag. Kanske imorgon? Övermorgon? Bloggtorka pratade vi om på blogglunchen. Då menade vi det faktum att vissa dagar eller perioder att lusten inte finns att skriva. Det är väl ungefär i det stadiet jag befinner mig just nu, men det gäller själva bloggverktyget - att grotta i koderna. Ingen lust. Ingen ork. Ingen motivation. Men, av erfarenhet, det går över.

// Annica

Annica Tiger 5:35 EM | Kommentarer (4) | Google

PublishCharset UTF-8

Då har jag uppdaterat till MT 3.15, men hur i helskotta får jag tillbaks mina å,ä och ö. De som jag umlat syns okey, men inte exempelvis i kommentarerna. Ser inte så snyggt ut just nu.

I filen mt.cfg står det PublishCharset UTF-8, jag misstänker att det bör stå något annat. Men vad?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:29 FM | Kommentarer (11) | Google

13 mars 2005

Blogglunch i Malmö och Stockholm

Hælsningar från bloggarna i Malmø! Åsk
Malmös Blogglunch
Från vänster: Erik, hakank, brother, Åsa samt Simon. Fotograf Åsk.

Först nu när jag kom hem kunde jag plocka upp bilden. Tyvärr kunde jag inte sända MMS tillbaka - det studsade eller?. Så där blev det lite fiasko :(, miss i planeringen.

Men vi hade en trevlig blogglunch i Stockholm också. Vi pratade om allt från bloggtorka till att en tepåse kan räcka till två koppar te :). Kul att se bloggare IRL, inte bara som text URL.

Jag misstänker att bilder och kommentarer om blogglunchen kommer att dyka upp hos andra bloggare som deltog.

Monica
Monica i profil.

Steffanie
Steffanie, djupt upptagen i en teknisk diskussion.

Stationsvakt
En suddig Stationsvakt.

Bengt
Bengt bloggade, det fanns tre öppna nät åtkomliga.

Chadie
Barse och Chadie .

Hakke
Hakke, var tvungen att gå tidigt.

Emma och BGAN kom tyvärr inte med på bild. Inte Carambola heller. Men jag misstänker att de dyker upp på andra bloggar, för många hade med sig digitalkameror – min mobilkamera gjorde inte så bra ifrån sig inomhus.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:39 EM | Kommentarer (8) | Google

Testförklaring

Nu undrar jag om de som haft problem med att inte se första kommentaren har samma problem med inlägget TEST nedan? Jag har skruvat lite, men vete sjutton om det hjälper. Här får ni gärna kommentera om det funkade eller ej. Om det fortfarande är problem tala gärna om ni klickade på Kommentera-länken i inlägget eller på länken under "Senaste inläggen" i högermenyn, eller via direktlänken.

Update, enligt Monica kan problemet synas via direktlänk från ex. Intressant. Testinlägget har direktlänk http://www.tiger.se/blog/archives/001546.html.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:11 FM | Kommentarer (9) | Google

Test

Detta är ett test.
Jag har gjort en kommentar.
Skriv inte någon kommentar, utan se inlägget ovan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:08 FM | Kommentarer (1) | Google

12 mars 2005

Problem med kommentarerna

Jag fick ett mail som berättade att en person har svårt att läsa kommentarerna till mina inlägg. Sidan är blank och personen måste markera texten för att den ska framträda. Fler som har problem med detta i min blog?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:41 EM | Kommentarer (17) | Google

11 mars 2005

En ny blog var 6:e sekund

"Webblogg, en sorts dagbok på nätet." En väl inpräntad fras :). Den blir nog svår att bli av med, för dem som tycker att den inte överensstämmer med verkligheten. I intervju efter intervju, både i radio, TV och i tidningar har den frasen upprepats. Ribban har lagts i och med det kanske?

Det kanske är så att den som vill något mer med sitt skrivande kanske får sluta blogga om han eller hon vill undvika att förknippas med dagbok på nätet? Med tanke på att det startas en ny blog (enligt programmet) var 6:e sekund (globalt sett) så kanske marknaden snart är övermättad?

Mediemagasinet tog upp fenomenet bloggar i samband med sitt program om "självkritiskt mediegranskande". Inget nytt under solen kom fram tycker jag, men inslaget var anpassat till programmets huvudämne och handlade om bloggar som påverkat till att medie-moguler avsatts eller tvingats sluta. Även under pågående valkampanj i USA hade en del bloggar stort inflytande och påverkade (kanske inte valutgången), men i alla fall valet – genom sina avslöjanden om vissa politiker och politiska fenomen.

Men sanningen är att för de flesta är bloggen en slags dagbok på nätet. Tankar och funderingar om dagsaktuella händelser, vare sig det gäller sitt privatliv eller händelser och nyheter, inrikes eller utrikes. Jag tror inte att bloggarna i Sverige kommer att påverka valutgången 2006 eller påverka så att någon nyhetschef för Rapport eller Aktuellt avgår. Eller? Den som lever får se :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:10 FM | Kommentarer (8) | Google

6 mars 2005

Observer har utökat sin bloggbevakning

Jag har sett nu ett tag att det kommer besökare från http://www.observer.se/. Jag har inte tänkt så mycket på det förrän häromdagen då tänkte att jag skulle surfa förbi och se om jag kunde se anledningen till dessa besök. Jag finner, till en viss förvåning, att Observer inte längre bara bevakar den lista av tio bloggar det varit så mycket debatt om, inte bloggarna i sig kanske utan mer listan och dess tillkomst.

Observer

Jag tänker dock inte ändra inriktning på min blog och bli mer pretentiös eller sätta krokben på mig själv för att överträffa mig själv, gång på gång. Nej, det här är min gamla vanliga blog och kommer att så förbli. Konceptet ligger lagt sedan 1997, jag skriver om det jag tycker är intressant och sådant som får mig att tänka till och fundera på, eller om helt vanliga händelser eller aktuella nyheter – för att jag vill skriva om just det, nu och då. Visst hoppas jag, som alla andra, på att några tycker det är värt mödan att läsa det jag skriver. Kanske inte alltid, men då och då.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:20 EM | Kommentarer (6) | Google

5 mars 2005

Blogglunch Stockholm

Blogglunch Stockholm Söndag 13/3 på Bagpipers Inn som ligger nära Karlberg och St Eriksplan. Anmälan görs hos Bengt, så han vet hur många han ska boka bord för.

Update:
14:00 och inte 13:00

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:01 FM | Kommentarer (4) | Google

2 mars 2005

Vlog - videobloggar nästa trend?

New video technology enables bloggers to express themselves in newscast, documentary or reality TV styles. Vlog. Allt till det facila priset $99.95. Men tanken är intressant.

Web-cam i all ära, men hur många bloggare använder det som komplement? Moblog är inte heller så vanligt. Än. Nokia Lifeblog är ett sätt. Podcasting har vad jag förstått inte än blivit så populärt, att göra egna radioprogram eller ljudinspelningar och lägga ut för nedladdning.

Själv fördrar jag text. Någon bild.
En gammal hederlig dagbok på nätet med andra ord.
Samma gamla koncept sedan 1997.

Men visst finns det potential i bloggningen.
För dem som vill skilja sig från mängden.
För dem som vill vara i framkanten.
Vad kommer härnäst?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:37 FM | Kommentarer (5) | Google

28 februari 2005

Tillbaks till bloggosfärens plaskdamm

Saxat från IDG:
Rösta fram Sveriges bästa blogg! Bloggandet växer för varje dag som går. Webbfolk, politiker, debattörer, studenter, snart skriver varenda svensk ner sina åsikter och funderingar i en blogg. Men vilken blogg är egentligen den allra bästa? Nu har du chansen att rösta fram Sveriges bästa blogg. Internetworld har nominerat 50 bloggar som vi gillar. Rösta på en av dem - eller skriv in din egen favorit i

Vad är en bra blogg? Är det inte betraktaren som avgör? Alla kanske inte ens hittar till denna omröstning? Jag är övertygad om att det finns hur många bra bloggar som helst ute i bloggosfären som inte är listade på IDG:s lista och som kanske inte ens vi bloggare har upptäckt ännu.

Jag är ganska övertygad om att den blogg som kommer att bli slutresultatet av IDG:s omröstning knappast kommer att vara Sveriges bästa blogg. Med mig i bakhuvudet när jag skriver detta är nämligen det faktum att det har visat sig att det finns allehanda sätt att manipulera listor, pingtjänster och uppdateringslistor.

Ofta får jag privata mail och läser mail på mailinglistor där jag eller listmedlemmarna ombedes att gå och rösta på en viss hemsida för att de ska hamna lite högre på en eller annan topplista. Det finns många topplistor ute på nätet, visserligen inte bloggrelaterade – men det visar på att det finns en tendens att vilja hamna högt och listas, synas och höras.

Ju fler vänner och ju större nätverk du har, desto större chans alltså att få en bra placering – hårt draget. Vem motsäger att det inte fungerar på samma sätt i detta fall?

Dessutom är jag av den typen som tycker synd om de som kommer att komma bland de sista i listan (förresten kommer det kanske blir jag – vem vet) eller inte alls kommer med. I IDG:s lista saknas många bra bloggar. Ja, det finns en möjlighet att välja "Jag lägger min röst på ett eget alternativ". Men då borde, enligt min mening, dessa alternativ publiceras på omröstningssidan för att det ska bli rättvist. Hur ska annars andra hitta dem och kunna avgöra om de är bra?

Själv har jag beslutsångest. Jag tycker att man borde kunna få välja tre eller fem bloggar. Att bara få göra ett val känns svårt, när det finns så många bra bloggar.

BTW - detta nedan var helt klart en bra tanke, som ligger lite an till det jag skriver ovan, 50 nomineringar. Tryck på Reload :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:34 FM | Kommentarer (3) | Google

10 februari 2005

Ny form av spam i bloggar?

Jag börjar ana något fufffens när jag ser i bloggens loggfiler att besökare från olika urlar (spamurlar i mina ögon) besöker bloggen. De försöker inte spamma bloggen genom att göra inlägg, för då skulle jag sett i MT-loggen att Blacklist stoppat dito försök. Jag tror mer att det är någon form av ny spam.

Många har räknare med referer-länkar och har dessa räknare on-line där vem som helst kan kolla statistiken och klicka på länkarna. Är det långsökt att tro att det handlar om försök att hamna i en sådan referer-fil på min och andras bloggar, fast jag nu inte har någon sådan räknare.

Men de kanske kör rakt av? De kommer tätt så det verkar automatgenererat, för ingen sitter väl och laddar om bloggen varje sekund i fem-sex gånger just for fun?

Roligaste sökningen i dag.
annika tiger industriområde
Jag fattar nada.

Andra underliga sökningar.

jag visar fittan i cam
Finns det folk som gör det?

knull kontakter i sverige
Vilken särskrivning.

svenska naken bilder
Otrolig särskrivning även här.

tjejer som badar nakna bilder
Underligt syftningsfel.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:08 EM | Kommentarer (20) | Google

9 februari 2005

Bloggar blir betydelsefullare

Tidningen Fortune har utsett bloggande till årets trend 2005.

Ett syftningfel (tycker jag i alla fall) hittade
jag i artikeln i SvD.

I fredags startade till exempel den före detta moderatledaren Carl Bildt sin blogg Bildt Comments. SvD:s politiske chefredaktör PJ Anders Linder startade Sveriges första ledarblogg. Margot Wallström och riksdagsbibliotekarie Erik Stattin är andra som hakat på trenden.

Nu var ju Erik före både Carl Bildt, PJ och Margot. Långt före. Bra mycket långt före faktiskt :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:27 EM | Kommentarer (7) | Google

6 februari 2005

Blogpolis

Nutiden skrev om en bloggkommentar han fått som han tog bort för att den hade opassande innehåll, någon hade skrivit en massa fula saker om sin idol.

Jag tyckte det var bra gjort och skrev ett inlägg som tyvärr misstolkades. Jag blev kallad för blogpolis av någon anonym. Åter ett nytt uttryck att införlemma i bloggosfären.

Men blogpoliser bör vi nog vara lite till mans. Jöns gjorde en helt korrekt bedömning att ta bort kommentaren då den uppenbarligen bara hade ett enda syfte och vad jag kan förstå inte ens postades som relevant kommentar till ett inlägg.

Jag har tagit bort många liknande kommentarer i min blog. En gång, för ett bra tag sedan, hade någon lagt in en kommentar och skrev en massa skit om en lokalpolitiker i en Stockholmsförort och länkade till en hemsida där personen hängdes ut. Den kommentaren tog jag bort. Rakt av. Jag vill inte att min blog ska användas i sådana syften.

Spam försöker jag förhindra och det funkar numera ganska bra, *ta i trä – bankelibank i huvudet*. När bloggare använder Blacklist eller andra metoder att förhindra spam är också lite av ett blogpolisbeteende. För att slippa spam och framförallt för att förhindra att det ska löna sig att spamma. Tas inte spam bort, ja – då är det spammaren som står som vinnare.

När Katinka var gästbloggare och jag var ute och reste var det någon som lade in ett inlägg per den 2004-01-28 som Katinka rensade bort.

A new comment has been posted on your blog Annica Tigers Blog, on entry
#152 (Echelon).
http://www.tiger.se/blog/archives/000152.html
IP Address: 81.227.129.XX
Name: ah...
Email Address: Knullafitta@hotmail.com
URL: http://www.celebxxx.com
Comments:
Ah!!!
Jag gillar Annicas rakade fitta!!! Jag sökte på internet efter annica tiger och hittade en bild på annica när hon blev knullad av en annan man!!! (Typ någon som tog kort i garderoben) Det var en härlig syn!!!

Jag tyckte det var bra att Katinka tog bort det, för dels gjordes inlägget i en text som handlade om Echelon och kommentaren i sig hade varken någon med inlägget eller sanningen att göra, utan gjordes bara för att djävlas med mig. Kort i garderoben :). Ja, jag säger då det. Fantasi har en del så det räcker och mer därtill.

Rasistiska och andra dito kommentarer tar jag också bort, bland annat KNUTBY-Zion-Zoo-sect-inläggen som florerar världen runt. Att folk inte tar bort dessa inlägg i sina anslagstavlor och i gästböcker förvånar mig, det är så uppenbart rasistiskt att inte ens en idiot kan förstå vad inlägget handlar om.

Det som förvånar mig mer är att många inte tycks anse att de har något ansvar för vad andra kommenterar på bloggen. Där är jag en tvärsemot-kärring. Om jag därmed är en blogpolis, så är jag väl en blogpolis ;), det kan jag leva med.

Tillägg:
Sånt har som nedan tar jag också bort.
Andra inlägget inom bara någon timme av samma IP.
BTW - Blogpolis är inte samma sak som Internet police.

A new comment has been posted on your blog Annica Tigers Blog, on entry
#1486 (FemDefence).
http://www.tiger.se/blog/archives/001486.html
IP Address: 67.111.137.94
Name: Your lover
Email Address: sucker@sucker.com
URL:
Comments:
The new breed of twenty-first century woman: disillusioned with the kind of de-feminised, over-sized, overbearing, self centred, mercenary minded lady available on the Western singles scene, whose middle name, should be "What have you done for me lately?"! Who is only out for what she can get - but perhaps sex is what Annica can't get, every women over-hill react the same way. BTW Hey you just said it. Internet police

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:45 EM | Kommentarer (5) | Google

1 februari 2005

Nya listor hos Intressant.se

Till alla listfreaks.
Ja, jag vet att ni finns därute.
Intressant har kompletterat sin lista och
numera finns fyra listor att beskåda.
Synd att inte alla pingar, urvalet skulle då breddas

Medelklick per inlägg.
Mest klickade inlägg.
Antal ping per blogg.
Totalt antal klick per blogg.

Jag förutspår än större förvirring :).
Men jag säger som Johan;
man är inte alls en kass bloggare om man
inte råkar vara med på någon av listorna.
De förändras ständigt.

Nu väntar nog många med spänning på en
favoritlista på nyligen.se.

Missa inte heller denna pingtjänst,
som jag också tycker är mycket bra.
Fler länkar finns i högermenyn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:43 EM | Kommentarer (13) | Google

Sveriges populäraste bloggar?

Sweden’s more popular bloggers, enligt
Stockholm Spectator GroupBlog,
som själva är rankad som sjua på Observers lista.
Ja, jag tar deras bloggtext på fullt allvar :).
Säger de så, måste det väl vara så? Eller hur?

* Jinge
* Obunden.se
* Copyriot
* Det progressiva USA
* Mymarkup
* När jag ändå har ordet
* Chadie
* Annica Tiger

Skämt åsido. Skillnaden mellan Observers lista och Stockholm Spectator GroupBlogs lista är nog alla medveten om. Hur Observers lista kom till och varför den publicerades har debatterats åtskilliga gånger förut. Det tänker jag inte ta upp igen. Stockholm Spectator GroupBlogs lista hade ett annat syfte från början, men texten har ändrats och lite av ursprungsmeningen gick därmed förlorad och listan kan tolkas som jag gör nu, i och med detta inlägg.

Men jag tycker nog att Stockholm Spectator GroupBlogs "lista" faktiskt kanske mer speglar verkligheten än vad Observers lista gjorde. Inte för att jag själv är med :), utan för att listan ovan består av glada amatörer som tycker det är kul att skriva och det genomsyrar deras bloggande, vilket jag tror attraherar läsarna.

För att skriva en bra blog behöver man inte ha en stab av finansiärer bakom sig. De flesta bloggare får inte betalt för sina texter, vilket ger en frihet och inga begränsningar. Flertalet bloggar på sin fritid. De flesta privata bloggarna påstår sig inte heller driva en journalistisk verksamhet.

De flesta bloggare har inte de resurser som krävs för att kunna bedriva en journalistisk verksamhet. Hur många vanliga bloggare har tillgång till olika mediearkiv, tillgång till TT, Reuter och andra nyhetsbyråer eller får pressmeddelanden via utskick? Inte många skulle jag tro.

Blir de privata bloggarna mindre trovärdiga eller ointressanta då? Nej, det tycker jag inte. För de flesta bloggare skriver om sina tankar, funderingar och kommenterar händelser och skeenden, i samhället eller i deras närhet. Andra bloggare skriver om det som intresserar dem, katter, Linux, datorer, Internet eller vad det nu är som är drivkraften bakom bloggandet.

Kolla gärna under kategorin Bloggtreklöver för att se flera som skulle platsa på deras lista.

Min egen inriktning på min blog står högst upp – tankar som förför, berör och upprör. Kan det misstolkas?

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:08 FM | Kommentarer (7) | Google

31 januari 2005

Lilla jag och några andra bloggare blir sågade på Stockholm Spectator GroupBlog - Stambord.

Norton Tierra har synpunkter på hur vissa bloggare har bevakat valet i Irak, eller inte skrivit om det, på bloggen Stockholm Spectator GroupBlog - Stambord, se trackbacken till mitt inlägg i går om att vallokalerna har stängt. Jag har aldrig ens läst denna blog förut och faktiskt inte hört talas om den, även om namnet klingar bekant. Efter att ha googlat lite ser jag att den fanns på Observers blogglista, som nummer 7 - Stockholm Spectator. Jag kan inte undvika att ett litet småleende sprider sig på mina läppar.

* Annica Tiger: Well, she actually talks about the elections that is, she questions their legitimacy in a brief post before writing a much longer piece on sex chatting. Super, darling.

Är jag en vänsterbloggare?
Betraktaren avgör.
Synd att svingarna känns lite tama.
Lite missriktade. Lite underliga.
För egen del tycker jag nog att
skribenten borde ha läst lite
längre ned i min blog där jag
faktiskt skrev ett längre
inlägg inför valet i Irak.

Update 18.30:

A new TrackBack ping has been sent to your weblog, on the entry 1466
(Vallokalerna har stängt).

IP Address: xxx.xxx.xxx.xxx
URL: http://www.spectator.se/stambord/index.php?p=508
Title: The Swedish blogosphere covers the Iraqi elections
Weblog: Stockholm Spectator GroupBlog

Excerpt:
Well, sort of. Well, not at all. Sweden’s leftwing bloggers have taken every opportunity to heap scorn on America and its intervention in Iraq. Lies, torture, untold civilian deaths--they've reveled in every minute. Now that a first positive step has ...

Det är nu ändrat på bloggen till:

Well, sort of. Well, not at all. Some of Sweden’s bloggers have taken every opportunity to heap scorn on America and its intervention in Iraq. Lies, torture, untold civilian deaths–they’ve reveled in every minute. Now that a first positive step has been taken, and the democratic elections were by all accounts an astounding success, however, the bloggers who cared so much about the welfare of the Iraqi people are silent. Here’s a rundown of the latest election coverage from Sweden’s more popular bloggers:

Kul, en ny lista har framkommit över
Sveriges mest populära bloggare. :)
Jag skojar bara, men så blir ju slutsatsen,
om man läser den ändrade texten.
Vilket antiklimax!
Det var nog inte meningen från början.

;)

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:10 FM | Kommentarer (18) | Google

23 januari 2005

Bloggen växer explosionsartat

Rubriken ovan är tagen ur senaste numret av InternetWorld, som i förra numret presenterade en artikel där det hävdades att att kvinnor är väldigt underrepresenterade. Men läser man undersökningen som publicerades i det senaste numret så framgår det att 56 procent av bloggarna är kvinnor. En ekvation som inte går ihop.

Det är samma sak nu som förr. Inget nytt under solen. Nu när det har blivit mode i att skaffa en egen blog startar många upp en blogg, men många tröttnar redan efter några inlägg eller ett par månader.

Det var exakt samma fenomen som under 1997/1998 då Dagbok på nätet var mode, senare bytte en del namn till Reload (ett namn som syftade på att de uppdaterades ofta - som dagens blog).

Jag drev en dagboksportal och jag listade nya dagböcker/reloaders och såg dem komma och gå, många tröttnade och uppdaterade allt mer sällan och till sist inte alls. Då plockade jag bort dem. Rakt av. No mercy. En dagbok/reload/blog som inte uppdateras ska inte listas. För hur kul är det att klicka på en länk till en dagbok/reload/blog och upptäcka att senaste inlägget gjordes för flera månader sedan?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:16 FM | Kommentarer (5) | Google

20 januari 2005

Bloggpris instiftas

Reportrar utan gränser instiftar ett blogg-pris läste jag på www.journalisten.se. Bloggarna har fått en viktig funktion i länder där den traditionella pressen inte kan arbeta fritt. I länder där det inte råder pressfrihet eller media censureras eller kontrolleras av statsmakten har bloggarna en viktig roll att fylla.

Att använda ett webbpubliceringssystem som Blogger.com eller liknande måste underlätta betydligt för bloggarna i deras strävan att sprida information. Har de bara tillgång till Internet, kanske via ett Internetcafé, och använder sig av en proxyserver för att surfa till sin logg-in-sida kan det säkert försvåra för myndigheterna att spåra varifrån inläggen görs, i de länder där det inte ens går att blogga via eget webbpubliceringssystem på ett eget webhotell.

Här ser jag nyttan med bloggar.
Inte för att förringa bloggandet för övrigt.
Men visst känns det skönt att sitta och
blogga i ett land där man inte behöver
vara anonym eller skydda sin identitet
via proxyservrar eller på annat sätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:01 EM | Kommentarer (4) | Google

18 januari 2005

Weblogs goes international

Rubriken kanske blev på lite halvtaskig svengelska. Men...
Nu börjar det se lite underligt ut på weblogs.
Tyvärr förstår jag inte alla nya språk.
Men konstigt nog driver weblogs fortfarande trafik.

Weblogs

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:55 EM | Kommentarer (4) | Google

Knitblogs Protest!

Jag fick ett mail som handlade om bloggar:

"En uppfattning verkar vara att det är något som "datanördar" och bibliotekarier i ett ganska begränsat åldersspann sysslar med. Inte sant förstås - det vet både du och jag. En stor bloggrupp är folk som stickar".

Aha, tänker kanske en och annan, kattbloggar och stickbloggar. So what? Den länk jag fick medskickad var faktiskt intressant. Helt klart läsvärd och handlade inte bara om stickning.

http://www.crazydaisy.us/, missa inte inlägget om att protestera mot Bush.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:36 EM | Kommentarer (8) | Google

16 januari 2005

I valet och kvalet

En vän sa för ett tag sedan, som läst min gamla Reload sedan starten 1997 från och till:

– Din blog är tråkig att läsa numera.

Vad hon menade är nog att jag snuttifierar mitt skrivande. Jag har funderat att sluta kategorisera texterna. På något sätt hämmar det mitt skrivande tycker jag. Det var den finessen som lockade mig att gå över från min gamla Reload som jag uppdaterade manuellt till att börja använda webpupliceringssystemet MT.

Förut när jag skrev Reload var jag mer ostrukturerad, mer personlig och tog ut svängarna lite mer. Ofta var texterna längre. Det var mer schwung över det hela. Mer sting. Mer klös.

Jag vet inte hur jag ska göra. Ska jag sluta blogga och återgå till gamla Reloaden och uppdatera manuellt som förut? Eller helt enkelt strunta i att kategorisera mina inlägg? Eller börja skriva i två bloggar? En blogg för korta, snabba kommentarer och en blogg som mer liknar gamla reloaden? Eller låta allt förbli status quo och hoppas på att det löser sig av sig själv med tiden? Eller pensionera mig :)?

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:35 EM | Kommentarer (9) | Google

12 januari 2005

Ny bloggdebatt i InternetWorld

Jag fick ett mail från InternetWorld.

Hej Annika,
Kul att det blivit en sådan debatt om artikeln om bloggar i Internetworld. Vi skulle gärna publicera ditt inlägg som du skrev på din blogg på vår insändarsida till nästa nummer av tidningen. Är det ok? Vi måste dock korta ned det något. Vi kan redigera ihop den. Självklart får du se den färdiga versionen innan den går i tryck.

Jag svarade att redigeringen står jag själv för. Jag vet hur det kan bli annars, det viktiga stryks och budskapet kommer bort. När jag skrev för InternetGuiden hade jag full koll på materialet, från text till bild. Jag svarade även att någon insändare kan det knappast vara tal om eftersom det är InternetWorld som kontaktat mig och inte vice versa – dessutom skulle jag inte självmant skriva en insändare och sända in till InternetWorld. Jag fick ett löfte om att rubriken ska bli "Månadens debatt".

Månadens debatt blev rubriken och så har de lagt till en underrubrik "Kvinnliga bloggare ingen bristvara" samt redigerat det lite ytterligare, men det framgår inte att det inte är jag som skickat in det som ett debattinlägg. Strunt samma. En petitess.

Deras svar i tidningen är jag dock inte alls nöjd med. Det är bara en upprepning av vad som tidigare sagts. Tvärtom ger det bara mig fler frågor hur deras urval skedde. Det finns så många andra bloggar som har en tydlig inriktning och en proffessionell idé. Länkar finns i alla fall till Åsk och Chadie. Att de missat Åsks blogg som verkligen har en tydlig inriktning och en proffessionell idé bakom sig är fortfarande ett mysterium för mig.

Jag har lagt in lite nya länkar i just det inlägget, för att påvisa att debatten har förts i andra bloggar.

Vill du ha med en länk, som jag missat, där du diskuterar detta på din blog så hojta till. Vill du inte att din länk ska ligga kvar där as it is, så hojta till så tar jag bort den.

// Annica Tiger

Originalet jag skickade var som nedan.

It's a mans world!

I brevlådan damp senaste numret av InternetWorld ned. Fyra män intervjuas. Fyra bloggar exponeras. Grattis säger jag till dem. Jag tycker nog att Chadie eller Åsk hade kunnat få bryta den mansdominerande artikeln. "Var är bloggbrudarna" var det en person som frågade på en mailinglista och undrade om de fanns och var? Ja, jag förstår varför frågan ställdes direkt efter bloggforum, som var så mansdominerat, och kommer att ställas än fler gånger efter denna artikel i InternetWorld.

Tjejerna finns.
Men de verkar inte synas?
Vill vissa inte se dem?

I artikeln sägs det, att kvinnor är underrepresenterade. Det stämmer ej anser jag.

I Sverige är det dessutom den politiska högern som dominerar den politiska bloggningen. Vilket är intressant jämfört med USA, där bloggandet snarast är en vänsterorienterad rörelse.
– Det kommer att leda till att högern förknippas med framåtsträvande, teknikvänlighet och demokratisk diskussion i förlängningen, sägs i artikeln.

Här kommer återigen det påstående som jag så ofta har hört att i Sverige är vänstern teknikfientlig. Det påståendet är felaktigt anser jag.

Vänstern har förlorat redan innan den börjat. Högern har redan satt de ideologiska parametrarna för den demokratiska diskussionen som bloggning symboliserar, påstås det i artikeln.

Jag säger bara att de högerbloggar jag besökt och läst lite av diskussionerna i är på intet sätt drivande när det gäller en demokratisk diskussion. Fast vad är en demokratisk diskussion? Att A L L A får säga precis A L L T de vill? Mycket pajkastning kan det bli. Mycket pajkastning blir det.

I artikeln står det:
"Märk dock att du är vad du är med en blogg. Du kan inte fejka dig själv eller försöka vara någon annan."

Det intressanta är att många både fejkar sig själv eller försöker vara någon annan när de bloggar. Visst - det är inte förbjudet att vara anonym, men jag tycker personligen att trovärdigheten ökar när personen bakom en blog inte är anonym.

Annica Tiger 2:01 EM | Kommentarer (15) | Google

7 januari 2005

Bloggarna dör

Årets ord 2004 blev "blogg" skriver Computer Sweden. De spår att nästa år, alltså år 2005, blir det troligen tvärtom, ett rejält bakslag.

Computer Sweden menar på att inget talar för att explosionen av bloggar kommer lyckas hålla intresset vid liv. Vem ska man lyssna på? Vem skriver något vettigt? Vem står ut? Frågor som Computer Sweden ställer sig.

Sedan drar de en parallell med att fråga sig hur många som byggde egna hemsidor när det begav sig. Alltför många, skriver Computer Sweden och menar på att historien upprepar sig.

Jag tror att deras farhågor inte kommer att besannas. Hemsidor kommer och går, men fenomenet består. Dagböcker och bloggar kommer och går, men fenomenet består. Så har det varit sedan cirkus 1994 och så lär det förbli.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:47 EM | Kommentarer (9) | Google

6 januari 2005

Nu har bloggandet blivit allmänt känt

...synd bara att det skulle ske i samband med en omfattande katastrof.

SvD har en hel sida med länkar till bloggar som skriver om Tsunami-katastrofen, både svenska och utländska. Nu torde bloggen anses vara accepterad som ett komplement till annan media. Jag kan inte tolka det annorlunda. Allmänheten torde inte ha undgått att upptäcka fenomenet bloggar och dess fördelar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:34 EM | Google

15 november 2004

Bloggforum 2004

Jag var på Bloggforum 2004 i kväll. Intressant, ur många synvinklar. Bra arrangerat var det. Kul att äntligen få se Steffanie IRL. Lotta likaså. Chadie gjorde bra ifrån sig på podiet. Jag satt bredvid Bengt. Ja, det var fler bloggare som fick "ansikten", det är alltid roligt.!

Diskussionen kom aldrig riktigt igång tycker jag. Men det var ju första Bloggforumet och kanske Bloggforum 2005 blir än bättre? Det var rätt mycket folk, med tanke på att bloggning inte är en så speciellt stor del av vad Internet kan bjuda på och bjuder på.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:03 EM | Kommentarer (3) | Google