9 mars 2009

Vatikanen snett ute?

Visst måste en flicka på nio år få göra abort om hon är gravid med tvillingar och fadern är hennes styvfar som utnyttjat henne sexuellt i flera år.

<citat>Abort är olagligt i Brasilien, förutom när modern våldtagits eller hennes liv är i fara. Båda kriterierna uppfylldes i flickans fall, enligt läkarna. Men den lokala katolska kyrkan reagerade starkt. Efter att först ha försökt stoppa aborten gick man ut och bannlyste läkarna och flickans mor.</citat>

Om jag anser att monarkin bör avskaffas så är det en mild västanfläkt mot vad jag anser om Vatikanen och den katolska kyrkan i vissa av deras synsätt.

Visst ska liv försvaras så långt som möjligt, men till syvende och sist är det kvinnan (eller barnet som i detta fall) som avgör vad som ska ske med fostret/n i sin egen kropp och inte kyrkan, Vatikanen, dess kardinaler eller överhuvudet påven.

Bannlysa en liten flicka? Borde det inte vara förövaren som ska straffas och inte offret?

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:33 EM | Kommentarer (6) | Google

17 januari 2009

Hårklyverier

Debatten rasar om Liza Marklunds böcker Gömda och Asyl. Romaner vars undertitel - en sann historia som enligt en del faktiskt är sann eller enligt andra borde en mer rättvisande undertitel vara baserat på en sann historia och enligt andra baseras boken inte på en sann historia. Förvirrande, ja - men varför denna debatt nu? Efter alla dessa år?

En roman är en roman. Jag har läst böckerna och jag har inte funderat speciellt mycket huruvida varje detalj som beskrivs i romanerna är sanna eller inte utan mer läst böckerna som ett troligt scenario som beskriver hur många kvinnor har det i Sverige och i andra länder. Problematiken med våld mot kvinnor finns, oavsett debatten om just Liza Marklunds böcker.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:42 FM | Kommentarer (6) | Google

1 juli 2008

Golfresor kombinerat med sexköp

– Det är inte så att man köper sex. Det är vuxna människor som träffas och har sex med varandra. Den som har mest pengar ger till den andra.

Idiotisk förklaring och med andra ord en mycket dålig bortförklaring från torskar på Thailand. Läs gärna artikeln på Stockholms Fria Tidning.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:20 FM | Kommentarer (4) | Google

19 oktober 2007

Okey att ha sex med personer som sover?

I mina ögon är det stor skillnad mellan att vara vaken och att sova. Jag har inga problem att avgöra om någon sover eller inte. Det torde väl de flesta inte ha några som helst problem att avgöra. Människor rör sig i sömnen, men inte kan det jämföras med rörelsemönstret när man är vaken.

En man friades för våldtäkt eftersom hon sov och han trodde, säger han i alla fall, att hon var vaken.

Men hallå!!!!! Brukar han använda uppblåsbara dockor i normala fall som inte säger ett pip eller på annat sätt reagerar eller har några som helst mänskliga drag? Det kan verka som det. En normalt funtad människa har väl inte sex med en sovande människa utan att märka att personen i fråga sover och inte är vaken?

Mannen berättade under hovrättsförhandlingen att kvinnan gnidit sig mot honom och att han inte uppfattat att hon sovit. Hovrätten menar att den förklaringen "inte är så osannolik att den utan vidare kan avfärdas".

Hur resonerar hovrätten? Man är normalt två under ett samlag och bägge är vakna, eller bör vara det. En sovande person kan knappast ge samtycke. Om inte samtycke har getts så är det ett övergrepp.

Jag tycker närmast att detta ger signaler om att det är okey att sätta på sovande personer och sedan bara bortförklara det hela med att "jag trodde att personen var vaken" och därmed inte behöva ställas till svars för sina handlingar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:08 EM | Kommentarer (8) | Google

7 september 2007

Prostitution bestraffas hårt i Pakistan

Hur bestraffas köparna av sexuella tjänster i Pakistan? Ingen prostitution kan väl bedrivas utan kunder? Två kvinnor har döden mött genom halshuggning, de anklagades för prostitution. Bredvid deras kroppar hade ett meddelande lämnats att andra kommer att straffas på samma sätt om de prostituerar sig. En tydlig signal med andra ord om att det stundar bistrare tider.

Vilka ligger bakom dessa avrättningar utan formell domstol? Extrema islamister, de som anser att kvinnor intet värde ha?. Men jag ger mig sjutton på att många av dessa i smyg har utnyttjat dessa kvinnors så kallade tjänster. Det är nog ungefär som med de skenheliga katolska präster och dito i andra samfund som ertappats med sexuella aktiviteter i smyg.

Mycket döljer sig i mörkret och den sexuella drivkraften är stor, det är nog svårt för många religiösa att följa Guds bud att inte synda eller ha begärelse till andra. Detta gäller med all sannolik även dem som bekänner sig till islam och har Koranen som rättesnöre istället för Bibeln.

1. Du skall inga andra gudar ha vid sidan av mig.

2. Du skall inte missbruka Herren, din Guds, namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad, som missbrukar hans namn.

3. Tänk på sabbaten så att du helgar den.

4. Hedra din fader och din moder, för att du må leva länge i det land som Herren, din Gud, vill ge dig.

5. Du skall icke dräpa.

6. Du skall inte begå äktenskapsbrott.

7. Du skall inte stjäla.

8. Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.

9. Du skall inte ha begär till din nästas hus.

10. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, ej heller till hans tjänare eller hans tjänarinna, ej heller till hans oxe eller hans åsna, ej heller till något annat som tillhör din nästa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:05 EM | Kommentarer (2) | Google

14 augusti 2007

Polisen anser inte att åklagaren handlägger fallet korrekt

Kort kommentar till det jag skrev i morse. En ljusning kanske för de andra kvinnorna som drabbats?

Att polisen begär överprövning av en åklagares beslut att avskriva en anmälan är mycket ovanligt. Men i fall jag skrev om i förra inlägget så tänker polisen faktiskt agera. En elogé till dem. Malmöpolisens chef menar på att det finns mer att göra i utredningen. En annan sak är att det är tydligen fler anmälningar på ingång.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:52 EM | Google

Plastikkirurg med udda sexuella preferenser

Man måste antingen vara sjuk i pallet eller utsvulten på sex om man måste knulla med en sövda patienter, förmodligen är man bådadera. Men för våldtäkten den 23:e maj finns DNA-bevis så förhoppningsvis kommer åklagaren att väcka åtal. För det plastikkirurgen pysslat med bör han inte kunna få tillfälle att fortsätta med.

Att ytterligare sex kvinnor har hört av sig i efterhand kommer inte att tas med i förundersökningen. Varför anmälde de inte det som hände på en gång? Det är svårt att komma i efterhand, vilket två patienter gjort och fyra arbetskamrater.

Arbetskamrater? Sövde han sina kollegor? Eller förgrep han sig på dem när de jobbade? Det verkar lite lustigt att de kommer nu och gör en anmälan. Eller har de inte vågat förut? Detta bör givetvis utredas. Att bara avskriva dessa anmälningarna gör det alldeles för enkelt för åklagaren.

Det verkar vara en härva som åklagaren får nysta upp. För åklagaren kan och bör inte helt ignorera de nya anmälningarna om det finns substans i dem. Det bör grävas lite djupare i anmälningarna och inte bara avskriva dem rakt av ren slentrian.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:55 FM | Kommentarer (6) | Google

2 juni 2007

Stafett mot våldtäkt

Med tanke på texten jag skrev häromdagen att ett nej är alltid ett nej vill jag puffa för en länk, http://www.stafettmotvaldtakt.nu.

Stafett mot våldtäkt är en protest mot det sexuella våldet mot kvinnor, att lagen om sexualbrott inte följs och att kvinnors nej inte respekteras.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:00 FM | Kommentarer (4) | Google

19 maj 2007

Stenåldershjärnor använder modern teknik för att dokumentera sina illdåd

Jag brukar undvika sajter som visar filmer, men i morse var jag tyvärr på en sådan. Dels såg jag en film om hur kamphundar behandlas, när de inte vinner så dödas de av sina ägare och även om de vinner så lämnas de vind för våg att dö av sina skador. De har ju inget värde längre om de blir alltför allvarligt skadade.

Jag hamnade på denna sajt då jag läste i en amerikansk blog om hur Du’a Khalil Aswad stenades till döds bara för att hon blev kär i fel kille, enligt den religion som tillåter stening. Ja, det var dumt att klicka på länken till filmen och jag ångrar det nu.

Ingen ingriper, folk hejade på och många filmade hedersmordet i norra Irak. Det är väl det senare som är unikt, att folk med hjälp av modern teknik kan filma mordet - men de har en hjärna som kommer från stenåldern.

Hedersmordet på 17-åriga Du’a Khalil Aswad den 7 april är unikt i ett avseende: Det dokumenterades. Minst nio män kastar tegelstenar, vanlig sten och betongblock på flickan i Bashika, nära Mosul, i norra Irak. Hundratals blir vittnen, vissa hejar på. Polisen står bredvid och tittar på – utan att ingripa.

De förnedrar henne ytterligare genom att dra upp kjolen och det är inga små stenar som kastas, efter 30 minuter krossas huvudet av ett betongblock. Hur länge fick hon lida? Jag hoppas hon gled in i medvetslöshet långt innan det dödande betongblocket krossade hennes huvud.

Jag blir så upprörd, att detta sker anno 2007. I Irak är maxstraffet för hedersmord sex månader, men jag kan nog garantera att ingen av dessa som deltog i mordet kommer att fällas för detta. Skulle de ändå dömas kan de pröjsa och slippa att ens sitta av dessa sex månader.

Att stena en ung kvinna till döds bara för att hon blev kär i ”fel” kille? En kille som dessutom hade ”fel” religionstro. Han var sunnimuslim och hon tillhörde Yezidi-religionen.

Hur många kvinnor mördas per år på detta barbariska sätt? De flesta steningar dokumenteras inte och säkert hålls det tyst om de flesta steningar som skett. Det är bara ett fåtal utförda steningar som media rapporterar om misstänker jag.

Andra bloggar om:
och

Update:
Göran Skytte har skrivit en bra ledare om detta.
Nära ondskans bultande hjärta

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:54 FM | Kommentarer (7) | Google

7 mars 2007

Hur är det med civilkuraget?

Jag bläddrade i några gamla tidningar i helgen och fann en artikeln i Aftonbladet som publicerats den 27:e februari. Hur jag än letar finner jag den inte på webben, inte ens om jag söker på den som skrivit artikeln.

I alla fall, i augusti så dömdes en man för ett tjugotal fall av misshandel mot sin sambo. Tingsrätten dömde honom till skyddstillsyn med särskild behandling för sina alkoholproblem. Nu har hon hittats död utanför sin bostad. Dödsorsaken är ännu okänd. Mannen är misstänkt för mord eller vållande till annans död.

Men en granne berättar för Aftonbladet att det var ett våldsamt liv i parets lägenhet natten före.

– Det var skrik och hårda dunsar i omgångar. Jag satte på mig öronproppar för att slippa höra, säger hon.

Istället för att ringa polisen så sätter grannen på sig öronproppar och sussar gott vidare under tiden kvinnan förmodlingen dör, eller får sina skador som gör att hon senare avlider utanför ytterdörren. Hur fungerar man i ett sådant läge? Nu kan det tänkas att grannen har blivit störd tidigare, men det är väl alltid bättre att ringa polisen en gång för mycket? Hur kan man lyssna på skrik och hårda dunsar i grannens lägenhet utan att reagera och agera?

Jag skulle ha ringt polisen.
Vad skulle du gjort?

Update 23/3. Aftonbladet hittade inte på detta med öronproppar, jag har fått detta svar av journalisten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:26 FM | Kommentarer (17) | Google

11 februari 2007

Barnen kommer i kläm i dubbel bemärkelse!

Jag hörde på Rapport alldeles nyss att väldigt få barn söker brottsskadeersättning. De hänvisar till en artikel i Svd som källa och den artikeln är lite mer utförlig än vad som står på SVT:s sajt.

Saxat ur SvD:

Mellan 100000 och 200000 barn bevittnar våld hemma varje år, ­enligt Rädda barnen. Ändå har bara cirka 20 ansökningar om brottskadeersättning kommit in hittills.....En sak som delvis kan förklara de få ansökningarna är att när föräldrarna har gemensam vårdnad måste även den förälder som ­utfört misshandeln skriva under ansökningsblanketten för barnet. Gärningsmannen måste alltså bevilja att offret söker stöd.

Hur tänkte lagstiftarna? Barn som bevittnar våld mellan sina vårdnadshavare ska anses som ett brottsoffer och därmed kunna ansöka om ersättning. Så långt är det rätt tänkt, men sedan måste det ha blivit lite kortslutning. För att barnet ska kunna ansöka om ersättning (ofta via ena vårdnadshavaren) måste den andra vårdnadshavaren som utförde misshandeln samtycka och skriva under.

Bara den situationen att begära en sådan underskrift kan med all sannolikhet trigga en ny misshandel och kanske kommer barnet/barnen återigen få uppleva det som måste vara så oerhört plågsamt för ett barn - att se och höra en av sina föräldrar misshandlas, det är oftast mamman som misshandlas.

Det borde räcka att misshandeln är polisanmäld och att den som misshandlats undertecknar barnets begäran om brottsskadeersättning.

Andra bloggar om:
, , , och ,

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:29 EM | Kommentarer (3) | Google

9 januari 2007

Inte full nog, ingen våldtäkt?

Åklagaren ansåg att det var en grov våldtäkt. Tingsrätten trodde på flickans berättelse men ändå friades de tre åtalade männen för att flickan inte var full nog.

Flickan blev fullare och lade sig på en madrass för att vila när 18-åringen slet av hennes jeans och trosor.
– Sluta, jag vill inte, säger flickan att hon sa.
18-åringen, hans 20-årige bror samt en 25-årig kusin deltog genom anala, orala och vaginala samlag i vad åklagaren anser var en grov våldtäkt.

Hur full ska man vara? Räcker inte ett NEJ vare sig man är nykter, halvberusad, full, aspackad eller medvetslös? Anses det som våldtäkt bara om man är full, nästan på gränsen till medvetslöshet? Vad menar de med inte full nog?

Vilka signaler ger inte denna dom?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:26 EM | Kommentarer (13) | Google

22 december 2006

Julen är barnens högtid!

Julen är barnens högtid. Barnens ögon ska tindra, inte tåras. Barnen ska somna glada och trötta på julafton, inte behöva gråta sig till sömns - kanske gömd under sängen för att inte synas och höras, för att inte höra eller se.

Med tanke på alla jag sett i dag som vandrat förbi med välfyllda systempåsar så tycks spriten fylla en viktig roll på julbordet. Själv tycker jag att alla, både barn och vuxna ska dricka julmust, det skulle vara nyttigare både för hälsan och humöret. En del triggas nog utan sprit, men hur som haver där spriten går in, går vettet ut.

Jag läste Magdalena Graafs debattartikel "Kvinnor får de hårdaste klapparna" och då avses inte paket utan något helt annat.

Det jag saknade i hennes debattinlägg var barnens roll. De är lika mycket offer i familjevåldsproblematiken som den som slår och den som blir slagen. Barnen drabbas lika hårt av att höra/se uppleva våld inom familjen, eller nästan värre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:56 EM | Kommentarer (3) | Google

3 oktober 2006

Säg att du älskar mig

Innan min dotter åkte hem hann vi gå på bio i söndags. Det blev "Säg att du älskar mig", kanske inte det val jag skulle ha gjort - men tiden passade innan tåget skulle gå.

Filmen var bra och borde nog ses inte bara av ungdomar utan även av föräldrar och andra som arbetar med ungdomar. Det är ett viktigt ämne som tas upp. Nej, det är många viktiga ämnen som tas upp. Mobbing. Sexövergrep. För mycket festande än vad som är nyttigt. Viljan att bli sedd. Viljan att bli älskad för den man är. Hur svårt det är som förälder till en tonåring. Hur det fungerar i skolan nuförtiden. Varför kallas tjejer horor om de bejakar sin sexualitet, men killar bara är tuffa och balla? Rättegången var ett stort fucking skämt, med det sedvanliga försöket att skuldbelägga den unga flickan som utsatts för våldtäkten. Jag förstår att tjejer/kvinnor som blir våldtagna drar sig för att göra en anmälan. Sjukt. Men tyvärr tämligen vanligt misstänker jag.

Nu fick jag ett ansikte till den minnesplats som byggts upp på olycksplatsen där en av skådespelarna omkom i en bilolycka. Jag åker ofta förbi där minst en gång i veckan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:08 EM | Google

28 september 2006

Kvinnomisshandel, en fråga som rör alla!

I SVT:s gomorron Sverige intervjuades kvinnan vars sambo hällde bensin på henne och sonen och tände på. Det var en gripande berättelse och än mer det faktum att kvinnan nu har ett ansikte och en kropp som är märkt för resten av livet.

7:15 Möt tvåbarnsmamman YVONNE vars sambo hällde bensin över henne och sonen och tände på.

En siffra som nämndes inför intervjun var att förra året dödades 75 kvinnor av sina män/sambos. Det är otroliga siffror. Det är ett samhällsproblem. Varför händer inget?

I morgonnyheterna flimrade det även förbi att en kvinna riskerar att bli vräkt bara för att hennes sambo misshandlade henne och förstörde hennes lägenhet. Trots att kvinnan har bekostat renovering så vill hyresvärden vräka henne. Så ett offer ska bli offer ytterligare en gång?

Det påminner mig om en liknande händelse för några år sedan då en kvinna hotades med vräkning för att hon skrikit för högt när hon blev misshandlad av sin sambo.

Jag skrev om detta 5/9-98 i gamla Reloaden:

Missade nyheterna igår, då jag var tvungen att försöka lägga ett tassförband på Smulan som blödde som en gris från ena trampdynan. Dock hörde jag en sak med ena örat på Aktuellt som gjorde att jag höll på att gå i taket och tappade nästan koncentrationen på det jag sysslade med. En kvinna och hennes barn riskerar att bli vräkt bara för att hon skrek när hon misshandlades av sin sambo. Sambon är dömd till fängelse och det är ju helt rätt, men varför ska kvinnan i sin tur lida ännu mer? Herregud, grannar och hyresvärd borde väl kunna begripa bättre än så? Hur är folk och fä funtade? Så kvinnor - bit ihop och håll käft om ni blir misshandlade i hemmet annars riskerar ni att vräkas. Kvinna - lid i tysthet! Gråt tyst! Skrik ljudlöst! Bit ihop! Låt kroppen *mildra* ljuden ifrån slagen! Stör inte grannarna bara, påkalla inte uppmärksamhet! SJUKT! Vart är samhället på väg?

Jag surfade förbi Brottsförebyggande rådet och siffran 75 stämmer.

Fullbordat mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång (Excel-fil) (1, 2, 5, 6 §§). De flesta utan användning av skjutvapen, vilket innebär att misshandelsfaktorn är stor.

Mot kvinna, månad per månad:
januari 13
februari 4
mars 3
april 10
maj 7
juni 2
juli 9
augusti 8
september 3
oktober 10
november 2
december 4
totalt under 2005 75.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:10 FM | Kommentarer (12) | Google

29 augusti 2006

SARA-modellen kan rädda liv

I snitt dödas en kvinna var trejde vecka av sina män eller sambor, eller dito ex. I fjol anmäldes 24.000 fall av kvinnomisshandel. Mörkertalet är dessutom stort, många kvinnor ids inte ens anmäla misshandeln eller törs inte.

Ingen av de etablerade partierna verkar ha våld mot kvinnor på sin dagordning inför valet. Varför? Hur vore scenariot om det vore tvärtom? Det skulle med all sannolikhet bli större fokus på problematiken om det vore så. Tyvärr är det nog en krass sanning.

Missade du dokumentären i går om Sverige, Sverige, fosterland: Kvinnomord har du chans att se den på webben.

Sedan en tid har en del polisdistrikt börjat använda en checklista som kallas för SARA-modellen, när de får larm om våld mot kvinnor. Men tyvärr är de alltför få polisdistrikt som använder denna metod än så länge. Varför? Varför? Varför? Det enda svar jag kan komma på är våld mot kvinnor inte är prioriterat av polisen och andra myndigheter.

En forskare anser att missade faktorer leder i upp till hälften av fallen till att en kvinna dödas - i onödan. För om polisen och myndigheter agerat hade kanske dessa kvinnor varit vid liv i dag. En svindlande tanke. Hur mycket är ett människoliv värt?

Dessutom drabbas alla barn hårt när det förekommer våld inom familjen. Barnens lidande glöms ofta bort. Det är inte alltid så att de får adekvat hjälp att bearbeta sina upplevelser. Barn som en dag blir vuxna. Hur kommer de att klara av att hantera sina traumatiska upplevelser?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:35 FM | Kommentarer (5) | Google

14 juni 2006

Ett NEJ är alltid ett NEJ.

Texten i dag inspirerades av ledaren i dag i Expressen, Kvinnofrid nu!

Förra året anmäldes 3787 våldtäkter till polisen, en ökning på 30 procent från året innan. Hur många våldtäkter som skedde som inte anmäldes under förra året vågar jag inte ens sia om. Men om vi tar den siffran som finns.

Varje dag, grovt avrundat sker det tio våldtäkter. Tio kvinnor utsätts för sexuell förnedring och utnyttjas för att en man ska få en sexuell utlösning (gå hem och runka istället) eller bara i syfte att få njuta över att ha makten över en kvinna.

De flesta våldtäkter sker inom husväggar, hemma eller hos någon annan, 12 procent är överfallsvåldtäkter utomhus – men där har en markant ökning skett.

Om du tänker efter så känner du säkert en eller flera tjejer som blivit våldtagna. De flesta anmäler inte våldtäkterna för att slippa att bli ytterligare förnedrade, i förhör och i rätten. Jag förstår dem.

Var du berusad?
Hade du utmanande klädsel?
Hade du inte flirtat lite med mannen?
Varför följde du med honom hem?

Det är många frågor som ställs till kvinnan som är offret, men mannen verkar slippa lindringare undan.

Det ska inte räcka med att skylla på att mannen som våldtagit varit berusad eller käkat anabola. För in facto är de inte alltid berusade, men det är ju enklast att skylla på det för det tycks vara en förmildrande faktor:

– Jag minns inget?

En anmälan ska inte bara rinna ut i sanden, bara för att polisen inte förhört vare sig förhört offret eller eventuell förövare. Snabba puckar måste det vara. Snabba DNA-provtagningar. Snabbare husransakan. Polisen måste agera snabbare, för att ge åklagaren lite kött på benen. Åklagarna måste också skärpa sig.

Ofta får våldtäktsmän ganska låga straff. Jag tvivlar på att de får någon behandling under fängelsetiden. Det borde de få. Det borde de få även när de släppts ut. Annars kommer många att återfalla och så blir det en ny våldtäkt.

Kemisk kastrering är en variant. Men det är det som sitter i huvudet som måste förändras. Deras kvinnosyn. Kvinnan är inget byte som kan nedläggas efter behov.

Om jag skulle utvidga texten till att handla om sexualbrott skulle siffrorna chockera många.

Citat från BRÅ:

I statistiken för år 2005 anmäldes drygt 11.700 sexualbrott (till exempel sexuellt ofredande, sexuellt tvång eller våldtäkt). Under de senaste tio åren har antalet anmälda sexualbrott ökat med knappt 60 procent. Ökningen beror troligtvis på en kombination av att anmälningsbenägenheten och den faktiska brottsligheten ökar. Samtidigt finns ett stort mörkertal när det gäller sexualbrott. Det vanligaste sexualbrottet i statistiken år 2005 var sexuellt ofredande som utgjorde mer än hälften av anmälningarna. Våldtäkt utgjorde drygt 30 procent av de anmälda sexualbrotten.

Ett NEJ är alltid ett NEJ.

Jag vet inte hur många gånger jag skrivit
om detta sedan 1997.
Men jag kommer antagligen få göra det fler gånger.

Inte skyddsvärd

Våldtäkt är lika med rån?

Våldtäkterna ökar

Ja, det är bara att skriva in ordet våldtäkt eller kvinnofrid i sökrutan till höger så finns det hur mycket texter som helst som berör detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:39 EM | Kommentarer (7) | Google

7 juni 2006

Första fallet på 24 år tas upp angående könsstympning

Snacka om en viss tröghet i rättsapparaten, samt i benägenheten att anmäla brott av denna karaktör.

Könsstympningar av kvinnor har varit förbjudet i Sverige sedan 1982. Först nu, 24 år senare, väntas det första åtalet för ett fall av könsstympning.

Vad är då könsstympning? Ta in detta med vetskapen att under primitiva stympningar i ursprungsländerna används ingen bedövning. Pang på rödbetan. Ofta leder stympningen till flickans död i form av olika komlikationer.

Kvinnlig könsstympning är ett samlingsbegrepp för olika former av ingrepp i flickors yttre könsorgan. Det kan handla om allt från att en del av klitoris skärs bort till att kanterna kring könsorganen sys ihop till en smal öppning efter att hela klitoris samt inre och yttre blygdläppar skurits bort.

Så en omskärelse som många låter sina pojkar genomgå av religiösa eller rent praktiska skäl går inte att jämföra alls med detta.

Så till något helt annat.

Sverigedemokraterna blir tredje största parti om landets ungdomar får bestämma. I "Ungt val" som genomförts av Aftonbladet och ungdomssajten Lunarstorm röstar 11,9 procent av 15- till 21-åringarna på sverigedemokraterna.

Det helt apropå att en del vill sänka röståldern, det ska räcka att man fyller arton det året valet sker.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:39 FM | Kommentarer (4) | Google

3 maj 2006

Migrationsverket i blåsväder igen

Migrationsverket har det inte lätt. Men jag tycker inte synd om de som jobbar där, utan synd om de människor som drabbas av migrationsverkets inkompetens.

En kvinna flyr till Sverige för att undkomma ett dödstraff i sitt hemland. Hon hade varit otrogen och som vi alla vet så straffas det i vissa länder ofta med stening till döds.

Maken skriver till migrationsverket i sin jakt på att ta reda på vart hon tagit vägen. Migrationsverket svarar artigt att kvinnan finns i Hedemora, vilket måste anses som ett sekretessbrott. Han skriver till migrationsverket i Hedemora:

– Nu vet jag att hon finns i Hedemora och jag vet hur jag ska hitta henne.

Tack och lov gick det då upp ett ljus även hos migrationsverket som först då insåg faran i misstaget att berätta vart kvinnan fanns.

Nu finns hon på hemlig ort. Låt kvinnan få asyl. Först var det tal om att hon skulle avvisas, men nu torde det väl finnas tillräckliga skäl att ge henne asyl och en ny identitet.

Dessvärre är detta en problematik även för andra kvinnor som lever under skyddad identitet. Kvinnans man pratar trosorna/kalsongerna av de som är satta att skydda kvinnorna. En psykopat kan låta så trevlig och sympatisk i telefon och få fram det han vill ha till slut. Hur tryggt är det?

Skyddad identitet, läs denna text jag skrivit tidigare.
Den lämnar ingen oberörd misstänker jag.

Denna text tangerar även detta ämne.
En kvinna och hennes barn riskerade att bli vräkta
bara för att hon skrek när hon misshandlades av sin sambo.
Det står mycket annat i texten som jag anser är läsvärt.
Hur barnen kan uppleva misshandel i hemmet med mera.
Jag beskriver hur jag tror ett barn kan uppleva det.

Håll debatten levande.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:51 FM | Kommentarer (3) | Google

17 april 2006

14.000 ryska kvinnor dödas varje år

"För två veckor sedan sa du att du slagit dig på en dörr. För tre veckor sedan sa du att det var en olycka. Vad ska du säga nästa gång?"

Det kanske inte ens blir en nästa gång?
Intressant artikel i Dagens ETC om kvinnovåldet i Ryssland.

Inte mycket att addera.
Läs artikeln!

Saxat ur artikeln:
Fakta: Mäns våld mot kvinnor i Ryssland
* Mellan 1995-2000 ökade antalet
  brott mot kvinnor med 10 procent.
* 14000 kvinnor mördas av sina äkta män varje år.
* Var tredje kvinna i Ryssland utsätts för fysiskt våld.
* Var tionde kvinna blev slagen av sin man
  när hon var gravid och när hon ammade.
* I den ryska staden Pskov sade 40 procent av fruarna
  att de blivit tvingade till sexuellt umgänge av sina äkta män.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:48 FM | Kommentarer (2) | Google

22 december 2005

Tematidning om Kvinnofrid

Tematidning om Kvinnofrid 29 december som medföljer som bilaga i Svenska Dagbladet. Jag brukar inte köpa den tidningen, men jag får väl göra ett undantag.

I vårt polisiära arbete med det familjerelaterade våldet accepterar vi inga förmildrande omständigheter. Det finns ingen anledning för någon att tolerera att bli utsatt för våld. Vi jobbar gemensamt med sjukvård, socialtjänst, rättsväsende och frivilligorganisationer för att nolltoleransen ska gälla bland oss alla, män, kvinnor och barn, oavsett ursprung eller bakgrund. Om vi hjälps åt blir det lättare, skriver länspolismästare Carin Götblad inledningsvis.

Eftersom det är länskriminalpolisen som jobbat med bilagan tror jag att den kommer att tas på allvar. Ingen lär väl i alla fall polisanmäla polisen eller anklaga dem för att fara med osanning :)? Hade exempelvis en kvinnlig forskare eller representanter från Operation Kvinnofrid skrivit en dito bilaga hade de med all sannolikhet inte tagits på allvar. Så är det. Tyvärr. Så fungerar det fortfarande i vårt samhälle. Vissa röster väger tyngre. Basröster till exempel.

Målsättningen med bilagan är:
Att uppmärksamma läsare på den samhällsproblematik som det familjerelaterade våldet innebär och ta ställning mot våldet.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:06 FM | Kommentarer (1) | Google

18 december 2005

Våldtäkt

Enligt tidningen Metro i går har det skett ungefär en våldtäkt varannan dag i Stockholm sedan första november och då är inte våldtäkter i övriga landet inräknade, samt de som aldrig ens anmäls.

Jag tänker närmast på den brutala våldtäkten i Umeå där kvinnan nästan strök med då våldtäktsmannen använde extremt mycket våld och bland annat bet av en bit av hennes öra.

November och december. Alla är mer eller mindre påpälsade, ingen kan påstå i alla fall att kvinnan var lättklädd och utmanande, vilket annars ofta brukar vara ett argument för att få det till att kvinnan har sig själv att skylla. Höj straffet för våldtäkt.

Det kanske kan verka preventivt. Något annat sätt finns inte, förutom att öka belysningen på allmänna platser och gångvägar, samt att vi alla kanske skulle bry oss lite om vad som sker runt omkring oss. Jag tänker då på tjejen som våldtogs i äventyrsbadet, där det var fullt med folk men ingen ingrep, någon borde ha fattat vad som pågick tycker jag.

Pepparspray är inte lagligt och jag tycker nog att det kanske är lika bra, för skulle det tillåtas finns risken att det skulle missbrukas i helt andra syften.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 FM | Kommentarer (7) | Google

3 november 2005

Gjorde sin egen dotter på smällen

Jag vill så gärna tro gott om alla
människor, men det är förbenat svårt.

Att förgripa sig på sitt eget barn är ett av de värsta brotten i mina ögon och i min värld. Det går långt över min fattningsförmåga att någon kan begå sådana hemska övergrepp. På sitt eget barn. Sitt eget kött och blod. Göra sin egen dotter på smällen, inte bara en gång utan flera gånger.

Hur mår flickebarnet? Kommer såren i själen att läkas? Ja, tiden läker alla sår är ett gammalt talesätt och det är nog sant. Men stora sår lämnar ärr. Ärr som kan skava och irritera. Ett ärr i själen skaver och irriterar mer än ett ärr utanpå kroppen. Det värsta är också att det inte går att klia eller på annat sätt försöka lindra plågan på ett ärr i själen, som det ofta går att göra på ett ärr utanpå kroppen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:52 EM | Kommentarer (8) | Google

2 augusti 2005

Knytnävsvals

Provocerade

Skärmdump från Aftonbladet

Vad anser du provocerande?
Hur agerar du om du blir provocerad?

Förhoppningsvis inte på det sätt
som kvinnan på bilden råkat ut för.

Att bli provocerad är inte kul, men det bör kanske inte gå så långt att den som blir utsatt för det nästan slår ihjäl den person som provocerat fram aggressiviteten som måste ha väckts i detta fall, eftersom så grovt våld använts. Det är inte normalt.

Jag tycker att det skulle vara mer konstruktivt om mannen hade tagit stereon, kastat den i golvet så den blivit obrukbar, eller räknat till tio och tagit sig en promenad i friska luften för att lugna ned sig lite. En annan variant vore ju att checka in på ett hotell eller slafa över hos en kompis.

Men det jag egentligen tänkte skriva om var att jämställdhetsminister Jens Orback vill satsa på vård för kvinnomisshandlare. Han föreslår att en mansklinik startas vid det nationella kunskapscentrum mot kvinnomisshandel som planeras i Uppsala. I Norge har de fått resultat, återfallsfrekvensen bland män som får vård är betydligt lägre än bland dem som inte får behandling.

En klinik? Det räcker inte. Jag tycker att varje kommun ska ha en kvinnojour och en mansjour. Där ska det finnas både vanliga empatiska medmänniskor och professionella terapeuter och psykologer. De som döms till misshandel av sin partner ska under strafftiden och efteråt kunna få hjälp att ändra sitt beteende, medelst tvång om så behövs. De som själva känner att de behöver hjälp ska kunna få det. Sociala myndigheter och andra instanser ska kunna remittera personer dit. Det är inte okey att slå, även om många säger sig blivit provocerad till att ta till knytnävarna. Våld är ingen lösning. Det finns mer konstruktiva sätt att hantera sina aggressioner. Den som kan få den insikten får, med all sannolikhet, ett lyckligare liv och framförallt dess partner.

Den som avtjänat ett straff för misshandel och släpps ut utan att fått vård lär återfalla i sitt beteende ganska snart, antingen med den som misshandlades eller med en ny partner; som lär löpa stor risk att bli utsatt för samma sak som personens tidigare partner drabbats av. Den som får vård och insikt kanske kan ändra på sig, så att mönstret bryts så att inte återfall sker, att knytnävsvalsen dansas igen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:46 EM | Kommentarer (11) | Google

2 maj 2005

Den lede Fi, är det frugan?

Den senaste tiden har det varit mycket skriverier om militärer som misshandlat, hotat och trakasserat sina närmaste. I dag har ett nytt fall uppdagats, eller i alla fall uppmärksammats i media.

Även bakom de finaste fasaderna.....

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:35 FM | Kommentarer (1) | Google

11 mars 2005

Ju högre upp man befinner sig, desto större blir fallet

Ordet "fallet" kan vara dubbeltydigt här.

Fallet nedför denne höga militär blev högt, jag tror inte ens han har landat än.

Hade brottsfallet handlat om diversearbetaren Nisse i Skövde som misshandlat och våldtagit sin fru under många år hade inte journalisterna varit så intresserade. Det hade nog knappast blivit en notis ens i lokaltidningen. Häktningsförhandlingen hade med alla sannolikhet inte skett bakom stängda dörrar. Det är kanske till och med så att det inte ens kommit så långt, intresset för denna typ av brott är inte så stort hos varken polis eller åklagarväsendet.

Saxat ur Aftonbladet:
Toppmilitären häktad för våldtäkt. I sju års tid ska toppmilitären ha våldtagit och misshandlat sin hustru. I dag häktades han i Mariestads tingsrätt misstänkt för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och våldtäkt. I måndags morse var han hög officer, med en glänsande karriär och tung post inom det svenska försvaret. På fredagen var tillvaron annorlunda. Officeren riskerar långt fängelsestraff efter svåra övergrepp på sin fru.

Och inte bara det. Han sitter i ledningen för ett stort idrottsförbund. Det uppdraget riskerar han att förlora nu. Överbefälhavare Håkan Syrén har framlagt en begäran till regeringen om att officeren ska entledigas från sin höga chefsbefattning inom militärledningen. Det blir ett fall, likt utför ett stup.

Han nekar givetvis. Han anser inte att han inte har gjort något brottsligt. Det kanske var den lede fi han misshandlade och våldtog? Nu finns vittnen åklagaren kan åberopa, kollegor och andra som har noterat sakernas tillstånd. Det var inte frun som gjorde anmälan.

Våga fråga. Våga se. Våga anmäla.
Det är bättre än att veta,
se och känna till, men inget göra.

Våld inom familjen finns inom alla samhällsskikt. Det är tyvärr så, det kan nog vilken kvinnojour som helst bekräfta.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:18 EM | Kommentarer (16) | Google

8 januari 2005

Ska kvinnan behöva dö innan något händer?

Saxat ur DN:
En 53-årig man i Gävle har dömts 16 gånger för våldsbrott mot sin sambo. Mannen frigavs på nyårsdagen från fängelset efter att ha avtjänat det senaste straffet. Därefter gick han direkt hem och misshandlade kvinnan på nytt.

– Det är stor risk att han kommer att slå ihjäl henne menar chefsåklagaren.

Gå vid första slaget är en slogan som ofta används. I verkligheten är det inte så lätt. I en relation där misshandel tillhör vardagen är den som misshandlas ofta helt handlingsförlamad. Hjärntvättad. Självförtroendet är i botten. Att bara gå är inte så lätt. Ordna jobb. Ordna bostad. Skaffa nya vänner. Bygga upp självförtroendet. I ett fall som detta borde även skyddad identitet vara ett måste. Det är inte gjort i en handvändning. Än svårare och komplicerat blir det om det finns barn med i bilden. Det som förvånar mig är att rättsväsendet i detta fall inte tycks ha haft något samarbete med socialtjänsten.

Enhetschefen på socialtjänsten i Gävle säger att han är osäker om kvinnan fått hjälp och att det finns få möjligheter till tvångsåtgärder mot vuxna människor om de inte klarar att lämna den miljö de lever i.

Tvångsåtgärder vore väl kanske mer lämpade att använda mot mannen som notoriskt fortsätter med sitt beteende. Kvinnan verkar vara mer i behov av hjälp och stöd från kvinnojouren och socialtjänsten.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:45 EM | Kommentarer (11) | Google

13 december 2004

Ett slag i luften

Mycket snack och lite verkstad. Regeringens egen utredning om kvinnofridsuppdragen sågar regeringen och menar på att regeringen står handfallen inför våldet mot kvinnorna.

Problemen ligger inte bara på resurs- och organisationsnivå, men visst är det ett problem i sig, som exempel kan nämnas att Uppsala kvinnojour får sitt bidrag från Uppsala kommunen mer än halverat. Jag misstänker att det gäller flera kvinno- och mansjourer som får bidragen sänkta då kommunernas sparbeting drabbar även dem.

Oroväckande är den brist på könsmaktsförståelse som utredningen påvisar att myndigheterna lider av. Kritiken är hård. Det råder en närmaste total brist på samsyn och konsekvens i denna fråga.

Jens Orback har lite att bita i nu.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:47 FM | Kommentarer (2) | Google