« Vem har inte berättat? | Startsidan | Valstugebesök »

29 augusti 2006

SARA-modellen kan rädda liv

I snitt dödas en kvinna var trejde vecka av sina män eller sambor, eller dito ex. I fjol anmäldes 24.000 fall av kvinnomisshandel. Mörkertalet är dessutom stort, många kvinnor ids inte ens anmäla misshandeln eller törs inte.

Ingen av de etablerade partierna verkar ha våld mot kvinnor på sin dagordning inför valet. Varför? Hur vore scenariot om det vore tvärtom? Det skulle med all sannolikhet bli större fokus på problematiken om det vore så. Tyvärr är det nog en krass sanning.

Missade du dokumentären i går om Sverige, Sverige, fosterland: Kvinnomord har du chans att se den på webben.

Sedan en tid har en del polisdistrikt börjat använda en checklista som kallas för SARA-modellen, när de får larm om våld mot kvinnor. Men tyvärr är de alltför få polisdistrikt som använder denna metod än så länge. Varför? Varför? Varför? Det enda svar jag kan komma på är våld mot kvinnor inte är prioriterat av polisen och andra myndigheter.

En forskare anser att missade faktorer leder i upp till hälften av fallen till att en kvinna dödas - i onödan. För om polisen och myndigheter agerat hade kanske dessa kvinnor varit vid liv i dag. En svindlande tanke. Hur mycket är ett människoliv värt?

Dessutom drabbas alla barn hårt när det förekommer våld inom familjen. Barnens lidande glöms ofta bort. Det är inte alltid så att de får adekvat hjälp att bearbeta sina upplevelser. Barn som en dag blir vuxna. Hur kommer de att klara av att hantera sina traumatiska upplevelser?

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 29, 2006 03:35 FM

Kommentarer

Hej jag har en syster som är ett offer för en våldsman, för att sedan också bli ett offer för Sara modellen, som är kanske fin teoretiskt men i praktiken så motarbetas kvinnan hela tiden...från brottsoffermyndigheten och från de sociala myndigheter m.m.
I uppsala kommun arbetar brottsoffermyndigheten enligt min och många andras mening som en maffia,man gör hotbilder som är fyllda med ljug, hot mot den utsatta kvinnan allt för att omyndigförklara denna redan utsatta människa, man lyssnar inte på detta offer, man skrämmer istället dem till tystnad och lydnad under deras vilkor,den sk sara modell där Magnus Lindgren åker runt och föreläser och ljuger friskt i media ,hittar min syster att manipulera till att tala ut media hur mycket dom gjort för henne och hennes barn.
Dvs tvingat henne under hot med att de ska se till att hon blir av vårdnaden om sina barn om hon inte gör dem till viljes, att lämna sin hemort på väldigt lösa och osanna grunder.
Innan min syster blev offer för sara hade hon ett eget hem, jobb och skötte sig som vilken annan människa som helst.Nu när hon flyttat så har dom lagt ner henne helt dvs hon och hennes barn är gömd och glömd,det finns ingen hjälp för min syster.. inte någonstans.
På vilket sätt hjälper man en vuxen med två barn att tvinga och hota dom och gömma sig i nästan två år som flyktingar.
I vilken lagtext står det att brottsoffermyndigheten har rätt att med hot och ljug tvinga en människa att säga upp hem och jobb och som grädde på moset flytta bort från sin hemkommun och skriva i sin j-a påhittade hot och risk bild ordet konstant??
Lösningen på mäns våld mot kvinnor är inte att gömma dessa kvinnor det är lika med att säga att det är ditt fel...ställ dig i skamvrån.. den signalen man ger till förövaren är att fortsätt och leta så kanske du finner..det ok det du gjort hon har gjort fel så vi flyttar på henne.
Det är också känt i uppsala att dessa personer gör överdrivna hotbilder i många fall och man börjar ju undra vad det kan bero på? man har ju en del föraningar..
Men efter regn kommer sol...
Det är bara en tidfråga innan dessa personer blir ordentlig avslöjade ..
hälsningar Leyla..

Skrivet av: leyla datum: januari 12, 2007 11:27 EM

Jag betvivlar det. Det faktum att män oftast är offer för våldsbrott rycker ju folk närmast på axlarna åt.

Eller menar du att opinionen uppfattar kvinnors våldsamhet som särskilt upprörande? I så fall skulle väl de kvinnor som är våldsamma mot män uppmärksammas i media mer? Jag kommer ihåg en kvinna som allvarligt skadade sitt ex där jag bodde förr. Det blev bara en notis i lokaltidningen.

Monica: Att låsa in männen kan nog fungera. Det kanske inte avskräcker så många, men är de instängda kan de ju inte göra något. Fast det bästa tror jag är att återinföra en restriktiv alkoholpolitk. En majoritet av såväl mördare som mordoffer är alkoholpåverkade.

Skrivet av: Paradigm datum: augusti 29, 2006 05:18 EM

Mäns våld mot män var inte det jag menade. Det är oftast inte familjevåld det handlar om. Det är en annan problematik.

Jag menade att om 60 kvinnor dräpte sina män på allehanda sätt skulle det nog vara ett annat ljud i skällan.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 29, 2006 02:31 EM

"Hur vore scenariot om det vore tvärtom? Det skulle med all sannolikhet bli större fokus på problematiken om det vore så. Tyvärr är det nog en krass sanning."

Scenariot är faktiskt tvärtom. Mäns våld riktar sig i första hand mot andra män. Vilket jag inte säger för att bagatellisera, men man måste ändå ha proportionerna klara för sig.

Skrivet av: Paradigm datum: augusti 29, 2006 02:17 EM

Jo, ja, Saramodellen, det är bra. Men vad jag inte fattar är att ingen någonsin ens verkar TÄNKA tanken på att LÅSA IN män som hotar och misshandlar. Kvinnorna ska ju skyddas heter det. Ja? Lite hårdhandskar tack. HON ska inte behöva fly när HAN begår brott.

Men det var som de sa i dokumentären. Det finns en samhällelig acceptans och naturligvis gör det det, annars skulle man ju faktiskt ta bort mannen från orten, inte kvinnan och barnen.

Skrivet av: Monica datum: augusti 29, 2006 09:00 FM