« februari 2004 | Startsidan | april 2004 »

31 mars 2004

Hundnostalgi

Vi har en fin kökssoffa i köket, en sådan där gammaldags som det går att lyfta locket på och under finns en bra förvaringsplats. Där har tidningar som jag velat spara hamnat sedan vi flyttade hit 1989. För några veckor sedan såg jag att tyngden av alla tidningar gjort så soffbottnen gett vika. Det fixar jag, sa B. På den vägen är det.

Nå, bra kvinna reder sig själv – så en stor del av dagen har tillbringats att sortera tidningar, samt spika ihop soffan. Det var rena rama nostalgitrippen. Ja, inte att spika ihop soffan – utan att sortera tidningarna. Nu är jag klar, med håret täckt av damm och boss :).

Jag måste ha varit komplett hundidiot tidigare. En del tycker väl att jag är det samma i dag, fast utan förstavelsen hund :). Jag har sparat alla nummer av Hundsport från 1991. Hundsport (ingår i avgiften till Svenska Kennelklubben "kan ingen ge SKK en ny hemsida?") och Doggy Rapport dimper ned i brevlådan fortfarande. Men tidigare har jag prenumererat på mångahanda hundtidningar, många av dem har gått ur tiden för länge sedan.

Vi hundägare
Hunduppfödaren
Hunden i Norden
Hundextra
Hundliv
Hundmagasinet
Jakthunden
Våra hundar
SHF-bulletinen
Newfoundlandshunden

Jag hittade även en gammal Expressen från 1999, som jag sparat för en artikels skull. Jag läste om artikeln och återigen kom tårarna, fast jag redan gråtit floder för denna hunds skull. Är man inte fånig?

Så här skrev jag om det i min Reload, jag tar med två dagar eftersom de anknyter till varandra.

18/8-99
Jordbävning!
Hemskt! Tragiskt!
Men det som berörde mig igår var några bilder i Expressen. Ett par hade lämnat sin NewFoundlandshund i bilen under shoppingturen i London. De tänkte bara vara borta en liten stund. Det räckte. Hunden kokade i värmen, fick värmeslag och dog. Vilken död? Den sjuåriga tiken Lucy försökte febrilt ta sig ut, skällde, kastade sig mot rutorna och bet i sätena. Men försent...när hjälpen kom via polisen låg hon död i framsätet. Jag tänkte på detta hela kvällen, varje gång jag kikade på någon av mina små bruna *nallar* blev jag gråtfärdig. Skärmar man av sig? Orkar man bara bry sig om det man har kärt självt? Jag talade om selektivt minne igår men det kanske är mer advekat att tala om selektiv *beröring* av fasor och hemskheter.

17/8-99
Nalle hör sämre och sämre. Vi är ett matchande par :). Man ska aldrig närma sig en hund bakifrån om denne inte hör/ser/känner att man är i faggorna, det har jag lärt mig nu :( - för jag skrämde Nalle rejält igår, helt oavsiktligt. Jag antar att Nalle tycker det är mycket obehagligt om han inte har full koll på tillvaron längre, vem tycker inte det förresten :). Han blev som sagt skrämd när jag dök upp bakifrån (jag trodde faktiskt att han hörde mig för jag talade med honom samtidigt som jag närmade mig) och klappade honom på ryggen utan att han noterat min ankomst via hörseln eller annat av sina sinnen. Vilket får mig att tro att även luktsinnet dämpas med åldern? Nå - vi kan ta varandra i hand. Jag tycker själv att jag hör sämre ju äldre jag blir, mer då att brus och sorl dämpar hörseln - på puben eller på restaurang har jag svårt att orka/höra/hänga med i samtalet om det är för mycket ljud runt omkring. Det är iofs skönt att sitta i sin egen lilla värld och filosofera :), men kanske inte så artigt? Minnet ska vi inte tala om. Hela jag borde täckas med gula stickers - nya modet kanske? Inte snickers-brallor utan stickers-brallor! Jag kan tänka att - ja, det _måste_ jag kolla och efter 2 minuter har jag redan glömt bort det viktiga jag _måste_ kolla :-) om jag ens kommer ihåg att det var något jag _måste_ kolla. Det går inte längre att skylla på selektivt minne *ler* utan det är nog mer galopperande alzheimers.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:49 EM | Google

Feministsvin

Med tanke på kommentaren i går. Feministsvin. Det finns inte i min ordbok. Däremot finns ordet manschauvinist, män som tror att de är överlägsna kvinnorna.

Norstedts stora svenska ordbok
manschauvinism [-s?åv-] subst. ~en
• föraktfull manlig inställning till kvinnor särsk. betr. deras kapacitet på andra områden än traditionellt kvinnliga

Jag hittade även uttrycket mullig mansgris i ordboken, lustigt nog.

Norstedts stora svenska ordbok
mansgris subst. ~en ~ar
• självgod man som föraktar och förtrycker kvinnor <vard.> mullig ~

Det finns alltså inget som heter feministsvin. Vad bra då. Då behöver jag och andra inte ta illa upp då?

Men tillbaks till ordet feminism. Vad är det med det ordet som gör det så negativt laddat för en del?

Norstedts stora svenska ordbok
feminism subst. ~en
• (åsikts)riktning som strävar efter att förbättra kvinnans ställning i samhället och åtminstone uppnå jämställdhet med mannen

Att förbättra kvinnans ställning för att bli jämställda med män, det är väl bara bra? Jag ser bara positiva fördelar med feminism. Det är en WIN-WIN situation, där bägge parter vinner på att så sker. Ska jag vara riktigt, riktigt ärlig tror jag att männen har mer att vinna på att kvinnor och män blir jämställda. Synd bara att en del inte förstår det.

Norstedts stora svenska ordbok
jämställ|d adj. -t
• som har samma rättigheter och skyldigheter som annan person; särsk. om kvinna i förh. till man <jfr jämlik>: 1920 blev den svenska kvinnan juridiskt ~ med mannen

Norstedts stora svenska ordbok
jämlik adj. ~t
• som anses ha lika stort värde som varje annan person

Att alla ska ha lika stort värde är väl inget någon kan säga emot? Utom då manschauvinister och mulliga mansgrisar då :). Det gäller alla, inte bara kvinnor och män. Här kan vi ta in begrepp som diskriminering av invandrare, etniska minoriteter, funktionshindrade och förföljelse av människor på grund av dess religion eller sexuella läggning och så vidare....

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:36 EM | Google

Fildelarjaktsäsong

PRESSMEDDELANDE från IFPI

Varning till fildelare: det är olagligt att sprida kopierad musik

Idag tillkännager skivindustrin i Danmark, Tyskland, Italien och Kanada att man nu vidtar rättsliga åtgärder mot illegala fildelare, det vill säga personer som tillgängliggör musikfiler för andra att kopiera via Internet utan tillstånd. Svenska skivindustrin väljer att i nuläget informera illegala fildelare att det är olagligt att sprida kopierad musik via Internet utan tillstånd.

Stockholm 30 mars 2004

Skivbranschen i Sverige väljer att via Instant Messaging, eller så kallade pop-up:s, informera illegala fildelar att det är olagligt att sprida kopierad musik via Internet utan tillstånd. Meddelandet dyker upp på bildskärmen när man tillgängliggör musikfiler på den egna datorn, så att andra personer via Internet kan kopiera dem. Dessa pop-up:s är en naturlig fortsättning på den informationskampanj som vi under lång tid bedrivit med hjälp av bland annat universitet, högskolor och företag. Vi hoppas att genom detta få illegala fildelare att förstå att det är olagligt att sprida kopierad musik över Internet. Den som sprider kopierad musik via Internet exponerar sig öppet och tar stora risker, inte bara rättsliga. Samtidigt som det lanseras lagliga musiktjänster på Internet är den illegala fildelningen ett fortsatt stort problem för musikbranschen. Om problemet inte upphör kommer vi bli tvungna, att även i Sverige, vidta rättsliga åtgärder, säger Lars Gustafsson, VD på IFPI Svenska gruppen.
----------

Jag minns när kassetbanden och kassetbandspelarna kom. Det blev ett himla rabalder. Skivbranschen blev förtvivlad och undrade hur detta nya påfund skulle hanteras och hur de skulle agera, kanske till och med för att kunna stoppa kopieringen.

Att så lätt kunna spela in och kopiera musik, både från radio och andras kassetter, var inte bra, ansåg de. Nu, med facit i hand, vet vi att musikbranschen inte gick i stå och folk slutade inte att köpa musik.

Jag laddar själv inte ned musik från nätet, dels av naturliga skäl då det är ganska svårt och tidsödande att syssla med sånt via modem, samt av andra skäl. Jag vill ha orginalet. Jag köper den CD som jag nu eventuellt vill ha. Men jag kan nog räknas bort direkt, eftersom jag sällan lyssnar på musik.

Men det ska bli intressant att följa denna utveckling. I USA har de börjat stämma folk för att de laddat ned musik. Det är lite övermaga tycker jag att kräva 12-åringar på ersättning eller stämma dem - i förlängningen blir det ju deras föräldrar som drabbas. Vilken 12-åring har en egen inkomst?

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:26 FM | Google

30 mars 2004

Våldtäkt är lika med rån?

En rånare, som med våld eller hot tvingat kassörskan att lämna ifrån sig kassan, döms för rån. Ingen kommer att ifrågasätta om utlämnandet av rånbytet skedde med eller mot kassörskans vilja. När kassörskan lämnar ut kassan anses det inte vara ett uttryck för att hon samtyckt till själva gärningen, eftersom hon lämnar ut kassan under tvång.

En våldtäktsman, som med våld eller hot tvingat en kvinna till samlag, döms oftast inte för våldtäkt, om det nu ens går så långt – oftast läggs förundersökningen ned eller så inleds ingen överhuvudtaget (detta skrev jag om för några dagar sedan). Rätten kommer noggrant att ifrågasätta om våldtäkten ("utlämnandet" av underlivet) skedde under tvång. Den kvinnan, som av rädsla för sitt liv eller för att skadas (agerar ofta som kassörskan ovan)– det vill säga underordnar sig tvånget och slutar göra motstånd. Då anses kvinnan ändock oftast av rätten att ha samtyckt till gärningen.

Intressanta paralleller. Den som tilltvingat sig ett samlag med våld eller hot skall dömas för våldtäkt ungefär på samma sätt som en rånare döms för sitt rån. Punkt slut. Läs gärna artikeln på DN Debatt, av professorn i straffrätt Suzanne Wennberg.

Artikeln innehåller mycket fakta och information, samt påvisar hur rätten ofta resonerar och har resonerat förr i tiden. Ger man sig in i leken, får man leken tåla. Tiger samtycker. Män kan inte behärska sig.

Lite av det pubertala resonemang jag och andra tjejer som unga utsattes för när vi var unga och hade hånglat, men sedan inte ville gå hela vägen. Då drog killarna ofta en rövare om att killar som fått stånd bara mååååååste få utlösning, annars kunde de dö. Jag misstänker att många samlag genomfördes på 50- och 60-talet för att rädda de stackars små liven från att dö :))).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 EM | Google

I natt jag drömde....

I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut...

Jag har ofta förut drömt en och samma dröm, hur jag ska dö. Det är en brutal och ganska våldsam dröm. En säng, en vit betongvägg och mitt huvud krossas mot den vita väggen. Jag har drömt samma dröm i så pass många gånger/år att jag varje gång besöker en ny lägenhet eller lokal, checkar jag av så att det jag sett i drömmen inte finns där i verkligheten.

Men i natt drömde jag att jag dog. Jag vet inte varför jag skulle dö, inte varför jag låg där - det enda jag visste var att nu var slutet nära. Jag kände döden smyga sig på mig. Jag kände hur jag försvann. Det blev mörkt. Tomt. Ja, jag tror ju inte på ett liv efter detta så det verkar ju logiskt. När jag vaknade satt drömmen kvar i kroppen en lång stund. Så underligt man kan drömma? Tänk om man kunde tyda sina drömmar? Men jag tvivlar på att det går. Vi är alla olika och det kan inte finnas ett och samma facit som är applicerbart på allt och alla.

Om du drömmer att du dör, så kommer ditt liv att förbättras. Nå, det lät trösterikt.

Det skulle nog vara mer intressant att läsa vad Freud säger om att drömma om sin egen död. Någon som läst denna bok? Går den att läsa, eller rättare sagt får man ut något av det hela? Jag har bara läst en bok av Freud, som kurslitteratur när jag utbildade mig till mentalsköterska (numera heter det skötare i psykiatrisk vård) på 70-talet, och vad jag minns var det inte direkt någon bok jag skulle läsa om igen och igen :). Jag tror till och med att jag har den kvar i bokhyllan, under många lager böcker och många års damm.

Min personliga tolkning är att man drömmer om sin egen död i samband med att man går igenom en psykisk förändring eller kommande förändring i ens egen livssituation.

Den som lever får se.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:36 EM | Google

Kasta sten i glashus

På tal om det jag skrev i går, oavsett om media betraktas som tredje – eller som i England – fjärde statsmakten. Vem synar media? Vem vågar kasta sten i glashus?

Vikarier utnyttjas och "utlasning" är mer regel än undantag. Det var skrämmande siffror som redovisas i artiklarna jag länkar till nedan.

Ge mig lite sex, så kanske du får fast anställning. Sextrakasserier är knappast något man tror tillhör vardagen på en mediearbetsplats.

Journalister och andra som arbetar på en redaktion (vare sig det är TV, press eller radio) borde väl vara väl så pass upplysta och därmed inte själva begå samma fel, som hos dem de är satta till att granska?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:45 FM | Google

Undantagsregeln

Män sparkas – byts ut mot kvinnor.
Företagen missbrukar lagen för att sparka män vid arbetsbrist. Männen avskedas för att de ska få barn, är föräldralediga, jobbar deltid, är småbarnspappor eller varit långtidssjukskrivna. Eller bara för att de har fel kön. De byts ut mot kvinnor med kortare anställningstid. LO, TCO och Saco bekräftar att detta sker allt oftare. Läs om Bosse och Johan, som båda fått sparken.

Är det inte fördjävligt? Rent ut sagt. Hur kan samhället (vi) acceptera detta? Hur kan facken godta detta? Att undantagsregeln får användas till att sortera bort män på detta sätt. Undantagsregeln måste avskaffas för att få slut på ofoget att män diskrimineras på detta sätt på arbetsmarknaden. Omedelbart! Sedan bör fler kvinnor, trots att kvinnor oftast tjänar mest och då förlorar mer på att stanna hemma, ta sitt föräldransvar och ta ut sina mammamånader åtminstone. Den grundläggande kontakten kvinnan då får med sitt lilla barn, kan i längden vara värt det. Dessutom lär det försvåra för företagen att fortsätta med att sätta detta i system om fler mammor är föräldralediga.

Den som ofta läst mina texter vet att det som står ovan inte riktigt är sant. Jo, allt är sant men för att fokusera på problemet i sig har jag bytt ut kön och namn. Byt män till kvinnor och Bosse och Johan till Ingrid och Agneta i texten ovan. Var det kanske inte lika intressant då? I mina svarta stunder får jag för mig att det faktiskt är så. På något sätt är vi alla så vana vid sakernas ordning, att det liksom inte spelar någon roll att hetsa upp sig eller bry sig. Det händer ju inget ändå. Men jag lovar, hade det verkligen varit som mitt "vända på kuttingen-exempel" hade det blivit liv i luckan. Eller? Har jag fel?

Rätt version, saxat från Aftonbladet:
-------------
Kvinnor sparkas – byts ut mot män.
Småföretagen missbrukar lagen för att sparka kvinnor vid arbetsbrist. De avskedas för att de är gravida, föräldralediga, deltidsarbetande, småbarnsmammor, långtidssjukskrivna. Eller bara för att de har fel kön. De byts ut mot män med kortare anställningstid. LO, TCO och Saco bekräftar att detta sker allt oftare. Läs om Ingrid, 36, och Agneta, 34, som båda fått sparken.
-------------

Men mina kommentarer blir detsamma.

Är det inte fördjävligt? Rent ut sagt. Hur kan samhället (vi) acceptera detta? Hur kan facken godta detta? Att undantagsregeln får användas till att sortera bort kvinnor på detta sätt. Undantagsregeln måste avskaffas för att få slut på ofoget att kvinnor diskrimineras på detta sätt på arbetsmarknaden. Omedelbart! Sedan bör fler män, trots att männen oftast tjänar mest och då förlorar mer på att stanna hemma, ta sitt föräldransvar och ta ut sina pappamånader åtminstone. Den grundläggande kontakten mannen då får med sitt lilla barn, kan i längden vara värt det. Dessutom lär det försvåra för företagen att fortsätta med att sätta detta i system om fler pappor är föräldralediga.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:20 FM | Google

29 mars 2004

Tredje makten

Media har makt.

Media är den tredje makten.

Uttrycket tredje statsmakten syftar på medias makt att styra opinionen och påverka politiken. Vad är då första och andra statsmakten? Befogad fråga, det är kunga- och regeringsmakten (regering och riksdag). Nu kan vi inte välja kung (och han är numera fråntagen sin makt, vilket bara är bra - med tanke på hur stolligt han agerar ibland), men vi kan välja regering och riksdag. De ska i sin tur välja och styra över fjärde statsmakten, rättsväsendet. Men hur det funkar eller rättare sagt inte funkar är nog många medvetna om.

Helt klart är att media har makt. Kanske för mycket makt? Eller ska vi vara tacksamma att de lägger sig i? Men ingen kan påverka vad de lägger sig i, så det kan bli lite som lotteri vad som hamnar på tapeten för dagen. Den som skriker högst får gehör? Den som har kontakter får gehör? Den som råkar träffa på en engagerad journalist får gehör? Den som kan föra sin egen talan får gehör?

Jag såg på Mediemagasinet 4:e mars att många av de fall av försök till verkställande av utvisningar som tagits upp i media, har resulterat i att beslut ändrats och utvisning inte skett. Ja, inte i alla fall – vem minns inte den lilla synskadade flickan Nadina, som efter många turer ändå utvisades. Där tror jag att det till slut blev en principfråga. Men påfallande ofta funkar det med lite press från media och i programmet gavs det konkreta exempel på detta.

Vi kanske ska lägga över polisens och invandrarverkets verksamhet till media? Nej, såklart inte - men sådana frågor ska inte gå via media. Att få regering och riksdag att agera ska inte heller behöva gå via media. Politikerna borde vara så pass lyhörda att de inte ska behöva "piskas" till handling av media.

Saxat ur DN.
------
Flera vittnen såg de två männen i 30-årsåldern misshandla en 14-åring och hans kamrat, och dessutom hota en ung flicka. Men polisen lade ned förundersökningen. Sedan DN skrivit om fallet togs utredningen upp igen. Nu har männen åtalats för misshandel.
------

Hade inte DN tagit upp denna händelse igen hade antagligen den nedlagda förundersökningen begravts för alltid. Att modern stötte på polisen flera gånger hjälpte föga. Jag är böjd att hålla med henne om att hade det varit en helsvensk pojke som misshandlats, skulle rättsväsendet kanske ha behandlat fallet annorlunda. Att en förundersökning läggs ned när det finns vittnen och hela baletten är förunderligt.

Det är som jag alltid ha sagt. Blir du våldtagen? Blir du rånad? Blir du misshandlad? Se till att det sker på allmän plats och ha minst tio nyktra, svenska vittnen och gärna ett kort taget med digitalkamera på förövaren, annars läggs inget krut på det från polisens sida.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:08 EM | Google

Radikalt fel

Spegel, spegel på väggen där, säg mig vem som...

Nej, det är inte det som det handlar om när jag börjat på gym. Min planering omfattar att jag ska få bättre flås. Jag har en tanke bakom det hela. Jag kan inte berätta varför :). Men inte vill jag gå upp i vikt, likt en Tamara Press.

Förra veckan, gymbesök måndag, onsdag och fredag. På tisdagen och torsdagen en halvtimmes stavgång och på söndagen blev det faktiskt hela två timmar, av bara farten. Det var så fint väder.

Något radikalt fel gör jag. Men vad? Jag äter som vanligt och borde därmed inte gå upp i vikt. Två hela hekto har jag gått upp :(. Jag som borde gå ned fem kilo till ungefär.

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:24 EM | Google

Men jag vill ju bara läsa

i en blogg. Detta är första gången en hemsida har skapat en varningsflagg samt blockerats i 30 minuter. Nå, jag får försöka få fram ett mail till vederbörande.

Ett intrångsförsök "MSSQL_Null_Packet_DoS"
mot datorn har upptäckts och blockerats.
Angripare: www.xxx.se(xx.xx.xx.xxx)(http(80))
Risknivå: Låg
Protokoll: TCP
Angripen IP: I4G2O6
Angripen port: ms-sql-s(1433)

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:10 FM | Google

Sport förbrödrar

Svensk ordbok
sport [-å-] subst. ~en ~er
• (viss) verksamhet med syfte att träna och anstränga kroppen ofta som nöje el. med sikte på tävling <jfr idrott, gymnastik>

Sport är ett engelskt ord som lånades in i svenskan på mitten av 1800-talet. Det är en förkortning av ett äldre disport "lek, nöje". Ordet är urspr. franskt; i äldre franska finns desport "nöje", bildat till se desporter "roa sig"

Svensk ordbok
idrott subst. ~en ~er
• (viss uppsättning) ansträngande kroppsövningar avsedda att öka kroppens prestationsförmåga med el. (ofta) utan redskap; oftast med tävlingsinslag <SYN sport>:

Vart tog leken vägen? Vart har nöjet tagit vägen?

Jag såg ansiktet på Armand Krajnc efter att han förlorat sin boxningsmatch i går. Blodig och svullen. Jag hoppas han tar sitt förnuft till fånga nu och lägger av. Det finns många exempel på hur det kan gå när man inte gör det, se Ali och Ingemar. Vad är det för sport/idrott att få ta emot slag efter slag, så hjärnan tar stryk?

Våldet verkar öka även i andra idrotter/sporter som ishockey, bandy och fotboll. Det tacklas fult. Klubbor svingas i ansiktshöjd. Det slås och sparkas, ofta i avsikt att skada. Jag väntar på den dagen när en golfare svingar ned sin motståndare med golfklubban. Intet skulle förvåna mig längre. Tiger gjorde tydligen något liknande häromdagen, men det var hans caddie som drabbades.

Så säger de att idrott/sport förbrödrar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 FM | Google

28 mars 2004

Propagandakrig

Oroligheterna fortsätter mellan israeler och palestiner. En liten pojke blev skjuten till döds, inne i sitt eget hem. Inte ens i hemmen i flyktinglägren kan palestinerna känna sig trygga. Nu träter bägge parter om vem som är skyldig. Vi har inte skjutit säger Israel. Men ett filmteam som filmade när israelerna sköt mot stenkastande unga palestinier har fångat på film en kula som synbart ändrade läge när den träffade en bil och den kulan var det nog som tog barnets liv.

Det är som alltid svårt att veta vad som är sanning och vad som ingår i progagandakriget. Ja, för all rapportering är då inte äkta och alla incidenter som påstås ha hänt har inte hänt, utan är iscensatta för att bevisa än det ena och än det andra. Båda sidor gör så, men Israel har större resurser och därmed större möjlighet att manipulera sanningen. Häromdagen när de tog en ung kille med en åtta-kilos sprängladdning kring midjan så tyckte jag att det var ett väldigt sammanträffande att det just då fanns det ett filmteam på plats. Jag minns bilden på den lilla babyn som iklätts en självmordsbombares utrustning. Vad säger att den är äkta? Den kan lika gärna ha gjorts i Photoshop.

Jag tycker, utan att vara speciellt insatt, att det hela är ett krig mellan Goliat och David – med USA stående bredvid och håller Israel under sina vingar, vad som än månde hända. Vad är det som gör att banden mellan USA och Israel är så starka? Är judarna en sådan stark grupp i USA att de kan påverka USA:s utrikespolitik? EU och andra länder törs i alla fall kritisera Israel, men det är sällan man hör USA ryta till. De är annars så väldigt pigga på att lägga sig i hur andra länder sköter sina interna angelägenheter.

Jag har läst mycket om andra världskriget och förintelsen. Utan att kunna förstå varför Hitler kände ett sådant hat mot just judarna. Men han ville ha en arisk ras och han gasade även ihjäl andra grupper som inte ansågs passa in i den mallen, utvecklingstörda och romer med flera. När man ser progagandefilmer från den tiden med blonda och blåögda ariska soldater slår det, i alla fall mig, att Hitler själv ser ut som en han själv borde ha sorterat bort, mörk och icke-arisk.

Nu svamlar jag....men tankarna far och fingrarna på tangentbordet bara följer med tankarnas vindlingar. Men bara för att judarna led oerhört och nästan utrotades under förintelsen kan väl inte det rättfärdiga det Sharon gör sig skyldig till i dag och har gjort sig skyldig till tidigare. Palestinierna vill ha sina olivlundar tillbaka och sin mark de brukat i hundratals år, som ofta ockuperats av inflyttande nya israeler. Är det så underligt? Varför inte dela upp marken, en del till Israel och en lika stor del till Palestina?

Om inte kommer detta pågå i all evighet. Israel kan inte ta död på alla palestinier (även om jag misstänker att det är vad Sharon vill) och palestinierna kan inte i sin tur självmordsbomba ihjäl alla israeler. Varför kan inte människor ta lärdom av historien?

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:49 EM | Google

Sommartid

Du har väl inte missat att ställa om klockorna? En timme fram, första gången. De som jobbade i natt fick en kort natt. Jag minns när jag jobbade förra hösten när det skulle bli vintertid. Den där extra timmen mitt i natten kändes väldig lång.

Nu sov jag så inte märkte jag något, varken till eller från. Det enda som märktes var att det synbart såg ut som jag hade haft sovmorgon, fast jag egentligen gick upp en timme tidigare än vanligt. Det brukar ta några veckor för mig att ställa om till sommartid.

Nej, nu ska jag ut och ta en sväng med mina stavar. En rejäl runda före frukost. Sedan ska jag äta turkisk youghurt med gott samvete :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:17 FM | Google

27 mars 2004

Påtänd kändis i Köket

Jag såg lite på konståkningen på TV. Det är otroligt hur duktiga en del är. Tänk om man bara vaknade upp en morgon och vips så var man världsbäst på skridskor eller skidor? När jag var liten drömde jag om att bli isprinsessa. Men varje morgon när jag vaknade var jag fortfarande den fula ankungen och blev varken en vacker svan eller något speciellt :), när jag sedan växte upp. Om man inte ska räkna det faktum att jag i alla fall är en tiger.

Nej, så fungerar det inte. Det ligger mycket hårt arbete bakom, vad det än är man vill satsa på. Jag tänker på det jag läste i Expressen i dag. En av de medverkande i TV 4:as storsatsning Gladiatorena greps för knarkbrott i natt. Nu är jag inte speciellt förtjust varken i programmet eller kroppsbyggare i stort, men jag inser vilket jobb det ligger bakom att bygga upp sin kropp, likt en gudalik gladiator. Att sedan självmant (för jag antar att ingen tvingat honom) förstöra både kropp och själ genom att knarka är obegripligt. Det spelar ingen roll om det var kokain eller efedrin – same shit, different names.

Det där innestället Köket (där kungabarnen brukar festa) måste vara något speciellt. Det står ofta om både det ena och det andra som hänt där. Jag är förvånad över att fint folk inte kan uppföra sig bättre :). Ölsjapp och Köket, olika samhällsklasser men uppförandet och vanorna är sig lika – när spriten/knarket inmundigas – vettet vetter vettlöst vettvilligt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:46 EM | Google

Lyckad förmiddag

Jag var och handlade och upptäckte till min förtjusning att nu har min affär börjat ta in turkisk youghurt. Lyckan är fullständig. Visst innehåller den 10 procent fett. Men vad gör det?

Jag såg lite på morgon-TV:n på fyran när jag kom hem. Min favoritskådis var där, Rolf Lassgård. Han har det, med stort D. En intressant man. En sexig man, trots sin rondör. En stor nallebjörn.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:13 FM | Google

Citatjakt

Reuters ska börja kartlägga Internet och pappersmedia efter sitt eget material. Detta läste jag i Eriks blog. Well, well – då får dom lite att göra.

De ska använda en norsk programvara (FAST) och då vet man ju hur det blir med det. Jag tänker alltid på Mosebacke monarki och Moltas "Norgevisan" när jag hör ordet Norge. Norrmän! Norrmän! :))) Förlåt mig! Jag tycker Norge är ett vackert land och dess invånare verkar vara hyvens. Men den där låten, den har bitit sig fast :).

Skämt åsido. Reuters tänker beivra publiceringen av korta brottstycken och citat av deras material. Det kan bli svåra avvägningar. Dessutom måste väl lagarna skrivas om och citaträtten kriminaliseras?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:28 FM | Google

26 mars 2004

Det förlovade landet

USA står för många som garant för frihet. Sverige jämförs som någon slags förmyndarstat av många. Jag tänker inte lägga några synpunkter på just den saken, just nu.

Men jag skulle nog vilja kalla USA för en förmyndarstat. I New Jersey är straffet för att hoppa från en hög byggnad döden. Nå, har man genomfört ett hopp från 77:e våningen är just den lagen säkerligen inget problem eller något att fundera och våndas över.

Somnar du på tunnelbanan i New York och därmed kanske råkar uppta två säten riskerar du 500 kronor i böter. Det kan bli dyrt att gå ut och festa och åka tricken hem lite halvlullig och småtrött med andra ord.

I Kalifornien är det på väg lagar för totalt rökförbud på stränder. Står du utanför en butik i New York och tar dig ett bloss kan du haffas för dagdriveri.

Det är ett brott att mata duvor. Yisses! Du får inte heller sitta på en mjölkpall. Det erfor en farbror som fick betala 800 kronor i böter för "oauktoriserat användande av mjölkpall" – han råkade sitta på den.

Exemplen ovan är saxade ur dagens Aftonbladet, där rubriken var "Förbudslandet USA". Fler exempel på konstiga lagar i USA kan du se nedan. Jag skrev om detta för några år sedan.

// Annica Tiger

30/5-01 skrev jag i min Reload:
Onödigt vetande?
Många delstater i USA, samt även en del småstäder, har egna lagar och förordningar, en del gamla och måhända knäppa, men de är inte avskaffade - alltså gäller de fortfarande, om man ska tolka det strikt. I Arkansas är det tillåtet för en man att slå sin fru, dock högst en gång i månaden. I Los Angeles har en man rätt att slå sin fru med en läderrem, såvida den inte är bredare än två tum. I Michigan finns en lag som säger att en kvinna inte får klippa sig utan mannens tillstånd, då det är han som äger hennes hår. I Michigan finns även en lag som säger att en man har rätt att trakassera sin fru om hon försöker lämna honom. I Florida riskerar kvinnor att hamna i fängelse, om de hoppar fallskärm på en söndag. I Carrizozo (ligger i New Mexico) får ej orakade kvinnor visa sig offentligt. Undra sa flundra, om ovanstående lagar efterlevs. I Arkansas torde en kvinnomisshandlare hävda att han har rätt att banka på frugan en gång i månaden. I Los Angeles torde en man kunna slå sin fru, halvt ihjäl, såvida remmen inte är för bred? Jag *skakar på huvudet*, men inget förvånar mig egenligen - längre. I Miami är det förbjudet för män att visa sig offentligt i en klänning utan axelband. I Kalifornien får inte djur para sig närmare än c.a 450 från en restaurang, skola eller kyrka. I Los Angeles får du inte bada två bebisar samtidigt i samma badkar. I Iowa är det förbjudet att kyssas mer än fem minuter, i stöten.

Annica Tiger 6:46 EM | Google

Echelon och annat otyg

Chadie skrev i dag om att EU:s stats- och regeringschefer har antagit ett åtgärdsprogram mot terrorismen. En av punkterna är att genomföra är obligatorisk lagring av trafikdata från telefon- och datatrafik.

Jag är personligen övertygad om att detta redan sker, i en eller annan form - kanske inte direkt lagring men i alla fall via övervakning. EU kanske skulle ta sig ett snack med de killarna som sköter Echelon?

Det är inte bara EU som intresserar sig för vad du och jag gör på nätet. Redan i dag sker det en viss övervakning, men av mer kommersiellt intresse.

Tracking-cookies och andra cookies kan berätta mycket om våra surfvanor och annat. Utan att vara allt för insatt i just detta känner jag ofta ett obehag över alla dessa cookies och andra spionprogram, som exempelvis programmet Ad-aware kan gräva fram.

Jag misstänker även starkt, utan att ha något som helst bevis för detta, att Microsoft har ganska god koll på dem som använder deras programvaror :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:10 FM | Google

Kedjebrev=spam?

To all my friends, THANKS for sending me chain letters in 2003.....

I stopped drinking Coca Cola after I found out that it's good for removing toilet stains.

I stopped going to the movies for fear of sitting on a need infected with the AIDS virus.

I smell like a dog since I stopped using deodorants because they cause cancer.

I don't leave my car in the parking lot or any other place and sometimes I even have to walk about 7 blocks for fear that someone will drug me with a perfume sample and then rob me.

I also stopped answering the phone for fear that they ask me to dial a stupid number and then I get a phone bill with calls to Uganda, Singapore and Tokyo.

I stopped consuming several foods for fear that the estrogens they contain will turn me gay.

I also stopped eating chicken and hamburgers because they are nothing other than horrible mutant freaks with no eyes or feathers that are bred in a lab so that places like McDonalds and KFC can sell their Big Macs and Chicken Tenders.

I also stopped drinking anything out of a can for fear that I will get sick from the rat faeces and urine.

I think my friend is turning gay because when he goes to parties, he doesn't look at any girl no matter how hot she is, for fear that in a moment of passion she will take his kidneys and leave him taking a nap in a bathtub full of ice.

I also donated all my savings to the Amy Bruce account. A sick girl that was about to die in the hospital about 7,000 times. That poor child, she's been sick since 1993.

I went bankrupt from bounced checks that I made expecting the $15,000 that Microsoft and AOL were supposed to send me when I participated in their special e-mail program.

My Ericson phone never arrived and neither did the passes for a paid vacation to Disneyland.

But I am positive that all this is the cause of a stinking chain that I broke or forgot to follow , and I got a curse from hell.

IMPORTANT NOTE: If you send this e-mail to at least 1200 people in the next 10 seconds, a bird will crap on you today at 7pm.

--------------------

Saxat från en mailinglista. Ingen fågel kommer att skita på mig för så många läser inte min blog :). Men jag fick mig ett gott skratt och kanske kan någon annan få detsamma. Även en tankeställare också för den delen. Många kedjebrev blir lite likt spam, även om tanken är god.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:11 FM | Google

25 mars 2004

Logiskt ämnesbyte?

Nyss var jag inne i hönshuset för att stänga för kvällen. Jag hörde några pip och förstod att nu hade det hänt. Jag stack in handen försiktigt under hönan och kände i alla fall två små dunbollar. Jag satte på värmelampan därinne, det lär bli en kylig natt. Jag hoppas hon kan hålla dem varma. Det lär behövas.

Så snabbt byte av ämne. Men kanske inte så långt från temat tuppar och hönor?

Ett pressmeddelande kom häromdagen och som jag läste i går och det var i mina ögon ganska intressant. Jag höjde lite på ena ögonbrynet vid vissa formuleringar. De har jag klippt bort. Jag smålog lite när jag såg att inte ens sajtnamnet är rättstavat, men jag lade in rätt url i länken.

Nu tror jag många kändisar kan andas ut. Det var, i mina ögon, en förskräckligt dum affärsidé att göra intrång på kändisars integritet, via smygfilmade filmsnuttar eller smygfotade bilder – i syfta att tjäna pengar. Att det mesta var skräp insåg nog de flesta, men kanske först efter de betalat för den insikten.

Jag hörde att han i morgon drar igång med nya spektakel :). Dock antar jag att deltagandet där är frivilligt.

// Annica Tiger

-----------------------------------

Pressmeddelande:

Helsingborg 2004-03-23

På förekommen anledning ber jag att få meddela att min medverkan i projektet www.papparazzia.com http://www.papparazzia.com/ med omedelbar verkan upphör.
-----
text bortklippt där han i pressmeddelandet
kastar skit på sina f.d kollegor

-----
Den företagsbildning som ligger till grund
för verksamheten är under upplösning.
-----
text bortklippt där han i pressmeddelandet
kastar skit på sina f.d kollegor

-----

Med Vänliga Hälsningar
----------------------
Michael Brinkenstierna

Office:042-xxxxx

Mob:0704-xxxxx
Mob:0739-xxxxx

E-mail:xxxxx@brinkenstjarna.net

HEMSIDA http://www.brinkenstjarna.net/

Annica Tiger 6:42 EM | Google

Jag vill leva

Jag spelade in dokumentären på tvåan i går, "Jag vill leva". Den går i repris på lördag 27:e mars, 12.45.

Dokumentären handlade om en narkoman, som efter ett återfall (efter många års drogfrihet), lovade sin dotter att han skulle vara drogfri på sin 50-årsdag. Det var han, men tyvärr fick han ytterligare ett återfall och heroinet tog sedan hans liv.

Jag såg den nu på morgonen och den väckte starka reaktioner hos mig. Det är lite personligt, eftersom min storebror dog i en överdos heorin och först när grannarna klagade på lukten och ringde polisen, fick vi anhöriga reda på vad som hänt.

Jag är övertygad om att det finns människor som föds ensamma, lever ensamma och dör ensamma. Inte alltid kanske bokstavligt talat – de kan ha människor runt omkring sig, men rent själsligt. Det är ett tomrum i själen som aldrig kan fyllas, så att det försvinner.

Bekanta och ytliga vänner är inte alltid tillräckligt. Goda vänner däremot (de växer inte direkt på träd för en del) och framförallt en partner kan vara en lisa för själen. Men det är inte alla förunnat. Ensamhet är ett av välfärdssamhällets största problem. Det syns ofta inte utanpå, men det känns inuti.

Många börjar missbruka alkohol av den anledningen och andra tar till andra droger. En del blir självdestruktiva och lever på randen till ett självförvållat helvete, som om smärta på något sätt skulle kunna fylla tomrummet. Till den gruppen tillhör en del prostituerade. Ja, det kanske är kontroversiellt att påstå detta.

Tänk på detta nästa gång du går förbi ett "djävla fyllo" eller en "satans knarkare". Det finns alltid en historia, men det är sällan någon som vill lyssna eller veta vid den. Skomakare, bliv vid din läst.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:05 FM | Google

Kokbok på vift

Har du fått ett mail nyligen med denna innebörd?

-------------
Hej! Till er som inte redan fått detta så är detta Jamie Olivers nya kokbok. Någon på hans förlag har tydligen mailat dem till fel person och nu sprids den som en löpeld över världen. (Det är inget skämt, utan på riktigt, så någon på förlaget ligger nog risigt till...)
-------------

Naked Chef Email Book Is a Fake kan man läsa på Urban Legends and Folklore. Naked Chef lovers cause email indigestion, reports Sophos Anti-Virus.

Worddokumentet är tydligen 4 Mb stort och visst kan det tolkas som ett "hoax-virus", ytterligare ett nytt ord :). Mailservrar i bland annat England sänks formligen av detta dokument som sänds korsan och tvärsan.

Nu är det inte den nya boken tydligen, utan det säges vara ett ihopkok (vitsigt värre) av gamla recept. Rykten i England påstår att det hela är en PR-stunt för att öka intresset för hans böcker. Vem vet? Värre reklamkupper än detta har genomförts och lyckats.

// Annica Tiger - som föredrar hårda och styva böcker man kan bläddra i :)

Annica Tiger 5:27 FM | Google

24 mars 2004

Sjukvården drar in

Inte visste jag att vi Stockholmare hade blivit så friska att nästan hälften av vårdplatserna försvunnit de senaste tio åren. Det måste väl anses som en positiv nyhet?

Nja, det är nog inte med sanningen överensstämmande. Folk är lika sjuka nu som innan de började dra ned på vårdplatserna. Operationsköerna ökar. Hur var det med den däringa vårdgarantin? Vart tog alla de nio miljarder vägen som regeringen satsade på att förstärka vården? Vart tar den skatt vi betalar till landstingen vägen?

Det vårdcentralerna som får ta smällen. Att få en tid hos en läkare hos primärvården är lika omöjligt som att vinna tretton rätt på tipset. Ungefär. Det behövs minst tvåtusen allmänläkare till för att täcka behovet i Sverige. Att vara allmänläkare har dessutom låg status. Det kanske är roligare att vara specialist, privatläkare eller forskare? De allmänläkare som finns jobbar under sådan press att det titt som tätt händer att misstag sker. Folk skickas hem och ordineras Albyl, för att sedan dö hemma – bara för att läkaren ställt fel diagnos.

Det heter så fint att man numera ska vårdas i hemmet. Men av vem eller vilka? Hur? Sjukvårdsupplysningen i all ära (dit man i första hand ska vända sig), men de som har problem med språket eller på andra sätt har svårt att kommunicera (gamla, senila, fulla, virriga, psykiskt sjuka, blyga, utvecklingsstörda) – hur kan sjukvårdsupplysningen vara garant för att rätt råd ges via telefon? Snart ska man väl vända sig till en sajt på Internet och klicka i massa svarsalternativ och sedan få svar på skärmen vad "databasen" anser att man lider av och vad som ska göras. Det borde bli än billigare för sjukvården. En telefonpatient kostar 69 kronor. Ett läkarbesök kostar 800 på en vårdcentral. Vad kan en konsultation via en dator på nätet gå på? Fem spänn?

Jag brukar säga:
Man måste vara frisk för att orka vara sjuk.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:36 EM | Google

Ruvande höna

En höna ligger och ruvar på fyra ägg. Jag tvivlar dock på att det kommer att leda till kycklingar. Det är för kallt fortfarande för sådana aktiviteter. Hönan "hoppar" av en stund varje dag för att få i sig lite mat, vatten och bajsa. Helt naturligt, annars skulle hon dö av svält då ruvningen tar cirkus 21 dagar. Den korta stunden kanske räcker för att äggen ska kallna och avstanna i utvecklingen misstänker jag.

Det är faktiskt första gången någon av våra Faverolle-hönor ruvar så här tidigt på året. De ruvar överhuvudtaget väldigt sällan. Det är ingen ruvningsbenägen art. Vi har därför köpt en äggkläckningsmaskin. Men det var ett bra tag sedan vi använde den faktiskt. Vi får redan alldeles för många ägg än vad vi kan göra av med. Allrahelst nu när inte huset är fullt med hundar. Busarna fick alltid äggula i maten, mycket bra för pälsen. Till Avi räcker en äggula om dagen. Det gör varken till eller från i äggförrådet.

Jag kokar ofta äggen när de blir för många i kylskåpet och så blir det återvinning av det hela. Hönorna och tupparna älskar smulade hårdkokta ägg. Kannibaler? Jag tror inte de fattar att de äter ägg. Men en höna vi hade för några år sedan kom på att det gick ju bra att picka hål på de kläckta äggen i båsen och äta upp innehållet, färskare än färskt. Kannibalism heter det när människor äter människor. Men vad heter det när djur äter av sin egen art/avkomma?

En snabb koll gav vid handen att det heter detsamma:
Svenska Akademiens ordlista
kannib|al [-a'l] s. -en -er människoätare;
djur som förtär individer av den egna arten

Vad dum jag är. Människan är ett däggdjur. Det vill jag kanske förtränga. Men så är det och många har kvar både reptilhjärna och andra egenskaper man kunde hoppats på att evolutionen kunnat slipa bort, för mänsklighetens bästa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:16 EM | Google

Demokratifråga

Man lever inte alltid som man lär.

Jag syndar själv numera och använder ibland låsta typsnitt, fasta mått och slarvar ibland med alt-texterna till bilderna. Det kan kanske ursäktas på en privat hemsida, men när det gäller hemsidor som tillhandahålles av kommuner, företag och andra aktörer på nätet är det viktigt att alla får tillgång till sidorna. Det är en demokratifråga.

Inte bara tillgång utan användning av dem. Internet har blivit en stor tillgång för exempelvis funktionshindrade. Men tyvärr anpassas inte alla sidor med tanke på att även de ska kunna använda dem.

Den som surfar och använder punktscript och talsyntes har inte mycket nytta av avancerade och flotta dynamiska menyer.

Oftast designar de flesta för höga skärmupplösningar. Att ta hänsyn till dem som kör via 640x480 för att kunna se bättre är nog väldigt få som gör.

Jag hoppas att alla som driftar offentliga och kommersiella hemsidor har dessa kunskaper med sig i bakfickan. De kan inte vara allt för tunga att bära med sig?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:15 FM | Google

Straff eller vård

Mijailo Mijailovic fälldes för mordet på Anna Lindh och fick livstids fängelse. Inte helt oväntat kanske. Men jag tycker faktiskt att tingsrätten skulle ha godkänt, det både försvarare och åklagare pläderade för, att den rättspsykiatriska undersökningen skulle granskats av Socialstyrelsens rättsliga råd. I ett så delikat fall som detta ska alla resurser uttömmas, för att påvisa att det är helt utan tvivel att han var fullt frisk när dådet begicks, eller inte.

Nu kanske hovrätten kommer att tillåta detta. För jag tror inte att det stannar här. Domen kommer att överklagas, allt annat vore tjänstefel av försvararen Peter Althin. Livstids fängelse är ett rimligt straff. Men det kanske skulle ha varit livstids vård? Nu finns inte det. Men ibland skulle jag önska att kriminalvården verkligen var vård och inte bara inlåsning i knökfulla fängelser.

Inlåsning skapar "heta vulkaner", som kan utlösa våldseruptioner, både inne i fängelset – i värsta fall sedan när de släpps ut. För ut kommer de flesta, förr eller senare. Till vilket liv? Det gamla vanliga hederliga tänkte jag skriva, men byt ut till ordet ohederliga. För de flesta blir återförbrytare. Det är inte lätt att bryta gamla mönster. Skaffa ett nytt liv. Skaffa nya vanor. Skaffa nya vänner. Skaffa ett jobb. Skaffa en lägenhet. Här spelar KRIS och andra aktörer en stor roll.

Nej, jag ömmar inte speciellt för kriminella. Om nu någon undrade. Men jag tycker att det finns ett systemfel här.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:45 FM | Google

23 mars 2004

På tapeten igen

Den där sajten jag skrev om häromdagen, en populär barn- och ungdomssajt – http://www.snyggast.se/ är på tapeten i dag igen.

Hemsidan har en reklambanner högst upp med texten "Film… direkt!". Det är inte Kalle Anka, Nemo eller Fucking Åmål som avse, vilket torde passa målgruppen bättre än de grova porrfilmer som avses. De säljs via SMS och levereras direkt till datorn. Ägare av den sajten som säljer porr via SMS är Svenska Let To Phone AB, som även äger barn- och ungdomssidan.

– En sida som riktar sig till barn och ungdomar ska inte hålla på och göra reklam för pornografi, säger Mats Albinsson på Rädda Barnens hotline.

Jag håller fullständigt med.

Du som har barn. Vet du vad de sysslar med framför datorn? För du en dialog med ditt/dina barn om faran med sådana här sajter? Hälften av alla barn porrsurfar. Du som vill ha mer information kan gå till www.saftonline.se, SAFT är ett EU-projekt vars syfte är att göra användningen av internet säkrare för barn och ungdomar.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:04 EM | Google

Kattskit

Avi, vår inlånade tax, har visat sig ha en förkärlek för kattskit, både nya och gamla dito. Även du, min Brutus (Smulan). Nu när snön börjar töa kommer pruttarna fram lite varstans på vår tomt. Det som göms i snö, kommer upp i tö.

Jag har fullt sjå att hindra henne från att käka upp lämningarna efter grannens katter. Ibland misslyckas jag och då blir det synd om Avi :). Då plockar jag fram tandborstarna, jag har kvar sedan Smulans tid, och borstar hennes tänder. Snart får jag väl avmaska Avi. Igen.

Jag haaaaaaaatar att bli pussad av en hund som stinker kattskit. Jag blir inte mer vän av grannarnas katter på grund av detta. Så är det. Tyvärr. Jag har inget emot katter i gemen. Jag har själv haft katter. Men jag kan inte med katter som driver vind för våg, i synnerhet när de använder vår tomt som toalett. Utekatter är ett sanitetsproblem, om några. Så skäller folk på hundägare?

// Annica Tiger - som precis borstat Avis tänder :(

Annica Tiger 5:24 EM | Google

CONGRATULATION

Jag har vuuuuuuunnit?

Är det ungefär så de tror att man ska känna sig efter att ha fått detta mail? Jag tycker mer det luktar fiffel och båg. Inte bara tycker. Men tillräckligt många går väl på det här, annars skulle det knappast vara lönsamt att hålla på med detta nätskojeri.

Ungefär som mailen som trillar in som säger att man vunnit en resa. Men, det kostar att lösa in vinsten. Men, det kostar att ta sig till den plats varifrån resan ska starta. Men, det kostar lite extra när man är framme och så håller det på tills resan är dubbelt betald.

// Annica Tiger

----------------
Ärende: CONGRATULATION YOU HAVE WON!!!
Från: flotteryinter
Datum: Tue, Mars 23, 2004 11:52 am

CONGRATULATION YOU HAVE WON!!!
FROM: FUNDATION LOTTERY INTERNATIONAL
PROMOTION/PRIZE AWARD DEPT.

REF: MLI/231-ILGI0432/03
BATCH: IPD/15/096/PTNL

RE: WINNING FINAL NOTIFICATION

Sir/Madam
We are pleased to inform you of the result of the Lottery Winners International programs held on the 19th of March 2004. Your e-mail address attached to ticket number 1465697-6293 with serial number 472-97110 drew lucky numbers 8-66-97-22-71-65 which consequently won in the 2nd category, you have therefore been approved for a lump sum pay out of US$1,500,000.00 (One Million Five Hundred Thousand United States Dollars) CONGRATULATIONS!!!

Due to mix up of some numbers and names, we ask that you keep your winning information very confidential till your claims has been processed and your prize/money Remitted to you. This is part of our security protocol to avoid doubleclaiming and unwarranted abuse of this program by some participants. All participants were selected through a computer ballot system drawn from over 200,000,000 company and 300,000,000 individual email addresses and names from all over the world. This promotional program takes place annually. We hope with part of your winning you will take part in our next year US$10,000,000 (Ten million United States Dollars)

To file for your claim, please contact our/your fiducial agent
MR CLEMENT PETERS of the,
MAX TRUST AGENCY
TEL: +31-611-085-878.
FAX: +31-645-574-956.
Email:maxtrustagency@netscape.net

Note that all winning must be claimed not later than 25th of April 2004. After this date all unclaimed, funds will be included in the next stake. Please note in order to avoid unnecessary delays and complications please remember to quote your reference number and batch numbers in all correspondence. Furthermore, should there be any change of address do inform our agent as soon as possible.

Congratulations once more from our members of staff and thank you for being part of our promotional program. Note: Anybody under the age of 18 is automatically disqualified.

Sincerely yours,
Mrs. Elizabeth Bochosedebabhen
Lottery Coordinator.

Annica Tiger 12:27 EM | Google

Motion och rökning

Jag vaknade tidigt i morse och passade då på att ta en lång promenad innan frukost. Lång och lång, det är relativt – men med snabb stavgång tog det 35 minuter och jag var rejält svettig efteråt.

Min kondition är det jag försöker förbättra, därav mina gymbesök och andra aktiviteter. Men jag skrattade åt mig själv, för det första jag gjorde när jag gått klart och pustat ut – var att tända en cigarett.

Så intelligensbefriat som helst :). Men jag har rökt i 37 år, så den vanan är svår att bli av med. Men den funkar kanske inte så bra ihop med mina försök att få upp flåset.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:42 FM | Google

22 mars 2004

Mörka krafter på nätet

Det finns många nazist- och rasisthemsidor. Jag försöker undvika dem. Jag har aldrig förstått vad det är för något som driver dem. Jag kan inte förstå hatet som exponeras.

Det finns många rasistiska och nazistiska partier/organisationer, som exempelvis Sverigedemokraterna och Nordiska Rikspartiet. Jag kan inte förstå att folk vill vara medlemmar i dessa partier/organisationer eller rösta på rasistiska och nazistiska partier i allmänna val.

Som motvikt kan jag rekommendera sajter som försöker bekämpa rasism och nazism.

http://www.umr.nu/

http://www.samling.org/

http://www.expo.se/

http://www.levandehistoria.org/

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:32 EM | Google

För göteborgare

HAPPENING 24 MARS

Vi kramas alldeles för lite!

Ta en kort paus onsdagen den 24 mars och kom till Linnégatan, nedanför trapporna utanför Hagabion (Göteborg) och ge någon du känner eller vem som helst en kram klockan 16.04!

Happeningen kommer att videodokumenteras av elever från IHTV (Institutet för Högre TV-utbildning).

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:45 EM | Google

Säkerhet ej säker

Pyttemjuks produkter brukar ofta vara sårbara och man tvingas uppdatera och köra patchar för att täcka hål, likt att laga ett lapptäcke.

Som skydd skaffar många sig ett antivirusprogram och/eller en brandvägg. Vem ska man lita på om det visar sig att även de har säkerhetshål?

De program som det det hissas varningsflagg för är Norton Antispam 2004, Norton Internet Security 2004 och Norton Personal Firewall 2004.

Användare av sårbara produkter uppmanas att uppdatera så snart som möjligt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:22 FM | Google

Våld föder våld

Hamas andlige ledare Ahmad Yassin dödades i en israelisk attack i morse. Han dödades när han var på väg till morgonbönen i moskén. Attacken övervakades personligen av Ariel Sharon, Israels premiärminister.

Vad kommer att hända nu?
Risken för vedergällning måste anses som stor.
Sedan ska den vedergällningen vedergällas och....

Våld löser inga konflikter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:08 FM | Google

21 mars 2004

Piercing på jobbet

– Det kan lätt vara så att någon rycker bort läppen på henne.
Dåligt argument när samma företag tillåter örhängen. De är lika farliga/ofarliga (välj själv) och örsnibben kan råka illa ut om man hakar i något med örhänget eller om någon tar tag och sliter i det.

Piercing har blivit så pass vanligt nu att jag tycker det är förunderligt att det inte tillåts. Jag kan förstå om det gäller någon som har 5 - 10 ringar, barbeller eller gigantiska öronpluggar, samtidigt. På mitt förra jobb tilläts inte heller några som helst synliga piercingar, inte ens för dem som satt inne framför en dator hela arbetspasset. Icke synliga dito kan de ju inte göra något åt :)). Så min piercing kunde de inte förbjuda.

// Annica Tiger

BTW - på tal om att vara totalt utseendeanalfabet. Charlotte Perrelli bar två olika Rolex-klockor i går. Värda över en mille tillsammans. Jag såg dem inte ens. Inte heller Peter Settman eller Ola Lindholms dito för en halvmille.

Annica Tiger 5:45 EM | Google

Svenska Let to Phone AB

På ungdomssajten www.snyggast.se finns det sexuellt utmanande bilder på svenska tonåringar.

– Många ungdomar inser inte konsekvenserna av bilderna de sänder in, säger Annethe Ahlenius på Rikskriminalens Barnpornografigrupp till Aftonbladet.se.

Läs gärna artikeln och läs mer om vad Rikskrim tycker om denna sida.

Företaget som driver hemsidan har uppmärksammats av både Konsumentverket, Expressen och Råd & Rön som nätskojare och modemkapare. Enligt tidningen Internetworld driver företaget Svenska Let to Phone AB flera porr- och spelsajter.

Bara det får varningsklockorna att ringa högt och varningsflaggorna att vifta i rödaste rött. I alla fall för min del. Jag skulle blivit en riktigt vansinnig morrande tiger-morsa, om jag skulle ha upptäckt att min dotter hade lagt in utmanande, sexiga bilder på nätet – när hon var ung och omyndig.

Jag kan förstå att alla vill ha mer "wow" än "urk" i betyg från dem som röstar – och kanske därför går lite längre än vad de egentligen tänkt eller velat från början. Får kompisen mer "wow" än dem, så är det väl upplagt för ett race dem emellan. Vem vill vara en förlorare? Men den som "vinner" kanske blir en förlorare, i just detta fall.

Bilder som publiceras på den här sajten kan mycket väl tänkas hamna på andra sajter, både porrsajter och andra kanske inte så där värstans pärstans trevliga hemsidor, som man skulle välja själv att bli exponerad på. Det skulle kunna bli förödande för dem som drabbas, på både kort och lång sikt.

Jag tror inte att tjejerna (eller killarna heller för den delen) tänker så långt. Detsamma gäller att lägga upp bilder på små barn, vilket en del gör på denna sajt. Oskyldiga bilder, för oss vanliga, men för en pedofil kan det kanske bli rena rama himmelriket. Inte vet jag vad som triggar dem? Jag vill nog inte veta heller.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:10 FM | Google

Det gör ont

Jag tror att det nog var första gången ett mikrofonstativ vann den svenska uttagningen till Melodifestivalen. En del spekulerar i om det handlar om analsex såg jag på en mailinglista. Jag hörde att insändarna till Reumatikertidningen börjar ramla in. Ont, det gör ont... och alla runt omkring, dom märker ingenting!

Lycka till nere i Istanbul Lena Ph och Orup. Men seger lär det inte bli.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:02 FM | Google

20 mars 2004

Irak och ett år har gått

Vad tiden går fort. I dag är det ett år sedan USA klampade in i Irak. Det har varit många demonstrationer runt om i världen. Men i Irak verkar det lugnt.

Jag tror att även om nu Bush argument om massförstörelsevapen var helt felaktiga så är gemene man i Irak säkert ganska nöjda med att Saddam Hussein är borta. Det kan inte ha varit lätt att leva under en sådan diktator. Blir det bara lite lag och ordning i landet kan säkert Irak blomstra upp som en demokrati i framtiden. Men det får tiden utvisa. Jag hoppas det utvecklas därhän i alla fall.

Att jag skriver så ovan betyder inte att jag gillar Bush och hans storebrorsfasoner och förmyndarmentalitet, precis som om USA ska bestämma och besluta över vad som händer och fötter i världen.

// Annica

Annica Tiger 7:17 EM | Google

Vårdagjämning

I dag är det vårdagjämning, dag och natt är lika långa. Smaka på ordet. Vårdagjämning. Visst rullar det runt på tungan på ett fint och lent sätt? Att det från och med nu innebär att dagarna blir längre och längre än natten är även det ett positivt faktum. Väl värt att fira.

Nästa helg börjar sommartiden. Det påfundet är jag däremot inte så förtjust i. Det ska fiffla med klockor hittan och dittan. Första gången en timme fram, det är i alla fall lätt att komma ihåg. Undra om någon har beräknat kostnaden för att skifta klockar två gånger om året, kontra den eventuell vinst det nu ska bli med att göra detta.

Jag har faktiskt inte riktigt förstått vitsen med sommartid. EU-anpassning? Ja, det verkar så.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:34 FM | Google

Bloggradio

Bloggare suger fett. Det tycker i alla fall den här skribenten.

Men andra har helt annan uppfattning. När kommer den svenska varianten av bloggradio? Tänk en radiokanal som samlar upp alla svenska bloggar och sänder ut dem, dygnet runt. Det torde nog finnas material i bloggform så det räckte och mer därtill.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:48 FM | Google

19 mars 2004

DC3:an är nu bärgad

Den nedskjutna DC3:an är bärgad, efter drygt femtio år. Anledningen är, om jag har förstått saken rätt, att myndigheterna vill undersöka om informationen om nedskjutningen är korrekt, samt om alla besättningsmän kan återfinnas i vraket.

Jag såg på nyheterna när vattenytan klövs och det sargade flygplanet såg dagens ljus efter så många år i mörker. Anhöriga till dem som omkom fanns på första parkett.

Havet är en gravplats åt Estonia. Mina tankar for med automatik till dem som har anhöriga som var med vid förlisningen. Ska de om femtio år en dag få stå och se skeppet bärgas? För min del finns det lika många obesvarade frågor om Estonias förlisning.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:39 EM | Google

Vi är bara BÄST!!!

Below is the result of your feedback form.
It was submitted by (xxxx@hotmail.com)
on Thursday, March 18, 2004 at 23:24:36
---------------------------------------

name: Ola

field0_alder: 24

content: Tönt sida... gör något bra åt vårat samhälle istället.

Utan oss killar hade ni inte klarat av något. Det är vi som uppfinner allt på jorden... vi är bara B Ä S T!!!

---------------------------------------

Han hade fyllt i formuläret på sidan Kvinnor på nätet. Nå, det kanske inte var en sida som passade honom, med tanke på det han skrev i formuläret och sände iväg :).

Är de inte söta de små liven?

// Annica Tiger

Annica Tiger 12:12 EM | Google

Oro för ny krigshärd

Vad är det som gör att hatet aldrig slocknar mellan serber och albaner i Kosovo? Är det de olika religionerna som splittrar? De eldar upp varandras kyrkor och moskéer. Etnisk utrensning? De eldar upp varandras hem. Varför?

Det som gäller nu är tydligen att kosovoalbanerna (2 miljoner) vill ha självständighet. Kosovo är formellt underställt Serbien. I Kosovo finns 100.000 serbiska invånare.

Jag känner mig väldigt oinsatt i hur förhållandena är där nere. Jag minns att jag aldrig riktigt hängde med i svängarna när Jugoslavien blev en enda stor krigszon. Jag är orolig att det kommer att bli en ny krigshärd där nere. Oron verkar sprida sig.

- Idén om ett multietniskt Kosovo, om den någonsin funnits, begravdes definitivt i onsdags, sade den serbiske ministern för mänskliga rättigheter, Rasim Ljajic, till nyhetsbyrån Tanjug på torsdagen, rapporterar TT.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:15 FM | Google

Gym

Att börja gå på gym kanske inte var en sådan dum idé? Min kropp har ännu inte protesterat och då är det ju bara att tuta och köra. Tre pass i veckan har jag tänkt mig. Jag har fått ett specialdesignat program just för mig och det tänker jag följa. Det jobbigaste är konditionsträningen, men den är den viktigaste.

Jag bävade lite för att jag skulle känna mig uttittad och sticka ut, bland alla elitgymnaster och muskelpumpare. Men flertalet är vanliga människor med skavanker och inte helt perfekta kroppar, som likt mig bara vill bygga upp muskler (som man bör ha men inte har använts på länge) och förbättra flåset.

De flesta går som mig, med en "karta" i näven för att hitta till rätt maskin. På "kartan" finns instruktioner om vilka vikter och hur många gånger övningen ska göras. Snacka om en hel vetenskap. De andra, proffsen, ser oss inte för de är upptagna av att beundra sig själv i alla de speglar som finns.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:39 FM | Google

18 mars 2004

Säpo är inkompetenta

Nu har jag hört bakgrundshistorien till Hamas hemsida och varför Säpo inte agerade. Tyvärr får jag inte skriva om det här. Det kliar så i fingrarna att blottlägga SÄPOs miss, men det går inte eftersom den som berättade detta på en mailinglista förbjöd vidare spridning.

Men SÄPO suger fetballe och verkar totalt inkompetent. Så var det. Så är det. När ska våra makthavare få lite koll på hur det funkar på Internet? När ska ansvariga politiker och rättsväsende inse att Internet inte bara är en fluga.

"Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet" - Ines Uusman 12 maj 1996, då IT-ansvarig minister.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:58 EM | Google

Hamas

Alla människor har rätt att framföra en åsikt,
men ingen har rätt att framföra felaktiga fakta.
Bernard Baruch

Jag läser om att Hamas har haft en hemsida hos Telia i över ett år. Först i dag stängdes den ned.

Det visar på hur långsamt SÄPO jobbar. De om några bör ju ha haft information om denna hemsida. Att inte den israeliska säkerhetspolisen, som ju ska vara så effektiv sägs det, har agerat är än mer underligt.

Sverige är nog ett bra land att lägga dito hemsidor på om det dröjer så här länge innan någon ens märker att de finns här.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:02 EM | Google

Solen tittar fram

Det ser lovande ut inför dagen.
Solen tittar fram då och då.
Kanske alla dessa gråa dagar
äntligen är slut. För ett tag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:13 FM | Google

17 mars 2004

Feta är farliga?

Jag läste om 24-åringen som högg ihjäl två kvinnor häromdagen. En psykiatriker som är en av Sveriges ledande experter på gärningsmannaprofiler anser att motivet i ett grovt våldsbrott ofta är komplicerat.

Jadu...det hade även jag kunnat säga, om nu någon frågat mig. Det är ju självklart att motiven för att döda någon sällan är helt solklara. Det är faktiskt få som går omkring och mördar andra medmänniskor på ett planerat och utstuderat sätt.

Men sedan citeras han och enligt god journalistisk sed är det då ett rakt citat av vad han sagt.

– Hos tjocka människor finns mycket under ytan, säger Åsgård.

Ska jag bli rädd för feta människor nu? Ska jag byta trottoar om någon överviktig kommer gående emot mig? Självklart inte.

Ja, nu överdriver jag lite – men det är bara för att förtydliga det jag vill ha sagt. Jag fattar inte hur han kan påstå detta. Jag tycker att uttalandet andas diskriminering.

Det finns mycket under ytan hos ALLA människor. Tjocka människor har varken mer eller mindre av den varan.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:46 EM | Google

IT och demokrati

Behovet att lära ut grunderna för källkritik är viktigt anser arbetsgruppen för IT och demokrati. Har de månne läst mina anteckningar om detta? Nej - det tror jag knappast, men jag håller med dem till fullo.

Arbetsgruppen anser även att de äldre måste uppmuntras att använda Internet. Det vore bra om det gick att så göra. Annars lär de riskera att hamna på efterkälken, på ett eller annat sätt.

Tanken med 24-timmarsmyndigheten är att alla ska kunna ha tillgång till den och ha nytta av den. Jag tror att utvecklingen drar åt till att allt mer ska kunna skötas/göras via Internet. Varför inte rösta via nätet? Deklarera går ju redan, om man har en förenklad dito. Överkommer man bara problemet med att finna en säker digital identifiering är inget omöjligt.

Tanken att en enkel dator och Internetuppkoppling skulle ingå i socialbidragsnormen har satt igång en giga-debatt på IDG:s forum. Men jag tycker nog att det är en bra tanke. Många är utestängda från Internet på grund av att de inte har råd ens med en enkel dator eller en uppkoppling. Visst, det finns datorer på bibliotek och andra ställen. Men räcker det?

Skolorna måste få mer resurser. Statens satsning på IT i skolan, ITiS, som började hösten 1999 och avslutades våren 2003. Hur föll den satsningen ut? Det verkar fortfarande vara mycket skillnader från kommun till kommun när det gäller datortäthet i skolan, samt vilken utbildning lärare och elever får när det gäller exempelvis källkritik på nätet och hur man använder Internet på bra sätt. En sak är säker, många elever har lärt sig att hämta ned och kopiera andras färdiggjorda uppsatser :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:57 FM | Google

Tipito

Saxat från Jontas blog:

Tipito

Ha ljudet på och missa inte länken Mat.
Ett gott morgonskratt blev det.
Lite kontrast mot allt elände jag skrev om i går :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:00 FM | Google

16 mars 2004

Nyhetsfreak

Jag är en nyhetsfreak. Jag ser på två eller fler nyhetssändingar per kväll, fick jag skulle jag se på fler. Men eftersom vi är två som bor med en TV får jag ta lite hänsyn :). Eller rättare sagt jag ids inte ta den konflikten. Kampen om fjärrkontrollen.

Jag läser minst två tidningar varje dag i pappersform och några till besöker jag på nätet. Men jag har börjat fundera på varför detta intresse är så starkt hos mig. Är det ett sätt för mig att försöka kontrollera en okontrollerbar värld? Förut var jag inte alls lika intresserad av nyheter, varken på TV eller i tidningar. Jag brydde mig inte.

Det är oftast bara eländes elände. Mord. Krig. Terrorism. Svält. Jordbävningar. Översvämningar. Kvällens femton minuters Aktuellt-sändning handlade om mordet på Anna Lind och det faktum att förövaren anses psykiskt friskt. Mordet på de två sjuttonåriga flickorna (det som hände när jag var i Thailand) togs upp, i rättegången nekar den ene killen fortfarande till allt. Mordet på de två kvinnorna på behandlingshemmet i går togs även det upp. Ett hus i Ryssland kollapsade inatt och det saknas fortfarande människor, som förmodligen ligger i husresterna. Terrordådet i Madrid var också på tapeten. Har jag missat något?

Varför är bara nyheter negativa? Det måste finnas positiva nyheter att ta upp? Eller försvinner de i mängden? Det enda positiva jag kunde se i dag var att det i söder blir sol och varmt i morgon. Grattis till er i Skåne med omnejd. Här kommer det fortfarande att vara grått och lite regn.

BTW - bonusurlar för dig som orkade läsa ända hit :).

En del nyheter är inte alltid sanna.
Vem minns inte Bonsai Kittens?
Som visade sig vara ett s.k hoax.
Här kan du hitta många fler.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:39 EM | Google

Gym

Ojojoj...ajajajaj...vad det bultar och det bankar. Jag har gjort ett pass i ett gym :). Jag, med noll kondition och 37 års rökande bakom mig, har fått för mig att försöka förbättra konditionen.

Om jag vaknar i morgon :))) och kan ta mig ur sängen utan träningsvärk, ska jag fundera på om jag ska göra detta till en vana eller låta det stanna vid denna enda gång.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:30 EM | Google

Skydda förövarna

Journalisten Maria Carlshamre skulle i SVTs Agenda förra söndagen ha berättat om hur hon misshandlats av sin före detta man. Inslaget stoppades dock i sista stund.

Av hänsyn till förövaren. Jaja....så är det. Förövarna ska skyddas in i det längsta. Det hade väl gått att sända inslaget utan att nämna namnet. Han har inte ens hennes efternamn, så igenkänningsfaktorn är nog lika med noll.

Det är ju problematiken som ska belysas. Kvinnomisshandel är ett stort problem.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:36 FM | Google

Friendfinder

För att fortsätta på gårdagens tema. Friendfinder är ett påfund som Telia lanserat. De flesta har nog ganska skojsigt med den tjänsten. Men som alltid finns det möjlighet att missbruka denna tjänst å det grövsta.

Kvinnor som lever med män som misshandlar dem och på annat sätt försöker ha total koll på dem kanske ska kolla med Telia om deras mobiler är inlagda i denna tjänst. Utan deras vetskap.

För med lite finess kan vilken som helst lägga in vem som helst, utan att vederbörande vet om det. Det räcker att man har tillgång till dennes mobil ett litet tag eller någon medhjälpare har det. I princip skulle en registrering kunna ske när personen som äger mobilen går på toa och råkar lämna mobilen på.

Jag fick ett mail om detta och personen berättade att hon ringt till Telia och påtalat detta problem. Den person hon talade med medgav att Telia mycket väl är medvetna om problemet, Men Telia anser att de flesta använder tjänsten på rätt sätt och Telia har därmed inga planer på att göra något åt detta.

Det borde vara en självklarhet att den som VILL bli positionerad får gå till närmsta telebutik och aktivera tänsten efter ordentlig legitimationskontroll. Om inte får Telia snabbt som attan se till att de som oroar sig enkelt, snabbt och smidigt via någon form av webgränssnitt kan kontrollera om deras mobilnummer har olovligen aktiverats för positionering.

En avstängd mobiltelefon kan inte positioneras, så är man osäker stänger man av mobilen. Om en misshandlad kvinna lämnar mannen bör hon gå till en telebutik och begära att få sin mobil undersökt och specifikt be dem kontrollera att inte Friendfinder finns inkopplat på den. Om inte, skaffa ett nytt nummer och en ny mobil. För oss som inte lever under hot är detta kanske svårt att ta till sig och förstå. Men det finns kvinnor som lever under sådana förhållanden att detta är ett måste.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 FM | Google

15 mars 2004

Spionprogram

Jag tvekade inför att skriva denna anteckning. Men jag tänkte att de sjuka idioter som kan tänkas använda dessa program vet nog redan om dem. Kan jag däremot upplysa dem som inte har en susning om att de finns är det värt en hel del.

Det finns många kvinnor som lever i förhållanden där mannen vill ha kontroll över kvinnan. Det är ett sjukligt beteende, men ack så vanligt. Tyvärr!

Ofta finns det bara en dator i familjen, men jag skulle rekommendera de som skulle kunna tänkas bli föremål för sådant här otillbörligt spionage att skaffa en egen dator och skydda den med ett bios-lösenord (fast det är ju inte hundra det heller), förutom Windowslösenordet. Välj inte hundens namn eller barnens namn bara :).

Det finns även oseriösa företag (ja – jag tycker de är det om de använder dessa program) som spionerar på sina anställda via dessa program.

Jag blev lite besviken när jag fick reda på att Robinson-Deniz har sina fingrar i denna syltburk. Bakom Spector (http://www.spector.se/) står Eurodex och bakom Eurodex finns tydligen Robinson-Deniz, allt enligt en mailinglista som jag vet alltid har pålitliga källor.

Ett hypotetiskt exempel:
Nisse är på jobbet och hans fru Anna är hemma. Hon får epost från Elsa klockan 13:00. Inom några sekunder, kommer Nisse att få en KOPIA av den eposten skickad direkt till sin egen epostadress. Några minuter senare skickar Anna tillbaka svaret till Elsa. Inom några sekunder får Nisse en KOPIA av det Anna skickade till Elsa.

Reklam från deras hemsida:
Installera Spector på din PC och den registrerar ALLT din partner, dina barn och dina anställda gör på Internet. Spector tar AUTOMATISKT hundratals med skärmdumpar varje timma, precis som en övervakningskamera. Med Spector har du möjligheten att se VARJE konversation, VARJE meddelande, VARJE epost, VARJE besökt hemsida och VARJE tangentbordstryckning.

Inte nog med detta, detta kan även ses och övervakas via en annan dator. Även Hotmail, Yahoo och andra anonyma epostkonton kan övervakas via skärmdumpar. Låter det inte sjukt? Det är sjukt. Sådana här program borde inte få saluföras.

Jag har ingen aning om hur det ser ut i Program-mappen när programmen är installerade. Det är väl bara att leta igenom alla okända mappnamn och se om man kan få en ledtråd. De flesta program känns ju ofta igen, eftersom man använder dem. Det vore ju inte så smart av dem om det tydligt syns i "Program"-mappen och som en mapp "Spector" :) eller under "Lägg till och ta bort program". Men man kan ju aldrig veta.

Ser du inget mysko där så klicka på "Den här datorn" och leta efter "Mappalternativ" under menyn "Verktyg" och välj fliken "Filtyper" (gäller Windows XP – men "Utforskaren" i exempelvis Win 98 har ungefär samma alternativ om jag inte minns fel). Du ser massa filtyper och verkar någon skum markera den och kolla vilket program den filtypen hör till/öppnas via. Detta borde definitivt funka om du sitter på ett nätverk på jobbet och vill veta om företaget spionerar på dig.

Är du en lite mer avancerad användare kan du köra "Start", "Kör" och skriv in regedit och sedan "OK". Inne i regedit ska du välja "Redigera" och sedan "Sök" – förslagsvis då på Spector eller vilket program du nu vill kolla om det lämnat spår i registret. Är du ovan med datorer använd INTE denna metod.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:18 EM | Google

Tysta minuter

Klockan 12.00 i dag till 12.03 ska tre tysta minuter hållas för att hedra offren i Madrid.

Det skulle kunna bli en enorm manifestation om alla gjorde det i hela EU, ja - hela världen (men det är nog en utopi). En del kanske tycker att sådant är fånigt och bara pinsamt, men jag tycker att det är ett bra sätt att visa sin vördnad för dem som drabbats.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:58 FM | Google

Blacklist

Till er alla som kör MT och är trötta på automatgenerad spam, testa Blacklist. Jag är positivt överraskad av att det faktiskt verkar funka och att det var så lätt att installera. Jag tackar i min tur för tipset som fick mig att installera ovan plug-in.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:24 FM | Google

Grått och disigt

Regimskifte i Spanien. Väntat.
Putin kvarsitter. Väntat.
Fler bomber hittats både i Aten och Pakistan.
Kanske inte väntat, men inte heller oväntat.

Den däringa solen de alltid pratar om på väderleksrapporterna, vart är den? Den lyser i sin frånvaro? Grått och disigt har det varit nu i flera dagar och det ser inte ett dugg bättre ut nu när jag kikar ut genom fönstret. Det regnar och är molnigt.

Kontrasternas kontrast i dag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:57 FM | Google

14 mars 2004

Sjukhusbesök

Jag hatar sjukhus. Jag förstår inte att jag kunnat jobba i den miljön. Men nu kom Katinka och jag i alla fall iväg och besökte M i dag. Det var skönt att se att M. mår bra, eller hur bra man nu kan må efter en sådan pärs hon har gått igenom. Tack och lov slutade allt väl. Slutet gott, allting gott.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:35 EM | Google

Drivkraft

Jag ser att på många bloggar
funderar man över varför man bloggar.

Jag har skrivit dagbok på nätet/reload/blog
i snart sju år och det går av bara farten.

Jag tycker om att skriva.
Det har jag gjort sedan barnsben.

Jag har ofta åsikter om allt och alla.
Varför inte kombinera det hela?

Jag skriver ofta om våld mot kvinnor och
avsaknaden av jämlikhet i olika avseenden.

Det är viktiga ämnen (i mina ögon),
väl värda att uppmärksammas.

Kan jag dessutom bidra till att
någon får en aha-upplevelse är det bara bra.

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:49 FM | Google

Inga vinnare

Gårdagens schlagerfestival kommenterar Jontas bra.

Jag kanske kommer att få äta upp min hatt, men inte vinner vi i Turkiet. Inte med någon av de 32 låtarna som presenterats. Jag har hela tiden saknat den där låter man direkt kan säga, när man hör den - det här är en vinnarlåt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:32 FM | Google

13 mars 2004

KIA

Inför valet i Spanien är det avgörande vilka som stod bakom bombdåden i Madrid. För den sittande regeringen är det är en fördel (ursäkta ordvalet) om det skulle vara ETA som var de skyldiga. Folk skulle antagligen då sympatirösta på sittande regeringen.

Men ETA brukar alltid förvarna innan de agerar. ETA brukar inte rikta sina terrordåd mot vanliga människor. Det hände en gång att civila blev skadade i ett dåd som skedde på ett varuhus, men då gick ETA ut i efterhand och bad om ursäkt för detta. Ja, hur en ursäkt nu skulle kunna urskulda deras agerande. ETA brukar alltid ta på sig ansvaret för sina dåd. Inget av detta har skett efter de hemska dåden i Madrid.

Men skulle det visa sig, innan valet på söndag, att det är islamistiska al-Qaida som ligger bakom så blir situationen antagligen helt annorlunda. Det spanska folket var emot Spaniens engagemang i Irak-kriget och detta skulle bli en rekyl mot den sittande regeringen. Inte undra på att ETA-spåret är som hetast just nu för de ledande i Spanien.

Men 11-09-01, som man skriver i USA, motsvarar i alfabetet "KIA", vilket är en CIA-förkortning för "killed in action". Detta kunde jag läsa på en mailinglista. En spekulation god nog som vilken annan som helst. Datumet 11 mars motsvarar den 11 september, ja – alla vet nog vad jag syftar på då? Jag tror och fasar för att detta bara är starten till en våg av terror som kommer att drabba oss blint i framtiden. Jag tror inte ens att vi i Sverige ska känna oss trygga längre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:10 EM | Google

Cochlea-implantat

Tänk att inte kunna höra?
Tänk att inte kunna tala?
Tänk att inte kunna se?

Jag vet inte vilket som skulle vara svårast för mig, men det blir ju bara hypotetiska funderingar – utan verklighetsförankring för min del. Men ibland måste man försöka sätta sig in i andras situation för att förstå. Jag har kommit fram till att för mig är synen viktigast.

Men för ett barn är nog hörseln minst lika viktig som synen. Det är med hörseln talets förmåga kommer. Barnen är vår framtid och bör därmed ges all den hjälp och det stöd barnet behöver inför uppväxten. Kan man via operation underlätta för barnet så ska den operationen utföras. Finns det någon annan option?

Jag blir så ledsen i ögat när jag läser om Jämtlands läns landsting (enda landstinget som nekar barnen detta) vägran att operera in ett andra cochlea-implantat på två barn. Det räcker med ett säger öronläkarna i Östersund och det applåderar väl politikerna för då slipper de punga ut med pengar. Dessutom tror jag att det nu helt enkelt blivit en principsak av denna fråga.

Citat ur Östersundsposten:
– Det här är nytt. Vi vet inte hur mycket barnen egentligen blir hjälpta av en andra operation, säger Ola Lindqvist, överläkare och öronspecialist vid Östersunds sjukhus.

Han kan förslagsvis ringa experterna på Huddinge universitetssjukhus som har en diametralt motsatt uppfattning i denna fråga. De förordar cochlea-implantat på bägge öronen.

Barnen kommer att kunna uppfatta varifrån ett ljud kommer. Barnen kommer att klara bullriga miljöer bättre. Deras inlärning av språket underlättas. Förutsättningarna för att det ska funka på dagis och skolan ökar dramatiskt. Barnens livskvalité förbättras dramatiskt.

Är inte detta värt pengarna för dessa två barn? Jag kan förstå om det hade gällt tusentals barn i varje landsting, men nu är det bara ett fåtal barn det gäller. Just nu två stycken i Jämtland.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:54 FM | Google

Borta med vinden

Jag tycker inte om när folk jag bryr mig om bara
försvinner ut i tomma intet på nätet,
så där bara över en natt – utan förvarning.
Jag blir orolig och undrar över vad som hänt.
Något allvarligt? Något jag kan hjälpa till med?
Frågan står öppen. Min mailadress vet du!

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 FM | Google

12 mars 2004

Flaggdag

Kronprinsessans namnsdag. Flaggan skulla hissats på morgonen. Hur kunde jag glömma det :). Jag hittade en ny sida som jag rekommenderar till alla er andra som också glömde bort att kronprinsessan har namnsdag, www.republik.nu.

Jag vill att vi avskaffar monarkin. Befria Viktoria från sitt öde. Jag tror hon skulle ha betydligt mer roligt om hon fick leva som en fri människa. De enda som skulle sakna monarkin är den skandalpress som lever på att bevaka dem och skriva om dem.

Att födas till statschef (kung) är så odemokratiskt som det bara kan bli. Ja, inom finansvärlden är det inget unikum, men där brukar de odugliga gallras ut, även inom familjen. Vem har gallrat ut en oduglig kung? Aldrig hänt. Kommer aldrig att hända.

Ge kungen ett nytt jobb. Jaktvårdare? Drottningen kan kanske ta jobb på Ecpat eller i liknande organisation? Philip vill ju bli racerförare. Vad lilltjejen vill vet hon nog inte själv, förutom att parta på nätterna.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:31 EM | Google

Curlingpartner

Nyss gick debattens vågor höga om curlingföräldrar.

Nu lanseras begreppet curlingpartner. Intressant artikel. Jag kunde nu inte göra curlingtestet då jag inte betalat för att få tillgång till Aftonbladets Plus-tjänster. Men jag kände igen mig i mångt och mycket i artikeln.

Ja, jag säger då det :). Idrott (curling) är inte alltid nyttigt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:00 FM | Google

Årets man

Årets man

Vart bilden kommer ifrån vet jag inte. Den har sänts runt på mailinglistor och ingen tycks veta vart den kommer ifrån. Någon som vet? Hör av er i så fall.

Men jag dristar mig till att lägga ut den så länge för den säger så mycket. En bild säger mer än tusen ord och det stämmer verkligen här. Vad var det John Lennon sa?

– Woman is the nigger of the world.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:55 FM | Google

11 mars 2004

ETA eller Al Quida?

Jag kom precis hem, glad i hågen och slog på TV:n för att se på nyheterna. Jag har varit inne i stan på en s.k casting och åkt pendeltåget hem. Min glädje förbyttes till en stor sorg. När nyheterna startade hörde jag om det hemska attentatet i Madrid. Är det ETA eller Al Quida? Varför ska oskyldiga människor drabbas? Varför dessa meningslösa illdåd?

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:19 EM | Google

Livet kontra döden

Jag lever.
Jag mår bra.
Jag kan gå.
Jag kan stå.
Jag kan tala.
Jag kan röra mig.
Bara det är tillräckligt för att vara lycklig.
Resten är bara bonus.
Dokumentären i går gav mig, och säkert många andra, en tankeställare.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:30 FM | Google

10 mars 2004

Somnat in

Så fick hon somna in.
Jag hoppas att det blev smärtfritt.
Mina tankar går till familjen.
I kväll sänds dokumentären, som planerat.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:30 EM | Google

Köpa en examen

Jag fick nyss ett erbjudande att fixa mig en akademisk examen.
Academic-Qualifications from Universities.
No exams. No classes. No books.

Jag undrar om folk går på detta och tar genvägarna som erbjudes. Vilken arbetsgivare kollar inte upp betyg? Nja, med tanke på de läkare som jobbat som läkare, fast de inte varit läkare kan man ju undra.

Jag har en lillebror som doktorerat i ekonomi på Handelshögskolan. Jag kanske skulle försöka fixa en köpt doktorshatt :). Inga examen. Inga klasser. Inga böcker. Men ändå bli akademiker. Nej, såklart inte. Fusk ska beivras.

Men Internet kan verkligen fylla alla människors behov numera. Köpa Viagra. Runka till porrbilder på porrsajter. Köpa begagnade trosor. Hämta hem illegala kopior av filmer som inte ens haft premiär. Ladda ned musik illegalt. Ta del av nazistpropaganda. Fuska inför prov i skolan. Köpa eller hämta andras uppsatser. Köpa sig en akademisk examen. Köpa knark. Köpa vapen. Lära sig att göra bomber. Snart kan man kanske beställa en "hit-man" via nätet? Eller det kanske redan går? Intet förvånar mig längre :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:20 EM | Google

Inte skyddsvärd

Jag har ju ofta skrivit om att åklagare och polis lägger ned förundersökningar slentrianmässigt. Mina antaganden har stärkts ytterligare efter att ha läst DN Debatt nu på morgonen.

Birger Jarl instiftade en kvinnofridslag som trädde i kraft i mitten på 1250-talet. Läget i Sverige när det gäller våldtäkter och annan kvinnofridskränkning är sämre, än vad det var på gamle Birger Jarls tid.

Blir du våldtagen, se för sjutton till att det sker på allmän plats med ett tio-tal vittnen eller att du själv är en så pass känd person att medierna tar upp fallet.

Om inte är risken mycket stor att inget händer, rent rättsligt, även om förövaren är känd och du själv kan påvisa, via läkarintyg, att en våldtäkt har skett. Bara ett fall av tio leder till åtal.

Citat ur debattartikeln:
-----
Situationen för våldtagna kvinnor i Sverige har aldrig varit så dålig som i dag. 95 av 100 kvinnor som gjort anmälan om våldtäkt får beskedet att deras ärende lagts ned. Av 67 anmälda våldtäkter i Stockholms city gick endast tre till åtal. Den offentliga statistiken på området är helfalsk, visar undersökningar som letts av Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet. Orsaken till den låga uppklarningen av våldtäktsbrott är att de utsatta kvinnorna möts av en grundläggande misstro och skepticism. Polis och åklagare utgår från att de allra flesta anmälningarna är falska, skriver han.
-----

Oftast görs ingen utredning. Bara det är underligt. Vem vill frivilligt göra en polisanmälan för våldtäkt, utan att ha blivit utsatt för en sådan? Med tanke på efterföljande konsekvenser, rättens frågor (om det nu går så långt) om hur man var klädd, hur man uppträdde, vad man har för sexliv och andra närgågna frågor.

Går det så långt att det ändå blir en förundersökning och den misstänkte mannen kommer med en samtyckesinvändning - att kvinnan var med på att ha samlag med honom - läggs ofta förundersökningen ned.

Därimellan dessa två ytterligheter finns många fall av förundersökningar som läggs ned då polisen anser att kvinnan brister i trovärdighet eller inte anses skyddsvärd.

Jag reagerade starkt på ordet skyddsvärd, vilket på klarspråk är samma sak som att kvinnan får skylla sig själv. Lever vi i år 2004 eller?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:22 FM | Google

Tidsfråga

"Vi har under många år kämpat för lika lön för lika arbete. Ännu har vi icke uppnått detta mål över hela linjen, men vi vinner mer och mer terräng för varje år och man kan väl nu anse det vara endast en tidsfråga, när vi kvinnor har samma lön som männen inom alla områden."

Citat från Aktuellt samhällsvetenskapliga fakulteten, Umeå Universitet.

Citatet är en kvinnas ord 1919. Åttiofem år sedan...

Behövs någon kommentar till detta?

// Annica Tiger - tackar Jontas för citatet

Annica Tiger 6:23 FM | Google

9 mars 2004

Modemkapare

Modemanvändare trodde jag var ett utdött släkte, varav jag själv tillhör en av dessa stofiler, därtill nödd och tvungen.

Men det finns tydligen tillräckligt många för att modemkapning fortfarande är aktuellt på oseriösa hemsidor och för företag som inte har rent mjöl i påsen.

Nu har Spray tagit i med hårdhandskarna mot detta, i alla fall de samtal som dirigeras om till dyra satellitsamtal. En elogé till Spray!

– Det här var ett ganska lätt beslut att ta för oss. Från att inte ha haft några användare som ringt satellitsamtal överhuvudtaget har vi under den senaste månaden fått in ett par stycken fall i veckan med kunder som fått sina modem kapade på det här sättet, säger Fredrik Pallin, pressansvarig på Spray.

Läs hela artikeln på IDG. Fast as usual slutar den funka om några dagar, såvida man inte har Computers Swedens månadskod. Vilken jag i och för sig har, men inte tänker lägga ut här.

Du som kör modem och inte har full koll på ditt surfande (eller familjens) ladda ner programmet Bluffstopparen som finns på Konsumentverkets hemsida.

Jag själv har inte installerat programmet, men jag anser mig ha full koll på tillvaron, dels surfar jag inte på sådana sidor där jag skulle riskera att få mitt modem kidnappat och skulle det nu hända mot förmodan klickar jag inte på några OK-rutor utan att kolla vad det gäller.

Det är bara jag som använder datorn så jag behöver inte vara orolig för att någon annan sjabblar till det. Jag studerar dessutom alltid noga "Anslut till"-dialogrutan när jag kopplar upp, så att det är det förväntade telefonnumret som rings upp via min normala Internetleverantör.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:29 EM | Google

Ingen skitsak

Åtal för att inte ha plockat upp hundbajs. Ja, då kan inte åklagarmyndigheten ha mycket att göra på den orten. Jag förstår om folk blir irriterade på om djurägare inte plockar upp efter sina telningar (gäller både hundar och katter), men att låta det gå till ett åtal är väl att ta i lite? Finns det inte lite, lite viktigare saker för rättsväsendet att hantera? Som kvinnomisshandel? Fast det kanske är enklare mål att föra till domstol, typ hundbajs - ingen skitsak?

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:51 EM | Google

Håller tummarna igen

Jag fortsätter att hålla tummarna.
Jag sänder mina tankar till M.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:08 FM | Google

8 mars 2004

Rättslöshet

Det busigaste jag kunde tänka mig när jag var liten var att spela hartsfiol på grannens fönster. Ja, jag minns att vi busringde också till herr Storm och frågade om det blåste. Mer avancerade bus hade vi inte för oss. De var inte ens elakt menade, utan bara barnsliga påfund.

Men dagens ungdomar spelar nog inte hartsfiol eller busringer herr Storm. Det finns annat som lockar, mer destruktiva och mer genuint elaka saker – allt för att djävlas och sabba.

Jag fick ett mail från en förtvivlad mor. Någon har hackat hennes sons Hotmailkonto och tydligen dito hos Messenger. De har bytt ut lösenorden så han kommer inte längre in på sina konton. De skickar otrevligheter till hans kompisar i hans namn.

Ja, detta är inget unikum. Det händer nog lika ofta på ICQ. Mitt svar till henne blev:

Maila hotmail, läs på deras sidor så hittar ni deras abuseavdelning. Be dem stänga ned kontot. När det gäller messenger - avinstallera det programmet. Det är bara en säkerhetsrisk och det gäller ICQ. De kompisar som fått mail, kontakta dem och be dem ta fram IP-adressen från de mail de fått, så kan ni sedan kontakta den Internetleverantör som personen använder. Gör gärna en polisanmälan också.

Rådet med polisanmälan är givetvis ett dåligt råd. För polisen skiter fullständigt i sådant här, men för statistikens skull bör man göra en polisanmälan. Någon gång måste ju någon reagera och kanske få upp ett Liljeholmens och fundera på hur Internet ska hanteras av polis- och rättsväsendet.

Skulle jag börja skicka runt analoga brev i någon annans namn är det urkundsförfalskning. Det kan rättsväsendet hantera. Men dito beteende på Internet, vilket jag anser att ovanstående beteende är, finns det inget skydd emot. Det är mycket på Internet det inte finns skydd emot. Att begära att Internetleverantörerna ska hantera allt är för mycket begärt. De varken kan eller vill ta på sig den rollen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:02 EM | Google

8:e mars

8:e mars, Internationella kvinnodagen. I morgon är det väl internationella mansdagen? Sedan kan vi leva i jämlikhet i harmoni med varandra med humanistiska värderingar resten av året?

Jag läste om ett projekt för nyblivna pappor, "Pappa på riktigt". Syftet med projektet är att främja papporna att bli aktiva jämställda förädrar och få dem att känna sig hemma i den nya rollen.

Lovvärt! För visst är det en omställning både för mamman och pappan både före och när barnet anländer. Fokus läggs ofta på kvinnan. Det vore bra om även papporna blev mer aktiva i sin nya roll. Ju aktivare de blir, desto bättre. Än så länge finns möjligheten att delta i Nacka, Värmdö, Tyresö, Haninge och Nynäshamn. Men man kan ju hoppas att Stockholms läns landsting utökar detta efter att projektet utvärderats.

Sedan har vi ett seriöst Manligt nätverk som jag rekommenderar. De förnekar inte att kvinnomisshandel (som många andra mansgrupperingar gör) är ett problem utan arbetar aktivt mot mäns våld och övergrepp. Flera sådana föreningar behövs. Det är inte alltid lätt att vara man heller, i alla lägen. Många behöver stöd och det kan de få via dessa nätverk.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:25 EM | Google

Rattfylla

- Jag har ingen sympati för en fyllefet tant som sätter sig packad vid ratten, säger Lennie Norman på sin hemsida.

Nej, ingen begär det heller. Men sparka inte på den som redan ligger. Det är som att slå in redan öppna dörrar.

Att köra rattfull är förkastligt. Ja, det är oförsvarligt. Men ofta är det människor som behöver hjälp med sin alkoholism och då tycker jag man ska stötta istället för stjälpa.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:29 FM | Google

Håller tummarna

I dag finns tankarna hos M.
Blir det operation eller inte?
Jag håller tummarna hur som haver.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:25 FM | Google

7 mars 2004

Våldets ansikte

Läs om den kända svenska journalisten som i dag bryter tystnaden – "Min man slog mig i tio år". Hon ger kvinnomisshandeln ytterligare ett ansikte. Den drabbar alla, oavsett etnisk tillhörighet eller social tillhörighet. Jag hoppas att detta kan få fler kvinnor att öppna sina ögon och förstå att de inte behöver känna skam eller skuld. Jag hoppas att artikeln kan ge kvinnor mod att bryta upp. Gå vid första slaget är en bra slogan. För ett slag är bara början. Det är sällan det stannar därvid. Här kan du få hjälp!

I dag startar Expressen i samarbete med Amnesty en kampanj mot våld och förtryck mot kvinnor. Expressens reporter Mats Larsson och fotograf Cornelia Nordström har träffat utsatta kvinnor runt om i världen, alla med var sin historia de vill berätta.

I dag skriver de om Safiya från Nigeria som blev gravid utom äktenskapet och dömdes till att stenas till döds.

I morgon kommer Expressen att berätta om Jahanara från Bangladesh som inte ville gifta sig med sin kusin och därför fick syra kastat i ansiktet av honom.

På tisdag kommer en artikel om Neema från Kongo som blev våldtagen av soldater, efter att de först dödat hennes familj.

Anna från Sverige kommer att berätta på onsdag om hur hennes pojkvän försökte strypa henne med en telefonsladd.

Torsdagens artikel kommer att handla om Bora från Kongo vars far sålde henne till en gammal gubbe i utbyte mot två kor.

På fredagen skriver Expressen om Svetlana från Moldavien som lovades ett jobb i väst och istället hamnade som sexslav i Makedonien.

Lördagsartikeln berättar om Najma från Pakistan som mordhotades av sin egen familj bara för att hon ville skiljas.

Expressens artikelserie avslutas på söndag nästa vecka med en artikel om Vivian från Kenya var klitoris skars av med ett rakblad.

Jag kommer att köpa Expressen hela denna kommande vecka. Det gör jag i och för sig ändå oftast. Men människoöden intresserar mig och med tanke på att det är internationella kvinnodagen i morgon passar det bra med att ha en serie om våldets ansikte.

En elogé till Expressen som vågar och vill ta upp denna problematik. Men den förekommer varje dag, världen runt och inte bara denna kommande vecka. Låt inte strålkastarljuset slockna.

Gå med i Amnestys nätverk för kvinnors mänskliga rättigheter. Läs mer om Amnestys kvinnorättsgrupp.

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:08 EM | Google

Snuskiga ord

Sju ord man inte får säga i amerikanska etermedier.

Shit, Piss, Fuck, Cunt, Cocksucker, Motherfucker and Tits.

Skit, piss, knulla, fitta, kuksugare, morsknullare och bröst, enligt min kanske taskiga engelsk/svensk översättning. Men snacka om dubbelmoral, med tanke på all smörja som kommer därifrån i form av filmer och TV-program.

En del av dessa ord hörs från och till i svenska etermedier, men än har jag inte hört talas om någon som sparkats.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:26 EM | Google

Melodifestivalen

Eller melodislakten? Jag stängde av TV:n efter att hört de åtta låtarna, helt ointresserad av hur det skulle gå. Det fanns ingen låt som stack ut. Har min musiksmak bara försvunnit hux flux eller var det så att det verkligen var så illa?
Jontas summerar sina åsikter.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:43 FM | Google

6 mars 2004

Respekt för äldre

Vad är ett liv värt? Det måste vara värt mer än en tusenlapp. Jag blev så ledsen och uppgiven när jag läste om den gamla damen som rånmördats för en ynka tusenlapps skull. Så dj*vla sorgligt fegt att ge sig på en tant på 80 år,

Ett liv släcks för att en annan ska få lägga händerna på en tusenlapp. Vad är en tusenlapp? Ingenting. Säkert är den redan förbrukad och mördaren är redan på jakt efter nya pengar. Jag hoppas de får tag på förövaren.

Men den gamla tanten hon är död. Hon får inte uppleva den gryende våren. Så meningslöst. Så grymt. Vart har respekten för ett människoliv tagit vägen? Respekten för äldre människor?

// Annica Tiger

Annica Tiger 3:07 EM | Google

Aprilskämt?

Saxat från Konsumentverket:
-----------
Efter den första april 2004 blir det förbjudet att skicka e-postreklam som inte är beställd. Liknande regler kommer att gälla inom hela EU, både för e-postreklam, reklam via fax, SMS, MMS och automatiska uppringningar.
-----------

Computer Sweden skriver:
-----------
– Alla som får obeställd e-post­reklam kan göra en anmälan till Konsumentverket. Vi vet inte riktigt hur många anmälningar det kommer att bli men i Danmark, som har en liknande lag, får de in runt 1 000 anmälningar om dagen via sin hemsida, säger Catarina Johnsson, jurist på Konsumentverket.
-----------

Konsumentverket ska som ensam ansvarig myndighet försöka motverka utskick av skräppost. Hur kommer det att funka? De har inte arbetat fram hur de ska hantera anmälningarna och inte heller hur de ska följa upp dem. De vet inte ens hur många resurser det kommer att krävas. Dock kommer inte extra resurser att avsättas för att jaga rätt på eller bötfälla avsändare av spam.

Då kommer min fråga? Vad ska vi ha lagen till? Varför ska man idas anmäla spam till en myndighet som tydligen inte tänker handlägga det enligt lagen? Det blir lite Datainspektionen över det hela :). Tandlöst skulle jag vilja säga. Jag är för allt som kan hejda den ökande spamposten, men detta tror jag inte på för fem öre.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:48 FM | Google

Fejkade nick

mohamad wrote:
Sara hej, go in på sms

----------------------------

??????????????????????

Nej, det var inget virusmail.
Men jag kan ana varför jag
fick det. Ska man chatta
med fejkade id kan man
väl i alla fall vara så
juste att man inte väljer
en dito mailadress som
någon använder.

Mohamad från Linköping
(visit.se-adress)
lär inte få något SMS av
mig i alla fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:59 FM | Google

5 mars 2004

Lätta, snabba lån

Hur lätt är det inte att sätta sig i skuldfällan när låneinstitut och banker nästan "tvingar" sig på via brev med erbjudande om snabblån. Vill jag ha ett lån kontaktar jag banken. Punkt slut.

Ja, även postorderföretagen lockar med snabba lån då och då. Inte undra på att så många har skulder till just dem.

Nu sist fick B. ett erbjudande om att låna upp till 200.000 utan säkerhet via Citibank. För skojs skull räknade jag ut vad det skulle kosta om man tog erbjudandet och sedan slängde jag skiten i stora arkivet, det vill säga soporna.

Tolv månader gånger tolv år skulle ge, med en månadskostnad på 2536, totalt 365.184 i återbetalning. Snacka om hög effektiv ränta. De räntesatser de nämner stämmer inte för fem öre (såvida man inte betalar tillbaks allt inom en månad), om man räknar efter lite grann.

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:13 EM | Google

Tandvårdsreformen

Vem minns tandvårdsreformen som kom 1999? Inte jag i alla fall. Jag går hos samma tandläkare, år efter år. Visst tycker jag att det blir dyrare och dyrare för varje gång. Men det gäller ju allt, så har jag resonerat och pröjsat och sett glad ut.

Jag har inte sett någon prisinformation hos min tandläkare och jag har inte heller efterfrågat det, då jag inte vetat om att det kan skifta oerhört mellan privata tandläkare. Folktandvården kan man ju bara drömma om att få tid hos.

Konsumentsverkets hemsida kan man läsa att priserna har under dessa fyra år ökat med över 30 procent.

Det gäller att se upp. Det kan vara en enorm skillnad. En tandläkare krävde 12.000 kronor och en annan bara 550 kronor för att behandla samma tand. Yisses Amalia! Vet alla om detta? Eller är det bara jag som är ouppdaterad över sakernas tillstånd. Som vanligt :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:32 EM | Google

Spamporten

Ytterligare ett nytt ord, spamport. Men jag förstår inte upprördheten som jag kan se florera på mailinglistor och diskussionsforum, att Telia stänger port 25 för utgående e-post. De hoppas på så sätt kunna hejda spamfloden en aning.

Att porten stängs berör de Teliakunder som har en egen server eller som anlitar en annan e-postleverantör än Telia. Det finns flera ISPar som redan har stängt port 25. Allt som kan hindra spameländet är i mina ögon positivt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 8:59 FM | Google

Rena kläder och skor

I går släpptes en rapport (Play Fair at the Olympics) som pekar ut de dåliga arbetsförhållandena hos stora sportmärken som Adidas, Lotto, Puma, Fila och Reebok. Bakom rapporten står den globala fackföreningsrörelsen Oxfam och Clean Clothes Campaign.

Kampanjen vill få oss att tänka efter lite innan vi köper. Det borde kanske idrottarna också göra som låter sig sponsras av dessa utpekade företag. Svenska friidrottsförbundet sponsras av Reebok.

Jag vill inte köpa kläder eller skor om de har tillverkats av barnarbetare eller av kvinnor som är uruselt avlönade och arbetar under orimliga arbetsvillkor. Jag betalar gärna mer om jag kan få garantier på att ingen har utnyttjats i något led av tillverkningen.

Dessutom har både tillverkare och försäljare inom sporklädesindustrin så stora marginaler på sina varor att det är en skam att de försöker minimera tillverkningskostnaderna på detta sätt. Sänk marginalerna, höj lönerna och förbättra arbetsvillkoren.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:46 FM | Google

4 mars 2004

Virusuppdateringar

Virusuppdateringarna duggar tätt nu. Flera gånger om dagen alertas jag om att jag ska hämta uppdateringar. Är det vår även för virusen?

Denna alert fick jag nyss:

Källa: TextFile.zip
Beskrivning: E-postbilagan TextFile.zip är smittad med viruset W32.Beagle.J@mm.
Klicka här om du vill ha mer information om viruset : W32.Beagle.J@mm.

Själva mailet såg ut så här:

Subject: E-mail account security warning.
Date: Thu, 04 Mar 2004 15:04:47 +0100
From: support@tele2.se
To: a_t@tele2.se

Dear user of "Tele2.se" mailing system,

Your e-mail account has been temporary
disabled because of unauthorized access.

Pay attention on attached file.

In order to read the attach you have
to use the following password: 57328.

The Management,
The Tele2.se team
http://www.tele2.se
-----------

Det är inte din supportavdelning som mailar sådant som ovan. Detta mail kan lika gärna gälla vilken ISP som helst. Så får du ett mail från din ISP, exemepvis Telia, och det ser ut som ovan:

KLICKA INTE PÅ BILAGAN
OCH ANVÄND INGET
LÖSENORD FÖR ATT
ÖPPNA ZIPPEN

Klart slut!

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:57 EM | Google

Våldsamma datorspel

Det var ett program på TV i går om våldsamma datorspel. Jag tittade inte på det. Jag hörde i förhand att det skulle vara otroligt negativt vinklat, så jag valde att inte se det.

Debattörer oroas för tv-spelsvåldet.

Våldsamma tv-spel orsakar moralpanik igen.

Jag har faktiskt aldrig själv spelat något våldsamt datorspel. Det kvalificerar mig kanske inte till att ha åsikter om dem. Men det hindrar mig inte det minsta. Datorspel är bra. De allra flesta är både roliga och läraktiga. Jag vet att mitt barnbarn gillar att spela datorspel.

Jag har däremot sett snuttar ur extremt våldsamma datorspel (det är tydligen även dem som är de mest populära), där man skjuter ned folk och blodet sprutar väldigt realistiskt. Spelen går ut på att döda så många som möjligt. Jag förstår inte och har aldrig förstått vitsen med dessa spel. Hade jag haft barn hemmavid skulle jag aldrig tillåta dem att spela dessa spel. Aldrig i livet!

En ung, formbar människa som sitter dygnet runt (vilket vissa tycks göra) och spelar dessa spel måste bli påverkad på något sätt. Vi formas av det vi ser, hör, gör och upplever. Jag tror att många av de dödsskjutningar som förekommit i USA, där unga människor ställt sig rakt upp och ned och bara mejat ned sina klasskompisar och lärare, kan ha sitt ursprung i för mycket spelande av våldsamma datorspel. Att det dessutom är en sådan enorm vapenfixering i USA bidrar säkert till det hela.

När jag var liten lekte jag ofta indianer och cowboys med storebrorsan och hans kompisar. Jag överlevde det utan att bli våldsbenägen, men å andra sidan – att peka på någon med ett finger och säga pang, pang du är död och den som blev "skjuten" låtsades segna ner och dö, går nog inte att jämföra med de våldsamma datorspel som finns numera. :)

Jag efterlyser lite seriös forskning på detta område. Hur påverkas vi av våld i TV? Datorspel? Filmer?

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:07 FM | Google

Lidl

Jag läste i lokaltidningen att den tyska livsmedelskedjan Lidl ska etablera sig i kommunen. Lidl har fått bygglov. Men exakt när de tänker öppna är oklart.

Lidl är ytterst fåordig om sin etablering. Projektledaren för byggandet av butiken i Upplands-Bro svarar bara:

– Vi har som policy att inte svara på några frågor eller kommentera någonting i medierna.

Lidl kallas för Tysklands hemligaste företag. Det kan jag förstå. Med den negativa publicitet de redan har fått. De tycker inte att kundtoaletter är något som behövs. Jamen, vad ska man göra om man nu råkar bli kissnödig om man storhandlar där? Kissa på sig?

Lidl är inte heller kända för att ha en personalvänlig politik. Många som anställs slutar efter en kort tid.

Nej, jag tänker aldrig handla hos Lidl. Det får vara hur billigt som helst, men det är inget argument för mig. Jag föredrar att handla i livsmedelskedjor där personalen har drägliga villkor, må det kosta några ören extra. Jag vill ha svensk mjölk, inte importerad dito. Bröd och mjölk behöver inte skyfflas över gränserna tycker jag, ja – även många andra varor som produceras i Sverige.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:26 FM | Google

3 mars 2004

Uppgradering

Nu har det kommit en uppgradering ser jag, gällande MT - Version 2.661. Den påstås fixa denna j*kla spamflod av inlägg á la masse. Någon som testat att uppgradera från 2.64? Måste man spara/back-uppa även databasinläggen in case of worst? Det verkar krångligt i så fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:55 EM | Google

Synskadad präst

– En präst ska leda andra, inte bli ledd.

Ord som har gett en synskadad präststuderande stora problem att fortsätta med sin utstakade bana. Jag ser inga problem med en blind präst. Det är bättre (obs ironi och inget handikappsskämt) att vara blind på riktigt, än vara blind – fast man kan se. Den som fällde detta omdöme anser jag vara blind, rent av förblindad och trångsynt i sitt tankesätt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 1:44 EM | Google

Bloggmobbning

Jag var inne på en blogg, nej - jag skriver inte vilken det var av hänsyn till personen ifråga, och upptäckte en märklig sak. Bloggmobbning. Åter ett nytt ord.

Det är alltid roligt att få kommentarer till det man skriver. Skulle man ALDRIG få en enda kommentar skulle nog självförtroendet naggas i kanten. Men skulle man bara få taskiga och du *suger*-kommentarer vore det lika illa tycker jag.

I denna blogg jag besökte av en tillfällighet tycktes dessa du *suger*-kommentarer var i majoritet. Jag kanske missade något? En del har ju attityden och tonen - rå, men hjärtlig. Men i min maggrop fick jag en känsla av att det inte gällde det.

Take care!

// Annica Tiger

Annica Tiger 9:58 FM | Google

Konserverad gröt

Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt. Så sjöng Ulf Peder Olrog en gång i tiden – på fyrtiotalet tror jag det var. Då handlade det visst om surrogatkaffe och liknande ersättningar under andra världskriget.

Vem minns inte den ramsan? Den har hörts senare än så, jag tror Hasse och Tage har haft med den i någon revy. Nu går det i och för sig att köpa risgrynsgröt i plastförpackningar, bara att värma. Goda dessutom. ;)

Jag skrattade gott när jag läste om lanseringen av Coca-colas mineralvatten "Dasani". Den lanseringen var inte billig. Men vad är det som säljs under begreppet mineralvatten i detta fall?

Det har nu avslöjats att vattnet tappas direkt ur kranen i Kent. Vattnet kommer alltså ur det allmänna vattensystemet. Det går folk och köper för dyra pengar. Visst är vattnet rent. Den så kallade filtreringen som Coca-Cola påstår sig göra innan försäljning är nog rena rama bluffen. Hur kan man rena redan rent vatten?

Bra affärsidé må jag säga. :) Jag kanske ska börja tappa upp vårt vatten härhemma (kommer direkt från en vattenådra sisådär 70 meter rakt ned under jord), som faktiskt är mycket godare än vanligt kranvatten i hyreshus, och sälja det dyrt. Nej, buffel och båg är det bara storföretag som kan komma undan med.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:06 FM | Google

2 mars 2004

Sex in the city

Ett hemlöst par placerade en säng på Sergels Torg och hade sex offentligt, som en protest mot att de inget hem har att idka detsamma i. Ett hem, en egen borg, att gosa och mysa i saknar de. Jag ogillar nog sättet, att ha sex offentligt, men jag förstår deras protest. Att vara hemlös är inget jag skulle vilja vara.

Ingen vet hur många hemlösa som finns just nu. Det gjordes en räkning år 1999 och då kom de fram till att 8.440 var hemlösa. Antalet hemlösa kvinnor har ökat.

// Annica Tiger

Annica Tiger 2:28 EM | Google

Internets mittpunkt

Saxat ur Nöjesguiden:

Tidens anda

9. Alla vägar bär till.....

Vi har hittat platsen som alla letar efter: det svenska internets mittpunkt. Och döm om vår förvåning när det visade sig vara den gamla HTML-hackern Annika Tigers digitala dagbok. Testa själv - sök på valfritt ord och känn hur du graviterar mot blogen som är mitt i cyberspace.
----------------

Jag har skrivit dagbok på nätet i snart sju år så givetvis har jag med tiden avhandlat det mesta. Men det stämmer inte riktigt det han skriver ovan. En sökning på handväska ger ingen direktträff :). Men jag har stora textmassor ute på nätet, så visst finns risken/turen att man hamnar på någon av de textmassorna, som tillhör Reloaden eller numera Bloggen.

// Annica Tiger

Annica Tiger 10:45 FM | Google

Brutna löften

Brottsoffer måste betala rättegången. Nu går skam på torra land. En man dömdes för att ha misshandlat sin sambo och dessutom ofredat henne. I tingsrätten dömdes han att betala ett skadestånd. Så långt, så väl. Det verkar ju rimligt.

Mannen överklagade till hovrätten. Där förvandlas brottmålet till ett tvistemål (gällande skadeståndsbiten) där kvinnan (helt ofrivilligt) då blev motpart till mannen.

Nu i januari kom hovrättens dom. Mannen blev i den domen målets vinnare och kvinnan tvingas betala hans rättegångskostnad. Att det var ett ganska lågt belopp har inte med saken att göra. Varför i hela fridens namn ska ett brottsoffer betala förövarens rättegångskostnader?

I juli 1999 förekom ett liknande mål. En kvinna som blev knivhuggen i ryggen av en obekant psyksjuk man. Högsta domstolen beslutade efter överklagan att halvera skadeståndsbeloppet.

När domen därmed gått på förövarens linje tvingades offret betala förövarens rättegångskostnader. Snurrigt är bara förnamnet.

Efter domen 1999 lovade Laila Freivalds (dåvarande justitieminister) en lagändring. Jaha! Vad hände med det löftet?

Det var väl ungefär som jag skrev om häromdagen om hedersmorden. När något debatteras i medierna och drevet går, då lovas det till höger och vänster. När opinionen tystnat så verkar de flesta av löftena aldrig infrias.

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:32 FM | Google

1 mars 2004

Pedofilrättegången

I dag startade rättegången mot Marc Dutroux. De flesta har nog glömt bort den stora pedofilskandalen i Belgien. En förundersökning som pågått i åtta år. Det låter otroligt.

Hur har inte de drabbades familjer haft det under dessa åtta långa år? De två offren som överlevde? Hur kommer rättegången att påverka dem nu? Jag hoppas att det blir som ett avslut för dem. Marc Dutroux lär knappast gå fri, utan spås få livstid.

Det har funnits misstankar om ett nätverk som skulle ha gått ända upp bland toppen av Belgiens politiker och mäktiga potentater, därav den långa handläggningstiden. Men inget har tydligen kunnat påvisats. Eller så har många varit väldigt duktiga på att sopa skiten under mattorna, så den inte längre syns – men den finns ändå kvar. Det gäller bara att lyfta på rätt matta.

Sex unga flickor rövades bort och fyra av dem mördades, två av dem fick helt enkelt svälta ihjäl i den håla de gömts i. Marc Dutrouxs hustru åkte till huset och matade hundarna, men flickorna fick ingenting. På TV sa de häromdagen att det tros att de levt så länge som sex månader innan de svalt ihjäl. Då måste det i alla fall ha funnit tillgång till vatten. Men vilken död? Och hur de behandlats innan. Inget barn skulle behöva riskera att utsättas för något sådant här. Inget!

Vem vet om det bara är dessa sex flickor det gäller? Med tanke på hur många asylsökande barn/ungdomar som bara försvinner spårlöst, här hemma i Sverige såsom i Belgien.

// Annica Tiger

Annica Tiger 6:36 EM | Google

Netsky i ny tappning

I dag fick jag många mail med .pif-bilagor. Mitt virusskydd alertade mig inte om att det skulle vara någon form av virus. Men det var det och jag klickade givetvis inte på de bifogade filerna. Det nya viruset heter Netsky.d. Men Symantec var snabba, nu har en uppdatering kommit.

Take care!

// Annica Tiger

Annica Tiger 5:12 EM | Google

Ny månad

Jag är lika lycklig varje gång jag får byta månad i min almanacka, som hänger bredvid datorn. En ny bild av en eller flera grisar blir belöningen. Ja, jag älskar grisar. Brasklapp – dock ej fyllesvin eller mulliga mansgrisar. Det är tredje året i rad jag kör med en almanacka med grismotiv. Jag blir alltid lika glad i hjärtat när jag sneglar mot almanackan.

Första mars. Det låter lite vårligt, eller hur? De långa och mörka månaderna är över nu, november, december, januari och februari. Nu kommer de korta månaderna, mars, april, maj, juni och juli. Sedan lackar det mot mörkare tider med lite längre namn på månaderna augusti, oktober, november, december, januari och februari – och så har ett år gått och vi är åter i mars. Ujujuj, nu gick det i rekordfart :).

Sommartiden börjar den 28:e mars. Bara det är ett tecken att vi går mot vår. Fast dit är det några veckor :).

// Annica Tiger

Annica Tiger 7:22 FM | Google