« Spionprogram | Startsidan | Skydda förövarna »

16 mars 2004

Friendfinder

För att fortsätta på gårdagens tema. Friendfinder är ett påfund som Telia lanserat. De flesta har nog ganska skojsigt med den tjänsten. Men som alltid finns det möjlighet att missbruka denna tjänst å det grövsta.

Kvinnor som lever med män som misshandlar dem och på annat sätt försöker ha total koll på dem kanske ska kolla med Telia om deras mobiler är inlagda i denna tjänst. Utan deras vetskap.

För med lite finess kan vilken som helst lägga in vem som helst, utan att vederbörande vet om det. Det räcker att man har tillgång till dennes mobil ett litet tag eller någon medhjälpare har det. I princip skulle en registrering kunna ske när personen som äger mobilen går på toa och råkar lämna mobilen på.

Jag fick ett mail om detta och personen berättade att hon ringt till Telia och påtalat detta problem. Den person hon talade med medgav att Telia mycket väl är medvetna om problemet, Men Telia anser att de flesta använder tjänsten på rätt sätt och Telia har därmed inga planer på att göra något åt detta.

Det borde vara en självklarhet att den som VILL bli positionerad får gå till närmsta telebutik och aktivera tänsten efter ordentlig legitimationskontroll. Om inte får Telia snabbt som attan se till att de som oroar sig enkelt, snabbt och smidigt via någon form av webgränssnitt kan kontrollera om deras mobilnummer har olovligen aktiverats för positionering.

En avstängd mobiltelefon kan inte positioneras, så är man osäker stänger man av mobilen. Om en misshandlad kvinna lämnar mannen bör hon gå till en telebutik och begära att få sin mobil undersökt och specifikt be dem kontrollera att inte Friendfinder finns inkopplat på den. Om inte, skaffa ett nytt nummer och en ny mobil. För oss som inte lever under hot är detta kanske svårt att ta till sig och förstå. Men det finns kvinnor som lever under sådana förhållanden att detta är ett måste.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 16, 2004 7:25 FM