« Sommartid | Startsidan | Sport förbrödrar »

28 mars 2004

Propagandakrig

Oroligheterna fortsätter mellan israeler och palestiner. En liten pojke blev skjuten till döds, inne i sitt eget hem. Inte ens i hemmen i flyktinglägren kan palestinerna känna sig trygga. Nu träter bägge parter om vem som är skyldig. Vi har inte skjutit säger Israel. Men ett filmteam som filmade när israelerna sköt mot stenkastande unga palestinier har fångat på film en kula som synbart ändrade läge när den träffade en bil och den kulan var det nog som tog barnets liv.

Det är som alltid svårt att veta vad som är sanning och vad som ingår i progagandakriget. Ja, för all rapportering är då inte äkta och alla incidenter som påstås ha hänt har inte hänt, utan är iscensatta för att bevisa än det ena och än det andra. Båda sidor gör så, men Israel har större resurser och därmed större möjlighet att manipulera sanningen. Häromdagen när de tog en ung kille med en åtta-kilos sprängladdning kring midjan så tyckte jag att det var ett väldigt sammanträffande att det just då fanns det ett filmteam på plats. Jag minns bilden på den lilla babyn som iklätts en självmordsbombares utrustning. Vad säger att den är äkta? Den kan lika gärna ha gjorts i Photoshop.

Jag tycker, utan att vara speciellt insatt, att det hela är ett krig mellan Goliat och David – med USA stående bredvid och håller Israel under sina vingar, vad som än månde hända. Vad är det som gör att banden mellan USA och Israel är så starka? Är judarna en sådan stark grupp i USA att de kan påverka USA:s utrikespolitik? EU och andra länder törs i alla fall kritisera Israel, men det är sällan man hör USA ryta till. De är annars så väldigt pigga på att lägga sig i hur andra länder sköter sina interna angelägenheter.

Jag har läst mycket om andra världskriget och förintelsen. Utan att kunna förstå varför Hitler kände ett sådant hat mot just judarna. Men han ville ha en arisk ras och han gasade även ihjäl andra grupper som inte ansågs passa in i den mallen, utvecklingstörda och romer med flera. När man ser progagandefilmer från den tiden med blonda och blåögda ariska soldater slår det, i alla fall mig, att Hitler själv ser ut som en han själv borde ha sorterat bort, mörk och icke-arisk.

Nu svamlar jag....men tankarna far och fingrarna på tangentbordet bara följer med tankarnas vindlingar. Men bara för att judarna led oerhört och nästan utrotades under förintelsen kan väl inte det rättfärdiga det Sharon gör sig skyldig till i dag och har gjort sig skyldig till tidigare. Palestinierna vill ha sina olivlundar tillbaka och sin mark de brukat i hundratals år, som ofta ockuperats av inflyttande nya israeler. Är det så underligt? Varför inte dela upp marken, en del till Israel och en lika stor del till Palestina?

Om inte kommer detta pågå i all evighet. Israel kan inte ta död på alla palestinier (även om jag misstänker att det är vad Sharon vill) och palestinierna kan inte i sin tur självmordsbomba ihjäl alla israeler. Varför kan inte människor ta lärdom av historien?

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 28, 2004 5:49 EM