« Propagandakrig | Startsidan | Men jag vill ju bara läsa »

29 mars 2004

Sport förbrödrar

Svensk ordbok
sport [-å-] subst. ~en ~er
• (viss) verksamhet med syfte att träna och anstränga kroppen ofta som nöje el. med sikte på tävling <jfr idrott, gymnastik>

Sport är ett engelskt ord som lånades in i svenskan på mitten av 1800-talet. Det är en förkortning av ett äldre disport "lek, nöje". Ordet är urspr. franskt; i äldre franska finns desport "nöje", bildat till se desporter "roa sig"

Svensk ordbok
idrott subst. ~en ~er
• (viss uppsättning) ansträngande kroppsövningar avsedda att öka kroppens prestationsförmåga med el. (ofta) utan redskap; oftast med tävlingsinslag <SYN sport>:

Vart tog leken vägen? Vart har nöjet tagit vägen?

Jag såg ansiktet på Armand Krajnc efter att han förlorat sin boxningsmatch i går. Blodig och svullen. Jag hoppas han tar sitt förnuft till fånga nu och lägger av. Det finns många exempel på hur det kan gå när man inte gör det, se Ali och Ingemar. Vad är det för sport/idrott att få ta emot slag efter slag, så hjärnan tar stryk?

Våldet verkar öka även i andra idrotter/sporter som ishockey, bandy och fotboll. Det tacklas fult. Klubbor svingas i ansiktshöjd. Det slås och sparkas, ofta i avsikt att skada. Jag väntar på den dagen när en golfare svingar ned sin motståndare med golfklubban. Intet skulle förvåna mig längre. Tiger gjorde tydligen något liknande häromdagen, men det var hans caddie som drabbades.

Så säger de att idrott/sport förbrödrar.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 29, 2004 7:25 FM