« Lidl | Startsidan | Virusuppdateringar »

4 mars 2004

Våldsamma datorspel

Det var ett program på TV i går om våldsamma datorspel. Jag tittade inte på det. Jag hörde i förhand att det skulle vara otroligt negativt vinklat, så jag valde att inte se det.

Debattörer oroas för tv-spelsvåldet.

Våldsamma tv-spel orsakar moralpanik igen.

Jag har faktiskt aldrig själv spelat något våldsamt datorspel. Det kvalificerar mig kanske inte till att ha åsikter om dem. Men det hindrar mig inte det minsta. Datorspel är bra. De allra flesta är både roliga och läraktiga. Jag vet att mitt barnbarn gillar att spela datorspel.

Jag har däremot sett snuttar ur extremt våldsamma datorspel (det är tydligen även dem som är de mest populära), där man skjuter ned folk och blodet sprutar väldigt realistiskt. Spelen går ut på att döda så många som möjligt. Jag förstår inte och har aldrig förstått vitsen med dessa spel. Hade jag haft barn hemmavid skulle jag aldrig tillåta dem att spela dessa spel. Aldrig i livet!

En ung, formbar människa som sitter dygnet runt (vilket vissa tycks göra) och spelar dessa spel måste bli påverkad på något sätt. Vi formas av det vi ser, hör, gör och upplever. Jag tror att många av de dödsskjutningar som förekommit i USA, där unga människor ställt sig rakt upp och ned och bara mejat ned sina klasskompisar och lärare, kan ha sitt ursprung i för mycket spelande av våldsamma datorspel. Att det dessutom är en sådan enorm vapenfixering i USA bidrar säkert till det hela.

När jag var liten lekte jag ofta indianer och cowboys med storebrorsan och hans kompisar. Jag överlevde det utan att bli våldsbenägen, men å andra sidan – att peka på någon med ett finger och säga pang, pang du är död och den som blev "skjuten" låtsades segna ner och dö, går nog inte att jämföra med de våldsamma datorspel som finns numera. :)

Jag efterlyser lite seriös forskning på detta område. Hur påverkas vi av våld i TV? Datorspel? Filmer?

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 4, 2004 9:07 FM